Upphävd författning

Socialförsäkringslag (1999:799)

Departement
Socialdepartementet
Utfärdad
1999-11-04
Ändring införd
SFS 1999 i lydelse enligt SFS 2008:152
Källa
Regeringskansliets rättsdatabaser
Senast hämtad
Övrigt
Rättelseblad 2001:1108 och 2001:1109 har iakttagits.

1 kap. Allmänna bestämmelser

[K1]1 §  Denna lag innehåller bestämmelser om vem som omfattas av social trygghet genom social försäkring och vissa bidragssystem (socialförsäkringen). Lagen gäller för de försäkringar och bidragssystem som anges i 3 kap.

[S2]Rätten till en förmån skall grundas på bosättning eller förvärvsarbete i Sverige om inte något annat särskilt anges.

[K1]2 §  I de författningar som anges i 3 kap. finns närmare bestämmelser om rätt till förmåner m.m.

[K1]3 §  Frågor om förmåner inom socialförsäkringen handhas av Försäkringskassan och Premiepensionsmyndigheten. Lag (2004:276.)

Prop. 2003/04:69: Ändringen av bestämmelsen i denna paragraf är en konsekvens av att Försäkringskassan träder i stället för Riksförsäkringsverket och de allmänna försäkringskassorna.

[K1]4 §  Gemenskapsrätten inom Europeiska unionen (EU) eller inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) eller avtal om social trygghet som ingåtts med andra stater kan medföra begränsningar i tillämpligheten av bestämmelserna i denna lag.

Bosättning i Sverige

[K2]1 §  Vid tillämpning av denna lag skall en person anses vara bosatt i Sverige, om han eller hon har sitt egentliga hemvist här i landet.

[S2]Den som kommer till Sverige och kan antas komma att vistas här under längre tid än ett år skall anses vara bosatt här, om inte synnerliga skäl talar mot det. En utlänning som enligt 4 § andra stycket folkbokföringslagen (1991:481) inte skall folkbokföras skall inte heller anses vara bosatt här.

[S3]En i Sverige bosatt person som lämnar landet skall fortfarande anses vara bosatt här om utlandsvistelsen kan antas vara längst ett år. Lag (2002:1116).

Prop. 2001/02:185: I andra stycket förs en ny bestämmelse in som innebär att en utlänning som inte skall folkbokföras enligt de nya bestämmelserna i 4 § folkbokföringslagen inte heller skall anses bosatt i Sverige vid tillämpningen av denna lag. Därigenom undantas denna grupp från att omfattas av de bosättningsbaserade socialförsäkringsförmånerna. Bakgrunden till bestämmelsen har redovisats i ...

  • RÅ 2008:9:Ett barn som fötts i Thailand när hans far bedrivit studiestödsberättigande utbildning där har i ett mål om rätt till barnbidrag ansetts vara bosatt i Sverige.

Särskilda bestämmelser

Statsanställda

[K2]2 §  Den som av en statlig arbetsgivare sänds till ett annat land för arbete för arbetsgivarens räkning skall anses vara bosatt i Sverige under hela utsändningstiden om han eller hon tidigare någon gång varit bosatt i Sverige.

[S2]När en annan stat som arbetsgivare sänder en person till Sverige för arbete för arbetsgivarens räkning skall den personen inte anses vara bosatt i Sverige.

  • RÅ 2008:9:Ett barn som fötts i Thailand när hans far bedrivit studiestödsberättigande utbildning där har i ett mål om rätt till barnbidrag ansetts vara bosatt i Sverige.

Diplomater m.fl.

[K2]3 §  En person som tillhör en annan stats beskickning eller karriärkonsulat eller dess betjäning skall anses vara bosatt i Sverige endast om det är förenligt med bestämmelserna om immunitet och privilegier i de konventioner som anges i 2 och 3 §§ lagen (1976:661) om immunitet och privilegier i vissa fall. Detta gäller även en sådan persons privattjänare.

[S2]En person som på grund av anknytning till en internationell organisation omfattas av bestämmelserna i 4 § lagen om immunitet och privilegier i vissa fall skall anses vara bosatt i Sverige endast i den mån det är förenligt med vad som följer av tillämplig stadga eller avtal som anges i bilagan till den lagen.

  • RÅ 2008:9:Ett barn som fötts i Thailand när hans far bedrivit studiestödsberättigande utbildning där har i ett mål om rätt till barnbidrag ansetts vara bosatt i Sverige.

