Inaktuell version
Förordning (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Departement
- Statsrådsberedningen
- Utfärdad
- 1996-12-17
- Ändring införd
- SFS 1996 i lydelse enligt SFS 2007:1294
- Upphäver
- Förordning (1996:728) med instruktion för Utrikesdepartementet
- Förordning (1988:1147) med instruktion för Regeringskansliets förvaltningskontor
- Förordning (1992:157) om arkiv hos regeringskansliet
- Departementsförordning (1982:1177)
- Revisionsförordning (1985:606) för regeringskansliet
- Källa
- Regeringskansliets rättsdatabaser
- Senast hämtad
Regeringskansliets uppgifter
/Träder i kraft I: 2008-01-01/
1 § Regeringskansliet har till uppgift att bereda regeringsärenden och att i övrigt biträda regeringen och statsråden i deras verksamhet.
Myndighetsförordningen (2007:515) ska inte tillämpas på Regeringskansliet. Förordning (2007:1294).
Regeringskansliets organisation
2 § I Regeringskansliet ingår
Integrations- och jämställdhetsdepartementet (IJ),
Arbetsmarknadsdepartementet (A), och
Regeringskansliets förvaltningsavdelning (FA).
Vad som sägs i denna förordning om departement gäller också Statsrådsberedningen och förvaltningsavdelningen, om något annat inte framgår av sammanhanget. Förordning (2006:1427).
Regeringskansliet och utrikesförvaltningen
3 § Utrikesförvaltningen består av Utrikesdepartementet och utrikesrepresentationen.
I utrikesrepresentationen ingår
- beskickningar, delegationer vid internationella organisationer och karriärkonsulat (utlandsmyndigheter),
- Svenska institutet i Alexandria, samt
- honorärkonsulat och konsularagenturer.
Föreskrifter om utrikesrepresentationen finns i förordningen (1992:247) med instruktion för utrikesrepresentationen. Förordning (1998:1217).
4 § Utrikesrepresentationen lyder under Regeringskansliet.
Regeringskansliet beslutar i frågor som rör personalen i utrikesrepresentationen och i andra frågor som rör utrikesrepresentationens administration, om något annat inte är särskilt föreskrivet.
Regeringskansliet får överlämna åt en utlandsmyndighet att avgöra ärenden eller grupper av ärenden som enligt föreskrifter i en annan förordning skall prövas av Regeringskansliet.
Regeringskansliets ledning
5 § Statsministern är chef för Regeringskansliet. Statsministern utser bland statsråden en ersättare som tjänstgör som Regeringskansliets chef när statsministern har förhinder. Ersättaren inträder även i övrigt som Regeringskansliets chef i den utsträckning som statsministern bestämmer.
När både statsministern och ersättaren har förhinder, sköts chefens uppgifter av den som statsministern eller ersättaren bestämmer.
Departementens ledning
Chef för departement
6 § Chef för ett departement är det statsråd som statsministern utser enligt 7 kap. 1 § regeringsformen.
7 § Statsministern är chef för Statsrådsberedningen.
8 § Chef för Regeringskansliets förvaltningsavdelning är förvaltningschefen i Statsrådsberedningen.
Chefstjänstemän
9 § Chefstjänstemän i departementen är statssekreterarna, kabinettssekreteraren, expeditionscheferna och rättscheferna.
Chefstjänstemän i Statsrådsberedningen är statssekreterarna, förvaltningschefen, rättschefen, chefen för kansliet för samordning av EU-frågor och personaldirektören.
Chefstjänstemän är också utrikesråden i Utrikesdepartementet, budgetchefen och finansråden i Finansdepartementet samt planeringschefen i Justitiedepartementet. Förordning (2005:166).
Huvudmän
10 § I departementen finns huvudmän för olika sakområden.
Regeringskansliets internrevision
11 § I Statsrådsberedningen finns Regeringskansliets internrevision. Förordning (2002:1045).
Enheten för beredskap och analys
11 a § I Statsrådsberedningen finns en enhet för beredskap och analys. Förordning (2006:1427).
Fördelning av regeringsärenden mellan departement
12 § Förvaltningsärenden och lagstiftningsärenden fördelas mellan departementen på det sätt som anges i bilagan till denna förordning. Av bilagan framgår också till vilka departement myndigheter och andra organ hör.
Ärenden om förordningar skall handläggas i det departement som motsvarande förvaltningsärenden hör till.
Andra förvaltnings- och lagstiftningsärenden skall handläggas i det departement som är lämpligast med hänsyn till ärendets natur.
13 § Om ett ärende faller inom flera departements verksamhetsområden, skall det handläggas i det departement dit ärendet huvudsakligen hör.
