Prop. 1971:44

Kungl. Maj:ts proposition till riksdagen angående avtal om Iäkarutbildning vid kommunala undervisningssjukhus m.m.

Nr 44

Kungl. Maj:ts proposition till riksdagen angående avtal om läkarut- bildning vid kommunala undervisningssjukhus m. m., given Stock- holms slott den 19 februari 1971.

Kungl. Maj:t vill härmed, under åberopande av bilagda utdrag av statsrådsprotokollet över socialärenden, föreslå riksdagen att bifalla de förslag om vars avlåtande till riksdagen föredragande departements— chefcn hemställt.

GUSTAF ADOLF

SVEN ASPLING

Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen föreslås att riksdagen bemyndigar Kungl. Maj:t att godkänna dels fem avtal om läkarutbildning vid kommunala undervis- ningssjukhus, dels överenskommelser om statlig investeringsersättning som träffas på grundval av avtalen. Avtalen avser fortsatt samarbete an- gående läkarutbildning i Linköping, Lund, Malmö, Göteborg och Umeå och gäller t.o.m. den 31 december 1973.

Vidare föreslås att riksdagen anvisar ett förslagsanslag av 190 milj. kr. till Bidrag till kommunala undervisningssjukhus för budgetåret 1971/ 72.

1 Riksdagen 1971. ] saml. Nr 44

Prop. 1.971: 44

Prop. 1971: 44 2

Utdrag av protokollet över socialärenden, hållet inför Hans Maj:t Konungen i statsrådet på Stockholms slott den 19 februari 1971.

Niirvuramle: Statsministern PALME, statsråden STRÄNG, ANDERS— SON. HOLMQVIST, ASPLING, SVEN-ERIC NILSSON, LUND- KVIST, GEIJER, MYRDAL, WICKMAN, MOBERG, BENGTSSON, NORLING, LÖFBERG, LlDBOM, CARLSSON.

Chefen för socialdepartementet, statsrådet Aspling, anmäler efter gemensam beredning med statsrådets övriga ledamöter fråga om avtal om läkarutbildning vid kommunala undervisningssjukhus m. 171. och an- för.

I prop. 1971: 1 (bil. 7 s. 131) har Kungl. Maj:t föreslagit riksdagen att, i avvaktan på särskild proposition i ämnet, till Bidrag till kommu- nala undervisningssjukhus för budgetåret 1971/ 72 beräkna ett förslags- anslag av 190 milj. kr.

Jag anhåller att nu få ta upp dessa frågor.

Förslag till avtal

Statens förhandlingsnämnd har för Kungl. Maj:ts prövning lämnat över fem avtal om fortsatt samarbete angående läkarutbildning i Lin- köping. Lund, Malmö, Göteborg och Umeå. '

Förhandlingsnämndens skrivelse och avtalen torde få fogas till stats— rådsprotokollet i detta ärende som bilagor 1—6.

Förhandlingsnämnden har även lämnat över ett protokoll, fört vid överläggningar med företrädare för huvudmännen för kommunala un- dervisningssjukhus om samarbete rörande läkarutbildning, och sex över- enskommelser om statlig investeringsersättning enligt avtalen. En av överenskommelserna har lämnats över med särskild skrivelse.

Förhandlingsprotokollet, skrivelsen och överenskommelserna torde få fogas till statsrådsprotokollet i detta ärende som bilagor 7—14.

Avtalen och överenskommelserna har träffats under förbehåll av god- kännande av Kungl. Maj:t och vederbörande kommunala sjukvårds- huvudmän.

Departementschefen

Vissa läkarutbildningsavtal upphörde att gälla den 30 juni 1970. De avsåg bl. a. lasaretten i Lund och Umeå, Malmö allmänna sjukhus, vissa sjukhus m.m. i Göteborg, regionsjukhuset i Linköping och S:t Lars sjukhus i Lund. Enligt dessa avtal betalade staten i allmänhet ersätt-

Prop. 1971: 44 3

ning för upplåtelsen av sjukhusen för läkarutbildning och forskning bl. a. med 10 % av driftkostnaderna för de upplåtna vårdplatserna och med 25 % av kostnaderna för byggnadsåtgärder vid sjukhusen och för utrustning i samband därmed. Avvikelser från huvudregeln gjordes dock i flera avtal.

Med stöd av riksdagens beslut ( prop. 1970: 115 , SU 1970: 118, rskr 1970: 279) har Kungl. Maj:t godkänt en interimsöverenskommelse om viss utbetalning & conto av ersättningar till de sjukvårdshuvudmän, för vilka nämnda läkarutbildningsavtal upphört att gälla.

Statens förhandlingsnämnd har nu för godkännande lämnat över fem villkorligt slutna avtal om fortsatt samarbete angående läkarutbildning i Linköping, Lund, Malmö, Göteborg och Umeå. Avtalen har träffats med respektive Östergötlands och Malmöhus läns landstingskommuner, Malmö och Göteborgs kommuner samt Västerbottens läns landstings- kommun och gäller t. o. m. den 31 december 1973. Beträffande den när- mare bakgrunden till avtalen får jag hänvisa till förhandlingsnämndens skrivelse.

Avtalsförslagen avser upplåtelse av berörda sjukvårdshuvudmäns sjuk- vårdsresurser för den grundläggande utbildningen för läkarexamen samt för forskarutbildning och forskning inom de kliniska ämnesområdena. Det återstår att träffa överenskommelser om statlig ersättning för upp- låtelse av vissa resurser för bl. a. utbildning i patologi och bakteriologi m.m. I avvaktan på avtal härom utbetalas ersättningar a conto enligt vissa överenskommelser som intagits i ett förhandlingsprotokoll, vilket i denna del har godkänts av Kungl. Maj:t.

Kungl. Maj:t har med stöd av nämnda riksdagsbeslut meddelat före— skrifter, som innebär att berörda sjukvårdshuvudmän a conto får ut de ' ersättningar, som följer av förslagen till nya avtal med därtill knutna överenskommelser om statliga investeringsersättningar.

De framlagda avtalsförslagen innebär, att driftersätlning skall utgå för ettvart av åren 1970—1973 till Malmöhus-och Västerbottens läns landstingskommuner samt Malmö och Göteborgs kommuner med sam— manlagt 82 milj. kr. Härtill kommer särskilda ersättningar med ett be- lopp av 3 milj. kr. till Malmö kommun och 16 milj. kr. till Göteborgs kommun. För läkarutbildningen vid regionsjukhuset i Linköping utgick inte någon driftersättning för tiden före den 1 juli 1970. Enligt försla- get till nytt avtal skall staten till Östergötlands läns landstingskommun betala 6 milj. kr. för andra halvåret 1970 och därefter 12 milj. kr. för år under åren 1971—1973. Driftersättningen till Malmöhus läns lands- tingskommun innefattar även ersättning för upplåtelse av S:t Lars sjuk- hus för läkarutbildning och forskning.

Investcringscrsättning fastställs enligt avtalsförslagen genom särskilda överenskommelser. Förhandlingsnämnden har överlämnat förslag till så- dana överenskommelser med de berörda sjukvårdshuvudmännen. En- ligt överenskommelserna skall investeringsersättning i regel utgå med

Prop. 1971: 44 - 4

25 % av kommunens verkliga kostnader för byggnadsarbeten och ut- rustning när det gäller vissa angivna objekt. Däremot skall investerings- ersättning inte som tidigare utgå för ändrings- och förbättringsarbeten. Även för investeringsersättning för utrustning gäller i viss mån ändrade principer. Under avtalsperioden kan ytterligare överenskommelser om statlig investeringsersättning komma att träffas. Därvid får grunderna för beräkningen av investeringsersättningen prövas i varje enskilt fall.

Ramen för sjukvårdshuvudmännens åtaganden i fråga om läkarut— bildningen har bestämts genom att den årliga intagningen av medicine kandidater angivits i avtalen. Dessa avser en läkarutbildning med en år- lig intagning av ca 85 medicine kandidater i Linköping, ca 90 i Lund, ca 90 i Malmö, ca 160 i Göteborg och ca 100 i Umeå. Sammanlagt ställs således genom de föreslagna avtalen ca 525 kliniska utbildningsplatser till förfogande. Jag vill här framhålla att, om läkarutbildningen i landet skulle ökas under avtalsperioden, antalet kliniska utbildningsplatser inte behöver öka förrän vid en tidpunkt då avtalen löpt ut.

Jag förordar att de fem villkorligt slutna avtalen godtas för statens del. Kungl. Maj:t bör vidare utverka riksdagens bemyndigande att för statens del godkänna överenskommelser om statlig investeringsersätt— ning, som träffas enligt läkarutbildningsavtalen.

I detta sammanhang bör för riksdagens kännedom anmälas att Kungl. Maj:t den 29 december 1970 godkänt en överenskommelse om vård av sjuka från Stockholms län vid akademiska sjukhuset i Uppsala. Över- enskommelsen innebär att giltighetstiden för det avtal med Stockholms läns landstingskommun om tillägg till 1959 års avtal rörande sådan vård,

som godkänts den 27 juni 1969 med stöd av riksdagens bemyndigande ( prop. 1969: 102 , SU 1969: 85, rskr 1969: 217), har förlängts att omfatta även tiden den 1 juli—den 31 december 1970.

Under åberopande av det anförda hemställer jag, att Kungl. Maj:t föreslår riksdagen att

1) bemyndiga Kungl. Maj:t att godkänna föreliggande avtal mellan svenska staten samt

a) Östergötlands läns landstingskommun om fortsatt samarbete a_n- gående läkarutbildning i Linköping,"

b) Malmöhus läns landstingskommun om fortsatt samarbete angående läkarutbildning i Lund,

c) Malmö kommun om fortsatt samarbete angående läkarutbildning i Malmö,

d) Göteborgs kommun om fortsatt samarbete angående läkarutbild- ning i Göteborg,

e) Västerbottens läns landstingskommun om fortsatt samarbete an- gående läkarutbildning i Umeå,

2) bemyndiga Kungl. Maj:t att godkänna överenskommelser om stat— lig investeringsersättning, som träffas enligt nämnda fem avtal.

Prop. 1971: 44 5

G 8. Bidrag till kommunala undervisningssjukhus

1969/70 Utgift 195 627 1291 1970/71 Anslag 140 000 000 1971/72 Förslag 190 000 000

1 Anslagen Bidrag till vissa sjukhus i Stockholm m. m., Bidrag till lasarettet i Lund, Bidrag till Malmö allmänna sjukhus, Bidrag till vissa sjukhus i Göte- borg, Bidrag till lasarettet i Umeå och Bidrag till regionsjukhuset i Linköping.

Från anslaget bestrids utgifter för ersättningar till berörda kommunala sjukvårdshuvudmän för upplåtelsen av vissa sjukvårdsresurser för läkar- utbildning m. m.

Enligt avtal om den medicinska undervisningen vid vissa sjukhus, som tillhör Stockholms läns landstingskommun, utgår bidrag i huvudsak för kostnaderna för vissa byggnadsarbeten och viss utrustning vid Sabbats- bergs och S:t Görans sjukhus samt Serafimerlasarettet med 25 %. För driftkostnaderna vid kvinnokliniken och bakteriologiska centrallabora- toriet vid Sabbatsbergs sjukhus utgår bidrag med 10 % resp. 2 %. För driftkostnaderna vid psykiatriska kliniken och barnklinikema vid S:t Görans sjukhus samt vid Serafimerlasarettet utgår bidrag med 10 % (prop. 1947: 55, 1948: 213, 1959: 12, 1961: 198, 1963: 65 och 1967: 175).

Bidrag utgår även för kostnader för iordningställande och utrustning av vissa undervisningslokaler för läkarutbildning vid Södersjukhuset och Danderyds sjukhus m. fl. sjukhus. Vidare utgår bidrag till läkarlöner och utrustning m.m. för upplåtelse för viss undervisning av Roslagstulls sjukhus, S:t Eriks och S:t Görans sjukhus samt Södersjukhuset i Stock- holm ( prop. 1957: 2 , 1958: 87, 1963: 142, 1965:] bil. 10 s. 442 och 1969: 137).

Statens byggnads- och utrustningsbidrag för anordnande av läkarut- bildning vid Huddinge sjukhus har fastställts till 235 milj. kr. ( prop. 1965: 141 och 1969: 102). Statens bidrag till sjukhusets driftkostnader skall regleras i senare avtal.

Enligt avtal om praktisk utbildning av sjukgymnaster i Stockholm, Lund och Malmö skall staten lämna bidrag till vissa byggnads-, änd- rings- och utrustningsåtgärder, som föranleds av sjukgymnastutbildning— en ( prop. 1964: 73 ).

Visst statsbidrag utgår enligt överenskommelser, vilka intagits i ett av Kungl. Maj:t den 29 januari 1971 godkänt förhandlingsprotokoll, för upplåtelse av lokaler i Göteborg bl. a. för mikrobiologi och patologi ( prop. 1961: 11 -1) samt i Umeå bl.a. för bakteriologi och patologi ( prop. 1962: 104 ).

Vidare utgår bidrag för anordnande av lokaler för medicinsk teknik i Linköping samt bidrag för upplåtelse av Ulleråkers och S:t Jörgens sjukhus för läkarutbildning och forskning enligt avtal härom, som fort-

Prop. 1971: 44 6

sätter att gälla genom överenskommelse i nämnda förhandlingsprotokoll ( prop. 1969: 102 ).

Avtal om fortsatt samarbete angående läkarutbildning i Linköping, Lund, Malmö, Göteborg och Umeå har berörts i det föregående.

Departementschefen

Enligt de avtalsförslag som redovisats i det föregående uppgår statens driftersättningar till Östergötlands, Malmöhus och Västerbottens läns landstingskommuner samt Malmö och Göteborgs kommuner till sam- manlagt 94 milj. kr. under budgetåret 1971/72. Driftbidragen till sjukhus i stockholmsområdet enligt gällande avtal kan komma att något över- stiga 10 milj. kr. Jag räknar vidare med att nya avtal om driftersätt- ningar för läkarutbildning och forskning inom Stockholms län, bl.a. vid Huddinge sjukhus, skall kunna träffas och tillämpas under nästa budgetår, vilket medför viss belastning på förevarande förslagsanslag. Vid beräkningen tar jag också hänsyn till bl. a. de bidrag för utbildning i patologi m.m. i Göteborg och Umeå och för utbildning och forsk- ning vid Ulleråkers och S:t Jörgens sjukhus, som kommer att utgå under nästa budgetår. "Jag beräknar anslagsbehovet för samtliga drift- ersättningar till 115 milj. kr.

Nämnden för undervisningssjukhusens utbyggande har uppskattat kost- naden för byggnads- och utrustningsåtgärder, som kan föranleda stats- bidrag, till ca 300 milj. kr. under budgetåret 1971/ 72. Statsbidrag till de objekt, som tas upp i överenskommelser om statlig investeringsersätt- ning, utgår tills vidare med i regel 25 % av kostnaderna. Med ledning av nämndens uppskattning av investeringskostnaderna bör beräknas ca 75 milj. kr. för investeringsersättningar.

Det sammanlagda anslagsbehovet för budgetåret 1971/72 kan så- ledes beräknas till 190 milj. kr.

Jag hemställer, att Kungl. Maj:t föreslår riksdagen

att till Bidrag till kommunala undervisningssjukhus för budgetåret

1971/72 under femte huvudtiteln anvisa ett förslagsanslag av 190 000 000 kr.

Med bifall till vad föredraganden sålunda med instämmande av statsrådets övriga ledamöter hemställt förordnar Hans Maj:t Konungen att till riksdagen skall avlåtas proposition av den lydelse bilaga till detta protokoll utvisar.

Ur protokollet: Britta G yllensten

Prop. 1971: 44 7

Bakgrund

Statens förhandlingsnämnds skrivelse av den 21 januari 1971:

Till KONUNGEN Socialdepartementet

Avtal om fortsatt samarbete angående läkarutbildning i Linköping, Lund, Malmö, Göteborg och Umeå samt överenskommelser om statlig investeringsersättning enligt 3 5 1. nämnda avtal (5 avtal, 5 överenskommelser, 1 avskrift av förhandlingsprotokolll)

Statens förhandlingsnämnd underställer Kungl. Maj:t för prövning rubricerade avtal och överenskommelser samt de överenskommelser som redovisas i förhandlingsprotokoll den 22 december 1970.

Avtalen och överenskommelserna har träffats med delegerade för respektive Östergötlands, Malmöhus och Västerbottens läns landstings— kommuner samt Malmö och Göteborgs kommuner under förbehåll av godkännande av Kungl. Maj:t samt av vederbörande landsting respekti- ve kommunfullmäktige. Vid förhandlingarna har dessutom närvarit företrädare för Stockholms, Uppsala samt Göteborgs och Bohus läns landstingskommuner ävensom för Stockholms kommun.

Avtalen och överenskommelserna m.m. har ingåtts på grundval av Kungl. Maj:ts uppdrag den 6 juni 1968 åt nämnden att ta upp för- handlingar med berörda kommuner om nya avtal om läkar— och tand- läkarutbildning m. m.

Kungl. Maj:t godkände den 6 juni 1968 en överenskommelse med företrädare för de kommunala undervisningssjukhusen angående upp- sägning av vissa avtal m. m., varigenom avtalen ömsesidigt sagts upp att upphöra den 30 juni 1970. De uppsagda avtalen var följande.

1. Avtal den 31 januari 1962 mellan staten och Malmöhus läns lands- ting angående lasarettct i Lund.

2. Avtal den 21 januari 1963 mellan staten och Malmö stad angående Malmö allmänna sjukhus.

3. Avtal den 24 och den 29 juni 1959 mellan staten och Malmö stad angående tandläkarhögskolan i Malmö.

] Bilagorna till förhandlingsprotokollet överlämnas ej.

Prop. 1971: 44 8

4. Avtal den 9 december 1959 mellan staten och Göteborgs stad an- gående fortsatt upplåtelse av stadens sjukhus för medicinsk under- visning och forskning.

