Nyheter om webbtjänsten

Lagen.nu får stöd av föreningen Lysator

2020-09-17

Lagen.nu är nu möjlig tack vare datorföreningen Lysator vid Linköpings universitet. De stöttar lagen.nu med servrar och nätverk för att vi ska kunna fortsätta driva tjänsten. Ett stort tack till Lysator för detta! (läs mer)

Ny funktion: Tidsmaskin för lagtext

2019-06-25

Det är nu möjligt att få upp äldre lydelser av en viss lag eller förordning. Det går även att jämföra dagens version av en lag med hur den såg ut tidigare. Även upphävda lagar finns nu tillgängliga. För att hitta en uppghävd lag (exempelvis gamla förvaltningslagen), gå till den lag som ersatt denna (nya förvaltningslagen) och leta efter rubriken "Upphäver" högst upp i sidhuvudet. Det går även att söka på den upphävda lagens namn. (läs mer)

Ny version lanserad

2018-09-11

Efter en lång testperiod finns nu den nya versionen av lagen.nu tillgänglig. I den nya versionen finns förarbeten, myndighetspraxis och många myndigheters författningssamlingar med. Det finns även en inbyggd sökfunktion med mer precisa sökningar. Se mer under Vad är nytt? (läs mer)

Äldre propositioner nu tillgängliga

2018-04-03

Kungliga biblioteket och Riksdagsförvaltningen har nyligen gjort 450 års riksdagstryck tillgängligt, bland detta även äldre propositioner. Ett urval av propositioner från tvåkammarriksdagen (1867-1970) finns nu tillgängligt i tjänsten. (läs mer)

Ny version tillgänglig för testning

2017-12-23

Efter många års tystnad finns nu nästa version av lagen.nu tillgänglig. Under en testperiod finns den på addressen ferenda.lagen.nu. I den nya versionen finns förarbeten, myndighetspraxis och många myndigheters författningssamlingar med i tjänsten. Det finns även en inbyggd sökfunktion med mer precisa sökningar. Se mer under Vad är nytt? och om hur du kan hjälpa med att göra tjänsten bättre under Betatestning av nya versionen.

Välkommen till nya versionen!

2009-10-11

Efter en sommar och höst full av skrivande och utveckling är vi stolta att få presentera nästa version av lagen.nu. Vi har skrivit lagkommentarer till femton av de mest använda lagtextena, där vi förklarar hur texten ska tolkas och ger exempel på hur lagen kan tillämpas. Vi har även förklarat över 500 juridiska begrepp. (läs mer)

Ny betaversion

2009-08-19

En ny betaversion, med en ny grafisk design, är klar för testning. Arbetet med lagkommenterandet har gått framåt med stormsteg, och kommentarerna till RB, ÄB, LAS och MBL är i princip klara. Tanken med den nya designen är att lagtexten ska kunna presenteras sida vid sida med information om samma text - kommentarer, rättsfall, hänvisningar från andra lagar m.m. Samtidigt har färgschemat och övriga grafiska detaljer fått en översyn. Maila gärna dina kommentarer till staffan@tomtebo.org

Betaversion av lagen.nu

2009-08-03

Välkommen till betaversionen av lagen.nu. Under sommaren och hösten håller vi på att utveckla en ny version av lagen.nu med bättre hantering av länkar fram och tillbaka mellan olika dokument, bättre hantering av juridiska begrepp, och framförallt med kommentarer till de viktigaste lagtexterna! Eftersom detta är en betaversion finns det saker här och var som inte riktigt funkar som de ska, men vi jobbar på det!

Rättsfallsimporten fungerar igen

2009-06-10

Sedan någon gång i april har importen av nya rättsfall från domstolsverket slutat fungera. Nu har jag äntligen fått tid att fixa till det. Med de nya rättsfallen inlagda finns det nu över 10 000 i databasen.

Sommarjobba med lagen.nu?

