Upphävd författning

Strålskyddslag (1988:220)

Departement
Miljödepartementet
Utfärdad
1988-05-19
Ändring införd
SFS 1988 i lydelse enligt SFS 2009:436
Upphäver
Strålskyddslag (1958:110)
Källa
Regeringskansliets rättsdatabaser
Senast hämtad

Inledande bestämmelser

1 §  Syftet med denna lag är att människor, djur och miljö skall skyddas mot skadlig verkan av strålning.

2 §  Lagen gäller såväl joniserande som icke-joniserande strålning.

[S2]Med joniserande strålning avses gammastrålning, röntgenstrålning, partikelstrålning eller annan till sin biologiska verkan likartad strålning.

[S3]Med icke-joniserande strålning avses optisk strålning, radiofrekvent strålning, lågfrekventa elektriska och magnetiska fält och ultraljud eller annan till sin biologiska verkan likartad strålning.

3 §  Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får, i den utsträckning det kan ske utan att syftet med lagen åsidosätts, föreskriva undantag från denna lag eller vissa bestämmelser i lagen i fråga om radioaktiva ämnen eller tekniska anordningar som kan alstra strålning.

4 §  Regeringen får, i den utsträckning det på grund av rådande särskilda förhållanden är nödvändigt för att stärka försvarsberedskapen, meddela föreskrifter för totalförsvaret som avviker från denna lag.

5 §  Med verksamhet med strålning avses i denna lag

  1. tillverkning, införsel, utförsel, transport, saluförande, överlåtelse, upplåtelse, förvärv, innehav och användning av eller annan därmed jämförlig befattning med radioaktiva ämnen,
  2. användning av eller annan därmed jämförlig befattning med tekniska anordningar som kan alstra strålning. Lag (1995:874).

5 a §  I fråga om varor och tjänster som är avsedda för konsumenter eller som kan antas komma att användas av konsumenter gäller också produktsäkerhetslagen (2004:451). Lag (2004:456).

Prop. 2016/17:55: I paragrafen, som är ny, definieras det som i lagen avses med uttrycket kosmetiskt solarium. Med kosmetiskt solarium avses en teknisk anordning för att exponera människor för ultraviolett strålning i syfte att av i huvudsak estetiska skäl göra huden mörkare. Bestämmelsen omfattar inte medicinskt solarium eller medicinsk solanläggning. Medicinskt solarium är ett solarium som används eller är avsett att användas för bestrålning i syfte att behandla, förebygga eller motverka sjukdom. Enligt föreskrifter ...

Allmänna skyldigheter

6 §  Den som bedriver verksamhet med strålning skall med hänsyn till verksamhetens art och de förhållanden under vilka den bedrivs

  1. vidta de åtgärder och iaktta de försiktighetsmått som behövs för att hindra eller motverka skada på människor, djur och miljö,
  2. kontrollera och upprätthålla strålskyddet på den plats och i den lokal och övriga utrymmen där strålning förekommer,
  3. väl underhålla tekniska anordningar samt mät- och strålskyddsutrustning som används i verksamheten.

7 §  Den som bedriver verksamhet med strålning skall svara för att den som är sysselsatt i verksamheten har god kännedom om de förhållanden, villkor och föreskrifter under vilka verksamheten bedrivs samt blir upplyst om de risker som kan vara förenade med verksamheten. Den som bedriver verksamheten skall förvissa sig om att den som är sysselsatt i verksamheten har den utbildning som behövs och vet vad han skall iaktta för att strålskyddet skall fungera tillfredsställande.

7 a §  Skyldigheterna enligt 6 och 7 §§ omfattar även den som utan att bedriva verksamhet med strålning sysselsätter någon för att utföra arbete där sådan verksamhet bedrivs. Skyldigheterna gäller i den utsträckning som det behövs för att skydda den som utför arbetet mot skadlig verkan av strålning. Lag (2000:264).

8 §  Den som är sysselsatt i verksamhet med strålning, eller utför arbete där sådan verksamhet bedrivs, skall använda de skyddsanordningar och vidta de åtgärder i övrigt som behövs för att strålskyddet skall fungera tillfredsställande. Lag (2000:264).