5. Avtal den 27 januari 1961 mellan staten och Göteborgs stad om lokaler för de bakteriologiska institutionerna m.m. vid universitetet i Göteborg samt de bakteriologiska och virologiska avdelningarna vid Göteborgs stads laboratorium, m. m.

6. Avtal den 27 januari 1961 mellan staten och Göteborgs stad om lokaler för den patologiska institutionen vid universitetet i Göteborg och den patologiska avdelningen vid Göteborgs stads laboratorium, m. m.

7. Avtal den 3 mars 1964 mellan staten och Göteborgs stad om odon— tologisk utbildning i Göteborg, m. m.

8. Avtal den 7 februari 1962 mellan staten och Västerbottens läns landsting angående landstingets medverkan till anordnande och upprätt- hållande av utbildning av läkare och tandläkare i Umeå, m. m. Uppsägningen omfattade även till de uppräknade avtalen hörande tilläggs- och tillämpningsavtal rn. m. Därjämte utlöpte den 30 juni 1970 avtal den 7 mars 1969 om läkar- utbildning och forskning vid Ullcråkers sjukhus i Uppsala, S:t Lars sjukhus i Lund och S:t Jörgens sjukhus i Göteborg samt avtal den 13 mars 1967 om läkarutbildning vid regionsjukhuset i Linköping och den 28 mars 1969 om lokaler för medicinsk teknik i Linköping. Enligt avtalen om läkarutbildning i Linköping, Lund, Malmö, Göte- borg och Umeå svarade staten vid de kommunala undervisningssjuk- husen för löne- och pensionsförmåner till personal som anställts ute- slutande för utbildnings— eller forskningsändamål samt till professorer, biträdande professorer och kliniska lärare dock inte för överläkar- arvoden o.d. Vidare stod staten för 2/3 av löne- och pensionsförmåner till kliniska amanuenser.

Därutöver var sjukvårdshuvudmännen berättigade till bidrag för lä- karutbildning och forskning i huvudsak enligt följande.

Linköping. Investeringsbidrag utgick till Östergötlands läns landsting för upplåtelsen av regionsjukhuset i Linköping för läkarutbildning m.m. med 25 % av kostnaderna för sjukhusets utbyggande ( prop. 1968: 83 ). Med hänsyn till bl. a. läkarutbildningens begränsade omfattning under avtålsperioden innehöll läkarutbildningsavtalet inte några särskilda be— stämmelser om driftbidrag. Enligt särskilt avtal utgick investeringsbi— drag för anordnande av lokaler för medicinsk teknik ( prop. 1969: 102 ).

Lund. Till Malmöhus läns landsting utgick för upplåtelsen av la- sarettet i Lund för läkarutbildning m.m. bidrag med 25 % (i vissa fall 40 %) av byggnadskostnaderna, med 25 % av kostnaderna för ut- rustning samt med 10 % av de kostnader som efter antalet vårddagar belöpte på driften av de för utbildning och forskning ianspråktagna vårdplatserna ( prop. 1962: 77 och 1965: 1 bil. 7 s. 281).

Prop. 1971: 44 9

För upplåtelse av S:t Lars sjukhus utgick ett årligt bidrag av 650 000 kronor jämte indextillägg ( prop. 1969: 102 ).

Malmö. Byggnadsbidrag lämnades till Malmö stad för upplåtelsen av Malmö allmänna sjukhus för läkarutbildning m.m. med 25 % för byggnad som togs i anspråk för utbildning eller forskning. Utrustnings- bidrag utgick med 25 % av kostnaderna. Vid vissa sjukhusenheter ut- gick bidrag till läkarlöner och läkarpensioner med 1/ 3 av kostnaderna. För driftkostnaderna i övrigt gavs bidrag. med 10 % av den del av driftkostnaderna som efter antalet vårddagar belöpte på de för utbild— ning och forskning utnyttjade vårdplatserna. ( Prop. 1963: 142 .)

Göteborg. För upplåtelse för medicinsk undervisning och forskning av Göteborgs stads sjukhus bl. a. Sahlgrenska sjukhuset och Östra sjukhuset - utgick bidrag med i allmänhet 25 % av kostnaderna för vissa byggnadsarbeten och viss utrustning samt med 10% av de driftkostnader som efter antalet vårddagar belöpte på de för under- visning och forskning upplåtna vårdplatserna. Därutöver utgick särskilda bidrag för vissa provisoriska åtgärder. Visst statsbidrag utgick även för upplåtelsen av lokaler för bl.a. bakteriologi och patologi. (Prop. 1960: 69 och 71,1961:111,1965:140 samt 1969: 102.)

För upplåtelse av S:t Jörgens sjukhus fick Göteborgs och Bohus läns landsting ett årligt bidrag av 650000 kronor jämte indextillägg ( prop. 1969: 102 ).

Umeå. Bidrag till Västerbottens läns landsting för upplåtelsen av lasarettet i Umeå för läkarutbildning m.m. utgick med 25 % av kostnaderna för vissa byggnadsarbeten och viss utrustning vid lasarettet i Umeå samt med 10 % av de driftkostnader som efter antalet vård- dagar belöpte på de för utbildning och forskning ianspråktagna vårdplat- serna. Visst statsbidrag utgick även för upplåtelsen av lokaler för bl. a. mikrobiologi och patologi. ( Prop. 1962: 104 .)

I detta sammanhang bör nämnas att 1968 års uppsägning inte om— fattade 1965 års avtal om utbildning av sjukgymnaster i Lund och Malmö.

Vissa interimistiska åtgärder

Sedan det visat sig att förhandlingsresultat inte kunde föreligga i så- dan tid att de nya avtalen kunde underställas 1970 års riksdag under vårsessionen godkände riksdagen ett i prop. 1970:115 framlagt för- slag om utbetalning av ersättning till berörda kommunala sjukvårds- huvudmän för tiden efter den 30 juni 1970 och till dess godkända nya avtal förelåg (SU 11.8, rskr 279).

Nämnden träffade den 2 juli 1970 en interimsöverenskommelse med vederbörande sjukvårdshuvudmän om samarbete angående läkar- och tandläkarutbildning m.m. för tiden från och med den 1 juli 1970

Prop. 1971: 44 10

till dess nya avtal slutits, dock längst till och med den 30 november 1970. Denna interimsövercnskommelse överlämnades till Kungl. Maj:t med skrivelse den 2 juli 1.970 och godkändes för statens del av Kungl. Maj:t den 9 juli 1970. På förslag av nämnden medgav Kungl. Maj:t vi- dare den 11 december 1970 att interimsöverenskommelsen tillämpades även för december månad 1970.

Slutligen har Kungl. Maj:t genom beslut den 4 januari 1971 bemyn- digat statskontoret att den 15 januari 1971 betala ut driftersättningar

a conto för januari månad 1971 i enlighet med nu föreliggande av- tal.

Förhandlingarna och förhandlingsresultatet

Allmänt

Såsom framgår av protokollet den 22 december 1970 omfattar den nu träffade uppgörelsen inte avtal om läkarutbildning och forskning in- om områdena för Stockholms och Uppsala läns landstingskommuner och inte heller något fullständigt avtal om S:t Jörgens sjukhus i Göte- borgs och Bohus läns landstingskommun.

De överlämnade avtalen och överenskommelserna gäller vidare en— dast grundläggande utbildning för läkarexamen samt forskarutbildning och forskning inom de kliniska ämnesområdena. Det återstår att med samtliga berörda huvudmän träffa överenskommelser om bakterio- logi och patologi samt på vissa orter farmakologi och hygien m.m. ävensom om odontologisk verksamhet.

Enligt protokollet skall interimsövercnskommelsen den 2 juli 1970 fortsätta att gälla i de delar varom här är fråga. Dock skall ersätt- ning för upplåtelsen av Ulleråkers sjukhus utgå med det i protokollet an- givna högre beloppet. Beträffande odontologisk utbildning har par- terna förlängt intcrimsöverenskommclsen att gälla t. o. m. den 31 de— cember 1971.

Särskilt avtal skall träffas med Göteborgs och Bohus läns landstings- kommun om upplåtelsen av S:t Jörgens sjukhus. Såsom framgår av förhandlingsprotokollet gäller i avvaktan härpå interimsöverenskommel— sen den 2 juli 1970. I 3 & protokollet har dock driftersättning fast- ställts för avtalsperioden, cftersom driftersättningen för all läkarutbild- ning och forskning vid universitetet i Göteborg ansetts böra prövas i ett sammanhang.

Parterna avser att snarast återuppta förhandlingarna i ovan berörda, ej slutligt behandlade frågor.

Beträffande de nu avslutade förhandlingarna vill nämnden framhålla att det är första gången staten haft gemensamma förhandlingar med samtliga huvudmän för kommunala undervisningssjukhus. Nämnden har i enlighet med givna direktiv tagit initiativ till dessa gemensamma för-

Prop. 1971: 44 1 ]

handlingar i syfte att skapa en enhetlig reglering av villkoren på detta område. Möjligheter härtill har förelegat, eftersom flertalet läkarutbild- ningsavtal löpt ut samtidigt, nämligen den 30 juni 1970.

Från statens sida har som grund för beräkning av ersättning till huvudmännen för kommunala undervisningssjukhus sedan länge angivits den s.k. merkostnadsprincipen; dvs. att staten skall ersätta huvud- männen med ett belopp som svarar mot den kostnadsökning som lä— karutbildningen och forskningen förorsakar vid ett sjukhus som är upp- låtet för utbildning. Nämnden och dess föregångare under 1960-talet har också sökt att få tillfredsställande underlag för att fastställa denna merkostnad.

Vid de nu avslutade förhandlingarna har enighet inte kunnat nås om innebörden och tillämpningen av merkostnadsprincipen.

Parterna har gemensamt konstaterat att stora svårigheter föreligger att kvantifiera de resurser som läkarutbildning och forskning tar 1 an- språk Vid undervisningssjukhusen. På grund av den starka integra- tionen med sjukvården har objektiva mätningar ej kunnat ske vare sig av den tidsmässiga insatsen från skilda personalkategorier eller av den resursandel som eljest faller på läkarutbildning och forskning. De för- hoppningar som såväl statliga som kommunala förhandlare för ett tio— tal år sedan knöt till den kostnadsställeredovisning som då började in- föras vid sjukhusen har tyvärr inte infriats. Den har inte kunnat läggas upp så att kostnaderna för läkarutbildning och forskning särredovisas va- re sig på statliga eller kommunala sjukhus.

Parterna har dock såväl gemensamt som var och en för sig sökt be- arbeta den mängd material som finns framtaget för vissa andra ändamål samt i viss utsträckning även gjort begränsade speciella utredningar. Ing- en av dessa bearbetningar eller utredningar har dock vunnit gemensamt godkännande av parterna såsom underlag för bestämning av kostnaden för läkarutbildning och forskning vid undervisningssjukhusen.

Till svårigheterna att genomföra en analys av kostnaderna har bidragit att en sådan måste ske på ett material som avser förhållanden som sedan några år tillbaka undergår eller snart kan komma att undergå en stark förändring. Såsom exempel kan nämnas följande.

Den under 1960-talet successivt ökade utbildningskapaciteten och sådan redan beslutad ökning som inte slår helt igenom förrän vid mit- ten av 1970-talet.

Fortlöpande reformer av läkarutbildningen (jfr bl. a. prop. 1969:1 bil. 10 och 1969: 35).

Forskarutbildningsreformen enligt prop. 1969: 31 som just börjat genomföras.

Reformarbete i anslutning till klinikutredningens förslag (SOU 1966: 37).

Socialstyrelsens pågående utredning om konstruktionen av läkartjäns- ter, m. m.

Prop. 1971: 44 12

_Mot bakgrunden av här angivna förhållanden har nämnden avstått från sitt ursprungligen uppsatta mål att i de nya avtalen införa ett system med anpassning av ersättningens storlek till objektivt mätbara kostnader och prestationer såväl vid avtalsperiodens början som vid successiva för- ändringar under perioden. Nämnden har emellertid beträffande drifter- sättningen motsatt sig att bevara ett system där ersättningen bestäms av storleken av sjukvårdsorganisationen och kostnaderna för denna. Drift- ersättningen bör enligt nämndens mening vara anpassad till utbildnings- och forskningsorganisationens omfattning på de olika orterna.

I avsaknad av en gemensam uppfattning om dels mätbara kostna- der och prestationer för utbildningen och forskningen, dels sambandet mellan sjukvårdskostnaderna och kostnaderna för utbildning och forsk- ning har parterna stannat för en kompromisslösning avseende en rela- tivt kort tid. Avtalen skall därför inte gälla längre än t. o. 111. år 1973.

Den träffade uppgörelsen innebär i huvudsak följande. De nya avtalen avses i princip inte medföra några förändringar i för- hållande till nuläget i fråga om organisations- och samarbetsformer. Sambandet med nuvarande avtal markeras bl. a. genom uttrycket >>fort- satt samarbete» i avtalsrubriken. Om ej annat framgår av avtal, över- enskommelser, protokoll eller kommentarer, fortsätter således samar- betet och tillgodoses läkarutbildningens och forskningens behov av re- surser efter samma principer som hittills.

Investeringsersättning skall i fortsättningen fastställas i särskilda över- enskommelser. En sådan överenskommelse med varje berörd kommun ingår i förevarande uppgörelse. Enligt dessa överenskommelser skall in- vesteringsersättning utgå med 25 % av kommunens verkliga kostnader för byggnadsarbeten och utrustning beträffande de objekt som angivits i överenskommelserna med bilagor. Praktiska skäl har lett till avvikelser från tidigare gällande ersättningsregler i främst följande hänseenden.

1. Investeringsersättning utgår ej för ändrings- och förbättringsarbe- ten.

2. Investeringsersättning utgår för all utrustning i samband med ny-, om- och tillbyggnad, vilket medför en förbättring i ersättningsgrunder— na för huvudmännen i Lund, Göteborg och Umeå. Dessa har enligt ti- digare avtal inte fått bidrag för anskaffning som inneburit ersättande av kasserad utrustning.

3. Investeringsersättning för s.k. kompletteringsanskaffning utan samband med byggnadsarbete begränsas till medicinsk apparatur och medicinska instrument samt maskiner. Bidrag har tidigare utgått för

all kompletteringsanskaffning som inte avsett ersättande av kasserad utrustning.

Under avtalsperioden kan ytterligare särskilda överenskommelser träf— fas, varvid grunderna för investeringsersättningens beräknande får prö— vas från fall till fall. En sådan överenskommelse blir exempelvis aktuell, om en planerad enhet för öppen vård i Umeå kommuns centrum kom-

Prop. 1971: 44 13

mer att upplåtas för läkarutbildning.

Beträffande driftersättningen har parterna i slutskedet av förhand- lingarna utgått från de totala driftbidragen enligt tidigare gällande avtal till Malmöhus och Västerbottens läns landstingskommuner samt Malmö och Göteborgs kommuner. Vid bestämmande av ersättningen till de oli- ka huvudmännen har emellertid beaktats det antal medicine kandidater som varje huvudman har att ta emot under avtalsperioden och till den forskningsorganisation som är beslutad eller planerad för perioden. Det- ta har lett till en kraftig ökning av driftersättningsnivån för Västerbot- tens läns landsting, medan representanterna för Malmö och Göteborg gjort gällande att det lett till ett försämrat resultat för deras del. Par- terna har därför enats om särskilda ersättningar till dessa kommuner.

Statens utgifter för driftbidrag till huvudmännen för de kommu- nala undervisningssjukhusen i Lund, Malmö, Göteborg och Umeå upp- gick för år 1968 till drygt 50 milj. kr. och beräknas för år 1969 bli närmare 60 milj. kr. De nu överlämnade avtalen innebär att för ettvart av åren 1970—1973 skall sammanlagt till de fyra huvudmännen utgå driftersättning med 82 milj. kr. Därutöver får Malmö och Göteborg ome- delbart ut ovannämnda särskilda ersättningar, vilka fastställts till 3 re- spektive 16 milj. kr. För läkarutbildning i Linköping utgick ej drifter- sättning före den 1 juli 1970. Enligt det nya avtalet skall staten för Linköping betala 6 milj. kr. för andra halvåret 1970 och där- efter 12 milj. kr. per år under tiden 1971—1973.

Speciella kommentarer till texten i samarbetsavtalen

Till ] 5 2.

Läkarutbildningen bedrivs i huvudsaklig överensstämmelse med de i anledning av prop. 1969: 1 (bil. 10 s. 301) och 1969: 35 av riksdagen godkända riktlinjerna (SU 46 s. 10 och SU 83, rskr 137 och 215). För forskarutbildningen gäller de i prop. 1969: 31 angivna riktlinjerna (SU 93, rskr 222). På grundval av tiksdagsbesluten har utfärdats kungörel- sen (1969: 330) om utbildning vid medicinsk fakultet som jämte univer- sitetsstadgan (1964: 461) reglerar läkar— och forskarutbildningen. Här- igenom och genom angivande i avtalen av antalet platser för grundläg- gande läkarutbildning ges ramen för kommunens åtaganden beträffan- de läkar- och forskarutbildning. Motsvarande möjlighet föreligger inte i fråga om forskningen som emellertid förutsätts bli av i huvudsak nu- varande omfattning med de förändringar som följer av vederbörligen fattade beslut. I anmärkning har bl. a. påpekats det självklara förhållan- det att kommunens medgivande fordras för ett forskningsprojekt som ställer särskilda krav på sjukvårdens resurser. Givetvis bör kommunen hållas informerad om samtliga förekommande forskningsprojekt av bety- delse.

Prop. ] 971: 44 14

Tilllå'3.

I de under senare tid träffade läkarutbildningsavtalen har man be- gagnat uttrycket »upplåten sjukhusenhet». Med sjukhusenheter har då avsetts »klinikcr, avdelningar, laboratorier och andra därmed jämför- liga enheter». Uttrycket »sjukhusenhet» har ansetts böra ersättas med »sjukvårdsenhet», eftersom även andra enheter än sjukhusenheter kan upplåtas för läkarutbildning och forskning.

I anmärkning till 3. har — i vissa fall översiktligt angivits vilka enhe- ter som under avtalstiden är upplåtna för läkarutbildning och forsk- ning. Parterna kan emellertid under avtalsperioden träffa överenskom— melse om omdispositioner utan att detta skall ge anledning till ändring av driftersättning enligt avtalet.

