Inaktuell version
Taxitrafiklag (2012:211)
- Departement
- Näringsdepartementet RS T
- Utfärdad
- 2012-04-26
- Ändring införd
- SFS 2012:211 i lydelse enligt SFS 2015:788
- Ikraft
- 2012-06-01
- Källa
- Regeringskansliets rättsdatabaser
- Senast hämtad
- 2019-06-11
1 kap. Inledande bestämmelser
1 § Denna lag innehåller bestämmelser om taxitrafik.
2 § Fordonsbegreppen i denna lag har samma betydelse som i lagen (2001:559) om vägtrafikdefinitioner.
3 § Med taxitrafik avses trafik som bedrivs yrkesmässigt med personbil eller lätt lastbil och som innebär att fordon och förare mot betalning ställs till allmänhetens förfogande för transport av personer.
4 § Med taxiförarlegitimation avses en handling som ger behörighet att föra fordon i taxitrafik.
2 kap. Taxitrafiktillstånd
Tillståndsplikt
1 § Taxitrafik får bedrivas endast av den som har taxitrafiktillstånd.
Prövningsmyndighet
2 § Den myndighet som regeringen bestämmer prövar frågor om taxitrafiktillstånd.
Trafikansvariga
3 § Hos juridiska personer som har taxitrafiktillstånd ska det finnas en eller flera personer som har särskilt ansvar för att verksamheten utövas i enlighet med de föreskrifter som gäller för verksamheten och god branschsed samt på ett trafiksäkert sätt (trafikansvariga).
En trafikansvarig ska också finnas för en näringsidkare som är bosatt utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) och som bedriver taxitrafik i Sverige.
4 § Trafikansvariga är
- i aktiebolag och ekonomiska föreningar den verkställande direktören, om det finns en sådan, eller annars den styrelseledamot som bolaget eller föreningen har utsett,
- i kommanditbolag och andra handelsbolag varje bolagsman,
- i ideella föreningar och stiftelser den styrelseledamot som föreningen eller stiftelsen har utsett,
- i europeiska ekonomiska intressegrupperingar företagsledaren,
- i utländska företag (filialer) den verkställande direktören i filialen,
- i statliga och kommunala organ samt hos andra privaträttsliga juridiska personer än som avses i 1–5 den eller de som organet respektive den juridiska personen har utsett, och
- för näringsverksamhet som bedrivs av en näringsidkare som är bosatt utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) föreståndaren.
Om det finns särskilda skäl, får prövningsmyndigheten medge
- att någon annan än den eller de som nu har angetts ska vara trafikansvarig, eller
- att kommanditdelägare undantas från att vara trafikansvarig.
Regler om tillståndsprövning
5 § Taxitrafiktillstånd får endast ges till den som med hänsyn till yrkeskunnande, ekonomiska förhållanden och gott anseende bedöms vara lämplig att bedriva verksamheten.
Den som söker taxitrafiktillstånd ska utöver vad som följer av första stycket kunna styrka att kravet på ekonomiska resurser enligt 9 § är uppfyllt.
6 § I fråga om juridiska personer och näringsidkare som är bosatta utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) ska prövningen enligt 5 § första stycket avse den eller de som är trafikansvariga.
Därutöver ska, utom när det gäller yrkeskunnande, prövningen i fråga om en privaträttslig juridisk person och en näringsidkare som är bosatt utanför EES avse den juridiska personen respektive näringsidkaren samt följande personer:
- den verkställande direktören och annan som genom en ledande ställning eller på annat sätt har ett bestämmande inflytande över verksamheten,
- de styrelseledamöter och styrelsesuppleanter som till följd av eget eller närståendes ekonomiska intresse har en väsentlig gemenskap med den juridiska personen som är grundad på andelsrätt eller därmed jämförligt ekonomiskt intresse, och
- bolagsmännen i kommanditbolag eller andra handelsbolag.
Som närstående till en styrelseledamot eller en styrelsesuppleant anses den som enligt 4 kap. 3 § första stycket konkurslagen (1987:672) är att anse som närstående till gäldenären.
7 § Om någon av dem som anges i 6 § byts ut eller om det tillkommer någon sådan person, ska den nya personens lämplighet prövas.