9 §  Den som tillverkar, till landet inför, överlåter eller upplåter ett radioaktivt ämne skall genom märkning eller på annat lämpligt sätt lämna uppgifter som är av betydelse från strålskyddssynpunkt.

10 §  Den som tillverkar, till landet inför, överlåter eller upplåter en teknisk anordning som kan alstra strålning eller som innehåller ett radioaktivt ämne, skall svara för att anordningen, när den avlämnas för att tas i bruk eller förevisas i marknadsföringssyfte, är försedd med nödvändig strålskyddsutrustning samt även i övrigt erbjuder en betryggande säkerhet mot skada på människor, djur och miljö. Han skall genom märkning eller på annat lämpligt sätt lämna uppgifter som är av betydelse från strålskyddssynpunkt.

11 §  Den som installerar eller utför underhållsarbete på en anordning som avses i 10 § skall svara för att den strålskyddsutrustning som hör till anordningen sätts på plats och att i övrigt de åtgärder vidtas som behövs från strålskyddssynpunkt och som föranleds av arbetet.

12 §  Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela de ytterligare föreskrifter som krävs till skydd mot eller för kontroll av strålning i de hänseenden som anges i 6-11 §§.

[S2]I fråga om radioaktiva ämnen finns även bestämmelser i läkemedelslagen (1992:859) och lagen (2006:263) om transport av farligt gods. Lag (2006:268).

Radioaktivt avfall m. m.

13 §  Den som bedriver eller har bedrivit verksamhet med strålning skall svara för att det radioaktiva avfall som förekommer i verksamheten

  1. hanteras och, när det behövs, slutförvaras på ett från strålskyddssynpunkt tillfredsställande sätt, eller
  2. överlämnas till en producent som i enlighet med bestämmelser som har meddelats med stöd av 15 kap. 6 § miljöbalken är skyldig att ta hand om avfallet.

[S2]Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om skyldigheterna i första stycket 1.Lag (2006:340).

Prop. 2005/06:76: Paragrafens första stycke formuleras om så att det tydligt framgår att den som bedriver en verksamhet som inte primärt är verksamhet med strålning, men där det förekommer radioaktivt verksamhetsavfall, t.ex. förbränningsaska som innehåller cesium, också omfattas av skyldigheten att ta hand om detta avfall. Detta följer av att innehavet av avfallet utgör verksamhet med strålning enligt 5 §. Detta innebär vidare att verksamhetsutövaren har ett ekonomiskt ansvar för omhändertagandet och är skyldig ...

14 §  Den som bedriver eller har bedrivit verksamhet med en teknisk anordning som kan alstra strålning skall, i den utsträckning som föreskrivs av regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer, svara för att anordningen oskadliggörs, när den inte längre skall användas i verksamheten.

Förbud och provning m. m.

15 §  Om det är påkallat från strålskyddssynpunkt får regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer föreskriva förbud mot att

  1. tillverka, till landet införa, transportera, saluföra, överlåta, upplåta, förvärva, inneha, använda eller ta annan därmed jämförlig befattning med material som innehåller radioaktivt ämne,
  2. tillverka, till landet införa, saluföra, överlåta, upplåta, förvärva, inneha, använda, installera, underhålla eller ta annan därmed jämförlig befattning med en teknisk anordning som kan alstra strålning och som inte omfattas av tillståndsplikt enligt denna lag.

16 §  Den som är under 18 år får inte sysselsättas i verksamhet som är förenad med joniserande strålning. Undantag får endast göras för den som för sin utbildning måste befatta sig med radioaktiva ämnen eller med en teknisk anordning som kan alstra joniserande strålning.

[S2]Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela särskilda föreskrifter i fråga om dem som är under 18 år och som sysselsätts i verksamhet med strålning. Lag (2000:264).

17 §  För arbeten som från strålskyddssynpunkt medför särskild risk för vissa arbetstagare i verksamheter med strålning eller i andra verksamheter, får regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer meddela föreskrifter om

  1. skyldighet för verksamhetsutövaren att rapportera uppgifter som har betydelse för bedömningen av arbetets strålningsrisker,
  2. att särskilda villkor skall gälla för arbetets planering och utförande, och
  3. förbud mot att arbetet utförs av sådana arbetstagare. Lag (2007:357).