Beredning av regeringsärenden
Ansvaret för beredning av regeringsärenden
14 § Departementschefen ansvarar för beredningen av regeringsärenden i departementet. För beredningen av regeringsärenden som enligt ett förordnande enligt 7 kap. 5 § regeringsformen skall föredras av ett annat statsråd ansvarar dock det föredragande statsrådet.
Gemensam beredning
15 § Regeringsärenden som faller inom flera departements verksamhetsområden skall beredas i samråd med övriga berörda statsråd.
Detta gäller också inom ett departement när ett ärende berör mer än ett statsråd.
Vem som får begära in förklaringar, upplysningar och yttranden
16 § Regeringskansliet får begära in förklaringar, upplysningar och yttranden i regeringsärenden. I en arbetsordning eller i särskilda beslut skall det närmare bestämmas vem som får göra detta.
Ärenden som rör Regeringskansliet och som avgörs av regeringen
17 § Regeringen beslutar om fördelningen av anslagsmedel mellan departementen. Regeringen beslutar också i andra övergripande frågor som rör Regeringskansliet och som är av särskild vikt.
Bestämmelser om att regeringen beslutar om vissa anställningar m.m. finns i 34, 35, 37 och 54 §§.
Ärenden som avgörs av Regeringskansliet
Utlämnande av allmän handling
18 § Frågor om att lämna ut allmänna handlingar som förvaras i Regeringskansliet prövas inom det departement som förvarar handlingarna, om något annat inte är särskilt föreskrivet. I tveksamma fall eller om sökanden begär det, skall en sådan fråga prövas av ett statsråd i departementet eller - när det gäller handlingar hos Regeringskansliets förvaltningsavdelning - av ett statsråd i Statsrådsberedningen. Frågan får också överlämnas till regeringens prövning.
Avskrivning och överlämnande av ärenden
19 § Regeringskansliet får avskriva ett ärende i vilket en framställning till regeringen har återkallats. Detta gäller också när ett överklagande av en myndighets beslut har förfallit enligt 28 § första stycket förvaltningslagen (1986:223). Regeringskansliet får även till en annan myndighet överlämna en framställning som är ställd till regeringen i ett ärende som uppenbarligen skall avgöras av den andra myndigheten.
Ärenden som rör Europeiska unionen eller internationella organisationer
20 § Regeringskansliet skall
- utse Sveriges ombud och andra representanter vid förhandlingar med annan stat eller vid förhandlingar med och möten inom internationella organisationer,
- utse Sveriges representanter i det löpande arbetet inom Europeiska unionens råd samt föreslå och utse Sveriges representanter i kommittéer under Europeiska gemenskapernas kommission,
- besvara formella underrättelser från kommissionen och i övrigt upplysa kommissionen om hur Sverige har uppfyllt de förpliktelser som följer av Sveriges medlemskap i unionen,
- bestämma vem som skall delta i arbetet inom Ständiga representanternas kommitté,
- besvara motiverade yttranden från kommissionen,
- anmäla förslag till författningar i enlighet med informationsförfaranden som följer av Sveriges medlemskap i unionen eller av andra internationella överenskommelser samt besluta om svenska svar och kommentarer inom dessa förfaranden,
- vara den nationella säkerhetsmyndighet som ansvarar för att upprätthålla säkerheten för sekretessbelagda uppgifter enligt Europeiska rådets säkerhetsföreskrifter samt enligt Sveriges åtaganden om detta i överenskommelser med Västeuropeiska unionen och Nato inom ramen för samarbetet Partnerskap för fred,
- besvara en utländsk begäran om inspektion, utvärderingsbesök eller observationsflygning som följer av åtaganden inom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) enligt Wiendokumentet den 16 november 1999 om förtroende- och säkerhetsskapande åtgärder och fördraget om observationsflygningar den 23 mars 1992. Förordning (2005:583).
Utländsk representation i Sverige
21 § Regeringskansliet beslutar om agremang för beskickningschefer, erkännande av konsuler och förhandsgodkännande av försvarsattachéer.
Regeringskansliet beslutar även i frågor som gäller underrättelse till en sändande stat om att beskickningschefen eller en medlem av beskickningens diplomatiska personal är persona non grata eller att någon annan medlem av beskickningspersonalen inte är önskvärd. Detta gäller också underrättelse till en sändande stat om att en konsul är persona non grata eller att någon annan medlem av konsulatspersonalen inte är önskvärd. Regeringskansliet får överlämna sådana frågor till regeringens prövning.
Fordringar som uppkommit genom konsulärt ekonomiskt bistånd
22 § Regeringskansliet företräder staten som fordringsägare vid och utom domstol i fråga om fordringar som har uppkommit genom bistånd enligt lagen (2003:491) om konsulärt ekonomiskt bistånd. Förordning (2003:1112).
