Upphävd författning
Departementsförordning (1982:1177)
- Departement
- Justitiedepartementet L6
- Utfärdad
- 1982-12-16
- Ändring införd
- SFS 1982:1177 i lydelse enligt SFS 1996:897
- Källa
- Regeringskansliets rättsdatabaser
- Senast hämtad
Inledande bestämmelse
1 § I regeringskansliet ingår Statsrådsberedningen och följande tretton departement:
Kommunikationsdepartementet (K),
Arbetsmarknadsdepartementet (A),
Närings- och handelsdepartementet (N),
I regeringskansliet ingår även Regeringskansliets förvaltningskontor.
Beträffande Utrikesdepartementet gäller endast 2 a, 3 och 4 §§, 18 § tredje stycket, 20 § första och andra styckena samt 30 och 37 §§. I övrigt finns föreskrifter om Utrikesdepartementet i förordningen (1996:728) med instruktion för Utrikesdepartementet.
Beträffande förvaltningskontoret gäller endast 7 och 30 §§, 31 § första stycket, 35, 36 och 36 a §§ samt 37 § första stycket. Vid tillämpningen av 7 § i förvaltningskontoret utövas departementschefens be- fogenhet av det statsråd statsministern bestämmer. I övrigt finns före-
skrifter om förvaltningskontoret i förordningen (1988:1147) med in- struktion för Regeringskansliets förvaltningskontor. Förordning (1996:724).
Uppgifter
2 § Departementen har till uppgift att bereda regeringsärenden och ärenden som avgörs av departementschefen eller något annat statsråd, att expediera beslut i sådana ärenden och att i övrigt biträda statsråden i deras verksamhet.
Statsrådsberedningens uppgift är att biträda statsministern och övriga statsråd i den mån dessa inte biträds av något departement. Statsrådsberedningen handlägger sådana frågor om säkerhetsskyddet som är gemensamma för regeringskansliet eller delar av detta eller som avser samordningen av säkerhetsskyddet inom regeringskansliet. Frågor om anslag till Statsrådsberedningen handläggs inom Justitiedepartementet.
Departementen och Statsrådsberedningen har också till uppgift att handlägga och avgöra ärenden som enligt lag eller annan författning skall prövas av ett departement eller Statsrådsberedningen. Förordning (1987:575).
2 a § Departementen skall inom sina ansvarsområden eller enligt vad som annars har överenskommits mellan departementen
- utse Sveriges ombud och andra representanter vid förhandlingar med annan stat eller vid förhandlingar med och möten inom internationella organisationer,
- utse Sveriges representanter i det löpande arbetet inom Europeiska unionens råd samt föreslå och utse Sveriges representanter i kommittéer under Europeiska gemenskapernas kommission, och
- underrätta och i övrigt upplysa kommissionen om hur Sverige har uppfyllt de förpliktelser som följer av Sveriges medlemskap i Europeiska unionen.
Förordnande av deltagare i arbetet inom de ständiga representanternas kommitté ankommer på Utrikesdepartementet. Detsamma gäller besvarande av motiverade yttranden från kommissionen.
Ett departement skall underrätta Utrikesdepartementet om sitt beslut att utse ombud och andra representanter. Förordning (1995:765).
3 § Förvaltningsärenden och lagstiftningsärenden fördelas mellan departementen på det sätt som anges i bilagan till denna förordning. Av bilagan framgår också till vilka departement myndigheter och andra organ skall anses höra.
Ärenden om förordningar skall handläggas i det departement till vilket motsvarande förvaltningsärende hör.
Andra förvaltnings- och författningsärenden än sådana som avses i första och andra styckena skall handläggas inom det departement som är lämpligast med hänsyn till ärendets natur.
4 § Om ett ärende faller inom flera departements verksamhetsområden, skall det handläggas inom det departement till vilket ärendet huvudsakligen hör. Ärendet skall beredas i samråd med övriga berörda statsråd. Detsamma gäller också i övriga fall där ett ärende berör mer än ett statsråd. Förordning (1990:173).
