Inaktuell version
Lag (1988:1465) om ersättning och ledighet för närståendevård
- Departement
- Socialdepartementet
- Utfärdad
- 1988-12-15
- Ändring införd
- SFS 1988 i lydelse enligt SFS 2002:196
- Källa
- Regeringskansliets rättsdatabaser
- Senast hämtad
- 2018-08-19
Inledande bestämmelser
1 § Denna lag innehåller bestämmelser om rätt till ersättning och ledighet i samband med att en svårt sjuk person vårdas av en närstående.
2 § Ersättning utges från sjukförsäkringen enligt lagen (1962:381) om allmän försäkring.
Frågor om ersättning handhas av riksförsäkringsverket och de allmänna försäkringskassorna.
3 § I socialförsäkringslagen (1999:799) finns bestämmelser om vem som kan bli berättigad till förmåner enligt denna lag. Socialförsäkringslagen innehåller också bestämmelser om förmåner vid utlandsvistelse och handläggning av ärenden, m.m.
Som villkor för tillämpningen av denna lag gäller vidare att vården ges här i landet och att den sjuke omfattas av socialförsäkringslagen. Lag (1999:815).
Prop. 2003/04:152: I första stycket görs en ändring med anledning av de ändringar som föreslås i 5 kap. socialförsäkringslagen (1999:799). Dessa innebär bl.a. att forumbestämmelserna för handläggning i en allmän försäkringskassa upphävs. Eftersom den nya Försäkringskassan utgör en rikstäckande myndighet behövs inte någon sådan reglering.
- RÅ 2010:52:Ersättning för närståendevård kan utges även vid vård i andra EU-länder.
- RÅ 2010 not 57:Ersättning för närståendevård kan utges även vid vård i andra EU-länder
Ersättning
4 § En närstående som vårdar någon som är svårt sjuk har rätt till ersättning för tid då han avstår från förvärvsarbete i samband med vården. En närstående har rätt till ersättning då han vårdar någon som vid behandling av honom inom den svenska hälso- och sjukvården har fått infektion av hiv (humant immunbristvirus) genom smitta vid användning av blod eller blodprodukter. Detta gäller även om den som vårdas fått infektion av hiv genom smitta av en sådan person, om de är eller varit gifta med varandra eller sammanbott under äktenskapsliknande förhållanden och om smittan ägt rum innan den först smittade fått kännedom om sin infektion.
Om vårdaren får oreducerade löneförmåner under tid då han bedriver studier, jämställs avstående från studier med avstående från förvärvsarbete vid tillämpning av föreskrifterna om ersättning enligt denna lag, i den mån vårdaren går miste om löneförmånerna. Lag (1993:333).
5 § Ersättning utges med belopp motsvarande vårdarens sjukpenning enligt lagen (1962:381) om allmän försäkring med de avvikelser som följer av 8 och 9 §§. Vid tillämpning av 3 kap. 4 § första stycket och 10 a § första stycket nämnda lag skall dock gälla att närståendepenning utges även för den första dagen i ersättningsperioden. Lag (1995:1482).
Prop. 2007/08:136: Ändringen är nödvändig för att ersättning, såsom i dag, alltid ska utges med 80 procent vid en tillämpning av de föreslagna bestämmelserna i 3 kap. 4 § eller 10 a § lagen (1962:381) om allmän försäkring. ...
Upphävd: SFS 2010:1241 (Följdändringar med anledning av införandet av socialförsäkringsbalken)
6 § Ersättning utges för högst 240 dagar sammanlagt för vård av person som avses i 4 § första stycket andra och tredje meningarna och för högst 60 dagar sammanlagt för varje annan person som vårdas. Lag (1994:318).
Prop. 2008/09:194: Ändringen i paragrafen innebär att det högsta antalet dagar, för vilka närståendepenning enligt lagen sammanlagt kan utges till en närstående för vård av en svårt sjuk person, utökas från 60 till 100 dagar. En följd av
detta blir att rätten till ledighet enligt lagens 20 § utökas i motsvarande mån. Bestämmelsen behandlas i ...