8 § Den myndighet som regeringen bestämmer utformar respektive anordnar skriftliga prov i yrkeskunnande. Kravet på yrkeskunnande ska anses uppfyllt av den som har godkänts vid ett sådant prov.
Provet ska avse de kunskaper som en tillståndshavare bör ha i fråga om främst
- rättsregler,
- företagsledning och ekonomisk ledning av ett företag,
- tekniska normer och driftsförhållanden, och
- trafiksäkerhet.
9 § Den som söker taxitrafiktillstånd ska ha tillräckliga ekonomiska resurser för att på ett tillbörligt sätt kunna starta och driva företaget. Vid prövningen av detta ska främst likviditet och soliditet beaktas.
Om inte särskilda skäl föranleder annat ska sökanden anses ha tillräckliga resurser, om han förfogar över kapital och reserver om minst 100 000 kronor för ett fordon och 50 000 kronor för varje därutöver tillkommande fordon.
10 § Den som innehar taxitrafiktillstånd ska kunna styrka att han eller hon fortlöpande uppfyller kravet på ekonomiska resurser enligt 9 §.
11 § Vid prövningen av den sökande i fråga om kravet på gott anseende ska den sökandes vilja och förmåga att fullgöra sina skyldigheter mot det allmänna, laglydnad i övrigt och andra omständigheter av betydelse beaktas.
Kravet på gott anseende anses inte uppfyllt av den som har dömts för
- ett allvarligt brott, inräknat ett allvarligt ekonomiskt brott,
- en eller flera allvarliga eller upprepade överträdelser av
- denna lag eller föreskrifter som har meddelats i anslutning till lagen,
- föreskrifter om vägtrafik och vägtransporter, särskilt bestämmelser om förares vilotider, fordons vikt och mått, fordons utrustning och beskaffenhet eller bestämmelser av väsentlig betydelse för trafiken, trafiksäkerheten eller skyddet av miljön, eller
- bestämmelser om löne- och anställningsförhållanden i branschen.
12 § Om en ansökan om taxitrafiktillstånd avslås på grund av omständigheter som anges i 11 §, ska en tid på lägst sex månader och högst fem år bestämmas under vilken den prövade ska anses olämplig att bedriva taxitrafik.
Villkor för tillstånd
13 § Taxitrafiktillstånd får förenas med villkor om det finns särskilda skäl. Sådana villkor får beslutas såväl i samband med att tillstånd ges som senare under tillståndstiden.
Taxitrafiktillståndets giltighet
14 § Ett taxitrafiktillstånd gäller tills vidare. Om det finns särskilda skäl, får tillståndet begränsas till en viss tid.
15 § Om tillståndshavaren dör, övergår tillståndet på dödsboet. Om tillståndshavaren försätts i konkurs, övergår tillståndet på konkursboet. Tillståndet gäller, om inte prövningsmyndigheten på grund av särskilda skäl medger längre giltighetstid, under högst sex månader räknat från dödsfallet eller konkursbeslutet.
För verksamheten i dödsboet eller konkursboet ska det finnas en föreståndare som har godkänts av prövningsmyndigheten. I fråga om denne ska 5 § tillämpas. Om det inte har anmälts en föreståndare till prövningsmyndigheten inom en månad efter dödsfallet eller konkursbeslutet, upphör tillståndet. Detsamma gäller om föreståndaren inte godkänns och det inte anmäls en annan föreståndare inom den tid som prövningsmyndigheten bestämmer. Om inte heller den andra föreståndaren godkänns, upphör tillståndet att gälla tre veckor efter det att beslutet har vunnit laga kraft.
Särskilda regler för godstransporter
16 § Den som har taxitrafiktillstånd får även frakta gods med de fordon som tillståndet avser, under förutsättning att persontransporter utgör den huvudsakliga delen av transportverksamheten.
Prisinformation
17 § Den som har taxitrafiktillstånd är skyldig att före färden genom lämpliga åtgärder låta passagerarna få kännedom om den taxa som han eller hon tillämpar. Taxan ska vara uppbyggd så att priset för transporten dels enkelt kan bedömas före färden, dels med kännedom om körd sträcka och nyttjad tid enkelt kan beräknas efter färden. Taxan får inte vara uppbyggd så att grunderna för prisets bestämmande förändras under färden.