Biståndsarbetare m.fl.

[K2]4 §  En i Sverige bosatt person som lämnar landet för arbete för arbetsgivarens räkning skall fortfarande anses vara bosatt här, om han eller hon är anställd av

  1. ett svenskt trossamfund eller ett organ som är knutet till ett sådant samfund eller
  2. en svensk ideell organisation som bedriver biståndsverksamhet.

[S2]Första stycket gäller endast om utlandsvistelsen kan antas vara längst fem år.

Utlandsstuderande m.fl.

[K2]5 §  En i Sverige bosatt person som lämnar landet för att studera i ett annat land skall fortfarande anses vara bosatt i Sverige så länge han eller hon genomgår en studiestödsberättigande utbildning eller har utbildningsbidrag för doktorander.

[S2]Den som kommer till Sverige för att studera skall inte anses vara bosatt här. Detta gäller dock inte den som har utbildningsbidrag för doktorander.

  • RÅ 2008:9:Ett barn som fötts i Thailand när hans far bedrivit studiestödsberättigande utbildning där har i ett mål om rätt till barnbidrag ansetts vara bosatt i Sverige.

Familjemedlemmar

[K2]6 §  Vad som sägs om personer som avses i 2-5 §§ gäller även medföljande make samt barn som inte fyllt 18 år. Med make likställs den som utan att vara gift med den utsände lever tillsammans med denne, om de tidigare har varit gifta eller gemensamt har eller har haft barn.

  • RÅ 2008:9:Ett barn som fötts i Thailand när hans far bedrivit studiestödsberättigande utbildning där har i ett mål om rätt till barnbidrag ansetts vara bosatt i Sverige.

Arbete i Sverige

[K2]7 §  Med arbete i Sverige avses vid tillämpning av denna lag förvärvsarbete i verksamhet här i landet.

[S2]Om en fysisk person som bedriver näringsverksamhet har sådant fast driftställe i Sverige som avses i 2 kap. 29 § inkomstskattelagen (1999:1229) skall verksamhet hänförlig dit anses bedriven här i landet. Lag (2000:788).

  • RÅ 2007:83:En Marie Curie-stipendiat som bedrivit forskning vid ett svenskt universitet har ansetts omfattas av den arbetsbaserade socialförsäkringen.

Arbete på fartyg

[K2]8 §  Arbete som sjöman på svenskt handelsfartyg anses som arbete i Sverige. Detta gäller även om arbetet utförs

  1. i anställning på utländskt handelsfartyg som en svensk redare hyr i huvudsak obemannat, om anställningen sker hos redaren eller hos någon arbetsgivare som redaren har anlitat, eller
  2. i anställning hos ägaren till ett svenskt handelsfartyg eller hos någon arbetsgivare som anlitats av ägaren, om fartyget hyrs ut till en utländsk redare i huvudsak obemannat.

[S2]Med sjöman avses den som enligt sjömanslagen (1973:282) skall anses som sjöman.

Utsändning m.m.

[K2]9 §  Arbete utomlands för en arbetsgivare med verksamhet i Sverige skall anses som arbete här i landet, om arbetstagaren är utsänd av arbetsgivaren och arbetet kan antas vara längst ett år.

[S2]När en utländsk arbetsgivare under motsvarande förhållande sänder någon till Sverige för arbete skall arbete i Sverige inte anses föreligga.

[S3]I fall som anges i 2 § gäller första och andra styckena även om utsändningstiden kan antas vara längre än ett år.

[K2]10 §  Arbete som utförs av en person som tillhör en annan stats beskickning eller karriärkonsulat skall anses som arbete i Sverige endast om det är förenligt med bestämmelserna om immunitet och privilegier i de konventioner som anges i 2 och 3 §§ lagen (1976:661) om immunitet och privilegier i vissa fall. Detta gäller även en sådan persons privattjänare.

[S2]Ett sådant arbete som medför att en person på grund av anknytning till en internationell organisation omfattas av bestämmelserna i 4 § lagen om immunitet och privilegier i vissa fall skall anses som arbete i Sverige endast i den mån det är förenligt med vad som följer av tillämplig stadga eller avtal som anges i bilagan till den lagen.