Arbetsfördelningen i ett departement
Statssekreteraren och kabinettssekreteraren
23 § Arbetet inom ett departement leds närmast under departementschefen och övriga statsråd i departementet av statssekreteraren. I Utrikesdepartementet har kabinettssekreteraren denna uppgift. Statssekreteraren och kabinettssekreteraren skall främst svara för planering och samordning i departementet och i förhållande till andra samhällsorgan samt vaka över att arbetet bedrivs i överensstämmelse med planeringen.
Expeditionschefen
24 § Expeditionschefen skall vaka över lagenlighet, följdriktighet och enhetlighet vid beredningen av ärenden, utom i fråga om lagar och andra författningar, samt slutligt granska koncepten till regeringens beslut.
I Utrikesdepartementet har rättschefen dessa uppgifter. Rättschefen i Utrikesdepartementet skall vaka över lagenlighet, följdriktighet och enhetlighet även i utrikesrepresentationens verksamhet. Förordning (1997:80).
Rättschefen
25 § Rättschefen skall svara för att förslag till lagar och andra författningar utarbetas samt vaka över lagenlighet, följdriktighet och enhetlighet vid beredningen av författningsärenden.
Rättschefen svarar vidare för den slutliga granskningen av förslagen.
Rättschefen skall, utom i Justitie- och Finansdepartementen, svara för att lagstiftnings- och andra författningsärenden, som faller inom flera departements verksamhetsområden eller som berör mer än ett statsråd, bereds gemensamt enligt 15 §. Förordning (2006:1427).
26 § Rättschefen i Statsrådsberedningen skall svara särskilt för sådan samordning inom Regeringskansliet i rättsliga och språkliga frågor som främjar enhetlighet och hög kvalitet i lagstiftning och förvaltning. Rättschefen kan i det syftet ge ut handböcker, riktlinjer och annat material. Sådant material kan riktas även till myndigheter under regeringen. Rättschefen skall vidare uppmärksamma möjligheten att delegera ärenden till myndigheter under regeringen.
Den chefstjänsteman i Justitiedepartementet som är utgivare av Svensk författningssamling skall i samverkan med rättschefen i Statsrådsberedningen vaka över lagenlighet, följdriktighet och enhetlighet i författningsförslag, förslag till riksdagen och kommittédirektiv samt främja en enhetlig handläggning av ärenden inom Regeringskansliet. De skall båda medverka till att språket i författningar och andra beslut blir så enkelt och klart som möjligt.
Budgetchefen
26 a § Budgetchefen i Finansdepartementet skall svara särskilt för utvecklingen och användningen av statens informationssystem för budgetering och uppföljning (Hermes). Budgetchefen kan i det syftet ge ut riktlinjer och annat material. Sådant material kan riktas även till myndigheter under regeringen. Förordning (2004:1254).
Gemensamma bestämmelser för chefstjänstemännen
27 § Chefstjänstemännen skall biträda departementschefen och övriga statsråd i departementet med planering och andra arbetsuppgifter i departementet. De skall även biträda med att samordna verksamheten i departementet, inom Regeringskansliet och i förhållande till andra samhällsorgan. De skall vidare biträda med arbetsledningen.
Huvudmännen
28 § Varje huvudman skall inom sitt sakområde ansvara för planering och samordning, ärendenas behöriga gång samt för beredning och föredragning inför departementschefen eller ett annat statsråd. Även i övrigt skall huvudmannen ansvara för arbetet inom sitt sakområde. Huvudmannen svarar för upprättandet av koncept till regeringens beslut, riktigheten av uppgifterna i koncepten samt för att den handling som expedieras stämmer överens med regeringens beslut. Detta gäller dock inte i fråga om lagar och andra författningar.
Huvudmannen skall hålla departementschefen, övriga statsråd i departementet och chefstjänstemännen underrättade om arbetets gång och för dem anmäla frågor som är av principiell betydelse eller annars av större vikt. Huvudmannen skall följa de direktiv som chefstjänstemännen ger och även i övrigt samverka med dessa och med de andra huvudmännen. Huvudmannen skall med uppmärksamhet följa förhållandena inom sitt sakområde.
Huvudmannen svarar, i den utsträckning detta inte är rättschefens uppgift, för att ärenden bereds gemensamt i Regeringskansliet.
29 § I författningsfrågor skall huvudmännen samarbeta med rättschefen.
Vem som beslutar i ärenden som avgörs av Regeringskansliet
Myndighetschefens beslutanderätt
30 § Ärenden som inte är regeringsärenden och som inte skall avgöras av en departementschef enligt 31 eller 33 § eller av personalansvarsnämnden avgörs av Regeringskansliets chef.
Ärenden som inte behöver avgöras av Regeringskansliets chef får avgöras av chefen för ett departement, av ett annat statsråd eller av en tjänsteman eller en grupp av tjänstemän i Regeringskansliet. Hur detta skall ske anges i en arbetsordning för myndigheten eller i särskilda beslut. Förordning (1997:80).