5 § Ett departement får avskriva ett ärende i vilket en framställning till regeringen eller till ett statsråd har blivit återkallad. Detsamma gäller när ett överklagande av en myndighets beslut förfaller enligt 28 § första stycket förvaltningslagen (1986:223). Ett departement får också till behörig myndighet överlämna en framställning till regeringen eller till ett statsråd i ett ärende vars avgörande uppenbarligen ankommer på en annan myndighet. Förordning (1986:1417).
6 § Varje departement beslutar i frågor som rör personalen i departementet och i andra frågor som rör departementets administration, om inte något annat är särskilt föreskrivet.
Om ett sådant ärende även berör verksamhetsområdet för Regeringskansliets förvaltningskontor, skall ärendet beredas i samråd med förvaltningskontoret. Förordning (1990:173).
7 § Frågor om att lämna ut handlingar som förvaras i regeringskansliet prövas inom det departement som förvarar handlingarna, om inte något annat är särskilt föreskrivet. I tveksamma fall eller om sökanden begär att frågan hänskjuts till myndigheten, skall prövningen ankomma på departementschefen eller på något annat statsråd i departementet. Hinder möter inte mot att frågan hänskjuts till regeringens prövning.
8 § Bestämmelserna om departementen i 3 7, 11, 15, 16, 19, 19 a, 23, 25, 27, 31, 32, 35 och 38 §§ gäller också Statsrådsberedningen. För Statsrådsberedningens del utövas departementschefens befogenheter av statsministern.
Statsrådsberedningen får lämna ut ärendeförteckningar som upprättas i regeringskansliet inför regeringssammanträden. För att fortlöpande tillhandahålla pappersexemplar av sådana förteckningar enligt en stående beställning får Statsrådsberedningen ta ut en årlig avgift av beställaren. Avgiften är 4 000 kr och får tas ut i förskott. Förordning (1996:724).
Organisation
9 § Chefstjänstemän i departementen är statssekreterarna, expeditionscheferna och rättscheferna.
Chefstjänstemän är också budgetchefen och finansråden i Finansdepartementet samt planeringscheferna i Inrikesdepartementet. Chefstjänstemän i Statsrådsberedningen är statssekreteraren och rättschefen. Förordning (1996:724).
10 § I departementen finns huvudmän för olika sakområden. Indelningen i sakområden och arbetsenheter i övrigt bestäms av departementet. Förordning (1990:1100).
11 § I departementen finns i övrigt personal enligt beslut som regeringen eller departementen meddelar.
Om det behövs, får utomstående anlitas för särskilda uppdrag.
13 § I Finansdepartementet finns följande avdelningar: Administrativa avdelningen, Budgetavdelningen, Ekonomiska avdelningen, Finansmarknadsavdelningen, Förvaltningsavdelningen, Internationella avdelningen och Skatteavdelningen.
I Inrikesdepartementet finns en avdelning för kommun- och länsstyrelsefrågor samt ett revisionskontor. Föreskrifter om revisionskontoret finns i revisionsförordningen (1985:606) för regeringskansliet. Förordning (1996:897).
Arbetsfördelning
15 § Chefstjänstemännen skall biträda departementschefen och övriga statsråd inom departementet med att handlägga frågor och ärenden som hör till departementet, särskilt sådana som rör planeringsarbetet. De skall även biträda med att samordna verksamheten inom departementet, inom regeringskansliet och i förhållande till andra samhälleliga organ. De skall vidare biträda med arbetsledningen samt med de ytterligare uppgifter som departementet bestämmer.
Chefstjänstemännen skall hålla sig underrättade om arbetets gång i departementet och samverka med varandra, med cheferna för sekretariaten och med huvudmännen. De skall med uppmärksamhet följa förhållandena inom departementets verksamhetsområde.
16 § Arbetet i ett departement leds närmast under departementschefen och övriga statsråd inom departementet av statssekreteraren. Denne skall främst svara för planerings- och samordningsarbetet inom departementets verksamhetsområde samt övervaka att arbetet bedrivs i överensstämmelse med planeringen.
17 § Expeditionschefen skall främst övervaka att lagenlighet, följdriktighet och enhetlighet iakttas vid beredningen av förvaltningsärendena. Expeditionschefen skall vidare slutligt granska koncepten till regeringens beslut utom i fråga om lagar och andra författningar.