Prop. 2006/07:93: I förarbetena till strålskyddslagen (prop. 1987/88:88 s. 78) förutsattes att bemyndigandet i 17 § endast gäller arbete i sådan verksamhet med strålning som avses i 5 §, trots att paragrafens ordalydelse inte innebär någon sådan begränsning. Ändringen innebär att det tydligt framgår att möjligheten att meddela föreskrifter omfattar arbetstagare som utför sådant ...

18 §  Den som är sysselsatt eller skall sysselsättas i arbete med joniserande strålning är skyldig att underkasta sig sådan läkarundersökning som behövs för att bedöma om han skulle löpa särskild risk för skada vid exponering för joniserande strålning. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får inskränka denna skyldighet och i övrigt meddela närmare föreskrifter om läkarundersökningen.

[S2]Endast den som genomgått läkarundersökning enligt första stycket får sysselsättas i arbete med joniserande strålning. Den som vid läkarundersökningen bedömts löpa särskild risk för skada vid exponering för joniserande strålning får inte utan medgivande av regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer sysselsättas i arbete med joniserande strålning.

[S3]Om någon, som arbetar med joniserande strålning eller på grund av sin sysselsättning kan ha utsatts för joniserande strålning, visar tecken på skada som kan misstänkas vara föranledd av sådan strålning, skall han genom arbetsgivarens försorg ges tillfälle att snarast genomgå läkarundersökning.

19 §  Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela sådana föreskrifter om mät- och skyddsutrustningar samt om provning, kontroll och besiktning som är av betydelse från strålskyddssynpunkt. Lag (1990:236).

Tillståndsplikt m. m.

20 §  Tillstånd krävs för att

  1. tillverka, till landet införa, transportera, saluföra, överlåta, upplåta, för-värva, inneha, använda, deponera, återvinna eller återanvända ett radioaktivt ämne eller ett material som innehåller radioaktiva ämnen,
  2. tillverka, till landet införa, saluföra, överlåta, upplåta, förvärva, inneha, använda, installera eller underhålla en teknisk anordning som kan och är av-sedd att sända ut joniserande strålning eller sådan del av anordningen som är av väsentlig betydelse från strålningssynpunkt,
  3. tillverka, till landet införa, saluföra, överlåta, upplåta, förvärva, inneha, använda, installera eller underhålla andra tekniska anordningar än sådana som avses i 2 och som kan alstra joniserande strålning och för vilka rege-ringen eller den myndighet som regeringen bestämmer föreskrivit krav på tillstånd,
  4. från landet utföra radioaktivt ämne, om inte tillstånd finns enligt lagen (2000:1064) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd. Lag (2000:1068).

Prop. 2013/14:69: I paragrafens första stycke införs en ny femte punkt som innebär att tillstånd enligt strålskyddslagen krävs för att utomlands slutförvara radioaktivt avfall eller annat radioaktivt ämne som det inte finns någon planerad och godtagbar användning för, om avfallet kommer från en verksamhet med strålning i Sverige.

Ett nytt andra stycke införs med bestämmelser om undantag från tillståndsplikten ...

20 a §  Tillstånd enligt 20 § får inte avse transporter av radioaktivt avfall till

  1. en plats söder om 60 grader sydlig bredd,
  2. ett land utanför Europeiska unionen, om landet är part i partnerskapsavtalet mellan medlemmarna i gruppen av stater i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet, å ena sidan, och Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater, å andra sidan, undertecknat i Cotonou den 23 juni 2000 (SÖ 2002:42), eller
  3. ett land där import av radioaktivt avfall är förbjuden eller där det kan antas att det saknas förmåga att ta hand om sådant avfall på ett säkert sätt. Lag (2009:329).

Prop. 2008/09:121: Bestämmelsen, som i huvudsak följer av artikel 16 i direktiv 2006/117/ Euratom, uppdateras och justeras redaktionellt. Innebörden av bestämmelsen är ett exportförbud för radioaktivt avfall till Antarktisområdet, till länder utanför Europeiska unionen som är parter i den s.k. AVS-EGkonventionen och till länder där import av kärnavfall eller använt kärn-

bränsle ...