Bosättningsbaserad försäkring

[K3]1 §  Den som är bosatt i Sverige är försäkrad för följande förmåner som anges i lagen (1962:381) om allmän försäkring:

  1. ersättning för sjukvård m.m. enligt 2 kap. i fråga om förmåner som beslutas av Försäkringskassan,
  2. föräldrapenning på lägstanivå och grundnivå,
  3. sjukersättning och aktivitetsersättning i form av garantiersättning, samt
  4. rehabilitering och särskilt bidrag enligt 22 kap. i fråga om förmåner som beslutas av Försäkringskassan. Lag (2004:780).

Prop. 2000/01:96: Sjukersättning och aktivitetsersättning i form av garantiersättning tillhör, så som närmare beskrivits i avsnitt 6.2.2, enligt systematiken i denna lag de bosättningsbaserade förmånerna. I denna paragraf har de därför upptagits i förteckningen över förmåner i AFL som en person som är bosatt i Sverige är försäkrad för. Garantiersättning har placerats i punkten 3 i denna förteckning, som i nuvarande lydelse anger folkpension ...

[K3]2 §  Den som är bosatt i Sverige omfattas även av

  1. lagen (1947:529) om allmänna barnbidrag,
  2. lagen (1986:378) om förlängt barnbidrag,
  3. lagen (1988:360) om handläggning av ärenden om bilstöd till personer med funktionshinder,
  4. lagen (1988:1463) om bidrag vid adoption av utländska barn,
  5. lagen (1990:773) om särskilt pensionstillägg till ålderspension för långvarig vård av sjukt eller handikappat barn,
  6. lagen (1993:389) om assistansersättning,
  7. lagen (1993:737) om bostadsbidrag,
  8. lagen (2001:761) om bostadstillägg till pensionärer m.fl.,
  9. lagen (1996:1030) om underhållsstöd,
  10. lagen (1998:702) om garantipension,
  11. lagen (1998:703) om handikappersättning och vårdbidrag,
  12. lagen (2000:461) om efterlevandepension och efterlevandestöd till barn i fråga om
    • garantipension till omställningspension och änkepension,
    • efterlevandestöd till barn, och
    • pension enligt 6 kap. 5 § första st

Prop. 2007/08:49: Paragrafen behandlas närmare i avsnitt 14.

Genom förslaget slås fast att den som är bosatt i Sverige även omfattas av den nya lagen om statligt tandvårdsstöd. Ändringen är en följd av att nuvarande bestämmelser om tandvård i 2 kap. AFL föreslås upphävas och att ersättning för tandvård enligt de bestämmelserna därmed inte längre omfattas av bestämmelsen i 3 ...

Prop. 2000/01:96: I denna paragraf upptas andra bosättningsbaserade socialförsäkringsförmåner än sådana som regleras i AFL. Sist i uppräkningen har lagts till de

bosättningsbaserade förmånerna enligt lagen (2000:461) om efterlevandepension och efterlevandestöd till barn och lagen (...

Prop. 2006/07:49: Paragrafen anger de författningar om bosättningsbaserade socialförsäkringsförmåner utanför lagen (1962:381) om allmän försäkring (AFL) som en i Sverige bosatt person omfattas av. Ändringen i punkten 4 innebär en rättelse. Författningens rubrik som anges i punkten ändrades den 1 juli 2006 (SFS 2006:490).

  • RÅ 2008:9:Ett barn som fötts i Thailand när hans far bedrivit studiestödsberättigande utbildning där har i ett mål om rätt till barnbidrag ansetts vara bosatt i Sverige.

Ändringar

Socialförsäkringslag (1999:799)

Förarbeten
Rskr. 1999/2000:12, Prop. 1998/99:119, Bet. 1999/2000:SfU3
Ikraftträder
2001-01-01

Lag (1999:1413) om ändring i socialförsäkringslagen (1999:799)

Förarbeten
Rskr. 1999/2000:96, Prop. 1999/2000:10, Bet. 1999/2000:UbU7
Omfattning
ändr. 3 kap 14 §
Ikraftträder
2001-01-01

Lag (1999:1414) om ändring i socialförsäkringslagen (1999:799)

Förarbeten
Rskr. 1999/2000:96, Prop. 1999/2000:10, Bet. 1999/2000:UbU7
Omfattning
ändr. 3 kap 13 §
Ikraftträder
2001-07-01

Lag (2000:381) om ändring i socialförsäkringslagen (1999:799)

Förarbeten
Rskr. 1999/2000:236, Prop. 1999/2000:95, Bet. 1999/2000:SfU12
Omfattning
ändr. 3 p ikrafttr.- och övergångsbest.
Ikraftträder
2001-01-01