18 § Rättschefen i ett departement skall främst, i den mån detta inte ankommer på expeditionschefen, övervaka att lagenlighet, följdriktighet och enhetlighet iakttas i arbetet samt svara för utarbetandet av förslag till lagar och andra författningar inom departementets område liksom för den slutliga granskningen av dessa.
Rättschefen svarar, utom i Justitie- och Finansdepartementen, för att lagstiftnings- och andra författningsärenden som fordrar samråd med ett statsråd i ett annat departement bereds gemensamt med detta departement.
Rättschefen svarar också för att underrättelser och upplysningar enligt 2 a § första stycket 3 lämnas. Förordning (1995:765).
19 § Om det finns flera statssekreterare, expeditionschefer eller rättschefer i ett departement, bestämmer departementet hur arbetet skall fördelas mellan dem.
19 a § Om det finns särskilda skäl får ett departement i samråd med ett annat departement besluta att en chefstjänsteman i det andra departementet för vissa ärenden eller grupper av ärenden skall fullgöra sådana arbetsuppgifter som följer av 15--18 §§. Förordning (1994:1672).
20 § Rättschefen i Statsrådsberedningen svarar särskilt för samordning inom regeringskansliet i rättsliga och administrativa frågor, i den mån denna uppgift inte ankommer på någon annan, och kan därvid ge ut riktlinjer och annat material som främjar enhetlighet i verksamheten. Rättschefen skall vidare ägna uppmärksamhet åt möjligheterna att delegera ärenden till myndigheter under regeringen.
Rättschefen i Justitiedepartementet skall i samverkan med rättschefen i Statsrådsberedningen övervaka lagenlighet, följdriktighet och enhetlighet i författningsförslag, förslag till riksdagen och kommittédirektiv samt främja en enhetlig handläggning av ärenden inom regeringskansliet. De skall vidare medverka till att språket i författningar och andra beslut blir så enkelt och klart som möjligt.
Föreskrifter om uppgiften för rättscheferna i Statsrådsberedningen och Justitiedepartementet beträffande Svensk författningssamling finns i författningssamlingsförordningen (1976:725). Förordning (1995:114).
21 § Varje huvudman skall inom sitt sakområde, med biträde av den personal som står till förfogande, ansvara för planeringsarbetet och samordningen, ärendenas behöriga gång, beredningen och föredragningen inför departementschefen eller ett annat statsråd, upprättandet av koncept till regeringens beslut, riktigheten av uppgifterna i koncepten samt för expeditionernas uppsättande i överensstämmelse med regeringens beslut. Vad som nu har sagts om koncept och expeditioner gäller dock inte i fråga om lagar och andra författningar.
Huvudmannen skall hålla departementschefen, övriga statsråd i departementet och chefstjänstemännen underrättade om arbetets gång och skall anmäla frågor av större vikt eller principiell betydelse för dem. Huvudmannen skall följa de anvisningar som meddelas av chefstjänstemännen och skall även i övrigt samverka med dessa, med de andra huvudmännen och med cheferna för sekretariaten. Huvudmannen skall med uppmärksamhet följa förhållandena inom sitt sakområde.
Huvudmannen svarar, i den mån det inte åligger rättschefen enligt 18 § andra stycket, för att ärenden som fordrar samråd med ett statsråd i ett annat departement bereds gemensamt med detta departement.
22 § I författningsfrågor skall huvudmännen samarbeta med rättschefen.
Departementen får bestämma att lagstiftningsärenden och sådana andra ärenden som föranleder författningsarbete av större omfattning eller i övrigt har särskilt samband med lagstiftningsarbetet skall överlämnas till rättschefen för att handläggas med huvudmans ansvar. Om ett sådant ärende berör ett sakområde för vilket det finns en särskild huvudman, skall arbetet bedrivas i samarbete med denne.
23 § Departementen får meddela ytterligare föreskrifter om arbetsfördelningen och även besluta om avvikelser från denna förordnings bestämmelser om arbetsfördelningen.