Den som har taxitrafiktillstånd är skyldig att före färden se till att en prisuppgift lämnas för färden om jämförpriset överstiger 500 kronor. Prisuppgiften ska ange ett högsta pris för färden. Uppgiften ska lämnas när färden beställs. Bevis om prisuppgiften ska lämnas till passageraren före färden och ska bevaras hos taxiföraren och tillståndshavaren. Prisuppgiften behöver inte lämnas när fast pris tillämpas.
Med jämförpris avses priset i kronor inklusive mervärdesskatt för en 10 kilometer lång transport som varar 15 minuter inklusive eventuell grundavgift. Med fast pris avses ett i förväg fastställt belopp för en i förväg fastställd färd.
Bestämmelser om prisinformation finns också i prisinformationslagen (2004:347). Lag (2014:1396).
/Träder i kraft I: 2017-01-01/
2 a kap. Skyldighet att överföra taxameteruppgifter
1 § Den som innehar taxitrafiktillstånd är från och med att ett fordon anmälts för taxitrafik skyldig att överföra taxameteruppgifter till en sådan redovisningscentral som anges i lagen (2014:1020) om redovisningscentraler för taxitrafik.
Skyldigheten att överföra taxameteruppgifter avser samtliga taxameterutrustningar som är eller har varit installerade i de fordon som anmälts för taxitrafik i tillståndshavarens verksamhet.
Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer meddelar närmare föreskrifter om vilka taxameteruppgifter som omfattas av överföringsskyldigheten. Lag (2014:1022).
2 § Överföring ska ske till den redovisningscentral som tillståndshavaren för varje taxameter har anmält till den myndighet som regeringen bestämmer. Lag (2014:1022).
3 § Överföring av taxameteruppgifter från taxameterutrustningen till redovisningscentralen ska ske digitalt och trådlöst. Lag (2014:1022).
4 § En tillståndshavare ska överföra taxameteruppgifter från alla sina fordon som har anmälts för taxitrafik till en redovisningscentral minst en gång per vecka. Överföring ska dock alltid ske inom sådan tid att taxameteruppgifterna kan tas emot och lagras i obruten följd.
Om en viss taxameter inte brukats under den period som löpt från den senaste överföringen, ska tillståndshavaren i stället ge redovisningscentralen besked om detta och om orsaken. Ett sådant besked ska lämnas senast vid den tidpunkt då taxameteruppgifterna för den aktuella perioden skulle ha överförts. Lag (2014:1022).
3 kap. Taxiförarlegitimation
Krav på taxiförarlegitimation
1 § En personbil eller en lätt lastbil får föras i taxitrafik endast av den som har en giltig taxiförarlegitimation.
Prövningsmyndighet
2 § Den myndighet som regeringen bestämmer prövar frågor om taxiförarlegitimation.
Prövningen avseende taxiförarlegitimation
3 § Taxiförarlegitimation får ges till den som
- har fyllt 21 år,
- har körkort med behörigheten B sedan minst två år eller har körkort med behörigheten D,
- uppfyller de medicinska krav som är nödvändiga med hänsyn till säkerheten för passagerare och andra trafikanter,
- i fråga om yrkeskompetens och laglydnad bedöms vara lämplig att tjänstgöra som förare i taxitrafik, och
- har avlagt godkänt körprov för taxiförarlegitimation.
För den som, inom gymnasieskolan eller motsvarande utbildning, förvärvat grundläggande kompetens genom godkänd grundutbildning enligt 4 kap. 1 § lagen (2007:1157) om yrkesförarkompetens för fordon som kräver förarbehörigheten D eller DE, gäller i stället för första stycket 1 och 2 att personen ska ha fyllt 18 år och ha körkort med behörigheten B.
Vad som anges i första stycket 2 om krav på innehav av körkort med behörigheten B sedan minst två år gäller inte den som under de tre senaste åren har haft taxiförarlegitimation och som vid ansökan om ny sådan har körkort med behörigheten B.
En taxiförarlegitimation får förenas med villkor som är motiverade av medicinska eller andra särskilda skäl. Villkor får meddelas såväl i samband med att legitimationen beslutas som senare under giltighetstiden. Lag (2014:1396).