Lag (2000:788) om ändring i socialförsäkringslagen (1999:799)

Förarbeten
Rskr. 2000/01:11, Prop. 1999/2000:138, Bet. 2000/01:SfU4
Omfattning
ändr. 2 kap 7 §; nya 5 kap 5 a §, 6, 7 p övergångsbest.
Ikraftträder
2001-01-01

Lag (2000:804) om ändring i socialförsäkringslagen (1999:799)

Förarbeten
Rskr. 2000/01:10, Prop. 1999/2000:127, Bet. 2000/01:SfU3
Omfattning
upph. 5 p övergångsbest.
Ikraftträder
2003-01-01

Lag (2000:1402) om ändring i lagen (1999:1414) om ändring i socialförsäkringslagen (1999:799)

Förarbeten
Rskr. 2000/01:92, Prop. 2000/01:1, Bet. 2000/01:SfU1
Omfattning
ändr. 3 kap 13 § i 1999:1414, ikrafttr.- och övergångsbest. till 1999:1414

Lag (2000:1403) om ändring i socialförsäkringslagen (1999:799)

Förarbeten
Rskr. 2000/01:92, Prop. 2000/01:1, Bet. 2000/01:SfU1
Omfattning
ändr. 3 kap 7, 10, 13 §§, 5 kap 5 §
Ikraftträder
2001-01-01

Lag (2000:1412) om ändring i socialförsäkringslagen (1999:799)

Förarbeten
Rskr. 2000/01:93, Prop. 2000/01:16, Bet. 2000/01:SfU6
Omfattning
nya 8, 9 p övergångsbest.

Lag (2001:66) om ändring i socialförsäkringslagen (1999:799)

Förarbeten
Rskr. 2000/01:137, Prop. 2000/01:55, Bet. 2000/01:UU6
Omfattning
ändr. 4 kap 1 §
Ikraftträder
2002-06-01

Lag (2001:497) om ändring i socialförsäkringslagen (1999:799)

Förarbeten
Rskr. 2000/01:257, Prop. 2000/01:96, Bet. 2000/01:SfU15
Omfattning
ändr. 3 kap 1, 2, 4, 5, 6, 8, 12, 13 §§, 4 kap 2, 6 §§; ny 4 kap 8 §
Ikraftträder
2003-01-01

Lag (2001:855) om ändring i lagen (2001:497) om ändring i socialförsäkringslagen (1999:799)

Förarbeten
Rskr. 2001/02:13, Prop. 2000/01:136, Bet. 2001/02:SfU4
Omfattning
ändr. 4 kap 2 § i 2001:497

Lag (2001:856) om ändring i lagen (2001:497) om ändring i socialförsäkringslagen (1999:799)

Förarbeten
Rskr. 2001/02:13, Prop. 2000/01:136, Bet. 2001/02:SfU4
Omfattning
ändr. 3 kap 2 § i 2001:497

Lag (2001:1108) om ändring i socialförsäkringslagen (1999:799)

Förarbeten
Rskr. 2001/02:84, Prop. 2001/02:1, Bet. 2001/02:SfU1
Omfattning
ändr. 3 kap 1, 4, 8 §§, 4 kap 6 §
Ikraftträder
2002-01-01

Lag (2001:1109) om ändring i lagen (2001:497) om ändring i socialförsäkringslagen (1999:799)

Förarbeten
Rskr. 2001/02:84, Prop. 2001/02:1, Bet. 2001/02:SfU1
Omfattning
ändr. 3 kap 1, 4, 8 §§, 4 kap 6 § i 2001:497

Lag (2001:1120) om ändring i socialförsäkringslagen (1999:799)

Förarbeten
Rskr. 2001/02:85, Prop. 2001/02:9, Bet. 2001/02:SfU5
Omfattning
ändr. 5 kap 5, 6 §§
Ikraftträder
2002-01-01

Lag (2001:1121) om ändring i socialförsäkringslagen (1999:799)

Förarbeten
Rskr. 2001/02:85, Prop. 2001/02:9, Bet. 2001/02:SfU5
Omfattning
ändr. 5 kap 5, 6 §§
Ikraftträder
2003-01-01

Ändring, SFS 2002:144

Omfattning
ikrafttr. av 2001:66

Lag (2002:212) om ändring i socialförsäkringslagen (1999:799)