24 § Behörig att föredra ärenden inför Lagrådet är den som är eller har varit hovrätts- eller kammarrättsassessor och den som Justitiedepartementet utser för ett visst fall.
Allmänna beslutsregler m.m.
25 § I frågor som skall avgöras av ett departement beslutar departementschefen.
Departementschefen får överlåta rätten att besluta på departementets vägnar till ett annat statsråd, till en tjänsteman i departementet eller, om det finns särskilda skäl, till någon annan tjänsteman inom regeringskansliet.
I följande frågor får dock inte beslutanderätten överlåtas till någon annan än ett statsråd:
- frågor om föreskrifter,
- frågor om skiljande från annan anställning än provanställning eller från uppdrag,
- frågor om disciplinansvar, åtalsanmälan eller avstängning,
- frågor om besked om bisyssla enligt 12 § anställningsförordningen (1994:373),
- frågor om skyldighet att anmäla innehav av fondpapper enligt 11 § första stycket insiderlagen (1990:1342),
- frågor som avses i 10, 15, 19 och 19 a §§ samt 22 § andra stycket denna förordning. Förordning (1995:1098).
26 § Chefstjänstemännen och, efter departementets bestämmande, andra tjänstemän får infordra de förklaringar, upplysningar och yttranden som behövs för ärendenas beredning.
Särskilda beslutsregler
27 § Regeringen beslutar om anställning i departementen av statssekreterare, expeditionschef, rättschef, budgetchef, finansråd och departementsråd. Förordning (1994:1672).
29 § När det gäller anställningar som anges i 27 § prövar regeringen frågor om uppsägning enligt lagen (1982:80) om anställningsskydd.
Detsamma gäller i fråga om anställning som planeringschef i Inrikesdepartementet. Förordning (1996:724).
30 § Sådana föreskrifter och andra beslut om säkerhetsskyddet som är gemensamma för regeringskansliet eller delar av detta eller som avser samordning av säkerhetsskyddet inom regeringskansliet meddelas av Statsrådsberedningen.
Diarium, protokoll och arkiv
31 § I varje departement skall finnas ett eller flera diarier för registrering av inkomna eller upprättade allmänna handlingar.
Expeditionschefen har tillsyn över diarieföringen. I Statsrådsberedningen har rättschefen denna uppgift.
Departementen skall vid varje årsskifte upprätta förteckningar över alla ärenden som har väckts för mer än ett år sedan och som ännu inte har avgjorts. Förteckningarna skall lämnas till rättschefen i Statsrådsberedningen senast den 1 februari. Förordning (1985:818).
32 § I fråga om varje beslut av ett statsråd eller departement eller av en departementstjänsteman skall finnas ett protokoll eller någon annan handling som anger vad beslutet innehåller, när beslutet fattades och vem som fattade beslutet.
33 § Föreskrifter om arkiv hos regeringskansliet finns i förordningen (1992:157) om arkiv hos regeringskansliet. Förordning (1994:1672).
Registratorskontor
35 § Departementens registratorskontor hålls öppna under ordinarie arbetstid. Om arbetstiden en viss dag är kortare än sex timmar eller om den till en viss dag förlagda arbetstiden får arbetas in enligt bestämmelser i ett kollektivavtal, får tiden för öppethållandet inskränkas till två timmar, om det kan ske utan väsentlig olägenhet.
Tiden då ett departements registratorskontor hålls öppet tillkännages genom anslag i departementets lokal. Inskränkning i tiden bör tillkännages minst en vecka i förväg.
Anställningar m.m.
36 § Vid anställning av kanslisekreterare, departementssekreterare, avdelningsdirektör eller kansliråd behöver inte 6 § anställningsförordningen (1994:373) tillämpas.
Ett meddelande om att någon har anställts skall genast lämnas till dem som har sökt anställningen. Förordning (1994:1097).
36 a § Den som är expeditionschef, rättschef, budgetchef, finansråd eller departementsråd kan åläggas att frånträda sina arbetsuppgifter för att i stället fullgöra andra, likvärdiga uppgifter i regeringskansliet. Detsamma gäller den som är chef för en enhet i Regeringskansliets förvaltningskontor.