Departementschefens beslutanderätt
31 § Chefen för ett departement skall föreskriva eller för särskilda fall besluta om indelningen av departementet i sakområden, chefstjänstemännens och huvudmännens uppgifter och fördelningen av arbetet mellan dem samt formerna i övrigt för verksamheten i departementet.
Ärenden som inte behöver avgöras av departementschefen får avgöras av ett annat statsråd eller av en tjänsteman i Regeringskansliet. Hur detta skall ske anges i en arbetsordning för departementet eller i särskilda beslut.
Arbetsordning
32 § Regeringskansliet skall besluta de ytterligare föreskrifter som behövs för dess organisation och formerna för dess verksamhet. Sådana föreskrifter kan tas in i en arbetsordning för myndigheten eller i arbetsordningar för departementen.
Avvikelser från bestämmelser om arbetsfördelningen i ett departement
33 § Chefen för ett departement får föreskriva eller för särskilda fall besluta om avvikelser från de bestämmelser om arbetsfördelningen i ett departement som finns i denna förordning eller som har beslutats enligt 31 §.
Personaladministration
Vem som beslutar om anställning och lön
34 § Regeringen beslutar om anställning i Regeringskansliet av statssekreterare, kabinettssekreterare, förvaltningschef, expeditionschef, rättschef, chef för kansliet för samordning av EU-frågor, personaldirektör, budgetchef, finansråd, utrikesråd, inspektör, protokollchef, presschef, ambassadör, generaldirektör, departementsråd, chef för Regeringskansliets internrevision och chef för enheten för beredskap och analys. Detta gäller också anställning som generalkonsul, minister, ambassadråd och konsul, om det i anställningen ingår att vara chef för en utlandsmyndighet.
Övriga anställningar beslutas av Regeringskansliet. Förordning (2006:1427).
35 § I de fall där regeringen fattar beslut om anställning fastställer regeringen lönen. Lönen för inspektör, protokollchef, presschef, ambassadör, departementsråd samt chef för Regeringskansliets internrevision och chef för enheten för beredskap och analys fastställs dock av Regeringskansliet. Detta gäller också för den som är generalkonsul, minister, ambassadråd eller konsul, om det i anställningen ingår att vara chef för en utlandsmyndighet.
I övriga fall fastställer Regeringskansliet lönen. Förordning (2006:1427).
Anställningsförordningens tillämpning
36 § Vid anställning av kanslisekreterare, departementssekreterare, avdelningsdirektör, kansliråd, ämnesråd eller sakkunnig samt vid anställning med placering i utrikesförvaltningen behöver Regeringskansliet inte informera om anställningen enligt 6 § anställningsförordningen (1994:373).
Ett meddelande om att någon har anställts skall genast lämnas till dem som har sökt anställningen.
Tjänstgöringsort
37 § Regeringen beslutar om tjänstgöringsort för de tjänstemän som är placerade i utrikesförvaltningen och som är anställda genom beslut av regeringen.
Anställningens längd
38 § Den som är expeditionschef, rättschef, chef för kansliet för samordning av EU-frågor, personaldirektör, budgetchef, finansråd, utrikesråd, inspektör, protokollchef, presschef, ambassadör, departementsråd, chef för Regeringskansliets internrevision eller chef för enheten för beredskap och analys anställs tills vidare. Anställningen får dock begränsas till att gälla till en viss tidpunkt. Detta gäller också den som är generalkonsul, minister, ambassadråd eller konsul, om det i anställningen ingår att vara chef för en utlandsmyndighet.
Förvaltningschefen anställs för en bestämd tid. Förordning (2006:1427).
Uppsägning
39 § När det gäller anställningar som beslutas av regeringen prövar regeringen frågor om uppsägning enligt lagen (1982:80) om anställningsskydd.
Detta gäller också i fråga om anställning som planeringschef i Justitiedepartementet. Förordning (1998:1631).
Personalansvarsnämnden
40 § Regeringskansliets personalansvarsnämnd består av den statssekreterare som närmast under statsministern leder och fördelar arbetet i Statsrådsberedningen, förvaltningschefen, rättschefen i Statsrådsberedningen, personaldirektören, den rättschef som svarar för lagstiftningsärenden om anställningsskydd, expeditionschefen i det berörda departementet eller den chefstjänsteman där som bestäms i en arbetsordning samt tre personalföreträdare. Statssekreteraren är ordförande i nämnden.
Nämnden är beslutför när ordföranden och minst fyra andra ledamöter är närvarande. Förordning (2005:166).
41 § Personalansvarsnämnden prövar följande frågor för anställda i Regeringskansliet eller i en kommitté och för svenska medborgare som är anställda vid en utlandsmyndighet:
- skiljande från anställning på grund av personliga förhållanden, dock inte i fråga om provanställning,
- disciplinansvar,
- åtalsanmälan,
- avstängning.