4 § Den som söker eller innehar taxiförarlegitimation är skyldig att genomgå läkarundersökning, blodprovstagning eller annan liknande undersökning för prövning av de medicinska krav som följer av denna lag eller av föreskrifter som har meddelats i anslutning till lagen.
5 § Om en läkare vid undersökning av en innehavare av taxiförarlegitimation finner att denne av medicinska skäl är olämplig att inneha sådan legitimation, ska läkaren anmäla det till prövningsmyndigheten. Innan någon anmälan görs ska läkaren underrätta innehavaren. Anmälan behöver inte göras om det finns anledning att anta att innehavaren kommer att följa läkarens tillsägelse att avstå från att föra ett fordon i sådan trafik som avses i 1 §.
Om en läkare vid undersökning eller genomgång av journalhandlingar finner det sannolikt att en innehavare av taxiförarlegitimation av medicinska skäl är olämplig att ha sådan legitimation och innehavaren motsätter sig fortsatt undersökning eller utredning, ska läkaren anmäla förhållandet till prövningsmyndigheten.
6 § I ett ärende om taxiförarlegitimation får prövningsmyndigheten förelägga den enskilde att ge in läkarintyg.
7 § Den myndighet som regeringen bestämmer utformar respektive anordnar skriftliga prov i yrkeskompetens. Kravet på yrkeskompetens enligt 3 § första stycket 4 ska anses uppfyllt av den som har godkänts vid ett sådant prov. Lag (2014:1396).
8 § Om en ansökan om taxiförarlegitimation avslås på grund av att kravet på laglydnad enligt 3 § första stycket 4 inte anses uppfyllt, ska en tid på lägst sex månader och högst fem år bestämmas under vilken den prövade ska anses olämplig att inneha taxiförarlegitimation.
9 § Genom ett förhandsbesked får det prövas om det finns hinder mot att taxiförarlegitimation ges.
Taxiförarlegitimationens giltighet
10 § En taxiförarlegitimation gäller från och med den tidpunkt då den lämnas ut och endast tillsammans med ett giltigt körkort.
11 § En taxiförarlegitimation gäller inte om
- den inte har förnyats efter föreläggande,
- den är återkallad eller omhändertagen enligt 4 kap., eller
- en annan taxiförarlegitimation har lämnats ut till samma innehavare.
En taxiförarlegitimation ska också förklaras ogiltig om innehavaren begär det och det saknas grund för återkallelse enligt 4 kap. 6 § första stycket 1.Lag (2014:1396).
Förnyelse av taxiförarlegitimation
12 § En taxiförarlegitimation ska förnyas inom tio år efter det att den har utfärdats eller senast förnyats med nya uppgifter. Om en legitimation har förnyats utan att nya uppgifter har förts in gäller den ursprungliga giltighetstiden. Legitimationen ska också förnyas om den har förstörts eller kommit bort eller om någon uppgift i den har ändrats. Lag (2014:1396).
Krav på förarbehörighet i visst fall
13 § Ett utländskt körkort medför inte rätt för någon annan än en medborgare i en stat inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) att köra svenskregistrerad personbil eller lätt lastbil i taxitrafik.
4 kap. Återkallelse av taxitrafiktillstånd och taxiförar- legitimation
Återkallelse av taxitrafiktillstånd
1 § Om det i taxitrafiken eller i övrigt vid driften av trafikrörelsen eller i annan näringsverksamhet som tillståndshavaren bedriver har förekommit allvarliga missförhållanden eller om förutsättningarna för tillstånd enligt 2 kap. 5 § av annan anledning inte längre är uppfyllda, ska tillståndet återkallas av prövningsmyndigheten.
Om missförhållandena inte är så allvarliga att tillståndet bör återkallas, får i stället varning meddelas.