I sammanhanget bör erinras om upplåtelsens betydelse för tillämp- ningen av kungörelsen (1970: 704) 'om kommunala undervisningssjukhus och för värdering av läkares meriter. För sådana ändamål krävs, bl. a. beträffande medicinska serviceavdelningar, en noggrannare specificering, vilken skall framgå av socialstyrelsens sjukhusförteckning.

Till 1 5 3. Lund

Liksom enligt det nu upphävda avtalet om S:t Lars sjukhus i Lund skall i princip allt kliniskt material vid sjukhuset vara tillgängligt för forskningskliniken.

Till 1 5 3. Göteborg

De planerade sjukvårdsenheter vid Östra sjukhuset som visserligen för- tecknats i 1965 års avtal men som med all sannolikhet inte tillkommer under den nya avtalsperioden har inte tagits med såsom upplåtna enhe- ter. Parterna har emellertid förutsatt att ifrågavarande enheter skall upplåtas, när det blir aktuellt.

Till] 53. Umeå

Nämnden och landstinget träffade den 26 februari 1969 en princip- överenskommelse som bl. a. innebar att en ny professur inpsykiatri skul— le förläggas till Umeå lasarett och att landstinget i avvaktan på färdig- ställandet av planerade nya lokaler för den psykiatriska vården skulle upplåta vissa provisoriska lokaler vid lasarettet. Upplåtelsen förutsatte att parterna kom överens om villkoren i samband med förhandlingarna om nya läkarutbildningsavtal. Med anledning härav bör nämnas att nu föreliggande avtal och överenskommelse med landstinget omfattar även denna professur. (Jfr prop. 1969:1 bil. 10 s. 305, SU 46, rskr 137 samt prop. 1970: 1 bil. 10 s. 276, SU 88, rskr 215.)

TillZ 5 A.

Kostnads- och ansvarsfördelningen i fråga om personal överenstäm- mer med hittillsvarande bestämmelser. Även om formuleringarna är

Prop. ] 971: 44 15

något förändrade, skall de nya bestämmelserna tillämpas enligt den praxis som utvecklats under den gångna avtalsperioden.

Beträffande denna praxis bör särskilt nämnas följande. Ersättning vid tjänsteresa och förrättning bekostas av kommunen, i den mån resan eller förrättningen avser sjukvården.

Beviljas tjänsteman tjänstledighet för uppdrag för någondera partens räkning, svarar denna part för ersättning till tjänstemannen för mista- de löneförmåner enligt gällande bestämmelser. Sålunda har staten att stå för sådan ersättning till tjänsteman som är tjänstledig för sakkunnig- uppdrag 0. (1. för statens räkning.

Vid partiell tjänstebefrielse för forskningsarbete (s.k. sabbatstermin) skall kommunen svara för de kostnader som föranleds av befrielse från sjukvårdsuppgifterna enligt de grunder som anges i avtalet för fördelning av kostnaderna för professorer och biträdande professorer.

Till 2 5 B.

Till ledning för tillämpningen av bestämmelser motsvarande dem som återfinns under ifrågavarande avsnitt har för Göteborg, Lund, Malmö och Umeå funnits summariska förteckningar över de nyttigheter som tas i anspråk för läkarutbildning och forskning med uppgift om avsedd för- delning av kostnaderna för dem. Avsikten är att dessa förteckningar fortfarande skall vara vägledande för tillämpningen såväl på angivna orter som i Linköping. Förhandlingsnämnden är beredd att medverka till en modernisering av dessa förteckningar.

Till 3 5 2.

Återbetalningsregel fanns i samtliga tidigare avtal men med olika ut- formning. Den i de nya samarbetsavtalen intagna regeln har närmast motsvarighet i de tidigare avtalen för Linköping, Lund och Umeå.

Till 4 5.

Utbetalning av statligt driftbidrag för första halvåret 1970 har skett a conto enligt tidigare gällande avtal. En slutreglering av dessa bidrag skulle fordra särskilda bokslut för de berörda sjukhusen för detta halv- år. För att undvika därmed sammanhängande arbete har parterna enats om att driftersättningen enligt de nya avtalen skall gälla hela år 1970. Belopp som betalats ut a conto för första halvåret skall således av- räknas på de nya ersättningsbeloppen.

Till5 5.

Samrådsreglerna innehåller en viktig nyhet i förhållande till de tidi- gare gällande avtalen. Kommunen har nämligen medgivits en närvaro- rätt vid sammanträde med konsistorium eller annan universitetsmyn- dighet som motsvarar den som universitetet redan tidigare haft, då det gäller sammanträde hos sjukvårdsstyrelse eller direktion.

Prop. 1971: 44 1 6

Speciella kommentarer till texten i överenskommelserna

Nämnden har i de allmänna kommentarerna redovisat skiljaktigheter- na mellan de regler som gällt för 25-procentigt investeringsbidrag enligt tidigare avtal och ersättningsreglerna i föreliggande avtal och överens— kommelser.

Tilll.

Med byggnad eller enhet som betjänar upplåten enhet avses såväl me- dicinska serviceavdelningar som ekonomianläggningar o.d. Det bör emellertid framhållas att en medicinsk: serviceavdelning även kan vara upplåten för läkarutbildning och forskning.

De klarlägganden som skall ske enligt anmärkning förutsätts komma till stånd vid överläggningar mellan, å ena sidan, förhandlingsnämnden och nämnden för undervisningssjukhusens utbyggande (NUU) samt, å andra sidan, företrädare för samtliga berörda huvudmän.

Till 1. Göteborg

I fråga om Östra sjukhuset har parterna förutsatt att — om inte annat överenskoms —- investeringsersättning med 25 % skall utgå till de sjuk— vårdsenheter som avsågs bli upplåtna enligt tidigare gällande avtal men som inte lär kunna tas i anspråk förrän efter år 1973. Detta gäller de medicinska, geriatriska, kirurgiska, ortopediska och psykiatriska klini- kerna.

TillZ.

Regeln om reduktion efter nyttjandegrad bör liksom hittills ej göras gällande i anledning av att det i ett byggnadsobjekt ingår smärre lo- kaler för andra än egentliga sjukhusändamål, om sådana lokaler inte nämnvärt påverkar dimensioneringen av byggnadsobjektet.

Till 3.

Den tidigare generellt gällande regeln att investeringsbidrag enligt läkarutbildningsavtal inte skall utgå för kostnad som täcks av i annan ordning utgående statsbidrag har genom undantag för mentalsjukvårds— bidrag och bidrag enligt SFS 1967: 131 blivit praktiskt taget betydelse- lös. Dock kan andra former av statsbidrag förekomma. Det händer bl. a. att AMS-bidrag utgår för sjukvårdsanläggningar. I sådana fall skall den statliga investeringsersättningen enligt denna överenskommelse tas upp till särskilda förhandlingar.

Till 5.

Utbetalning av investeringsersättning skall grundas på rekvisition från kommunen. Rekvisition kan när vederbörligt godkännande föreligger

Prop. 1971: 44 17

avse även projekteringskostnader. Rekvisitionerna bör ske ett begränsat antal gånger om året, förslagsvis tre.

Till 7. Lund

Av de objekt för vilka landstinget enligt 1962 års avtal skulle få er- sättning med 40 % av kostnaderna intill den 1 juli 1976 återstår verk- stadsbyggnaden. De rörpost- och kulvertanläggn'ingar för vilka samma ersättning skall utgå betraktas i sin helhet som byggnadsobjekt beträffan- de vilka byggnadsarbete påbörjats senast den 30 juni 1970.

Speciella kommentarer till förhandlingsprotokollet

Till 2 5.

Nämnden har funnit angeläget att i samband med förhandlingarna med övriga huvudmän för kommunala undervisningssjukhus redovisa vissa speciella förhandlingsfrågor som rör läkarutbildningen och forsk- ningen i Stockholms län. Det bör även uppmärksammas att en del av dessa frågor avser tid före den 1 januari 1971, när Stockholms stad var sj ukvårdshuvudman för sitt administrativa område.

Till 7 5.

Bestämmelsen om att de i avtalen angivna ersättningarna skall betalas ut a conto i avvaktan på att avtalen vinner laga kraft avser även de för år 1970 nu bestämda beloppen, trots att utbetalningar för detta år a conto eller slutligt — redan skett enligt andra grunder. Avräkning skall därvid ske enligt 4 5 1. andra stycket de nya avtalen.

Analogt bör samma förfaringssätt tillämpas för Göteborgs och Bo- hus läns landstingskommun som enligt 3 % protokollet träffat överens- kommelse om ersättningsbclopp för åren 1970—1973. Det bör i sam- manhanget påpekas att utbetalningar för S:t Jörgens sjukhus liksom för Ulleråkers och S:t Lars sjukhus för första halvåret 1970 gjorts av social- styrelsen men för andra halvåret 1970 av statskontorets fondbyrå.

Till 8 5.

Med anledning av att staten numera tar ut ersättning för upplåtelse av parkeringsplatser till anställda har på nämndens yrkande frågan om bidrag till parkeringshus och parkeringsdäck hänskjutits till särskild för- handling.

Till95.

Innehållet i denna paragraf får ses mot bakgrund av parternas ge- mensamma önskemål att till kommande förhandlingar få fram ett bätt- re underlag för bedömning av sjukvårdshuvudmännens kostnader för läkarutbildningen och forskningen. Vid förhandlingarna har även fram-

Prop. 1971: 44 18

kommit ett behov att se över samarbetsformerna. Nämnden vill för sin del understryka angelägenheten av att de i paragrafen avsedda överlägg- ningarna kommer till stånd snarast möjligt och föreslår att Kungl. Maj:t vidtar härför erforderliga. åtgärder.

Hemställan

Nämnden hemställer att Kungl. Maj:t l. godkänner överlämnande villkorligt slutna fem avtal och fem över- enskommelser,

2. bemyndigar statskontoret att till vederbörande kommuner betala ut ersättningar a conto i enlighet med nedanstående sammanställning.

Ersättnings- Driftersåttning Driftersättning Särskild ersätt- berättigad sjukvårds- för 1970 att re- per månad från ning att utbetalas huvudman duceras med vad och med februari senast den 15

som tidigare ut- 1971 att utbeta- februari 1971 gått för detta las den 15 i år enligt 4 5 1. varje månad andra stycket respektive avtal

m. m.

Kronor Kronor Kronor Uppsala läns lands- tingskommun — 75 000 —— Östergötlands läns landstingskommun 6 000 000 1 000 000 _— Malmöhus läns landstingskommun 19 500 000 1 625 000 — Göteborgs och Bohus läns landstingskommun 950 000 79 166 — Västerbottens läns landstingskommun 15 750 000 1 312 500 —— Malmö kommun 15 750 000 1 312 500 3 000 000 Göteborgs kommun 31 000 000 2 583 333 16 000 000

3. godkänner vad som i övrigt överenskommits enligt 6 och 7 55 bifogade protokoll samt

4. vidtar de övriga åtgärder som kan bli erforderliga i anledning av vad nämnden och delegerade för respektive kommuner överenskommit.

Nämnden har i detta ärende haft samråd med socialstyrelsen, nämn- den för undervisningssjukhusens utbyggande, statskontorets fondbyrå och universitetskanslersämbetet.

Prop. 1971: 44 19

Anmärkning

Avtal om läkarutbildning i Linköping (LUA Linköping)

Mellan statens förhandlingsnämnd och delegerade för Östergötlands läns landstingskommun har under förbehåll av godkännande av Kungl. Maj:t och Östergötlands läns landsting — träffats följande avtal.

A vtal

mellan svenska staten och Östergötlands läns landstingskommun om fort- satt samarbete angående läkarutbildning i Linköping.

] 5. Allmänt

]. Staten och Östergötlands läns landstingskommun, nedan kallad kommunen, fortsätter sitt samarbete på de villkor som nedan sägs för att tillhandahålla högskoleenhcten i Linköping, nedan kallad universi— tetet, resurser för grundläggande utbildning för läkarexamen inom de kliniska ämnesområdena, nedan benämnd läkarutbildning, samt för forskarutbildning och forskning inom dessa ämnesområden, nedan be- nämnd forskning.

2. Avtalet avser dels en läkarutbildning med ett årligt intag av cirka 85 medicine kandidater, dels en forskning av i huvudsak nuvarande om- fattning med de förändringar som följer av vederbörligen fattade be- slut.

Anmärkning rörande forskning

Kommunens medgivande skall inhämtas för forskningsprojekt som ställer särskilda krav på sjukvårdens resurser. Forskning vid enhet som avses i 3. nedan får ej utan kommunens medgivande bedrivas av annan än den som där innehar befattning eller är knuten till univer- sitetets medicinska fakultet.

3. Staten och kommunen bestämmer i samråd vilka enheter inom kommunens sjukvårdsorganisation som skall tagas i anspråk för läkarut- bildning och forskning (upplåtna enheter).

Följande enheter av regionsjukhuset i Linköping är upplåtna för läkar- utbildning och forskning.

1. Samtliga enheter inom det egentliga sjukhusområdet.

2. Infektionskliniken.

3. Rehabiliteringskliniken.

4. Valla sjukhus.

Omdispositioner, som parterna kommer överens om under avtals-

Prop. 1971: 44 20

tiden, skall icke föranleda ändring av den driftersättning som utgår till kommunen enligt detta avtal. Beträffande investeringsersättning gäller särskild överenskommelse.

4. Detta avtal berör ej kommunens rätt att enligt eljest gällande be- stämmelser erhålla statsbidrag till uppförande och drift av i avtalet av- sedda sjukvårdsenheter.

2 5. T illhandahållande av resurser

Kommunen tillhandahåller för upplåtna enheter personal, lokaler, utrustning, övriga nyttigheter och service med följande begränsningar och undantag.

A. Beträffande personal

Staten anställer tjänsteman som är professor, biträdande professor el- ler klinisk lärare och vars tjänst är förenad med tjänst vid sjukhus. För sådan tjänsteman bekostar staten lön enligt den löneklass i vilken denne är placerad jämte i förekommande fall därtill knutna tillägg och för- måner (inklusive pension) medan kommunen bestrider kostnaden för särskilda arvoden och tilläggsförmåner, såsom uppdragstillägg, befatt- ningsarvode, avlöningsförstärkning samt gottgörelse för särskild arbets- tid, jour och beredskap.

Klinisk amanuens anställes och bekostas helt av staten, som dock är berättigad till ersättning av kommunen efter rekvisition månadsvis i ef- terskott med en tredjedel av utbetalat lönebelopp, förhöjt med 15 pro- cent för pensionskostnader.

Personal som anställes uteslutande för läkarutbildning eller forsk- ning bekostas helt av staten liksom timarvoderad undervisning av me- dicine kandidater.

Anmärkning

Antalet professorer, biträdande professorer, kliniska lärare och kli— niska amanuenser fastställes av staten efter samråd med kommunen.

Om det under avtalstiden blir aktuellt att överföra statlig personal, ex- empelvis kliniska lärare och kliniska amanuenser, till kommunalt huvud- mannaskap eller att införa nya tjänstekategorier, skall förhandlingar upp- tagas om bland annat de ekonomiska konsekvenserna härav.

B. Beträffande utrustning m. rn.

Såvitt gäller utrustning för forskningens behov, avser kommunens åtaganden endast sådan som är att hänföra till vedertagen grundut- rustning.

Det åligger ej kommunen att tillhandahålla förbrukningsartiklar för demonstrationsändamål och sådant material som erfordras för djurför- sök och särskilda forskningsprojekt.

Prop. 1971: 44 21

Anmärkning

Med begreppet vedertagen grundutrustning för forskningens behov åsyftas sådan utrustning som är användbar ej endast för ett eller annat speciellt forskningsprojekt utan för olika projekt av beskaffenhet att kunna genomföras med tillämpning av gängse teknik och metodik.

Samma principiella begränsning av kommunens skyldigheter som en- ligt ovan gäller i fråga om utrustning skall även gälla läkarutbildning- ens och forskningens försörjning med nyttigheter av olika slag.

3 é' . Statlig investeringsersättning

1. Statlig ersättning utgår enligt särskilda överenskommelser för ny-, till- eller ombyggnad samt för anskaffning av utrustning.

2. Om enhet inom kommunens sjukvårdsorganisation enligt Kungl. Maj:ts beslut icke längre skall tagas i anspråk för läkarutbildning och forskning, är staten berättigad att vid avtalstidens slut kräva åter så stor del av de av kommunen enligt detta och tidigare motsvarande av- tal uppburna investeringsersättningama som då återstår efter avdrag av 1/ ao beträffande byggnad och 1/10 beträffande utrustning för varje helt år som förflutit från det kommunens anhållan om ersättningens utbe- talande inkom till vederbörande statliga myndighet. Kan byggnad eller utrustning, varpå bestämmelserna i första stycket blir tillämpliga, ej av kommunen användas på ett sätt som svarar mot byggnadens eller utrustningens värde och skulle på grund härav återbe- talning av uppburen ersättning te sig obillig, äger kommunen påkalla jämkning. Uppnår icke parterna enighet härom, skall frågan avgöras genom skiljedom enligt lag.

4 5. Statlig driftersättning

1. Staten lämnar kommunen driftersättning för tiden den 1 juli—den 31 december 1970 med 6 miljoner kronor och för kalenderåren 1971— 1973 med ett belopp av 36 miljoner kronor att utgå med 12 miljoner kronor per år. Vid utbetalning av driftersättning för år 1970 skall avräknas vad som utbetalats a conto för detta år.

2. Utbetalning av statlig driftersättning skall utan rekvisition ske med 1/ 12 av belopp för helt kalenderår den 15 i varje månad.

5 5 . Former för samråd och samordning

Parterna skall för att främja samordningen av sjukvård, läkarutbild— ning och forskning iakttaga följande.

1. Innan kommunen fattar beslut som berör utbildningen och forsk- ningen, skall universitetet beredas tillfälle att yttra sig. Innan universitetsmyndighet fattar beslut som berör sjukvården vid upplåten enhet, skall kommunen beredas tillfälle att yttra sig.