7 § Hel ersättning utges till en vårdare som avstår från förvärvsarbete. Halv eller fjärdedels ersättning utges till en vårdare som arbetar högst hälften respektive högst tre fjärdedelar av den tid han skulle ha arbetat om han inte vårdat den sjuke. Vid beräkning av antalet dagar med rätt till ersättning anses två dagar med halv eller fyra dagar med fjärdedels ersättning som en dag.
Om någon vårdar mer än en person under samma tid berättigar det inte till ytterligare ersättning.
Prop. 2007/08:124: I första stycket finns bestämmelser om rätten till närståendepenning. Den är knuten till hur mycket vårdaren förvärvsarbetar i förhållande till den tid som vårdaren skulle ha förvärvsarbetat om denne inte vårdat den sjuke. I paragrafen införs ett nytt tredje stycke som anger att sådant förvärvsarbete som utförs med stöd av bestämmelserna i 16 a kap. 2 § lagen (1962:381) ...
8 § Ersättning beräknas för hela den tid som förmånen avser enligt 3 kap. 10 a § lagen (1962:381) om allmän försäkring när ersättningen utges på grundval av sjukpenninggrundande inkomst av anställning och enligt 10 b § nämnda kapitel när den utges på grundval av sjukpenninggrundande inkomst av såväl anställning som annat förvärvsarbete. I fall som avses i 3 kap. 5 § sjätte stycket samma lag beräknas ersättningen dock inte på grundval av den sjukpenninggrundande inkomst som följer av första--tredje styckena i den paragrafen.
Ersättning som utges på grundval av enbart inkomst av annat förvärvsarbete beräknas enligt 3 kap. 4 § första stycket lagen om allmän försäkring. Lag (1993:333).
9 § Utan hinder av föreskrifterna i 8 § första stycket beräknas ersättning enligt 3 kap. 4 § första stycket lagen (1962:381) om allmän försäkring
- när någon skall uppbära ersättning för tid då annars havandeskapspenning, föräldrapenning eller rehabiliteringspenning skulle ha uppburits, och
- i fall som avses i 3 kap.10 c § första stycket 1 samt andra stycket lagen om allmän försäkring. Lag (2000:380).
10 § Ersättning för vård av en person får inte utges till flera vårdare för samma tid.
11 § Ersättning utges inte i den mån vårdaren för samma dag får sjukpenning, havandeskapspenning, föräldrapenningförmåner eller rehabiliteringspenning enligt lagen (1962:381) om allmän försäkring eller sjukpenning enligt lagen (1976:380) om arbetsskadeförsäkring eller får motsvarande ersättning enligt annan författning eller på grund av regeringens beslut i ett särskilt fall eller uppbär sjuklön eller annan ersättning enligt lagen (1991:1047) om sjuklön. Utan hinder härav utges dock ersättning enligt denna lag om den avser annan tid än den andra ersättningen. Lag (1991:1053).
12 § Föreskrifterna i 3 kap. 6 § samt 15 § första stycket a--d och tredje stycket lagen (1962:381) om allmän försäkring skall tillämpas även i fråga om ersättning enligt denna lag. Lag (1994:47).
Ansökan och beslut om ersättning m. m.
13 § Den som önskar få ersättning skall göra skriftlig ansökan hos den allmänna försäkringskassan. Den behöriga försäkringskassan får uppdra åt en annan försäkringskassa att verkställa prövningen. Lag (1999:815).
Prop. 2003/04:152: Bestämmelsen ändras så att ansökan framdeles skall göras hos den nya Försäkringskassan i stället för hos en allmän försäkringskassa. Vidare slopas möjligheten för en allmän försäkringskassa att uppdra åt en annan allmän försäkringskassa att verkställa prövning enligt denna lag. Eftersom den nya Försäkringskassan är en rikstäckande myndighet behövs inte någon sådan reglering.
14 § Till ansökan skall fogas ett utlåtande av en läkare som ansvarar för den sjukes vård och behandling. Utlåtandet skall innehålla uppgift om den vårdades sjukdomstillstånd.