/Träder i kraft I: 2017-01-01/
2 § Ett tillstånd ska återkallas enligt 1 § om en tillståndshavare, en trafikansvarig eller någon annan som prövats enligt 2 kap. 6 §
- har dömts för ett allvarligt brott, inräknat ett allvarligt ekonomiskt brott,
- har dömts för en eller flera allvarliga eller upprepade överträdelser av
- denna lag eller föreskrifter som har meddelats i anslutning till lagen,
- föreskrifter om vägtrafik och vägtransporter, särskilt bestämmelser om förares vilotider, fordons vikt och mått, fordons utrustning och beskaffenhet eller bestämmelser av väsentlig betydelse för trafiken, trafiksäkerheten eller skyddet av miljön, eller
- bestämmelser om löne- och anställningsförhållanden i branschen,
- i väsentlig mån inte har fullgjort sina skyldigheter mot det allmänna vad avser betalning av skatter och avgifter,
- gjort sig skyldig till upprepad underlåtenhet att överföra taxameteruppgifter från taxameter på det sätt som föreskrivs i 2 a kap., eller
- på väsentligt sätt har åsidosatt villkor för tillståndet.
Ett tillstånd ska också återkallas, om det vid prövning som avses i 2 kap. 7 § framgår att någon av dem som prövats är olämplig. Lag (2014:1022).
3 § Om ett tillstånd återkallas på grund av någon av de omständigheter som anges i 2 § eller på grund av allvarliga missförhållanden enligt 1 § första stycket ska en tid på lägst tre och högst fem år bestämmas, under vilken den prövade ska anses olämplig att bedriva taxitrafik.
4 § Ett ärende som avses i 1–3 §§ får inte avgöras utan att tillståndshavaren har getts skälig tid att byta ut en trafikansvarig eller annan vars lämplighet prövas. Om inte heller den nya personen godkänns ska tillståndet återkallas.
5 § Ett tillstånd ska återkallas
- om det inte används och särskilda skäl inte talar emot en återkallelse, eller
- på tillståndshavarens begäran om transportverksamhet inte har bedrivits eller upphör.
Återkallelse och omhändertagande av taxiförarlegitimation
6 § En taxiförarlegitimation ska återkallas av prövningsmyndigheten om innehavaren
- genom brottslig gärning eller på grund av andra missförhållanden har visat sig olämplig att tjänstgöra som förare i taxitrafik enligt 3 kap. 1 §,
- inte längre uppfyller de medicinska krav som avses i 3 kap. 3 §, eller
- inte följer ett föreläggande att ge in läkarintyg.
Om de missförhållanden som avses i första stycket 1 inte är så allvarliga att taxiförarlegitimationen bör återkallas, får i stället varning meddelas.
7 § Om en taxiförarlegitimation återkallas på grund av omständigheter som anges i 6 § 1 ska en tid på lägst tre och högst fem år bestämmas, under vilken den prövade ska anses olämplig att inneha taxiförarlegitimation.
8 § En taxiförarlegitimation ska återkallas tills vidare i avvaktan på slutligt avgörande, om det på sannolika skäl kan antas att legitimationen kommer att återkallas slutligt enligt 6 §.
9 § En taxiförarlegitimation ska tas om hand av en polisman eller en åklagare
- om det finns grund för att ta hand om innehavarens körkort enligt 5 kap. 7 § körkortslagen (1998:488),
- om körkortet eller legitimationen har återkallats, eller
- om det på sannolika skäl kan antas att legitimationen kommer att återkallas enligt 6 §.
En taxiförarlegitimation ska tas om hand av en polisman om den enligt 3 kap. 11 § första stycket 1 eller 3 inte gäller. Lag (2014:1396).
10 § Om en taxiförarlegitimation har omhändertagits enligt 9 § första stycket 3, ska prövningsmyndigheten utan dröjsmål avgöra om legitimationen ska återkallas tills vidare eller lämnas tillbaka.
11 § När en taxiförarlegitimation återkallas, tas om hand eller blir ogiltig av något annat skäl ska innehavaren på uppmaning överlämna den till prövningsmyndigheten eller Polismyndigheten. Lag (2014:749).
12 § Om en taxiförarlegitimation har blivit ogiltig endast på grund av att föreskriven körkortsbehörighet saknas, ska legitimationen lämnas ut i samband med att körkortet lämnas ut.
Gemensamma bestämmelser
13 § Till grund för slutlig återkallelse eller varning med anledning av brottslig gärning ska beträffande frågan om brott föreligger läggas
- en lagakraftvunnen dom,
- ett godkänt strafföreläggande,
- ett godkänt föreläggande av ordningsbot, eller
- ett beslut om åtalsunderlåtelse enligt 20 kap. 7 § rättegångsbalken eller motsvarande bestämmelse i annan författning.