2. Om vid sammanträde med konsistoriet eller annan universitets-

Prop. 1971: 44 22

myndighet skall behandlas ärende som är av principiell betydelse eller eljest av större vikt och som direkt berör samarbetet mellan universitetet och kommunens sjukvårdsorganisation, underrättas kommunen härom. Kommunen äger genom två representanter övervara behandlingen av ifrågavarande ärende med rätt för dessa att deltaga i överläggningen men ej i beslutet samt att få sin mening antecknad till protokollet.

Om vid sammanträde med sjukvårdsstyrelsen eller direktion ärende av i föregående stycke nämnd beskaffenhet skall förekomma, under- rättas universitetet härom och skall motsvarande befogenhet som enligt första stycket tillerkänts kommunen tillkomma universitetet. '

3. Kommunen är beredd att vid planering av sjukvårdsorganisationen beakta även läkarutbildningens och forskningens behov.

4. Personal och studerande vid universitetet skall följa de föreskrifter som kommunen meddelar för verksamheten vid upplåten enhet.

6 5. Avtalstid m. m.

1. Om ej annat framgår av avtalets bestämmelser, gäller detta avtal från och med den 1 juli 1970 till och med den 31 december 1973. Parterna skall i god tid före utgången av avtalsperioden upptaga för- handlingar om samarbetsavtal för tid efter den 31 december 1973.

2. Detta avtal ersätter det mellan staten och kommunen den 13 mars 1967 träffade avtalet om läkarutbildning vid regionsjukhuset i Lin- köping som utlöpt den 30 juni 1970.

Detta avtal är upprättat i två exemplar, av vilka parterna tagit var sitt.

Stockholm den 22 december 1970.

Statens förhandlingsnämnd För delegerade för Östergötlands läns landstingskommun Lennart Rydback Holger F ällman Sture Jansson Hans Gröndal

Prop. 1971: 44 23

Anmärkning

Avtal om läkarutbildning i Lund (LUA Lund)

Mellan statens förhandlingsnämnd och delegerade för Malmöhus läns landstingskommun har — under förbehåll av godkännande av Kungl. Maj:t och Malmöhus läns landsting träffats följande avtal.

Avtal

mellan svenska staten och Malmöhus läns landstingskommun om fort- satt samarbete angående läkarutbildning i Lund.

] 5. Allmänt

]. Staten och Malmöhus läns landstingskommun, nedan kallad kom— munen, fortsätter sitt samarbete på de villkor som nedan sägs för att tillhandahålla universitetet i Lund, nedan kallat universitetet, resurser för grundläggande utbildning för läkarexamen inom de kliniska ämnes- områdena, nedan benämnd läkarutbildning, samt för forskarutbildning och forskning inom dessa ämnesområden, nedan benämnd forskning.

2. Avtalet avser dels en läkarutbildning med ett årligt intag av cirka 90 medicine kandidater, dels en forskning av i huvudsak nuvarande om- fattning med de förändringar som följer av vederbörligen fattade beslut.

Anmärkning rörande läkarutbildning

Sjukvårdshuvudmännen inom Malmöhus län skall gemensamt taga emot ett årligt intag av cirka 180 medicine kandidater att i princip för- delas med hälften på vardera sjukvårdsområdet. Vissa variationer i för- delningen av antalet kan dock ej undvikas, beroende bland annat på förekomsten av olika specialiteter hos sj ukvårdshuvudmännen.

Anmärkning rörande forskning

Kommunens medgivande skall inhämtas för forskningsprojekt som ställer särskilda krav på sjukvårdens resurser. Forskning vid enhet som avses i 3. nedan får ej utan kommunens medgivande bedrivas av annan än den som där innehar befattning eller är knuten till universitetets me— dicinska fakultet. -

3. Staten och kommunen bestämmer i samråd vilka enheter inom kommunens sjukvårdsorganisation som skall tagas i anspråk för läkar- utbildning och forskning (upplåtna enheter).

Det antecknas att staten enligt & 1. mom. 2 sista stycket 1951 års markbytesavtal mellan staten och kommunen upplåtit den mark på vilken lasarettet i Lund är beläget, med rätt för kommunen att dis- ponera den, så länge den användes för sjukhusändamål och lasarettet ställes till förfogande för undervisning och forskning vid universitetet i Lund.

Prop. 1971: 44 24

Utöver lasarettet i Lund är forskningskliniken vid S:t Lars sjukhus upplåten för läkarutbildning och forskning.

Omdispositioner, som parterna kommer överens om under avtalsti- den, skall icke föranleda ändring av den driftersättning som utgår till kommunen enligt detta avtal.

Beträffande investeringsersättning gäller särskild överenskommelse.

4. Detta avtal berör ej kommunens rätt att enligt eljest gällande be- stämmelser erhålla statsbidrag till uppförande och drift av i avtalet av- sedda sjukvårdsenheter.

2 .6 . Tillhandahållande av resurser

Kommunen tillhandahåller för upplåtna enheter personal, lokaler, utrustning, övriga nyttigheter och service med följande begränsningar och undantag.

A. Beträffande personal

Staten anställer tjänsteman som är professor, biträdande professor el- ler klinisk lärare och vars tjänst är förenad med tjänst vid sjukhus. För sådan tjänsteman bekostar staten lön enligt den löneklass i vilken denne är placerad jämte i förekommande fall därtill knutna tillägg och för- måner (inklusive pension) medan kommunen bestrider kostnaden för särskilda arvoden och tilläggsförmåner, såsom uppdragstillägg, befatt- ningsarvode, avlöningsförstärkning samt gottgörelse för särskild arbets- tid, jour och beredskap.

Klinisk amanuens anställes och bekostas helt av staten, som dock är berättigad till ersättning av kommunen efter rekvisition månadsvis i ef- terskott med en tredjedel av utbetalat lönebelopp, förhöjt med 15 pro- cent för pensionskostnader.

Personal som anställes uteslutande för läkarutbildning eller forskning bekostas helt av staten liksom timarvoderad undervisning av medicine kandidater.

A nmärkning

Antalet professorer, biträdande professorer, kliniska lärare och kli— niska amanuenser fastställes av staten efter samråd med kommunen.

Om det under avtalstiden blir aktuellt att överföra statlig perso— nal, exempelvis kliniska lärare och kliniska amanuenser, till kommunalt huvudmannaskap eller att införa nya tjänstekategorier, skall förhand— lingar upptagas om bland annat de ekonomiska konsekvenserna härav.

B. Beträffande utrustning m. m.

Såvitt gäller utrustning för forskningens behov, avser kommunens åtaganden endast sådan som är att hänföra till vedertagen grundutrust- ning.

Det åligger ej kommunen att tillhandahålla förbrukningsartiklar för demonstrationsändamål och sådant material som erfordras för djurför- sök och särskilda forskningsprojekt.

Prop. 1971: 44 25

A nmärkni ng

Med begreppet vedertagen grundutrustning för forskningens behov åsyftas sådan utrustning som är användbar ej endast för ett eller annat speciellt forskningsprojekt utan för olika projekt av beskaffenhet att kunna genomföras med tillämpning av gängse teknik och metodik.

Samma principiella begränsning av kommunens skyldigheter som en- ligt ovan gäller i fråga om utrustning skall även gälla läkarutbildningens och forskningens försörjning med nyttigheter av olika slag.

3 5 . Statlig investeringsersättning

1. Statlig ersättning utgår enligt särskilda överenskommelser för ny—, till- eller ombyggnad samt för anskaffning av utrustning.

2. Om enhet inom kommunens sjukvårdsorganisation enligt Kungl. Maj:ts beslut icke längre skall tagas i anspråk för läkarutbildning och forskning, är staten berättigad att vid avtalstidens slut kräva åter så stor del av de av kommunen enligt detta och tidigare motsvarande avtal upp- burna mvesteringsersättningarna som då återstår efter avdrag av 1/30 be- träffande byggnad och 1/10 beträffande utrustning för varje helt år som förflutit från det kommunens anhållan om ersättningens utbetalande in- kom till vederbörande statliga myndighet. Kan byggnad eller utrustning, varpå bestämmelserna i första stycket blir tillämpliga, ej av kommunen användas på ett sätt som svarar mot byggnadens eller utrustningens värde och skulle på grund härav återbe- talning av uppburen ersättning te sig obillig, äger kommunen påkalla jämkning. Uppnår icke parterna enighet härom, skall frågan avgöras genom skiljedom enligt lag.

4 ä'. Statlig driftersättning

1. Staten lämnar kommunen driftersättning för kalenderåren 1970— 1973 med ett belopp av 78 miljoner kronor att utgå med 19,5 miljoner kronor per år. Driftersättning för år 1970 innefattar även driftbidrag för första halvåret 1970 enligt 10—11 åå avtalet den 31 januari 1962 angående lasarettet i Lund samt enligt 1 & avtalet den 7 mars 1969 om statens bidrag för upplåtelse av S:t Lars sjukhus i Lund för läkarutbildning och forskning, m. m. Vid utbetalning för år 1970 skall sålunda avräknas de driftbidrag som kommunen —— slutligt eller a conto uppburit för detta år såväl enligt nämnda avtalsförcskrifter som i enlighet med mot- svarande föreskrifter i interimsöverenskommelsen den 2 juli 1970 om samarbete angående läkar— och tandläkarutbildning m. m.

2. Utbetalning av statlig driftersättning skall utan rekvisition ske med 1/12 av belopp för helt kalenderår den 15 i varje månad.

5 5 . F ormer för samråd och samordning

Parterna skall för att främja samordningen av sjukvård, läkarutbild- ning och forskning iakttaga följande.

Prop. 1971: 44 26

1. Innan kommunen fattar beslut som berör utbildningen och forsk- ningen, skall universitetet beredas tillfälle att yttra sig. Innan universitetsmyndighet fattar beslut som berör sjukvården vid upplåten enhet, skall kommunen beredas tillfälle att yttra sig.

2. Om vid sammanträde med konsistoriet eller annan universitets- myndighet skall behandlas ärende som är av principiell betydelse eller eljest av större vikt och som direkt berör samarbetet mellan universi- tetet och kommunens sjukvårdsorganisation, underrättas kommunen härom. Kommunen äger genom två representanter övervara behand- lingen av ifrågavarande ärende med rätt för dessa att deltaga i över- läggningen men ej i beslutet samt att få sin mening antecknad till pro- tokollet.

Om vid sammanträde med sjukvårdsstyrelscn eller direktion ärende av i föregående stycke nämnd beskaffenhet skall förekomma, under- rättas universitetet härom och skall motsvarande befogenhet som enligt första stycket tillerkänts kommunen tillkomma universitetet.

3. Kommunen är beredd att vid planering av sjukvårdsorganisationen beakta även läkarutbildningens och forskningens behov.

4. Personal och studerande vid universitetet skall följa de föreskrif- ter som kommunen meddelar för verksamheten vid upplåten enhet.

6 5. Avtalstid m. m.

1. Om ej annat framgår av avtalets bestämmelser, gäller detta avtal från och med den 1 juli 1970 till och med den 31 december 1973. Parterna skall i god tid före utgången av avtalsperioden upptaga för- handlingar om samarbetsavtal för tid efter den 31 december 1973.

2. Detta avtal ersätter följande mellan staten och kommunen träf- fade avtal som utlöpt den 30 juni 1970.

Avtal den 31 januari 1962 angående lasarettet i Lund. Överenskom— melse den 26 augusti 1964 om tillämpningen i vissa avseenden av 3 & 2. 1962 års avtal om lasarettet i Lund.

Avtal den 7 mars 1969 om statens bidrag för upplåtelse av S:t Lars sjukhus i Lund för läkarutbildning och forskning, m. m.

Detta avtal är upprättat i två exemplar, av vilka parterna tagit var sitt.

Stockholm den 22 december 1970.

Statens förhandlingsnämnd För delegerade för Malmöhus läns landstingskommun Lennart Rydbaek Emil Ahlkvist Sture Jansson Hans Sandberg

Prop. 1971: 44 27

Anmärkning

Avtal om läkarutbildning i Malmö (LUA Malmö)

Mellan statens förhandlingsnämnd och delegerade för Malmö kom- mun har under förbehåll av godkännande av Kungl. Maj:t och Malmö kommunfullmäktige — träffats följande avtal.

Avtal

mellan svenska staten och Malmö kommun om fortsatt samarbete an- gående läkarutbildning i Malmö.

1 55 . Allmänt

1. Staten och Malmö kommun, nedan kallad kommunen, fortsätter sitt samarbete på de villkor som nedan sägs för att tillhandahålla univer- sitetet i Lund, nedan kallat universitetet, resurser för grundläggande ut- bildning för läkarexamen inom de kliniska ämnesområdena, nedan be- nämnd läkarutbildning, samt för forskarutbildning och forskning inom dessa områden, nedan benämnd forskning.

2. Avtalet avser dels en läkarutbildning med ett årligt intag av cirka 90 medicine kandidater, dels en forskning av i huvudsak nuvarande omfattning med de förändringar som följer av vederbörligen fattade beslut.

Anmärkning rörande läkarutbildning

Sjukvårdshuvudmännen inom Malmöhus län skall gemensamt taga emot ett årligt intag av cirka 180 medicine kandidater att i princip för- delas med hälften på vardera sjukvårdsområdet. Vissa variationer i för- delningen av antalet kan dock ej undvikas, beroende bland annat på förekomsten av olika specialiteter hos sjukvårdshuvudmännen.

Anmärkning rörande forskning

Kommunens medgivande skall inhämtas för forskningsprojekt som ställer särskilda krav på sjukvårdens resurser. Forskning vid enhet som avses i 3. nedan får ej utan kommunens medgivande bedrivas av annan än den som där innehar befattning eller är knuten till universitetets me- dicinska fakultet.

3. Staten och kommunen bestämmer i samråd vilka enheter inom kommunens sjukvårdsorganisation som skall tagas i anspråk för läkar- utbildning och forskning (upplåtna enheter).

Malmö allmänna sjukhus med undantag av kliniken för långvarigt kroppssjuka är upplåtet för läkarutbildning och forskning.

Prop. 1971: 44 28

Omdispositioner, som parterna kommer överens om under avtalstiden, skall icke föranleda ändring av den driftersättning som utgår till kom- munen enligt detta avtal.

Beträffande investeringsersättning gäller särskild överenskommelse.

4. Detta avtal berör ej kommunens rätt att enligt eljest gällande be- stämmelser erhålla statsbidrag till uppförande och drift av i avtalet av— sedda sjukvårdsenheter.

2 5. Tillhandahållande av resurser

Kommunen tillhandahåller för upplåtna enheter personal, lokaler, ut-

rustning, övriga nyttigheter och service med följande begränsningar och undantag.

A. Beträffande personal

Staten anställer tjänsteman som är professor, biträdande professor eller klinisk lärare och vars tjänst är förenad med tjänst vid sjukhus. För sådan tjänsteman bekostar staten lön enligt den löneklass i vilken denne är placerad jämte i förekommande fall därtill knutna tillägg och förmåner (inklusive pension) medan kommunen bestrider kostnaden för särskilda arvoden och tilläggsförmåner, såsom uppdragstillägg, be- fattningsarvode, avlöningsförstärkning samt gottgörelse för särskild ar- betstid, jour och beredskap.

Klinisk amanuens anställes och bekostas helt av staten, som dock är berättigad till ersättning av kommunen efter rekvisition månadsvis i ef- terskott med en tredjedel av utbetalat lönebelopp, förhöjt med 15 pro- cent för pensionskostnader.

Personal som anställes uteslutande för läkarutbildning eller forskning bekostas helt av staten liksom timarvoderad undervisning av medicine kandidater.

A nmärkning

Antalet professorer, biträdande professorer, kliniska lärare och kli- niska amanuenser fastställes av staten efter samråd med kommunen.

Om det under avtalstiden blir aktuellt att överföra statlig personal, ex- empelvis kliniska lärare och kliniska amanuenser, till kommunalt huvud- mannaskap eller att införa nya tjänstekategorier, skall förhandlingar upp- tagas om bland annat de ekonomiska konsekvenserna härav.

B. Beträffande utrustning m. m.

Såvitt gäller utrustning för forskningens behov, avser kommunens åtaganden endast sådan som är att hänföra till vedertagen grundutrust- ning.

Det åligger ej kommunen att tillhandahålla förbrukningsartiklar för demonstrationsändamål och sådant material som erfordras för djurför- sök och särskilda forskningsprojekt.

Prop. 1971: 44 29

Anmärkning

Med begreppet vedertagen grundutrustning för forskningens behov åsyftas sådan utrustning som är användbar ej endast för ett eller annat speciellt forskningsprojekt utan för olika projekt av beskaffenhet att kunna genomföras med tillämpning av gängse teknik och metodik.

Samma principiella begränsning av kommunens skyldigheter som. en- ligt ovan gäller i fråga om utrustning skall även gälla läkarutbildning— ens och forskningens försörjning med nyttigheter av olika slag.

3 5 . Statlig investeringsersättning

1. Statlig ersättning utgår enligt särskilda överenskommelser för ny-, till- eller ombyggnad samt för anskaffning av utrustning.

2. Om enhet inom kommunens sjukvårdsorganisation enligt Kungl. Maj:ts beslut icke längre skall tagas i anspråk för läkarutbildning och forskning, är staten berättigad att vid avtalstidens slut kräva åter så stor del av de av kommunen enligt detta och tidigare motsvarande avtal upp- burna investeringsersättningarna som då återstår efter avdrag av 1/30 be- träffande byggnad och 1/10 beträffande utrustning för varje helt år som förflutit från det kommunens anhållan om ersättningens utbetalande inkom till vederbörande statliga myndighet. Kan byggnad eller utrustning, varpå bestämmelserna i första stycket blir tillämpliga, ej av kommunen användas på ett sätt som svarar mot byggnadens eller utrustningens värde och skulle på grund härav åter- betalning av uppburen ersättning te sig obillig, äger kommunen påkalla jämkning. Uppnår icke parterna enighet härom, skall frågan avgöras genom skiljedom enligt lag.