42 § Personalföreträdarna i personalansvarsnämnden utses på det sätt som anges i 9 § personalföreträdarförordningen (1987:1101), om något annat inte bestämts i kollektivavtal.
Personalföreträdare får endast den vara som är anställd i Regeringskansliet.
Utrikesförvaltningens antagningsnämnd
43 § Innan någon anställs som handläggare med skyldighet att tjänstgöra inom utrikesrepresentationen, skall Utrikesförvaltningens antagningsnämnd höras om handläggarens lämplighet för tjänstgöring utomlands. Detta gäller dock inte för anställning som minister, kansliråd, ambassadråd eller konsul eller om i övrigt särskilda skäl föranleder något annat.
Föreskrifter om nämnden finns i förordningen (1991:360) med instruktion för Utrikesförvaltningens antagningsnämnd.
Vem som utövar arbetsgivarens befogenheter enligt centrala kollektivavtal
43 a § När det gäller anställda i Regeringskansliet, utrikesrepresentationen och kommittéerna utövar Regeringskansliet arbetsgivarens befogenheter enligt centrala kollektivavtal, om något annat inte följer av förordningen (1996:1524) med regeringens arbetsgivarnyckel. Förordning (1997:80).
Föredragande i Lagrådet
44 § Behörig att föredra ärenden inför Lagrådet är den som är eller har varit hovrätts- eller kammarrättsassessor och den som Regeringskansliet utser för ett visst fall.
Ekonomiadministration
/Träder i kraft I: 2008-01-01/
45 § Regeringskansliet ska tillämpa de ekonomiadministrativa bestämmelser som gäller för myndigheter under regeringen, om regeringen inte beslutar något annat.
Regeringskansliet ska dock inte lämna resultatredovisning eller budgetunderlag enligt förordningen (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag.
Årsredovisningen ska skrivas under av förvaltningschefen. Underskriften innebär ett intyg att årsredovisningen ger en rättvisande bild av kostnader, intäkter och myndighetens ekonomiska ställning. Förordning (2007:1294).
Förvaltningsavdelningens, förvaltningschefens och personaldirektörens uppgifter
46 § Regeringskansliets förvaltningsavdelning skall ge stöd och service åt departementen, utrikesrepresentationen och kommittéerna i administrativa frågor.
Förvaltningsavdelningen får sköta begränsade förvaltningsuppgifter åt andra statliga myndigheter efter avtal om detta mellan Regeringskansliet och den andra myndigheten. Förordning (1998:50).
47 § Förvaltningschefen har ansvar för administrativa frågor som rör flera departement eller flera kommittéer inom olika departements verksamhetsområden. Förordning (2006:1427).
47 a § Under förvaltningschefen har personaldirektören ansvar för Regeringskansliets personalpolitik. Personaldirektören skall särskilt verka för enhetlighet inom Regeringskansliet i personalfrågor. Förordning (2005:166).
Registratorskontor
48 § I varje departement finns ett registratorskontor. Registratorskontoren skall hållas öppna vardagar klockan 09.00- 16.00. Om arbetstiden en viss dag är kortare än normalt eller om den till en viss dag förlagda arbetstiden får arbetas in enligt bestämmelser i ett kollektivavtal, får öppethållandet inskränkas till två timmar, om det kan ske utan väsentlig olägenhet.
Tiden då registratorskontoren hålls öppna skall ges till känna på lämpligt sätt. Inskränkning i tiden bör ges till känna minst en vecka i förväg. Förordning (1997:613).
Diarium
49 § För registrering av allmänna handlingar skall det i varje departement finnas ett eller flera diarier som förs med hjälp av automatisk databehandling.
Ett diarium får bara innehålla sådana uppgifter som anges i 15 kap. 2 § sekretesslagen (1980:100) och uppgifter som i övrigt behövs för ärendets beredning.
Expeditionschefen har tillsyn över diarieföringen. I Statsrådsberedningen har rättschefen denna uppgift. Vid Utrikesdepartementet och Regeringskansliets förvaltningsavdelning ansvarar den tjänsteman för tillsynen som bestäms i en arbetsordning. Förordning (1999:323).
Personuppgiftsombud
50 § Expeditionschefen eller den tjänsteman som bestäms i en arbetsordning skall vara personuppgiftsombud enligt personuppgiftslagen (1998:204). Förordning (2001:644).
Dokumentation av beslut
51 § I fråga om varje beslut av Regeringskansliet skall det finnas ett protokoll eller någon annan handling som anger vad beslutet innehåller, när beslutet fattades och vem som fattade beslutet.
Förteckning över ännu inte avgjorda ärenden
52 § Departementen skall vid varje årsskifte upprätta förteckningar över alla ärenden som har väckts för mer än ett år sedan och som ännu inte har avgjorts. Förteckningarna skall lämnas till rättschefen i Statsrådsberedningen senast den 1 februari.
