Prop. 1972:50

Kungl. Maj:ts proposition angående vissa avtal med landstingeskommunerna m.fl. om bidrag till psykiatrisk sjukvård, m.m.

Kungl. Maj:ts proposition nr 50 år 1972 Prop. 1972: 50

Nr 50

Kungl. Maj:ts proposition angående vissa avtal med landstings- kommunema m. fl. om bidrag till psykiatrisk sjukvård, m. m.; given Stockholms slott den 10 mars 1972.

Kungl. Maj:t vill härmed, under åberopande av bilagda utdrag av statsrådsprotokollet över socialärenden, föreslå riksdagen att bifalla de förslag om vars avlåtande till riksdagen föredragande departementsche- fen hemställt.

GUSTAF ADOLF

SVEN ASPLING

Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen föreslås att riksdagen bemyndigar Kungl. Maj:t att godkänna vissa överenskommelser och avtal som träffats mellan statens förhandlingsnämnd och sjukvårdshuvudmiinnen. Överenskommelsema innefattar ändrade bidragsregler för den psykiatriska sjukvården och reg- ler för finansieringen av vissa provinsialläkares pensionering. Avtalen gäller komplettering av bestämmelserna om statens bidrag till läkar- utbildningen i Linköping, Malmö, Göteborg och Umeå.

På grundval av de träffade överenskommelserna föreslås följande an— slag för budgetåret 1972/73, nämligen 110 milj. kr. till Bidrag till an- ordnande av kliniker för psykiskt sjuka m.m.. ] 340 milj. kr. till Bidrag till driften av kliniker för psykiskt sjuka m.m. och 20,7 milj. kr. till Bidrag till pensioner för vissa provinsialläkare. Vidare föreslås att an- slaget Bidrag till viss hälso- och sjukvård för nästa budgetår tas upp med 114 milj. kr.

Prop. 1972: 50 2

Utdrag av protokollet över socialärenden, hållet inför Hans Maj:t Konungen i statsrådet på Stockholms slott den 10 mars 1972.

Närvarande: Statsministern PALME, ministern för utrikes ärendena WICKMAN, statsråden STRÄNG, JOHANSSON, HOLMQVIST, ASPLING, NILSSON, GEIJER, ODHNOFF, MOBERG, BENGTS- SON, NORLING, LÖFBERG, LIDBOM, FELDT.

Chefen för socialdepartementet, statsrådet Aspling, anmäler efter ge- mensam beredning med statsrådets övriga ledamöter fråga om vissa avtal med landstingskommunerna m. fl. om bidrag till psykiatrisk sjuk- vård, m. m. och anför.

I prop. 1972: 1 (bil. 7 s. 141—143) har Kungl. Maj:t föreslagit riks- dagen att, i avvaktan på särskild proposition i ämnet, för budgetåret 1972/73 beräkna till Bidrag till anordnande av kliniker för psykiskt sjuka m. ni. ett reser- vationsanslag av 96 milj. kr., till Bidrag till driften av kliniker för psykiskt sjuka m.m. ett förslags- anslag av 1 060 milj. kr., till Bidrag till viss hälso- och sjukvård ett reservationsanslag av 114 milj. kr.

Jag anhåller att nu få ta upp dessa frågor och att i samband härmed redovisa vissa överenskommelser och avtal som träffats mellan statens förhandlingsnämnd och sjukvårdshuvudmännen.

Förslag om överenskommelser och avtal

Statens förhandlingsnämna' har med skrivelser lämnat över följande överenskommelser och avtal för Kungl. Maj:ts prövning.

1. Överenskommelse om ändring i mentalsjukvårdsavtalen m. m.,

2. Avtal om tillägg till 1970 års avtal om läkarutbildning i Linköping,

3. Avtal om tillägg till 1970 års avtal om läkarutbildning i Malmö,

4. Avtal om förlängning av 1961 års avtal om patologi och bakteriologi m. m. i Göteborg,

5. Avtal om förlängning av avtalsbestämmelser om bakteriologi, pa— tologi m.m. på lasarettsområdet i Umeå,

6. Avtal om läkarutbildning vid S:t Jörgens sjukhus i Göteborg,

7. Överenskommelse om finansieringen av och formerna för vissa landstingsanställda provinsialläkares pensionering. Avtalen och överenskommelserna har träffats under förbehåll av godkännande av Kungl. Maj:t och i förekommande fall vederbörande kommunala sjukvårdshuvudmän. Överenskommelserna är intagna i två

Prop. 1972: 50 3

protokoll, förda vid förhandlingar den 23 februari 1972 mellan före- trädare för statens förhandlingsnämnd samt för Svenska landstingsför- bundet och vissa kommuner om dels ändring i mentalsjukvårdsavtalen m. m., dels finansieringen av och formerna för vissa landstingsanställda provinsialläkares pensionering.

Förhandlingsnämndcns skrivelser, protokollen med överenskommel- scrna samt avtalen torde få fogas till statsrådsprotokollct i detta ärende som bilagor 1—10.

Förslag om landstingskommunernas övertagande av statens mental— sjukvård m.m. lades fram för riksdagen år 1963 (prop. 1963: 171, SU 1963: 210, rskr 1963: 403). I prop. 1966: 64 (SU 1966: 94, rskr 1966: 220) angående huvudmannaskapet för mentalsjukvården m. m. redovisade jag preliminära överenskommelser om landstingens övertagande den 1 januari 1967 av den statliga mentalsjukvården. Kungl. Maj:t bemyndiga- des därvid av riksdagen att. godkänna avtal med landstingen samt med dåvarande städerna Stockholm, Göteborg och Malmö om huvudmanna- skapet för mentalsjukvården m.m. enligt i propositionen närmare an- givna grunder. Kungl. Maj:t godkände den 28 oktober 1966 avtal med landstingskommunerna om övertagande av statens mentalsjukvård den 1 januari 1967. Därefter har i prop. 1967169 (SU 1967: 106, rskr 1967: 25.2) redovisats avtal med de nämnda städerna om deras över- tagande av hela den psykiatriska sjukvården i städerna, vilka avtal god- känts av Kungl. Maj:t den 24 februari 1967.

Enligt mentalsjukvårdsavtalen kan de ekonomiska villkoren i avtalen, i den män inte annat framgår, eftcr förhandlingar ändras fr.o.m. år 1972. Samtliga huvudmän har påkallat förhandlingar. Kungl. Maj:t har uppdragit åt statens förhandlingsnämnd att föra förhandlingar med huvudmännen om de ekonomiska villkoren i avtalen samt att ta upp förhandlingar med Svenska landstingsförbundet om statens pensionsan- svar för viss mentalsjukvårdspersonal m. m.

Enligt nu gällande mentalsjukvårdsavtal utgår till sjukvårdshuvud- männen dels byggnadsbidrag enligt en av socialstyrelsen för perioden 1967—71 fastställd investeringsplan, dels driftbidrag, som grundar sig på den genomsnittliga vårddagkostnaden år 1966 vid de övertagna sjuk- husen samt kostnaden under samma är för utbildning av mentalsjuk- vårdspersonal. Bidragen utgår för det antal vårdplatser, som anges i avtalen. Båda bidragen är indexreglerade. Härtill kommer särskild er- sättning för avskrivning av sjukhusbyggnader samt bidrag till utrustning och till kostnader för markförvärv m.m. Vidare utgår för åren 1967— 1971 ett särskilt bidrag till Stockholm, Göteborg och Malmö för anord- nande och drift av psykiatriska kliniker vid lasarett.

Den nu träffade överenskommelsen om ändring :" mentalsjukvårds- avtalen m.m. skall ligga till grund för tilläggsavtal till mcntalsjukvårds--

Prop. 1972: 50 4

avtalen med var och en av sjukvårdshuvudmännen. Sådana avtal avses komma att träffas före sommaren 1972. I

I fråga om byggnadsbidraget innebär ändringarna i huvudsak att bidrag fr.o.m. den 1 januari 1972 skall utgå till av socialstyrelsen prioriterade objekt. För byggnadskostnader, som omfattas av investe- ringsplanen men för vilka bidrag inte slutbetalats, skall bidrag utgå en- ligt den tidigare ordningen. Parterna har gemensamt utrett storleken av bidrag till sådana uppförda eller påbörjade byggnadsobjekt som varken upptagits i investeringsplanen eller prioriterats för igångsättning år 1972. Bidragen till dessa byggnadsobjekt kan beräknas uppgå till ca 197 milj. kr. Parterna har enats om att betalningen av dessa bidrag skall fördelas på tre år och att staten för ändamålet skall tillhandahålla 116 milj. kr. fram till den 1 juli 1973, 40 milj. kr. budgetåret 1973/74 och 41 milj. kr. budgetåret 1974/75. Detta jämte bidrag till prioriterade objekt beräknas medföra ett anslagsbehov av 110 milj. kr. budgetåret 1972/73 utöver beräknad reservation. Jag återkommer härtill vid be— handlingen av anslagsfrågorna.

Nuvarande driftbidrag föreslås bli ersatt med fasta belopp för vart och ett av åren 1972 och 1973. Dessa belopp uppgår till 1 170 milj. kr. resp. 1 240 milj. kr. Beloppen skall utgå till huvudmännen efter samma procentuella fördelning som de under år 1971 utbetalade driftbidragen. Storleken av statens bidrag för år 1974 skall tas upp till förhandlingar mellan. parterna, sedan . 1974 års löner blivit fastställda. Parterna är ense om att under år 1974 ta upp förhandlingar om de ekonomiska vill— koren i huvudavtalen och tilläggsavtalen fr. o. m. är 1975, i den mån det inte av avtalen framgår att dessa villkor äger fortsatt giltighet efter utgången av år 1971.

Enligt gällande mentalsjukvårdsavtal skall staten beträffande den av sjukvårdshuvudmännen övertagna mentalsjukvårdspersonalen ansvara för de framtida pensions- och livräntekostnader som avser tjänstetid hos staten. I prop. 1963: 171 angående landstingskommunernas övertagande av statens mentalsjukvård m.m. uttalade föredragande departements— chefen att statens pcnsionsförpliktelser — i vad avser tjänstetid hos staten — i det framlagda förslaget utformats analogt med vad som föreskrivits i samband med polisväsendets förstatligande. Pensionskost- naderna fördelas sålunda f. n. mellan staten och landstingen i princip i förhållande till antalet år av >>intjänandeperioden>> under vilka befatt- ningShavaren varit underkastad statens pensionsreglemente (SPR) eller tidigare gällande statliga pensionsreglementen resp. landstingens pen- sionsreglemente (LPR).

Den nu träffade överenskommelsen innebär att denna kostnadsfördel— ning behålls men att den statliga ersättningen för varje särskilt pensions- fall ersätts med ett engångsbelopp. Storleken härav vid tidpunkten för övertagandet har i tillämpliga delar beräknats på samma sätt som skedde vid statens övertagande av ansvaret för polisväsendet. Beloppet uppgår

Prop. 1972: 50

U|

per den 1 juli 1971 till ca 788 milj. kr., varav ca 177 milj. kr. utgör räntekostnader. Kapitalbeloppet skall amorteras på 19 år med början den .1 juli 1975. Kostnaderna för amortering jämte ränta har beräknats till 70,7 milj. kr. för vart och ett av dessa 19 år. Under åren 1972—1974 utgår endast ränta. "Beloppet härför utgör för år räknat 47,3 milj. kr.

Jag har inte något att erinra mot den träffade överenskommelsen om ändring i mentalsjukvårdsavtalen m. m. och förordar därför att överens- kommelsen godkänns. Jag föreslår vidare att Kungl. Maj:t inhämtar riks- dagens bemyndigande att godkänna de tilläggsavtal om ändring i mental- sjukvårdsavtalen m. in., som i enlighet med överenskommelsen kan kom— ma att träffas med berörda sjukvårdshuvudmän.

Förhandlingsnämnden har vidare lämnat över fyra avtal, som berör statens driftersättningar för läkarutbildning och forskning inom ämnes- området patologi m. m.