4 ..?. Statlig driftersättning

1. Staten lämnar kommunen driftersättning för kalenderåren 1970-— 1973 med ett belopp av 63 miljoner kronor att utgå med 15,75 miljo- ner kronor per år samt en särskild ersättning med ett belopp av 3 mil- joner kronor. Driftersättning för år 1970 innefattar även driftbidrag för första halv- året 1970 enligt 10—11 55 avtalet den 21 januari 1963 om Malmö all- männa sjukhus. Vid utbetalning för år 1970 skall sålunda avräknas de driftbidrag som kommunen — slutligt eller a conto —— uppburit för detta är såväl enligt nämnda avtalsföreskrifter som i enlighet med motsva- rande föreskrifter i interimsöverenskommelsen den 2 juli 1970 om sam- arbete angående läkar- och tandläkarutbildning m. m.

2. Utbetalning av driftersättningen skall utan rekvisition ske med 1/12 av belopp för helt kalenderår den 15 i varje månad. Den särskilda ersättningen utbetalas senast den 15 februari 1971.

5 5 . F ormer för samråd och samordning

Parterna skall för att främja samordningen av sjukvård, läkarutbild-

Prop. 1971: 44 30

ning och forskning iakttaga följande.

1. Innan kommunen fattar beslut som berör utbildningen och forsk- ningen, skall universitetet beredas tillfälle att yttra sig. Innan universitetsmyndighet fattar beslut som berör sjukvården vid upplåten enhet, skall kommunen beredas tillfälle att yttra sig.

2. Om vid sammanträde med konsistoriet eller annan universitets— myndighet skall behandlas ärende som är av principiell betydelse eller eljest av större Vikt och som direkt berör samarbetet mellan universi— tetet och kommunens sjukvårdsorganisation, underrättas kommunen här- om. Kommunen äger genom två representanter övervara behandlingen av ifrågavarande ärenden med rätt för dessa att deltaga i överlägg— ningen men ej i beslutet samt att få sin mening antecknad till proto— kollet.

Om vid sammanträde med sjukvårdsstyrelsen eller direktion ärende av i föregående stycke nämnd beskaffenhet skall förekomma, under- rättas universitetet härom och skall motsvarande befogenhet som enligt första stycket tillerkänts kommunen tillkomma universitetet.

3. Kommunen är beredd att vid planering av sjukvårdsorganisatio- nen beakta även läkarutbildningens och forskningens behov.

4. Personal och studerande vid universitetet skall följa de föreskrif— ter som kommunen meddelar för verksamheten vid upplåten enhet.

6 5. Avtalstid m. m.

1. Om ej annat framgår av avtalets bestämmelser, gäller detta avtal från och med den 1 juli 1970 till och med den 31 december 1973. Parterna skall i god tid före utgången av avtalsperioden upptaga för- handlingar om samarbetsavtal för tid efter den 31 december 1973.

2. Detta avtal ersätter det mellan staten och kommunen den 21 ja- nuari 1963 träffade avtalet om Malmö allmänna sjukhus som utlöpt den 30 juni 1970.

Detta avtal är upprättat i två exemplar, av vilka parterna tagit var sitt.

Stockholm den 22 december 1970.

Statens förhandlingsnämnd För delegerade för Malmö kommun Lennart Rydback Gunnar H ejdeman Sture Jansson Willy Danborg

Prop. 1971: 44 31

Anmärkning

Avtal om läkarutbildning i Göteborg (LUA Göteborg)

Mellan statens förhandlingsnämnd och delegerade för Göteborgs kom- mun har — under förbehåll av godkännande av Kungl. Maj:t och Göte- borgs kommunfullmäktige träffats följande avtal.

Avtal

mellan svenska staten och Göteborgs kommun om fortsatt samarbete an- gående läkarutbildning i Göteborg.

1 5. Allmänt

l. Staten och Göteborgs kommun, nedan kallad kommunen, fortsät- ter sitt samarbete på de villkor som nedan sägs för att tillhandahålla uni- versitetet i Göteborg, nedan kallat universitetet, resurser för grundläg- gande utbildning för läkarexamen inom de kliniska ämnesområdena, ne- dan benämnd läkarutbildning, samt för forskarutbildning och forskning inom dessa ämnesområden, nedan benämnd forskning.

2. Avtalet avser dels en läkarutbildning med ett årligt intag av cirka 160 medicine kandidater, dels en forskning av i huvudsak nuvarande omfattning med de förändringar som följer av vederbörligen fattade beslut.

Anmärkning rörande forskning

Kommunens medgivande skall inhämtas för forskningsprojekt som ställer särskilda krav på sjukvårdens resurser. Forskning vid enhet som avses i 3. nedan får ej utan kommunens medgivande bedrivas av annan än den som där innehar befattning eller är knuten till universitetets medicinska fakultet.

3. Staten och kommunen bestämmer i samråd vilka enheter inom kommunens sjukvårdsorganisation som skall tagas i anspråk för läkar- utbildning och forskning (upplåtna enheter).

Följande sjukvårdsenheter är upplåtna för läkarutbildning och forsk- ning. 1. Sahlgrenska sjukhuset

1.1. Samtliga enheter inom det egentliga sjukhusområdet vid Guld-

hedsgatan

1.2. Ortopedkirurgiska kliniken II (f. d. vanföreanstaltens ortopediska klinik) 1.3. Enheter inom området vid Medicinargatan 2

Prop. 1971: 44 32

1.4. Medicinska kliniken III jämte vissa medicinska serviceavdelning- ar på Vasa sjukhusområde 1.5. Enheter inom området vid Övre Husargatan 36 2. Östra sjukhuset 2.1. Infektionskliniken 2.2. Kvinnokliniken 2.3. Bamklinikerna 2.4. Medicinska serviceavdelningar 3. Göteborgs barnsjukhus 3.1. Medicinska kliniken 3.2. Kirurgiska kliniken, två avdelningar 3.3. Barnpsykiatriska kliniken 4. Renströmska sjukhuset: Samtliga till lungklinikcn hörande avdelningar 5. Vasa sjukhus: Klinikerna I—III 6. Lillhagens sjukhus: Klinik III 7. Mentalpolikliniken, Sociala huset Omdispositioner, som parterna kommer överens om under avtalsti— den, skall icke föranleda ändring av den driftersättning som utgår till kommunen enligt detta avtal. Beträffande investeringsersättning gäller särskild överenskommelse.

4. Detta avtal berör ej kommunens rätt att enligt eljest gällande be- stämmelser erhålla statsbidrag till uppförande och drift av i avtalet av- sedda sj ukvårdsenheter.

2 9. Tillhandahållande av resurser

Kommunen tillhandahåller för upplåtna enheter personal, lokaler, utrustning, övriga nyttigheter och service med följande begränsningar och undantag.

A. Beträffande personal

Staten anställer tjänsteman som är professor, biträdande professor el- ler klinisk lärare och vars tjänst är förenad med tjänst vid sjukhus. För sådan tjänsteman bekostar staten lön enligt den löneklass i vilken denne är placerad jämte i förekommande fall därtill knutna tillägg och för- måner (inklusive pension) medan kommunen bestrider kostnaden för särskilda arvoden och tilläggsförmåner, såsom uppdragstillägg, befatt- ningsarvode, avlöningsförstärkning samt gottgörelse för särskild arbets- tid, jour och beredskap.

Klinisk amanuens anställes och bekostas helt av staten, som dock är berättigad till ersättning av kommunen efter rekvisition månadsvis i ef- terskott med en tredjedel av utbetalat lönebelopp, förhöjt med 15 pro- cent för pensionskostnader.

Personal som anställes uteslutande för läkarutbildning eller forskning bekostas helt av staten liksom timarvoderad undervisning av medicine kandidater.

Anmärkning Antalet professorer, biträdande professorer, kliniska lärare och kli-

Prop. 1971: 44 3 3

niska amanuenser fastställes av staten efter samråd med kommunen.

Om det under avtalstiden blir aktuellt att överföra statlig personal, exempelvis kliniska lärare och kliniska amanuenser, till kommunalt hu— vudmannaskap eller att införa nya tjänstekategorier, skall förhandling- ar upptagas om bland annat de ekonomiska konsekvenserna härav.

B. Beträffande utrustning m. m.

Såvitt gäller utrustning för forskningens behov, avser kommunens åtaganden endast sådan som är att hänföra till vedertagen grundutrust- ning.

Det åligger ej kommunen att tillhandahålla förbrukningsartiklar för dcmonstrationsändamål och sådant material som erfordras för djurförsök och särskilda forskningsprojekt.

Anmärkning

Med begreppet vedertagen grundutrustning för forskningens behov åsyftas sådan utrustning som är användbar ej endast för ett eller annat speciellt forskningsprojekt utan för olika projekt av beskaffenhet att kunna genomföras med tillämpning av gängse teknik och metodik.

Samma principiella begränsning av kommunens skyldigheter som en- ligt ovan gäller i fråga om utrustning skall även gälla läkarutbildningens och forskningens försörjning med nyttigheter av olika slag.

3 5. Statlig investeringsersättning

1. Statlig ersättning utgår enligt särskilda överenskommelser för ny-, till— eller ombyggnad samt för anskaffning av utrustning.

2. Om enhet inom kommunens sjukvårdsorganisation enligt Kungl. Maj:ts beslut icke längre skall tagas i anspråk för läkarutbildning och forskning, är staten berättigad att vid avtalstidens slut kräva åter så stor del av de av kommunen enligt detta och tidigare motsvarande avtal upp- burna investeringsersättningarna som då återstår efter avdrag av 1/30 be- träffande byggnad och 1/10 beträffande utrustning för varje helt år som förflutit från det kommunens anhållan om ersättningens utbetalande inkom till vederbörande statliga myndighet. Kan byggnad eller utrustning, varpå bestämmelserna i första stycket blir tillämpliga, ej av kommunen användas på ett sätt som svarar mot byggnadens eller utrustningens värde och skulle på grund härav åter- betalning av uppburen ersättning te sig obillig, äger kommunen påkalla jämkning. Uppnår icke parterna enighet härom, skall frågan avgöras genom skiljedom enligt lag.

4 5. Statlig driftersättning

1. Staten lämnar kommunen driftersättning för kalenderåren 1970— 1973 med ett belopp av 124 miljoner kronor att utgå med 31 miljoner kronor per år samt en särskild ersättning med ett belopp av 16 miljoner kronor. ' Driftersättning för år 1970 innefattar även driftbidrag för första 3 Riksdagen 1971. ] saml. Nr 44

Prop. 1971: 44 34

halvåret 1970 enligt 5—6 åå avtalet den 9 december 1959 angående fortsatt upplåtelse av Göteborgs stads sjukhus för medicinsk undervis- ning och forskning samt därtill anknytande bestämmelser i tilläggsav- talen den 20 augusti 1965 och den 26 november 1968. Vid utbetalning för år 1970 skall sålunda avräknas de driftbidrag som kommunen — slutligt eller a conto — uppburit för detta år såväl enligt nämnda avtals- föreskrifter som i enlighet med motsvarande föreskrifter i interimsöver— enskommelsen den 2 juli 1970 om samarbete angående läkar- och tand- läkarutbildning m.m. Härvid skall hälften av det enligt 5.2 tilläggsav- talet den 20 augusti 1965 slutligt fastställda bidragsbeloppet för läsåret 1969/70 anses falla på kalenderåret 1970.

2. Utbetalning av driftersättningen skall utan rekvisition ske med 1/12 av belopp för helt kalenderår den 15 i varje månad. Den särskilda ersättningen utbetalas före den 15 februari 1971.

5 5. Former för samråd och samordning

Parterna skall för att främja samordningen av sjukvård, läkarutbild- ning och forskning iakttaga följande.

1. Innan kommunen fattar beslut som berör utbildningen och forsk- ningen, skall universitetet beredas tillfälle att yttra sig. Innan universitetsmyndighet fattar beslut som berör sjukvården vid upplåten enhet, skall kommunen beredas tillfälle att yttra sig.

2. Om vid sammanträde med konsistoriet eller annan universitets- myndighet skall behandlas ärende som är av principiell betydelse eller eljest av större vikt och som direkt berör samarbetet mellan universi- tetet och kommunens sjukvårdsorganisation, underrättas kommunen här- om. Kommunen äger genom två representanter övcrvara behandlingen av ifrågavarande ärende med rätt för dessa att deltaga i överläggningen men ej i beslutet samt att få sin mening antecknad till protokollet. Om vid sammanträde med sjukvårdsstyrelsen eller direktion ärende av i föregående stycke nämnd beskaffenhet skall förekomma, under- rättas universitetet härom och skall motsvarandc befogenhet som enligt första stycket tillerkänts kommunen tillkomma universitetet.

3. Kommunen är beredd att vid planering av sjukvårdsorganisationen beakta även läkarutbildningens och forskningens behov.

4. Personal och studerande vid universitet skall följa de föreskrifter som kommunen meddelar för verksamheten vid upplåten enhet.

6 5. Avtalstid m. m.

1. Om ej annat framgår av avtalets bestämmelser, gäller detta avtal från och med den 1 juli 1970 till och med den 31 december 1973. Parterna skall i god tid före utgången av avtalsperioden upptaga för- handlingar om samarbetsavtal för tid efter den 31 december 1973.

2. Detta avtal ersätter följande mellan staten och kommunen träffade avtal som utlöpt den 30 juni 1970.

Prop. 1971: 44 35

Avtal den 9 december 1959 angående fortsatt upplåtelse av Göte- borgs stads sjukhus för medicinsk undervisning och forskning.

Avtal den 20 augusti 1965 om tillägg till 1959 års avtal om Göte- borgs stads sjukhus.

Avtal den 26 november 1968 om ytterligare tillägg till 1959 års avtal om Göteborgs stads sjukhus.

Detta avtal är upprättat i två exemplar, av vilka parterna tagit var sitt.

Stockholm den 22 december 1970.

Statens förhandlingsnämnd För delegerade för Göteborgs kommun Lennart Rydback S. Gunne Bengt Hedlund Sture Jansson

Anmärkning

Avtal om läkarutbildning i Umeå (LUA Umeå)

Mellan statens förhandlingsnämnd och delegerade för Västerbottens läns landstingskommun har under förbehåll av godkännande av Kungl. Maj:t och Västerbottens läns landsting träffats följande avtal.

Avtal

mellan svenska staten och Västerbottens läns landstingsl—zommun om fortsatt samarbete angående läkarutbildningi Umeå.

] 5. Allmänt

1. Staten och Västerbottens läns landstingskommun, nedan kallad kommunen, fortsätter sitt samarbete på de villkor som nedan sägs för att tillhandahålla universitetet i Umeå, nedan kallat universitetet, resur- ser för grundläggande utbildning för läkarexamen inom de kliniska äm- nesområdena, nedan benämnd läkarutbildning, samt för forskarutbild- ning och forskning inom dessa ämnesområden, nedan benämnd forsk— ning.

2. Avtalet avser dels en läkarutbildning med ett årligt intag av cirka 100 medicine kandidater, dels en forskning av i huvudsak nuvarande omfattning med de förändringar som följer av vederbörligen fattade beslut.

Anmärkning rörande läkarutbildning

Intagningen vid den medicinska fakulteten i Umeå har ökats från cirka 80 till cirka 100 studerande från och med läsåret 1970/71. De som intagits höstterminen 1970 när det propedeutiska stadiet av lä- karutbildningen höstterminen 1972 och det kliniska stadiet hösttermi- nen 1973.

Anmärkning rörande forskning

Kommunens medgivande skall inhämtas för forskningsprojekt som ställer särskilda krav på sjukvårdens resurser. Forskning vid enhet som avses i 3. nedan får ej utan kommunens medgivande bedrivas av annan än den som där innehar befattning eller är knuten till universitetets me- dicinska fakultet.

3. Staten och kommunen bestämmer i samråd vilka enheter inom kommunens sjukvårdsorganisation som skall tagas i anspråk för läkar- utbildning och forskning (upplåtna enheter).

Umeå lasarett med undantag av f.d. K. H. Giertz sjukhem är upp- låtet för läkarutbildning och forskning.

Omdispositioner, som parterna kommer överens om under avtalsti- den, skall icke föranleda ändring av den driftersättning som utgår till

Prop. 1971: 44 37

kommunen enligt detta avtal. Beträffande investeringsersättning giiller särskild överenskommelse.

4. Detta avtal berör ej kommunens rätt att enligt eljest gällande be- stämmelser erhålla statsbidrag till uppförande och drift av i avtalet avsedda sjukvårdsenheter.

2 S*. T illhandahållande av resurser

Kommunen tillhandahåller för upplåtna enheter personal, lokaler, utrustning, övriga nyttigheter och service med följande begränsningar och undantag.

A. Beträffande personal

Staten anställer tjänsteman som är professor, biträdande professor el- ler klinisk lärare och vars tjänst är förenad med tjänst vid sjukhus. För sådan tjänsteman bekostar staten lön enligt den löneklass i vilken denne är placerad jämte i förekommande fall därtill knutna tillägg och förmåner (inklusive pension) medan kommunen bestrider kostnaden för särskilda arvoden och tilläggsförmåner, såsom uppdragstillägg, befatt- ningsarvode, avlöningsförstärkning samt gottgörelse för särskild arbets- tid, jour och beredskap.

Klinisk amanuens anställes och bekostas helt av staten, som dock är berättigad till ersättning av kommunen efter rekvisition månadsvis i ef- terskott med en tredjedel av utbetalat lönebelopp, förhöjt med 15 pro- cent för pensionskostnader.

Personal som anställes uteslutande för läkarutbildning eller forskning bekostas helt av staten liksom timarvoderad undervisning av medicine kandidater.

Anmärkning

Antalet professorer, biträdande professorer, kliniska lärare och kli- niska amanuenser fastställes av staten efter samråd med kommunen.

Om det under avtalstiden blir aktuellt att överföra statlig personal, exempelvis kliniska lärare och kliniska amanuenser, till kommunalt huvudmannaskap eller att införa nya "tjänstekategorier, skall förhand- lingar upptagas om bland annat de ekonomiska konsekvenserna härav.