Regeringskansliets arkiv
Delarkiv och centralarkiv
53 § Regeringskansliets arkiv är indelat i ett delarkiv för varje departement och ett centralarkiv.
Delarkivet för ett departement skall bestå av handlingar från regeringens och Regeringskansliets verksamhet inom departementets område.
Arkivhandlingar från delarkiven lämnas till centralarkivet med jämna mellanrum.
Kansliarkivarien
54 § I Regeringskansliet finns en kansliarkivarie, som utses av regeringen. Kansliarkivarien har ett övergripande ansvar för att de mål för arkivbildningen som anges i arkivlagen (1990:782) uppnås i Regeringskansliet. Kansliarkivarien skall verka för enhetlighet inom Regeringskansliet i frågor om arkivbildning, arkivvård, gallring av allmänna handlingar och utlåning av arkivhandlingar.
Kansliarkivarien skall samråda med Riksarkivet i arkivfrågor som har principiell betydelse.
Tillsyn
55 § Varje expeditionschef är arkivansvarig och har tillsyn över arkivbildning, arkivvård, gallring av allmänna handlingar och utlåning av arkivhandlingar i sitt departement. I Statsrådsberedningen har rättschefen denna uppgift. I Utrikesdepartementet och Regeringskansliets förvaltningsavdelning är den tjänsteman arkivansvarig som bestäms i en arbetsordning.
Kansliarkivarien är arkivansvarig för centralarkivet. Förordning (1999:323).
Överlämnande av arkivhandlingar till Riksarkivet
56 § Regeringskansliet skall lämna över arkivhandlingar till Riksarkivet vid de tidpunkter som kansliarkivarien och Riksarkivet kommer överens om.
Återlämnande av ingivna handlingar
57 § Handlingar i ett ärende som har slutbehandlats får återlämnas till den som gett in handlingen bara om det är lämpligt med hänsyn till allmänna arkivsynpunkter och övriga omständigheter.
Utlåning av arkivhandlingar
58 § Föreskrifter om att arkivhandlingar får lånas ut till myndigheter för tjänsteändamål finns i arkivförordningen (1991:446).
Ytterligare föreskrifter
59 § Regeringskansliet skall meddela de ytterligare föreskrifter som behövs om diarieföring, arkivbildning, arkivvård, gallring av allmänna handlingar och utlåning av arkivhandlingar hos myndigheten.
Tillsyn över diarieföring och arkiv inom utrikesrepresentationen
60 § Regeringskansliet skall ha tillsyn över diarieföring och arkiv inom utrikesrepresentationen och får också besluta föreskrifter om utrikesrepresentationens diarieföring, arkivbildning, arkivvård, gallring av allmänna handlingar och utlåning av arkivhandlingar. Förordning (2006:1427).
Ärendeförteckningar inför regeringssammanträden
61 § Regeringskansliet får lämna ut ärendeförteckningar som upprättas där inför regeringssammanträden. För att fortlöpande tillhandahålla pappersexemplar av sådana förteckningar enligt en stående beställning får Regeringskansliet ta ut en årlig avgift av beställaren. Avgiften är 4 000 kr och får tas ut i förskott.
Internrevision
62 § Regeringskansliets internrevision skall följa de föreskrifter om internrevision som anges i denna instruktion.
Regeringskansliets internrevision skall utföra internrevision av all verksamhet inom Regeringskansliet, kommittéväsendet och utrikesrepresentationen. Förordning (2002:1045).
63 § Regeringskansliets internrevision skall självständigt granska hur Regeringskansliets interna styrning och kontroll samt hur de ekonomiska redovisningsskyldigheterna fullgörs. Internrevisionen skall bedrivas i enlighet med god sed för internrevision.
En internrevisor får utföra andra uppgifter än som anges i första stycket endast om det är förenligt med god sed för internrevision och inte hindrar internrevisionen. Förordning (2002:1045).
64 § Regeringskansliet skall besluta om en revisionsplan för internrevisionen.
Revisionsplanen skall grundas på en analys av risken för väsentliga fel i den granskade verksamheten. Förordning (1997:613).
65 § Regeringskansliets internrevision skall redovisa sina iakttagelser och slutsatser till förvaltningschefen. Förordning (2002:1045).
Överklagande
/Träder i kraft I: 2008-01-01/
66 § Regeringskansliets beslut i administrativa ärenden får inte överklagas. Förordning (2007:1294).
Bilaga
Ändringar och övergångsbestämmelser
Förordning (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
Övergångsbestämmelse
- Denna förordning träder i kraft den 1 januari 1997.
- Genom förordningen upphävs
- departementsförordningen (1982:1177),
- förordningen (1996:728) med instruktion för Utrikesdepartementet,
- förordningen (1988:1147) med instruktion för Regeringskansliets förvaltningskontor,
- förordningen (1992:157) om arkiv hos Regeringskansliet,
- revisionsförordningen (1985:606) för Regeringskansliet.