Förarbeten
Rskr. 2001/02:215, Prop. 2001/02:84, Bet. 2001/02:SfU12
Omfattning
ändr. 7 p övergångsbest.; ny 10 p övergångsbest.
Ikraftträder
2003-01-01

Lag (2002:633) om ändring i lagen (2001:497) om ändring i socialförsäkringslagen (1999:799)

Förarbeten
Rskr. 2001/02:312, Prop. 2001/02:161, Bet. 2001/02:UbU15
Omfattning
ändr. 3 kap 13 § i 2001:497

Lag (2002:1080) om ändring i socialförsäkringslagen (1999:799)

Förarbeten
Rskr. 2002/03:48, Prop. 2002/03:2, Bet. 2002/03:SfU5
Omfattning
ändr. 7 p övergångsbest. till 2002:212

Lag (2002:1116) om ändring i socialförsäkringslagen (1999:799)

Förarbeten
Rskr. 2002/03:47, Prop. 2001/02:185, Bet. 2002/03:SfU4
Omfattning
ändr. 2 kap 1 §
Ikraftträder
2003-01-15

Lag (2003:302) om ändring i socialförsäkringslagen (1999:799)

Förarbeten
Rskr. 2002/03:184, Prop. 2002/03:61, Bet. 2002/03:SfU9
Omfattning
ny 11 p i övergångs.best.
Ikraftträder
2003-07-01

Lag (2004:276) om ändring i socialförsäkringslagen (1999:799)

Förarbeten
Rskr. 2003/04:210, Prop. 2003/04:69, Bet. 2003/04:SfU13
Omfattning
ändr. 1 kap 3 §
Ikraftträder
2005-01-01

Lag (2004:481) om ändring i socialförsäkringslagen (1999:799)

Förarbeten
Rskr. 2003/04:250, Prop. 2003/04:96, Bet. 2003/04:SfU14
Omfattning
ändr. 4 kap 5 §
Ikraftträder
2004-07-01

Lag (2004:780) om ändring i socialförsäkringslagen (1999:799)

Förarbeten
Rskr. 2004/05:8, Prop. 2003/04:152, Bet. 2004/05:SfU4
Omfattning
upph. 5 kap 4, 5, 6 §§, rubr. närmast före 5 kap 1, 4, 7 §§; ändr. 3 kap 1, 4 §§, 4 kap 4, 5, 6 §§, 5 kap 1, 2, 3, 7 §§, rubr. närmast före 5 kap
Ikraftträder
2005-01-01

Lag (2005:727) om ändring socialförsäkringslagen (1999:799)

Förarbeten
Rskr. 2005/06:1, Prop. 2004/05:170, Bet. 2004/05:SfU17
Omfattning
ändr. 3 kap 3, 11 §§
Ikraftträder
2006-03-31

Lag (2006:362) om ändring i socialförsäkringslagen (1999:799)

Förarbeten
Rskr. 2005/06:266, Prop. 2005/06:142, Bet. 2005/06:SfU15
Omfattning
ändr. 3 kap 4, 8 §§, 4 kap 6 §
Ikraftträder
2006-07-01

Lag (2007:209) om ändring i socialförsäkringslagen (1999:799)

Förarbeten
Rskr. 2006/07:134, Prop. 2006/07:49, Bet. 2006/07:SfU6
Omfattning
ändr. 3 kap 2 §, 5 kap 7 §
Ikraftträder
2007-07-01

Lag (2007:1013) om ändring i socialförsäkringslagen (1999:799)

Förarbeten
Rskr. 2007/08:13, Prop. 2006/07:117, Bet. 2007/08:SfU3
Omfattning
upph. p 9 övergångsbest
Ikraftträder
2008-01-01

Lag (2008:152) om ändring i socialförsäkringslagen (1999:799)

Förarbeten
Rskr. 2007/08:145, Prop. 2007/08:49, Bet. 2007/08:SoU9
Omfattning
ändr. 3 kap 2 §
Ikraftträder
2008-07-01

Lag (2009:1001) om ändring i socialförsäkringslagen (1999:799)

Förarbeten
Rskr. 2009/10:4, Prop. 2008/09:202, Bet. 2009/10:SfU3
Omfattning
ändr. 1 kap. 3 §, 4 kap. 4 §, 5 kap. 7 §
Ikraftträder
2010-01-01

Ändring, SFS 2010:111

Omfattning
upph.