Enligt avtalen skall sådana driftersättningar utgå till Östergötlands läns landstingskommun för utnyttjandet av kommunens resurser inom äm- nesområdena patologi, medicinsk mikrobiologi och farmakologi med 620 000 kr. för år räknat samt till Malmö kommun för samma ändamål inom ämnesområdena. patologi och medicinsk mikrobiologi med 300 000 kr. för år räknat jämte en övergångsersättning med 150000 kr. När det gäller Göteborgs kommun och Västerbottens läns landstingskommun innebär avtalen att giltighetstiden för förutvarande avtalsbestämmelser om patologi och bakteriologi m.m. förlängs.

De fyra avtalen gäller för tiden den 1 juli 1970—den 31 december 1973.

Jag förordar att avtalen godkänns. Förhandlingsnämnden har även givit in avtal om läkarutbildning vid S:t Jörgens sjukhus i Göteborg. Sjukhuset uppläts fr. o. m. den 1 januari 1967 för läkarutbildning och forskning av Göteborgs och Bohus läns landstingskommun (prop. 1969: 102, SU 1969: 85, rskr l969:217) i samband med landstingskommunens övertagande av mentalsjukvården. Enligt ett protokoll, som förts vid vissa överläggningar i december 1970 om samarbete rörande läkarutbildning (prop. 1971: 44 s. 40, SOU 1971: 8, rskr 1971: 98), skulle förhandlingar tas upp om villkoren för tipp- låtelsen. Statlig driftersättning fastställs genom det nu träffade avtalet att utgå med sammanlagt 3,8 milj. kr. för åren 1970—1973. Utform— ningen följcr i allt väsentligt gällande avtal om läkarutbildning i Göte- borg.

Jag har inte något att invända mot avtalet, som bör godkännas. Liksom beträffande andra undervisningssjukhus kan det bli fråga om särskild investeringsöverenskommelse beträffande S:t Jörgens sjukhus. Mot den bakgrunden bör "Kungl. Maj:t i detta sammanhang inhämta riks— dagens bemyndigande att godkänna sådan överenskommelse, som träffas enligt ifrågavarande avtal.

Utgifterna för ersättningarna för patologi m. m. och för upplåtelsen

Prop. 1972: 50 6

av S:t Jörgens sjukhus bestrids från förslagsanslaget Bidrag till kommu- nala undervisningssjukhus.

Slutligen har förhandlingsnämnden kommit in med överenskommelse om finansieringen av och formerna för vissa landstingsanställda provin— sialläkares pensionering. Överenskommelsen innebär, att berörda sjuk— vårdshuvudmän räknat fr.o.m. den 1 januari 1969 tar över statens an— svar för provinsialläkarnas pensionering med vissa undantag. Staten er- sätter huvudmännen för deras åtaganden genom att betala ett engångs- belopp, som motsvarar pensionsskulden, och årliga bidrag. Engångs- beloppet har fastställts till ca 78,4 milj. kr. per den 1 juli 1971 och de årliga bidragen till 8 milj. kr. för vart och ett av åren 1969—1974. De retroaktiva årliga bidragen för åren 1969—1971 utbetalas med 8 milj. kr. under ettvart av åren 1972—1974. Sammanlagt utgår alltså under dessa tre år 16 milj. kr. för år räknat. Frågan om storleken av de årliga bi- dragen för 1975 och följande år skall tas tipp vid kommande förhand- lingar. Parterna har vidare enats om att engångsbeloppet skall amorteras på 19 år fr.o.m. år 1975 och att endast ränta skall utgå under åren 1972-4974. Det årliga räntebeloppet uppgår till 4,7 milj. kr.

Jag förordar att överenskommelsen godkänns. Under åberopande av det anförda hemställer jag att Kungl. Maj:t fö- reslår riksdagen att bemyndiga Kungl. Maj:t att godkänna

1) överenskommelse mellan statens förhandlingsnämnd samt företrä- dare för Svenska landstingsförbundet och för Göteborgs, Malmö och Gotlands kommuner om ändring i mentalsjukvårdsavtalen m. m.,

2) tilläggsavtal till mentalsjukvårdsavtalen, som enligt nämnda över— enskommelse träffas mellan staten och berörda sjukvårdshuvudmän,

3) avtal mellan staten samt

a) Östergötlands läns landstingskommun om tillägg till 1970 års avtal om fortsatt samarbete angående läkarutbildning i Linköping,

b) Malmö kommun om tillägg till 1970 års avtal om fortsatt sam- arbete angående läkarutbildning i Malmö,

e) Göteborgs kommun om förlängning av 1961 års avtal om patologi och bakteriologi m. m. iGöteborg.

d) Västerbottens läns landstingskommun om förlängning av vissa be— stämmelser om bakteriologi, patologi m.m. i 1962 års avtal om utbild- ning av läkare och tandläkare iUmeå, m. m.,

e) Göteborgs och Bohus läns landstingskommun om fortsatt sam_ arbete angående läkarutbildning vid S:t Jörgens sjukhus i Göteborg,

4) överenskommelse mellan staten och Göteborgs och Bohus läns landstingskommun om statlig investeringsersättning, som träffas enligt sistnämnda avtal,

5) överenskommelse mellan statens förhandlingsnämnd samt företrä— dare för Svenska landstingsförbundet och Gotlands kommun om finan— sieringen av och formerna för vissa landstingsanställda provinsialläkares pensionering.

Prop. 1972: 50 7

H 3. Bidrag till anordnande av kliniker för psykiskt sjuka m. nr.

1970/71 Utgift 95 687 743 Reservation 34 463 899 1971/72 Anslag 96 000 000 1972/73 Förslag 110 000 000

Från anslaget bekostas byggnadsbidrag till landstingskommunerna samt Stockholms, Göteborgs och Malmö kommuner för anordnande av kliniker för psykiskt sjuka m.m. Bidragen utgår enligt avtal mellan staten_ och landstingskommunerna om landstingens övertagande av sta- tens mentalsjukvård (prop. 1966: 64, SU 1966: 94, rskr 1966: 220) samt mellan staten och Stockholms, Göteborgs och Malmö kommuner om dessa kommuners övertagande av huvudmannaskapet för hela deras_ mentalsjukvård m.m. (prop. 1967: 69, SU 1967: 106, rskr 1967: 252).

I det föregående har anmälts överenskommelse om ändring i mental- sjukvårdsavtalen samt förslag från statens förhandlingsnämnd i fråga om beräkningen av medelsbehovet för budgetåret 1972/73 under detta an- slag.

Departementschefen

I överensstämmelse med förhandlingsnämndens förslag beräknar jag medelsbehovet under anslaget för budgetåret 1972/73 till 110 milj. kr. Jag hemställer att Kungl. Maj:t föreslår riksdagen att till Bidrag till anordnande av kliniker för psykiskt sjuka m. m. för budgetåret 1972/73 under femte huvudtiteln anvisa ett re- servationsanslag av 110 000 000 kr.

H 4. Bidrag till driften av kliniker för psykiskt sjuka m. rn.

1970/71 Utgift 947 220 829 1971/72 Anslag 930 000 000 1972/73 Förslag 1 340 000 000

Från anslaget bekostas bidrag till l'andstingskommunerna samt Stock- holms, Göteborgs och Malmö kommuner för driften-av kliniker för psy- kiskt sjuka m.m. Bidragen utgår enligt avtal'mellan staten" och lands- tingskommunerna om landstingens övertagande av statens mentalsjuk- vård (prop. 1966: 64, SU 1966: 94, rskr 1966: 220) samt mellan staten och Stockholms, Göteborgs och Malmö kommuner om dessa kommu- ners övertagande av huvudmannaskapet för hela deras mentalsjukvård m.m. (prop. 1967: 69, SU 1967: 106, rskr 1967: 252).

I det föregående har anmälts överenskommelse om ändring i men- talsjukvårdsavtalen. På grundval av överenskommelsen kan utgifterna under detta anslag för budgetåret 1972/73 beräknas till följande belopp.

Prop. 1972: 50 8

]. Driftbidrag ................................ 1 205 000 000 2. Avskrivningsersättningar ...................... 75 000 000 3. Bidrag till utrustning ........................ 10000 000 4. Bidrag till kostnader för markförvärv m. m. ...... 1 000 000 5. Lokalhyror för vissa sjukhusfastigheter .......... 2 500000 6. Vissa pensionskostnader ...................... 47 300 000 " 1 340 800 000

De partementsche fen

Ändringen i gällande mentalsjukvårdsavtal kan jämte indexuppräk- ning för sista halvåret 1971 beräknas medföra en belastning under detta anslag för budgetåret 1971/72 av 1 186 milj. kr., vilket överstiger det i riksstaten för nämnda budgetår uppförda beloppet med 256 milj. kr.

Med hänvisning till sammanställningen beräknar jag anslagsbehovet för budgetåret 1972/73 till i runt tal 1 340 milj. kr. Detta innebär i för- hållande till det i prop. 1972: 1 (bil. 7 s. 142) preliminärt upptagna be; loppet en ökning med 280 milj. kr. Jag hemställer att Kungl. Maj:t föreslår riksdagen

att till Bidrag till driften av kliniker för psykiskt sjuka m. m. för budgetåret 1972/73 under femte huvudtiteln anvisa ett för- slagsanslag av 1 340000 000 kr.

H 5. Bidrag till viss hälso- och sjukvård

1970/71 Utgift 109 042 500 Reservation O 1971/72 Anslag 114 000 000 1972/73 Förslag 114 000 000

Från anslaget utgår statsbidrag till sjukvårdshuvudmännen till viss hälso— och sjukvård.

De partementsch (* fen

Förhandlingar om avtal rörande statsbidrag till viss hälso- och sjuk- vård, vilka avtal skall gälla för tiden fr. o_. rn. den 1 januari 1972, pågår f. 11. mellan statens förhandlingsnämnd och berörda sjukvårdshuvudmän.

Avtalen beräknas emellertid inte kunna träffas i sådan tid att de kan föreläggas riksdagen under vårsessionen 1972. Anslaget bör därför tas upp med oförändrat 114 milj. kr.

Jag hemställer att Kungl. Maj:t föreslår riksdagen

att till Bidrag till viss hälso— och sjukvård för budgetåret 1972/73 under femte huvudtiteln anvisa ett reservationsanslag av 114 000 000 kr.

Prop. 1972: 50 9

H 10. Bidrag till pensioner för vissa provinsialläkare

1972/73 Förslag 20 700 000

Något anslag med denna rubrik finns inte upptaget i riksstaten för innevarande budgetår.

De partemen tsche fen

Den överenskommelse om finansieringen av och formerna för vissa landstingsanställda provinsialläkares pensionering, som anmälts i det föregående, medför ett anslagsbehov för budgetåret 1972/73 av 20,7 milj. kr. För ändamålet bör uppföras ett nytt förslagsanslag, kallat Bidrag till pensioner för vissa provinsialläkare.

Jag hemställer att Kungl. Maj:t föreslår riksdagen

att till Bidrag till pensioner för vissa provinsialläkare för budget- året 1972/73 under femte huvudtiteln anvisa ett förslagsanslag av 20 700 000 kr. '

Med bifall till vad föredraganden sålunda med instämmande av statsrådets övriga ledamöter hemställt förordnar Hans Maj:t Konungen att till riksdagen skall avlåtas proposition av den lydelse bilaga till detta protokoll utvisar.

Ur protokollet: Britta Gyllenslen

Prop. 1972: 50 10

Bilaga ] Statens förhandlingsnämnds skrivelse av den 1 mars 1972

Till KONUNGEN Socialdepartementet

Överenskommelse om ändring i mentalsjukvårdsavtalen m. m. (1 protokoll)

Statens förhandlingsnämnd underställer Kungl. Maj:t för prövning rubricerade överenskommelse, intagen i bilagda protokoll. Överenskom- melsen har träffats med företrädare för Svenska landstingsförbundet samt Gotlands, Göteborgs och Malmö kommuner under förbehåll av godkännande av Kungl. Maj:t och samtliga berörda kommuner. Överens- kommelsen avser dels ändring från och med år 1972 i de ekonomiska villkoren i mentalsjukvårdsavtalen dels avlösning av statens ansvar för vissa pensionsförmånskostnader.