Den som har en anställning som anges i första stycket anställs tills vidare. Anställningen får begränsas att gälla längst till en viss tidpunkt. Förordning (1994:1097).
Ekonomiadministration
37 § Statsrådsberedningen, departementen och Regeringskansliets förvaltningskontor skall tillämpa de ekonomiadministrativa bestämmelser som gäller för andra statliga myndigheter under regeringen, om regeringen inte beslutar annat.
I fråga om förordningen (1993:134) om myndigheters årsredovisning och anslagsframställning gäller dock följande.
Varje departement skall lämna årsredovisning till regeringen. Departementen behöver dock inte lämna resultatredovisning.
I stället för anslagsframställning skall varje departement lämna ett särskilt budgeteringsunderlag enligt anvisningar som meddelas av Finansdepartementet.
Justitiedepartementets årsredovisning och budgeteringsunderlag skall omfatta även Statsrådsberedningens verksamhet. Förordning (1993:822).
Överklagande
38 § I fråga om överklagande av beslut av ett statsråd, ett departement eller en departementstjänsteman tillämpas 30 § verksförordningen (1987:1100). Förordning (1993:822).
Bilaga
Ändringar
Departementsförordning (1982:1177)
Förordning (1983:560) om ändring i departementsförordningen (1982:1177)
- Omfattning
- ändr. 25 §, bil.
- Ikraftträder
- 1983-07-01
Förordning (1983:778) om ändring i departementsförordningen (1982:1177)
- Omfattning
- upph. 14 §; ändr. 1, 13 §§, bil.
- Ikraftträder
- 1983-10-01
Förordning (1984:10) om ändring i departementsförordningen (1982:1177)
- Omfattning
- ändr. bil.
- Ikraftträder
- 1984-03-01
Förordning (1984:664) om ändring i departementsförordningen (1982:1177)
- Omfattning
- ändr. bil.
- Ikraftträder
- 1984-07-01
Förordning (1985:26) om ändring i departementsförordningen (1982:1177)
- Omfattning
- ändr. 9 §, avsnitt 1.1, 2.1, 4.3, 5.1, 6.1, 6.3, 7.3, 8.2, 9.2, 12.3 i bil.; omtryck
- Ikraftträder
- 1985-02-12
Förordning (1985:818) om ändring i departementsförordningen (1982:1177)
- Omfattning
- ändr. 25, 31 §§, bil.
- Ikraftträder
- 1985-12-01
Förordning (1986:296) om ändring i departementsförordningen (1982:1177)
- Omfattning
- ändr. bil.
- Ikraftträder
- 1986-06-19
Förordning (1986:596) om ändring i departementsförordningen (1982:1177)
- Omfattning
- ändr. 5, 9 §§, bil.
- Ikraftträder
- 1986-08-01
Förordning (1986:1417) om ändring i departements- förordningen (1982:1177)
- Omfattning
- ändr. 1, 5, 12, 13, 27, 37 §§, rubr. närmast före 37 §, avsnitt 2.3, 3.1, 3.2, 3.3, 4.1, 5.3, 6.2, 6.3, 7.1, 7.2, 7.3, 8.1, 8.2, 8.3, 9.1, 9.3, 11.1, 11.2, 11.3, 12.1, 12.3 i bil.; nya avsnitt 13.1, 13.2, 13.3, rubr. närmast före avsnitt 13.1 i bil.; omtryck
- Ikraftträder
- 1987-01-01
Förordning (1987:575) om ändring i departementsförordningen (1982:1177)
- Omfattning
- upph. 28 §; ändr. 2 §, bil.
- Ikraftträder
- 1987-07-01
Förordning (1987:893) om ändring i departementsförordningen (1982:1177)
- Omfattning
- ändr. bil.
- Ikraftträder
- 1987-10-15
Förordning (1987:1131) om ändring i departementsförordningen (1982:1177)
- Omfattning
- ändr. bil.; omtryck
- Ikraftträder
- 1988-01-01
Förordning (1988:709) om ändring i departementsförordningen (1982:1177)
- Omfattning
- upph. 34 §, rubr. närmast före 34 §; ändr. 37 §, bil.