2009-06-09

lagen.nu drivs ideellt med syftet att göra det möjligt för den intresserade allmänheten att ta reda på vad lagen säger. Ett sätt att göra det är genom kommenterad lagtext, där själva ursprungstexten presenteras sida vid sida med definitioner av juridiska termer, hänvisningar till andra relevanta delar av lagstiftningen, och översikter av lagstiftningens struktur. (läs mer)

Dags att uppgradera IE6

2009-02-19

Jag har fått några felrapporter om att lagen.nu ser konstig ut för vissa - det verkar som höger- och vänsterspalterna ibland täcker över själva lagtexten. Det har visat sig att felet uppstår för personer som har Internet Explorer version 6. Då denna läsare är åtta år gammal och har många fel, särskilt vad gäller kompatibilitet med olika webbstandards, kommer jag inte försöka fixa dessa layoutproblem. Istället vill jag uppmuntra alla som fortfarande använder IE6 att uppgradera eller byta webbläsare tilll exempelvis FireFox, Chrome, Safari eller Opera.

Vill du hjälpa till med lagen.nu?

2008-09-24

Nu när den nya versionen är ute är det dags att börja fundera på vad nästa version ska innehålla. Eftersom projektet, information och källkoden är öppna är alla välkommna att hjälpa till -- just nu behövs framförallt utvecklare, men även folk med juridisk kunskap, eller bara bra idéer. Första steget är att gå med i den epostlista där vi diskuterar den framtida utvecklingen. Listan är öppen för alla.

Premiär för en ny version av lagen.nu

2008-09-19

Efter två veckors testperiod är det nu dags att presentera den nya versionen av lagen.nu. Läs mer här om vad som är nytt!

På väg mot lagen.nu 1.5

2008-09-03

Sedan årsskiftet har jag jobbat med en ny version av lagen.nu, som nu går nu att betatesta på ferenda.lagen.nu. Utåt sett är de stora nyheterna en ny grafisk design och att rättsfallen nu finns med i fulltext. Läs mer om vad som är nytt. (läs mer)

Tack för hjälpen!

2008-02-23

Nu har exakt 100 personer svarat på enkäten om lagen.nu, och det känns som ett lagom underlag, så nu stänger jag den. Nedan följer en liten summering av resultatet, samt mina planer härnäst. (läs mer)

Jag behöver just DIN hjälp

2008-01-11

Under de närmaste månaderna försöker jag få fart på nyutvecklingen av lagen.nu, men för att veta vad jag ska fokusera på vill jag gärna ha in dina åsikter. Om du svarar på den här korta enkäten är det till stor hjälp. Tack på förhand! (uppdatering: Enkäten är nu stängd - tack för hjälpen!)

Rättsfall uppdaterade

2007-09-27

För snart två år sedan slutade uppdateringen av nyare rättsfall att fungera. Men nu är den igång igen!

Flytt- och lägesrapport.

2007-07-03

Nu är flytten till den nya dedicerade servern klar. Det tog väl inte så lång tid? :-) (läs mer)

Driftproblem

2007-03-21

Den senaste tiden har lagen.nu ibland varit nere lite väl ofta. En flytt till en dedicerad virtuell server på ett webhotell är på gång, vilket förhoppningsvis ska förbättra tillgängligheten.

På väg mot lagen.nu 2.0

2006-07-26

Jag ägnar sommaren åt att skriva om och förbättra lagen.nu. På min blogg kan du läsa om vad jag planerar och hur arbetet fortskrider. Har du idéer eller önskemål om vad du vill se på tjänsten? Skriv gärna en kommentar!

Inga nyheter är goda nyheter

2006-03-08

Under de senaste månaderna har jag haft mycket begränsat med tid för vidareutveckling av lagen.nu, och det kommer nog inte ändras den närmsta tiden. Författningstexterna uppdateras fortlöpande (dock hämtas inga nya rättsfall sedan oktober förra året), så informationen ska dock vara aktuell även framledes.