21 §  Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om krav på tillstånd för att tillverka, till landet införa, saluföra, överlåta, upplåta, förvärva, inneha, använda, installera eller underhålla en teknisk anordning som kan alstra icke-joniserande strålning eller sådan del av anordningen som är av väsentlig betydelse från s

  • NJA 2011 s. 725:Ett åtal för oaktsamt brott har ogillats, eftersom det har saknats samband mellan den tilltalades oaktsamhet och hans bristande insikt om risken för att den relevanta gärningsomständigheten förelåg.
  • NJA 2017 s. 157:I en författning hänvisades till en viss teknisk standard från ett privaträttsligt organ. Eftersom denna standard fanns tillgänglig i läsbar form endast mot betalning, har det ansetts stå i strid med den straffrättsliga legalitetsprincipen att döma för överträdelse av författningen.

Ändringar

Strålskyddslag (1988:220)

Lag (1990:236) om ändring i strålskyddslagen (1988:220)

    Förarbeten
    Prop. 1989/90:100
    Omfattning
    ändr. 19 §; nya 43 §, rubr. närmast före 43 §
    Ikraftträder
    1990-07-01

Lag (1991:1706) om ändring i strålskyddslagen (1988:220)

Lag (1992:1205) om ändring i strålskyddslagen (1988:220)

    Förarbeten
    Prop. 1992/93:53, Bet. 1992/93:SoU6
    Omfattning
    ändr. 12, 23 §§
    Ikraftträder
    1993-07-01

Lag (1992:1546) om ändring i strålskyddslagen (1988:220)

    Förarbeten
    Prop. 1992/93:98, Bet. 1992/93:NU11
    Omfattning
    ändr. 27 §; ny 22 a §
    Ikraftträder
    1993-01-01

Lag (1993:428) om ändring i lagen (1992:1205) om ändring i strålskyddslagen (1988:220)

    Förarbeten
    Rskr. 1992/93:323, Prop. 1992/93:186, Bet. 1992/93:SoU24
    Omfattning
    ändr. ikrafttr.best. till 1992:1205

Lag (1995:69) om ändring i strålskyddslagen (1988:220)

    Förarbeten
    Rskr. 1994/95:165, Prop. 1994/95:27, Bet. 1994/95:JuU6
    Omfattning
    ändr. 42 §
    Ikraftträder
    1995-04-01

Lag (1995:874) om ändring i strålskyddslagen (1988:220)

    Förarbeten
    Rskr. 1994/95:391, Prop. 1994/95:118, Bet. 1994/95:NU21
    Omfattning
    ändr. 5, 20, 24 §§; ny 20 a §
    Ikraftträder
    1995-07-01

Lag (1998:841) om ändring i strålskyddslagen (1988:220)

Förarbeten
Rskr. 1997/98:279, Prop. 1997/98:90, Bet. 1997/98:JoU25
Omfattning
ändr. 22 a, 27, 30, 42 §§
CELEX-nr
397L0011
Ikraftträder
1999-01-01

Lag (2000:264) om ändring i strålskyddslagen (1988:220)

Förarbeten
Rskr. 1999/2000:191, Prop. 1999/2000:52, Bet. 1999/2000:MJU15
Omfattning
ändr. 8, 16, 20, 36 §§; ny 7 a §
CELEX-nr
31996L0029
Ikraftträder
2000-05-13

Lag (2000:1068) om ändring i strålskyddslagen (1988:220)

Förarbeten
Rskr. 2000/01:49, Prop. 2000/01:9, Bet. 2000/01:UU3
Omfattning
ändr. 20 §
Ikraftträder
2001-01-01

Lag (2000:1242) om ändring i strålskyddslagen (1988:220)

Förarbeten
Rskr. 2000/01:28, Prop. 1999/2000:124, Bet. 2000/01:JuU2
Omfattning
ändr. 38 §
Ikraftträder
2001-01-01

Lag (2000:1287) om ändring i strålskyddslagen (1988:220)

Förarbeten
Rskr. 2000/01:71, Prop. 1999/2000:126, Bet. 2000/01:SkU3
Omfattning
ändr. 25 §
Ikraftträder
2001-01-01

Lag (2004:456) om ändring i strålskyddslagen (1988:220)

Förarbeten
Rskr. 2003/04:241, Prop. 2003/04:121, Bet. 2003/04:LU29
Omfattning
ny 5 a §
Ikraftträder
2004-07-01