Nämnen har förhandlat på grundval av Kungl. Maj:ts uppdrag till . nämnden dels den 27 maj 1971 att föra förhandlingar med de lands- tingskommuner samt med Gotlands, Göteborgs Och Malmö kommuner, som påkallat förhandlingar om de ekonomiska villkoren i de mellan staten och landstingskommunerna samt städerna Stockholm, Göteborg och Malmö slutna avtalen om landstingens och storstädernas överta- gande av mentalsjukvården, dels den 11 juni 1971 att ta upp förhand- lingar med Svenska landstingsförbundet om statens pensionsansvar för viss sjukhuspersonal m.m.

Till förhandlingsnämnden har överlämnats Svenska landstingsförbun- dets skrivelse den 23 december 1969 angående index för driftbidrag en- ligt mentalsjukvårdsavtalen.

A. Ändring i de ekonomiska villkoren i mentalsjukvårdsavtalen

Enligt 31 & gällande mentalsjukvårdsavtal mellan staten och lands- tingen skall de ekonomiska villkoren i avtalen, i den mån inte annat framgår av desamma, efter förhandlingar kunna ändras från och med år 1972. Part som önskar sådan ändring har att påkalla förhandlingar härom. Intill dess nytt avtal träffats skall staten utge bidrag till lands- tingen enligt avtalen. Motsvarande gäller enligt de med städerna Stock- holm, Göteborg och Malmö träffade avtalen.

Samtliga huvudmän har påkallat förhandlingar om ändring i de eko- nomiska villkoren i avtalen. Förhandlingarna inleddes den 21 juni 1971 och har resulterat i den nu träffade överenskommelsen.

Statens bidrag till sjukvårdshuvudmännen för mentalsjukvårdens driftkostnader utgår enligt gällande avtal med ett på visst sätt beräknat

Prop. 1972: 50 11

bidrag till ett antal i avtalen angivna vårdplatser. Bidraget är indexreg- lerat. Parterna är nu ense om att ersätta detta bidrag med fasta belopp för vart och ett av åren 1972 och 1973. Dessa belopp uppgår till 1 170 000 000 kr. respektive 1 240 000 000 kr. Parterna är Vidare ense om att dessa belopp skall fördelas mellan huvudmännen med samma procentuella fördelning som de under år 1971 utbetalade driftbidragen. Därvid har beaktats de ändringar i bidragsfördelningen som jämlikt mentalsjukvårdsavtalen föranletts av kommunala indelningsändringar och som av berörda parter anmälts till socialstyrelsen. Det bör fram- hållas, att avskrivningsersättningen inte ingår i ovannämnda driftbidrag.

Storleken av statens bidrag för år 1974 skall tas upp till förhand- lingar mellan parterna, sedan 1974 års löner blivit fastställda. Parterna är ense om att under år 1974 ta. upp förhandlingar om de ekonomiska villkoren från och med år 1975 i huvudavtalen och de tilläggsavtal som nu skall träffas, i den mån det inte av avtalen framgår att dessa villkor äger fortsatt giltighet efter den 31 december 1971.

Med den nya konstruktionen av driftbidraget är några ytterligare åt-l gärder i anledning av landstingsförbundets förut omnämnda skrivelse den 23 december 1969 inte påkallade.

Under förhandlingarna har även frågan om beräkningen av driftbidra- get under perioden 1967—1971 behandlats. Parterna har i denna del överenskommit, att slutredovisning av driftbidraget för. perioden skall ske enligt hittills tillämpade metoder. Därefter är bidraget för denna tid slutligt reglerat.

För tillgodoseende av huvudmännens behov av nya vårdplatser utgår enligt mentalsjukvårdsavtalen anläggnings- och utrustningsbidrag, beräk- nat pcr den 1 juli 1962, med ett belopp av 55 000 kr. respektive 5 000 kr. per plats i sluten vård vid helt nya sjukhus ochl30 000 kr. respektive 2 500 kr. per tillkommande plats vid befintliga sjukhus och institutioner. I sistnämnda alternativ kan utgå ytterligare högst 20000 kr. respektive 2500 kr. per tillkommande plats för investeringar i gemensamhetsan- läggningar. Erfarenhetsmässigt utgår bidrag i sådana fall med samman— lagt 50000 kr. respektive 5 000 kr. För båda parter innebär emellertid redovisningen och kontrollen av kostnaderna en betydande administrativ belastning. Parterna har därför enats om att anläggningsbidraget i dessa fall skall vara 50 000 kr. samt att utrustningsbidrag alltid skall utgå med 5 000 kr. per ny Vårdplats. Liksom tidigare skall bidrag till uppförande av nya anläggningar för vård av psykiskt sjuka barn och psykopater utgå med 55 000 kr. per plats.

För perioden 1967—1971 skulle enligt mentalsjukvårdsavtalen i riks- statcn tas upp 250 000 000 kr. för byggnadsbidrag till landstingen och 60 000 000 kr. för sådana bidrag .till primärkommunerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Beloppen har anvisats som reservationsanslag med 50 000 000 kr. respektive 12 000 000 kr. per budgetår samt i. hu-

Prop. 1972: 50 12

vudsak anpassats efter byggnadsstyrelsens byggnadskostnadsindex för byggnader av sten. För budgetåret 1971/72 har till Bidrag till anord— nande =av kliniker för psykiskt sjuka m. m. anvisats 96 000 000 kr.

Byggnadsbidragen har utbetalats i efterskott allteftersom byggnads- arbetena utförts. Förutsättning har emellertid varit att medel för bygg- nadsföretaget tagits upp i den investeringsplan som fastställts av social- styrelsen och landstingen i samråd. För de tre primärkommunerna har gällt särskild investeringsplan. Byggnadsföretagen regleras även genom socialstyrelsens prioritering av byggnadsföretag inom sjukvården. Det är med andra ord en dubbel styrning.

Under förhandlingarna har diskuterats, om det finns anledning att bi- behålla systemet med en särskild investeringsplan. Från statens syn- punkt sett kan en styrning genom byggnadsregleringen vara tillfyllest. En sådan ordning medför uppenbara fördelar för sjukvårdshuvudmän- nen. Parterna är därför ense om att slopa investeringsplanen från och med år 1972. Från och med den 1 januari 1972 skall byggnadsbidrag utgå till sådana objekt som prioriterats av socialstyrelsen. För byggnads- kostnader, som omfattas av investeringsplanen men för vilka bidrag ej slutbetalats, skall bidrag utgå enligt den tidigare ordningen.

Parterna har gemensamt utrett storleksordningen av bidragen till upp- förda eller påbörjade byggnadsobjekt, som huvudmännen varit berättiga- de till enligt hittillsvarande avtal men som varken rymts inom investe- ringsplanen eller prioriterats för igångsättning år 1972. Bidragen till dessa objekt kan beräknas uppgå till ca 197 000000 kr. Parterna har enats om att betalningen av dessa bidrag skall fördelas på tre år och att staten för ändamålet skall tillhandahålla 116000 000 kr. fram till den 1 juli 1973, 40 000 000 kr. budgetåret 1973/74 och 41000000 kr. budgetåret 1974/75. Detta jämte bidrag till prioriterade objekt medför ett anslagsbehov, utöver reservationen, på 110 000000 kr. för budget- året 1972/73.

B. Statens ansvar för vissa pensionsförmånskostnader

De allmänna bestämmelser för landstingskommunernas övertagande av statens mentalsjukvård vilka låg till grund för Kungl. Maj:ts förslag till 1963 års riksdag om mentalsjukvårdsreformen (prop. 1963: 171), in- nehöll två pensionsbestämmelser rörande personalen vid de statliga men— talsjukhusen. Enligt den ena skall staten ansvara för de pensionskostna- der som avser tjänstetid hos staten. Härav följer att kostnader för pen- sioner och livräntor, som börjat utgå före övertagandet, bestrides av sta- ten och att i fråga om pensionskostnadcr för den personal som hade fortlöpande anställning vid övertagandet, staten skall ansvara för sådana pensionskostnadcr som hänför sig till tiden före övertagandet. En- ligt den andra bestämmelsen, som reglerar landstingens fortlöpande pen-

"Prop. 1972: 50 1—

sionskostnader för den hos dem anställda personalen, svarar staten via driftbidraget för dessa kostnader. Det statliga driftbidraget innehåller en ersättning för pcnsionskostnader, inklusive socialförsäkringsavgif-ter, vid tillkomsten beräknade till 20 procent av den avlöningssumma som ingår i genomsnittskostnaden.

De nämnda reglerna togs in i 1966 års avtal med huvudmännen (19 och 24 Så landstingsavtalen).

Enligt 24 & gällande mentalsjukvårdsavtal mellan staten och lands- tingen skall staten för den av landstingen den 1 januari 1967 (respektive den 1 januari 1970 i fråga om Vipeholms sjukhus) övertagna mental- sjukvårdspersonalen ansvara . för de pensions- och livräntekostnader som avser tjänstetid hos staten. Motsvarande gäller per den 1 juli 1967 enligt avtalet den 3 mars 1967 med Södermanlands läns landsting om Karsuddens sjukhus i Katrineholm samt beträffande psykiatriska sjuk— huset i Stockholm enligt det med Stockholms stad den 13 december 1966 träffade mentalsjukvårdsavtalet. Den överenskomna ordningen innebär, att landstingen med nyssnämnda inskränkning svarar för kostnaderna för pensioner och livräntor ifråga om den personal som gick över från statlig till landstingskommunal tjänst i samband med att landstingen tog över huvudmannaskapet för den av staten bedrivna mentalsjukvården. Staten svarar för pension som är helt grundad på tid före övertagandet.

[ propositionen till 1963 års riksdag uttalade departementschefen att statens pensionsförpliktelser i vad avser tjänstetid hos staten -— utfor— mats analogt med vad som föreskrivits i samband med polisväsendets förstatligande. Pensionskostnaderna fördelas mellan staten och lands- tingen i princip i förhållande till antalet år av »intjänandeperioden» un- der vilka befattningshavaren varit underkastad SPR eller tidigare gäl- lande statliga pensionsreglementen respektive landstingens pensionsregle- mente (LPR).

Förhandlingarna har resulterat i den nu överlämnade överenskom- melsen med Svenska landstingsförbundet.

Såsom framgått av det förut sagda innebär statens åtagande ingen annan förpliktelse än att betala de utfallande pensionerna till den del de avser tjänstetid hos staten. Den i mentalsjukvårdsavtalen förutsatta ord— ningen innebär, att statens förpliktelse aktualiseras när ett pensionsfall inträffat". Ett sådant system innebär ett betydande administrativt arbete. Det skulle nämligen innebära att varje berörd befattningshavares pen- sion behandlades för sig i fråga om dels bidragsbeloppets beräkning när pensionsfallet inträffar, dels betalning av detta belopp månads- eller års- vis så länge befattningshavaren eller hans pensionsberättigade efterlevan- de är i livet. En engångsavlösning av statens ansvar har därför praktiska fördelar.

Vid överläggningarna har enighet nåtts om en ordning som innebär att den förutsatta kostnadsfördelningen behålls men att statlig ersättning

Prop. 1972: 50 14

för varje särskilt pensionsfall ersätts med ett engångsbelopp, beräknat för samtliga pensionsfall. Storleken av detta vid tidpunkten för överta- gandet har fastställts efter i tillämpliga delar den metodik som gällde vid statens övertagande av ansvaret för polisväsendet. Beloppet uppgår per den 1 juli 1971 till 788 400 967 kr.

Angivna belopp skall enligt den nu träffade överenskommelsen föras över på huvudmännen för att jämte ränta användas för successiva ut- betalningar av ifrågavarande pensioner under en lång följd av år. Det måste vara principiellt riktigt att dessa pengar förs över från staten till landstingen i huvudsak i takt med pensionsutbetalningama.