Juridisk vägledning

2005-11-09

Det händer inte helt sällan att jag får frågor om faktiska juridiska spörsmål. Eftersom jag bara är en enkel student på andra terminen är jag oftast inte rätt person att svara på sådana frågor. Däremot har jag några kompisar på Lawline som gärna gör sånt, gratis dessutom. (läs mer)

Rättsfallslänkar återställda

2005-10-28

Om ni besöker lagen.nu ofta har ni kanske märkt att länkarna till rättsfallen varit borta under den senaste veckan. Jag tog bort dem som en första åtgärd medans jag utredde om användningen kanske möjligtvis kunde strida mot framförallt PUL 21 §. Nu har jag blivit hyfsat säker på att PUL inte är tillämplig på min användning, men jag har ändå valt att plocka bort just målnummer från domslutssummeringarna (läs mer)

Bättre ordning på rättsfallen

2005-08-19

Det verkar som Domstolsväsendets rättsinformation, varifrån jag får information om vägledande rättsfall, har utökat sina databaser med fall ända tillbaks till 1980. All den informationen är nu inhämtad, så listorna med relevanta rättsfall under paragraferna är numera längre och förhoppningsvis mer användbara. (läs mer)

Nu ännu mer uppdaterat

2005-08-18

Lagen.nu hämtar all råtext för lagtexterna från SFST-databasen hos Regeringskansliets rättsdatabaser. När en paragraf i en författning är på väg att ändras, finns både den gamla och den nya lydelsen med i SFST sida vid sida, markerade med exv "/Upphör att gälla U:2005-07-01/" respektive "/Träder i kraft I:2005-07-01/". (läs mer)

Bättre layout och länkning

2005-08-16

Dags för en liten uppdatering på lagen.nu. Layouten har stramats upp litegrann, och de s.k. "Purple numbers" som användes för att göra det lite enklare att länka till enskilda paragrafer och stycken är borttagna. Direktlänkarna funkar fortfarande, och man kan fortfarande skapa dem enligt instruktionerna här, men själva "¶"-tecknen som användes som direktlänkmarkörer ställde till det när man ville klippa och klistra från lagen.nu till något annat ställe. (läs mer)

Temporära problem - nu fixat

2005-06-15

På grund av ett problem med XSLT-transformeringen har alla sidor med lagtexter varit helt tomma större delen av idag. Bara för att uppdateringsrutinerna löpt fint de senaste 25 veckorna ska man tydligen inte tro att det kommer funka fint den 26:e veckan... Nu ska det vara fixat iallafall.

Rensar upp i lagdjungeln

2005-05-11

Den uppdateringsprocess som sköter det mesta av underhållet här på lagen.nu fungerar för det mesta bra, men ibland missar den att en lag har upphävts. Det enda riktigt säkra sättet att ta reda på om en lag upphävts verkar vara att ladda ner den från Regeringskansliets Rättsdatabaser igen, och se om det står "Upphävd:" nånstans i början. Nu har jag skrivit lite kod som gör just det. (läs mer)

Lite driftsstörningar

2005-02-15

Idag var Lagen.nu nere mellan 8.30 och 15.05, på grund av en diskkrash. Nästan allt är uppe nu, men på grund av att ersättningsdisken är jätteliten så finns för närvarande inte XML- eller textversionerna av lagarna tillgängliga. (läs mer)

Mera RSS och bättre index

2004-12-29

Om man vill hålla koll på vad som händer med de svenska lagarna kan man använda lagen.nu's RSS-flöden. Förut fanns det bara en för lagar och en för domslut, och de var båda lite svåra att överblicka. (läs mer)

Tabeller och länkar till namngivna lagar

2004-12-15

Här bland sajtnyheterna kanske det ser ut som det inte händer så mycket, men utvecklingen fortgår. Nu är två stora problem med sajten fixade: tabellhantering och länkar till namngivna lagar. (läs mer)

Lagar med A- och B-uppdelning på plats

2004-11-16

Det finns ett fåtal lagar som i Regeringskansliets rättsdatabaser är uppdelade i A- och B-delar, varav den viktigaste är Rättegångsbalken (1942:740). Dessa har inte funnits med på lagen.nu förut. Nu gör de det.