Lag (2005:299) om ändring i strålskyddslagen (1988:220)

Förarbeten
Rskr. 2004/05:237, Prop. 2004/05:135, Bet. 2004/05:JuU31
Omfattning
ändr. 40 §
Ikraftträder
2005-07-01

Lag (2006:268) om ändring i strålskyddslagen (1988:220)

Förarbeten
Rskr. 2005/06:170, Prop. 2005/06:51, Bet. 2005/06:FöU3
Omfattning
ändr. 12 §
Ikraftträder
2006-07-01

Lag (2006:340) om ändring i strålskyddslagen (1988:220)

Förarbeten
Rskr. 2005/06:212, Prop. 2005/06:76, Bet. 2005/06:MJU21
Omfattning
ändr. 13, 35, 36, 41 §§
Ikraftträder
2006-07-01

Lag (2006:653) om ändring i strålskyddslagen (1988:220)

Förarbeten
Rskr. 2005/06:287, Prop. 2005/06:183, Bet. 2005/06:MJU24
Omfattning
ändr. 30 §
Ikraftträder
2007-01-01

Lag (2007:357) om ändring i strålskyddslagen (1988:220)

Förarbeten
Rskr. 2006/07:168, Prop. 2006/07:93, Bet. 2006/07:FöU7
Omfattning
ändr. 17, 43 §§
Ikraftträder
2007-07-01

Lag (2009:329) om ändring i strålskyddslagen (1988:220)

Förarbeten
Rskr. 2008/09:222, Prop. 2008/09:121, Bet. 2008/09:FöU8
Omfattning
ändr. 20 a, 24, 42 §§
CELEX-nr
32006L0117
Ikraftträder
2009-06-01

Lag (2009:436) om ändring i strålskyddslagen (1988:220)

Förarbeten
Rskr. 2008/09:237, Prop. 2008/09:150, Bet. 2008/09:KU24
Omfattning
ändr. 41 §
CELEX-nr
32003L0122
Ikraftträder
2009-06-30

Lag (2010:889) om ändring i strålskyddslagen (1988:220)

Förarbeten
Rskr. 2009/10:353, Prop. 2009/10:184, Bet. 2009/10:MJU24
Omfattning
ändr. 22 a §
Ikraftträder
2010-09-01

Lag (2014:142) om ändring i strålskyddslagen (1988:220)

Förarbeten
Rskr. 2013/14:179, Prop. 2013/14:69, Bet. 2013/14:FöU10
Omfattning
ändr. 20 §; nya 20 b, 20 c §§
CELEX-nr
32011L0070
Ikraftträder
2014-05-01

Lag (2015:318) om ändring i strålskyddslagen (1988:220)

Förarbeten
Rskr. 2014/15:200, Prop. 2014/15:91, Bet. 2014/15:SoU16
Omfattning
ändr. 12, 23 §§
Ikraftträder
2016-01-01

Lag (2016:259) om ändring i strålskyddslagen (1988:220)

Förarbeten
Rskr. 2015/16:161, Prop. 2015/16:79, Bet. 2015/16:SkU21
Omfattning
ändr. 25 §
Ikraftträder
2016-05-01

Lag (2016:785) om ändring i strålskyddslagen (1988:220)

Förarbeten
Rskr. 2015/16:299, Prop. 2015/16:166, Bet. 2015/16:MJU22
Omfattning
ändr. 13 §
Ikraftträder
2016-08-02

Lag (2017:227) om ändring i strålskyddslagen (1988:220)

Förarbeten
Rskr. 2016/17:177, Prop. 2016/17:55, Bet. 2016/17:FöU9
Omfattning
nuvarande 5 a § betecknas 5 b §; ändr. 32 §; nya 5 a, 14 a, 14 b, 14 c, 31 a, 31 b, 36 a §§, rubr. närmast före 14 a §
Ikraftträder
2018-09-01

Lag (2017:780) om ändring i strålskyddslagen (1988:220)

Förarbeten
Rskr. 2016/17:314, Prop. 2016/17:144, Bet. 2016/17:FöU11
Omfattning
ändr. 30 §
Ikraftträder
2017-10-01

Ändring, SFS 2018:396

Omfattning
upph.