Mot denna bakgrund har parterna enats om en ordning som innebär att kapitalbeloppet slutamorteras på 22 år. Sjukvårdshuvudmännen har emellertid såsom ett led i en samlad överenskommelse accepterat ett önskemål från förhandlingsnämndens sida att endast ränta skall utgå under de tre första åren, varefter följer en amorteringstid av 19 år. _

Vid fastställandet av ersättningen har inte beaktats statens eventuella pcnsionsansvar för personalen vid de i mentalsjukvårds-avtalen angivna enskilda institutioner till vars drift staten i särskild ordning bidrog före 1967. Statens pensionsansvar beträffande dessa institutioner avser endast den personal som i samråd med staten tillerkänts särskild pension eller livränta att utgå av driftmedel. Hithörande frågor måste utredas ytter- ligare. Parterna är ense om att därefter ta upp särskilda överläggningar i ärendet. '

Förhandlingsnämnden vill slutligen framhålla, att parterna vid be- stämmandet av engångsbeloppets storlek inte beaktat de ändringar i ri- kets administrativa indelning som skett efter 1966 års utgång. Det får ankomma på sjukvårdshuvudmänncn själva att vidta de ornfördelningar som kan vara påkallade på'grund av sådana ändringar.

Överenskommelsen består av ett protokoll med tre bilagor. Två av dessa utgör tabeller, som utvisar hur driftbidraget respektive pensions— avlösningsbeloppet jämte ränta skall fördelas mellan sjukvårdshuvud- männen. Den tredje är ett formulär till de tilläggsavtal till mentalsjuk- vårdsavtalen som skall träffas. Detta formulär skall användas för samt- liga landsting och Gotlands kommun. Med Göteborgs och Malmö kom- muner skall träffas tilläggsavtal efter samma principer. Särskilda bestäm- melser fordras för vissa landsting. Detta gäller bl. a. Stockholms läns landsting med hänsyn till att Stockholms kommun numera ingår i lands- tinget och dess vårdplatser sammanförts med landstingets.

Så snart tilläggsavtalen föreligger, kommer nämnden att underställa dem Kungl. Maj:t för prövning. Detta torde kunna ske före sommaren. Nämnden hemställer att Kungl. Maj:t i avvaktan härpå godkänner över- enskommelsen samt vidtar de åtgärder som erfordras i anledning av den- samma överlämnade, villkorliga överenskommelsen.

Prop. 1972: 50 15

Protokoll, fört vid förhandlingar den 23 februari 1972 mellan före- trädare för statens förhandlingsnämnd samt för Svenska landstings- förbundet och för Göteborgs, Malmö och Gotlands kommuner om ändring i mentalsjukvårdsavtalen m. m.

Närvarande:

Statens förhandlingsnämnd

Överdirektören Rydback Expeditionschefen Söderqvist Kanslirådet B. Å. Berg Kanslirådet af Sandeberg Byråchefen Tcngwall Avdelningsdirektören Strandlund Byrådirektören Westlin

Svenska landstingsförbundet samt Göteborgs, Malmö och Gotlands kommuner

Landstingsrådet Hansson Riksdagsledamoten Eskel Kommunalrådet Hedlund Landstingsrådet Lekberg Kansliehefen Ericsson

Förste sekreteraren Skalin Kansliehefen Bergengren Förhandlingsehefen Bergkvist Ekonomichefen Romefors Sekreteraren Åhlander

Vid förhandlingar denna dag om ändring i mentalsjukvårdsavtalen och om avlösning av statens ansvar för vissa pensionsförmånskostna- der enas parterna om följande.

1. Staten skall till sjukvårdshuvudmännen utgiva ersättning för men- talsjukvårdens driftkostnader med 1170 000 000 kronor för år 1972 och 1240 000000 kronor för år 1973. Nämnda bidrag skall fördelas mellan sjukvårdshuvudmännen enligt den till detta protokoll fogade bilagan A.

Prop. ] 972: 50 16

Varje sjukvårdshuvudman tillkommande bidrag skall från och med juli månad 1972 erläggas med en tolftedel senast den 25 i varje må- nad. Slutlig reglering för perioden januari—juni 1972 skall ske snarast möjligt, varvid belopp som utbetalats med stöd av hittills gällande regler skall avräknas.

2. Sedan 1974 års löner blivit fastställda skall parterna snarast ta upp förhandlingar om storleken av ersättningen för år 1974.

3. Slutredovisning av driftbidraget till mentalsjukvården för år 1971. skall ske enligt hittills tillämpade metoder. Därefter är bidraget för perioden 1967—1971 slutligt reglerat.

4. Statens ansvar för pcnsionsförmånskostnader, som avser tjänste- tid hos staten, för den personal som sjukvårdshuvudmännen övertog i anslutning till mentalsjukvårdsreformen, avlöses med ett belopp per den 1 juli 1971 av 788 400 967 kronor. Nämnda belopp skall betalas av staten genom 19 annuitcter om 70 656 498 kronor, som skall erläggas den 1 juli under ettvart av åren 1975—1993. Åren 1972—1974 betalar staten ränta på kapitalet efter sex procent med 47 304 058 kronor per år, att betalas den 1 juli under ettvart av angivna tre år.

I denna punkt angivna annuitcter och räntebelopp skall fördelas mellan huvudmännen enligt den till detta protokoll fogade bilagan B.

5. För byggnadskostnader som omfattas av investeringsplanen enligt 17 & huvudavtalet skall bidrag utgå enligt den före den 1 januari 1972 gällande ordningen. Från och med den 1 januari 1972 skall bidrag utgå till av socialstyrelsen prioriterade objekt. För bidrag till byggnadsobjekt som slutförts eller påbörjats men som inte avses i första stycket skall staten tillhandahålla 116 milj. kronor fram till den 1 juli 1973, 40 milj. kronor budgetåret 1973/74 och 41 milj. kronor budgetåret 1974/75. Fördelningen mellan huvudmännen av anvisade belopp fastställes i samråd mellan socialstyrelsen och Svenska landstingsförbundet.

6. För tillgodoseende av huvudmännens behov av nya vårdplatser enligt bidragsplanen utgår anläggningsbidrag, beräknat per den 1 juli 1962, med ett belopp om 55000 kronor per plats i sluten vård vid helt nya sjukhus och 50 000 kronor per tillkommande plats vid befint- liga sjukhus och institutioner. Till utrustning av nya vårdplatser utgår utrustningsbidrag med 5 000 kronor per plats.

7. Sjukvårdshuvudmännen tillhandahåller avgiftsfri undersökning och behandling för personer, som av domstol överlämnats till öppen psykia- trisk vård eller av utskrivningsnämnd meddelats föreskrift om sådan vård.

8. Mellan statens förhandlingsnämnd och delegerade för sjukvårds- huvudmännen skall träffas tilläggsavtal till mentalsjukvårdsavtalen i huvudsaklig överensstämmelse med det avtalsformulär som framgår av den till detta protokoll fogade bilagan C.

Prop. 1972: 50 . 17

9. De under punkterna 1-7 här ovan träffade överenskommelserna gäller under förutsättning att de godkännes av Kungl. Maj:t och veder- ' börande kommun.

Detta protokoll är upprättat i. två. exemplar, varav parterna tagit var

sitt. ' _

Stockholm som ovan. .

Statens förhandlingsnämnd För Svenska landstingsförbundet samt Göteborgs, Malmö. och Got- lands kommuner

Lennart R ydback Stig F. Hansson Jan Tengwall Bengt Ericsson

Prop. 1972: 50 18

Bilaga A till protokoll, fört vid förhandlingar om ändring i mental- sjukvårdsavtalen m.m.

Fördelning av driftbidragen för år 1972 och 1973

De i förhandlingsprotokollet den 23 februari 1972 under punkten 1 angivna beloppen skall fördelas mellan huvudmännen enligt kolum- nerna 4 och 5 här nedan.

Sjukvårdshuvudman Vårdplatser Procentuell1 1972 1973 31.12.1971 andel av en]. Social- 1971 års styrelsen driftbidrag

1 2 3 4 5

AB läns landsting 5 748 18,4156 215 462 520 228 353 440 C 714 2,2875 26 763 750 28 365 000 D 830 2,6592 31 112 640 32 974 080 E 1 299 4,1617 48 691 890 51 605 080 F ] 165 3,7325 43 670 250 46 283 000 G 918 2,9411 34 410 870 36 469 640 H 1 029 3,2966 38 570 220 40 877 840 K 862 2,7617 32 311 890 34 245 080 L 927 2,9699 34 747 830 36 826 760 M 1 612 5,1645 60 424 650 64 039 800 N 607 1,9447 22 752 990 24 114 280 0 1 007 3,2263 37 747 710 40 006 120 P 1 454 4,6583 54 502 110 57 762 920 R 897 2,8738 33 623 460 35 635 120 S 1 192 3,8189 44 681 130 47 354 360 T 1 013 3,2455 37 972 350 40 244 200 U 775 2,4829 29 049 930 30 787 960 W 1 376 4,4085 51 579 450 54 665 400 X 1 042 3,3383 39 058 110 41 394 920 Y 1 185 3,7965 44 419 050 47 076 600 Z 623 1,9960 23 353 200 24 750 400 AC 893 2,8610 33 473 700 35 476 400 BD 955 3,5687 41 753 790 44 251 880 Gotlands kommun 272 0,8714 10 195 380 10 805 360 Göteborg 1 683 5,3920 63 086 400 66 860 800 Malmö 976 3,1269 36 584 730 38 773 560 Summa 31 054 100,0000 1 170 000 000 1 240 000 000

1 Procenttalet är uträknat på grundval av det i kolumn 2 angivna vårdplats- antalet med den jämkning som föranledes av den för Norrbottens läns landsting gällande specialregeln.

Prop. 1972: 50 19

Bilaga B till protokoll,-fört vid förhandlingar om ändring i mental- sjukvårdsavtalen m.m.

Fördelning av beloppet, 788 400 967 kronor per 1.7.1971, för avlös- ning av statens pensionsansvar för övertagen statlig personal inom mentalsjukvården. '

Sjukvårdshuvudman Avlösnings- Andel i Ränta (kr) Annuitet (kr) belopp per procent Vart och ett Vart och ett 1.7.1971 kr. av åren ' av åren

1972—1974 1975—1993

AB läns landsting 10 174 193 1,2905 610 460 911 826 C 51 733 984 6,5619 3 104 043 4 636 406 D 50 322 640 6,3829 3 019 369 4 509 931 E 44 128 013 5,5972 2 647 703 3 954 784 F 50 716 909 6,4329 3 043 021 4 545 261 G 39 559 561 5,0177 2 373 576 3 545 330 H 36 147 829 4,5850 2 168 890 3 239 601 K 17 054 208 2,1631 1 023 236 1 528 374 L _ _ _ _. M 124 276 898 15,7631 7 456 580 11 137 644 N _ _ _ _ 0 25 282 775 3,2068 ] 516 948 2 265 813 P 66 865 582 8,4812 4 011 950 5 992 516 R 16 274 935 2,0643 976 498 1 458 564 S 36 019 945 4,5687 2 161 181 3 228 084 T 18 458 175 2,3412 1 107 483 1 654 213 U 24 738 471 3,1378 ] 484 308 2 217 062 W 45 356 235 5,7529 2 721 355 4 064 796 X 830 330 0,1053 49 813 74 405. Y 43 179 958 5,4769 2 590 796 3 869 784 Z 27 255 563 3,4571 1 635 350 2 442 666 AC 26168 379 3,3192 1 570116 2 345 231 BD 24 595 629 3,1197 ] 475 746 2 204 273 Gotlands kommun 9 260 755 1,1746 555 636 829 934

Summa 788 400 967 100,0000 47 304 058 70 656 498

Prop. 1972: 50 " 20

Bilaga 0 till protokoll, fört: vid förhandlingar om ändring" i mental- sjukvårdsavtalen m.m. '

1972 årstilläggsavtal till avtal 00.00.1966 om mentalsjukvården '

Mellan statens förhandlingsnämnd och delegerade för ........ läns landstingskommun har —— under förbehåll av godkännande av Kungl. Maj:t och landstingskommunen träffats följande tilläggsavtal.

1972 års tilläggsavtal till avtalet den 00.00.1966 angående ........ läns landstingskommuns övertagande av statens mentalsjukvård inom landstingsområdet m.m.. nedan kallat huvudavtalet.

Ad 3 å huvudavtalet

3.1 Denna paragraf upphäves. Ad 6 % huvudavtalet

6.1 Denna paragraf skall ha följande ändrade lydelse. Bidrag till upprustning av befintliga vårdplatser och anläggning av nya vårdplatser skall enligt nedanstående bidragsplan utgå av stats- medel för det antal vårdplatser som blir gällande för landstinget efter överenskommelse i enlighet med 295 andra stycket huvud- avtalet med övriga landsting och Gotlands kommun.