Kravet på läkarutlåtande gäller inte om det hos försäkringskassan finns utredning om förhållande som avses i första stycket och utredningen är tillräcklig för att bedöma ersättningsfrågan.
15 § I ärendet skall framgå att den sjuke har gett sitt samtycke till vården. Om den sjuke på grund av sitt tillstånd inte kan ge sitt samtycke, skall i stället detta framgå.
16 § Ersättning får inte utges för tid innan anmälan om vården har gjorts hos den allmänna försäkringskassan, om det inte mött hinder att göra en sådan anmälan eller annars särskilda skäl motiverar att ersättning utges.
Återbetalningsskyldighet
17 § Försäkringskassan skall besluta om återbetalning av ersättning, om den som mottagit ersättning genom oriktiga uppgifter eller genom underlåtenhet att fullgöra en uppgifts- eller anmälningsskyldighet eller på något annat sätt har förorsakat att ersättning har lämnats felaktigt eller lämnats med för högt belopp. Detsamma gäller om ersättning i annat fall har lämnats felaktigt eller med för högt belopp och mottagaren skäligen borde ha insett detta. Om det finns särskilda skäl, får försäkringskassan helt eller delvis efterge belopp som skall återbetalas.
Om återbetalningsskyldighet har ålagts någon enligt första stycket, får kassan vid senare utbetalning till denne hålla inne ett skäligt belopp i avräkning på vad som har utgetts för mycket.
Avdrag på en ersättning enligt denna lag får vidare göras om någon enligt beslut av en allmän försäkringskassa eller Premiepensionsmyndigheten är återbetalningsskyldig för en ersättning som har utgetts på grund av en annan författning. Har avdrag gjorts med anledning av beslut om återbetalningsskyldighet av premiepension skall det avdragna beloppet överlämnas till Premiepensionsmyndigheten. Lag (2002:196).
Prop. 2008/09:202: I tredje stycket görs, förutom anpassningar till följd av att Premiepensionsmyndigheten upphör som myndighet, ändringar som innebär att avdrag endast kan göras för återkrav av ersättningar som beslutats av Försäkringskassan. Återkrav av pensionsförmåner och andra ersättningar som handhas av Pensionsmyndigheten kan därmed inte regleras genom avdrag från ersättning enligt denna lag. Särskilda regler ska dock gälla ...
Prop. 2001/02:84: Paragrafens tredje stycke ändras på så sätt att avdrag på en ersättning som betalas ut enligt denna lag också får göras för för mycket utbetald premiepension om någon enligt beslut av Premiepensionsmyndigheten är återbetalningsskyldig. (Jfr. 20 kap. 4 1 lagen [1962:381] om allmän försäkring och 14 kap. 7 § lagen [1998:674] om inkomstgrundad ålderspension.) Har sådant avdrag gjorts för för mycket utbetald premiepension skall det avdragna beloppet överlämnas till Premiepensionsmyndigheten. ...
Upphävd: SFS 2010:1241 (Följdändringar med anledning av införandet av socialförsäkringsbalken)
Överklagande m. m. av beslut om ersättning
18 § Föreskrifterna i 20 kap.10-13 §§ lagen (1962:381) om allmän försäkring om omprövning och ändring av försäkrings- kassas beslut samt om överklagande av försäkringskassas och domstols beslut tillämpas även i ärende om ersättning enligt denna lag.
Ett beslut i ett ärende om ersättning enligt denna lag skall gälla omedelbart, om inte något annat anges i beslutet eller bestäms av en domstol som har att pröva beslutet. Lag (1998:94).
Upphävd: SFS 2010:1241 (Följdändringar med anledning av införandet av socialförsäkringsbalken)
Övriga bestämmelser om ersättning m. m.
19 § I fråga om ersättning enligt denna lag tillämpas även följande föreskrifter i lagen (1962:381) om allmän försäkring, nämligen
17 kap. 1 § första stycket om sammanträffande av förmåner,
18 kap.46 och 47 §§ om Riksförsäkringsverkets tillsyn,
20 kap. 2 a § om provisoriskt beslut,
20 kap. 3 § tredje stycket om indragning eller nedsättning av ersättning,
20 kap. 5 § om preskription,
20 kap. 6 § om förbud mot utmätning och om överlåtelse,
20 kap. 8 § första-tredje styckena om skyldighet att lämna uppgifter,
20 kap. 8 § fjärde stycket om utredningsåtgärder,
20 kap. 16 § om verkställighetsföreskrifter. Lag (1998:94).
