Inaktuell version

Rättegångsbalk (1942:740)

(RB)

Departement
Justitiedepartementet DOM, L5 och Å
Utfärdad
1942-07-18
Ändring införd
SFS 1942 i lydelse enligt SFS 2008:420
Källa
Regeringskansliets rättsdatabaser
Senast hämtad
Övrigt
Endast första och andra avdelningen. Kap 1-34.

FÖRSTA AVDELNINGEN

1 Kap. Om allmän underrätt

[K1]1 §  Tingsrätt är allmän underrätt och, om ej annat är föreskrivet, första domstol.

[S2]Domsaga är tingsrättens domkrets. Om indelningen i domsagor förordnar regeringen. Lag (1974:573).

[K1]2 §  I tingsrätt skall det finnas lagman. Som en del i en administrativ samverkan får en tingsrätt och en länsrätt på samma ort ha gemensam lagman.

[S2]Om regeringen inte bestämmer något annat skall det i tingsrätt även finnas en eller flera rådmän. I de tingsrätter som regeringen bestämmer skall det också finnas en eller flera chefsrådmän.

[S3]Lagman, chefsrådman och rådman skall vara lagfarna.

[S4]Tingsrätt får vara delad i avdelningar. Ordförande på avdelning är lagmannen eller en chefsrådman.

[S5]Vid tingsrätt skall det finnas kansli, som hålls öppet för allmänheten på bestämda tider. Lag (2002:996).

[K1]3 §  Tingsrätten skall, om annat inte är föreskrivet, bestå av en lagfaren domare. Lag (1989:656).

[K1]3 a §  Vid huvudförhandling i tvistemål skall tingsrätten bestå av tre lagfarna domare, om annat inte är föreskrivet.

[S2]Rätten skall bestå av en lagfaren domare när huvudförhandlingen hålls i förenklad form.

[S3]Rätten är vid huvudförhandlingen domför med en lagfaren domare om i annat fall än som avses i andra stycket rätten anser det tillräckligt att en domare sitter i rätten och parterna samtycker till det eller målet är av enkel beskaffenhet.

[S4]Består rätten av tre lagfarna domare och inträffar förfall för någon av dessa sedan huvudförhandlingen har påbörjats, är rätten domför med två lagfarna domare. Lag (1989:656).

[K1]3 b §  Tingsrätten skall vid huvudförhandling i brottmål bestå av en lagfaren domare och tre nämndemän. Om en av nämndemännen får förhinder sedan huvudförhandlingen har påbörjats, är rätten domför med en lagfaren domare och två nämndemän.

[S2]Vid huvudförhandling i mål om brott för vilket inte är föreskrivet svårare straff än böter eller fängelse i högst sex månader är tingsrätten domför utan nämndemän, om det inte finns anledning att döma till annan påföljd än böter och det i målet inte är fråga om företagsbot.

[S3]Om det finns skäl för det, får antalet lagfarna domare utökas med en utöver vad som följer av första stycket. Detsamma gäller i fråga om antalet nämndemän. Om någon eller några av ledamöterna får förhinder sedan huvudförhandlingen har påbörjats gäller första stycket andra meningen i fråga om domförhet. Lag (1997:391).

[K1]3 c §  Vid avgörande av mål utan huvudförhandling och vid prövning av frågor som hör till rättegången får tingsrätten ha den sammansättning som är föreskriven för huvudförhandling, om det föreligger särskilda skäl med hänsyn till målets eller frågans beskaffenhet. Lag (1989:656).

[K1]3 d §  I tvistemål där förlikning om saken är tillåten skall tingsrätten alltid bestå av en lagfaren domare, om värdet av vad som yrkas uppenbart inte överstiger hälften av basbeloppet enligt lagen (1962:381) om allmän försäkring.

[S2]Första stycket gäller inte, om en part första gången han skall föra talan i målet yrkar att allmänna regler skall tillämpas och därvid gör sannolikt att den bakomliggande tvisten rör ett högre värde eller att utgången annars är av synnerlig betydelse för bedömningen av andra föreliggande rättsförhållanden. Har talan väckts genom ansökan om betalningsföreläggande, skall den part som begär att målet överlämnas till tingsrätt senast i samband därmed framställa yrkande som nyss sagts.

[S3]Med värde enligt första stycket avses det värde som kan antas gälla vid tiden för talans väckande. Har talan väckts genom ansökan om betalningsföreläggande eller handräckning eller som enskilt anspråk i brottmål, avses värdet vid rättens beslut att tvisten skall handläggas som tvistemål. Vid bedömningen skall hänsyn inte tas till rättegångskostnaderna. Lag (1991:847).

[K1]3 e §  Åtgärder som avser endast beredandet av ett mål och som inte är av sådant slag att de bör förbehållas lagfarna domare får utföras av en annan tjänsteman som har tillräcklig kunskap och erfarenhet och som är anställd vid tingsrätten eller vid en länsrätt eller en hyresnämnd på samma ort som tingsrätten. Regeringen meddelar närmare föreskrifter om detta.

[S2]Bestämmelserna i 4 kap. 13 § gäller även för andra tjänstemän än domare när de utför åtgärder enligt första stycket. Lag (2005:1059).

[K1]4 §  Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer skall fastställa hur många nämndemän som skall finnas i varje domsaga.

[S2]Tingsrätten fördelar tjänstgöringen mellan nämndemännen efter samråd med dem. Lag (1983:370).

[K1]5 §  En tingsrätt skall ha kansli på den eller de orter som regeringen bestämmer. Tingsrätten skall ha tingsställe på den eller de orterna om regeringen inte bestämmer annat. Tingsrätten får också ha tingsställe på annan ort som regeringen bestämmer. Lag (2000:1455).

[K1]6 §  Tingsrätt skall hålla sammanträde så ofta det kräves för arbetet. Sammanträde för huvudförhandling (ting) skall hållas på tingsställe, om ej särskilda skäl tala för att sammanträdet hålles på annan ort. Lag (1975:502).

7 § har upphävts genom Lag (1990:443).

[K1]8 §  Utöver vad som följer av 3 b § får, vid prövning av vidlyftiga eller annars särskilt krävande mål om allmänt åtal i vilka bedömningen av ekonomiska eller skatterättsliga förhållanden har väsentlig betydelse, såsom särskilda ledamöter ingå, var för sig eller tillsammans,

  1. en person som förordnats som ekonomisk expert enligt 4 kap. 10 a §, om det finns behov av särskild fackkunskap inom rätten i fråga om ekonomiska förhållanden,
  2. en person som är eller har varit lagfaren domare i allmän förvaltningsdomstol, om det finns behov av särskild fackkunskap inom rätten i fråga om skatterättsliga förhållanden.

[S2]Om någon eller några av rättens ledamöter får förhinder sedan huvudförhandlingen har påbörjats, gäller 3 b § första stycket andra meningen i fråga om domförhet. Rätten får dock inte bestå av fler lagfarna domare än nämndemän. Lag (1997:391).

9 § har upphävts genom lag (2000:172).
10 § har upphävts genom lag (1975:502).
11 § har upphävts genom lag (1969:244).
12 § har upphävts genom lag (1969:244).
13 § har upphävts genom lag (1969:244).
14 § har upphävts genom lag (1969:244).
15 § har upphävts genom lag (1969:244).
16 § har upphävts genom lag (1969:244).
17 § har upphävts genom lag (1969:244).

2 Kap. Om hovrätt

[K2]1 §  Hovrätt är överrätt i mål, som fullföljas från allmän underrätt. Den äger tillsyn över de domstolar, som höra under hovrätten.

[K2]2 §  Hovrätt ska som första domstol ta upp mål om ansvar eller enskilt anspråk på grund av brott som i utövningen av tjänsten eller uppdraget har begåtts av domare i allmän underrätt.

[S2]Hovrätt är i övrigt första domstol i mål, beträffande vilka detta föreskrivs i lag. Lag (2008:156).

[K2]3 §  I varje hovrätt skall det finnas en hovrättspresident, en eller flera hovrättslagmän samt hovrättsråd av vilka en eller flera skall vara vice ordförande. De skall vara lagfarna.

[S2]En hovrätt får vara indelad i avdelningar. Chef för en avdelning är presidenten eller en lagman.

[S3]Vid varje hovrätt skall det finnas ett kansli som hålls öppet för allmänheten på bestämda tider. Lag (1998:1800).

/Träder i kraft I: 2008-11-01/

[K2]4 §  Hovrätten är domför med tre lagfarna domare. I mål som överklagats från tingsrätt skall dock minst fyra lagfarna domare delta när hovrätten avgör målet, om tingsrätten bestått av tre lagfarna domare. Om en av de lagfarna domarna får förhinder sedan huvudförhandling har påbörjats, är rätten ändå domför. Flera än fem lagfarna domare får inte delta i hovrätten.

[S2]I brottmål gäller, i stället för bestämmelserna i första stycket, att hovrätten är domför med tre lagfarna domare och två nämndemän. Om en av de lagfarna domarna eller en av nämndemännen får förhinder sedan huvudförhandling har påbörjats, är rätten ändå domför. Flera än fyra lagfarna domare och tre nämndemän får inte delta. Finns det inte anledning att döma till svårare straff än böter och är det i målet inte fråga om företagsbot, är hovrätten domför även med den sammansättning som anges i första stycket. Detsamma gäller vid handläggning som inte sker vid huvudförhandling.

[S3]Vid behandling av frågor om prövningstillstånd skall hovrätten bestå av tre lagfarna domare. Ett prövningstillstånd som inte är begränsat enligt 49 kap. 14 a § första stycket får dock meddelas av en lagfaren domare, om frågan är enkel.

[S4]Vid beslut om avskrivning av mål efter återkallelse eller efter det att ett överklagande har förfallit vid sammanträde som avses i 50 kap. 10 § eller 51 kap. 10 § är hovrätten domför med en lagfaren domare. Detsamma gäller vid beslut om undanröjande av tingsrättens avgörande sedan käromålet återkallats.

[S5]Åtgärder som avser endast beredandet av ett mål får utföras av en lagfaren domare i hovrätten eller, om de inte är av sådant slag att de bör förbehållas lagfarna domare, av en annan tjänsteman i hovrätten som har tillräcklig kunskap och erfarenhet. Regeringen meddelar närmare föreskrifter om detta.

[S6]Bestämmelserna i 4 kap. 13 § gäller även för andra tjänstemän än domare när de utför åtgärder enligt femte stycket. Lag (2005:683).

[K2]4 a §  Utöver vad som följer av 4 § får i hovrätten som särskilda ledamöter ingå, var för sig eller tillsammans,

  1. en person som förordnats som ekonomisk expert enligt 4 kap. 10 a §, om det finns behov av särskild fackkunskap inom hovrätten i fråga om ekonomiska förhållanden,
  2. en person som är eller har varit lagfaren domare i allmän förvaltningsdomstol, om det finns behov av särskild fackkunskap inom hovrätten i fråga om skatterättsliga förhållanden. Lag (1985:415).

[K2]4 b §  Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer skall fastställa hur många nämndemän som skall finnas i hovrättens domkrets för tjänstgöring i hovrätten.

[S2]Hovrätten fördelar tjänstgöringen mellan nämndemännen efter samråd med dem. Lag (1985:415).

[K2]5 §  Hovrätt skall sammanträda på den ort där den har sitt säte.

[S2]Sammanträde får också hållas på någon annan ort om det finns skäl till det.

[S3]Sammanträde skall hållas så ofta det krävs för arbetet. Lag (1993:514).

[K2]6 §  Rikets hovrätter äro: Svea hovrätt, Göta hovrätt, hovrätten över Skåne och Blekinge, hovrätten för Västra Sverige, hovrätten för Nedre Norrland och hovrätten för Övre Norrland.

[S2]Om hovrätternas domkretsar förordnar regeringen. Lag (1974:573).

[K2]7 §  har upphört att gälla genom lag (1975:502).

3 Kap. Om högsta domstolen

[K3]1 §  Högsta domstolen är överrätt i mål, som fullföljas från hovrätt. Lag (1974:573).

[K3]2 §  Att i högsta domstolen talan i visst fall må föras mot beslut av advokatsamfundets styrelse eller annat samfundets organ, stadgas i 8 kap. 8 §. Lag (1974:573).

[K3]3 §  Högsta domstolen skall som första domstol ta upp mål om ansvar eller enskilt anspråk på grund av brott som i utövningen av tjänsten eller uppdraget begåtts av statsråd, justitieråd, regeringsråd, någon av riksdagens ombudsmän, justitiekanslern, riksåklagaren, domare eller generaladvokat i Europeiska gemenskapernas domstol, domare i förstainstansrätten vid denna domstol eller den som utövar något av dessa ämbeten eller av hovrättsdomare eller revisionssekreterare.

[S2]Högsta domstolen skall vidare som första domstol pröva om justitieråd eller regeringsråd skall skiljas eller avstängas från sin tjänst eller vara skyldig att genomgå läkarundersökning. Högsta domstolen är i övrigt första domstol i mål beträffande vilka detta föreskrivs i lag. Lag (1995:315).

[K3]4 §  Högsta domstolen består av fjorton justitieråd eller det högre antal som behövs. Justitieråden skall vara lagfarna. De får inte inneha eller utöva något annat ämbete.

[S2]Regeringen förordnar ett av justitieråden att vara domstolens ordförande.

[S3]Högsta domstolen skall vara delad i två eller flera avdelningar. Avdelningarna är lika behöriga att ta upp mål som Högsta domstolen handlägger.

[S4]Högsta domstolens ordförande är även ordförande på en avdelning. Ordförande på annan avdelning är det justitieråd som regeringen förordnar.

[S5]Justitieråden indelas till tjänstgöring på avdelningarna för viss tidsperiod enligt de grunder som Högsta domstolen beslutar.

[S6]När ett justitieråd på grund av sjukdom eller därmed jämförlig omständighet inte kan tjänstgöra i Högsta domstolen, får den som avgått med ålderspension från sin tjänst som justitieråd förordnas att tillfälligt tjänstgöra som ersättare. Vad som i lag eller annan författning föreskrivs om justitieråd skall även tillämpas på ersättare. Lag (2003:1149).

[K3]5 §  Finner någon av Högsta domstolens avdelningar vid överläggning till dom eller beslut att den mening som råder på avdelningen avviker från en rättsgrundsats eller lagtolkning, som förut varit antagen av Högsta domstolen, får avdelningen besluta att målet eller, om det är lämpligt, en viss fråga i målet skall avgöras av Högsta domstolen i dess helhet eller med nio ledamöter. Sådant beslut får också meddelas, om det i annat fall är av särskild betydelse för rättstillämpningen att målet eller viss fråga avgörs av Högsta domstolen i dess helhet eller med nio ledamöter. Vid prövning med nio ledamöter skall målet eller frågan hänskjutas till avgörande av domstolen i dess helhet, om minst tre av de nio ledamöterna begär detta.

[S2]Om det i särskilda, för avdelningen kända domar eller beslut, på olika tider har gjort sig gällande mot varandra stridande åsikter i fråga om viss rättsgrundsats eller lagtolkning inom Högsta domstolen, gäller första stycket första meningen endast om avdelningen finner att den rådande meningen avviker från den dom eller det beslut som meddelades senast.

[S3]Första stycket gäller inte mål som angår den som är häktad eller mål som annars enligt särskild föreskrift kräver ett skyndsamt avgörande, om målet inte utan menlig tidsutdräkt kan avgöras av Högsta domstolen i dess helhet eller med nio ledamöter.

[S4]När ett mål eller en fråga avgörs av Högsta domstolen i dess helhet, skall, om laga hinder inte möter, alla justitieråden delta i avgörandet. Lag (1996:157).

[K3]6 §  En avdelning av Högsta domstolen är domför med fem ledamöter. Fler än sju ledamöter får inte sitta i rätten.

[S2]Om prövningen är enkel, är avdelningen domför med tre ledamöter vid prövning av

  1. frågor om häktning och reseförbud som avses i 55 kap. 8 § andra stycket tredje meningen,
  2. ansökningar om resning eller återställande av försutten tid,
  3. klagan över domvilla,
  4. frågor om återförvisning av mål till hovrätt,
  5. frågor om beviljande av prövningstillstånd i hovrätt, eller
  6. frågor om avvisning av en ansökan eller klagan som har getts in omedelbart till Högsta domstolen men som domstolen inte skall pröva som första instans.

[S3]Om en framställning i ett mål som skall tas upp omedelbart av Högsta domstolen inte innefattar laga skäl för talan eller det annars är uppenbart att talan är ogrundad, är avdelningen domför med tre ledamöter när dom i målet meddelas utan att stämning har utfärdats.

[S4]En avdelning är domför med en ledamot vid avslag på eller avvisning av en ansökan om resning eller återställande av försutten tid eller en klagan över domvilla, om

  1. Högsta domstolen tidigare beträffande samma avgörande har avslagit en ansökan eller klagan från samma sökande eller klagande, och
  2. sökanden eller klaganden inte anför något nytt som är av betydelse för prövningen av ansökningen eller klagan.

[S5]Frågor om prövningstillstånd i Högsta domstolen får avgöras av en ledamot. Fler än tre ledamöter får inte delta. Frågor om prövningstillstånd som har förklarats vilande enligt 54 kap. 11 § andra stycket avgörs dock av de ledamöter som prövar målet.

[S6]En avdelning är domför med en ledamot vid prövning av

  1. frågor om avskrivning av mål efter återkallelse eller efter det att ett överklagande har förfallit,
  2. frågor om avvisning av ett överklagande hos Högsta domstolen,
  3. frågor om förening av mål enligt 14 kap. 7 a §,
  4. överklagande av hovrätts avvisningsbeslut som avses i 54 kap. 17 §,
  5. frågor som avses i 55 kap. 8 § andra stycket första och andra meningarna, eller
  6. en ansökan om resning eller återställande av försutten tid eller en klagan över domvilla när ansökningen eller klagan inte innefattar laga skäl för den begärda åtgärden eller det annars är uppenbart att den är ogrundad. Lag (2005:195).

[K3]7 §  När en avdelning behandlar ansökan om resning eller klagan över domvilla i ett mål som avgjorts av Högsta domstolen, får inte någon ledamot som deltagit i det tidigare avgörandet tjänstgöra på avdelningen, om tillräckligt antal ledamöter ändå finns att tillgå inom domstolen. Lag (1994:1034).

[K3]8 §  För beredning och föredragning av mål i högsta domstolen finns hos domstolen särskilda tjänstemän. Lag (1985:934).

4 Kap. Om domare

[K4]1 §  Lagfaren domare skall vara svensk medborgare och hava avlagt för behörighet till domarämbete föreskrivna kunskapsprov.

[S2]Ej må den utöva domarämbete, som är i konkurstillstånd eller som har förvaltare enligt 11 kap. 7 § föräldrabalken.

[S3]Om kunskapsprov och villkor i övrigt för utövande av domarämbete förordnar regeringen. Lag (1988:1260).

[K4]2 §  Domare, som avses i 1 kap. 2 §, 2 kap. 3 § eller 3 kap. 4 § första stycket, utnämns av regeringen. Lag (1991:1819).

[K4]3 §  Har upphävts genom lag (1964:646).

[K4]4 §  Om beviljande av ledighet och förordnande av vikarie för lagfaren domare i hovrätt eller underrätt meddelas bestämmelser av regeringen. Lag (1974:573).

[K4]5 §  Nämndemän utses genom val.

[S2]Om det i en domsaga ingår mer än en kommun eller, utöver en eller flera kommuner, en del av en annan kommun, fördelar tingsrätten antalet nämndemän mellan kommunerna i förhållande till kommunernas respektive kommundelens folkmängd.

[S3]Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer skall för varje län inom hovrätts domkrets eller, om del av län ingår i hovrätts domkrets, för sådan del fastställa det antal nämndemän i hovrätt som skall utses. Lag (2007:74).

[K4]6 §  Valbar till nämndeman är varje svensk medborgare, som inte är underårig eller har förvaltare enligt 11 kap. 7 § föräldrabalken. För att vara valbar till nämndeman krävs vidare, i tingsrätt att han eller hon är folkbokförd i kommunen eller den del därav som hör till tingsrätten och i hovrätt att han eller hon är folkbokförd i länet eller den del därav som hör till hovrätten. Den som är lagfaren domare, anställd vid domstol, åklagare, polisman eller advokat eller annan som har till yrke att föra andras talan inför rätta får inte vara nämndeman.

[S2]Ingen får samtidigt vara nämndeman i hovrätt och tingsrätt.

[S3]Till nämndeman bör endast den utses som med hänsyn till omdömesförmåga, självständighet, laglydnad och övriga omständigheter är lämplig för uppdraget.

[S4]Den som fyllt sextio år eller uppger något giltigt hinder är inte skyldig att ta emot uppdrag som nämndeman. Den som har avgått som nämndeman är inte skyldig att ta emot nytt uppdrag förrän efter fyra år.

[S5]Domstolen prövar självmant den valdes behörighet. Lag (2007:74).

[K4]7 §  Val av nämndeman i tingsrätt förrättas av kommunfullmäktige.

[S2]Val av nämndeman i hovrätt förrättas av landstingsfullmäktige. I Gotlands län förrättas valet av kommunfullmäktige i Gotlands kommun.

[S3]Valet skall vara proportionellt, om det begärs av minst så många väljande som motsvarar det tal man får om samtliga väljandes antal delas med det antal personer valet avser ökat med 1. Om förfarandet vid sådant proportionellt val finns bestämmelser i lagen (1992:339) om proportionellt valsätt.

[S4]Vid val av nämndemän skall eftersträvas att nämndemannakåren får en allsidig sammansättning med hänsyn till ålder, kön, etnisk bakgrund och yrke. Om det finns flera alternativa sätt att uppnå en allsidig sammansättning, bör de personer väljas som inte tidigare tjänstgjort som nämndemän eller som tjänstgjort kortast tid. Lag (2006:850).

[K4]7 a §  En nämndeman har rätt till ledighet från anställning i den utsträckning som behövs för att han eller hon skall kunna utföra sitt uppdrag. Lag (2006:850).

[K4]8 §  En nämndeman väljs för fyra år. Den som har fyllt sextio år får avgå som nämndeman. Domstolen får entlediga en nämndeman som visar giltigt hinder.

[S2]Domstolen skall entlediga en nämndeman som genom att begå brott eller på annat sätt har visat sig uppenbart olämplig för uppdraget.

[S3]Om en nämndeman inte längre är valbar eller behörig, upphör nämndemannens uppdrag. Fullmäktige får dock besluta att en nämndeman, som till följd av ändrad folkbokföring inte längre är valbar, får ha kvar sitt uppdrag under resten av mandatperioden.