- I fråga om revision för räkenskapsåret 1995/96 skall revisionsförordningen (1985:606) för Regeringskansliet fortfarande tillämpas.
- I fråga om överklagande av beslut som har meddelats före ikraftträdandet gäller äldre föreskrifter.
- Ikraftträder
- 1997-01-01
Förordning (1997:80) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- ändr. 24, 25, 30 §§; ny 43 a §, rubr. närmast före 43 a §
- Ikraftträder
- 1997-04-01
Förordning (1997:174) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- ändr. avsn. 2.1 i bil.
- Ikraftträder
- 1997-06-01
Förordning (1997:613) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- upph. 65 §; ändr. 48, 64 §§, avsn. 2.1, 3.1, 4.3, 5.3, 6.2, 11.3, 12.1, 12.3, 14.3 i bil.; nya 1.2 i bil.
- Ikraftträder
- 1997-08-01
Förordning (1998:50) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- ändr. 20, 34, 35, 38, 46, 47 §§, avsn. 3.3, 4.3, 5.3, 7.1, 7.2, 8.3, 11.3, 12.3, 13.1, 13.2 i bil.; omtryck
- Ikraftträder
- 1998-04-01
Förordning (1998:1031) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- ändr. 66 §
- Ikraftträder
- 1998-10-01
Förordning (1998:1217) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- ändr. 3 §
- Ikraftträder
- 1998-11-01
Förordning (1998:1631) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- ändr. 2, 9, 39. 40 §§, avsn. 2.1-11.3 i bil.; omtryck
- Ikraftträder
- 1999-01-01
Förordning (1999:323) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- upph. 50 §; ändr. 9, 20, 45, 49, 55 §§, avsn. 2.1, 5.3, 7.3, 8.1, 8.3, 9.3, 11.3 i bil.
- Ikraftträder
- 1999-07-01
Förordning (1999:1015) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- ändr. 34, 35, 38 §§, avsn. 1.1, 2.1, 2.3, 3.1, 3.3, 5.1, 5.2, 6.1, 6.2, 10.2, 10.3, 11.1, 11.2, 11.3 i bil.
- Ikraftträder
- 2000-01-01
Förordning (2000:13) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- ändr. 34, 35, 38 §§, avsn. 7.3 i bil.; ny 11 a §, rubr. närmast före 11 a §
- Ikraftträder
- 2000-03-01
Förordning (2000:390) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- ändr. avsn. 2.3, 3.3, 4.3, 7.3, 9.1, 9.2, 9.3, 10.1, 10.2, 10.3, 11.1, 11.2, 11.3 i bil.; omtryck
- Ikraftträder
- 2000-07-01
Förordning (2000:895) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- ändr. 2.1, 2.2, 2.3, 4.1, 4.3, 5.3, 6.1, 6.2, 6.3, 7.3, 8.3, 9.1, 9.2, 10.3, 11.1, 11.2, 11.3 i bil.
- Ikraftträder
- 2001-01-01
Förordning (2001:279) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- ändr. 1.1, 2.1, 2.3, 6.1, 6.2, 6.3, 7.3 i bil.
- Ikraftträder
- 2001-07-01
Förordning (2001:644) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
Övergångsbestämmelse
- Omfattning
- ändr. 45 §, ny 50 §
- Ikraftträder
- 2001-10-01
Förordning (2001:833) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- ändr. 36, 38 §§, 1.3, 4.3, 5.3, 7.3, 9.3 i bil.; omtryck
- Ikraftträder
- 2002-01-01
Förordning (2002:338) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- ändr. 20 §, 4.1, 4.3, 5.1, 5.2, 7.3, 8.3, 11.3 i bil.
- Ikraftträder
- 2002-07-01
Förordning (2002:1045) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- ändr. 11, 20, 34, 38, 62, 63 §§, avsn. 2.1, 2.2, 2.3, 3.3, 4.3, 5.1, 5.2, 5.3, 6.1, 6.2, 6.3, 7.1, 7.3, 8.1, 8.2, 8.3, 9.3, 10.3, 11.1, 11.2, 11.3 i bil.; ny 65 §; omtryck
- Ikraftträder
- 2003-01-01
Förordning (2003:1112) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
Övergångsbestämmelse
- Omfattning
- ändr. 22 §, avsn. 1.3, 2.1, 2.2, 2.3, 3.1, 3.3, 4.3, 5.1, 5.2, 5.3, 6.1, 6.2, 6.3, 7.1, 7.2, 7.3, 8.2, 8.3, 9.3, 10.1, 10.2, 10.3, 11.1, 11.2, 11.3 i bil, rubr. närmast före 22 §; omtryck
- Ikraftträder
- 2004-01-01
Förordning (2004:562) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- ändr. avsn. 5.3, 6.3, 11.1, 11.2, 11.3 i bil.