14 § Med en svensk dom jämställs en brottmålsdom eller ett annat likvärdigt avgörande som har meddelats av en utländsk domstol eller någon annan utländsk myndighet.
15 § Ett beslut om återkallelse eller varning ska delges den som beslutet gäller.
Tillsyn
16 § Den myndighet som regeringen bestämmer utövar tillsyn över att tillståndshavare bedriver verksamheten i enlighet med denna lag och föreskrifter som har meddelats i anslutning till lagen. Myndigheten utövar också tillsyn över att en innehavare av taxiförarlegitimation uppfyller de krav som gäller för legitimationen.
17 § Bestämmelser om tillsyn över handikappanpassning av kollektivtrafik finns i lagen (1979:558) om handikappanpassad kollektivtrafik.
5 kap. Straffbestämmelser, hindrande av fortsatt färd, omhändertagande av registreringsskylt för taxifordon och biträde vid förundersökning
Olaga taxitrafik
1 § Den som uppsåtligen bedriver taxitrafik enligt denna lag utan tillstånd döms för olaga taxitrafik till böter eller fängelse i högst ett år.
En tillståndshavare som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot villkor som har meddelats i tillståndet döms till böter.
2 § Den som uppsåtligen utan taxitrafiktillstånd utför en persontransport med personbil eller lätt lastbil mot ersättning efter erbjudande om körning till allmänheten döms, om gärningen inte är straffbar enligt 1 §, för otillåten taxitrafik till böter.
Beställaransvar
3 § Har taxitrafik enligt denna lag bedrivits utan tillstånd, döms den som yrkesmässigt för egen eller annans räkning har slutit avtal om transporten med trafikutövaren till böter eller fängelse i högst ett år, om han eller hon kände till eller hade skälig anledning att anta att tillstånd saknades.
Brott mot bestämmelserna om taxiförarlegitimation
4 § Den som i strid mot 3 kap. 1 § uppsåtligen för ett fordon utan att inneha taxiförarlegitimation döms till böter eller fängelse i högst sex månader.
Till samma straff döms en tillståndshavare som uppsåtligen eller av oaktsamhet i strid mot 3 kap. 1 § anlitar förare som saknar taxiförarlegitimation.
En förare som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot villkor som har meddelats för taxiförarlegitimationen döms till böter.
Brott mot bestämmelserna om krav på förarbehörighet i visst fall
5 § Den som uppsåtligen bryter mot bestämmelsen i 3 kap. 13 § döms till böter.
6 § Den som i fall som avses i 3 kap. 13 § uppsåtligen eller av oaktsamhet överlämnar åt eller på annat sätt tillåter någon annan att föra fordon utan att denne är berättigad till det döms till böter.
Hindrande av fortsatt färd
7 § Om ett fordon framförs i strid mot denna lag eller en föreskrift eller ett villkor som har meddelats med stöd av lagen får en polisman eller tulltjänsteman hindra fortsatt färd. Polismannen eller tulltjänstemannen får då medge att det fordon med vilket transporten sker förs till närmaste lämpliga uppställnings- eller avlastningsplats eller verkstad. I fråga om ett fordon som är registrerat i utlandet och som förs in i Sverige får polismannen eller tulltjänstemannen medge att det omedelbart förs ut ur landet.
Omhändertagande av registreringsskylt för taxifordon
8 § En särskild registreringsskylt för ett fordon som anmälts för användning i taxitrafik enligt denna lag och som inte undantagits från skyldigheten att ha taxameter får tas om hand av polisman
- om fordonet utan tillstånd används i taxitrafik eller om det av annan anledning inte längre finns förutsättningar för att fordonet ska ha en sådan skylt,
- om fordonet är belagt med sådant körförbud som avses i 3 kap. 6 § fordonslagen (2002:574),
- om det för fordonet gäller brukandeförbud enligt en föreskrift som meddelats i anslutning till lagen (2001:558) om vägtrafikregister eller användningsförbud enligt vägtrafikskattelagen (2006:227) eller lagen (2006:228) med särskilda bestämmelser om fordonsskatt,
- om fordonet saknar föreskriven trafikförsäkring, eller
- om fordonets taxameterutrustning inte uppfyller de krav som gäller enligt föreskrifter meddelade med stöd av 7 kap. 3 §.