- Ikraftträder
- 1988-07-01
Förordning (1988:1032) om ändring i departementsförordningen (1982:1177)
- Omfattning
- ändr. 4, 8 §§, bil.
- Ikraftträder
- 1988-11-01
Förordning (1988:1575) om ändring i departementsförordningen (1982:1177)
- Omfattning
- ändr. 1, 9, 12, 13, 25, 36 §§, bil; ny 36 a §; omtryck
- Ikraftträder
- 1989-01-01
Förordning (1989:641) om ändring i departementsförordningen (1982:1177)
- Omfattning
- ändr. 9, 12 §§, avsnitt 1.1, 4.3, 5.1, 5.2, 5.3, 6.3, 7.1, 7.2, 7.3, 12.3, 13.1, 13.2, 13.3, 14.3 i bil.
- Ikraftträder
- 1989-07-01
Förordning (1989:936) om ändring i departementsförordningen (1982:1177)
- Omfattning
- ändr. avsnitt 3.1, 3.2, 3.3, 4.1, 4.2, 4.3, 8.1, 8.3, 9.3, 12.1, 12.3, 13.1, 13.2, 13.3 i bil.
- Ikraftträder
- 1990-01-01
Förordning (1990:173) om ändring i departementsförordningen (1982:1177)
- Omfattning
- ändr. 1, 4, 6, 9, 13, 25, 27, 29 §§, avsnitt 2.1, 3.1, 3.2, 3.3, 4.3, 7.3, 8.3., 10.1, 10.2, 10.3, 11.1, 11.2, 12.1, 12.2, 12.3, 13.3, 14.1, 14.2, 14.3 i bil.; omtryck
- Ikraftträder
- 1990-05-15
Förordning (1990:835) om ändring i departementsförordningen (1982:1177)
- Omfattning
- ändr. avsnitt 7.1 i bil.
- Ikraftträder
- 1990-08-01
Förordning (1990:1100) om ändring i departementsförordningen (1982:1177)
- Omfattning
- upph. 12 §; ändr. 10, 13 §§, avsnitt 2.3, 3.1, 3.3, 5.1, 5.3, 7.3, 8.2, 8.3, 12.3, 14.3 i bil.
- Ikraftträder
- 1991-01-01
Förordning (1991:1030) om ändring i departementsförordningen (1982:1177)
- Omfattning
- ändr. 25 §, avsnitt 2.1, 3.1, 3.2, 3.3, 4.3, 5.3, 7.1, 7.2, 7.3, 8.3, 9.1, 9.2, 9.3, 12.3, 13.1, 13.3 i bil.
- Ikraftträder
- 1991-07-01
Förordning (1991:1329) om ändring i departementsförordningen (1982:1177)
- Omfattning
- ändr. 1, 9 §§, rubr. till avsnitt 12 i bil.
- Ikraftträder
- 1991-10-22
Förordning (1991:1468) om ändring i departementsförordningen (1982:1177)
- Omfattning
- ändr. 1, 9 §§, avsnitt 1.1, 2.1, 2.3, 5, 7, 8, 9.1, 10, 11, 12, 13, 14 i bil.
- Ikraftträder
- 1991-12-01
Förordning (1991:2008) om ändring i departementsförordningen (1982:1177)
- Omfattning
- ändr. 9 §, avsnitt 2.1, 4.1, 4.2, 5, 6.1, 6.3, 7, 10.1, 10.3, 11.1, 11.3, 12, 13.1 i bil.; omtryck
- Ikraftträder
- 1992-01-01
Förordning (1992:46) om ändring i departementsförordningen (1982:1177)
- Omfattning
- ändr. 20 §, avsnitt 1, 2.1 i bil.
- Ikraftträder
- 1992-03-01
Förordning (1992:823) om ändring i departementsförordningen (1982:1177)
- Omfattning
- ändr. avsnitt 2.3, 4.3, 5.3, 6.3, 7.3, 8.3, 9.3, 10.3, 11.2, 12, 13.3, 14.3 i bil.