Prop. 2003/04:152: Hänvisningen till bestämmelserna i 18 kap.46 och 47 §§ lagen (1962:381) om allmän försäkring upphävs. Sistnämnda bestämmelser upphävs som en konsekvens av att den nya Försäkringskassan övertar såväl Riksförsäkringsverkets ...
Upphävd: SFS 2010:1241 (Följdändringar med anledning av införandet av socialförsäkringsbalken)
Rätt till ledighet m. m.
20 § En arbetstagare har rätt till hel ledighet från sitt arbete under tid då han uppbär hel ersättning enligt denna lag och till förkortning av arbetstiden till hälften eller till tre fjärdedelar under tid då han uppbär halv eller fjärdedels ersättning.
Prop. 2017/18:10: En ändring görs i paragrafens första stycke. Ändringen innebär att det blir möjligt för en arbetstagare att förkorta sin arbetstid till en fjärdedel under tid som han eller hon får tre fjärdedels närståendepenning enligt 47 kap. socialförsäkringsbalken. Sedan tidigare är det möjligt för en arbetstagare att vara helt ledig eller förkorta sin arbetstid till hälften eller tre fjärdedelar under förutsättning att arbetstagaren ...
Prop. 2008/09:6: I paragrafen finns bestämmelser om rätt till ledighet för vård av svårt sjuk närstående. Enligt huvudregeln i första stycket är en förutsättning för sådan ledighet att arbetstagaren får ersättning enligt lagen (så kallad närståendepenning). Ändringen i första stycket är av språklig art och innebär ingen ändring i sak.
Innehållet i andra stycket är nytt. Enligt detta stycke har en arbetstagare rätt till ledighet under den tid då han eller hon skulle ha haft rätt ...
21 § Avtal är ogiltiga i den mån de upphäver eller inskränker en arbetstagares rätt till ledighet enligt denna lag.
22 § Om en arbetstagare vill utnyttja sin rätt till ledighet skall han så snart som möjligt underrätta arbetsgivaren. I samband med underrättelsen skall arbetstagaren ange hur länge han avser att vara ledig, om det kan ske.
23 § En arbetstagare får avbryta en påbörjad ledighet och återuppta arbetet i samma omfattning som före ledigheten.
24 § En arbetstagare får inte sägas upp eller avskedas enbart av det skälet att arbetstagaren begär eller tar i anspråk sin rätt till ledighet enligt denna lag. Sker det ändå, skall uppsägningen eller avskedandet ogiltig- förklaras, om arbetstagaren begär det.
25 § En arbetstagare är inte skyldig att enbart av det skälet att arbetstagaren begär eller tar i anspråk sin rätt till ledighet enligt denna lag vidkännas minskning av de förmåner som är förenade med anställningen eller försämring av arbetsförhållandena i annan mån än som följer av uppehållet i arbetet. Arbetstagaren är inte heller skyldig att av skäl som nu har sagts vidkännas annan omplacering än sådan som kan ske inom ramen för anställningsavtalet och som är en nödvändig följd av ledigheten.
26 § En arbetsgivare som bryter mot denna lag skall betala arbetstagaren skadestånd för den förlust som uppkommer och för den kränkning som har skett. Om det är skäligt, kan skadeståndet sättas ner eller helt falla bort.
27 § Mål om tillämpning av 21--26 §§ handläggs enligt lagen (1974:371) om rättegången i arbetstvister.
Förs talan med anledning av uppsägning eller avskedande, skall 34 och 35 §§, 37 §, 38 § andra stycket andra meningen, 39--42 §§ samt 43 § första stycket andra meningen och andra stycket lagen (1982:80) om anställningsskydd gälla i tillämpliga delar. I fråga om annan talan tillämpas 64--66 och 68 §§ lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet på motsvarande sätt.