Bidragsplan .

A. Upprustningsbidrag utgår till 00 vårdplatser vid ........ sjuk- hus.

B. Anläggningsbidrag utgår till övriga vårdplatser. Vårdplatserna i bidragsplanen får utnyttjas för såväl egentlig men- talsjukvård som specialvård.

Ad 13 % huvudavtalet

13.1 Denna paragraf skall ha följande ändrade lydelse. För tillgodoseende av landstingets behov av nya vårdplatser enligt bidragsplanen utgår anläggningsbidrag, beräknat per den 1 juli 1962, med ett belopp om 55 000 kronor per plats i sluten vård vid helt nya sjukhus och 50 000 kronor per tillkommande plats vid i detta avtal avsedda eller eljest befintliga sjukhus och institutioner. Till utrustning av nya vårdplatser utgår utrustningsbidrag med 5 000 kronor per plats.

Prop. 1972: 50 21

Vad som skall anses som nytt mentalsjukhus i anslutning till lasarett och tillkommande platser vid sådana sjukhus, skall vid särskild för- handling mellan landstinget och staten bedömas från fall till fall med beaktande av utbyggnadens storlek och utformning. Utan hinder av vad nu sagts skall vid uppförande av nya anlägg- ningar förivård av psykiskt sjuka barn och psykopater anläggnings- bidrag utgå med 55 000 kronor per plats.

Ad 16 % huvudavtalet

16.1 Den i första stycket denna paragraf angivna indexserien motsvaras numera av byggnadsstyrelsens byggnadskostnadsindcx (genomsnitts— indextal) för förvaltningsbyggnader (tabell 6) med basår 1963.

Ad 17 % huvudavtalet 17.1 Denna paragraf upphäves.

Ad 18 % huvudavtalet

18.1 Denna paragraf skall ha följande ändrade lydelse. Såsom ersättning för mentalsjukvårdens driftkostnader erlägger sta- ten till landstinget 000 kronor för år 1972 och 000 kronor för år 1973. Slutredovisning av driftbidraget till mentalsjukvården för år 1971 skall ske enligt hittills tillämpade metoder. Därefter är bidraget för perioden 1967—1971 slutligt reglerat.

Ad 19 % huvudavtalet 19.1 Denna paragraf upphäves.

Ad 21 å huvudavtalet

21.1 Första stycket i denna paragraf upphäves. 21.2 Den i denna paragraf angivna indexserien motsvaras numera av byggnadsstyrelsens byggnadskostnadsindex (genomsnittsindextal) för förvaltningsbyggnader (tabell 6) med basår 1963.

Ad 22 & huvudavtalet

22.1 Denna paragraf skall ha följande ändrade lydelse. Byggnads- och utrustningsbidrag utbetalas kvartalsvis i efterskott i takt med utförandet av detta avtal omfattande byggnadsobjekt. För

3 Riksdagen 1972. ] saml. Nr 50

Prop. 1972: 50 : 22

annat bidrag än rivningse'rsättning skall såsom ytterligare förutsätt- ning gälla, att objektet av socialstyrelsen prioriterats för igångsätt- ningstillstånd. Bidrag till täckande av kostnader för markförvärv utbetalas i efter— skott, så snart det byggnadsobjekt markförvärvet avser prioriterats på sätt man sägs. ' ' ' '

Ad 23 % huvudavtalet

23.1 Denna paragraf skall ha följande ändrade lydelse. I 18 & omförmälda' bidrag skall från Och med juli månad 1972 er- läggas med en tolftedel av årsbeloppet senast den 25 i'varje månad. Slutlig reglering för perioden januari—juni 1972 skall ske snarast möjligt, varvid belopp som utbetalats med stöd av hittills gällande regler skall avräknas. I 20å omförmälda bidrag till landstinget skall erläggas senast den 25 i varje månad i form av utbetalningar a conto motsvarande en tolftedel av det belopp, vartill bidragen uppgått för det senast slut- ligt reglerade kalenderåret. Slutlig reglering av bidragen skall ske kalenderårsvis i efterskott.

Ad 24 % huvudavtalet

24.1 Statens ansvar för pensionsförmånskostnader, som avser tjänstetid hos staten, för den personal som landstinget övertog den 1 januari 1967 (respektive den 1 juli 1967) avlöseslmed ett belopp av 000 kronor. '

24.2 Nämnda belopp skall betalas av staten till landstinget genom 19 annuiteter om 000 kronor, som skall erläggas den 1 juli under ett- vart av åren 1975—1993. Åren 1972—1974 betalar staten ränta på kapitalet efter sex procent med 000 kronor, att betalas den 1 juli under ettvart av angivna tre år. 24.3 Statens eventuella pensionsansvar för personal vid (Mellansjö skol- hem m. fl.) skall efter ytterligare utredningar tagas upp till särskilda överläggningar.

Ad 29 å andra stycket huvudavtalet

29.1 Det i denna paragraf angivna vårdplatsantalet skall med hänsyn till ändringar i rikets administrativa indelning minskas med det antal . platser som enligt överenskommelser mellan sjukvårdshuvudmännen förts över från landstingen till primärkommun. "

Prop. 1972: 50 . 23

Ad 31 % huvudavtalet

31.1 Denna paragraf skall ha följande ändrade lydelse. Sedan 1974 års löner blivit fastställda skall parterna snarast ta upp förhandlingar om storleken av statens ersättning för driften av men- - talsjukvården för år 1974. Parterna är ense om att under år 1974 taga upp förhandlingar om de ekonomiska villkoren i huvudavtalet och detta tilläggsavtal från och med år 1975, i den mån det inte av avtalen framgår. att dessa villkor äger fortsatt giltighet efter den 31 december 1971. Intill dess nytt avtal träffats skall ersättning utgå med samma be- lopp som under närmast föregående år.

Detta avtal skall tillämpas från och med den 1 januari 1972, då till- läggsavtaletl den ........ till huvudavtalet skall upphöra att gälla.

Detta tilläggsavtal är upprättat i två exemplar, varav parterna tagit var sitt.

Stockholm och . . . . . .' . . den ........ februari 1972

Statens förhandlingsnämnd För ........ läns landsting

Lennart Rydback

Jan T engwall

1 Avseende avdrag för vårdavgiftens höjning.

Till KONUNGEN Socialdepartementet

Avtal om 1. tillägg till 1970 års avtal om läkarutbildning i Linkö- ping, 2. tillägg till 1970 års avtal om läkarutbildning i Malmö, 3. förlängning av 1961 års avtal om patologi och bakteriologi m. m. i Göteborg, 4. förlängning av avtalsbestämmelser om patologi och bakteriologi m. m. på lasarettsområdet i Umeå och 5. läkarutbild- ning vid S:t Jörgens sjukhus i Göteborg (5 avtal, 2 bilagor)

Statens förhandlingsnämnd (SFN) underställer Kungl. Maj:t rubrice- rade avtal för prövning.

SFN har under förbehåll av Kungl. Maj:ts godkännande träffat av- talen mcd delegerade för Östergötlands läns landstingskommun som gjort förbehåll för godkännande av Östergötlands läns landsting (1), de- legerade för Malmö kommun som gjort förbehåll för godkännande av Malmö kommunfullmäktige (2), Göteborgs kommunstyrelses förhand- lingsdelegation (3), Västerbottens läns landstings förvaltningsutskott (4) samt Göteborgs och Bohus läns landstings förvaltningsutskott (5). Avtalen 3 och 4 har för kommunernas del redan vederbörligen godkänts genom beslut som vunnit laga kraft.

Avtalen har ingåtts på grundval av Kungl. Maj:ts uppdrag den 6 juni 1968 och den 29 januari 1971.

1. Allmän bakgrund

SFN har tidigare med skrivelse den 21 januari 1971 ingivit avtal om fortsatt samarbete angående läkarutbildning i Linköping, Lund, Malmö, Göteborg och Umeå samt överenskommelser om statlig investeringsersätt- ning enligt 3 & l. nämnda avtal och förhandlingsprotokoll den 22 decem- ber 1970 (allt återgivet i prop. 1971: 44). Avtalen och överenskommel- serna har godkänts av Kungl. Maj:t den 17 december 1971.

Av 5 & förhandlingsprotokollet framgår att parterna skulle fortsätta förhandlingarna om samarbetet rörande bl. a. bakteriologi och patologi samt på vissa orter farmakologi m. m.

I samma paragraf stadgades att statlig driftersättning för tid efter den 30 juni 1.970 för de patologiska och bakteriologiska institutionerna i Lin— köping och Malmö samt för institutionen för farmakologi i Linköping rn. m. skulle fastställas vid förhandlingarna.

Förhandlingar skulle vidare enligt 3 & förhandlingsprotokollet sna-

Prop. 1972: 50 25

rast tas upp mellan SFN och Göteborgs och Bohus läns landstingskom- mun om upplåtelse av S:t Jörgens sjukhus för läkarutbildning och forsk- ning.

2. Avtalen om patologi och bakteriologi 2.1 Bakgrund

I de förhandlingar som föregick uppgörelsen den 22 december 1970 förutsatte SFN att den statliga läkarutbildningen och forskningen i pato- logi, bakteriologi rn. ni. skulle inordnas i den kommunala sjukvårdsorga- nisationen på samtliga berörda orter. På denna integrationslinje byggde redan 1956 års avtal om patologi och bakteriologi i Malmö (prop. 1956: 94 s. 29; avtalsbestämmelserna överförda till 1963 års avtal om allmänna sjukhuset prop. 1963: 142 s. 29) liksom —— i än högre grad — 1967 års avtal om Linköping (prop. 1968: 83 s. 60). Däremot byggde av- talen för Lund (prop. 1957: 1 bil. 29 s. 8), Göteborg (prop. 1961: 111 s. 7) och Umeå (prop. 1962: 104 5. 103) på principen att de statliga och kom- munala aktiviteterna inom varje ämnesområde skulle vara administra- tivt och ekonomiskt åtskilda men förlagda till samma byggnad. I Lund äger staten byggnaderna för patologi och bakteriologi, medan motsva- rande verksamheter i Göteborg och Umeå bedrivs i kommunala bygg- nader. På alla tre orterna har staten i princip stått för hälften av bygg- nadskostnadcrna. Avtalet för Lund — som ännu gäller —— har vissa för- enklande kvittningsregler beträffande kostnaderna för lokalemas drift (värme, underhåll etc.). I de avtal som gällde för Göteborg och Umeå hade en noggrann uppdelning skett av lokalerna i sådana som används av statlig institution ensam, av kommunal laboratorieavdelning ensam samt av institution och laboratorieavdelning gemensamt. Dessutom fanns allmänna utrymmen. Vardera parten skulle ensam stå för verksam- heten i de två förstnämnda lokalkategoriema, medan kommunen skulle svara för de gemensamma Och allmänna utrymmena. För de lokaler som staten disponerade ensam samt för andel i gemensamma och allmänna lokaler skulle staten erlägga ersättning för underhåll, service m. m. efter vissa schematiska regler.

2.2 Kommentarer till avtalen

Under senare tid har vissa organisatoriska förändringar skett inom patologi— och bakteriologiområdena, t.ex. förening av professors— och överläkartjänster. En så fullständig integration som SFN förutsatte år 1970 har dock inte kommit till stånd. Mot denna bakgrund har för Göteborg och Umeå träffats avtal som innebär att bestämmelsema i tidigare avtal skall gälla till och med utgången av år 1973, dvs. lika länge

Prop. 1972: 50 26

som nu gällande läkarutbildningsavtal. Även för Lunds del skall tidigare avtal fortsätta att gälla. Någon särskild överenskommelse härom behövs inte, då detta avtal ej har sagts upp.

I Malmö, där integrationen redan genomförts, har patologi och klinisk bakteriologi intill den 1 juli 1970 i statsbidragshänseende behandlats som övriga kliniska ämnen vilka omfattades av äldre avtal, dvs. för ifrågavarande verksamheter utgick särskilt läkarlönebidrag och tio- procentigt driftbidrag. I Linköping utgick enligt 1967 års avtal över— huvudtaget inte något driftbidrag. Eftersom utbildningen skulle inledas med det propedeutiska årets kurser först läsåret 1969/70, avstod kom- munen från ersättning mot att staten gjorde vissa eftergifter i fråga om investeringsbidragen.