Gamla nya författningar på plats, nya nya saknade

2004-11-10

De nya författningar som kom ut den 2:a november (SFS 2004:752-2004:760) finns nu på plats. De nya författningar som kom ut igår, den 9:e november (SFS 2004:761-2004:874), saknas dock, återigen på grund av att de inte dykt upp i Regeringskansliets rättsdatabaser. De finns dock, återigen, hos Thomson Fakta AB. Jag undrar hur de gör för att komma åt nya författningar så snabbt.

Vägledande domar

2004-11-10

Nu updateras även vägledande domar allt eftersom de kommer ut, och du kan snabbt få en översikt över dem på den här sidan, eller prenumera på RSS-feeden. (läs mer)

Sökmöjlighet

2004-11-09

Nu har Google indexerat upp stora delar (men långt ifrån allt) av lagen.nu, så nu använder vi oss av deras "site search"-funktion för att söka igenom alla lagtexter. Eller åtminstone en del av dem.

Saknande nya författningar

2004-11-02

Idag kom det ut en hel hög grund- och ändringsförfattningar (SFS 2004:752 - 2004:760). Dessa finns inte med på Lagen.nu än, eftersom de inte finns i varken Rixlex eller Regeringskansliets rättsdatabaser. De finns däremot hos Thomson Fakta AB.

Laganalys i bloggform

2004-11-01

Carina's (Swe)Court har en uppdatering till de redan från början välskrivna inläggen om vad lagen och praxis säger om barnaga och garderobers ansvar för lösa saker. (läs mer)

På väg mot beta

2004-11-01

Nu har siten legat ute i snart två dygn, och en del besökare har börjat hitta hit. Några har bloggat om den, stort tack till Pontus, David och Rasmus för era länkar. (läs mer)

Lagen.nu har smygpremiär

2004-10-30

Från och med idag är lagen.nu tillgänglig i vad man kanske kan kalla en alfa-version. Det betyder att långt ifrån all funktionalitet som jag vill ha med är på plats, och att det kan finnas massor av fel. Under de närmaste veckorna kommer mer funktionalitet på plats, men om det är något särskilt du efterlyser, eller om du hittat några buggar, kontakta mig gärna på staffan@tomtebo.org.

Publiceringsfunktion på plats

2004-10-28

Nu kopieras hela siten ut till webservern (över rsync/ssh) med en metod i SiteManager-objektet. De sista bitarna för att updatera nya/ändrade lagar är också på plats, så de tre punkter som var kvar på TODO-listan är avbockade. Naturligtvis har jag kommit på tre nya saker som måste vara på plats innan premiären: (läs mer)

  • old-style paragrafnumrering som i successionsordningen
  • För domslut utan referat, använd målnummer
  • Gör update, generate och publish från monolith

Blogfunktionaliteten snart på plats

2004-10-27

Nu är systemet för att publicera nyheter om siten nästan färdigt, inlusive RSS-feed (läs mer)

RSS-feeds för nya författningar

2004-10-26

Nu finns det en RSS-feed för nytillkomna grund- och ändringsförfattningar. Om du vill hålla koll på vad man får och inte får göra, prenumerera på den! Här finns mer information om vad RSS är och hur man använder det.

Lagen.nu snart färdig för smygpremiär

2004-10-26

Det är inte mycket kvar nu innan TODO-listan för första versionen av lagen.nu är tom. Just nu finns följande punkter kvar: (läs mer)

  • Uppdateringsscenariet + RSS/"latest changes"-generering (90% klart)
  • förstasida, Blogg inkl RSS
  • def publish(), inkl all-xml.tgz