[S4]Om en nämndemans uppdrag upphör under tjänstgöringstiden utses en ny nämndeman för den tid som återstår. Ändras antalet nämndemän inom domsagan eller länet får en nytillträdande nämndeman utses för kortare tid än som följer av första stycket. Lag (2006:850).

[K4]8 a §  Domstolen får stänga av en nämndeman från tjänstgöringen om han eller hon

  1. är föremål för ett ärende om entledigande,
  2. är föremål för förundersökning eller står under åtal för ett brott som vid fällande dom kan antas leda till entledigande, eller
  3. i övrigt uppvisar ett beteende eller ett tillstånd som bedöms skada allmänhetens förtroende för rättskipningen.

[S2]Ett beslut om avstängning enligt första stycket 3 skall gälla för viss tid, dock högst sex månader. Lag (2006:850).

[K4]8 b §  Beslut om entledigande och avstängning av nämndemän får överklagas till en särskild statlig nämnd. Nämndens beslut får inte överklagas.

[S2]Regeringen meddelar föreskrifter om nämnden. Lag (2006:850).

[K4]9 §  En nämndeman som entledigats eller avgått är, om han eller hon alltjämt är valbar, skyldig att fullgöra uppdraget till dess domstolen fått besked om att annan blivit vald samt att även därefter tjänstgöra vid fortsatt behandling av mål i vars handläggning han eller hon tidigare har deltagit. Detta gäller dock inte den som entledigats enligt 8 § andra stycket eller som avgått sedan ett ärende om sådant entledigande eller om avstängning har inletts. Lag (2006:850).

[K4]10 §  Är nämndeman av jäv hindrad att tjänstgöra eller uteblir han från rättens sammanträde och kan annan nämndeman ej utan tidsutdräkt infinna sig, äge rättens ordförande till tjänstgöring i nämnden kalla någon, som är valbar till nämndeman för domkretsen.

[K4]10 a §  Regeringen förordnar för tre år i sänder dem som skall tjänstgöra som ekonomiska experter enligt 1 kap. 8 § och 2 kap. 4 a §. Under treårsperioden får vid behov ytterligare personer förordnas för återstående del av perioden. Inträffar medan en ekonomisk expert deltar i behandlingen av ett mål en omständighet som medför att förordnandet skall upphöra att gälla, skall förordnandet oberoende därav anses ha fortsatt giltighet såvitt avser det pågående målet.

[S2]Den som skall tjänstgöra som ekonomisk expert skall vara svensk medborgare och får ej vara underårig eller i konkurstillstånd eller ha förvaltare enligt 11 kap. 7 § föräldrabalken. Lag (1988:1260).

[K4]11 §  Domare skall, innan han må tjänstgöra, avlägga denna ed:

[S2]"Jag N.N. lovar och försäkrar på heder och samvete, att jag vill och skall efter mitt bästa förstånd och samvete i alla domar rätt göra, ej mindre den fattige än den rike, och döma efter Sveriges lag och laga stadgar; aldrig lag vränga eller orätt främja för släktskap, svågerskap, vänskap, avund, illvilja eller räddhåga, ej heller för mutor och gåvor eller annan orsak, under vad sken det vara må; ej den saker göra, som saklös är, eller den saklös, som saker är. Jag skall varken förr, än domen avsäges, eller sedan uppenbara dem, som till rätta gå, eller andra de rådslag rätten inom stängda dörrar håller. Detta allt vill och skall jag som en ärlig och uppriktig domare troget hålla."

[S3]Ed skall avläggas inför domstol eller inför rättens ordförande. Lag (1975:1288).

[K4]12 §  De som med varandra äro eller varit gifta eller äro i rätt upp- och nedstigande släktskap eller svågerlag eller äro syskon eller äro i det svågerlag, att den ene är eller varit gift med den andres syskon, eller de som på liknande sätt äro varandra närstående må ej samtidigt sitta som domare i rätten. Lag (1973:240).

[K4]13 §  Domare är jävig att handlägga mål:

  1. Om han själv är part eller eljest har del i saken eller av dess utgång kan vänta synnerlig nytta eller skada;
  2. om han med part är eller varit gift eller är i rätt upp- eller nedstigande släktskap eller svågerlag eller är syskon eller är i det svågerlag, att den ene är eller varit gift med den andres syskon, eller om han på liknande sätt är part närstående;
  3. om han till någon, som har del i saken eller av dess utgång kan vänta synnerlig nytta eller skada, står i förhållande, som avses i 2;
  4. om han eller någon honom närstående, som avses i 2, är förmyndare, god man eller förvaltare för part eller eljest parts ställföreträdare eller är ledamot av styrelsen för bolag, förening eller annat samfund, stiftelse eller annan sådan inrättning, som är part, eller, då kommun eller annan sådan menighet är part, är ledamot av nämnd eller styrelse, som handhar förvaltningen av den angelägenhet målet rör;
  5. om han eller någon honom närstående, som sägs i 2, till någon, som har del i saken eller av dess utgång kan vänta synnerlig nytta eller skada, står i förhållande, som avses i 4;
  6. om han är parts vederdeloman, dock ej om parten sökt sak med honom för att göra honom jävig;
  7. om han i annan rätt såsom domare eller befattningshavare fattat beslut, som rör saken, eller hos annan myndighet än domstol eller såsom skiljeman tagit befattning därmed;
  8. vid huvudförhandling i brottmål om han före denna huvudförhandling har prövat frågan om den tilltalade har begått gärningen;
  9. om han i saken såsom rättegångsombud fört parts talan eller biträtt part eller vittnat eller varit sakkunnig; eller
  10. om eljest särskild omständighet föreligger, som är ägnad att rubba förtroendet till hans opartiskhet i målet. Lag (1993:348).

[K4]14 §  Vet domare omständighet föreligga, som kan antagas utgöra jäv mot honom, vare han skyldig att självmant giva det till känna.

[S2]Vill part göra jäv mot domare, skall han framställa invändning därom, då han första gången för talan i målet, sedan han erhöll kännedom om att domaren sitter i rätten eller eljest tager befattning med målet eller, om den omständighet, varå jävet grundas, då ej var känd för parten, sedan han erhöll sådan kännedom. Underlåter parten det, vare hans rätt att framställa invändningen förfallen.

[S3]Fråga om jäv mot domare i lägre rätt får inte upptagas i högre rätt, med mindre jävet i den högre rätten görs av part, som enligt vad i andra stycket stadgats är berättigad därtill, eller överklagande sker av beslut, varigenom jävet ogillats. Lag (1983:370).

[K4]15 §  Sedan fråga om jäv mot domare uppkommit, må han vidtaga allenast sådan åtgärd i målet, som icke utan synnerlig olägenhet kan uppskjutas och ej innefattar avgörande av målet. Åtgärd, som nu sagts, må av domare vidtagas, ehuru han förklarats jävig.

[S2]Har part i rätt tid gjort jäv mot domare, give rätten, så snart ske kan, särskilt beslut däröver.

[S3]I prövning av jävsfråga må domaren ej deltaga, med mindre rätten utan honom ej är domför och annan domare ej kan utan tidsutdräkt taga säte i rätten.

/Upphör att gälla U: 2008-11-01/

5 Kap. Om offentlighet och ordning vid domstol

/Träder i kraft I: 2008-11-01/

5 kap. Om offentlighet och ordning m.m. vid domstol

[K5]1 §  Förhandling vid domstol skall vara offentlig.

[S2]Kan det antas att det vid förhandling kommer att förebringas uppgift, för vilken hos domstolen gäller sekretess som avses i sekretesslagen (1980:100), får rätten, om det bedöms vara av synnerlig vikt att uppgiften inte röjs, förordna att förhandlingen i vad den angår uppgiften skall hållas inom stängda dörrar. Även i annat fall får förhandling hållas inom stängda dörrar, om sekretessen gäller enligt 7 kap.22 eller 23 §, 8 kap. 17 § eller 9 kap.15 eller 16 §sekretesslagen eller, i vad avser domstolsförhandling under förundersökning i brottmål eller därmed likställt mål eller ärende, enligt 5 kap.1 eller 7 § eller 9 kap. 17 § samma lag. Förhandling skall alltid hållas inom stängda dörrar, om sekretessen gäller enligt 9 kap. 3 § andra stycket samma lag och det skulle strida mot avtal som avses där att uppgiften röjs vid förhandlingen.

[S3]Förhör med den som är under femton år eller lider av en psykisk störning får hållas inom stängda dörrar.

[S4]Är eljest för särskilt fall föreskrivet, att förhandling må hållas inom stängda dörrar, vare det gällande. Lag (2006:47).

[K5]2 §  Tillträde till offentlig förhandling må, när rättens ordförande finner skäl därtill, vägras den som enligt vad är känt eller må antagas ej fyllt aderton år. Lag (1974:239).

[K5]3 §  Vid förhandling inom stängda dörrar må efter medgivande av rättens ordförande tjänsteman vid domstolen så ock den som för sin utbildning tjänstgör vid denna vara närvarande. När särskilda skäl äro därtill, må rätten medgiva även annan att närvara vid sådan förhandling.

[K5]4 §  Har förhandling hållits inom stängda dörrar och har därvid förebringats uppgift, för vilken hos domstolen gäller sekretess som avses i sekretesslagen (1980:100), äge rätten förordna att uppgiften icke får uppenbaras. Lag (1980:101).

[K5]5 §  Överläggning till dom eller beslut skall hållas inom stängda dörrar, om rätten ej finner det kunna ske offentligt. Hålles överläggning inom stängda dörrar, må, utom rättens ledamöter, närvara endast sådan rättens tjänsteman, som har att taga befattning med målet. När särskilda skäl äro därtill, må rätten medgiva även annan att närvara vid sådan överläggning.

[S2]Avkunnande av dom eller beslut skall ske offentligt. I den utsträckning domen eller beslutet innehåller uppgift som omfattas av förordnande om sekretess enligt 12 kap. 4 § andra stycket sekretesslagen (1980:100), skall dock avkunnandet ske inom stängda dörrar. Lag (1980:101).

[K5]6 §  Är part, vittne eller annan, som skall höras inför rätten, ej mäktig svenska språket må tolk anlitas att biträda rätten.

[S2]Finnes vid rätten allmän tolk för det språk, varom är fråga, skall han anlitas. I annat fall förordne rätten lämplig person att i målet biträda som tolk.

[S3]Är den som skall höras allvarligt hörsel- eller talskadad, må ock tolk anlitas att biträda rätten.

[S4]Ej må den anlitas som tolk, vilken till saken eller till någondera parten står i sådant förhållande, att hans tillförlitlighet därigenom kan anses förringad.

[S5]Om anställande av allmän tolk så ock om anlitande av tolk, då den som skall höras är allvarligt hörsel- eller talskadad, meddelas bestämmelser av regeringen. Lag (1975:589).

[K5]7 §  Den som anställes som allmän tolk eller eljest förordnas att biträda som tolk skall inför rätten avlägga ed, att han efter bästa förstånd skall fullgöra det uppdrag, som lämnats honom. Finnes anledning antaga att den som förordnas att biträda som tolk skall erhålla ytterligare uppdrag som tolk vid domstolen, må han avlägga ed som avser även framtida uppdrag. Lag (1975:1288).

[K5]8 §  En tolk har rätt till skälig ersättning för arbete, tidsspillan och utlägg som uppdraget krävt. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer fastställer taxa som skall tillämpas vid bestämmande av ersättning. Ersättningen betalas av allmänna medel. Lag (1984:131).

/Träder i kraft I: 2008-11-01/

[K5]9 §  Det ankommer på rättens ordförande att upprätthålla ordningen vid rättens sammanträden och att meddela de ordningsregler som behövs. Ordföranden får utvisa den som stör förhandlingen eller på annat sätt uppträder otillbörligt. Ordföranden får också begränsa antalet åhörare i rättssalen för att undvika trängsel.

[S2]En bildupptagning i eller en bildöverföring från rättssalen får ske endast om det följer av lag. Rätten får förbjuda annans ljudupptagning eller ljudöverföring under ett förhör, om det kan antas att upptagningen eller överföringen besvärar den som hörs i sådan grad att det blir till men för utredningen.

[S3]Om någon som har utvisats tränger sig in i rättssalen eller om någon i övrigt inte lyder en tillsägelse som har meddelats för att upprätthålla ordningen, får rätten besluta att han eller hon omedelbart skall häktas och kvarbli i häkte så länge sammanträdet pågår, dock inte längre än tre dagar.

[S4]Om säkerhetskontroll i domstol finns särskilda föreskrifter. Lag (2005:683).

/Träder i kraft I: 2008-11-01/

[K5]10 §  Parter och andra som skall delta i ett sammanträde inför rätten skall infinna sig i rättssalen eller där sammanträdet annars hålls.

[S2]Om det finns skäl för det, får rätten besluta att en part eller annan som avses i första stycket i stället skall delta genom ljudöverföring eller ljud- och bildöverföring. Vid bedömningen av om det finns skäl för ett sådant deltagande skall rätten särskilt beakta

  1. de kostnader eller olägenheter som skulle uppkomma om den som skall delta i sammanträdet måste infinna sig i rättssalen, och
  2. om någon som skall delta i sammanträdet känner påtaglig rädsla för att vara närvarande i rättssalen.

[S3]Ett deltagande enligt andra stycket får inte ske, om det är olämpligt med hänsyn till ändamålet med personens inställelse och övriga omständigheter.

[S4]Den som deltar i ett sammanträde genom ljudöverföring eller ljud- och bildöverföring skall anses ha inställt sig inför rätten. Lag (2005:683).

/Träder i kraft I: 2008-11-01/

[K5]11 §  Om det finns skäl för det, får rätten besluta att syn skall hållas genom ljudöverföring eller ljud- och bildöverföring. Ett sådant beslut får dock inte fattas, om det är olämpligt med hänsyn till bevisningens art och övriga omständigheter. Lag (2005:683).

/Träder i kraft I: 2008-11-01/

[K5]12 §  Rätten skall se till att de, som skall delta i ett sammanträde och som inte kan beredas plats i rättssalen, kan följa sammanträdet genom en ljud- och bildöverföring i en lokal som ställts i ordning för detta ändamål (sidosal).

[S2]Rätten får även låta åhörare som inte kan beredas plats i rättssalen följa sammanträdet genom en ljudöverföring eller en ljud- och bildöverföring i en sidosal.

[S3]Bestämmelserna i 9 § skall tillämpas också i fråga om en sidosal. Lag (2005:683).

6 kap. Om registrering av uppgifter och handlingar

[K6]1 §  Vid domstolen skall det föras register över alla mål. Registret skall utvisa tiden då varje mål kommit in, de åtgärder som vidtagits med målet, tiden för målets avgörande och, om missnöje anmälts eller överklagande kommit in, dagen då det skett och de åtgärder som vidtagits. Lag (2000:172).

[S2]Handlingarna i målet skall föras samman till en akt.

[K6]2 §  Av målregistret eller av akten skall det framgå

  1. domstolens avgöranden i målet, när de har beslutats och vem eller vilka som svarar för beslutet, samt
  2. vem eller vilka som svarar för gjorda anteckningar.

[S2]När omröstning har förekommit skall skiljaktiga meningar framgå av målregistret eller av akten. Lag (2000:172).

[K6]3 §  Vid ett sammanträde skall följande antecknas:

  1. tid och ställe för sammanträdet,
  2. vilka som deltar i sammanträdet,
  3. rättegångsfullmakter som ges muntligen inför domstolen,
  4. när sammanträdet hålls inom stängda dörrar, anledningen till det,
  5. parternas yrkanden och invändningar samt medgivanden eller bestridanden av motpartens yrkanden,
  6. yrkanden av andra än parter samt parternas medgivanden eller bestridanden av sådana yrkanden,
  7. den utredning som läggs fram,
  8. vad som iakttas vid en syn på stället, samt
  9. det som i övrigt förekommer vid ett sammanträde, i den mån det kan ha betydelse för parterna eller för högre rätt att det antecknas.

[S2]Anteckningarna skall göras i anslutning till sammanträdet.

[S3]Bestämmelserna i 4 kap. 13 § om jäv gäller för den som gör anteckningarna. Lag (2000:172).

/Träder i kraft I: 2008-11-01/

[K6]4 §  Vid ett sammanträde som hålls under förberedelsen av ett mål och som inte endast avser bevisupptagning skall utöver vad som anges i 3 § följande antecknas:

  1. i korthet de omständigheter som parterna åberopar samt motpartens yttrande över dessa omständigheter,
  2. de bevis som parterna vill åberopa och vad de vill styrka med varje bevis, samt
  3. det som i övrigt behövs inför målets avgörande. Lag (2005:683).

[K6]5 §  När ett bevis tas upp av en domstol som inte har att fatta något slutligt avgörande i målet eller ärendet, skall det upprättas ett protokoll över vad som förekommer. Lag (2000:172).

/Träder i kraft I: 2008-11-01/

[K6]6 §  I tingsrätt skall en berättelse som lämnas i bevissyfte dokumenteras genom en ljud- och bildupptagning, om det inte finns särskilda skäl mot det. En berättelse som lämnas i högre rätt får dokumenteras på samma sätt.

[S2]Om en berättelse som lämnas i bevissyfte inför domstol inte dokumenteras enligt första stycket, skall den dokumenteras genom en ljudupptagning eller, i den omfattning berättelsen kan antas vara av betydelse i målet, skrivas ned. Detta gäller dock inte vid huvudförhandling i Högsta domstolen.

[S3]Om berättelsen skrivs ned, skall parterna och den som hörts genast få tillfälle att kontrollera det som skrivits. Den som lämnat berättelsen skall tillfrågas om han eller hon har något att invända mot innehållet. En invändning som inte leder till någon ändring skall antecknas. Därefter får det som skrivits inte ändras. Lag (2005:683).

/Träder i kraft I: 2008-11-01/

[K6]6 a §  Det som iakttas vid syn får dokumenteras genom en ljud- och bildupptagning. Lag (2005:683).

[K6]7 §  Det som i detta kapitel sägs om mål gäller även ärenden som handläggs enligt denna balk. Lag (2000:172).

7 Kap. Om åklagare och om jäv mot anställda inom polisväsendet m.fl.

[K7]1 §  Allmänna åklagare är:

  • riksåklagaren och vice riksåklagaren,
  • överåklagare och vice överåklagare, samt
  • chefsåklagare, vice chefsåklagare och kammaråklagare.

[S2]Närmare bestämmelser om åklagarväsendet meddelas av regeringen. Lag (2001:280).

[K7]2 §  Riksåklagaren är under regeringen högste åklagare och har ansvaret för och ledningen av åklagarväsendet.

[S2]Vice riksåklagaren är riksåklagarens ställföreträdare. I övrigt får vice riksåklagaren i den omfattning som riksåklagaren bestämmer utföra de åklagaruppgifter som riksåklagaren får utföra.

[S3]Om det finns särskilda skäl får regeringen, efter anmälan av riksåklagaren, förordna en överåklagare att för viss tid fullgöra åklagaruppgifter som får utföras av vice riksåklagaren.

[S4]Under riksåklagaren har överåklagare ansvaret för åklagarverksamheten inom särskilda områden. Lag (2004:1264).

[K7]3 §  Riksåklagaren och vice riksåklagaren anställs med fullmakt genom beslut av regeringen. Lag (2001:280).

[K7]4 §  Allmänna åklagare utför åklagaruppgifter i tingsrätt och hovrätt. Endast riksåklagaren är emellertid allmän åklagare i hovrätt i mål som avses i 2 kap. 2 § första stycket.

[S2]Riksåklagaren är allmän åklagare i Högsta domstolen.

[S3]Riksåklagaren får förordna en annan allmän åklagare att utföra talan i Högsta domstolen. Lag (2004:402).

[K7]5 §  Riksåklagaren, överåklagare och vice överåklagare får överta uppgifter som skall utföras av lägre åklagare. Lag (2004:1264).

[K7]6 §  Om det för åklagare beträffande visst brott finns omständighet som skulle utgöra jäv mot domare, får han eller hon inte ta befattning med förundersökning, åtal för brottet eller annan åtgärd enligt denna balk. Detsamma gäller vid fullgörandet av andra åklagaruppgifter.

[S2]Jäv får inte grundas på åtgärd som en åklagare har vidtagit på tjänstens vägnar, eller gärning som förövats mot honom eller henne i eller för hans eller hennes tjänst.

[S3]Även om en åklagare är jävig, får han eller hon vidta åtgärder som inte utan fara kan uppskjutas.

[S4]En fråga om jäv mot åklagare prövas av en överåklagare. Jäv mot vice riksåklagaren och biträdande åklagare till riksåklagaren, överåklagare och vice överåklagare prövas dock av riksåklagaren. Jäv mot riksåklagaren prövas av honom eller henne. Lag (2004:1264).

[K7]7 §  Inom åklagarväsendet får det finnas biträdande åklagare. Dessa åklagare får i den omfattning som regeringen bestämmer utföra uppgifter som skall utföras av allmän åklagare. Väckande eller fullföljande av åtal i Högsta domstolen får dock inte beslutas av någon annan än riksåklagaren.

[S2]Det får även finnas extra åklagare inom åklagarväsendet. Regeringen bestämmer i vilken omfattning extra åklagare får förordnas att utföra uppgifter som skall utföras av annan allmän åklagare än riksåklagaren eller vice riksåklagaren. Riksåklagaren får förordna extra åklagare att utföra talan i Högsta domstolen. Lag (2004:1264).

[K7]8 §  För särskilda åklagare gäller vad som är föreskrivet för dem.

[S2]Ingen annan särskild åklagare än justitiekanslern eller en justitieombudsman får besluta att åtal skall väckas eller fullföljas i Högsta domstolen. Lag (2001:280).

[K7]9 §  Det som anges i 6 § om åklagare tillämpas även på anställda inom polisväsendet eller vid Skatteverket, Tullverket eller Kustbevakningen som har att vidta åtgärd eller meddela beslut enligt denna balk. En fråga om jäv prövas av respektive myndighet. Lag (2006:83).

8 Kap. Om advokater

[K8]1 §  För riket skall finnas ett allmänt advokatsamfund. Stadgar för samfundet fastställas av regeringen.

[S2]Advokat är den som är ledamot av samfundet. Lag (1974:573).

/Träder i kraft I: 2008-07-01/

[K8]2 §  Till ledamot av advokatsamfundet får endast den antas som

  1. har hemvist i Sverige eller i en annan stat inom Europeiska unionen, Europeiska ekonomiska samarbetsområdet eller i Schweiz,
  2. har avlagt de kunskapsprov som är föreskrivna för behörighet till domarämbete,
  3. har genomgått för advokatverksamhet erforderlig praktisk och teoretisk utbildning,
  4. har gjort sig känd för redbarhet, och
  5. även i övrigt bedöms lämplig att utöva advokatverksamhet.