- Ikraftträder
- 2004-07-01
Förordning (2004:1254) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- ändr. 2 §, bil.; ny 26 a §, rubr. närmast före 26 a §; omtryck
- Ikraftträder
- 2005-01-01
Förordning (2005:166) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- ändr. 9, 34, 38, 40 §§, avsn. 1.1, 1.2, rubr. närmast före 46 §; ny 47 a §
- Ikraftträder
- 2005-04-12
Förordning (2005:583) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- ändr. 20 §, bil.; omtryck
- Ikraftträder
- 2005-07-15
Förordning (2006:1427) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- ändr. 2, 11 a, 25, 34, 35, 38, 47, 60 §§, bil., rubr. närmast före 11 a §, 60 §; omtryck
- Ikraftträder
- 2007-01-01
Förordning (2007:276) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- ändr. bil.
- Ikraftträder
- 2007-06-15
Förordning (2007:727) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- ändr. bil.
- Ikraftträder
- 2007-11-01
Förordning (2007:1294) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- ändr. 1, 45, 66 §§, avsn. 4.1, 4.2, 4.3, 6.3 i bil.
- Ikraftträder
- 2008-01-01
Förordning (2008:66) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- ändr. 4, 9, 11 a, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 19, 20, 23, 24, 25, 26, 26 a, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 43, 46, 47 a, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 56, 59, 60, 62, 63, 64, 65 §§, bil., rubr. närmast före 11 a §; nya 11 b, 11 c, 11 d, 11 e, 11 f §§; omtryck
- Ikraftträder
- 2008-03-31
Förordning (2008:1388) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- ändr. 26 a §, bil.
- Ikraftträder
- 2009-01-01
Förordning (2009:923) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- ändr. 20, 43, 49 §§, bil.; omtryck
- Ikraftträder
- 2009-10-01
Förordning (2010:46) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- ändr. bil.
- Ikraftträder
- 2010-02-23
Förordning (2010:881) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- ändr. bil.; ny 26 b §, rubr. närmast före 26 b §
- Ikraftträder
- 2010-08-01
Förordning (2010:1750) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- ändr. 2, 10, 20, 26, 28, 49 §§, bil.; ny 21 a §, rubr. närmast före 21 a §; omtryck
- Ikraftträder
- 2011-01-01
Förordning (2011:470) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- ändr. 26, 28, 54, 55, 56 §§, rubr. närmast före 54 §, bil.
- Ikraftträder
- 2011-06-01
Förordning (2012:72) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- ändr. 40 §, bil.
- Ikraftträder
- 2012-03-15
Förordning (2013:8) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- ändr. bil.
- Ikraftträder
- 2013-03-01
Förordning (2013:793) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- ändr. 17, 55 §§
- Ikraftträder
- 2013-12-03
Förordning (2013:1128) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- ändr. 20 §, bil.
- Ikraftträder
- 2014-02-01
Förordning (2014:1042) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- ändr. 3 §, bil.
- Ikraftträder
- 2014-09-01
Förordning (2014:1460) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- ändr. 2, 9, 11 a, 11 b, 11 c, 11 d, 26, 34, 36, 38, 40, 48 §§, bil.; omtryck
- Ikraftträder
- 2015-01-01
Förordning (2015:742) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- ändr. 11 d, 40 §§, bil.
- Ikraftträder
- 2016-01-01
Förordning (2016:396) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- upph. 55 §, rubr. närmast före 53, 55 §§; ändr. 18, 48, 49, 53, 54 §§; ny 49 a §
- Ikraftträder
- 2016-05-16
Förordning (2016:847) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- ändr. 20 §, bil.
- Ikraftträder
- 2016-09-01
Förordning (2017:17) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- ändr. bil.
- Ikraftträder
- 2017-02-27
Förordning (2018:37) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- ändr. 20 §, bil.
- Ikraftträder
- 2018-03-15
Förordning (2018:249) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- upph. 50 §, rubr. närmast före 50 §
- Ikraftträder
- 2018-05-25
Förordning (2018:741) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- upph. 47 §; ändr. 19, 23, 24, 25, 26, 27 §§, rubr. närmast före 27, 46 §§, bil.; nya 5 a, 5 b, 5 c, 11 g, 27 a §§, rubr. närmast före 11 g, 26, 27 a §§
- Ikraftträder
- 2018-07-01
Förordning (2019:122) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- ändr. 2 §, bil.
- Ikraftträder
- 2019-04-01
Förordning (2019:583) om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
- Omfattning
- ändr. 9, 11 e, 26 b, 34, 38, 49 a §§, bil., rubr. närmast före 26 b §
- Ikraftträder
- 2019-10-01