Ändringar och övergångsbestämmelser
Lag (1989:1048) om ändring i lagen (1988:1465) om ersättning och ledighet för närståendevård
- Förarbeten
- Prop. 1989/90:52
- Omfattning
- ändr. 9 §
- Ikraftträder
- 1990-01-01
Lag (1991:225) om ändring i lagen (1988:1465) om ersättning och ledighet för närståendevård
- Förarbeten
- Prop. 1990/91:80
- Omfattning
- ändr. 18 §
- Ikraftträder
- 1991-07-01
Ändring, SFS 1991:363
- Omfattning
- ikrafttr. av 1991:225
Lag (1991:1053) om ändring i lagen (1988:1465) om ersättning och och ledighet för närståendevård
- Förarbeten
- Prop. 1990/91:181
- Omfattning
- ändr. 11 §
- Ikraftträder
- 1992-01-01
Lag (1991:1980) om ändring i lagen (1988:1465) om ersättning och ledighet för närståendevård
- Förarbeten
- Prop. 1991/92:40
- Omfattning
- ändr. 9, 18 §§
- Ikraftträder
- 1992-01-01
Lag (1992:274) om ändring i lagen (1988:1465) om ersättning och ledighet för närståendevård
Övergångsbestämmelse
- Förarbeten
- Prop. 1991/92:106
- Omfattning
- ändr. 4 §
- Ikraftträder
- 1992-07-01
Lag (1992:1705) om ändring i lagen (1988:1465) om ersättning och ledighet för närståendevård
Övergångsbestämmelse
- Förarbeten
- Prop. 1992/93:31, Bet. 1992/93:SfU9
- Omfattning
- ändr. 5 §
- Ikraftträder
- 1993-04-01
Lag (1993:333) om ändring i lagen (1988:1465) om ersättning och ledighet för närståendevård
Övergångsbestämmelse
- Förarbeten
- Rskr. 1992/93:335, Prop. 1992/93:178, Bet. 1992/93:SfU17
- Omfattning
- ändr. 4, 6, 8 §§
- Ikraftträder
- 1993-07-01
Lag (1994:47) om ändring i lagen (1988:1465) om ersättning och ledighet för närståendevård
- Förarbeten
- Rskr. 1993/94:126, Prop. 1993/94:59, Bet. 1993/94:SfU9
- Omfattning
- ändr. 12 §
- Ikraftträder
- 1994-07-01
Lag (1994:318) om ändring i lagen (1988:1465) om ersättning och ledighet för närståendevård
- Förarbeten
- Rskr. 1993/94:289, Prop. 1993/94:100, Bet. 1993/94:SfU12
- Omfattning
- ändr. 6 §
- Ikraftträder
- 1994-07-01
Lag (1995:1482) om ändring i lagen (1988:1465) om ersättning och ledighet för närståendevård
- Förarbeten
- Rskr. 1995/96:87, Prop. 1995/96:69, Bet. 1995/96:SfU2
- Omfattning
- ändr. 5 §
- Ikraftträder
- 1996-01-01
Lag (1997:279) om ändring i lagen (1988:1465) om ersättning och ledighet för närståendevård
- Förarbeten
- Rskr. 1996/97:231, Prop. 1996/97:121, Bet. 1996/97:SfU10
- Omfattning
- ändr. 19 §
- Ikraftträder
- 1997-10-01
Lag (1998:94) om ändring i lagen (1988:1465) om ersättning och ledighet för närståendevård
Övergångsbestämmelse
- Förarbeten
- Rskr. 1997/98:153, Prop. 1997/98:41, Bet. 1997/98:SfU8
- Omfattning
- ändr. 18, 19 §§
- Ikraftträder
- 1998-07-01
Lag (1999:815) om ändring i lagen (1988:1465) om ersättning och ledighet för närståendevård
Övergångsbestämmelse
- Denna lag träder i kraft den 1 januari 2001.
- Äldre bestämmelser tillämpas fortfarande i fråga om ersättning för tid före ikraftträdandet.