[S2]Advokatsamfundets styrelse får i enskilda fall medge undantag från antagningskraven såvitt gäller första stycket 1. Detsamma gäller antagningskraven enligt första stycket 2 och 3 beträffande den som är auktoriserad som advokat i en annan stat i enlighet med där gällande bestämmelser.

[S3]Den som har genomgått en utbildning som krävs för att bli advokat i en stat inom Europeiska unionen, Europeiska ekonomiska samarbetsområdet eller i Schweiz och som i Sverige genomgått ett prov som visar att han eller hon har tillräckliga kunskaper om den svenska rättsordningen, ska anses uppfylla kraven enligt första stycket 2 och 3. Detsamma gäller den som registrerats enligt 2 a § och som därefter under minst tre år bedrivit faktisk och regelbunden advokatverksamhet i Sverige, under förutsättning antingen att verksamheten huvudsakligen omfattat svensk rätt eller att, om verksamheten inte huvudsakligen omfattat svensk rätt, den registrerade på annat sätt har förvärvat tillräckliga kunskaper och erfarenheter för att antas till ledamot i samfundet.

[S4]Den som har blivit auktoriserad som advokat i Danmark, Finland, Island eller Norge i enlighet med där gällande bestämmelser och som därefter under minst tre år på ett tillfredsställande sätt har tjänstgjort som biträdande jurist på advokatbyrå i Sverige ska anses uppfylla kraven enligt första stycket 2-5.

[S5]Den som är försatt i konkurs eller som har förvaltare enligt 11 kap. 7 § föräldrabalken får inte antas till ledamot. Inte heller får den antas till ledamot som enligt 3 § lagen (1985:354) om förbud mot juridiskt eller ekonomiskt biträde i vissa fall är förbjuden att lämna juridiskt eller ekonomiskt biträde.

[S6]Ordinarie domare, allmän åklagare eller kronofogde får inte antas till ledamot. Detsamma gäller den som annars är anställd hos någon annan än advokat, om inte advokatsamfundets styrelse medger undantag. Lag (2008:420).

[K8]2 a §  Den som är auktoriserad som advokat i en annan stat inom Europeiska unionen och utövar stadigvarande advokatverksamhet i Sverige under sitt hemlands titel, skall vara registrerad hos advokatsamfundet.

[S2]En sådan advokat skall uppfylla de villkor som anges i 2 § sjätte stycket. Lag (1999:791).

[K8]3 §  Ansökan om inträde i advokatsamfundet eller registrering enligt 2 a § prövas av dess styrelse. Lag (1999:791).

[K8]4 §  En advokat skall i sin verksamhet redbart och nitiskt utföra de uppdrag som anförtrotts honom och iaktta god advokatsed. En advokat är skyldig att förtiga vad han får kännedom om i sin yrkesutövning när god advokatsed kräver detta.

[S2]I advokatverksamhet som bedrivs i bolagsform får endast advokat vara delägare eller bolagsman, om inte advokatsamfundets styrelse medger undantag.

[S3]En advokat är skyldig att hålla sina huvudmäns pengar och andra tillgångar avskilda från det som tillhör honom själv. Lag (2000:172).

5 § Har upphävts genom lag (1972:430).

[K8]6 §  Tillsyn över advokatväsendet utövas av advokatsamfundets styrelse och disciplinnämnd, vilka har att tillse att en advokat vid utförande av talan inför domstol och i sin övriga verksamhet fyller de plikter som åvilar honom. Frågor om disciplinära ingripanden mot advokater enligt 7 § första-fjärde stycket prövas av disciplinnämnden och, i enlighet med vad som bestäms i stadgarna, av styrelsen.

[S2]En advokat är skyldig att lämna samfundet de uppgifter som behövs för tillsynen.

[S3]Justitiekanslern får begära åtgärd hos disciplinnämnden mot en advokat som åsidosätter sin plikt och hos styrelsen mot den som inte längre är behörig att vara advokat.

[S4]Den som har deltagit i handläggningen av ett tillsynsärende hos advokatsamfundet får inte obehörigen röja vad han därvid har erfarit om någons personliga eller ekonomiska förhållanden. Lag (1997:273).

/Träder i kraft I: 2008-07-01/

[K8]7 §  En advokat, som i sin verksamhet uppsåtligen gör orätt eller som annars förfar oredligt, ska uteslutas ur advokatsamfundet. När det gäller en sådan advokat som avses i 2 a § ska registreringen upphävas. Är omständigheterna mildrande, får advokaten i stället tilldelas en varning.

[S2]En advokat som annars åsidosätter sina plikter som advokat får meddelas en varning eller erinran. Är omständigheterna synnerligen försvårande, får advokaten uteslutas ur samfundet eller, i fråga om en sådan advokat som avses i 2 a §, registreringen upphävas.

[S3]En advokat som tilldelas en varning får, om det finns särskilda skäl, även åläggas att utge en straffavgift till samfundet med lägst ettusen och högst femtiotusen kronor.

[S4]Om det bedöms tillräckligt får disciplinnämnden, i stället för att tilldela en advokat erinran, göra ett uttalande om att advokatens åtgärd är felaktig eller olämplig.

[S5]En advokat är skyldig att genast träda ur samfundet om det inträffar en sådan omständighet som gör att han eller hon enligt 2 § femte eller sjätte stycket inte får antas till ledamot av samfundet, om inte styrelsen i fall som avses i 2 § sjätte stycket andra meningen medger undantag. Om advokaten inte träder ur samfundet, trots att han eller hon är skyldig att utträda, ska styrelsen förordna om hans eller hennes uteslutning. Detsamma gäller, om en advokat inte längre uppfyller hemvistkravet enligt 2 § första stycket 1 och styrelsen inte medger att han eller hon får stå kvar som ledamot av samfundet. Om en sådan advokat som är registrerad enligt 2 a § fråntas rätten att uppträda som advokat i den stat där han eller hon är auktoriserad, ska styrelsen upphäva registreringen.

[S6]I beslut varigenom någon uteslutits ur samfundet får förordnas att beslutet genast ska verkställas. Detsamma gäller ett beslut att upphäva en registrering.

[S7]Brott mot tystnadsplikt enligt 4 § första stycket andra meningen får inte åtalas av någon annan än Justitiekanslern. Åtal får väckas endast om det är påkallat från allmän synpunkt. Lag (2008:420).

[K8]8 §  Den som vägrats inträde i eller uteslutits ur advokatsamfundet får överklaga beslutet hos Högsta domstolen. Detsamma gäller den som vägrats registrering enligt 2 a § eller vars registrering upphävts enligt 7 §. Justitiekanslern får hos Högsta domstolen överklaga ett beslut enligt 7 § av samfundets styrelse eller disciplinnämnd. Lag (1999:791).

[K8]9 §  Vad i rättegångsbalken eller i någon annan lag föreskrivs om advokater skall i tillämpliga delar gälla även den som är auktoriserad som advokat i någon annan stat inom Europeiska unionen, Europeiska ekonomiska samarbetsområdet eller i Schweiz när denne är verksam i Sverige. Därvid skall han använda den yrkesbeteckning som används i den stat där han är auktoriserad, uttryckt på denna stats språk och med hänvisning till den yrkesorganisation som han tillhör eller till den domstol vid vilken han enligt den statens lag får tjänstgöra. Om rätten kräver det, skall den som uppger sig uppfylla kraven i första meningen förete bevis härför.

[S2]Första stycket första meningen omfattar bestämmelsen i 4 § andra stycket om advokatverksamhet i bolag endast i fråga om den som är skyldig att vara registrerad enligt 2 a §.

[S3]Advokatsamfundets styrelse skall underrätta behörig myndighet eller organisation i den stat där advokaten är auktoriserad om beslut i vilket det har konstaterats att han åsidosatt sina plikter som advokat. Lag (2001:57).

[K8]10 §  Den som utan att vara behörig till det utger sig för att vara auktoriserad som advokat i Sverige eller i en annan stat inom Europeiska unionen, Europeiska ekonomiska samarbetsområdet eller i Schweiz, döms till böter. Lag (2001:57).

[K8]11 §  Regeringen får föreskriva att bestämmelserna i detta kapitel om registrering av den som är auktoriserad som advokat i en stat inom Europeiska unionen också skall omfatta den som är auktoriserad som advokat i en stat inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet eller i Schweiz. Lag (2001:57).

9 Kap. Om straff, vite och hämtning

[K9]1 §  En part, som mot bättre vetande inleder eller föranleder rättegång i tvistemål, döms till böter. Lag (1991:241).

[K9]2 §  Om en part mot bättre vetande för talan mot dom eller beslut, döms han till böter. Lag (1991:241).

[K9]3 §  Försöker en part i tvistemål eller en målsägande i brottmål förhala rättegången genom påståenden eller invändningar, som är uppenbart ogrundade, eller genom innehållande av bevis eller någon annan otillbörlig åtgärd, döms han till böter. Vad nu sagts om part gäller också intervenient, även om han inte har ställning som part. Lag (1991:241).

[K9]4 §  Vad i 1 - 3 §§ är stadgat äge motsvarande tillämpning beträffande ställföreträdare så ock ombud eller biträde.

/Träder i kraft I: 2008-11-01/

[K9]5 §  Den som vid ett sammanträde inför rätten stör förhandlingen, bryter mot en ordningsregel eller ett förbud, som har meddelats med stöd av 5 kap. 9 §, eller tar upp eller överför bild i strid mot 5 kap. 9 § andra stycket döms till penningböter. Till samma straff döms den som muntligen inför rätten eller i rättegångsskrift uttalar sig otillbörligt.

[S2]Första stycket skall tillämpas också i fråga om en sådan sidosal som avses i 5 kap. 12 §. Lag (2005:683).

[K9]6 §  Röjer någon utan giltigt skäl vad enligt rättens eller undersökningsledarens förordnande inte får uppenbaras, döms han till böter. Lag (1991:241).

[K9]7 §  Rätten får, om en part eller någon annan bör komma tillstädes eller infinna sig personligen vid en förhandling, förelägga vite. Om någon särskild föreskrift om föreläggande har meddelats, skall den gälla.

[S2]Skall ett föreläggande, som enligt särskild föreskrift skall förenas med vite, delges någon som vistas utom riket, får rätten underlåta att förelägga vite, om delgivning annars inte kan ske i den främmande staten. Om något vite inte har satts ut, får den förelagde inte åläggas något ansvar för de kostnader som kan ha uppstått till följd av att föreläggandet inte följts. Föreläggandet skall i övrigt vid den fortsatta handläggningen av målet anses jämställt med ett vitesföreläggande. Lag (2000:564).

[K9]8 §  Vite får inte föreläggas när straff är utsatt.

[S2]Staten får inte föreläggas vite. Lag (1987:747).

[K9]9 §  Bestämmelser i denna balk om att den som skall kallas till ett sammanträde skall föreläggas vite i vissa fall gäller inte den som är under femton år. Vite skall inte heller föreläggas om den som skall kallas fyllt femton men inte arton år och det finns anledning att anta att han eller hon inte kan infinna sig utan medverkan av vårdnadshavare eller annan som svarar för hans eller hennes vård och fostran.

[S2]Den omständigheten att något vite inte har förelagts hindrar inte att den unge kallas på nytt eller att i övrigt sådana åtgärder vidtas vid den fortsatta handläggningen av målet som skulle ha kunnat komma i fråga om vite hade förelagts.

[S3]Har den som skall kallas till ett sammanträde inte fyllt arton år, skall vårdnadshavare eller annan som svarar för den unges vård och fostran underrättas om kallelsen, om det inte finns särskilda skäl mot det. Om den som skall kallas är tilltalad gäller i stället bestämmelserna om underrättelse i lagen (1964:167) med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare. Lag (2002:381).

[K9]10 §  Skall någon hämtas till ett sammanträde inför rätten, får han, om ej annat följer av vad som sägs nedan, inte omhändertas tidigare än vad som är nödvändigt för att han skall kunna inställas omedelbart till sammanträdet.

[S2]Har ett hämtningsförsök tidigare misslyckats eller finns det annars på grund av vad som är känt om den som skall hämtas särskild anledning till det, får rätten eller polismyndighet besluta att han får omhändertas tidigare än vad som följer av första stycket. Omhändertagande får i sådant fall ske högst sex timmar eller, om rätten beslutat, högst arton timmar tidigare än vad som följer av första stycket. Vid rättens prövning skall särskilt beaktas vilka olägenheter det kan antas medföra att den som skall hämtas inte är närvarande vid sammanträdet inför rätten.

[S3]Den som har omhändertagits enligt andra stycket är skyldig att i avvaktan på inställelsen stanna kvar på polisstation eller annan plats som bestäms av polismyndigheten. Om den omhändertagne skall inställas i brottmål som tilltalad får han tas i förvar.

[S4]Den som har omhändertagits enligt denna paragraf får inte underkastas annan inskränkning i sin frihet än som påkallas av ändamålet med omhändertagandet, ordningen eller allmän säkerhet. Lag (1998:24).

ANDRA AVDELNINGEN

I Om rättegången i tvistemål

10 Kap. Om laga domstol

[K10]1 §  Laga domstol i tvistemål i allmänhet är rätten i den ort, där svaranden har sitt hemvist.

[S2]Är svaranden folkbokförd i Sverige anses som hans hemvist den ort där han var folkbokförd den 1 november föregående år.

[S3]För bolag, förening eller annat samfund, stiftelse eller annan sådan inrättning gälle som hemvist den ort, där styrelsen har sitt säte eller, om säte för styrelsen ej är bestämt eller styrelse ej finnes, där förvaltningen föres. Lag samma vare i fråga om kommun eller annan sådan menighet.

[S4]Dödsbo sökes vid den rätt, där den döde skolat svara.

[S5]Den som icke äger känt hemvist vare sig inom eller utom riket sökes där han uppehåller sig. Är han svensk medborgare och uppehåller han sig utom riket eller är hans uppehållsort okänd, sökes han där han inom riket senast haft hemvist eller uppehållit sig. Lag (1991:485).

[K10]2 §  Kronan sökes i tvistemål i allmänhet där den myndighet, som har att bevaka talan i målet, har sitt säte.

[K10]3 §  Den som icke äger känt hemvist inom riket må i tvist rörande betalningsskyldighet sökas där honom tillhörig egendom finnes. Rör tvisten lös egendom, må han sökas där egendomen finnes.

[S2]Fordran, som grundas å löpande skuldebrev eller annan handling, vars företeende utgör villkor för rätt att kräva betalning, anses finnas där handlingen är. Annan fordran anses finnas där gäldenären har sitt hemvist. Är pant ställd för fordringen, må denna anses finnas där panten är.

[K10]4 §  Har den som icke äger känt hemvist inom riket här ingått förbindelse eller eljest ådragit sig gäld, må han i tvist därom sökas där förbindelsen ingicks eller gälden uppkom.

[K10]5 §  Den som idkar jordbruk, gruv- eller fabriksdrift, hantverk, handel eller annan dylik rörelse med fast driftställe må i tvist, som uppkommit omedelbart på grund av den rörelsen, sökas där driftstället är.

[K10]6 §  Har någon ingått förbindelse eller eljest ådragit sig gäld å ort, där han mera varaktigt uppehåller sig, må han, medan han befinner sig å orten, för sådan förbindelse eller gäld sökas där. Lag samma vare i fråga om gäld, som någon vid tillfällig vistelse å annan ort ådragit sig för kost, bostad eller dylikt.

[K10]7 §  Tvist på grund av förmyndares, god mans eller förvaltares förvaltning får väckas vid rätten i den ort där den omyndige eller den för vilken god man eller förvaltare är eller varit förordnad har sitt hemvist, eller också vid rätten i den ort där förvaltningen förts.

[S2]Har någon eljest haft annans egendom till förvaltning, får tvist på grund av förvaltningen väckas vid rätten i den ort, där förvaltningen förts. Lag (1994:1435).

[K10]8 §  Talan i anledning av skadegörande handling må väckas vid rätten i den ort, där handlingen företogs eller skadan uppkom. Företogs handlingen eller uppkom skadan å orter under skilda domstolar, må talan väckas vid envar av dem.

[K10]8 a §  I tvist mellan konsument och näringsidkare rörande vara, tjänst eller annan nyttighet som tillhandahållits för huvudsakligen enskilt bruk får talan mot näringsidkaren väckas vid rätten i den ort där konsumenten har sitt hemvist. Detta gäller dock endast om målet i tingsrätten kan antas bli prövat av en lagfaren domare enligt 1 kap. 3 d §. Lag (1989:656).

[K10]9 §  Tvist om arv eller testamente skall tas upp av den rätt där den döde hade att svara i tvistemål i allmänhet.

[S2]Tvist om bodelning mellan makar eller sambor skall tas upp av den rätt där någon av dem skall svara i tvistemål i allmänhet. Har någon av dem avlidit, skall en bodelningstvist tas upp av den rätt där den döde hade att svara i tvistemål i allmänhet.

[S3]Finns det inte någon domstol som är behörig enligt första eller andra stycket, skall målet tas upp av Stockholms tingsrätt.

[S4]I fråga om klander av bodelning eller arvskifte som har förrättats av bodelningsförrättare eller skiftesman finns särskilda bestämmelser. Lag (1987:792).

[K10]10 §  Tvist om äganderätt eller nyttjanderätt till fast egendom, om rätt till servitut eller annan särskild rätt till egendomen eller om besittning av egendomen skall upptagas av rätten i den ort, där fastigheten är. Lag samma vare, om tvisten rör skyldighet för ägare eller innehavare av egendomen att fullgöra något, som åligger honom i denna egenskap, eller, då nyttjanderätt eller annan särskild rätt till egendomen upplåtits, fråga är om vederlag för upplåtelsen, byggnads underhåll eller annat dylikt. Vad som sägs i denna paragraf gäller dock ej arrendetvist.

[S2]Tvist med anledning av tillfällig upplåtelse av nyttjanderätt till mark eller hus eller del av hus för uppställning av fordon skall vid tillämpning av paragrafen ej anses som arrendetvist.

[S3]Ligger fastigheten under flera domstolar eller gäller tvisten flera fastigheter under skilda domstolar, skall tvisten upptagas av den rätt, under vilken huvuddelen ligger. Lag (1990:1128).

[K10]11 §  Vid domstol, som sägs i 10 §, må ock väckas:

  1. tvist om köpeskilling för fast egendom eller annat dylikt anspråk på grund av överlåtelse av äganderätt till egendomen;
  2. talan mot ägare av fast egendom om skyldighet att personligen svara för gäld, för vilken egendomen utgör pant, om betalning samtidigt sökes ur egendomen;
  3. tvist om skada eller annat intrång å fast egendom;
  4. talan om ersättning för arbete, som utförts å fast egendom; eller
  5. talan om ersättning för det någon brustit åt hemul angående fast egendom.

[K10]12 §  Som fast egendom anses vid tillämpning av detta kapitel även byggnad å annans grund samt gruva och för gruvdrift avsedd byggnad eller anläggning.

[K10]13 §  Tvist angående ombudsarvode, fördelning av rättegångskostnad mellan flera ersättningsskyldiga eller annat dylikt anspråk på grund av rättegång må väckas vid den rätt, som först dömt i målet.

[K10]14 §  Käromål mot flera svarande må väckas vid den rätt, där någon av dem enligt vad förut i detta kapitel är stadgat har att svara, om det sker samtidigt och käromålen stödja sig på väsentligen samma grund. Är saken sådan, att endast en dom kan givas mot alla, som hava del i saken, må talan ock väckas vid den rätt, där någon av dem har att svara.

[S2]Genkäromål upptages av den rätt, som upptagit huvudkäromålet.

[S3]Talan, som avses i 14 kap.4 eller 5 §, upptages av den rätt, som upptagit huvudmålet.

[K10]15 §  Har, sedan stämning delgivits svaranden, ändring inträtt i förhållande, som betingat domstolens behörighet, vare den utan verkan.

[K10]16 §  Har skriftligt avtal slutits därom, att uppkommen tvist eller framtida tvist, härflytande ur angivet rättsförhållande, må väckas vid viss domstol eller att för tvisten viss domstol ensam skall vara behörig, lände det till efterrättelse, om ej annat är stadgat.

[K10]17 §  Ej vare på grund av vad i detta kapitel stadgas rätten behörig att upptaga:

  1. tvist, som skall upptagas av annan myndighet än domstol eller av särskild domstol eller enligt lag eller författning skall omedelbart prövas av skiljemän;
  2. tvist, som skall väckas vid viss domstol, om denna enligt lag eller författning är ensam behörig att upptaga sådan tvist;
  3. tvist, som enligt lag må upptagas allenast av vissa särskilda tingsrätter, om tvisten väckes vid annan domstol;
  4. tvist, som avses i 9 eller 10 § eller eljest enligt lag skall upptagas av domstol, som där sägs, om tvisten väckes vid annan domstol;
  5. äktenskapsmål;
  6. tvist, som angår utmätt egendom eller giltigheten av lösöreköpsavhandling och för vilken behörig domstol är särskilt stadgad; eller
  7. tvist, som är av beskaffenhet att kunna utan stämning upptagas av domstol.

[S2]Ej heller må på grund av vad i detta kapitel stadgas talan väckas vid domstol av annan ordning än den som för tvistens upptagande är i lag föreskriven; vad nu sagts gälle dock ej tvist, som avses i 13 §.

[S3]Yrkande om kvittning för fordran må icke upptagas av domstol, som enligt första stycket ej ägt upptaga tvist angående samma fordran. Lag (1981:828).

[K10]17 a §  I lagen (1999:116) om skiljeförfarande finns särskilda bestämmelser om hinder mot rättegång. Dessa skall beaktas endast efter invändning av en part. Lag (1999:117).

[K10]18 §  Är rätten av annan grund än i 17 eller 17 a § sägs obehörig att upptaga tvist, som där väckes, skall tvisten dock anses väckt vid rätt domstol, om ej svaranden i rätt tid gjort invändning om domstolens behörighet eller uteblivit från första inställelsen eller, då förberedelsen är skriftlig, underlåtit att inkomma med svaromål. Har svaranden uteblivit eller underlåtit att inkomma med svaromål, skall kärandens uppgift om de omständigheter, som betinga domstolens behörighet, tagas för god, om svaranden erhållit del därav och anledning ej förekommer, att den är oriktig. Lag (1999:117).

[K10]19 §  Har lägre rätt upptagit tvist, må fråga om rättens behörighet ej upptagas av högre rätt, med mindre frågan dit fullföljes eller där väckes av part, som är berättigad därtill, eller ock tvisten är sådan, att den skall upptagas av annan myndighet än domstol eller av särskild domstol eller omedelbart av högre rätt eller enligt lag eller författning skall omedelbart prövas av skiljemän.

[K10]20 §  Förklarar högre rätt att lägre rätt inte är behörig att ta upp ett mål som väckts där, får den högre rätten på yrkande av part hänvisa målet till lägre rätt som är behörig.