B. Beträffande utrustning rn. m.

Såvitt gäller utrustning för forskningens behov, avser kommunens åtaganden endast sådan som är att hänföra till vedertagen grundut- rustning.

Det åligger ej kommunen att tillhandahålla förbrukningsartiklar för demonstrationsändamål och sådant material som erfordras för djurför- sök och särskilda forskningsprojekt.

Anmärkning

Med begreppet vedertagen grundutrustning för forskningens behov åsyftas sådan utrustning som är användbar ej endast för ett eller annat

Prop. 1971: 44 33

speciellt forskningsprojekt utan för olika projekt av beskaffenhet att kunna genomföras med tillämpning av gängse teknik och metodik. Samma principiella begränsning av kommunens skyldigheter som en- ligt ovan gäller i fråga om utrustning skall även gälla läkarutbild- ningens och forskningens försörjning med nyttigheter av olika slag.

3 5. Statlig investeringsersättning

1. Statlig ersättning utgår enligt särskilda överenskommelser för ny-, till- eller ombyggnad samt för anskaffning av utrustning.

2. Om enhet inom kommunens sjukvårdsorganisation enligt Kungl. Maj:ts beslut icke längre skall tagas i anspråk för läkarutbildning och forskning, är staten berättigad att vid avtalstidens slut kräva åter så stor del av de av kommunen enligt detta och tidigare motsvarande avtal uppburna investeringsersättningarna som då återstår efter avdrag av 1/ 30 beträffande byggnad och 1/10 beträffande utrustning för varje helt år som förflutit från det kommunens anhållan om ersättningens utbetalan— de inkom till vederbörande statliga myndighet. _ Kan byggnad eller utrustning, varpå bestämmelserna i första stycket blir tillämpliga, ej av kommunen användas på ett sätt som svarar mot byggnadens eller utrustningens värde och skulle på grund härav åter- betalning av uppburen ersättning te sig obillig, äger kommunen påkalla jämkning. Uppnår icke parterna enighet härom, skall frågan avgöras genom skiljedom enligt lag.

4 5. Statlig driftersättning

l. Staten lämnar kommunen driftersättning för kalenderåren 1970— 1973 med ett belopp av 63 miljoner kronor att utgå med 15,75 miljoner kronor per år.

Driftersättningen för år 1970 innefattar även driftbidrag för första halvåret 1970 enligt 19—20 åå avtalet den 7 februari 1962 om utbildning av läkare och tandläkare i Umeå, m.m. Vid utbetalning för år 1970 skall sålunda avräknas de driftbidrag som kommunen — slutligt eller a eonto uppburit för detta år såväl enligt nämnda avtalsföreskrifter som i enlighet med motsvarande föreskrifter i interimsöverenskommel- sen den 2 juli 1970 om samarbete angående läkar- och tandläkarutbild- ning m. m.

2. Utbetalning av statlig driftersättning skall utan rekvisition ske med 1/12 av belopp för helt kalenderår den 15 i varje månad.

5 5. F ormer för samråd och samordning

Parterna skall för att främja samordningen av sjukvård, läkarutbild- ning och forskning iakttaga följande.

1. Innan kommunen fattar beslut som berör utbildningen och forsk- ningen, skall universitetet beredas tillfälle att yttra sig. Innan universitetsmyndighet fattar beslut som berör sjukvården vid

Prop. 1971: 44 39

upplåten enhet, skall kommunen beredas tillfälle att yttra sig.

2. Om vid sammanträde med konsistoriet eller annan universitets- myndighet skall behandlas ärende som är av principiell betydelse eller eljest av större Vikt och som direkt berör samarbetet mellan universi- tetet och kommunens sjukvårdsorganisation, underrättas kommunen här- om. Kommunen ägcr genom två representanter övervara behandlingen av ifrågavarande ärende med rätt för dessa att deltaga i överläggningen men ej i beslutet samt att få sin mening antecknad till protokollet. Om vid sammanträde med sjukvårdsstyrelsen eller direktion ärende av i föregående stycke nämnd beskaffenhet skall förekomma, underrät- tas universitetet härom och skall motsvarande befogenhet som enligt första stycket tillerkänts kommunen tillkomma universitetet.

3. Kommunen är beredd att vid planering av sjukvårdsorganisationen beakta även läkarutbildningens och forskningens behov.

4. Personal och studerande vid universitetet skall följa de föreskrif- ter som kommunen meddelar för verksamheten vid upplåten enhet.

6 5. Avtalstid m. m.

1. Om ej annat framgår av avtalets bestämmelser, gäller detta avtal från och med den 1 juli 1970 till och med den 31 december 1973. Parterna skall i god tid före utgången av avtalsperioden upptaga för- handlingar om samarbetsavtal för tid efter den 31 december 1973. 2. Detta avtal ersätter följande delar av nedan angivna mellan sta- ten och kommunen träffade avtal som utlöpt den 30 juni 1970.

Av avtal den 7 februari 1962 om utbildning av läkare och tandläka— re i Umeå, m. m.: Avdelning III Under avdelning V: 35 5 45 5 l. i fråga om »medicinska högskolan» 47 $ 49 ä 4. och 5. A- avtal den 25 augusti 1967 om tillägg till l962 års avtal om utbildning av läkare och tandläkare i Umeå, m. m.: Ad 35 & huvudavtalet Ad 49 % huvudavtalet Protokollsanteckning

Detta avtal är upprättat i två exemplar, av vilka parterna tagit var sitt.

Stockholm den 22 december 1970.

Statens förhandlingsnämnd ' För delegerade för Västerbottens läns landstingskommun Lennart Rydback Rune Ångström Sture Jansson G. Heimer

Prop. 197]: 44 40

lå.

Protokoll, fört vid överläggningar den 22 december 1970 mellan företrädare för statens förhandlingsnämnd och företrädare för huvudmännen för kommunala undervisningssjukhus om samarbete rörande läkarutbildning

Närvarande:

F rån statens förhandlingsnämnd L. Rydback, B. Söderqvist, M. Rib- bing, B. Stenfors, S.-E. Tengvall, S. Jansson.

Från svenska landstingsförbzmdct T. Andrée, B. Olsson, B. Ericsson, D. Skalin.

Från Stockholms läns landsting W. Slunge. Från Uppsala läns landsting A. G. A. Carlsson. Från Östergötlands läns landsting H. Fällman. Från Malmöhus läns landsting E. Ahlkvist. Från Göteborgs och Bohus läns landsting A. Drott. Från Västerbottens läns landsting N. Franklin, R. Ångström. Från Stockholms stad S. Johansson, H. Sjöberg. Från Malmö stad G. Hejdeman. Från Göteborgs stad B. Hedlund, S. Gunne.

Företrädare för staten och företrädare för huvudmännen för under- visningssjukhusen i Linköping, Lund, Malmö, Göteborg respektive Umeå godkänner de förslag till avtal och överenskommelser som fogas till det- ta protokoll såsom bilagorna 1—10.

25.

Statens förhandlingsnämnd förklarar sig ha för avsikt att snarast fortsätta förhandlingarna med Stockholms läns landstingskommun och Stockholms stad om avtal och överenskommelse om läkarutbildning och forskning inom Stockholms län.

Enligt förhandlingsnämndens mening bör förhandlingarna avse all grundutbildning av läkare m.m. i Stockholms län och omfatta även bl. a. följande frågor.

1. Samarbetet rörande karolinska sjukhuset (jfr det den 4 februari 1969 träffade avtalet om tillägg till 1931 års avtal om karolinska sjuk- huset).

2. Huvudmannaskapet för vissa läkare vid Serafimerlasarettet samt Sabbatsbergs och S:t Görans sjukhus som staten för närvarande an- sti-iller.

3. Den ersättning staten skall erlägga från och med den 1 juli 1970 för provisoriskt anordnad läkarutbildning vid kommunala sjukhus.

Prop. 1971: 44 41

4. Sjukronorsreformens konsekvenser för nu gällande samarbetsav- tal från och med den 1 januari 1970.

35.

Förhandlingar skall snarast upptagas mellan förhandlingsnämnden och Göteborgs och Bohus läns landstingskommun om upplåtelsen av S:t Jör- gens sjukhus för läkarutbildning och forskning. För upplåtelsen skall statlig driftersättning utgå med 3,8 miljoner kronor för åren 1970—1973.

45.

Förhandlingar med Uppsala läns landsting med anledning av statens uppsägning den 29 juni 1970 av samarbetsavtal om akademiska sjuk- huset i Uppsala skall omfatta även en reglering för tid efter den 30 juni 1970 av samarbetet beträffande läkarutbildning och forskning vid Ulleråkers sjukhus i Uppsala.

55.

Parterna skall i förekommande fall fortsätta förhandlingarna om sam- arbetet rörande odontologi samt institutionerna för patologi, bakteriologi, farmakologi, hygien och medicinsk teknik ävensom beträffande rätts- läkarstationen i Umeå. Förhandlingarna omfattar även institutioner, be- träffande vilka avtal fortfarande är i kraft.

Statlig driftersättning för tid efter den 30 juni 1970 för de patolo- giska och bakteriologiska institutionerna i Linköping och Malmö samt för institutionerna för farmakologi och medicinsk teknik i Linköping skall fastställas vid förhandlingarna.

6å.

lnterimsöverenskommelsen den 2 juli 1970 om samarbete angående läkar- och tandläkarutbildning förlänges att i sin helhet gälla till och med den 31 december 1970.

För tid därefter skall intcrimsöverenskommelsen fortsätta att gälla i följande utsträckning:

1. till och med den 30 juni 1971 i vad avser avtalet den 7 mars 1969 om läkarutbildning och forskning vid Ulleråkers sjukhus i Upp— sala, dock att ersättningen a conto skall utgå med 75 000 kronor per månad;

2. till och med den 31 december 1971 i fråga om samarbete om odontologisk utbildning enli gt .

avtal den 24 och 29 juni 1959 angående tandläkarhögskolan i Malmö;

avtal den 3 mars 1964 om odontologisk utbildning i Göteborg m. m.; överenskommelse den 3 mars 1964 enligt 8 & avtalet om odontologisk utbildning i Göteborg;

överenskommelse den 15 november 1968 om ersättning för tand- sjukvård vid tandsjnkvårdscentralen i Göteborg;

Prop. 1971: 44 42

avtal den 7 februari 1962 om utbildning av läkare och tandläkare i Umeå, m.m. avd. IV samt därtill hörande gemensamma bestämmelser i avd. V;

3. till och med den dag då efter förhandlingar enligt 5 % särskilda av- tal vunnit laga kraft i fråga om samarbete beträffande institutionerna för patologi, bakteriologi, farmakologi samt därtill anknytande verk- samheter för odontologi och rättsmedicin ävensom angående institutio- nerna för hygien i Umeå och medicinsk teknik i Linköping enligt

avtal den 28 mars 1969 om lokaler för medicinsk teknik i Linköping; avtal den 27 januari 1961 om lokaler för bakteriologi m.m. i Göte- borg;

avtal den 27 januari 1961 om lokaler för patologi i Göteborg; avtal den 7 februari 1962 om utbildning av läkare och tandläkare i Umeå, m. m., avd. II samt därtill hörande gemensamma bestämmelser i avd. V;

avtal den 25 augusti 1967 om tillägg till 1962 års avtal om utbildning av läkare och tandläkare i Umeå, m. m. Ad 6 &;

överenskommelse den 23 mars 1970 enligt 8 5 1962 års avtal om ut- bildning av läkare och tandläkare i Umeå, m. m.

75.

De i bifogade avtal angivna ersättningarna utbetalas a conto i avvak- tan på att avtalen vinner laga kraft.

8 5. Frågan om bidrag till parkeringshus eller parkeringsdäck skall upptas till särskild förhandling.

9 %.

Parterna skall snarast ta upp överläggningar för att få till stånd ut- redningar om frågor som är av betydelse för samarbetet beträffande de kommunala undervisningssjukhusen. Parterna skall därvid utarbeta an- visningar för utredningsarbetet, som bl. a. bör omfatta följande.

]. Resursredovisning och kartläggning av kostnader som är förenade med läkarutbildning, forskarutbildning och forskning inom de kliniska ämnesområdena i syfte bland annat att lämna underlag för förhand- lingar om kommande avtal.

2. Samarbetsformerna vid kommunala undervisningssjukhus, bland annat i syfte att ge staten och kommunen ett gemensamt inflytande över sjukvårds-, utbildnings- och forskningsorganisationen.

Justeras: Vid protokollet Lennart Rydback S ture Jansson Torsten A ndrée

Prop. 1971: 44 43

Anmärkning

Överenskommelse nr 1 om statlig investeringsersättning enligt 3 5 1. LUA Linköping

Mellan statens förhandlingsnämnd och delegerade för Östergötlands läns landstingskommun har — under förbehåll av godkännande av Kungl. Maj:t och Östergötlands läns landsting — träffats följande överenskom- melse.

Ö verenskommelse

mellan svenska staten och Östergötlands läns landstingskommun om statlig investeringsersättning enligt 3 5 1. avtalet den 22 december 1970 om fortsatt samarbete angående läkarutbildning i Linköping (samar- betsavtalet).

1. Statlig investeringsersättning utgår med 25 procent av Östergöt- lands läns landstingskommuns verkliga kostnader för byggnadsarbeten och för utrustning som anskaffas i samband därmed beträffande dels nybyggnad samt om- och tillbyggnad av byggnad inom områ- det för rcgionsjukhuset i Linköping som tages i anspråk för eller betjä- nar enhet som avses i 1 5 3. samarbetsavtalet (upplåten enhet),

dels om- och tillbyggnad av infektions- och rehabiliteringsklinikerna.

Ersättning enligt första stycket utgår även för anslutande kulvertar och ledningar inom sjukhusområdena.

För medicinsk apparatur och medicinska instrument samt maskiner som utan samband med byggnadsarbete anskaffas till upplåten eller be- tjänande enhet inom det egentliga sjukhusområdet samt till infektions- och rehabiliteringsklinikerna (kompletteringsanskaffning) utgår ersätt- ning med 25 procent av de verkliga kostnaderna, under förutsättning att det ej är fråga om ersättande av kasserad utrustning.

I avsikt att undvika tolkningssvårigheter samt att åstadkomma en en- hetlig tillämpning och enkel administrativ handläggning skall parterna med nuvarande fördelningsprinciper som grund gemensamt klarlägga gränsdragningen mellan dels kapital- och driftkostnader, dels komplet- terings- och ersättningsanskaffning.

2. Om ersättningsgrundande objekt ej avses betjäna enbart upplåten enhet, beräknas ersättning på endast den del av kostnaderna för objek- tet som med hänsyn till den avsedda utnyttjandcgraden kan anses skä- ligen belöpa på sådan enhet.

3. Investeringsersättning enligt denna överenskommelse utgår utan

Prop. 1971: 44 44

reduktion för bidrag enligt avtalet den 15 februari 1966 angående kom- . munens övertagande av statens mentalsjukvård inom landstingsområdet m. m. och enligt kungörelsen om statsbidrag till viss hälso- och sjukvård (1967: 131). Utgår annat statligt investeringsbidrag, skall ersättningen enligt denna överenskommelse prövas särskilt. 4. Förslag, innefattande kostnadsberäkning, till byggnadsarbeten och till utrustningsanskaffning för objekt som avses i 1. skall upprättas i samråd med och godkännas av staten.

Anmärkning

Det förutsättes att statens godkännande av byggnadsobjektet normalt sker på grundval av dels byggnadsprogram, dels förslags- eller huvud- handlingar.

5. När respektive godkännande enligt 4. föreligger, utbetalar staten till kommunen investeringsersättning i ungefärlig proportion till kom- munens egna utlägg. Kommunen är skyldig att tillhandahålla staten de räkenskaper och handlingar som erfordras för beräkning av statens ersättning till kom- munen.

6. Staten erhåller ej någon del i äganderätt till mark, byggnad eller utrustning genom att lämna ersättning enligt denna överenskommelse. I händelse egendom för vilken staten enligt denna eller tidigare över- enskommelse lämnat investeringsersättning skulle under avtalstiden ska- das eller förstöras genom brand, explosion, åskslag eller oberäknad ut- strömning från vatten-, avlopps—, ång— eller värmeledningssystem eller från kylanläggning, åligger det kommunen att snarast möjligt ombesörja att egendomen återställes i fullgott skick eller ersättes med annan lik- värdig egendom. Kostnaderna härför skall stanna på kommunen.

7. Denna överenskommelse gäller från och med den 1 juli 1970 tills vidare, dock ej längre än samarbetsavtalet. Utan hinder av vad i första stycket sägs om giltighetstiden skall in- vesteringsersättning enligt denna överenskommelse utgå efter den 31 de- cember 1973 för kostnader för sådant i l. avsett byggnadsobjekt som påbörjats före den 1 januari 1976. Även efter den 31 december 1975 skall dock kommunen vid utbyggnad av regionsjukhuset vara tillförsäkrad statlig investeringsersättning, mot— svarande lägst den ersättning som skulle ha utgått med tillämpning av denna överenskommelse. Denna garanti gäller intill en total kostnads- ram av 350 miljoner kronor i kostnadsläget den 1 januari 1967 för bygg- nader och utrustning inberäknat objekt, för vilka ersättning enligt denna överenskommelse eller tidigare gällande avtal utgått under tiden intill den 1 januari 1976. Vid avräkning på kostnadsramen skall hänsyn tagas till förändringar i kostnadsläget för byggande och utrustning enligt följande:

Prop. 1.971: 44 45

_ 4bk + uk

B p 5

där .

Bp: den procentuella förändringen av kostnadsramen eller icke ut— nyttjad del därav i förhållande till utgångsläget den 1 januari 1967 bk=den procentuella förändringen av byggnadsstyrelsens byggnads- kostnadsindex (genomsnittsindextal för förvaltningsbyggnader) i för- hållande till utgångsläget den 1 januari 1967 uk : den procentuella förändringen av statistiska centralbyråns parti- prisindex (generalindex) och den allmänna varuskatten (beräknad som vid direkt debitering) i förhållande till utgångsläget den 1 januari 1967.