Integrationen medför stora svårigheter att för Linköping och Malmö beräkna ersättning efter de regler som gällt för Göteborg och Umeå. Främst saknas motsvarighet till en sådan uppdelning av lokaler för olika verksamheter som avtalen för Göteborg och Umeå bygger på. En sådan uppdelning, som strider. mot integrationslinjen, har inte heller ansetts böra eftersträvas. Därför har vid förhandlingarna om ersättning för Linköping och Malmö gjorts schablonmässiga uppskattningar, relaterade till driftersättningama för Göteborg. Umeås redovisningssystem har inte möjliggjort liknande jämförelser.

Under åren 1964—1970 har följande ersättningar utgått från staten till kommunen för patologi och bakteriologi i Göteborg.

År Patologi Bakteriologi Summa 1964 168 243 395 995 564 238 1965 181 196 412 662 593 858 1966 172133 ' 445 839 617 972 1967 208 811 452 635 661 446 . 1968 232 805 588 253 821 058 1969 242 931 545 924 788 855 1970 236 311 564 803 80! 114

Vid förhandlingarna om ersättningsbeloppen i Linköping och Malmö har alltså förhållandena på dessa orter och i'Göteborg jämförts. Därvid har beaktats de totalytor som upplåtits för ifrågavarande statliga och kommunala verksamheter, forskningsorganisationens storlek samt total— antalet kliniska utbildningsplatser per termin.

Beträffande Linköping har hänsyn också tagits till att ifrågavarande professorstjänster inrättats under de senaste åren. Tre av professorerna tillträdde sålunda under år 1969, en under år 1970, en i början av år 1971 och en höstterminen 1971.

De belopp parterna enats om för Linköping och Malmö uppgår totalt till 2 170 000 kronor respektive 1 200 000 kronor (varav 150 000 kronor i övergångsersättning) för hela avtalsperioden. Beloppen skall utgå med i

Prop. 1972: 50 - 27

avtalet angivna delbelopp per kalenderår. De prestationer kommunerna .skall svara för bestäms av de den 22 december 1970 träffade avtalen. ..Såsom SFN framhöll i missivskrivelsen till avtalen (prop. 1971: 44 s. 12) :skall samarbetet fortsätta och 1äkarutbildnin gens och forskningens behov .av resurser tillgodoses efter samma principer som hittills, om ej annat '. framgår av avtal, överenskommelser, protokoll eller kommentarer. De principer som utvecklats på äldre undervisningsorter skall även gälla Lin- köping. '

I huvudsak motsvaras åtagandena i 1970'års läkarutbildningsavtal av "vad som mer specificerat angivits i de särskilda avtalen med Göteborgs "kommun och Västerbottens läns landstingskommun om patologi" och bakteriologi m. m., dock att läkarutbildningsavtalen inrymmer bl. a. även telefonservice. De nämnda ersättningsbeloppen avser i Linköping även -de >>icke-kliniska delarna» av bakteriologin och farmakologin. _

De nu avtalade beloppen för Linköping och Malmö har s'om framgått .av det anförda ej kunnat beräknas på säkert underlag. De får därför inte för någon part anses prejudicerande vid förhandlingar om de avtal som :skall gälla fr. o. m. den 1 januari 1974.

För Göteborg och Umeå utbetalas sedan juli 1970 ersättningar a conto enligt träffad interimsöverenskommelse. SFN finner det skäligt att utbetalningar a conto snarast får göras även för Linköping och Malmö enligt de nu träffade avtalen. '

.3. Avtalet om läkarutbildning vid-S:t Jörgens sjukhus i Göteborg .3.1. Bakgrund ' ' ' ' '

1964 års riksdag (prop. 1964: 1 bil. 10 s. 390, SU 1964: 55, rskr 1964: '158) beslöt att en speciell forskningsavdelning fr. o. m. budgetåret 1964/65 provisoriskt skulle förläggas till S:t Jörgens sjukhus. Universi- tetskanslersämbetet har med yttrande den 4 juli 1968 till Kungl. Maj:t överlämnat en framställning från universitetet i Göteborg om att avdel- ningen skall definitivt förläggas till S:t Jörgens sjukhus. Efter remissbe- handling bereds framställningen inom lutbildningsdepartementet.

Genom beslut den 28 oktober 1966 godkände Kungl. Maj:t avtal med "bl. a. Göteborgs och Bohus läns landstingskommun om dess övertagande .av statens mentalsjukvård inom vederbörande landstingsområde m.m.

Forskningsavdelningen vid S:t Jörgens sjukhus var i verksamhet, då mentalsjukvårdsavtalet träffades, och omfattades av huvudmannaskaps— reformen, som trädde i kraft den 1 januari 1967. Därvid åtog sig sjuk- vårdshuvudmannen också att upplåta sjukhuset för läkarutbildning och "forskning. Regleringen av statsbidrag för avdelningen hänfördes dock till de frågor som krävde ytterligare förhandlingar (26 & huvudavtalet).

Vid de förhandlingar som _därefter följde utgick SFN' från att sam- .arbetet mellan stat och kommun beträffande de för psykiatrisk forsk-

Prop. 1972: 50 28

ning upplåtna klinikerna borde följa samma grunder som gällde för andra för läkarutbildning och forskning ianspråktagna kliniker vid kom- munala sjukhus. _

Då förhandlingar samtidigt pågick om nya läkarutbildningsavtal att gälla fr. o. m. den 1 juli 1970, enades parterna om att träffa avtal (prop. 1969: 102 s. 45) som för tiden intill denna tidpunkt reglerade statens ersättning för driftkostnaderna vid forskningsavdelningen genom ett in- dexreglerat årligt belopp som för år 1967 utgjorde 650 000 kr. Kostna- der för investeringar skulle regleras i de nya läkarutbildningsavtalen.

Vid de förhandlingar om nya läkarutbildningsavtal som avslutades den 22 december 1970 var SFN:s avsikt att inordna avtalen om psykia- triska forskningsavdelningar i avtalet för respektive ort. Detta genom- fördes beträffande Lund men inte beträffande Göteborg, där det är skilda huvudmän för S:t Jörgens sjukhus och undervisningssjukhusen i övrigt. Man enades dock vid förhandlingarna om den driftersättning som skulle utgå till Göteborgs och Bohus läns landstingskommun för upp- låtelsen av S:t Jörgens sjukhus, nämligen totalt 3,8 milj. kr för åren 1970—1973 (3 & förhandlingsprotokollet den 22 december 1970).

3.2. Kommentarer till avtalet

Enligt 3 & förhandlingsprotokollet skulle förhandlingar om S:t Jörgens sjukhus snarast tas upp. Så skedde också och man blev snabbt ense om samarbetsavtalets utformning. Kommunens företrädare ville emellertid samtidigt träffa en investeringsöverenskommelse enligt 3 5 l. samarbets- avtalet om vissa aktuella byggnadsåtgärder. Underlag för en definitiv uppgörelse om dessa investeringar har därför avvaktats, men då det allt- jämt saknas har parterna nu enats om att slutföra förhandlingarna om samarbetsavtalet för si g.

Det föreliggande avtalet följer i tillämpliga delar 1970 års LUA Göte- borg. Utöver de kommentarer som lämnats till detta och andra mot- svarande avtal av den 22 december 1970 kan anmärkas att bestäm- melserna rörande pensionskostnader i 1966 års mentalsjukvårdsavtal givetvis ej berörs av vad som i 2 5 A stadgas om kommunens kost- nadsansvar för personalen.

Hemställan

SFN hemställer att Kungl. Maj:t dels godkänner överlämnade villkorligt slutna avtal, dels snarast bemyndigar statskontoret att till Östergötlands läns lands- tingskommun och Malmö kommun a conto betala ut ersättningar enligt respektive tilläggsavtal i avvaktan på att avtalen vinner laga kraft.

Lagakraftbevis beträffande godkännande av avtal med Göteborgs

Prop. 1972: 50 29

kommun och Västerbottens läns landstingskommun har inkommit till SFN . Kopior av lagakraftbevisen överlämnas med denna skrivelse. Sedan vederbörliga kommunala beslut om godkännande av övriga nu över- lämnade avtal vunnit laga kraft, kommer SFN att anmäla detta till socialdepartementet. '

Prop. 1972: 50 30

Avtal om tillägg till 1.970 års avtal om läkarutbildning i Linköping

Mellan statens förhandlingsnämnd och delegerade för Östergötlands läns landstingskommun har under förbehåll av godkännande av Kungl. Maj:t och Östergötlands läns landsting träffats följande avtal.

Avtal

mellan svenska staten och Östergötlands läns landstingskommun om tillägg till 1970 års avtal om fortsatt samarbete angående läkarutbild- ning i Linköping.

Adlål.

Samarbetet gäller hela ämnesområdena medicinsk mikrobiologi och farmakologi.

Ad45.

Utöver driftersättning enligt 1. lämnar staten kommunen driftersätt- ning för läkarutbildning och forskning inom ämnesområdena patologi, medicinsk mikrobiologi och farmakologi för tiden den 1 juli—den 31 december 1970 med 310 000 kronor och för kalenderåren 1971—1973 med ett belopp av 1 860 000 kronor att utgå med 620 000 kronor per år. Utbetalning sker enligt 2.

Detta avtal är upprättat i två exemplar, av vilka parterna tagit var sitt.

Stockholm och Linköping den 4 februari 1972.

Statens förhandlingsnämnd För delegerade för Östergötlands läns landstingskommun Lennart Rydback Holger F ällman Ingrid Ericsson Söderlund Hans Gröndal

Prop. 1972: 50 31

Avtal om tillägg till 1970 års avtal om läkarutbildning i Malmö

Mellan statens förhandlingsnämnd och delegerade för Malmö kom- mun har — under förbehåll av godkännande av Kungl. Maj:t och Malmö . kommunfullmäktige träffats följande avtal.

A vtal

mellan svenska staten och Malmö kommun om tillägg till 1970 års av— tal om fortsatt samarbete angående läkarutbildning i Malmö.

Ad 4 &.

Utöver driftersättning enligt l.. lämnar staten kommunen driftersätt- ning för läkarutbildning och forskning inom ämnesområdena patologi ' och medicinsk mikrobiologi för tiden den 1 juli—den 31 december 1970 med 300000 kronor, varav 150 000 kronor utgör särskild övergångser- sättning, och för kalenderåren 1971—1973 med ett belopp av 900000 kronor att utgå med 300 000 kronor per år. Utbetalning sker enligt 2.

Detta avtal är upprättat i två exemplar, av vilka parterna tagit var sitt.

Stockholm och Malmö den 4 februari 1972.

Statens förhandlingsnämnd För delegerade för Malmö kom- mun Lennart R ydback Gunnar H cidernan Ingrid Ericsson Söderlund Willy Danborg

Prop. 1972: 50 : 32

förhandlingsdelegation Lennart Rydback Lennart Ström

Avtal om förlängning av 1961 års avtal om patologi och bakteriologi m. m. i Göteborg

Mellan statens förhandlingsnämnd och Göteborgs kommunstyrelses förhandlingsdelegation har under förbehåll av godkännande av Kungl. Maj:t och Göteborgs kommunfullmäktige — träffats följande avtal.

Avtal

mellan svenska staten och Göteborgs kommun om förlängning av 1961 års avtal om patologi och bakteriologi m. m. i Göteborg.

1 5. Med verkan från och med den 1 juli 1970 förlänges följande avtal att gälla till och med den 31 december 1973: 1. avtal den 27 januari 1961 om lokaler för patologi i Göteborg; 2. avtal den 27 januari 1961 om lokaler för bakteriologi m.m. i Göte— borg.

25.

De ersättningar som för tid efter den 30 juni 1970 med stöd av interi— mistiskt gällande överenskommelser och föreskrifter utbetalats a conto skall avräknas mot den slutliga ersättningen enligt 1 5.

Detta avtal är upprättat i två exemplar, av vilka parterna tagit var sitt. Göteborg den 1 juni 1971.