[S2]Har flera domstolar genom lagakraftvunna beslut förklarats obehöriga, får högsta domstolen, om någon av domstolarna ändå är behörig, på ansökan av part hänvisa målet till den domstolen.

[S3]I fråga om behörighet att ta upp mål, som på grund av högsta domstolens förordnande enligt 14 kap. 7 a § skall förenas i en rättegång, gäller vad högsta domstolen bestämmer. Lag (1987:747).

[K10]20 a §  Finner rätten i samband med att en ansökan ges in att rätten saknar behörighet att ta upp målet eller att i annan ordning pröva ansökan men att en annan domstol skulle vara behörig, skall ansökan lämnas över till den domstolen, om sökanden inte har något att invända mot detta och det inte heller finns något annat skäl mot att ansökan överlämnas. Ansökan skall anses ha kommit in till den senare domstolen samma dag som den kom in till den domstol som först tog emot ansökan. Lag (1996:247).

[K10]21 §  Hava i lag eller författning givits avvikande bestämmelser om laga domstol, vare de gällande.

11 Kap. Om part och ställföreträdare

[K11]1 §  Envar kan vara part i rättegång.

[S2]Råder ej parten över det, varom tvistas, eller rör tvisten rättshandling, som han ej själv äger ingå, föres talan av den som är partens ställföreträdare. Om talan på grund av skadegörande handling äge vad i 20 kap. 14 § och 21 kap. 1 § första stycket stadgas motsvarande tillämpning.

[K11]2 §  Bolag, förening eller annat samfund, stiftelse eller annan sådan inrättning, som kan förvärva rättigheter och ikläda sig skyldigheter, kan vara part i rättegång. Lag samma vare i fråga om kronan samt kommun eller annan sådan menighet.

[S2]För part, som nu sagts, föres talan av den som är partens ställföreträdare. Lag (1947:616).

[K11]3 §  Utlänning, som enligt lagen i sitt hemland är oförmögen att föra sin talan, äge dock föra talan här i riket, om han enligt svensk lag är behörig därtill.

[K11]4 §  Bevis, att den som i rättegång uppgives vara part eller vill föra talan som part eller ställföreträdare för part är behörig, erfordras ej, med mindre rätten finner bevis böra företes.

[K11]5 §  En part skall infinna sig personligen vid huvudförhandling i tingsrätt och hovrätt, om inte hans närvaro kan antas vara utan betydelse för utredningen.

[S2]Vid huvudförhandling i högsta domstolen är en part skyldig att infinna sig personligen, om domstolen finner att hans närvaro är nödvändig för utredningen.

[S3]Vid ett sammanträde för förberedelse och vid annan förhandling är en part skyldig att infinna sig personligen, om hans närvaro kan antas främja syftet med sammanträdet.

[S4]Vad nu sagts om en parts skyldighet att infinna sig personligen gäller också en parts ställföreträdare. Finns det flera ställföreträdare för en part, får rätten bestämma vilken eller vilka av dem som skall infinna sig. Får en part inte själv föra sin talan, är han ändå skyldig att infinna sig personligen, om rätten finner att hans närvaro är nödvändig för utredningen.

[S5]Är en part eller hans ställföreträdare skyldig att infinna sig personligen, skall rätten förordna om detta. Lag (1987:747).

[K11]6 §  En part som har kallats att inställa sig till ett sammanträde får tillerkännas ersättning av allmänna medel för kostnad för resa och uppehälle, om parten är en fysisk person och det är skäligt med hänsyn till hans eller hennes ekonomiska förhållanden, de kostnader som kan uppstå i samband med inställelsen och omständigheterna i övrigt. Rätten får bevilja förskott på ersättningen.

[S2]Ersättning betalas enligt bestämmelser som regeringen meddelar. Lag (1996:1624).

12 Kap. Om rättegångsombud

[K12]1 §  Parts talan må föras genom ombud.

[S2]Om skyldighet för part att infinna sig personligen stadgas i 11 kap. 5 §.

[K12]2 §  Såsom ombud får inte brukas annan än den som rätten med hänsyn till redbarhet, insikter och tidigare verksamhet finner lämplig att vara ombud i målet. Ombudet skall behärska svenska språket.

[S2]Ombud skall ha hemvist i Sverige, i en annan stat inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet eller i Schweiz; dock får även annan brukas såsom ombud, om rätten med hänsyn till omständigheterna finner det lämpligen kunna ske.

[S3]Ej må den vara ombud, som är underårig eller i konkurstillstånd eller som har förvaltare enligt 11 kap. 7 § föräldrabalken. Lag (2001:57).

[K12]3 §  Lagfaren domare i eller rättsbildad befattningshavare vid domstol eller allmän åklagare eller kronofogde får ej vara ombud, med mindre regeringen eller myndighet som regeringen bestämmer giver lov därtill. Vad nu sagts skall dock ej avse den som, under tjänstledighet, i utbildningssyfte tjänstgör såsom biträde åt advokat.

[S2]Ej må nämndeman vid den domstol han tillhör föra annans talan. Lag (1992:1511).

[K12]4 §  Står någon till domare, som vid målets behandling är ledamot av rätten, i sådant förhållande, som avses i 4 kap. 12 §, må han ej brukas som ombud i målet. Ej heller må någon brukas som ombud, om han tagit befattning med saken som domare eller befattningshavare vid domstol eller som ombud för motparten.

[K12]5 §  Visar ombud oredlighet, oskicklighet eller oförstånd eller finnes han eljest olämplig, skall rätten avvisa honom som ombud i målet; rätten äge ock, om skäl äro därtill, förklara honom obehörig antingen för viss tid eller tills vidare att brukas som ombud vid den rätten.

[K12]6 §  Avvisas ombud, skall rätten, om ej parten är tillstädes och själv vill föra sin talan, förelägga parten att för sig ställa ombud, som kan godkännas. Underlåter parten det och infinner han sig ej personligen, skall han anses som utebliven.

[S2]Om den som avvisas eller förklaras obehörig enligt 5 § är advokat, skall anmälan om åtgärden göras hos advokatsamfundets styrelse. Lag (1987:747).

[K12]7 §  Gör någon, som ej må vara ombud, i rättegång gällande å honom överlåtet anspråk och finnes sannolikt, att överlåtelsen skett, för att han skall kunna föra talan i målet, skall rätten förelägga honom att för sig ställa ombud. Underlåter han det, skall han anses som utebliven.

[K12]8 §  Vill part föra talan genom ombud, skall han giva ombudet fullmakt muntligen inför rätten eller ock skriftligen. Skriftlig fullmakt skall vara egenhändigt undertecknad av parten.

[K12]9 §  Skriftlig fullmakt skall visas upp i original när ombudet första gången för talan i målet. Fullmakt behöver emellertid inte visas upp för anmälan av missnöje med ett beslut.

[S2]Om en fullmakt inte finns tillgänglig när den skall visas upp, skall rätten ge ombudet tid att visa upp den. Är ett uppskov olägligt, får rätten fortsätta med handläggningen av målet, dock utan att meddela dom eller slutligt beslut. Utfärdas fullmakt, skall behörigheten anses innefatta ombudets tidigare åtgärder i rättegången.

[S3]Anser rätten att det är ovisst om en parts underskrift på fullmakten är riktig, får rätten ge anstånd för att undanröja ovissheten.

[S4]Skriftlig fullmakt skall tas in i akten i original eller bestyrkt kopia. Lag (2000:172).

[K12]10 §  Har innehållet i skriftlig fullmakt överbringats genom telegraf eller telefon enligt vad därom är föreskrivet, vare uppteckning därav gällande som fullmakt; fullmakten skall dock, om rätten finner det erforderligt, företes i huvudskrift för rätten vid påföljd att uppteckningen eljest anses ogill som fullmakt.

[S2]Närmare föreskrifter om överbringande av fullmakt genom telegraf eller telefon givas av regeringen. Lag (1974:573).

[K12]11 §  Såsom fullmakt för kronan eller kommun eller annan sådan menighet eller allmän inrättning gälle i behörig ordning utfärdat förordnande eller utdrag av protokoll över beslut, varigenom ombud förordnats. För bolag, förening eller annat samfund, stiftelse eller annan sådan inrättning må styrkt utdrag av protokoll över sådant beslut gälla som fullmakt. Lag (1947:616).

[K12]12 §  Fullmakt skall innehålla ombudets namn. Ej må fullmakt ställas till innehavaren.

[S2]Fullmakt skall avse visst mål eller rättegång i allmänhet. Vill part meddela fullmakt allenast för viss domstol eller särskilt rättegångstillfälle, skall det angivas i fullmakten. Muntlig fullmakt gälle allenast i det mål, vari den givits.

[K12]13 §  Ombud må ej sätta annan i sitt ställe, med mindre parten givit lov därtill.

[S2]Äger ombud sätta annan i sitt ställe, må även den, som av ombudet bemyndigats, överlåta åt annan att föra partens talan, om ombudet givit lov därtill.

[K12]14 §  Fullmakt medför behörighet för ombudet att å partens vägnar angående saken

  1. väcka talan samt påkalla åtgärd, även om åtgärden ankommer å annan myndighet än rätten;
  2. mottaga delgivning av inlagor och andra handlingar, dock ej föreläggande för parten att infinna sig personligen;
  3. företaga alla handlingar för utförande av partens talan samt avgiva svaromål å alla mot parten framställda yrkanden;
  4. avstå från yrkande, som framställts av parten, och medgiva motpartens yrkande;
  5. ingå förlikning;
  6. söka verkställighet av rättens dom; samt
  7. uppbära parten tillerkänd ersättning för rättegångskostnad.

[S2]Ett ombud får inte på grund av en fullmakt, som avser rättegång i allmänhet, väcka talan eller motta stämning angående en sak varom förlikning inte är tillåten.

[S3]Om en fullmakt avser endast en viss domstol, har ombudet vid den domstolen samma behörighet som sägs i första stycket. Ombudet får även anmäla missnöje mot ett beslut som meddelas av domstolen.

[S4]Om en fullmakt gäller endast för ett visst rättegångstillfälle, har ombudet vid det rättegångstillfället samma behörighet som sägs i första stycket 2--5. Ombudet får även anmäla missnöje mot ett beslut som då meddelas. Lag (1987:747).

[K12]15 §  I ombuds behörighet enligt 14 § må inskränkning ske, allenast såvitt angår ombudets rätt att väcka talan, att mottaga delgivning av stämning, att ingå förlikning, att söka verkställighet av rättens dom eller att uppbära parten tillerkänd ersättning för rättegångskostnad; har annan inskränkning skett, vare den utan verkan.

[S2]Har inskränkning, som är tillåten, icke skett i fullmakten, vare den ej gällande mot rätten och motparten, innan den bragts till deras kännedom muntligen inför rätten eller ock skriftligen.

[K12]16 §  Är rättegångsfullmakt ej så avfattad som sägs i 12 §, skall rätten förelägga parten att avhjälpa felet. Avhjälpes ej felet, må fullmakten icke gälla.

[K12]17 §  Rättegångshandling, som ombud i partens närvaro företagit, vare utan verkan mot parten, om han genast gör gensaga däremot.

[K12]18 §  Fullmakt kan av parten när som helst återkallas.

[S2]Vill ombud avsäga sig partens talan, åligge honom att på grund av fullmakten bevaka partens rätt, till dess denne hunnit vidtaga åtgärd för utförande av sin talan.

[S3]Mot rätten och motparten vare återkallelse eller avsägelse ej gällande, innan den bragts till deras kännedom muntligen inför rätten eller ock skriftligen.

[K12]19 §  Dör parten eller förlorar han rådighet över det, varom tvistas, upphör icke därmed fullmakten att gälla; rätten skall dock, när anledning förekommer därtill, om rättegången underrätta dödsboet eller partens ställföreträdare.

[S2]Har fullmakt givits av parts ställföreträdare och upphör sedan hans behörighet, vare fullmakten dock gällande.

[K12]20 §  Den som uppträder som ombud svarar för att han äger behöriget därtill och vare, om han ej förmår styrka, att han handlat efter fullmakt eller att rättegångshandling, som han företagit, blivit av parten godkänd eller ändock är gällande mot parten, skyldig att ersätta motparten eller annan den kostnad, som i rättegången uppstått genom att vad han företagit ej är bindande för parten. Om skyldighet att ersätta annan skada äge vad om fullmakt i allmänhet är stadgat motsvarande tillämpning.

[K12]21 §  Vad i detta kapitel stadgas om ombud, som äger föra parts talan, gälle i tillämpliga delar beträffande ombud för vidtagande av särskild åtgärd.

[K12]22 §  Part äge vid utförande av sin talan anlita biträde. Om rättegångsbiträde gälle vad i 2 - 5 §§ samt 6 § andra stycket stadgats. Rättegångshandling, som biträde i partens närvaro företagit, skall anses av parten godkänd, om han ej genast gör gensaga däremot.

[K12]23 §  Har någon allmän fullmakt att förvalta annans egendom eller eljest handhava annans angelägenheter och är han på grund därav tillika behörig att föra huvudmannens talan inför rätta, gälle om sådant ombud vad om ställföreträdare är stadgat.

[K12]24 §  Är i lag eller författning särskild föreskrift meddelad om behörighet att föra annans talan, vare den gällande.

13 Kap. Om föremål för talan och talans väckande

[K13]1 §  Talan om åläggande för svaranden att fullgöra något må upptagas till prövning, ehuru tiden för fullgörelsen ej inträtt, då målet avgöres, om

  1. fråga är om tid efter annan återkommande fullgörelser, som ej bero av redan lämnat eller framtida vederlag eller vilka på grund av redan lämnat vederlag utgå som pension eller livränta, och någon av dem är förfallen;
  2. skyldigheten att fullgöra inträder, först då annan förpliktelse, varom talan väckts i målet, ej fullgöres;
  3. fråga är om ränta, till dess betalning sker, å förfallen fordran eller om annan tilläggsförpliktelse, som följer av huvudförpliktelsen;
  4. för käranden är av vikt, att fullgörelse sker å rätt tid, samt särskild anledning förekommer, att svaranden kommer att undandraga sig sådan fullgörelse; eller
  5. sådan talan i annat fall än nu sagts enligt lag må väckas.

[K13]2 §  Talan om fastställelse, huruvida visst rättsförhållande består eller icke består, må upptagas till prövning, om ovisshet råder om rättsförhållandet och denna länder käranden till förfång.

[S2]Beror sakens prövning av frågan, huruvida visst rättsförhållande, som är stridigt mellan parterna, består eller icke består, må ock talan om fastställelse därav upptagas.

[S3]Är i lag eljest stadgat, att fastställelsetalan i visst fall må upptagas, vare det gällande.

[K13]3 §  Väckt talan får inte ändras. Käranden får dock

  1. på grund av omständighet, som inträffat under rättegången eller först då blivit för honom känd, kräva annan fullgörelse än den, om vilken talan väckts,
  2. yrka fastställelse enligt 2 § andra stycket samt
  3. kräva ränta eller annan tilläggsförpliktelse, som följer av huvudförpliktelsen, och även i övrigt framställa nytt yrkande, om det stöder sig på väsentligen samma grund.

[S2]Framställs yrkande enligt första stycket 2 eller 3 sedan huvudförhandling påbörjats eller målet på annat sätt företagits till avgörande, får det nya yrkandet avvisas, om det inte utan olägenhet kan prövas i målet. Ett yrkande enligt första stycket 2 eller 3 är inte tillåtet i högre rätt.

[S3]Såsom ändring av talan anses inte att käranden beträffande samma sak inskränker sin talan eller, utan att saken ändras, åberopar ny omständighet till stöd för sin talan. Lag (1987:747).

[K13]4 §  Talan skall väckas genom stämning, om ej annat är stadgat.

[S2]Vill käranden enligt 3 § ändra sin talan, må det ske muntligen inför rätten eller ock skriftligen. Svaranden skall erhålla del därav.

[S3]Talan skall anses väckt, då ansökan om stämning inkom till rätten, eller, om stämning ej erfordras, då talan framställdes inför rätten.

[K13]5 §  Återkallar käranden sin talan, sedan svaranden ingått i svaromål, och är saken sådan, att förlikning därom är tillåten, skall, om svaranden yrkar det, målet dock prövas.

[S2]Är saken ej sådan, som i första stycket sägs, och återkallar käranden, sedan dom fallit, utan svarandens samtycke sin talan, vare återkallelsen utan verkan.

[K13]6 §  Ej må ny talan angående fråga, varom redan är rättegång mellan samma parter, upptagas till prövning.

[K13]7 §  Överlåter käranden det, varom tvistas, å annan, må denne utan ny stämning övertaga kärandens talan i målet sådan denna vid hans inträde rättegången är; om överlåtarens skyldighet att svara för rättegångskostnad gälle vad i 18 kap. 10 § stadgas.

[S2]Sker överlåtelse å svarandens sida, må den, å vilken överlåtelsen skett, i svarandens ställe inträda i målet, om käranden samtycker därtill.

[S3]Har överlåtelse, som nu sagts, å någondera sidan ägt rum, vare den, å vilken överlåtelsen skett, på motpartens yrkande skyldig att efter kallelse inträda som part i rättegången.

14 Kap. Om förening av mål och tredje mans deltagande i rättegång

[K14]1 §  Väcker någon samtidigt flera käromål mot samme svarande, skola de handläggas i en rättegång, om de stödja sig på väsentligen samma grund.

[K14]2 §  Har samtidigt en kärande väckt käromål mot flera svarande eller flera kärande mot en eller flera svarande, skola målen handläggas i en rättegång, om de stödja sig på väsentligen samma grund.

[K14]3 §  Vill svaranden till gemensam handläggning väcka talan mot käranden angående samma sak eller en sak, som har gemenskap med denna, eller rörande fordran, som kan gå i avräkning mot kärandens, skall målen handläggas i en rättegång. Käromål, som sålunda förenats med huvudkäromålet, är genkäromål. Lag (1987:747).

[K14]4 §  Vill någon, som inte är part i rättegången, till gemensam handläggning väcka talan mot båda parterna eller en av dem om det, som tvisten gäller, skall målen handläggas i en rättegång. Lag (1987:747).

[K14]5 §  Vill part, om han förlorar målet, framställa återgångskrav eller anspråk på skadestånd eller annat dylikt mot tredje man, får han väcka sin talan mot tredje man till gemensam handläggning med huvudkäromålet.

[S2]Om tredje man i anledning av den utgång målet mellan parterna kan få vill väcka talan mot någon av dem eller båda angående sådant anspråk som sägs i första stycket, får han väcka denna talan till gemensam handläggning med huvudkäromålet. Lag (1987:747).

[K14]6 §  Mål mellan samma eller olika parter må även i annat fall än nu sagts handläggas i en rättegång, om det är till gagn för utredningen. När skäl äro därtill, må de åter särskiljas.

[K14]7 §  I fall som avses i 1-6 §§ får mål förenas endast om målen väckts vid samma domstol och denna är behörig samt samma rättegångsform är tilllämplig för målen.

[S2]Väcks talan som avses i 3-5 §§ sedan huvudförhandling påbörjats eller huvudkäromålet på annat sätt företagits till avgörande, får rätten handlägga målen särskilt, om de inte utan olägenhet kan handläggas i samma rättegång. Detsamma gäller, om part väcker talan som avses i 3 eller 5 § efter det att tiden för yttrande enligt 42 kap. 15 § har gått ut eller efter den tidpunkt som angetts i ett sådant meddelande som avses i 42 kap. 15 a §. Lag (2000:172).

[K14]7 a §  Handläggs vid två eller flera tingsrätter eller vid två eller flera hovrätter mål mellan vilka råder sådant samband som avses i 1--6 §§, får högsta domstolen efter ansökan av part eller anmälan av tingsrätt eller hovrätt förordna att målen skall förenas i en rättegång vid en av domstolarna, om detta har väsentliga fördelar för handläggningen av målen och det inte innebär betydande olägenhet för någon part. Om det visar sig vara lämpligt, får den domstol som skall handlägga målen särskilja dem.

[S2]Beslut som rätten fattat i ett mål, som på grund av högsta domstolens förordnande överlämnas från en domstol till en annan, skall gälla, om inte den domstol dit målet överlämnats bestämmer annat. Lag (1987:747).

[K14]8 §  Äro å någondera sidan flera parter, vare envar av dem i förhållande till motparten att anse som självständig part.

[S2]Är saken sådan, att endast en dom kan givas för alla, som hava del i saken, skall rättegångshandling, som en medpart företager, gälla till förmån för de övriga, även om den strider mot deras handlingar.

[K14]9 §  Påstår någon, som ej är part i rättegången, att saken rör hans rätt, och visar han sannolika skäl för sitt påstående, äge han som intervenient å endera sidan deltaga i rättegången.

[K14]10 §  Vill någon deltaga i rättegång som intervenient, skall han hos rätten göra ansökan därom. Över ansökan skola parterna höras. Om skäl äro därtill, må förhandling äga rum med parterna och sökanden. Rätten meddele, så snart ske kan, beslut över ansökan.

[K14]11 §  Intervenient äge företaga rättegångshandling, som står öppen för parten; han må dock ej ändra partens talan eller eljest företaga handling, som strider mot partens, eller annorledes än jämte parten fullfölja talan mot dom eller beslut.

[S2]Är på grund av rättsförhållandets natur eller eljest dom gällande för och mot intervenienten, som om den meddelats i rättegång, däri han varit part, äge han dock ställning av part i rättegången.

[K14]12 §  Menar part, att någon kan som intervenient deltaga i rättegången, äge han kungöra honom rättegången med anmaning att inträda däri.

[S2]Den, för vilken rättegång kungjorts äge i sin ordning kungöra den för annan, som han menar kunna inträda i rättegången.

[S3]Om skyldighet för part att i vissa fall kungöra rättegång är särskilt stadgat.

[K14]13 §  Kungörande av rättegång sker genom delgivning av skriftlig inlaga. Inlagan skall även delgivas motparten. I inlagan skola saken och grunden för åtgärden angivas.

15 kap. Om kvarstad m.m.

[K15]1 §  Om någon visar sannolika skäl för att han har en fordran, som är eller kan antas bli föremål för rättegång eller prövning i annan liknande ordning, och det skäligen kan befaras att motparten genom att avvika, skaffa undan egendom eller förfara på annat sätt undandrar sig att betala skulden, får domstol förordna om kvarstad på så mycket av motpartens egendom att fordringen kan antas bli täckt vid utmätning. Lag (1981:828).

[K15]2 §  Om någon visar sannolika skäl för att han har bättre rätt till viss egendom, som är eller kan antas bli föremål för rättegång eller prövning i annan liknande ordning, och det skäligen kan befaras att motparten skaffar undan, väsentligt försämrar eller på annat sätt förfogar över egendomen till skada för sökanden, får domstol förordna om kvarstad på egendomen. Lag (1981:828).