För beräkning av bk användes för tiden före den 1 januari 1968 bygg- nadskostnadsindex med år 1935 som basår och för tiden från och med nämnda dag byggnadskostnadsindex med år 1963 som basår.

Anmärkning Huvudblocket etapp I skall vid tillämpning av 7. andra stycket be- handlas som ett byggnadsobjekt.

8. För byggnadsobjekt beträffande vilket byggnadsarbete påbörjats senast den 30 juni 1970 utbetalar staten ersättning för byggnadsarbeten och utrustningsanskaffning i samband därmed, som avser tid efter nämnda dag, med belopp som följer av de avtalsbestämmelser som var tillämpliga den 30 juni 1970.

Denna överenskommelse är upprättad i två exemplar, av vilka par- terna tagit var sitt.

Stockholm den 22 december 1970.

Statens f örhandlingsnämnd För delegerade för Östergötlands läns landstingskommun Lennart R _va'back Holger F ällman Sture Jansson Hans Gröndal

Prop. 1971: 44 46

Överenskommelse nr 1 om statlig investeringsersättning enligt 3 5 1. LUA Lund

Mellan statens förhandlingsnämnd och delegerade för Malmöhus läns landstingskommun har — under förbehåll av godkännande av Kungl. Maj:t och Malmöhus läns landsting — träffats följande överenskommelse.

Överenskommelse

mellan svenska staten och Malmöhus läns landstingskommun om statlig investeringsersättning enligt 3 5 I. avtalet den 22 december 1970 om fortsatt samarbete angående läkarutbildning i Lund (samarbetsavtalet).

l. Statlig investeringsersättning utgår med 25 procent av Malmöhus läns landstingskommuns verkliga kostnader för byggnadsarbeten och för utrustning som anskaffas i samband därmed beträffande

dels byggnadsobjekt som upptages i bilaga 1 till denna överens- kommelse,

dels om- och tillbyggnad av byggnad inom området för lasarettet i Lund som tages i anspråk för eller betjänar enhet som avses i 1 5 3. samarbetsavtalet (upplåten enhet).

Ersättning enligt första stycket utgår även för anslutande kulver- tar och ledningar inom lasarettsområdet.

För medicinsk apparatur och medicinska instrument samt maskiner som utan samband med byggnadsarbete anskaffas till upplåten eller betjänande enhet till vilken utgått investeringsersättning enligt första stycket (kompletteringsanskaffning) utgår ersättning med 25 procent av de verkliga kostnaderna, under förutsättning att det ej är fråga om er- sättande av kasserad utrustning.

Ersättning enligt föregående stycke utgår även i andra än där avsedda fall för kompletteringsanskaffning till upplåten eller betjänande enhet vid lasaretteti Lund.

A nmärkning

I avsikt att undvika tolkningssvårigheter samt att åstadkomma en en- hetlig tillämpning och enkel administrativ handläggning skall parterna med nuvarande fördelningsprinciper som grund gemensamt klarlägga gränsdragningen mellan dels kapital- och driftkostnader, dels komplet- terings- och ersättningsanskaffning.

2. Om ersättningsgrundande objekt ej avses betjäna enbart upplåten enhet, beräknas ersättning på endast den del av kostnaderna för objek- tet som med hänsyn till den avsedda utnyttjandegraden kan anses skä-

Prop. 1971: 44 47

ligen belöpa på sådan enhet.

3. Investeringsersättning enligt denna överenskommelse utgår utan reduktion för bidrag enligt avtalet den 12 januari 1966 angående kom- munens övertagande av statens mentalsjukvård inom landstingsområdet m. m. och enligt kungörelsen om statsbidrag till viss hälso- och sjukvård (1967: 131). Utgår annat statligt investeringsbidrag skall ersättningen en- ligt denna överenskommelse prövas särskilt.

4. Förslag, innefattande kostnadsberäkning, till byggnadsarbeten och till utrustningsanskaffning för objekt som avses i 1. skall upprättas i samråd med och godkännas av staten.

A mnärkning

Det förutsättes att statens godkännande av byggnadsobjektet normalt sker på grundval av dels byggnadsprogram, dels förslags- eller huvud- handlingar.

5. När respektive godkännande enligt 4. föreligger, utbetalar staten till kommunen investeringsersättning i ungefärlig proportion till kom- munens egna utlägg. Kommunen är skyldig att tillhandahålla staten de räkenskaper och handlingar som erfordras för beräkning av statens ersättning till kom- munen.

6. Staten erhåller ej någon del i äganderätt till mark, byggnad eller utrustning genom att lämna ersättning enligt denna överenskommelse. I händelse egendom för vilken staten enligt denna eller tidigare över- enskommelse lämnat investeringsersättning skulle under avtalstiden ska- das eller förstöras genom brand, explosion, åskslag eller oberäknad ut- strömning från vatten-, avlopps-, ång- eller värmeledningssystem eller från kylanläggning, åligger det kommunen att snarast möjligt ombesörja att egendomen återställes i fullgott skick eller ersättes med annan likvär- dig egendom. Kostnaderna härför skall stanna på kommunen.

7. Denna överenskommelse gäller från och med den 1 juli 1970 tills vidare, dock ej längre än samarbetsavtalet. På endera partens begäran kan förhandlingar om ändring i eller till- lägg till bilaga 1 till överenskommelsen upptagas. Utan hinder av vad i första stycket sägs om giltighetstiden skall in- vesteringsersättning enligt denna överenskommelse utgå efter den 31 december 1973 för kostnader för sådan i 1. avsedd om- och tillbyggnad som påbörjats före den 1 januari 1974 samt för sådant i bilaga 1 upp- taget byggnadsobjekt som påbörjats före den 1 januari 1976. Beträffan- de den i bilaga 1 upptagna verkstadsbyggnaden skall investeringsersätt- ning för byggnadsarbeten utgå med (25 + 15 =) 40 procent, om den påbörjas före den 1 juli 1976.

8. För byggnadsobjekt beträffande vilket byggnadsarbete påbörjats senast den 30 juni 1970 utbetalar staten ersättning för byggnadsarbeten

Prop. 1971: 44 48

och utrustningsanskaffning i samband därmed, som avser tid efter nämn- da dag, med belopp som följer av de avtalsbestämmelser som var till— lämpliga den 30 juni 1970.

"Denna överenskommelse är upprättad i två exemplar, av vilka par- terna tagit var sitt.

Stockholm den 22 december 1970.

Statens förhandlingsnämnd För delegerade för Malmöhus läns landstingskommun Lennart Rydback Emil Ahlkvist Sture Jansson Hans Sandberg

Bilaga 1 till överenskommelse nr 1 om statlig investerings-

ersättning Nr Byggnadsobjekt Anmärkningar ] Rehabiliteringscentrum på Ersättning utgår för Norra Fäladen a) lasarettsklinik för

rehabilitering b) utrcdningsavdelning för långvård 2 Verkstadsbyggnad Tilläggsersättning med 15 procent

för byggnadsarbeten 3 Fjärrvärmeundercentral vid

lasarettet i Lund jämte anslutningslcdningar

___—__M—

Prop. 1971: 44 49

Anmärkningar

Överenskommelse nr 1 om statlig investeringsersättning enligt 3 5 1. LUA Malmö

Mellan statens förhandlingsnämnd och delegerade för Malmö kom- mun har — under förbehåll av godkännande av Kungl. Maj:t och Malmö kommunfullmäktige — träffats följande överenskommelse.

Överenskommelse

mellan svenska staten och Malmö kommun om statlig investeringsersätt- ning enligt 3 5 1. avtalet den 22 december 1970 om fortsatt samarbete angående läkarutbildning iMalmö (samarbetsavtalet).

1. Statlig investeringsersättnin g utgår med 25 procent av Malmö kom— muns verkliga kostnader för byggnadsarbeten och för utrustning som anskaffas i samband därmed beträffande dels nybyggnader för barnpsykiatri och kirurgi vid Malmö allmänna sjukhus, dels om- och tillbyggnad av byggnad inom området för Malmö all- männa sjukhus som tages i anspråk för eller betjänar enhet som avses i 1 5 3. samarbetsavtalet (upplåten enhet). Ersättning enligt första stycket utgår även för anslutande kulvertar och ledningar inom sjukhusområdet. För medicinsk apparatur och medicinska instrument samt maskiner som utan samband med byggnadsarbete anskaffas till upplåten eller betjänande enhet inom sjukhusområdet (kompletteringsanskaffning) ut- går ersättning med 25 procent av de verkliga kostnaderna, under för- utsättning att det ej är fråga om ersättande av kasserad utrustning.

1. Ersättning enligt första stycket utgår ej för den enhet i barn- psykiatribyggnaden som avses för rörelsehindrade barn och ungdomar.

2. I avsikt att undvika tolkningssvårigheter samt att åstadkomma en enhetlig tillämpning och enkel administrativ handläggning skall par- terna med nuvarande fördelningsprinciper som grund gemensamt klarlägga gränsdragningen mellan dels kapital- och" driftkostnader, dels kompletterings- och ersättningsanskaffning.

2. Om ersättningsgrundande objekt ej avses betjäna enbart upplåten enhet, beräknas ersättning på endast den del av kostnaderna för objektet som med hänsyn till den avsedda utnyttjandegraden kan anses skäligen belöpa på sådan enhet.

3. Investeringsersättning enligt denna överenskommelse utgår utan reduktion för bidrag enligt avtalet den 13 december 1966 angående Malmö stads övertagande av hela sin mentalsjukvård m.m. och enligt kungörelsen om statsbidrag till viss hälso- och sjukvård (1967: 131). Ut— går annat statligt investeringsbidrag, skall ersättningen enligt denna över-

_ 4 Riksdagen 1971. ] saml. Nr 44

Prop. 1971: 44 50

enskommelse prövas särskilt.

4. Förslag, innefattande kostnadsberäkning, till byggnadsarbeten och till utrustningsanskaffning för objekt som avses i 1. skall upprättas i sam- råd med och godkännas av staten.

Anmärkning

Det förutsättes att statens godkännande av byggnadsobjektet normalt sker på grundval av dels byggnadsprogram, dels förslags- eller huvud- handlingar.

5. När respektive godkännande enligt 4. föreligger, utbetalar staten till kommunen investeringsersättning i ungefärlig proportion till kom- munens egna utlägg. Kommunen är skyldig att tillhandahålla staten de räkenskaper och handlingar som erfordras för beräkning av statens ersättning till kom- munen.

6. Staten erhåller ej någon del i äganderätt till mark, byggnad eller utrustning genom att lämna ersättning enligt denna överenskommelse. I händelse egendom för vilken staten enligt denna eller tidigare över- enskommelse lämnat investeringsersättning skulle under avtalstiden ska- das eller förstöras genom brand, explosion, åskslag eller oberäknad ut- strömning från vatten—, avlopps-, ång- eller värmeledningssystem eller från kylanläggning, åligger det kommunen att snarast möjligt ombesörja att egendomen återställes i fullgott skick eller ersättes med annan likvär- dig egendom. Kostnaderna härför skall stanna på kommunen.

7. Denna överenskommelse gäller från och med den 1 juli 1970 tills vidare, dock ej längre än samarbetsavtalet. Utan hinder av vad i första stycket sägs om giltighetstiden skall in- vesteringsersättning enligt denna överenskommelse utgå efter den 31 december 1973 för kostnader för sådan i 1. avsedd om- och tillbyggnad som påbörjats före den 1 januari 1974 samt för nybyggnad för barn- psykiatri och kirurgi om respektive byggnadsobjekt påbörjats före den 1 januari 1976.

8. För byggnadsobjekt beträffande vilket byggnadsarbete påbörjats senast den 30 juni 1970 utbetalar staten ersättning för byggnadsarbeten och utrustningsanskaffning i samband därmed, som avser tid efter nämnda dag, med belopp som följer av de avtalsbestämmelser som var tillämpliga den 30 juni 1970.

Denna överenskommelse är upprättad i två exemplar, av vilka par- terna tagit var sitt.

Stockholm den 22 december 1970.

Statens förhandlingsnämnd För delegerade för Malmö kommun Lennart Rydback Gunnar H ejdeman Sture Jansson Willy Danborg

Prop. 1.971: 44 51

Överenskommelse nr 1 om statlig investeringsersättning enligt 3 5 1. LUA Göteborg

Mellan statens förhandlingsnämnd och delegerade för Göteborgs kom- mun har — under förbehåll av godkännande av Kungl. Maj:t och Göte- borgs kommunfullmäkti ge träffats följande överenskommelse.

Överenskommelse

mellan svenska staten och Göteborgs kommun om statlig investerings- ersättning enligt 3 5 1. avtalet den 22 december 1970 om fortsatt sam— arbete angående läkarutbildning i Göteborg (samarbetsavtalet).

1. Statlig investeringsersättning utgår med 25 procent av Göteborgs kommuns verkliga kostnader för byggnadsarbeten och för utrustning som anskaffas i samband därmed beträffande

dels om- och tillbyggnad av byggnad inom Sahlgrenska sjukhusets område, inklusive ortopedkirurgiska kliniken II och administrations- byggnaden vid Medicinargatan 2, som tages i anspråk för eller betjänar enhet som avses i 1 & 3. samarbetsavtalet (upplåten enhet),

dels kulvert mellan Sahlgrenska sjukhuset och Medicinarberget, dels nybyggnad samt om- och tillbyggnad av byggnad inom Östra sjukhusets område som tages i anspråk för läkarutbildning och forsk- ning eller som betjänar enhet för angivna ändamål, under förutsättning att ny-, om- eller tillbyggnaden sker i huvudsaklig överensstämmelse med den av Göteborgs stadsfullmäktige den 28 mars 1963 godkända generalplanen för sjukhuset.

Ersättning enligt första stycket utgår även för anslutande kulvertar och ledningar inom sjukhusområdena.

För medicinsk apparatur och medicinska instrument samt maskiner som utan samband med byggnadsarbete anskaffas till upplåten eller be- tjänande cnhet till vilken utgått investeringsersättning enligt första styc- ket (kompletteringsanskaffning) utgår ersättning med 25 procent av de verkliga kostnaderna, under förutsättning att det ej är fråga om ersät-- tande av kasserad utrustning.

Ersättning enligt föregående stycke utgår även i andra än där avsed- da fall för kompletteringsanskaffning till upplåten eller betjänande enhet inom Sahlgrenska sjukhusets område, inklusive ortopedkirurgiska klini- ken II och administrationsbyggnaden vid Medicinargatan 2, till medi- cinska kliniken III jämte vissa medicinska serviceavdelningar på Vasa sjukhusområde, till upplåten eller betjänande enhet inom Östra sjuk- huset samt till upplåten enhet vid Göteborgs barnsjukhus och Ren- - strömska sjukhuset.

Prop. 1971: 44 52

Anmärkning

I avsikt att undvika tolkningssvårigheter samt att åstadkomma en enhetlig tillämpning och enkel administrativ handläggning skall par- terna med nuvarande fördelningsprinciper som grund gemensamt klar— lägga gränsdragningen mellan dels kapital- och driftkostnader, dels kompletterings- och ersättningsanskaffning.

2. Om ersättningsgrundande objekt ej avses betjäna enbart upplåten enhet, beräknas ersättning på endast den del av kostnaderna för objek- tet som med hänsyn till den avsedda utnyttjandegraden kan anses skä- ligen belöpa på sådan enhet.

3. Investeringsersättning enligt denna överenskommelse utgår utan reduktion för bidrag enligt avtalet den 13 december 1966 angående Göteborgs stads övertagande av hela sin mentalsjukvård m. m. och enligt kungörelse om statsbidrag till viss hälso- och sjukvård (1967: 131). Ut- går annat statligt investeringsbidrag skall ersättningen enligt denna över- enskommelse prövas särskilt. .

4. Förslag, innefattande kostnadsberäkning, till byggnadsarbeten och till utrustningsanskaffning för objekt som avses i 1. skall upprättas i samråd med och godkännas av staten.

A mnärkning

"Det förutsättes att statens godkännande av byggnadsobjektet normalt sker på grundval av dels byggnadsprogram, dels förslags- eller huvud— handlingar.

5. När respektive godkännande enligt 4. föreligger, utbetalar staten till kommunen investeringsersättning i ungefärlig proportion till kom- munens egna utlägg. Kommunen är skyldig att tillhandahålla staten de räkenskaper och handlingar som erfordras för beräkning av statens ersättning till kom- munen.

6. Staten erhåller ej någon del i äganderätt till mark, byggnad eller utrustning genom att lämna ersättning enligt denna överenskommelse. I händelse egendom för vilken staten enligt denna eller tidigare över- enskommelse lämnat investeringsersättning skulle under avtalstiden ska- das eller förstöras genom brand, explosion, åskslag eller oberäknad ut— strömning från vatten-, avlopps-, ång- eller värmeledningssystem eller från kylanläggning, åligger det kommunen att snarast möjligt ombesörja att egendomen återställes i fullgott skick eller ersättes med annan lik- värdig egendom. Kostnaderna härför skall stanna på kommunen.

7. Denna överenskommelse gäller från och med den 1 juli 1970 tills vidare, dock ej längre än samarbetsavtalet. Utan hinder av vad i första stycket sägs om giltighetstiden skall in- vesteringsersättning enligtdenna överenskommelse utgå efter den 31 december 1973 för kostnader för sådan i 1. avsedd om- och tillbyggnad

Prop. 1971: 44 53

vid Sahlgrenska sjukhuset, ortopedkirurgiska kliniken II och administra- tionsbyggnaden vid Medicinargatan 2 som påbörjats före den 1 januari 1974, för kostnader för kulverten till Medicinarberget, om dess byggan- de påbörjas före den 1 januari 1976, samt för kostnader för sådan i 1. avsedd ny—, om- och tillbyggnad vid Östra sjukhuset som påbörjats före den 1 januari 1976.

8. För byggnadsobjekt beträffande vilket byggnadsarbete påbörjats senast den 30 juni 1970 utbetalar staten ersättning för byggnadsarbeten och utrustningsanskaffning i samband därmed, som avser tid efter nämn- da dag, med belopp som följer av de avtalsbestämmelser som var till- lämpliga den 30 juni 1970.