Statens förhandlingsnämnd För Göteborgs kommunstyrelses

Sture Jam-san Torsten Lindberg

Pmp. 1972: 59 33

Avtal om förlängning av avtalsbestämmelser om bakteriologi, pato- logi m. m. på lasarettsområdet i Umeå

Mellan statens förhandlingsnämnd och Västerbottens läns landstings förvaltningsutskott har under förbehåll av godkännande av Kung]. _ Maj:t — träffats följande avtal.

A vtal

mellan svenska staten och Västerbottens läns landstingskommun om förlängning av vissa bestämmelser om bakteriologi, patologi m.m. i 1962 års avtal om utbildning av läkare och tandläkare i Umeå, m.m.

1 &. Med verkan från och med den 1 juli 1970 förlänges följande avtals- bestämmelser att gälla till och med den 31 december 1973:

1. avtal den 7 februari 1962 om utbildning av läkare och tandläkare i Umeå, m. m., avd. 11 samt därtill hörande gemensamma bestämmelser i avd. V;

2. avtal den 25 augusti 1967 om tillägg till 1962 års avtal om utbildning av läkare och tandläkare i Umeå, m. m., Ad 6 5; tills vidare, dock längst till och med den 31 december 1973:

3. överenskommelse den 23 mars 1970 enligt 8 5 1962 års avtal om ut- bildning av läkare och tandläkare i Umeå, m. m. '

25.

De ersättningar som för tid efter den 30 juni 1970 med stöd av interi- mistiskt gällande överenskommelser och föreskrifter utbetalats a conto skall avräknas mot den slutliga ersättningen enligt 1 &.

Detta avtal är upprättat i två exemplar, av vilka parterna tagit var sitt.

Stockholm och Umeå den 2 juli 1971.

Statens förhandlingsnämnd Västerbottens läns landstings för- valtningsutskott Lennart Rydback Börje Hörnlund Sture Jansson Pontus Wiklund

Prop. 1972: 50 34

Anmärkning Klinik III är upplåten för läkarutbildning och forskning. . Allt kliniskt material vid sjukhuset skall i princip vara tillgängligt för forskning vid denna klinik.

Avtal om läkarutbildning vid S:t Jörgens sjukhus i Göteborg (LUA S:t Jörgen)

Mellan statens förhandlingsnämnd och Göteborgs och Bohus läns landstings förvaltningsutskott har under förbehåll av Kungl. Maj:ts godkännande träffats följande avtal.

Avtal

mellan svenska staten och Göteborgs och Bohus läns landstingskommun om fortsatt samarbete angående läkarutbildning vid S:t Jörgens sjukhus i Göteborg.

] 5. Allmänt

1. Staten och Göteborgs och Bohus läns landstingskommun, nedan kallad kommunen, fortsätter sitt samarbete på de villkor som nedan sägs för att vid S:t Jörgens sjukhus i Göteborg tillhandahålla universitetet i Göteborg, nedan kallat universitetet, resurser för grundläggande utbild- ning för läkarexamen inom det kliniska ämnesområdet psykiatri. nedan benämnd läkarutbildning, samt för forskarutbildning och forskning inom detta ämnesområde, nedan benämnd forskning.

A nmärkningar

1. Staten och Göteborgs kommun träffade den 22 december 1970 av- tal om fortsatt samarbete angående läkarutbildning i Göteborg. avseende dels en läkarutbildning med ett årligt intag av cirka 160 medicine kan- didater, dels en forskning av i huvudsak dåvarande omfattning med de förändringar som följde av vederbörligen fattade beslut. Därvid förutsat- tes att för läkarutbildning och forskning i psykiatri vid universitetet skulle såsom hittills upplåtas även S:t Jörgens sjukhus, som ingår i Göte- borgs och Bohus läns landstingskommuns sjukvårdsorganisation (jfr 3 & förhandlingsprotokoll den 22 december 1970).

2. Kommunens medgivande skall inhämtas för forskningsprojekt som ställer särskilda krav på sjukvårdens resurser. Forskning vid enhet som avses i 2. nedan får ej utan kommunens medgivande bedrivas av annan än den som där innehar befattning eller är knuten till universitetets me— dicinska fakultet.

2. Staten och kommunen bestämmer i samråd vilka enheter inom S:t Jörgens sjukhus som skall tagas i anspråk för läkarutbildning och forsk- ning (upplåtna enheter).

Prop. 1972: 50 3 5

Omdispositioner, som parterna kommer överens om under avtalstiden, skall icke föranleda ändring av den driftersättning som utgår till kommu— nen enligt detta avtal.

Beträffande investeringsersättning gäller särskild överenskommelse.

3. Detta avtal berör ej kommunens rätt att enligt eljest gällande be- stämmelser erhålla statsbidrag till uppförande och drift av i avtalet av- sedda sjukvårdsenheter.

2 .6 . Tillhandahållande av resurser

Kommunen tillhandahåller för upplåtna enheter personal, lokaler, ut- rustning, övriga nyttigheter och service med följande begränsningar och undantag.

A. Beträffande personal Staten anställer tjänstemän som är professor, biträdande professor el- ler klinisk lärare och vats tjänst är förenad med tjänst vid sjukhus. För sådan tjänsteman bekostar staten lön enligt den .löncklass i vilken den- ne är placerad jämte i förekommande fall därtill knutna tillägg och förmåner (inklusive pension) medan kommunen bestrider kostnaden för särskilda arvoden och tilläggsförmåner, såsom uppdragstillägg, befatt- ningsarvode, avlöningsförstärkning samt gottgörelse för särskild arbets— tid, jour och beredskap. '

Klinisk amanuens anställes och bekostas helt av staten, som dock är berättigad till ersättning av kommunen efter rekvisition månadsvis i ef- terskott med en tredjedel av utbetalat lönebelopp, förhöjt med 15 procent för pensionskostnadcr. '

Personal som anställes uteslutande för läkarutbildning eller forsk- ning bekostas helt av staten liksom timarvoderad undervisning av me- dicine kandidater.

Anmärkning

Antalet professorer, biträdande professorer. kliniska lärare "och kli— niska amanuenser fastställes av staten efter samråd med kommunen.

Om det under avtalstiden blir aktuellt att överföra statlig personal, exempelvis kliniska lärare och kliniska amanuenser, till kommunalt hu— vudmannaskap eller att införa nya tjänstekategorier, skall förhandling— ar upptagas om bland annat de ekonomiska konsekvenserna härav.

B. Beträffande utrustning m. m.

Såvitt gäller utrustning för forskningens behov, avser kommunens åta— ganden endast sådan som är att hänföra till vedertagen grundutrustning.

Det åligger ej kommunen att tillhandahålla förbrukningsartiklar för demonstrationsändamål och sådant material som erfordras för djurför— sök och särskilda forskningsprojekt.

Prop. 1972: 50 36

A nmärkning

Med begreppet vedertagen grundutrustning för forskningens behov ' åsyftas sådan utrustning som är användbar ej endast för ett eller annat speciellt forskningsprojekt utan för olika projekt av beskaffenhet att" kunna genomföras med tillämpning av gängse teknik och metodik. .

Samma principiella begränsning av kommunens skyldigheter som en- ligt ovan gäller i fråga om utrustning skall även gälla läkarutbildningens och forskningens försörjning med nyttigheter av olika slag.

3 5. Statlig investeringsersätming

1. Statlig ersättning utgår enligt särskilda överenskommelser för ny-, till- eller ombyggnad samt för anskaffning av utrustning.

2. Om enhet inom kommunens sjukvårdsorganisation enligt Kungl. Maj:ts beslut icke längre skall tagas i anspråk för läkarutbildning och forskning, är staten berättigad att vid avtalstidens slut kräva åter så stor del av de av kommunen enligt detta och tidigare motsvarande avtal upp- burna investeringsersättningarna som då återstår efter avdrag "av 1130 be- träffande byggnad och 1/ 10 beträffande utrustning för varje helt år som förflutit från det kommunens anhållan om ersättningens utbetalande in- kom till vederbörande statliga myndighet. Kan byggnad eller utrustning, varpå bestämmelserna i första styc- ket blir tillämpliga, ej av kommunen användas på ett sätt som svarar mot byggnadens eller utrustningens värde och skulle på grund härav återbetalning av uppburen ersättning te sig obillig, äger kommunen _ påkalla jämkning. Uppnår icke parterna enighet härom, "skall frågan avgöras genom skiljedom enligt lag. '

4 5. Statlig driftersättning

]. Staten lämnar kommunen driftersättning för kalenderåren 1970— 1973 med ett belopp av 3,8 milj. kr. att utgå med 950 000 kronor per år.

Driftersättning för år 1970 innefattar även statsbidrag för första halvåret 1970 enligt 1 & avtalet den 7 mars 1969 om statens bidrag för upplåtelse av S:t Jörgens sjukhus i Göteborg för läkarutbildning och forskning, m. m. Vid utbetalning för år 1970 skall sålunda avräknas de driftbidrag som kommunen slutligt eller & conto uppburit för detta år såväl enligt nämnda avtalsföreskn'fter som i enlighet med motsva- rande föreskrifter i interimsöverenskommelsen den 2 juli 1970 om sam- arbete angående läkar- och tandläkarutbildning m. m.

2. Utbetalning av driftersättningen skall utan rekvisition ske med 1/12 av belopp för helt kalenderår den 15 i varje månad.

5 5. F ormer för samråd och samordning

Parterna skall för att främja samordningen av sjukvård, läkarutbild- ning och forskning iakttaga följande.

1. Innan kommunen fattar beslut som berör utbildningen och forsk- ningen, skall universitetet beredas tillfälle att yttra sig.

Prop. 1972: 50 37

Innan universitetsmyndighet fattar beslut som berör sjukvården vid upplåten enhet, skall kommunen beredas tillfälle att yttra sig.

2. Om vid sammanträde med konsistoriet eller annan universitetsmyn-. dighet skall behandlas ärende som är av principiell betydelse eller eljest av större vikt och som direkt berör samarbetet mellan universitetet och S:t Jörgens sjukhus, underrättas kommunen härom. Kommunen äger genom två representanter övervara behandlingen av ifrågavarande ären- de med rätt för dessa att deltaga .i överläggningen men ej i beslutet samt att få sin mening antecknad till protokollet. Om vid sammanträde med sjukvårdsstyrelsen eller direktion ärende av i föregående stycke nämnd beskaffenhet skall förekomma, underrättas universitetet härom och skall motsvarande befogenhet som enligt första stycket tillerkänts kommunen tillkomma universitetet.

3. Kommunen är beredd att vid planering av sjukvårdsorganisationen beakta även läkarutbildningens och forskningens behov.

4. Personal och studerande vid universitetet skall följa de föreskrif- ter som kommunen meddelar för verksamheten vid upplåten enhet.

6 5. Avtalstid m. m.

1. Om ej annat framgår av avtalets bestämmelser, gäller detta avtal från och med den 1 juli 1970 till och med den 31 december 1973. Parterna skall i god tid före utgången av avtalsperioden _'upptaga förhandlingar om samarbetsavtal för tid efter den 31 december 1973.

2. Detta avtal ersätter det mellan staten och kommunen den 7 mars 1969 träffade avtalet om statens bidrag för upplåtelse av S:t Jörgens sjukhus i Göteborg för läkarutbildning och forskning, m.m. som utlöpt. den 30 juni 1970.

Detta avtal är upprättat i två exemplar, av vilka parterna tagit var sitt.

Stockholm och Göteborg den. 14 februari 1972

Statens förhandlingsnämnd För Göteborgs och Bohus läns landstings förvaltningsutskott Lennart Rydback Bertil Bierrek Sture Jansson Stig Danielson

Prop. 1972: 50 38

Statens iörhandlingsnämnds skrivelse av den 1 mars 1972

Till KONUNGEN Socialdepartementet

Överenskommelse om finansieringen av och formema för vissa landstingsanställda provinsialläkares pensionering ( l protokoll)

Statens förhandlingsnämnd underställer Kungl. Maj:t den i rubrice- rade protokoll intagna överenskommelsen för prövning. Överenskommel- sen har träffats med företrädare för Svenska landstingsförbundet och Gotlands kommun under förbehåll av godkännande av Kungl. Maj:t samt av vederbörande kommun.