[K15]3 §  Om någon visar sannolika skäl för att han mot någon annan har ett anspråk, som är eller kan antas bli föremål för rättegång eller prövning i annan liknande ordning, och det skäligen kan befaras att motparten genom att utöva viss verksamhet eller företa eller underlåta viss handling eller på annat sätt hindrar eller försvårar utövningen av sökandens rätt eller väsentligt förringar dess värde, får domstol förordna om lämplig åtgärd för att säkerställa sökandens rätt.

[S2]En åtgärd enligt första stycket får innebära förbud vid vite att utöva viss verksamhet eller företa viss handling eller annat föreläggande vid vite att beakta sökandens anspråk eller förordnande av syssloman eller meddelande av en föreskrift som är ägnad att på annat sätt förebygga intrång i sökandens rätt. Lag (2000:172).

[K15]4 §  Framgår det i en rättegång om bättre rätt till viss egendom att den ena parten har olovligen rubbat motpartens besittning eller vidtagit någon annan olovlig åtgärd beträffande egendomen, får domstolen förordna att besittningen genast skall återställas eller annan rättelse genast ske. Lag (1981:828).

[K15]5 §  Beslut om åtgärd som avses i detta kapitel meddelas av den domstol där rättegången är anhängig. Är rättegång ej anhängig, gäller i fråga om behörig domstol vad som är föreskrivet om tvistemål. Vad som sägs om inskränkning av domstols behörighet i fråga om tvist som skall tas upp i annan ordning än inför domstol skall dock ej tillämpas.

[S2]Fråga om åtgärd enligt detta kapitel får tas upp endast på yrkande. Är rättegång ej anhängig, skall yrkandet framställas skriftligen.

[S3]Ett yrkande får ej bifallas utan att motparten har beretts tillfälle att yttra sig. Är det fara i dröjsmål, får dock rätten omedelbart bevilja åtgärden att gälla till dess annat förordnas.

[S4]Beträffande behandlingen i övrigt av fråga angående en åtgärd som avses i 1, 2 eller 3 § då rättegång ej är anhängig tillämpas vad som gäller när en sådan fråga uppkommer i rättegång. Yrkande av sökandens motpart om ersättning för kostnad får dock prövas i samband med avgörandet av frågan om åtgärden. Lag (1981:828).

[K15]6 §  En åtgärd som avses i 1, 2 eller 3 § får beviljas endast om sökanden hos rätten ställer säkerhet för skada som kan tillfogas motparten. Förmår sökanden ej ställa säkerhet och har han visat synnerliga skäl för sitt anspråk, får rätten befria honom därifrån. Staten, kommuner, landstingskommuner och kommunalförbund behöver ej ställa säkerhet.

[S2]I fråga om beskaffenheten av säkerhet gäller 2 kap. 25 § utsökningsbalken. Säkerheten skall prövas av rätten, om den ej har godkänts av motparten. Lag (1981:828).

[K15]7 §  När en åtgärd som avses i 1, 2 eller 3 § har beviljats, skall sökanden, om ej talan redan har väckts, inom en månad från beslutet väcka talan i saken vid domstol eller, om anspråket skall prövas i annan ordning, enligt vad som gäller därom. Talan som ej skall prövas av domstol eller annan myndighet anses väckt när prövning har påkallats hos motparten eller förfarandet har inletts i annan ordning.

[S2]Väcks ej talan enligt vad som sägs i första stycket, skall åtgärden omedelbart återgå. Lag (1981:828).

[K15]8 §  En åtgärd som har beviljats enligt 1, 2 eller 3 § skall omedelbart hävas, om säkerhet, som tillgodoser ändamålet med åtgärden, ställs eller det annars ej längre finns skäl för åtgärden. Återkallas eller förfaller talan som har väckts i saken, skall åtgärden också omedelbart hävas.

[S2]Frågan om hävande prövas av den domstol där rättegången är anhängig eller, om rättegång ej är anhängig, av den domstol som först har prövat frågan om åtgärden.

[S3]Då saken är föremål för rättegång och målet avgörs, skall rätten pröva, om åtgärden fortfarande skall bestå. Rätten får även i samband med domen förordna om en åtgärd som nu har angetts. Lag (1981:828).

[K15]9 §  Rätten får, när det finns skäl till det, på yrkande av någon av parterna förordna att en åtgärd enligt 4 § skall gå åter. Lag (1981:828).

[K15]10 §  I fråga om verkställandet av en åtgärd som avses i detta kapitel finns bestämmelser i utsökningsbalken. Rätten får meddela närmare föreskrifter om verkställandet, om det behövs. Lag (1981:828).

16 Kap. Om omröstning

[K16]1 §  Yppas vid överläggning till dom eller beslut skiljaktiga meningar, skall omröstning ske.

[S2]Vid omröstning skall den yngste i rätten först yttra sig och sedan var efter annan, såsom de hava säte i rätten. Har målet beretts av viss ledamot, säge han först sin mening.

[S3]Envar angive de skäl, varå han grundar sin mening. Lag (1969:244).

[K16]2 §  Över fråga, som hör till rättegången, skall röstas särskilt.

[S2]Äro i saken flera käromål, skall beträffande varje käromål särskild omröstning ske. Över fordran, som åberopats till kvittning, skall ock röstas särskilt. Är beträffande samma käromål fråga om flera omständigheter, som var för sig äro av omedelbar betydelse för utgången, skola de, såvitt sakens beskaffenhet påkallar det, uppställas till särskild omröstning. Om rättegångskostnad skall röstas särskilt.

[S3]Har någon vid tidigare omröstning varit emot det slut, vari de flesta stannat, vare han skyldig att deltaga i senare omröstning.

[K16]3 §  Vid omröstning skall den mening gälla, som omfattats av mer än hälften av rättens ledamöter. Om någon mening har erhållit hälften av rösterna och ordförandens röst är bland dem, skall dock den meningen gälla. Lag (1993:514).

[K16]4 §  Yppas vid omröstning flera än två meningar, utan att någon enligt 3 § skall gälla, och är fråga om penningar eller annat, som utgör viss myckenhet, skola rösterna för den större myckenheten sammanläggas med rösterna för närmast mindre och, om det erfordras, sammanläggningen fortsättas efter samma grund, till dess någon mening skall gälla; i annat fall gälle den mening, för vilken rösterna äro flera än för annan, eller, om för flera meningar rösterna äro lika många, den som biträtts av den främste bland dem som röstat för någon av dessa meningar. Lag (1969:244).

[K16]5 §  Är det stridigt, huru omröstning skall ske eller vilken mening skall gälla, skall röstas därom.

[K16]6 §  Är i tvistemål fråga även om ansvar, utdömande av vite eller någons hållande i häkte, gäller om omröstning i frågan vad som föreskrivs i 29 kap.Lag (1981:828).

7 § har upphävts genom lag (1969:244).

17 Kap. Om dom och beslut

[K17]1 §  Rättens avgörande av saken sker genom dom. Annat rättens avgörande träffas genom beslut. Beslut, varigenom rätten annorledes än genom dom skiljer saken från sig, så ock högre rätts beslut i fråga, som dit fullföljts särskilt, är slutligt beslut.

[K17]2 §  Om huvudförhandling har hållits, skall domen grundas på vad som förekommit vid förhandlingen. I domen får delta endast domare som varit med om hela huvudförhandlingen. Om ny huvudförhandling har hållits, skall domen grundas på vad som förekommit vid den. I fall som avses i 43 kap. 14 § andra meningen får domen grundas även på vad som har inhämtats efter huvudförhandlingen.

[S2]När ett mål avgörs utan huvudförhandling, skall domen grundas på vad handlingarna innehåller och vad som i övrigt förekommit i målet. Lag (1987:747).

[K17]3 §  Dom må ej givas över annat eller mera, än vad part i behörig ordning yrkat. Är saken sådan, att förlikning därom är tillåten, må dom ej grundas å omständighet,som icke av part åberopats till grund för hans talan.

[K17]4 §  Äro i en rättegång flera käromål och kunna de särskiljas, må dom givas över något av dem, ehuru handläggningen angående de övriga icke avslutats. Över huvudfordran och fordran, som åberopas till kvittning, må dömas allenast i ett sammanhang. Medgives käromål till någon del, må särskild dom givas över det som medgivits.

[K17]5 §  Beror prövningen av en viss talan av en annan talan som handläggs i samma rättegång, får särskild dom ges över den talan.

[S2]Om det är lämpligt med hänsyn till utredningen, får särskild dom ges över en av flera omständigheter, som var för sig är av omedelbar betydelse för utgången, eller över hur en viss i målet uppkommen fråga, som främst angår rättstillämpningen, skall bedömas vid avgörande av saken.

[S3]När särskild dom ges enligt denna paragraf, får rätten bestämma att målet i övrigt skall vila till dess domen har vunnit laga kraft. Lag (1990:443).

[K17]6 §  Förlikas parterna om det, varom tvistas, och begära de, att rätten stadfäster förlikningen, skall det ske genom dom.

[K17]7 §  En dom skall avfattas skriftligen och i skilda avdelningar ange

  1. domstolen samt tid och ställe för domens meddelande,
  2. parterna samt deras ombud eller biträden,
  3. domslutet,
  4. parternas yrkanden och invändningar samt de omständigheter som dessa grundats på och
  5. domskälen med uppgift om vad som är bevisat i målet.

[S2]En högre rätts dom skall i den utsträckning det behövs innehålla en redogörelse för lägre rätts dom.

[S3]Om en part har rätt att överklaga eller att ansöka om återvinning, skall det i domen anges vad han i så fall skall iaktta. Lag (1994:1034).

[K17]8 §  Tredskodom, dom, varigenom kärandens talan bifalles på grund av svarandens medgivande, samt dom, varigenom högre rätt fastställer lägre rätts dom, må utfärdas i förenklad form. Lag (1976:567).

[K17]9 §  Innan dom beslutas, skall överläggning hållas.

[S2]Då huvudförhandling ägt rum, skall samma eller sist nästa helgfria dag överläggning hållas och, om det kan ske, dom beslutas och avkunnas. Erfordras på grund av målets beskaffenhet rådrum för domens beslutande eller avfattande, må rätten besluta anstånd därmed; domen skall dock, om ej synnerligt hinder möter, skriftligen avfattas och meddelas inom två veckor efter förhandlingens avslutande. Avkunnas ej domen vid huvudförhandlingen, skall den avkunnas vid annat rättens sammanträde eller ock meddelas genom att den hålles tillgänglig å rättens kansli; vid huvudförhandlingen skall underrättelse givas om tiden och sättet för domens meddelande.

[S3]Vad nu sagts om måls avgörande efter huvudförhandling gälle ock, då mål avgöres vid sammanträde för muntlig förberedelse.

[S4]Avgörs i annat fall ett mål utan huvudförhandling, skall så snart som möjligt överläggning hållas samt domen beslutas, skriftligen avfattas och meddelas. Meddelandet skall ske genom att domen hålls tillgänglig på rättens kansli.

[S5]Avkunnande av dom må ske genom återgivande av domslutet och skälen jämte meddelande av fullföljdshänvisning.

[S6]Har skiljaktig mening förekommit, skall denna meddelas parterna på samma tid och sätt som domen.

[S7]När ett mål avgjorts, skall parterna snarast underättas skriftligen om utgången i målet. Lag (1987:1097).

[K17]10 §  Dom skall uppsättas särskilt och underskrivas av de lagfarna domare, som deltagit i avgörandet. Lag (1996:247).

[K17]11 §  Dom äge, sedan tid för talan utgått, rättskraft, såvitt därigenom avgjorts den sak, varom talan väckts.

[S2]Domen äge ock rättskraft, i vad den innefattar prövning av fordran, som åberopats till kvittning.

[S3]Ej må fråga, som sålunda avgjorts, ånyo upptagas till prövning.

[S4]Om särskilda rättsmedel gälle vad därom är stadgat.

[K17]12 §  Det som sägs i 2 och 9 §§ om dom skall tillämpas i fråga om slutligt beslut. Beträffande ett sådant beslut skall även 7 och 10 §§ tillämpas, om det behövs med hänsyn till frågans beskaffenhet. Meddelas slutligt beslut i samband med dom, skall det tas in i domen.

[S2]Om en part har rätt att överklaga eller att ansöka om återupptagande av målet, skall det i beslutet anges vad han i så fall skall iaktta. Lag (1994:1034).

[K17]13 §  Ett beslut som inte är slutligt skall i den utsträckning det behövs ange de skäl som det grundas på.

[S2]Om den som vill överklaga ett beslut under rättegången måste anmäla missnöje, skall det anges i beslutet. Får ett sådant beslut överklagas särskilt, skall också det anges. Rätten skall på begäran lämna den som vill överklaga upplysning om vad denne i övrigt skall iaktta.

[S3]Om ett beslut som inte är slutligt meddelas i samband med dom eller slutligt beslut, skall det tas in i domen eller det slutliga beslutet. Får beslutet överklagas särskilt, skall rätten ange vad den som vill överklaga skall iaktta. Lag (1994:1034).

[K17]14 §  Rätten får, när det finns skäl till det, i dom förordna att den får verkställas utan hinder av att den inte äger laga kraft. När det finns anledning, skall rätten därvid föreskriva att säkerhet skall ställas för skadestånd som parten kan bli skyldig att utge om domen ändras.

[S2]Beslut under rättegången som inte får överklagas särskilt, skall genast gå i verkställighet. Detsamma gäller beslut, enligt vilket rätten

  1. avvisat ombud eller biträde,
  2. ogillat tredje mans yrkande att få som intervenient deltaga i rättegången,
  3. utlåtit sig angående ersättning eller förskott till biträde, vittne, sakkunnig eller annan, som inte är part eller intervenient,
  4. förordnat om någons hållande i häkte eller om kvarstad eller annan åtgärd enligt 15 kap. eller upphävande av sådan åtgärd,
  5. till biträde utsett någon annan än part föreslagit, eller
  6. utlåtit sig i annat fall än som avses i 3 eller 5 i fråga som gäller rättshjälp, dock inte beslut om ersättningsskyldighet enligt 30 § rättshjälpslagen (1996:1619).

[S3]I fråga om beslut, enligt vilket föreläggande har meddelats part eller annan att lägga fram skriftligt bevis eller att tillhandahålla föremål för syn eller besiktning, gäller vad som sägs i första stycket.

[S4]Är särskild föreskrift meddelad om att dom eller beslut, som inte har laga kraft, får verkställas, är den gällande. Lag (1996:1624).

[K17]15 §  Om rätten finner att en dom eller ett beslut innehåller någon uppenbar oriktighet till följd av rättens eller någon annans skrivfel, räknefel eller liknande förbiseende, får rätten besluta om rättelse.

[S2]Har rätten av förbiseende underlåtit att fatta ett beslut som skulle ha meddelats i samband med en dom eller ett slutligt beslut, får rätten komplettera sitt avgörande inom sex månader från det att avgörandet vann laga kraft. En komplettering senare än två veckor efter det att avgörandet meddelades får dock ske endast om en part begär det och motparten inte motsätter sig kompletteringen.

[S3]Innan beslut om rättelse eller komplettering fattas, skall parterna även i annat fall än som avses i andra stycket andra meningen ha fått tillfälle att yttra sig, om det inte är uppenbart obehövligt. Beslutet skall om möjligt antecknas på varje exemplar av det avgörande som rättats. Lag (1999:84).

18 Kap. Om rättegångskostnad

[K18]1 §  Part, som tappar målet, skall ersätta motparten hans rättegångskostnad, om ej annat är stadgat.

[K18]2 §  Angår målet rättsförhållande, som enligt lag ej må bestämmas annorledes än genom dom, må förordnas, att vardera parten skall bära sin rättegångskostnad.

[K18]3 §  Finnes den vinnande parten hava inlett rättegång, utan att motparten givit anledning därtill, eller har den vinnande parten eljest uppsåtligen eller genom försummelse föranlett onödig rättegång, skall han ersätta motparten hans rättegångskostnad eller ock, om omständigheterna föranleda därtill, vardera parten bära sin kostnad.

[S2]Var den omständighet, varav utgången berodde, icke före rättegången känd för den tappande parten och hade han ej heller bort äga kännedom därom, må förordnas, att vardera parten skall bära sin kostnad.

[K18]3 a §  Har den vinnande parten inlett rättegången genom ansökan om stämning trots att saken lika gärna hade kunnat avgöras i mål enligt lagen (1990:746) om betalningsföreläggande och handräckning, är hans rätt till ersättning för kostnader begränsad till vad han hade kunnat få i ett sådant mål. Lag (1990:747).

[K18]4 §  Äro i samma mål flera yrkanden och vinna parterna ömsom, skall vardera parten bära sin kostnad eller jämkad ersättning tilläggas endera eller ock, såvitt kostnaderna för olika delar av målet kunna särskiljas, ersättningsskyldigheten därefter bestämmas. Är vad parten tappat av allenast ringa betydelse, må han dock erhålla full ersättning för sin kostnad.

[S2]Vad nu sagts skall äga motsvarande tillämpning, om parts yrkande bifalles allenast till en del.

[K18]5 §  Avvisas parts talan, anses parten som tappande.

[S2]Avskrives mål på grund av att part återkallat sin talan eller uteblivit, skall han ersätta motparten hans rättegångskostnad, om ej särskilda omständigheter föranleda, att ersättningsskyldigheten bestämmes annorledes.

[S3]Förlikas parterna, skall vardera parten bära sin kostnad, om ej annat avtalats.

[K18]6 §  Har part genom att utebliva från rätten eller ej iakttaga föreläggande, som rätten meddelat, eller genom påstående eller invändning, som han insett eller bort inse sakna fog, eller annorledes genom vårdslöshet eller försummelse föranlett uppskov i målet eller eljest vållat kostnad för motparten, vare han skyldig att ersätta sådan kostnad, huru rättegångskostnaden i övrigt än skall bäras.

[K18]7 §  Skall part enligt detta kapitel helt eller delvis ersätta motpartens rättegångskostnad och finnes ställföreträdare för parten eller partens ombud eller biträde hava genom åtgärd, som avses i 3 § första stycket, eller genom vårdslöshet eller försummelse, som sägs i 6 §, vållat sådan kostnad, äge rätten, även om yrkande därom ej framställts, förplikta honom att jämte parten ersätta kostnaden.

[K18]8 §  Ersättning för rättegångskostnad skall fullt motsvara kostnaden för rättegångens förberedande och talans utförande jämte arvode till ombud eller biträde, såvitt kostnaden skäligen varit påkallad för tillvaratagande av partens rätt. Ersättning skall ock utgå för partens arbete och tidspillan i anledning av rättegången. Såsom åtgärd för rättegångens förberedande anses förhandling för biläggande av tvistefråga som har omedelbar betydelse för partens talan.

[S2]Ersättning för rättegångskostnad skall även innefatta ränta enligt 6 § räntelagen (1975:635) från dagen då målet avgörs till dess betalning sker. Lag (1987:328).

[K18]8 a §  I mål där 1 kap. 3 d § första stycket tillämpas gäller följande i stället för bestämmelserna i 8 §.

[S2]Ersättning för rättegångskostnad får inte avse annat än kostnad för

  1. rättslig rådgivning under en timme vid ett tillfälle för varje instans och med belopp som motsvarar högst den ersättning som betalas för rådgivning enligt rättshjälpslagen (1996:1619) under en timme,
  2. ansökningsavgift,
  3. resa och uppehälle för part eller ställföreträdare i samband med sammanträde eller, om personlig inställelse inte föreskrivits, resa och uppehälle för ombud,
  4. vittnesbevisning,
  5. översättning av handling.

[S3]Om en part har handlat så att 3 eller 6 § är tillämplig, får dock ersättning till motparten avse dennes samtliga kostnader enligt 8 §.

[S4]Ersättning utgår endast i den mån kostnaden varit skäligen påkallad för tillvaratagande av partens rätt.

[S5]Ersättning som anges i andra stycket 3 utgår enligt bestämmelser som regeringen meddelar.

[S6]Har målet till en början handlagts i annan ordning än som gäller för mål som avses i denna paragraf, utgår ersättning för kostnad som avser den tidigare handläggningen enligt de kostnadsregler som gäller för denna.

[S7]Har ett mål om betalningsföreläggande eller handräckning överlämnats till tingsrätt får, om målet därefter avgörs genom tredskodom mot svaranden, ersättning även avse skälig kostnad för högst en rättegångsskrift eller inställelse vid högst ett sammanträde inför rätten. Sådan ytterligare ersättning lämnas, om inte särskilda skäl föranleder annan bedömning, med belopp som motsvarar högst hälften av den ersättning som betalas för rådgivning enligt rättshjälpslagen (1996:1619) under en timme. Lag (2000:172).

[K18]9 §  Skall rättegångskostnad ersättas av flera medparter, svare de en för alla och alla för en. I den mån kostnad hänför sig till del av målet, som angår allenast någon av parterna, eller ock part orsakat kostnad genom vårdslöshet eller försummelse, som avses i 6 §, skall dock denna kostnad gäldas av den parten ensam.

[S2]Är någon enligt 7 § skyldig att jämte part ersätta kostnad, svare de en för båda och båda för en.

[K18]10 §  Har någon enligt 13 kap. 7 § övertagit kärandens talan, svare han och käranden, en för båda och båda för en, för den rättegångskostnad, som uppkommit före övertagandet; för kostnad, som uppkommit därefter, svare han ensam.

[S2]Den som inträtt i svarandens ställe svare ensam för rättegångskostnaden.

[K18]11 §  Skola två eller flera, en för alla och alla för en, svara förrättegångskostnad, äge rätten, på yrkande av någon av dem, med hänsyn till omständigheterna pröva, huru kostnaden mellan dem skall fördelas eller om någon av dem skall vidkännas hela kostnaden.

[K18]12 §  I fråga om skyldighet för intervenient, som icke äger ställning av part i rättegången, att ersätta rättegångskostnad och hans rätt till ersättning för sådan kostnad skall vad i detta kapitel stadgas om part äga motsvarande tillämpning; dock svare intervenienten allenast för den särskilda kostnad, som orsakats av interventionen. Ej må den part, å vilkens sida intervenienten deltagit, förpliktas att ersätta kostnad, som nu nämnts.

[K18]13 §  Skall kostnad för bevisning eller annan åtgärd betalas av parterna en för båda och båda för en, gäller i fråga om skyldighet att ersätta sådan kostnad vad som föreskrivs i detta kapitel om rättegångskostnad. Om parterna skall bära var sin rättegångskostnad, får rätten besluta, att kostnaden skall fördelas med hälften på var och en av dem. Har staten haft kostnader för att hämta en part till rätten, skall parten ersätta staten för kostnaden.