Vid ett omhändertagande av registreringsskyltar tillämpas 7 § andra meningen på motsvarande sätt. Lag (2014:1396).
Biträde vid förundersökning
9 § Vid förundersökning som gäller brott enligt 1 § får åklagare begära hjälp av Tullverket och ge en tulltjänsteman i uppdrag att genomföra en viss åtgärd under förundersökningen, om det är lämpligt med hänsyn till omständigheterna. Polismyndigheten har motsvarande rätt då den leder förundersökningen.
Om det finns anledning att anta att brott enligt första stycket har förövats, har en tulltjänsteman samma befogenhet som en polisman att hålla förhör och vidta andra åtgärder enligt 23 kap. 3 § tredje stycket rättegångsbalken. Lag (2014:749).
6 kap. Överklagande och verkställighet
Överklagande
1 § Prövningsmyndighetens beslut i frågor om taxitrafik och taxiförarlegitimation får överklagas till allmän förvaltningsdomstol.
2 § Följande beslut får inte överklagas:
- beslut i fråga om skriftliga prov enligt 2 kap. 8 § eller 3 kap. 7 §,
- beslut i fråga om körprov för taxiförarlegitimation som avses i 3 kap. 3 § första stycket 5, och
- beslut i fråga om omhändertagande av taxiförarlegitimation enligt 4 kap. 9 §.
Ett föreläggande att ge in läkarintyg får överklagas endast i samband med överklagande av det beslut genom vilket ärendet avgörs.
3 § I fråga om beslut enligt denna lag, eller föreskrifter som har meddelats i anslutning till lagen, som får överklagas till allmän förvaltningsdomstol gäller följande.
Ett beslut som rör en fysisk person överklagas till den förvaltningsrätt inom vars domkrets personen är folkbokförd eller, om denne inte är folkbokförd i Sverige, till den förvaltningsrätt inom vars domkrets personen vistas.
Ett beslut som rör en juridisk person, varmed avses även offentligrättsliga juridiska personer såsom staten, en kommun, ett kommunalförbund eller ett landsting, överklagas till den förvaltningsrätt inom vars domkrets företagets eller verksamhetens ledning finns.
Beslut i andra fall än som sägs i andra och tredje styckena överklagas till den förvaltningsrätt inom vars domkrets beslutet meddelades.
4 § Prövningstillstånd krävs vid överklagande till kammarrätt.
5 § Prövningsmyndigheten får föra talan även till förmån för den enskilda parten.
Verkställighet
6 § Ett beslut enligt denna lag eller enligt föreskrifter som har meddelats i anslutning till lagen ska gälla omedelbart, om inte annat förordnas.
7 kap. Bemyndiganden
1 § Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om eller i enskilda fall medge undantag från denna lag. Ett beslut om undantag får förenas med villkor.
2 § Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela ytterligare föreskrifter om
- taxitrafiktillstånd,
- trafikansvariga,
- taxiförarlegitimation, och
- kontroll av taxitrafik och innehavare av taxiförarlegitimation.
3 § Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om
- prisinformation, utmärkning av fordon och den lokalkännedom som taxiförare bör ha,
- taxameterutrustning samt användning och kontroll av sådan utrustning,
- skriftliga prov i yrkeskunnande och yrkeskompetens samt körprov för taxiförarlegitimation, och
- avgifter för tillsyn och ärendehandläggning enligt denna lag och enligt föreskrifter som har meddelats i anslutning till lagen. Lag (2014:1396).
Ändringar och övergångsbestämmelser
Taxitrafiklag (2012:211)
Övergångsbestämmelse
- Denna lag träder i kraft den 1 juni 2012.
- Trafiktillstånd för taxitrafik som har meddelats enligt äldre bestämmelser gäller fortfarande.
- Om ett tillstånd som har meddelats enligt äldre bestämmelser har begränsats till att gälla endast under viss tid, ska begränsningen fortfarande gälla. Även övriga villkor förenade med och begränsningar av ett sådant tillstånd ska fortfarande gälla.
- Föreskrifter om taxitrafik som har meddelats med stöd av yrkestrafiklagen (1998:490) och som gäller när denna lag träder i kraft ska anses meddelade enligt denna lag.