Kungl. Maj:t uppdrog den 27 oktober 1967 åt förhandlingsnämnden att ta upp förhandlingar med Svenska landstingsförbundet rörande frågan om avlösning av statsbidraget till provinsialläkarväsendet samt därmed sammanhängande spörsmål.

Med skrivelse den 24 november 1967 överlämnade förhandlingsnämn- den till Kungl. Maj:ts prövning protokoll, utvisande att överenskom- melse den 14 november 1967 träffats med landstingsförbundet om av- lösning av statsbidraget till avlöning åt provinsialläkare m. m. Enligt en protokollsanteckning till punkt 3 i protokollet var parterna ense om att omedelbart ta upp förhandlingar om finansieringen och formerna för provinsialläkarnas pensionering.

Sedan förhandlingsnämnden och landstingsförbundet den 6 juni 1968 inlett förhandlingar om provinsialläkarnas pensionering, anmälde nämn- den i skrivelsc den 12 december 1968 till statsrådet och chefen för civil- departemcntet att parterna, i avvaktan på förhandlingarnas slutförande. enats om att såsom pensionsreglemente för landstingsanställd provinsial- läkare, vars tjänst landstingskommun inrättat inom ramen för de tidi- gare statsbidragsberättigande 760 tjänsterna, borde från och med den 1 januari 1969 gälla tjänstepensionsreglemente för arbetstagare hos lands- ting (LPR). Dock borde provinsialläkare som är född 1905 eller tidi- gare och som innehar sådan tjänst som nyss nämnts få behålla pen- sionsrätt enligt SPR.

Förhandlingarna har avslutats i och med den nu träffade uppgörelsen. Överenskommelsen innebär, att berörda sjukvårdshuvudmän räknat från och med den 1 januari 1969 tar över ansvaret för provinsialläkar— nas pensionering med undantag för de provinsialläkare som pensionerats före den 1 januari 1969 eller som — enligt vad nyss sagts — eljest fått be- hålla pcnsionsrätt enligt SPR. Staten ersätter huvudmännen för deras

Prop. 1972: 50 39

åtaganden genom utbetalande av dels ett engångsbelopp motsvarande pensionsskulden dels årliga bidrag. Utredning om storleken av dessa belopp har skett under medverkan av lönedirektören O. Kalén med tillämpning av de försäkringstekniska grunder som gäller enligt lagen den 9 juni 1967 om tryggande av pensionsutfästelse, m. m.

Engångsbeloppet har fastställts till 78 383 870 kr., per den I. juli 1971. I fråga om engångsbeloppets utbetalande har parterna enats om att beloppet bör slutamorteras på 22 år. Sjukvårdshuvudmänncn har emel- lertid som ett led i en samlad uppgörelse accepterat ett önskemål från nämndens sida att endast ränta skall utgå under de tre första åren. Rän- tan beräknas efter 6 procent och uppgår till 4 703 032 kr. per år. En- gångsbeloppet kommer därefter att amorteras under 19. år med annuitcter inklusive ränta efter sex procent om 7 024 830 kr. Dessa annuiteter även- som räntebcloppcn under de tre första åren skall fördelas mellan huvud- männen med hänsyn till fördelningen av de 515 provinsialläkartjänsler på vilka pensionsskulden är beräknad (bilaga A till protokollet).

De årliga bidragen har fastställts till 8 000 000 kr. för vart och ett av åren 1969—1974. De retroaktiva beloppen för åren 1969—1971 utbetalas med 8 000000 kr. under ettvart av åren 1972—1974. Sammanlagt utgår alltså under dessa tre åren 16 000000 kr. per år. Beloppen för åren 1969—1971 fördelas i enlighet med vad som gällt för budgetåret 1971/72 i fråga om det i anslaget till Bidrag till viss hälso- och sjukvård ingående bidraget till provinsialläkarväsendet. De årliga bidragen för åren 1972— 1974 fördelas med hänsyn till den nuvarande fördelningen av provinsial- läkartjänsterna. Fördelningen av de årliga ersättningarna för perioden 1969—1974 framgår av bilagan B till protokollet. Frågan om storleken av de årliga bidragen för 1975 och följande år skall tas upp vid kom- mande förhandlingar mellan parterna.

Nämnden hemställer, att Kungl. Maj:t godkänner den överlämnade överenskommelsen.

Sedan kommunerna godkänt överenskommelsen genom beslut som vunnit laga kraft, kommer nämnden att anmäla detta till socialdeparte— mentet.

Prop. 1972: 50 40

Protokoll, fört vid förhandlingar den 23 februari 1972 mellan före- trädare för statens förhandlingsnämnd samt för Svenska landstings- förbundet och Gotlands kommun om finansieringen av och formerna för vissa landstingsanställda provinsialläkares pensionering

Närvarande: Statens förhandlingsnämnd

Överdirektören Rydback Expeditionschefen Söderqvist Kanslirådet B A Berg Kanslirådet af Sandeberg Byråchefen Ten gwall Avdelningsdirektören Strandlund Byrådirektören Westlin

Svenska landstingsförbundet och Gotlands kommun

Landstingsmannen Wilander Landstingsrådet Johansson Kansliehefen Ericsson Förste sekreteraren Skalin

Genom beslut av 1961-års riksdag (prop. 181, SU 186, rskr 394) över- fördes huvudmannaskapet för provinsialläkarväsendet från staten till landstingen den 1 juli 1963. Samtidigt reglerades efter vilka grunder sta— ten skulle ge bidrag till landstingen för de kostnader dessa äsamkadcs som en följd av ändringen i huvudmannaskapet. Statsbidrag till avlöning åt landstingsanställda provinsialläkare skulle beräknas endast för det antal läkartjänster som hade inrättats inom ramen för ett av Kungl. Maj:t fastställt högsta antal statsbidragsberättigande tjänster. För tiden till och med utgången av år 1967 bestämdes detta antal till 760. Vidare skulle statens allmänna tjänstepensionsreglemente den 28 maj 1959 (nr 287) SPR — som tidigare gällde för provinsialläkarna i deras egenskap av statstjänstemän tillämpas på dem även efter övergången till landstings— tjänst.

Genom beslut den 28 maj 1968 har Kungl. Maj:t godkänt överenskom- melse den 14 november 1967 mellan statens förhandlingsnämnd och Svenska landstingsförbundet om avlösning av statsbidraget till provinsial- läkarväsendet m.m. I enlighet med överenskommelsen har statsbidraget till avlöning åt provinsialläkare m.m. upphört från och med den 1 ja- nuari 1968. I överenskommelsen konstateras att statens ansvar för pro- vinsialläkarnas pensionering avser endast de provinsialläkartjänster som

Prop. 1972: 50 41

av landstingskommun före den 1 januari 1968 inrättats inom ramen för de 760 statsbidragsberättigande tjänsterna. I protokoll till överenskom- melsen finns en anteckning enligt vilken parternaär ense om att ta upp förhandlingar om finansieringen av och formema för de landstingsan- ställda provinsialläkarnas pensionering.

Såsom pensionsreglemente för landstingsanställd provinsialläkare, vars tjänst landstingskommunen inrättat inom ramen för de tidigare statsbidragsberättigande 760 tjänsterna, skall från och med den 1 januari 1969 gälla tjänstepensionsreglemente för arbetstagare hos landsting (LPR). Dock skall provinsialläkare som är född 1905 eller tidigare och som innehar sådan tjänst som nyss nämnts få behålla pensionsrätt enligt SPR.

Vid förhandlingar denna dag enas parterna om följande.

1. Landstingskommunema och Gotlands kommun övertager räknat från och med den 1 januari 1969 statens ansvar för provinsialläkarnas pensionering utom beträffande sådana provinsialläkare som enligt vad ovan säges behåller pensionsrätt enligt SPR.

2. Staten ersätter sjukvårdshuvudmännen för deras åtagande enligt punkt 1 genom utbetalande av dels ett engångsbelopp, dels årliga bidrag.

3. Engångsbeloppet fastställes till 78 383 870 kronor per den 1 juli 1971. De årliga bidragen fastställes till 8 milj. kronor för ettvart av åren 1969—1974. Frågan om storleken av de årliga bidragen för 1975 och följande år skall tas upp vid förhandlingar mellan parterna.

4. Staten erlägger den 1 juli under ettvart av åren 1972—1974 ränta på det i punkt 3 angivna engångsbeloppet med 4 703 032 kronor. Engångs- beloppet, inklusive ränta efter sex procent, fördelas på 19 annuitcter om 7 024 830 kronor som skall erläggas den 1 juli från och med 1975 till och med 1993. Engångsbeloppet ävensom räntan därpå skall fördelas på sjukvårdshuvudmännen enligt den till detta protokoll fogade bilagan A.

5. De i punkt 3 angivna årliga beloppen för åren 1969—1974 utbetalas med 16 milj. kronor den 1 juli under ettvart av åren 1972—1974 och skall fördelas på sjukvårdshuvudmännen enligt den till detta protokoll fogade bilagan B. '

6. Denna överenskommelse skall för att bli gällande godkännas av Kungl. Maj:t samt av vederbörande kommun.

Detta protokoll är upprättat i två exemplar, varav parterna tagit var sitt.

Stockholm som ovan.

Statens förhandlingsnämnd För Svenska landstingsförbundet och Gotlands kommun Lennart Rydback Sven Wilander Jan T engwall Sven Johansson

Bengt Ericsson

Prop. 1972: 50 42

Bilaga A till protokoll, fört vid förhandlingar om finansieringen av och formerna för vissa landstingsanställda provinsialläkares pensionering.

Provinsialläkarnas pensionering: fördelning av årliga räntebelopp åren 1972—1974 samt av annuitcter åren 1975—1993

Det i förhandlingsprotokollet den 23 februari 1972 under punkterna 3 och 4 angivna engångsbeloppet samt räntan på detsamma skall fördelas mellan huvudmännen enligt kolumnerna 3 och 4 här nedan.

Sjukvårdshuvudman Procentuell Årligt räntebe- Annuitet 19 år, fördelning lopp 6 % ettvart 6 %, ettvart av av åren åren 1975—1993 1972—1974

1 2 3 4

AB läns landsting 8,2043 385 850 576 338 C 2,5151 118286 176 681 D 2,3473 110 394 164 893 E 4,6875 220 454 329 288 F 4,3002 202 239 302 081 G 2,5256 118 779 177 418 H 3,0199 142 027 212 142 K 3,6051 169 549 253 252 L 6,5226 306 760 458 201 M 7,1831 337 823 504 600 N 4,2188 198 411. 296 363 0 3,7507 176 396 263 480 P 5,4200 254 904 380 745 R 5,6396 265 232 396172 5 4,9513 232 861 347 820 T 2,9076 136 745 204 253 U 36163 170 075 254 038 W 7,2883 342 771 511 990 X 3,2693 153 756 229 662 Y 4,7340 222 641 332 555 Z 2,5870 121 667 181 732 AC 3,9064 183 719 274 417 BD 1,4383 67 643 101 038 Gotlands kommun 1,3619 64 050 95 671

Summa 100,0000 4 703 032 7 024 830

Prop. ] 972: 50 43

Bilaga B till protokoll, fört vid förhandlingar om finansieringen av och formerna för vissa landstingsanställda provinsialläkares pensionering.

Provinsialläkarnas pensionering: fördelning'av årliga belopp för åren 1969-1974

De i förhandlingsprotokollet den 23 februari 1972 under punkterna 3 och 5 angivna årliga beloppen utbetalas under åren 1972—1974 med 16 miljoner kronor per år och fördelas mellan huvudmännen på sätt framgår av nedanstående tabell.

Sjukvårdshuvudman Belopp kr

AB läns landsting 1 274 400 331 200 632 800 847 200 764 800 457 600 656 800 324 000 648 000 763 200 332 000 582 400 920 800 706 400 830 400 648 800 565 600 781 600 813 600 872 800 . 482 400 AC 815 200 HD 798 400 Gotlands kommun 149 600

Summa 16 000 000

N*(Xåc—FWW'UOZZFWIDWMDO

Prop. 1972: 50 44