[S2]Om skyldighet att ersätta staten för kostnad i anledning av att part har beviljats rättshjälp är särskilt föreskrivet. Lag (1996:1624).

[K18]14 §  En part, som vill ha ersättning för rättegångskostnad, skall framställa sitt yrkande innan handläggningen avslutas. Han skall därvid uppge vari kostnaden består. Om han inte har framställt sitt yrkande inom den angivna tiden, får han inte därefter föra talan om kostnad som har uppkommit vid samma rätt. En part får dock, även om han inte har framställt något yrkande, erhålla ränta som avses i 8 § andra stycket samt ersättning för ett exemplar av rättens dom eller slutliga beslut.

[S2]Rätten skall självmant pröva frågor om tillämpningen av bestämmelserna i 1--10 samt 12 och 13 §§, om inte sådan prövning är obehövlig på grund av särskilda omständigheter. Beslut i sådan kostnadsfråga som avses i detta kapitel meddelas när rätten avgör målet. Ingår i ersättning för rättegångskostnad arvode till ombud eller biträde, skall arvodets belopp anges. Lag (1987:747).

[K18]15 §  Fullföljes mål från lägre rätt, skall skyldigheten att ersätta rättegångskostnad i högre rätt bestämmas med hänsyn till rättegången därstädes.

[S2]Om kostnad i högre rätt i mål angående fråga, som dit fullföljts särskilt, äge vad i detta kapitel stadgas om mål, som väckts vid lägre rätt, motsvarande tillämpning.

[S3]Återförvisas mål, skall frågan om kostnaden i den högre rätten prövas i samband med målet efter dess återupptagande.

[K18]16 §  I mål där en myndighet för talan på det allmännas vägnar utan att talan avser tillvaratagande av statens eller någon annans enskilda rätt tillämpas i fråga om rättegångskostnader bestämmelserna i 31 kap., om annat inte är föreskrivet. Lag (1990:443).

II Om rättegången i brottmål

19 Kap. Om laga domstol

[K19]1 §  Laga domstol i brottmål är rätten i den ort, där brottet förövades. Brott anses förövat å den ort, där den brottsliga handlingen företogs, och, om brottet fullbordades eller, vid försök, det tillämnade brottet skulle hava fullbordats å annan ort, även å den orten. Förövades brottet å orter under skilda domstolar, äge de lika behörighet. Har det skett å svenskt fartyg eller luftfartyg under resa inom eller utom riket, vare även rätten i den ort, dit den misstänkte med fartyget eller luftfartyget först ankommer eller där han gripits eller eljest uppehåller sig, behörig.

[S2]Är, då åtal väckes, ovisst, var brottet förövades, må åtal upptagas av rätten i någon av de orter, där det kan antagas hava skett, eller i den ort, där den misstänkte gripits eller eljest uppehåller sig.

[S3]Åtal för brott må ock upptagas av den rätt, där den misstänkte skall svara i tvistemål i allmänhet, eller rätten i den ort, där den misstänkte mera varaktigt uppehåller sig, om rätten med hänsyn till utredningen samt kostnader och andra omständigheter finner det lämpligt. Lag (1957:299).

[K19]2 §  Åtal för brott, som förövats å ort utom riket eller å utländskt fartyg eller luftfartyg under resa inom eller utom riket, upptages, om ej regeringen för visst fall förordnar annat, av den rätt, där den misstänkte skall svara i tvistemål i allmänhet, eller av rätten i den ort, där han gripits eller eljest uppehåller sig. Lag (1974:573).

[K19]3 §  Åtal mot flera för medverkan till brott må, om det sker samtidigt, väckas vid den rätt, där någon av dem har att svara. Väckas åtalen å olika tider, må vid den rätt, som upptagit åtal mot någon av dem, åtal väckas även mot den eller de övriga.

[S2]Vad nu sagts skall ock gälla angående åtal i andra fall mot flera för brott, som äga samband med varandra, om rätten med hänsyn till utredningen samt kostnader och andra omständigheter finner lämpligt, att åtalen upptagas av samma domstol. Lag (1948:453).

[K19]4 §  Talan om ansvar för falskt eller obefogat åtal eller för falsk angivelse eller annan osann tillvitelse, varå åtal följt, må väckas vid den rätt, där brottet åtalats. Lag (1948:453).

[K19]5 §  Över förseelse i rättegången döme den rätt, där rättegången föres.

[S2]Förövar någon annat brott inför domstol vid dess sammanträde, äge samma rätt döma däröver, om det med hänsyn till brottets beskaffenhet och andra omständigheter finnes lämpligt.

[K19]6 §  Har någon förövat flera brott, må åtal för samtliga brotten upptagas av den rätt, som är behörig att upptaga åtal för något av dem, om denna med hänsyn till utredningen samt kostnader och andra omständigheter finner det lämpligt.

[K19]7 §  En domstol behåller sin behörighet att handlägga ett mål även om något förhållande som har grundat behörigheten ändras efter det att stämning delgetts den misstänkte.

[S2]Har allmänt åtal väckts vid en viss tingsrätt, får denna på åklagarens begäran överlämna målet till en annan tingsrätt, om den är behörig och särskilda skäl föreligger. Står den tilltalade redan under åtal vid den andra tingsrätten, skall sådant överlämnande ske, om det inte är olämpligt. De beslut som fattats före överlämnandet skall gälla, om inte den domstol dit målet överlämnats bestämmer annat.

[S3]Andra stycket gäller i tillämpliga delar också när flera mål om allmänt åtal mot den tilltalade samtidigt är anhängiga vid olika hovrätter. Lag (1987:747).

[K19]8 §  Avvisas mål på den grund, att rätten icke är behörig, äge den dock i avbidan på att åtal väckes vid rätt domstol meddela beslut, som icke utan fara kan uppskjutas.

[K19]9 §  Är i lag föreskrivet, att åtal skall upptagas omedelbart av högre rätt eller skall åtal enligt lag eller författning upptagas av annan allmän underrätt än den, där den misstänkte enligt 1 eller 2 § har att svara, må ej på grund av vad i detta kapitel stadgas åtalet upptagas av annan domstol. Skall fråga om ansvar upptagas av annan myndighet än domstol eller av särskild domstol, äger vad i detta kapitel stadgas ej tillämpning.

[S2]Avtal, varigenom någon utfäst sig att väcka åtal eller svara vid viss domstol, vare utan verkan. Lag (1965:585).

[K19]10 §  Har lägre rätt upptagit mål, må fråga om rättens behörighet ej upptagas av högre rätt, med mindre frågan dit fullföljes eller där väckes av part, som är berättigad därtill, eller ock målet skall upptagas av annan myndighet än domstol eller av särskild domstol eller omedelbart av högre rätt eller av annan allmän underrätt än den, där den misstänkte enligt 1 eller 2 § har att svara.

[K19]11 §  Meddelas i högre rätt beslut, varigenom lägre rätt förklaras icke vara behörig att upptaga mål, som där väckts, äge den högre rätten på yrkande av part hänvisa målet till lägre rätt, som finnes behörig.

[S2]Hava skilda domstolar genom beslut, som vunnit laga kraft, funnits obehöriga, äge högsta domstolen, om någon av dem finnes behörig, på ansökan av part hänvisa målet till den domstol, av vilken målet bort upptagas.

[K19]11 a §  Finner rätten i samband med att en ansökan ges in att rätten saknar behörighet att ta upp målet eller att i annan ordning pröva ansökan men att en annan domstol skulle vara behörig, skall ansökan lämnas över till den domstolen, om sökanden inte har något att invända mot detta och det inte heller finns något annat skäl mot att ansökan överlämnas. Ansökan skall anses ha kommit in till den senare domstolen samma dag som den kom in till den domstol som först tog emot ansökan. Lag (1996:247).

[K19]12 §  Vad som sägs i detta kapitel skall tillämpas även i fråga om domstolarnas befattning med förundersökning och användande av tvångsmedel. En sådan fråga får tas upp även av rätten i en annan ort än som följer av reglerna i detta kapitel, om beslut i frågan bör fattas utan dröjsmål. Lag (2000:172).

20 Kap. Om rätt till åtal och om målsägande

[K20]1 §  Fråga om ansvar för brott må ej av rätten upptagas, med mindre åtal för brottet väckts. Rätten äge dock utan åtal upptaga fråga om ansvar för förseelse i rättegången.

[K20]2 §  Allmän åklagare äge tala å brott, som hör under allmänt åtal, om ej annat är stadgat.

[S2]Om befogenhet för särskild åklagare att tala å brott, som hör under allmänt åtal, gälle vad särskilt är föreskrivet.

[S3]Åklagare må i högre rätt fullfölja talan även till den misstänktes förmån.

[K20]3 §  Under allmänt åtal höra alla brott, som ej uttryckligen äro undantagna därifrån.

[S2]Är för allmänt åtal stadgat särskilt villkor, såsom tillstånd av myndighet eller angivelse av målsägande, vare det gällande.

[K20]4 §  Innefattar en handling flera brott och hör något av dem under allmänt åtal, må sådant åtal äga rum även för de övriga.

[S2]Har någon angivits för brott, som allenast efter angivelse hör under allmänt åtal, och äro flera misstänkta för att hava tagit del i brottet, må allmänt åtal äga rum mot dem alla.

[K20]5 §  Brott må av målsägande angivas till åtal hos åklagare eller polismyndighet. Har angivelse skett hos myndighet å annan ort än den, där åtal för brottet må väckas, skall angivelsen omedelbart tillställas myndigheten i den orten.

[K20]6 §  Åklagare skall, om ej annat är stadgat, tala å brott, som hör under allmänt åtal. Lag (1964:166).

[K20]7 §  Åklagare får besluta att underlåta åtal för brott (åtalsunderlåtelse) under förutsättning att något väsentligt allmänt eller enskilt intresse ej åsidosätts:

  1. om det kan antas att brottet inte skulle föranleda annan påföljd än böter,
  2. om det kan antas att påföljden skulle bli villkorlig dom och det finns särskilda skäl för åtalsunderlåtelse,
  3. om den misstänkte begått annat brott och det utöver påföljden för detta brott inte krävs påföljd med anledning av det föreliggande brottet, eller
  4. om psykiatrisk vård eller insatser enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade kommer till stånd.

[S2]Åtal får underlåtas i andra fall än som nämns i första stycket, om det av särskilda skäl är uppenbart att det inte krävs någon påföljd för att avhålla den misstänkte från vidare brottslighet och att det med hänsyn till omständigheterna inte heller krävs av andra skäl att åtal väcks. Lag (1997:726).

[K20]7 a §  Beslut om åtalsunderlåtelse får meddelas även sedan åtal har väckts, om det kommer fram sådana förhållanden som, om de förelegat eller varit kända vid tiden för åtalet, skulle ha föranlett åtalsunderlåtelse. Åtalsunderlåtelse får dock inte beslutas om den tilltalade motsätter sig det eller om dom redan har fallit. Lag (1981:1285).

[K20]7 b §  Ett beslut om åtalsunderlåtelse får återkallas, om särskilda omständigheter föranleder det. Lag (1985:13).

[K20]8 §  Målsäganden må ej väcka åtal för brott, som hör under allmänt åtal, med mindre han angivit brottet och åklagaren beslutat, att åtal ej skall äga rum.

[S2]Har åklagare väckt talan, äge målsäganden biträda åtalet; han må ock i högre rätt fullfölja talan.

[S3]Utan hinder av vad i första stycket sägs må målsägande väcka talan om ansvar för falskt eller obefogat åtal, falsk angivelse eller annan osann tillvitelse angående brott.

[S4]Målsägande är den, mot vilken brott är begånget eller som därav blivit förnärmad eller lidit skada. Lag (1964:166).

[K20]9 §  Sedan dom fallit, må ej allmänt åtal nedläggas.

[S2]Nedlägges allmänt åtal på den grund, att tillräckliga skäl, att den misstänkte är skyldig till brottet, ej föreligga, må målsäganden övertaga åtalet; han skall dock hos rätten göra anmälan därom inom den tid, högst en månad, som av rätten bestämmes, sedan han erhöll vetskap om nedläggandet. Övertager ej målsäganden åtalet, äge han icke därefter väcka åtal för brottet; om den tilltalade yrkar det, skall frikännande dom meddelas.

[K20]10 §  Bestämmelserna i 8 och 9 §§ om rätt för målsäganden att väcka åtal eller överta väckt åtal gäller inte i fråga om brott som i utövningen av tjänsten eller uppdraget har begåtts av

  1. statsråd,
  2. justitieråd eller regeringsråd,
  3. någon av riksdagens ombudsmän eller den som har tjänstgjort i hans ställe,
  4. någon annan befattningshavare, mot vilken enligt riksdagsordningen eller annan författning endast något av riksdagens utskott eller annat riksdagsorgan är behörigt att besluta om åtal för sådant brott,
  5. justitiekanslern eller den som har tjänstgjort i hans ställe, eller
  6. domare eller generaladvokat i Europeiska gemenskapernas domstol eller domare i förstainstansrätten vid denna domstol. Lag (1995:315).

[K20]11 §  Äro i fråga om samma brott flera målsägande, gälle angivelse eller åtal av en målsägande även för de övriga.

[K20]12 §  Har målsäganden genom förlikning eller eljest utfäst sig att ej angiva brottet eller tala därå eller har han återkallat angivelse eller nedlagt åtal, må han ej därefter angiva brottet eller tala därå. Hör brottet allenast efter angivelse under allmänt åtal och har utfästelsen gjorts eller angivelsen återkallats, innan allmänt åtal väckts, må allmänt åtal för brottet ej därefter äga rum.

[K20]13 §  Har någon genom brott blivit dödad, har hans eller hennes efterlevande make, bröstarvinge, förälder eller syskon samma rätt som målsägande att ange brottet eller föra talan om det.

[S2]Avlider eljest den, mot vilken brott är begånget eller som därav blivit förnärmad eller lidit skada, äge närstående, som nu sagts, samma rätt att angiva brottet eller tala därå, som tillkom den avlidne, om icke av omständigheterna framgår, att denne ej velat angiva eller åtala brottet. Lag (2005:438).

[K20]14 §  Är målsäganden omyndig och rör brottet egendom, varöver han ej råder, eller rättshandling, som han ej själv äger ingå, får hans ställföreträdare angiva brottet eller tala därå. Samma rätt har en förvaltare enligt föräldrabalken för en målsägandes räkning när brottet rör egendom eller rättshandling som omfattas av förvaltarens uppdrag. Rör brottet den omyndiges person, får den som har vårdnaden om honom angiva brottet eller tala därå. Vad i 11 kap.2--5 §§ är stadgat om part och ställföreträdare i tvistemål tillämpas beträffande målsägande, även om han ej för talan.

[S2]Om rättegångsombud för målsägande gäller vad i 12 kap. är stadgat. Lag (1988:1260).

[K20]15 §  Målsägande, som hörs med anledning av åklagarens talan, får åtföljas av lämplig person som personligt stöd (stödperson) under rättegången. Sådan stödperson som rätten har kännedom om skall om möjligt underrättas om rättegången.

[S2]I vissa fall kan målsägandebiträde förordnas enligt lagen (1988:609) om målsägandebiträde.

[S3]Målsägandebiträde skall kallas till huvudförhandling eller annat sammanträde i rätten där målsäganden eller målsägandens ställföreträdare skall höras. Lag (1994:420).

15 a § har upphävts genom lag (1987:747).

[K20]16 §  Är i lag eller författning stadgat, att åtal för brott må väckas av annan enskild än målsägande, skall han i fråga om rätt att angiva brottet eller tala därå samt åtal, som väckes av honom, anses som målsägande.

21 Kap. Om den misstänkte och hans försvar

[K21]1 §  Den misstänkte äge själv föra sin talan. Är han omyndig, skall rätten, om det med hänsyn till brottets beskaffenhet eller eljest finnes erforderligt, höra den som har vårdnaden om honom; denne äge ock föra talan för den omyndige.

[S2]Har den misstänkte avlidit, äge hans efterlevande make, bröstarvinge, fader, moder eller syskon föra talan mot dom, såvitt genom denna fastställts, att den misstänkte förövat gärningen. Lag (1971:875).

[K21]2 §  Den misstänkte är skyldig att infinna sig personligen vid huvudförhandling i tingsrätt och hovrätt. Sådan skyldighet föreligger dock inte, om målet kan avgöras även om han inte infinner sig vid huvudförhandlingen och hans närvaro kan antas vara utan betydelse för utredningen.

[S2]Vid huvudförhandling i högsta domstolen är den misstänkte skyldig att infinna sig personligen, om domstolen finner att hans närvaro är nödvändig för utredningen.

[S3]Vid ett sammanträde för förberedelse och vid annan förhandling är den misstänkte skyldig att infinna sig personligen, om hans närvaro kan antas främja syftet med sammanträdet.

[S4]Är den misstänkte skyldig att infinna sig personligen, skall rätten förordna om detta.

[S5]När den misstänkte inte är skyldig att infinna sig personligen, får hans talan föras genom ombud. I fråga om ombud gäller bestämmelserna i 12 kap.Lag (1987:747).

[K21]3 §  Vid sin talans förberedande och utförande må den misstänkte biträdas av försvarare.

[S2]Försvarare utses av den misstänkte. Är den misstänkte under aderton år eller lider han av en allvarlig psykisk störning, utses försvarare av den som har vårdnaden om honom. Har den misstänkte för sig ställt rättegångsombud, anses ombudet som försvarare.

[S3]En person får inte vara försvarare, om han har eller har haft uppdrag åt den misstänkte eller ekonomiska förbindelser med denne och omständigheterna är ägnade att minska förtroendet för hans förmåga att iaktta vad som åligger en försvarare enligt 7 § första stycket. Utländsk medborgare eller den som har hemvist utom riket får inte vara försvara re om det med hänsyn till rikets säkerhet är olämpligt. Om försvarare gäller i övrigt 12 kap.2--5 §§ samt 6 § andra stycket. Lag (1992:1511).

[K21]3 a §  Är den misstänkte anhållen eller häktad skall offentlig försvarare förordnas för honom, om han begär det. Offentlig försvarare skall också på begäran förordnas för den som är misstänkt för ett brott, för vilket inte är stadgat lindrigare straff än fängelse i sex månader.

[S2]Offentlig försvarare skall därutöver förordnas

  1. om den misstänkte är i behov av försvarare med hänsyn till utredningen om brottet,
  2. om försvarare behövs med hänsyn till att det är tveksamt vilken påföljd som skall väljas och det finns anledning att döma till annan påföljd än böter eller villkorlig dom eller sådana påföljder i förening, eller
  3. om det i övrigt föreligger särskilda skäl med hänsyn till den misstänktes personliga förhållanden eller till vad målet rör.

[S3]Om den misstänkte biträds av försvarare som han själv har utsett, skall inte vid sidan av denne någon offentlig försvarare förordnas. Lag (1983:920).

[K21]4 §  Offentlig försvarare förordnas av rätten; har rätten skilt saken från sig, äge den, till dess talan av den misstänkte fullföljts eller tiden för sådan talan utgått, förordna försvarare att biträda honom i högre rätt.

[S2]Fråga om förordnande av offentlig försvarare skall upptagas, då framställning därom göres eller rätten eljest finner anledning därtill.

[K21]5 §  Till offentlig försvarare skall förordnas advokat, som finnes lämplig därtill. Om särskilda skäl föreligga, må till sådan försvarare utses annan lämplig person, som avlagt för behörighet till domarämbete föreskrivna kunskapsprov. Företrädesvis bör anlitas någon, som vid rätten brukas som rättegångsombud.

[S2]Har den misstänkte till offentlig försvarare föreslagit någon, som är behörig därtill, skall han förordnas, om ej hans anlitande skulle medföra avsevärt ökade kostnader eller eljest särskilda skäl föranleda annat. Lag (1972:430)

[K21]6 §  Ett förordnande av offentlig försvarare får återkallas av rätten, om behovet av offentlig försvarare upphör eller något annat giltigt skäl för återkallelse föreligger. Utser den misstänkte själv annan försvarare, skall förordnandet återkallas, om det inte skulle uppstå synnerlig olägenhet.

[S2]En offentlig försvarare får inte utan rättens medgivande sätta någon annan i sitt ställe. Lag (1983:920).

[K21]7 §  Försvarare skall med nit och omsorg tillvarataga den misstänktes rätt och i detta syfte verka för sakens riktiga belysning.

[S2]Försvarare bör, så snart ske kan, genom överläggning med den misstänkte förbereda försvaret.

[K21]8 §  Försvarare äge under förundersökningen och målets behandling vid rätten göra framställning och vidtaga åtgärd, som erfordras för tillvaratagande av den misstänktes rätt, så ock, om målet fullföljes, biträda honom i högre rätt.

[K21]9 §  Försvarare för den som är anhållen eller häktad må ej förvägras att sammanträffa med honom. Försvararen äge i enrum meddela sig med den anhållne eller häktade; annan än offentlig försvarare dock endast om undersökningsledaren eller åklagaren medgiver det eller rätten finner det kunna ske utan men för utredningen eller för ordningen eller säkerheten å förvaringsplatsen.

[S2]Offentlig försvarare så ock av den misstänkte utsedd försvarare, som uppgivits för rätten, skola kallas till huvudförhandling eller annat rättens sammanträde för förhandling.

[K21]10 §  Offentligt försvarare har rätt till skälig ersättning av allmänna medel för arbete, tidsspillan och utlägg som uppdraget har krävt. Ersättningen för arbete skall bestämmas med utgångspunkt i den tidsåtgång som är rimlig med hänsyn till uppdragets art och omfattning och med tillämpning av den timkostnadsnorm som regeringen fastställer.

[S2]Timersättningen får avvika från timkostnadsnormen, om den skicklighet och den omsorg som uppdraget utförts med eller andra omständigheter av betydelse ger anledning till det.

[S3]Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer fastställer den taxa som skall tillämpas vid bestämmande av ersättningen i vissa fall samt meddelar föreskrifter om beräkning av ersättningen för tidsspillan.

[S4]En offentlig försvarare får inte förbehålla sig eller ta emot ersättning av den misstänkte. Har detta skett är förbehållet utan verkan och den offentlige försvararen skall till den misstänkte betala tillbaka vad han eller hon uppburit. Lag (1996:1624).

[K21]10 a §  En offentlig försvarare som överklagat ett beslut om ersättning får i den högre instansen åberopa nya omständigheter till stöd för sitt anspråk endast om det finns särskilda skäl för det. Lag (1988:214).

[K21]11 §  Vårdnadshavare som höres enligt 1 § äger rätt till ersättning och förskott enligt vad om vittne är stadgat. Ersättningen skall gäldas av statsverket. Lag (1971:240)

[K21]12 §  En misstänkt som har kallats att inställa sig till ett sammanträde får tillerkännas ersättning av allmänna medel för kostnad för resa och uppehälle om det är skäligt med hänsyn till hans eller hennes ekonomiska förhållanden, de kostnader som kan uppstå i samband med inställelsen och omständigheterna i övrigt. Rätten får bevilja förskott på ersättningen.