- Ikraftträder
- 1992-07-01
Förordning (1992:961) om ändring i departementsförordningen (1982:1177)
- Omfattning
- ändr. 20 §
- Ikraftträder
- 1992-10-01
Förordning (1992:1727) om ändring i departementsförordningen (1982:1177)
- Omfattning
- ändr. 1 §, avsnitt 3.4.1, 4.2., 5, 6, 7, 8, 10.3, 12, 14.1, 14.2 i bil.
- Ikraftträder
- 1993-01-01
Förordning (1993:81) om ändring i departementsförordningen (1982:1177)
- Omfattning
- ändr. avsnitt 5, 11 i bil.
- Ikraftträder
- 1993-03-01
Förordning (1993:822) om ändring i departementsförordningen (1982:1177)
- Omfattning
- nuvarande 37 § betecknas 38 §, rubr. närmast före 37 § sätts före nya 38 §; ändr. 1, 13, 25 §§, avsnitt 2.3, 3.3, 4, 5, 6, 7, 8.3, 9.3, 10.3, 11.3, 12, 14.3 i bil.; ny 37 §, rubr. närmast före 37 §
- Ikraftträder
- 1993-07-01
Förordning (1993:1429) om ändring i departementsförordningen (1982:1177)
- Omfattning
- ändr. 18 §, avsnitt 3.1, 3.2, 5.1, 5.2, 6.3, 7, 9.1, 9.2, 10.3, 12, 14.2 i bil.; ny 2 a §
- Ikraftträder
- 1994-01-01
Förordning (1994:1097) om ändring i departementsförordningen (1982:1177)
- Omfattning
- ändr. 1, 8, 25, 27, 29, 36, 36 a §§, rubr. närmast före 36 §, avsnitt 1, 2.3, 3, 4.3, 5, 6.1, 6.3, 7.2, 7.3, 8.3, 9.3, 10.3, 11.2, 11.3, 12.3, 13 i bil.
- Ikraftträder
- 1994-07-01
Förordning (1994:1672) om ändring i departementsförordningen (1982:1177)
- Omfattning
- ändr. 1, 2 a, 8, 9, 25, 27, 29, 33 §§, avsnitt 2.1, 3.1, 3.2, 4-14 i bil.; ny 19 a §; omtryck
- Ikraftträder
- 1995-01-01
Förordning (1995:114) om ändring i departementsförordningen (1982:1177)
- Omfattning
- ändr. 13, 20 §§
- Ikraftträder
- 1995-02-01
Förordning (1995:333) om ändring i departementsförordningen (1982:1177)
- Omfattning
- ändr. 2 a, 18, 25 §§, avsnitt 2.2, 13.2 i bil.
- Ikraftträder
- 1995-05-01
Förordning (1995:765) om ändring i departementsförordningen (1982:1177)
- Omfattning
- ändr. 1, 2 a, 18, 25 §§, avsnitt 2.1. 2.3, 3.3, 4, 5.2, 6.2, 8.3, 9.1, 9.2, 10.3, 11.1, 11.3, 12.3, 13.1, 13.2 i bil
- Ikraftträder
- 1995-07-01
Förordning (1995:1098) om ändring i departementsförordningen (1982:1177)
- Omfattning
- ändr. 25 §, avsnitt 6.3, 7.1, 13.1 i bil.
- Ikraftträder
- 1995-10-15
Förordning (1995:1463) om ändring i departementsförordningen (1982:1177)
- Omfattning
- ändr. avsnitt 2.1, 3.1, 3.2, 4.3, 8.3, 9.2, 12.1, 12.3, 13.1, 14.3 i bil.
- Ikraftträder
- 1996-01-01
Förordning (1996:724) om ändring i departementsförordningen (1982:1177)
- Omfattning
- ändr. 1, 8, 9, 13, 29 §§, avsnitt 2.3, 3, 4.3, 5, 6.1, 6.2, 7, 8.1, 8.2, 10, 11, 12, 13, 14 i bil.
- Ikraftträder
- 1996-07-01
Förordning (1996:897) om ändring i departementsförordningen (1982:1177)
- Omfattning
- ändr. 13 §, avsnitt 2.3, 9.1, 9.3 i bil.
- Ikraftträder
- 1996-10-01
Ändring, SFS 1996:1515
- Omfattning
- upph.