Denna överenskommelse är upprättad i två exemplar, av vilka par- terna tagit var sitt.

Stockholm den 22 december 1970.

Statens förhandlingsnämnd För delegerade för Göteborgs kommun Lennart Rydback S. Gunne Bengt Hedlund Sture Jansson

Prop. 1971: 44 54

Anmärkning

Överenskommelse nr 1 om statlig investeringsersättning enligt 3 ä 1. LUA Umeå

Mellan statens förhandlingsnämnd och delegerade för Västerbottens läns landstingskommun har — under förbehåll av godkännande av Kungl. Maj:t och Västerbottens läns landsting — träffats följande överenskom- melse.

Överenskommelse

mellan svenska staten och Västerbottens läns landstingskommun om statlig investeringsersättning enligt 3 5 i. avtalet den 22 december 1970 om fortsatt samarbete angående läkarutbildning i Umeå (samarbetsav- talet).

1. Statlig investeringsersättning utgår med 25 procent av Västerbot- tens läns landstingskommuns verkliga kostnader för byggnadsarbeten och för utrustning som anskaffas i samband därmed beträffande dels byggnadsobjekt som upptages i bilaga 1 till denna överenskom- melse,

dels om- och tillbyggnad av byggnad inom området för Umeå lasa- rett. som tages i anspråk för eller betjänar enhet som avses i l ä 3. sam- arbetsavtalet (upplåten enhet).

Ersättning enligt första stycket utgår även för anslutande kulvertar och ledningar inom lasarettsområdct.

För medicinsk apparatur och medicinska instrument samt maskiner som utan samband med byggnadsarbete anskaffas till upplåten eller be- tjänande enhet inom lasarettsområdct (kompletteringsanskaffning) utgår ersättning med 25 procent av de verkliga kostnaderna, under förutsätt— ning att det ej är fråga om ersättande av kasserad utrustning.

I avsikt att undvika tolkningssvårigheter samt att åstadkomma en enhetlig tillämpning och enkel administrativ handläggning skall par— terna med nuvarande fördelningsprinciper som grund gemensamt klar- lägga gränsdragningen mellan dels kapital— och driftkostnader. dels kompletterings- och ersättningsanskaffning.

2. Om ersättningsgrundande objekt ej avses betjäna enbart upplåten enhet, beräknas ersättning på endast den del av kostnaderna för objek- tet som med hänsyn till den avsedda utnyttjandegraden kan anses skä— ligen belöpa på sådan enhet.

3. Investeringsersättning enligt denna överenskommelse utgår utan

Prop. 1971: 44 55

reduktion för bidrag enligt avtalet den 26 januari 1966 angående kom- munens övertagande av statens mentalsjukvård inom landstingsområdet rn. m. och enligt kungörelsen om statsbidrag till viss hälso- och sjukvård (1967: 131). Utgår annat statligt investeringsbidrag, skall ersättningen enligt denna överenskommelse prövas särskilt.

4. Förslag. innefattande kostnadsberäkning, till byggnadsarbeten och till utrustningsanskaffning för objekt som avses i 1. skall upprättas i samråd med och godkännas av staten.

A nmärkni ng

Det förutsättes att statens godkännande av byggnadsobjektet normalt sker på grundval av dels byggnadsprogram, dels förslags- eller huvud- handlingar.

5. När respektive godkännande enligt 4. föreligger, utbetalar staten till kommunen investeringsersättning i ungefärlig proportion till kom- munens egna utlägg. Kommunen är skyldig att tillhandahålla staten de räkenskaper och handlingar som erfordras för beräkning av statens ersättning till kom- munen.

6. Staten erhåller ej någon del i äganderätt till mark, byggnad eller utrustning genom att lämna ersättning enligt denna överenskommelse. I händelse egendom för vilken staten enligt denna eller tidigare över- enskommelse lämnat investeringsersättning skulle under avtalstiden ska- das eller förstöras genom brand, explosion, åskslag eller oberäknad ut- strömning från vatten-, avlopps-, ång- eller värmeledningssystem eller från kylanläggning, åligger det kommunen att snarast möjligt ombesörja att egendom återställes i fullgott skick eller ersättes med annan likvär- dig egendom. Kostnaderna härför skall stanna på kommunen. .7. Denna överenskommelse gäller från och med den 1 juli 1970 tills vidare, dock ej längre än samarbetsavtalet. På endera partens begäran kan förhandlingar om ändring i eller till- lägg till bilaga 1 till överenskommelsen upptagas.

Utan hinder av vad i första stycket sägs om giltighetstiden skall in- vesteringsersättning enligt denna överenskommelse utgå efter den 31 december 1973 för kostnader för sådan i 1. avsedd om- och tillbyggnad som påbörjats före den 1 januari 1974 samt för sådant i bilaga 1 upp- taget byggnadsobjekt som påbörjats före den 1 januari 1976.

8. För byggnadsobjekt beträffande vilket byggnadsarbete påbörjats senast den 30 juni 1970 utbetalar staten ersättning för byggnadsarbeten och utrustningsanskaffning i samband därmed, som avser tid efter nämn- da dag, med belopp som följer av de avtalsbestämmelser som var till- lämpliga den 30 juni 1970.

Prop. 1971: 44 56

Denna överenskommelse är upprättad i två exemplar, av vilka par- terna tagit var sitt.

Stockholm den 22 december 1970.

Statens förhandlingsnämnd För delegerade för Västerbottens läns landstingskommun Lennart Rydback Rune Ångström

Sture Jansson G . Heimer

Bilaga 1 till överenskommelse nr 1 om statlig investerings-

ersättning Nr Byggnadsobjekt Anmärkningar Vid Umeå lasarett: ] Infektionsklinik 2 Barnpsykiatrisk klinik 3 Rehabiliterings- och Ersättning utgår för långvårdsklinik a) lasarettsklinik för rehabilitering

b) utredningsavdelning för långvård

Prop. 1971: 44 57

Bakgrund

Statens förhandlingsnämnds skrivelse av den 8 februari 1971:

Till KONUNGEN Socialdepartementet

Överenskommelse nr 2 om statlig investeringsersättning enligt 3 5 1. samarbetsavtalet 22.12.1970 om läkarutbildning m. m. i Lund (1 överenskommelse) -

Statens förhandlingsnämnd underställer Kungl. Maj:t rubricerade överenskommelse för prövning.

Överenskommelsen som för att bli gällande förutsätter godkännan- de av Kungl. Maj:t och Malmöhus läns landsting har ingåtts på grundval av Kungl. Maj:ts uppdrag den 3 november 1967 åt nämnden att förhandla om fördelningen mellan staten och landstinget av bygg- nads— och inredningskostnader inom den psykiatriska kliniken vid la— sarettet i Lund.

Enligt ett år 1928 träffat avtal mellan staten och landstinget upp- förde och utrustade staten som då hade ansvaret för den psykiatriska vården i riket — en psykiatrisk klinik vid lasarettet i Lund. Klinikbygg- naden togs i anspråk år 1931. Omkring år 1950 utfördes om- och till- byggnad på statens bekostnad. Kliniken tillhörde administrativt sett la- sarettet men staten ersatte landstinget enligt vissa regler för kostnaderna för driften, inberäknat underhåll av byggnaden. Inom den psykiatriska kliniken utvecklades under 1940-talet även en bampsykiatrisk verksam- het. Enligt ett år 1962 träffat avtal (prop. 1962: 77, SU 146, rskr 324) uppförde emellertid staten en nybyggnad för en bampsykiatrisk klinik. Landstinget bidrog med 1/3 av totalkostnaderna för nybyggnaden, vilket beräknades motsvara kostnaderna för de lokaler som inrymde lands- tingets rådgivningsbyrå för psykisk barna- och ungdomsvård. Den barn- psykiatriska kliniken togs i bruk år 1965 .

Enligt 1962 års avtal avvecklades statens kostnadsansvar för såväl den vuxenpsykiatriska som den barnpsykiatriska kliniken successivt fram

Prop. 1971: 44 58

till den 1 januari 1970. Från denna tidpunkt begränsades statens bidrag till driftkostnaderna till ett statsbidrag för läkarutbildning och forskning. beräknat efter samma principer som för lasarettet i övrigt. Staten över- lät vidare vid sagda tidpunkt utan ersättning till landstinget byggnaderna för såväl vuxenpsykiatri som barnpsykiatri. Avtalet innehöll inte några bestämmelser om byggnadsåtgärder beträffande den ursprungliga psykiatriska kliniken.

Utflyttningen av den barnpsykiatriska vården till en särskild byggnad aktualiserade såväl vissa ombyggnadsarbeten i de gamla lokalerna som en del tidigare planerade men uppskjutna ändringsarbeten i byggnaden i övrigt. Detta föranledde en diskussion mellan landstinget och byggnads- styrelsen om ansvaret för dessa byggnadsarbeten.

I skrivelse till Kungl. Maj:t den 21 maj 1963 hävdade byggnadssty- relsen som sin uppfattning att det varken i propositionen till 1928 års riksdag vilken föregick 1928 års avtal eller i 1962 års avtal fanns något utsagt som tydde på att det skulle åvila staten att projektera och utföra ombyggnadsarbeten som blev erforderliga efter det att klinik- byggnaden uppförts. Byggnadsstyrelsen hemställde dock i denna skri- velse om Kungl. Maj:ts uppdrag i det fall det skulle ankomma på sty- relsen att ombesörja sådana åtgärder.

Kungl. Maj:t anbefallde den 28 juni 1963 byggnadsstyrelsen att i samråd med nämnden för undervisningssjukhusens utbyggande (NUU) och Malmöhus läns landsting utreda vilka byggnadsåtgärder som borde vidtagas inom byggnaden för den psykiatriska kliniken i Lund, främst med anledning av utflyttningen av den barnpsykiatriska kliniken till en särskild byggnad, och beräkna kostnaderna för ifrågavarande byggnads- åtgärder. Sådana arbeten som var att hänföra till underhåll skulle redo- visas särskilt. Byggnadsstyrelsen redovisade resultatet av utredningen i skrivelse den 12 december 1966. Detta material lades till grund för Kungl. Maj:ts förhandlingsuppdrag till. nämnden den 3 november 1967.

Landstinget förordade i skrivelse till nämnden den 7 juni 1968 en om- byggnad av den psykiatriska kliniken i enlighet med byggnadsstyrelsens förslag med vissa ändringar och tillägg enligt en den 24 maj 1968 date- rad promemoria från den då nytillträdde professorn i psykiatri Lennart Nilsson. I anslutning härtill övertog landstinget -— på förslag av nämnden — ansvaret för det fortsatta programarbetet för ombyggnadsåtgärderna samt förklarade sig berett att låta arbetena utföras genom landstingets försorg under förutsättning att förhandlingarna med staten ledde till att erforderliga ekonomiska förutsättningar skapades.

Med skrivelse den 3 december 1970 överlämnade landstinget ett nytt förslag till ombyggnadsarbeten inom den psykiatriska kliniken. Såväl i denna skrivelse som i skrivelsen den 7 juni 1968 hävdade landstinget att staten skulle svara för dels sådana arbeten som behövdes för att de loka- ler som den barnpsykiatriska kliniken utrymt skulle kunna övertagas och

Prop. 1971: 44 59

utnyttjas av den vuxenpsykiatriska" kliniken, dels åtgärder som aktuali- serats före 1962 års avtal om landstingets övertagande av byggnaden men som byggnadsstyrelsen av främst byggnadstekniska och ekonomiska skäl ansett böra uppskjutas till dess att den barnpsykiatriska kliniken flyttat ut. Beträffande övriga åtgärder skulle enligt landstinget statligt bidrag utgå med 25 % enligt 1962 års läkarutbildningsavtal.

Den 22 december 1970 träffade parterna villkorligt avtal om fortsatt samarbete angående läkarutbildning m.m. i Lund samt en därtill hö- rande överenskommelse om statlig investeringsersättning enligt 3 å ]. nämnda avtal. Enligt denna överenskommelse skall statlig investerings- ersättning utgå med 25 % av landstingets verkliga kostnader för bl.a. om- och tillbyggnad av byggnad inom området för lasarettet i Lund som tas i anspråk för läkarutbildning och forskning. Nämnden har den 21 januari 1971 underställt Kungl. Maj:t såväl avtalet som överenskom- melsen för prövning.

Förhandlingarna och förhandlingsresultatet

Landstingets tidigare nämnda förslag till kostnadsfördelning innebar att av de i skrivelsen den 3 december 1970 beräknade totala kostnaderna för ombyggnadsarbetena, ca 6,5 milj. kr., skulle staten svara för 68 % eller ca 4,4 milj. kr. och landstinget för 32 % eller ca 2.1 milj. kr. Landstinget föreslog vidare att samma procentuella fördelning skulle gälla utrustning av de ombyggda lokalema.

Nämnden har inhämtat att det vid förhandlingarna om 1962 års avtal även från statens sida förutsattes att staten skulle stå för återställnings— kostnaderna efter den barnpsykiatriska klinikens utflyttning. Några andra löften gavs ej från statens sida. Handlingarna i ärendet visar dock att krav på ändringsarbeten framförts sedan många år tillbaka. Kraven är dock nu av en helt annan omfattning. Det bör även framhållas att det förslag som den 12 december 1966 presenterades av byggnadsstyrelsen. efter indesmässig uppräkning till prisnivån den 1 januari 1970, kostnads— beräknats till något över 1,6 milj. kr., varav ca 250 000 kr. faller på om- byggnad av de lokaler som den barnpsykiatriska kliniken lämnat, medan — såsom nyss nämnts landstingets vid förhandlingarna redovisade för- slag beräknats kosta 6,5 milj. kr., varav närmare 600 000 kr. skulle be- löpa på de utrymda lokalerna.

Av det föregående framgår att staten bör stå för kostnaderna för om— byggnad av de lokaler som den barnpsykiatriska kliniken utrymt. Nämn- den har dock funnit skäligt medge ett högre bidrag än som svarar mot denna kostnad, med hänsyn till att en del av övriga ombyggnadsarbeten aktualiserats redan under 1950-talet. Parterna har sålunda enats om att staten för här ifrågavarande ombyggnad skall till landstinget erlägga ett särskilt, icke indexerat bidrag om 900000 kr. utöver ersättning med

Prop. 1971: 44 60

25 % enligt investeringsöverenskommelsen den 22 december 1970. Ef- tersom enligt numera föreliggande uppgifter ombyggnaden beräknas to- talt kosta 7,2 milj. kr., kan statens kostnadsandel beräknas uppgå till 0,9 +O,25 X 7,2 eller ca 2,7 milj. kr. Därtill kommer att staten har att betala 25 % av kostnaderna för utrustning som anskaffas i samband med ombyggnaden. '

Hemställan

Nämnden hemställer att Kungl. Maj:t godkänner den överlämnade överenskommelsen.

Prop. 1971: 44 61

Överenskommelse nr 2 om statlig investeringsersättning enligt 3 5 1. LUA Lund

Mellan statens förhandlingsnämnd och delegerade för Malmöhus läns landstingskommun har — under förbehåll av godkännande av Kungl. Maj:t och Malmöhus läns landsting träffats följande överenskommelse.

Ö verenskommelse

mellan svenska staten och Malmöhus läns landstingskommun om statlig investeringsersättning enligt 3 & 1. avtalet den 22 december 1970 om fortsatt samarbete angående läkarutbildning i Lund (samarbetsavtalet).

Utöver ersättning enligt 1. överenskommelsen den 22 december 1970 om statlig investeringsersättning enligt 3 5 1. samarbetsavtalet lämnar staten bidrag med ett belopp av 900 000 kronor för kostnader för om- byggnad av den psykiatriska klinikens-byggnad vid lasarettet i Lund.

Beloppet utbetalas, när förslag till ombyggnaden godkänts enligt 4. nämnda överenskommelse och byggnadsarbetena påbörjats.

Denna överenskommelse är upprättad i två exemplar, av vilka par- terna tagit var sitt.

Stockholm och Lund den 1 februari 1971.

Statens förhandlingsnämnd För delegerade för Malmöhus läns landstingskommun Lennart Rydback Kurt Ward S ture Jansson Hans Sandberg

Prop. 1971: 44 62

lnnehållsförteckning

Förslag till avtal .......................................... 2 Departementschefen ...................................... 2 G 8. Bidrag till kommunala undervisningssjukhus .............. 5 Departementschefen ...................................... 6 Bilagor Avtal om fortsatt samarbete angående läkarutbildning i Linköping, Lund. Malmö, Göteborg och Umeå:

Bilaga ]. Statens förhandlingsnämnds skrivelse .............. 7 Bilaga 2. Avtal om läkarutbildning i Linköping (LUA Linköping) 19 Bilaga 3. Avtal om läkarutbildning i Lund (LUA Lund) ...... 23 Bilaga 4. Avtal om läkarutbildning i Malmö (LUA Malmö) . . . . 27 Bilaga 5. Avtal om läkarutbildning i Göteborg (LUA Göteborg) 31 Bilaga 6. Avtal om läkarutbildning i Umeå (LUA Umeå) ...... 36 Överläggningar den 22 december 1970 om samarbete rörande läkar- utbildning: Bilaga 7. Protokoll ...................................... 40

Överenskommelser om viss statlig investeringsersättning: Bilaga 8. Överenskommelse nr 1 om statlig investeringsersättning enligt 3 S' ]. LUA Linköping .............................. 43 Bilaga 9. Överenskommelse nr 1 om statlig investeringsersätt- ning enligt 3 & 1. LUA Lund .............................. 46 Bilaga 10. Överenskommelse nr 1 om statlig investeringsersätt- ning enligt 3 & 1. LUA Malmö ............................ 49 Bilaga 1 I . Överenskommelse nr 1 om statlig investeringsersättning enligt 3 % 1. LUA Göteborg .............................. 51 Bilaga 12. Överenskommelse nr 1 om statlig investeringsersättning enligt 3 $ 1. LUA Umeå ................................ 54 Överenskommelse nr 2 om statlig investeringsersättning enligt 3 & 1. LUA Lund: Bilaga 13. Statens förhandlingsniimnds skrivelse ............ 57

Bilaga 14. Överenskommelsen ............................ 61