[S2]Ersättning betalas enligt bestämmelser som regeringen meddelar. Lag (1996:1624).

22 Kap. Om enskilt anspråk i anledning av brott

[K22]1 §  Talan mot den misstänkte eller annan om enskilt anspråk i anledning av brott må föras i samband med åtal för brottet. Upptages ej anspråket i samband med åtalet, skall talan föras i den för tvistemål stadgade ordningen.

[K22]2 §  Grundas enskilt anspråk på ett brott som hör under allmänt åtal, är åklagaren på målsägandens begäran skyldig att i samband med åtalet förbereda och utföra även målsägandens talan, om det kan ske utan väsentlig olägenhet och hans anspråk inte är uppenbart obefogat. Vill målsäganden att anspråket skall tas upp i samband med åtalet, skall han anmäla anspråket till undersökningsledaren eller åklagaren och lämna uppgift om de omständigheter på vilka det grundas.

[S2]Finner undersökningsledaren eller åklagaren vid utredning angående brott, att enskilt anspråk kan grundas på brottet, skall han, om det kan ske, i god tid före åtalet underrätta målsäganden om detta.

[S3]Första och andra styckena skall tillämpas också när anspråket övertagits av någon annan. Lag (1988:6).

[K22]3 §  Föres i särskilt mål vid rätten talan om enskilt anspråk i anledning av brott, äge rätten, om det finnes lämpligt, förordna, att talan skall upptagas till behandling i samband med åtalet.

[K22]4 §  Om rätt för den tilltalade eller annan, mot vilken målsäganden för talan, eller för tredje man att till gemensam handläggning med åtalet väcka talan, som avses i 14 kap. 5 §, äge vad i nämnda lagrum är stadgat motsvarande tillämpning.

[K22]5 §  Har talan om enskilt anspråk tagits upp till behandling i samband med åtalet, får rätten förordna att talan skall handläggas som särskilt mål enligt reglerna för tvistemål, om en fortsatt gemensam handläggning skulle medföra väsentliga olägenheter. Lag (1988:6).

[K22]6 §  Nedlägges eller avvisas åtal eller förklaras målsäganden hava förlorat sin rätt att tala å brottet, förordne rätten, om part yrkar det, att talan om det enskilda anspråket skall som särskilt mål handläggas i den för tvistemål stadgade ordningen. Framställes ej sådant yrkande, skall talan i målet anses förfallen.

[S2]Återkallar part sin talan angående det enskilda anspråket, sedan motparten ingått i svaromål, skall, om denne yrkar det, talan dock prövas.

[S3]Framställes ej sådant yrkande, skall talan i målet anses förfallen.

[K22]7 §  Föres talan om enskilt anspråk i anledning av brott i samband med åtalet och finnes, att den åtalade gärningen icke är straffbar, må talan dock prövas i målet. Lag (1969:588)

[K22]8 §  Talan om enskilt anspråk på grund av sådant brott under allmänt åtal som avses i 20 kap. 10 § får ej väckas av målsäganden, om inte åtal för brottet äger rum eller talan biträds av någon som är behörig att besluta sådant åtal. Lag (1981:1312).

23 Kap. Om förundersökning

[K23]1 §  Förundersökning skall inledas så snart det på grund av angivelse eller av annat skäl finns anledning att anta att ett brott som hör under allmänt åtal har förövats.

[S2]Förundersökning behöver dock inte inledas, om det är uppenbart att brottet inte går att utreda. Att förundersökning inte behöver inledas i vissa andra fall följer av 4 a § och 22 §.

[S3]Om det krävs angivelse för att brottet skall höra under allmänt åtal, får förundersökning trots det inledas utan angivelse, om det innebär fara att avvakta en angivelse. I så fall skall målsäganden underrättas snarast. Om denne då inte anger brottet till åtal, skall förundersökningen läggas ned. Lag (1994:1412).

[K23]2 §  Under förundersökningen skall utredas, vem som skäligen kan misstänkas för brottet och om tillräckliga skäl föreligga för åtal mot honom, samt målet så beredas, att bevisningen kan vid huvudförhandlingen förebringas i ett sammanhang.

[K23]3 §  Beslut att inleda en förundersökning skall fattas av polismyndighet eller åklagaren. Har förundersökningen inletts av polismyndighet och är saken inte av enkel beskaffenhet, skall ledningen av förundersökningen avseende brottet övertas av åklagaren, så snart någon skäligen kan misstänkas för brottet. Åklagaren skall också i annat fall överta ledningen när det är påkallat av särskilda skäl.

[S2]När förundersökningen leds av åklagaren, får han vid undersökningens verkställande anlita biträde av polismyndigheten. Han får också uppdra åt polisman att vidta en viss åtgärd som hör till förundersökningen, om det är lämpligt med hänsyn till åtgärdens beskaffenhet.

[S3]Innan förundersökning hunnit inledas, får polisman hålla förhör och vidta andra utredningsåtgärder som är av betydelse för utredningen. Lag (1994:1412).

[K23]4 §  Vid förundersökningen skola ej blott de omständigheter, som tala emot den misstänkte, utan även de som äro gynnsamma för honom beaktas och bevis, som är till hans förmån, tillvaratagas. Undersökningen bör så bedrivas, att ej någon onödigt utsättes för misstanke eller får vidkännas kostnad eller olägenhet.

[S2]Förundersökningen skall bedrivas så skyndsamt omständigheterna medgiva. Finnes ej längre anledning till dess fullföljande, skall den nedläggas.

[K23]4 a §  Förundersökning får vidare läggas ned

  1. om fortsatt utredning skulle kräva kostnader som inte står i rimligt förhållande till sakens betydelse och det dessutom kan antas att brottet i händelse av lagföring inte skulle leda till någon svårare påföljd än böter, eller
  2. om det kan antas att åtal för brottet inte skulle komma att ske till följd av bestämmelser om åtalsunderlåtelse i 20 kap. eller om särskild åtalsprövning samt något väsentligt allmänt eller enskilt intresse ej åsidosätts genom att förundersökningen läggs ned.

[S2]Om förutsättningar för att lägga ned en förundersökning enligt första stycket föreligger redan innan en sådan har inletts, får det beslutas att förundersökning inte skall inledas.

[S3]Beslut enligt denna paragraf meddelas av åklagare. Lag (1985:13).

[K23]5 §  Skall enligt 21 kap. 3 a § offentlig försvarare utses för den misstänkte, åligger det undersökningsledaren att göra anmälan om det hos rätten. Undersökningsledaren skall också göra anmälan hos rätten, om målsäganden begär att få ett målsägandebiträde eller om det annars finns anledning att förordna ett sådant biträde. Lag (1988:610).

[K23]6 §  Under förundersökningen må förhör hållas med envar, som antages kunna lämna upplysning av betydelse för utredningen.

[K23]6 a §  Den som skall höras under förundersökningen får vid vite kallas att infinna sig vid förhöret, om det är lämpligt med hänsyn till omständigheterna i det enskilda fallet. Vite får inte föreläggas, om förhöret avses ske per telefon eller om väglängden till den plats där förhöret skall hållas överstiger tio mil från den plats där den kallade har sin bostad eller stadigvarande uppehåller sig och det inte är av synnerlig vikt för utredningen att förhöret äger rum.

[S2]Beslut om vitesföreläggande enligt första stycket meddelas av undersökningsledaren eller av en polisman som får leda förhöret.

[S3]Uteblir den som har kallats vid vite, får nytt vite föreläggas i samband med kallelse till förhör en senare dag. Lag (2002:440).

[K23]6 b §  Frågor om utdömande av vite som har förelagts med stöd av 6 a § prövas av åklagaren.

[S2]Den som har förpliktats att betala ett vite får inom tre veckor från det att han eller hon fick del av beslutet begära rättens prövning av detta. Begäran om sådan prövning skall göras hos åklagaren, som med eget yttrande skall överlämna ärendet till rätten.

[S3]Om någon begäran om rättens prövning inte har gjorts inom den angivna tiden, får åklagarens beslut verkställas enligt utsökningsbalken. Lag (2002:440).

[K23]7 §  Den som utan giltig orsak underlåter att följa en kallelse att inställa sig till ett förhör får hämtas till förhöret, om det har satts ut att hållas på en plats inom en väglängd av tio mil från den plats där han eller hon har sin bostad eller vid kallelsens mottagande uppehöll sig.

[S2]Utan föregående kallelse får den som uppehåller sig inom en väglängd av tio mil från den plats där förhör skall hållas hämtas till förhöret, om undersökningen avser ett brott på vilket fängelse kan följa och det skäligen kan befaras att han eller hon inte skulle följa en kallelse eller att han eller hon med anledning av en kallelse skulle genom undanröjande av bevis eller på annat sätt försvåra utredningen.

[S3]När det är av synnerlig vikt för utredningen att förhöret äger rum, får hämtning enligt första eller andra stycket ske oavsett väglängden.

[S4]Hämtning till förhör av den som skall höras som vittne eller annars utan att vara misstänkt för brott, bör äga rum endast när det föreligger skäl av särskild vikt för en sådan åtgärd.

[S5]Är den som skall höras anhållen eller häktad, skall han eller hon inställas på den plats som bestämts för förhöret. Lag (2002:440).

[K23]8 §  På tillsägelse av en polisman är den som befinner sig på den plats, där ett brott förövas, skyldig att medfölja till ett förhör som hålls omedelbart därefter. Vägrar han utan giltig orsak, får polismannen ta med honom till förhöret.

[S2]Vad som sägs i första stycket gäller också den som befinner sig inom ett område i anslutning till den plats där ett brott nyligen förövats, om det för brottet inte är föreskrivet lindrigare straff än fängelse i fyra år. Detta gäller också vid försök till ett sådant brott.

[S3]Bestämmelserna i första och andra styckena gäller även innan förundersökning hunnit inledas. Lag (1994:1412).

[K23]9 §  Den som inte är anhållen eller häktad är inte skyldig att stanna kvar för förhör längre än sex timmar. Är det av synnerlig vikt, att den som kan misstänkas för brottet är tillgänglig för fortsatt förhör, är han skyldig att stanna kvar ytterligare sex timmar.

[S2]Den som är under femton år är inte skyldig att stanna kvar för förhör längre än tre timmar. Om det är av synnerlig vikt för utredningen, är den hörde skyldig att kvarstanna ytterligare tre timmar.

[S3]Sedan förhöret avslutats eller tiden, då den hörde är skyldig att stanna kvar, utgått, får han omedelbart avlägsna sig. Utan synnerliga skäl får det inte krävas att han infinner sig till nytt förhör tidigare än tolv timmar därefter.

[S4]Den som kan misstänkas för brottet får tas i förvar under den tid han är skyldig att stanna kvar, om det är nödvändigt med hänsyn till ändamålet med ingripandet, ordning eller säkerhet. Lag (1998:24).

[K23]10 §  Undersökningsledaren bestämmer, med de begränsningar som följer av andra-sjätte styckena, vem som får närvara vid förhör.

[S2]Vid förhör ska såvitt möjligt ett av undersökningsledaren anmodat trovärdigt vittne närvara.

[S3]Ett biträde till en person som förhörs har rätt att närvara vid förhöret, om det kan ske utan men för utredningen och biträdet svarar mot de krav som ställs på försvarare i 21 kap. 3 § tredje stycket.

[S4]Den misstänkte och hans eller hennes försvarare har rätt att närvara vid förhör som hålls på den misstänktes begäran enligt 18 § andra stycket. Vid andra förhör får försvararen närvara, om det kan ske utan men för utredningen.

[S5]Målsägandebiträde har rätt att närvara vid förhör med målsäganden. Detsamma gäller en stödperson, om hans eller hennes närvaro inte är till men för utredningen.

[S6]Är den som hörs under 15 år, bör den som har vårdnaden om honom eller henne vara närvarande vid förhöret, om det kan ske utan men för utredningen.

[S7]Undersökningsledaren får besluta att det som har förekommit vid förhör inte får uppenbaras. Lag (2008:67).

[K23]11 §  Är den misstänkte eller hans försvarare närvarande vid förhör, får han i den ordning undersökningsledaren bestämmer framställa frågor till den som hörs. Detsamma gäller målsägandebiträde vid förhör med målsäganden. Om någon annan är närvarande vid förhör, får denne inte utan undersökningsledarens tillstånd vid förhöret meddela sig med den hörde. Lag (1988:610).

[K23]12 §  Under förhör må ej i syfte att framkalla bekännelse eller uttalande i viss riktning användas medvetet oriktiga uppgifter, löften eller förespeglingar om särskilda förmåner, hot, tvång, uttröttning eller andra otillbörliga åtgärder. Den som höres må icke förmenas att intaga sedvanliga måltider eller åtnjuta nödig vila.

[K23]13 §  Vägrar någon vid förhör att yttra sig angående omständighet, som är av vikt för utredningen, och är han, om åtal väcks, skyldig att

[S2]i målet vittna därom, eller är det annars av synnerlig vikt för utredningen att någon, som är skyldig att vittna i målet, redan under förundersökningen hörs som vittne, får på undersökningsledarens begäran vittnesförhör med honom äga rum inför rätten.

[S3]Förhör, som avses i första stycket, får inte äga rum, innan förundersökningen fortskridit så långt, att någon skäligen kan misstänkas för brottet. Om förhöret gäller i tillämpliga delar vad som föreskrivs om bevisupptagning utom huvudförhandling. Den misstänkte skall ges tillfälle att närvara vid förhöret.

[S4]Ersättning för hans inställelse betalas av allmänna medel enligt föreskrifter som meddelas av regeringen. Lag (1996:1624).

[K23]14 §  Undersökningsledaren får inhämta yttrande från en sakkunnig. Innan ett yttrande inhämtas från någon annan än en myndighet, skall den som misstänks för brottet eller hans försvarare ges tillfälle att yttra sig om valet av sakkunnig, om inte särskilda skäl talar mot detta.

[S2]Om en sakkunnig redan under förundersökningen bör utses av rätten, får undersökningsledaren framställa begäran om det. Han får också hos rätten begära föreläggande att skriftligt bevis skall företes eller föremål tillhandahållas för besiktning eller förordnande att allmän handling som kan antas ha betydelse som bevis skall tillhandahållas vid förundersökningen. Lag (1990:443).

[K23]15 §  Är fara, att bevis, som skall åberopas vid huvudförhandlingen, därförinnan går förlorat eller då endast med svårighet kan föras, får på yrkande av undersökningsledaren eller den misstänkte rätten genast ta upp beviset. Om beviset gäller i tillämpliga delar vad som är föreskrivet om bevis, som tas upp utom huvudförhandling. Kostnaden för bevisupptagningen och för den misstänktes inställelse vid rätten skall utgå av allmänna medel. Ersättning för den misstänktes inställelse betalas enligt föreskrifter som meddelas av regeringen. Lag (1996:1624).

[K23]16 §  Om användande av tvångsmedel under förundersökningen gälle vad i 24-28 kap. stadgas.

[K23]17 §  Erfordras under förundersökningen förhör eller annan åtgärd å ort utom undersökningsledarens tjänstgöringsområde, äge han anlita biträde av polismyndighet å den ort, där åtgärden skall vidtagas.

[K23]18 §  Då förundersökningen kommit så långt att någon skäligen misstänks för brottet, skall han, då han hörs, underrättas om misstanken. Den misstänkte och hans försvarare har rätt att fortlöpande, i den mån det kan ske utan men för utredningen, ta del av vad som har förekommit vid undersökningen. De har vidare rätt att ange den utredning de anser önskvärd och i övrigt anföra vad de anser nödvändigt. Underrättelse härom skall lämnas eller sändas till den misstänkte och hans försvarare, varvid skäligt rådrum skall beredas dem. Åtal får inte beslutas, innan detta har skett.

[S2]På begäran av den misstänkte eller hans försvarare skall förhör eller annan utredning äga rum, om detta kan antas vara av betydelse för undersökningen. Om en sådan begäran avslås, skall skälen för detta anges.

[S3]Innan åklagaren beslutar i fråga om åtal, får han hålla ett särskilt sammanträde med den misstänkte eller hans försvarare, om detta kan antas vara till fördel för åtalsbeslutet eller för sakens fortsatta handläggning i övrigt. Lag (1987:747).

[K23]19 §  Har undersökningsledaren slutfört den utredning han anser nödvändig utan att bifalla begäran, som avses i 18 § andra stycket, eller anser den misstänkte, att det finns annan brist i utredningen kan han anmäla detta till rätten.

[S2]Rätten skall så snart det kan ske pröva anmälan. Om det finns skäl för det får rätten hålla förhör med den misstänkte eller annan eller vidtaga den åtgärd i övrigt, som är påkallad. Ersättning för den misstänktes inställelse betalas av allmänna medel enligt föreskrifter som meddelas av regeringen. Lag (1996:1624).

[K23]20 §  Då förundersökningen avslutas, skall beslut meddelas, huruvida åtal skall väckas. Lag (1957:38)

[K23]21 §  Vid förundersökningen skall protokoll föras över vad därvid förekommit av betydelse för utredningen.

[S2]Sedan en utsaga av en misstänkt eller någon annan har upptecknats skall utsagan läsas upp eller tillfälle på annat sätt ges den som har hörts att granska uppteckningen. Han skall också tillfrågas om han har något att invända mot innehållet. Uppteckning och granskning skall ske innan förhöret avslutas eller, om förhöret är särskilt omfattande eller behandlar komplicerade sakförhållanden, så snart som möjligt därefter. En invändning som inte medför någon ändring skall antecknas. Efter granskningen får uppteckningen inte ändras. Har utsagan först efter granskningen antecknats i protokollet, skall uppteckningen biläggas handlingarna.

[S3]I mindre mål får i stället för protokoll föras kortfattade anteckningar över det väsentliga, som förekommit vid förundersökningen.

[S4]Så snart åtal beslutats, har den misstänkte eller hans försvarare rätt att på begäran få en avskrift av protokoll eller anteckningar från förundersökningen. Har offentlig försvarare förordnats för den misstänkte, skall en avskrift utan särskild begäran lämnas eller sändas till försvararen. Lag (1999:72).

[K23]22 §  Förundersökning enligt detta kapitel behöver inte genomföras, om det ändå finns tillräckliga skäl för åtal och det gäller ett brott som inte kan antas föranleda någon annan påföljd än böter eller ett sådant brott som avses i 45 kap.2 § första eller andra stycket. Beslag får i dessa fall användas enligt vad som föreskrivs i 27 kap.

[S2]Vill åklagaren utvidga väckt åtal, får det ske, utan att förundersökning enligt detta kapitel ägt rum. Lag (2004:504).

[K23]23 §  Finnes, sedan åtal väckts, ytterligare utredning erforderlig, gälle därom i tillämpliga delar vad i detta kapitel stadgas.

[K23]24 §  Närmare föreskrifter om undersökningsledares verksamhet, om underrättelse enligt 18 § första stycket fjärde meningen samt om protokoll och anteckningar vid förundersökning meddelas av regeringen. Lag (1987:747).

24 Kap. Om häktning och anhållande

[K24]1 §  Den som på sannolika skäl är misstänkt för ett brott, för vilket är föreskrivet fängelse ett år eller däröver, får häktas, om det med hänsyn till brottets beskaffenhet, den misstänktes förhållande eller någon annan omständighet finns risk för att han

  1. avviker eller på något annat sätt undandrar sig lagföring eller straff,
  2. genom att undanröja bevis eller på något annat sätt försvårar sakens utredning eller
  3. fortsätter sin brottsliga verksamhet.

[S2]Är för brottet inte föreskrivet lindrigare straff än fängelse i två år, skall häktning ske, om det inte är uppenbart, att skäl till häktning saknas.

[S3]Häktning får ske endast om skälen för åtgärden uppväger det intrång eller men i övrigt som åtgärden innebär för den misstänkte eller för något annat motstående intresse.

[S4]Kan det antas att den misstänkte kommer att dömas endast till böter, får häktning inte ske. Lag (1989:650).

[K24]2 §  Den som på sannolika skäl är misstänkt för brott får häktas oberoende av brottets beskaffenhet,

  1. om han är okänd och vägrar att uppge namn och hemvist eller om hans uppgift om detta kan antas vara osann, eller
  2. om han saknar hemvist inom riket och det finns risk för att han genom att bege sig från riket undandrar sig lagföring eller straff. Lag (1987:1211).

[K24]3 §  Även den som endast är skäligen misstänkt för brott får, med den begränsning som följer av 19 §, häktas, om

  1. förutsättningarna för häktning i övrigt är uppfyllda enligt vad som sägs i 1 § första, tredje och fjärde styckena eller 2 § och
  2. det är av synnerlig vikt att han tas i förvar i avvaktan på ytterligare utredning om brottet. Lag (1989:650).

[K24]4 §  Om det på grund av den misstänktes ålder, hälsotillstånd eller någon annan liknande omständighet kan befaras att häktning skulle komma att medföra allvarligt men för den misstänkte, får häktning ske endast om det är uppenbart att betryggande övervakning inte kan ordnas. Detsamma gäller kvinna som har fött så kort tid förut att häktning kan befaras medföra allvarligt men för barnet. Vill den misstänkte inte underkasta sig övervakning, skall häktning ske.

[S2]Om ytterligare inskränkningar i fråga om häktning av den som är under arton år finns särskilda bestämmelser.

[S3]Att reseförbud eller anmälningsskyldighet får träda i stället för häktning föreskrivs i 25 kap.Lag (1987:1211).

[K24]5 §  Beslut att häkta någon meddelas av rätten. I häktningsbeslutet skall anges det brott som misstanken avser och grunden för häktningen.

[S2]Om hävning av häktningsbeslut finns bestämmelser i 20 §. Lag (1987:1211).

[K24]5 a §  Om rätten beslutar att häkta någon, förordnar att någon skall kvarbli i häkte eller medger förlängning av tiden för att väcka åtal, skall den samtidigt på begäran av åklagaren pröva om den häktades kontakter med omvärlden skall få inskränkas. Tillstånd till sådana restriktioner får meddelas endast om det finns risk för att den misstänkte undanröjer bevis eller på annat sätt försvårar sakens utredning.

[S2]Om det på grund av senare inträffade omständigheter är nödvändigt, får åklagaren meddela beslut som innebär inskränkningar i den häktades kontakter med omvärlden även om rätten inte har meddelat tillstånd till restriktioner. Har åklagaren meddelat ett sådant beslut skall han samma dag eller senast dagen därefter begära rättens prövning enligt första stycket. När en sådan framställan kommit in till rätten, skall rätten så snart det kan ske och senast inom en vecka hålla förhandling i frågan. För handläggningen vid rätten gäller vad som är föreskrivet om häktningsförhandling.