- Om det i en lag eller annan författning hänvisas till en föreskrift i yrkestrafiklagen (1998:490) som har ersatts genom en föreskrift i denna lag, tillämpas i stället den nya föreskriften.
- Förarbeten
- Rskr. 2011/12:195, Prop. 2011/12:80, Bet. 2011/12:TU8
- Ikraftträder
- 2012-06-01
Lag (2014:749) om ändring i taxitrafiklagen (2012:211)
- Förarbeten
- Rskr. 2013/14:262, Prop. 2013/14:110, Bet. 2013/14:JuU23
- Omfattning
- ändr. 4 kap. 11 §, 5 kap. 9 §
- Ikraftträder
- 2015-01-01
Lag (2014:1022) om ändring i taxitrafiklagen (2012:211)
Övergångsbestämmelse
- Denna lag träder i kraft den 1 januari 2016.
- Skyldigheten enligt 2 a kap. 1 § för ett fordon som vid ikraftträdandet redan är försett med taxameterutrustning inträder när närmaste årliga taxameterbesiktning senast ska ske eller, om taxameterbesiktning sker tidigare av annan anledning, vid tiden för den besiktningen.
- Förarbeten
- Rskr. 2013/14:375, Prop. 2013/14:223, Bet. 2013/14:TU18
- Omfattning
- ändr. 4 kap. 2 §; nytt 2 a kap.
- Ikraftträder
- 2017-01-01
Lag (2014:1396) om ändring i taxitrafiklagen (2012:211)
- Förarbeten
- Rskr. 2014/15:26, Prop. 2013/14:241, Bet. 2014/15:TU4
- Omfattning
- ändr. 2 kap. 17 §, 3 kap. 3, 7, 11, 12 §§, 4 kap. 9 §, 5 kap. 8 §, 7 kap. 3 §, rubr. närmast 2 kap. 16 §; ny rubr. närmast före 2 kap. 17 §
- Ikraftträder
- 2015-01-01
Lag (2015:788) om ändring i lagen (2014:1022) om ändring i taxitrafiklagen (2012:211)
- Förarbeten
- Rskr. 2015/16:46, Prop. 2015/16:16, Bet. 2015/16:TU4
- Omfattning
- ändr. rubr. till 2 a kap., p 1 ikrafttr.- och övergångsbest. till 2014:1022
- Ikraftträder
- 2017-05-01
Lag (2016:152) om ändring i taxitrafiklagen (2012:211)
- Förarbeten
- Rskr. 2015/16:148, Prop. 2015/16:44, Bet. 2015/16:UbU6
- Omfattning
- ändr. 3 kap. 1 §, 4 kap. 16 §, 5 kap. 4 §
- Ikraftträder
- 2016-04-15
Lag (2016:542) om ändring i taxitrafiklagen (2012:211)
- Förarbeten
- Rskr. 2015/16:232, Prop. 2015/16:68, Bet. 2015/16:JuU11
- Omfattning
- ändr. 5 kap. 9 §
- Ikraftträder
- 2016-07-01
Lag (2018:630) om ändring i taxitrafiklagen (2012:211)
- Förarbeten
- Rskr. 2017/18:314, Prop. 2017/18:209, Bet. 2017/18:TU14
- Omfattning
- ändr. 5 kap. 3 §
- Ikraftträder
- 2018-07-01
Lag (2018:1125) om ändring i taxitrafiklagen (2012:211)
- Förarbeten
- Rskr. 2017/18:384, Prop. 2017/18:239
- Omfattning
- ändr. 2 kap. 17 §, 2 a kap. 1 §, 5 kap. 8 §; nytt 2 b kap., ny 7 kap. 4 §
- Ikraftträder
- 2021-01-01
Lag (2019:376) om ändring i taxitrafiklagen (2012:211)
- Förarbeten
- Rskr. 2018/19:241, Prop. 2018/19:33, Bet. 2018/19:TU12
- Omfattning
- ändr. 5 kap. 8 §
- Ikraftträder
- 2019-07-01
Lag (2019:381) om ändring i lagen (2018:1125) om ändring i taxitrafiklagen (2012:211)
- Förarbeten
- Rskr. 2018/19:241, Prop. 2018/19:33, Bet. 2018/19:TU12
- Omfattning
- ändr. 5 kap. 8 § i 2018:1125