- Förarbeten
- Rskr. 1999/2000:12, Prop. 1998/99:119, Bet. 1999/2000:SfU3
- Omfattning
- ändr. 3, 13 §§
- Ikraftträder
- 2001-01-01
Lag (2000:380) om ändring i lagen (1988:1465) om ersättning och ledighet för närståendevård
- Förarbeten
- Rskr. 1999/2000:236, Prop. 1999/2000:95, Bet. 1999/2000:SfU12
- Omfattning
- ändr. 9 §
- Ikraftträder
- 2000-07-01
Lag (2002:196) om ändring i lagen (1988:1465) om ersättning och ledighet för närståendevård
- Förarbeten
- Rskr. 2001/02:215, Prop. 2001/02:84, Bet. 2001/02:SfU12
- Omfattning
- ändr. 17 §
- Ikraftträder
- 2003-01-01
Lag (2004:818) om ändring i lagen (1988:1465) om ersättning och ledighet för närståendevård
- Förarbeten
- Rskr. 2004/05:8, Prop. 2003/04:152, Bet. 2004/05:SfU4
- Omfattning
- ändr. 2, 3, 13, 14, 16, 17, 18, 19 §§
- Ikraftträder
- 2005-01-01
Lag (2007:198) om ändring i lagen (1988:1465) om ersättning och ledighet för närståendevård
- Förarbeten
- Rskr. 2006/07:134, Prop. 2006/07:49, Bet. 2006/07:SfU6
- Omfattning
- ändr. 17 §
- Ikraftträder
- 2007-07-01
Lag (2008:483) om ändring i lagen (1988:1465) om ersättning och ledighet för närståendevård
- Förarbeten
- Rskr. 2007/08:225, Prop. 2007/08:136, Bet. 2007/08:SfU12
- Omfattning
- ändr. 5 §
- Ikraftträder
- 2008-07-01
Lag (2008:863) om ändring i lagen (1988:1465) om ersättning och ledighet för närståendevård
- Förarbeten
- Rskr. 2008/09:23, Prop. 2007/08:124, Bet. 2008/09:SfU4
- Omfattning
- ändr. 7 §
- Ikraftträder
- 2009-01-01
Lag (2008:940) om ändring i lagen (1988:1465) om ersättning och ledighet för närståendevård
- Förarbeten
- Rskr. 2008/09:25, Prop. 2008/09:6, Bet. 2008/09:AU3
- Omfattning
- ändr. 20 §
- Ikraftträder
- 2009-01-01
Lag (2009:992) om ändring i lagen (1988:1465) om ersättning och ledighet för närståendevård
- Förarbeten
- Rskr. 2009/10:4, Prop. 2008/09:202, Bet. 2009/10:SfU3
- Omfattning
- ändr. 17 §
- Ikraftträder
- 2010-01-01
Lag (2009:1049) om ändring i lagen (1988:1465) om ersättning och ledighet för närståendevård
- Förarbeten
- Rskr. 2009/10:16, Prop. 2008/09:194, Bet. 2009/10:SfU4
- Omfattning
- ändr. 6 §
- Ikraftträder
- 2010-01-01
Lag (2010:419) om ändring i lagen (1988:1465) om ersättning och ledighet för närståendevård
- Förarbeten
- Rskr. 2009/10:276, Prop. 2009/10:120, Bet. 2009/10:SfU15
- Omfattning
- ändr. 5 §
- Ikraftträder
- 2010-07-01
Lag (2010:1241) om ändring i lagen (1988:1465) om ersättning och ledighet för närståendevård
- Förarbeten
- Rskr. 2010/11:7, Prop. 2009/10:222, Bet. 2010/11:SfU4
- Omfattning
- upph. 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 §§; ändr. författningsrubr., 1, 20 §§
- Ikraftträder
- 2011-01-01
Lag (2017:1125) om ändring i lagen (1988:1465) om ledighet för närståendevård
- Förarbeten
- Rskr. 2017/18:47, Prop. 2017/18:10, Bet. 2017/18:SfU12
- Omfattning
- ändr. 20 §
- Ikraftträder
- 2018-01-01