[S3]Ett tillstånd till restriktioner förfaller om rätten inte medger fortsatt tillstånd i samband med att den förordnar att någon skall kvarbli i häkte eller medger förlängning av tiden för att väcka åtal. Lag (1998:601).

[K24]6 §  Om det finns skäl att häkta någon, får han anhållas i avvaktan på rättens prövning av häktningsfrågan.

[S2]Finns inte fulla skäl till häktning men är den misstänkte skäligen misstänkt för brottet, får han anhållas, om det är av synnerlig vikt att han tas i förvar i avvaktan på ytterligare utredning.

[S3]Beslut om anhållande meddelas av åklagaren. I anhållningsbeslutet skall anges det brott som misstanken avser och grunden för anhållandet. Lag (1987:1211).

[K24]7 §  Om det finns skäl att anhålla någon, får en polisman i brådskande fall gripa honom även utan anhållningsbeslut.

[S2]Om den som har begått brott, på vilket fängelse kan följa, påträffas på bar gärning eller flyende fot, får han gripas av envar. Envar får också gripa den som är efterlyst för brott. Den gripne skall skyndsamt överlämnas till närmaste polisman. Lag (1987:1211).

[K24]8 §  Har beslut att anhålla någon meddelats i hans frånvaro, skall han, så snart beslutet har verkställts, förhöras av polisman eller åklagare. Har åklagaren inte redan underrättats om frihetsberövandet, skall det skyndsamt anmälas till honom. Åklagaren skall efter förhöret omedelbart besluta om den misstänkte skall förbli anhållen.

[S2]Har någon gripits enligt 7 §, skall han så snart som möjligt förhöras av polisman eller åklagare. Har åklagaren inte redan underrättats om frihetsberövandet, skall det skyndsamt anmälas till honom. Åklagaren skall efter förhöret omedelbart besluta om den misstänkte skall anhållas. Anhålls inte den misstänkte, skall beslutet om gripande omedelbart hävas.

[S3]Innan åklagaren har underrättats om frihetsberövandet, får beslutet om gripande hävas av polismyndigheten, om det är uppenbart att det inte finns skäl för fortsatt frihetsberövande. I omedelbar anslutning till gripandet får beslutet under samma förutsättningar hävas även av en polisman som har fattat beslutet.

[S4]Om den som misstänks för brott avviker och det finns skäl att anhålla honom, får åklagaren efterlysa honom. Lag (1998:24).

[K24]9 §  När någon grips eller anhålls eller när ett anhållningsbeslut enligt 8 § första stycket verkställs, ska den frihetsberövade få besked om det brott som han eller hon är misstänkt för samt grunden för frihetsberövandet. Lag (2008:67).

[K24]10 §  Om det inte längre finns skäl för ett anhållningsbeslut, skall åklagaren omedelbart häva beslutet. Lag (1987:1211).

[K24]11 §  Om inte anhållningsbeslutet hävs, skall åklagaren inom tid som anges i 12 § muntligen eller skriftligen göra framställning hos rätten om häktning av den anhållne.

[S2]I framställningen skall anges det brott som misstanken avser, grunden för häktningsyrkandet samt tidpunkten för frihetsberövandet.

[S3]Den anhållne och hans försvarare skall, om möjligt, genast underrättas om häktningsframställningen genom åklagarens försorg. Lag (1987:1211).

[K24]12 §  Häktningsframställning skall göras utan dröjsmål och senast klockan tolv tredje dagen efter anhållningsbeslutet.

[S2]Har anhållningsbeslutet meddelats i den misstänktes frånvaro, skall vid tillämpning av första stycket som dag för beslutet anses dagen då beslutet verkställdes.

[S3]Görs inte häktningsframställning inom föreskriven tid, skall åklagaren omedelbart häva anhållningsbeslutet. Lag (1995:1310).

[K24]13 §  Har en häktningsframställning gjorts, skall rätten utan dröjsmål hålla förhandling i häktningsfrågan.

[S2]Häktningsförhandlingen får aldrig hållas senare än fyra dygn efter det att den misstänkte greps eller anhållningsbeslutet verkställdes. Lag (1995:1310).

[K24]14 §  Vid häktningsförhandlingen skall den som yrkar häktning och, om det inte finns synnerligt hinder, den anhållne vara närvarande.

[S2]Den som yrkar häktning skall ange de omständigheter som yrkandet grundas på. Detsamma gäller i fråga om en begäran om tillstånd till restriktioner enligt 5 a §. Den anhållne och hans försvarare skall få tillfälle att yttra sig. Utöver vad handlingarna från förundersökningen innehåller samt vad parterna i övrigt anför får utredning angående brottet inte läggas fram, om det inte finns särskilda skäl till det. Lag (1998:601).

[K24]15 §  Häktningsförhandlingen skall, om möjligt, pågå utan avbrott till dess häktningsfrågan kan avgöras.

[S2]Uppskov får äga rum endast om det finns synnerliga skäl till det. Uppskovet får inte vara längre än fyra dagar, om inte den misstänkte begär det.

[S3]Uppskjuts förhandlingen, skall anhållandet bestå, om inte rätten bestämmer något annat. Lag (1987:1211).

[K24]16 §  Sedan häktningsförhandlingen avslutats, skall rätten omedelbart meddela beslut i häktningsfrågan.

[S2]Beslutas häktning av en anhållen som inte är närvarande vid rätten, tillämpas 17 § tredje och fjärde styckena.

[S3]Beslutas ej häktning, skall rätten omedelbart häva anhållningsbeslutet. Lag (1987:1211).

[K24]17 §  En fråga om att häkta den som inte är anhållen får tas upp på yrkande av åklagaren. Efter åtalet får rätten även på yrkande av målsäganden eller självmant ta upp frågan.

[S2]Då en fråga om häktning enligt första stycket har väckts, skall häktningsförhandling inför rätten hållas så snart som möjligt. I fråga om sådan förhandling gäller i tillämpliga delar vad som sägs i 14 16 §§. Har den misstänkte kallats till förhandlingen eller finns det anledning att anta att han avvikit eller på annat sätt håller sig undan, utgör dock hans utevaro ej hinder för förhandlingen. Uteblir målsäganden trots att han kallats till förhandlingen, får frågan ändå avgöras.

[S3]Har rätten beslutat om häktning av någon som inte är närvarande vid rätten skall, så snart beslutet har verkställts eller hindret för hans närvaro har upphört, anmälan om detta göras hos rätten.

[S4]När en anmälan enligt tredje stycket har gjorts, skall rätten utan dröjsmål hålla förhandling i häktningsfrågan. Häktningsförhandlingen får aldrig hållas senare än fyra dygn efter det att häktningsbeslutet har verkställts eller hindret för den misstänktes närvaro vid rätten har upphört. Lag (1995:1310).

[K24]18 §  Då rätten beslutar om häktning skall, om inte åtal redan har väckts, rätten sätta ut den tid, inom vilken åtal skall väckas. Tiden får inte bestämmas längre än vad som är oundgängligen nödvändigt.

[S2]Är den utsatta tiden otillräcklig, får rätten medge förlängning av tiden, om detta begärs före tidens utgång. Den misstänkte eller hans försvarare skall om möjligt beredas tillfälle att yttra sig.

[S3]Väcks inte åtal inom två veckor, skall rätten, så länge den misstänkte är häktad och till dess åtal har väckts, med högst två veckors mellanrum hålla ny förhandling i häktningsfrågan och därvid särskilt se till att utredningen bedrivs så skyndsamt som möjligt. Är det med hänsyn till utredningen eller av annan anledning uppenbart att förhandling inom nu angiven tid skulle vara utan betydelse, får rätten bestämma längre tids mellanrum.

[S4]Tid för åtals väckande behöver inte bestämmas då rätten beslutar om häktning enligt 3 § eller om häktning av någon som inte är närvarande vid rätten. Lag (1987:1211).

[K24]19 §  Har någon som är närvarande vid rätten häktats med stöd av 3 §, skall åklagaren, så snart han anser att det finns sannolika skäl för att den misstänkte begått brottet, anmäla detta till rätten. Rätten skall utan dröjsmål efter en sådan anmälan hålla ny förhandling i häktningsfrågan. Förhandling måste alltid, oberoende av anmälan, hållas inom en vecka från häktningsbeslutet.

[S2]Om det när förhandlingen hålls inte framkommit sannolika skäl för att den misstänkte begått brottet eller i övrigt inte längre finns skäl för häktning, skall beslutet om häktning omedelbart hävas. Lag (1995:1310).

[K24]20 §  Rätten skall omedelbart häva ett häktningsbeslut,

  1. om inte inom den tid som avses i 18 § åtal har väckts eller förlängning av tiden har begärts eller
  2. om det inte längre finns skäl för beslutet.

[S2]Innan åtal har väckts, får häktningsbeslutet hävas även av åklagaren. Rätten skall snarast underrättas om åtgärden. Lag (1987:1211).

[K24]21 §  Döms den misstänkte för brottet och är han häktad, skall rätten, enligt de grunder som anges i detta kapitel, pröva om han skall stanna kvar i häkte till dess domen vinner laga kraft. Om den misstänkte inte är häktad, får rätten förordna att han skall häktas. I fråga om tillstånd till restriktioner gäller bestämmelserna i 5 a §.

[S2]Vid tillämpningen av första stycket skall bestämmelserna i detta kapitel om häktning, i de fall där det finns risk för att den misstänkte undandrar sig straff, gälla även i de fall där det finns risk för att den misstänkte undandrar sig utvisning. Om rätten har beslutat om utvisning får den förordna om häktning trots att det för brottet inte är föreskrivet fängelse ett år eller däröver. Förordnandet om häktning skall dock inte gälla under den tid då den dömde avtjänar en frihetsberövande påföljd som han har dömts till i målet. Lag (1998:601).

[K24]21 a §  När någon har frihetsberövats genom gripande enligt 7 § första stycket, genom överlämnande till en polisman enligt 7 § andra stycket och då inte har frigivits, genom anhållande eller genom häktning enligt 17 §, ska någon av den frihetsberövades närmaste anhöriga eller någon annan person som står den frihetsberövade särskilt nära underrättas om frihetsberövandet så snart det kan ske utan men för utredningen.

[S2]Om den frihetsberövade motsätter sig att någon underrättas om frihetsberövandet, får underrättelse lämnas bara om det finns synnerliga skäl.

[S3]Underrättelse behöver inte lämnas om frihetsberövandet har upphört. Lag (2008:67).

[K24]22 §  Den som är gripen, anhållen eller häktad skall tas i förvar. Den som är gripen behöver dock inte tas i förvar om det inte är nödvändigt med hänsyn till ändamålet med gripandet, ordning eller säkerhet. Den som häktas skall utan dröjsmål föras till häkte.

[S2]Om det är av synnerlig vikt att den häktade, för utredning av det brott som föranlett häktningen eller något annat brott som han är misstänkt för, förvaras på en annan plats än som anges i första stycket, får rätten på åklagarens begäran förordna att den häktade tills vidare inte skall föras till häkte. Rätten eller åklagaren får även besluta att den häktade, sedan han förts till häkte, skall föras till en plats utom häktet för förhör eller annan åtgärd.

[S3]Om förvaring av den som är häktad och undergår eller har undergått rättspsykiatrisk undersökning finns särskilda bestämmelser. Lag (1998:24).

[K24]23 §  Oavsett samtycke får ingen som är misstänkt för brott hållas i förvar annat än enligt föreskrift i detta kapitel eller annars i lag.

[S2]Om skyldighet för den som misstänks för brott att stanna kvar för förhör finns bestämmelser i 23 kap.Lag (1987:1211).

[K24]24 §  I fråga om behandlingen av den som är anhållen eller häktad samt om ersättning av allmänna medel åt den som varit oskyldigt anhållen eller häktad finns särskilda bestämmelser. Detsamma gäller i fråga om rättens prövning av undersökningsledarens eller åklagarens beslut om inskränkningar i den häktades kontakter med omvärlden. Lag (1998:601).

25 Kap. Om reseförbud och anmälningsskyldighet

[K25]1 §  Är någon skäligen misstänkt för ett brott, på vilket fängelse kan följa, och finns det med hänsyn till brottets beskaffenhet, den misstänktes förhållande eller någon annan omständighet risk för att han avviker eller på något annat sätt undandrar sig lagföring eller straff, men finns det i övrigt inte anledning att anhålla eller häkta honom, får, om det är tillräckligt, i stället förbud meddelas honom att utan tillstånd lämna honom anvisad vistelseort (reseförbud) eller föreskrivas att han på vissa tider skall anmäla sig hos anvisad polismyndighet (anmälningsskyldighet). Oberoende av brottets beskaffenhet får också reseförbud eller anmälningsskyldighet beslutas, om det finns risk för att den misstänkte genom att bege sig från riket undandrar sig lagföring eller straff.

[S2]Föreligger mot någon skäl till häktning eller anhållande men kan det antas att syftet därmed kan tillgodoses genom reseförbud eller anmälningsskyldighet, får beslut härom meddelas även i andra fall än som avses i första stycket.

[S3]Reseförbud eller anmälningsskyldighet får åläggas endast om skälen för åtgärden uppväger det intrång eller men i övrigt som den innebär för den misstänkte eller något annat motstående intresse. Lag (1989:650).

[K25]2 §  I samband med reseförbud eller anmälningsskyldighet får föreskrivas att den misstänkte på vissa tider skall vara tillgänglig i sin bostad eller på sin arbetsplats. Det får också ställas upp annat villkor som behövs för den misstänktes övervakande. Vidare får reseförbud förenas med anmälningsskyldighet.

[S2]I fråga om anmälningsskyldighet gäller vid tillämpning av denna balk i övrigt vad som är föreskrivet om reseförbud. Lag (1981:1294).

[K25]3 §  Reseförbud meddelas av åklagaren eller rätten.

[S2]Fråga om reseförbud får tas upp av rätten på yrkande av åklagaren eller då rätten har att besluta om den misstänktes häktning eller hans kvarhållande i häkte. Efter åtalet får rätten även på yrkande av målsäganden eller självmant ta upp frågan.

[S3]Väckes vid rätten fråga om reseförbud, skall, så snart ske kan, förhandling därom äga rum inför rätten. Om sådan förhandling gälle i tillämpliga delar vad i 24 kap. 17 § är stadgat. Är fara i dröjsmål, må rätten omedelbart meddela reseförbud att gälla, till dess annorlunda förordnas. Lag (1981:1295).

[K25]4 §  Beslut om reseförbud skall innehålla uppgift å det brott misstanken avser samt angiva den ort, där den misstänkte skall uppehållasig, och vad han i övrigt har att iakttaga. I beslutet skall erinras om påföljden för överträdelse av förbudet och för underlåtenhet att fullgöra därmed förenat villkor.

[S2]Beslutet skall delgivas den misstänkte.

[K25]5 §  Har reseförbud meddelats av åklagaren, får den misstänkte begära rättens prövning av förbudet. Då begäran kommit in, skall rätten, så snart det kan ske och, om synnerligt hinder ej möter, senast på fjärde dagen därefter hålla förhandling som avses i 3 §. Utsätts huvudförhandling att hållas inom en vecka, sedan begäran framställdes, får dock, om inte rätten finner att särskild förhandling bör äga rum, förhandlingen anstå till huvudförhandlingen. Lag (1981:1294).

[K25]6 §  Då rätten meddelar reseförbud eller fastställer sådant förbud, skall, om ej åtal redan väckts, rätten utsätta den tid, inom vilken åtal skall väckas. Denna må ej bestämmas längre, än som finnes oundgängligen erforderligt. I annat fall skall åtal väckas inom en månad, sedan reseförbudet meddelades.

[S2]Finnes tid, som avses i första stycket, otillräcklig, må rätten, om framställning därom göres före tidens utgång, medgiva förlängning av tiden.

[K25]7 §  Reseförbud skall omedelbart hävas om

  1. det inom den tid som avses i 6 § varken har väckts åtal eller till rätten inkommit framställning om förlängning av tiden, eller
  2. reseförbudet av något annat skäl inte längre bör gälla.

[S2]Reseförbud hävs av rätten. Även åklagaren får häva ett reseförbud, om inte förbudet har meddelats eller fastställts av rätten och åtal har väckts. Rätten får överlåta till åklagaren att besluta om tillfälliga undantag från reseförbudet eller från föreskrifter som har meddelats i samband med detta.

[S3]Vad som anges i 24 kap. 21 § om häktning skall tillämpas i fråga om reseförbud. Lag (2000:172).

[K25]8 §  Väckes i mål, som fullföljts till högre rätt, fråga om reseförbud, äge denna utan förhandling besluta däröver. Finnes förhandling erforderlig, skall den hållas, så snart ske kan. Om sådan förhandling gälle i tillämpliga delar vad i 24 kap. 17 § är stadgat.

[K25]9 §  Överträdes reseförbud eller fullgöres ej därmed förenat villkor, skall den misstänkte omedelbart anhållas eller häktas, om det ej är uppenbart, att skäl därtill ej förekomma.

26 kap. Om kvarstad

[K26]1 §  Är någon skäligen misstänkt för brott och kan det skäligen befaras, att han genom att avvika eller genom att undanskaffa egendom eller annorledes undandrager sig att betala böter, värdet av förverkad egendom, företagsbot eller annan ersättning till det allmänna eller skadestånd eller annan ersättning till målsägande, som kan antagas komma att på grund av brottet ådömas honom, får förordnas om kvarstad på så mycket av hans egendom att fordringen kan antas bli täckt vid utmätning.

[S2]Kvarstad får beslutas endast om skälen för åtgärden uppväger det intrång eller men i övrigt som åtgärden innebär för den misstänkte eller något annat motstående intresse. Lag (1989:650).

[K26]2 §  Beslut om kvarstad meddelas av rätten.

[S2]Fråga om kvarstad får upptagas på yrkande av undersökningsledaren, åklagaren eller målsäganden. Efter åtalet får rätten även självmant upptaga fråga därom.

[S3]I anledning av målsägandens anspråk på skadestånd eller annan ersättning får undersökningsledaren eller åklagaren yrka kvarstad endast om anspråket anmälts hos honom. Rätten får endast på yrkande förordna därom.

[S4]Väcks fråga om kvarstad, skall, så snart det kan ske, förhandling därom äga rum inför rätten. Om sådan förhandling gäller i tillämpliga delar vad som sägs i 24 kap. 17 §. Är det fara i dröjsmål, får rätten omedelbart bevilja åtgärden att gälla till dess annorlunda förordnas. Lag (1981:828).

/Träder i kraft I: 2008-07-01/

[K26]3 §  I avvaktan på rättens beslut om kvarstad får åklagaren ta egendom i förvar.

[S2]Om det är fara i dröjsmål, får en polisman ta lös egendom i förvar. En sådan åtgärd ska skyndsamt anmälas till åklagaren, som omedelbart prövar om egendomen ska förbli i förvar.

[S3]Förvar får beslutas endast om skälen för åtgärden uppväger det intrång eller men i övrigt som åtgärden innebär för den som beslutet avser eller något annat motstående intresse. Lag (2008:376).

/Träder i kraft I: 2008-07-01/

[K26]3 a §  Om det som tagits i förvar är ett föremål och om det kan ske utan fara för att föremålet går förlorat och annars är lämpligt, får det lämnas kvar i innehavarens besittning. Avser beslutet om förvar en fordran eller annan rättighet, ska gäldenären eller annan förpliktad meddelas förbud att fullgöra sin förpliktelse till annan än Kronofogdemyndigheten.

[S2]Har egendom tagits i förvar, får ägaren eller innehavaren inte överlåta egendomen eller förfoga över den på annat sätt till skada för den vars intressen förvarsbeslutet ska skydda. I fråga om utmätning av egendom som tagits i förvar gäller vad som är föreskrivet i 16 kap. 15 § utsökningsbalken om utmätning av egendom som belagts med kvarstad för fordran.

[S3]Det som tagits i förvar ska vårdas väl och hållas under noggrann tillsyn. Lag (2008:376).

/Träder i kraft I: 2008-07-01/

[K26]3 b §  Över förvar ska protokoll föras. I protokollet ska noga anges vad som tagits i förvar, var och när åtgärden ägt rum, vad som varit ändamålet med den och vilka som varit närvarande när den vidtogs.

[S2]Om den vars egendom tas i förvar inte är närvarande vid åtgärden, ska han eller hon utan dröjsmål underrättas om den och om vad som har skett med den egendom som tagits i förvar.

[S3]Den vars egendom tagits i förvar ska på begäran få ett bevis om åtgärden. Beviset ska också innehålla uppgift om det brott som misstanken avser. Lag (2008:376).

/Träder i kraft I: 2008-07-01/

[K26]4 §  Har åklagaren tagit egendom i förvar eller beslutat att egendom ska förbli i förvar, ska han eller hon så snart som möjligt och senast fem dagar därefter till rätten ge in en framställning om kvarstad. Görs inte en sådan framställning, ska egendomen omedelbart återställas.

[S2]När en framställning har kommit in, ska rätten så snart som möjligt och, om det inte finns något synnerligt hinder mot det, senast inom fyra dagar därefter hålla en sådan förhandling som avses i 2 §. Om huvudförhandling sätts ut att hållas inom en vecka sedan framställningen kom in och rätten inte anser att det behöver hållas en särskild förhandling, får framställningen dock prövas vid huvudförhandlingen.

[S3]Beslutas kvarstad, ska omhändertagen egendom förbli i myndighetens vård till dess beslutet har verkställts, om inte rätten bestämmer annat. Lag (2008:376).

[K26]5 §  Då rätten förordnar om kvarstad, skall, om ej åtal redan väckts, rätten utsätta den tid, inom vilken åtal skall väckas. Denna får ej bestämmas längre än som är oundgängligen erforderligt.

[S2]Finnes den utsatta tiden otillräcklig, må rätten, om framställning därom göres före tidens utgång, medgiva förlängning av tiden. Lag (1981:828).

[K26]6 §  Har ej inom tid, som avses i 5 §, åtal väckts eller till rätten inkommit framställning om förlängning av tiden eller har för skulden ställts säkerhet eller förekommer eljest ej längre skäl för kvarstad, skall rätten omedelbart häva åtgärden.

[S2]Då målet avgöres, pröve rätten, om åtgärden fortfarande skall bestå. Rätten äge ock i samband med domen förordna om åtgärd, som nu sagts. Lag (1981:828).

[K26]7 §  Bestämmelserna i 25 kap. 8 § om reseförbud gäller också beträffande kvarstad. Lag (1981:828).

[K26]8 §  I fråga om verkställandet av kvarstad finns bestämmelser i utsökningsbalken. Rätten får meddela närmare föreskrifter om verkställandet, om det behövs. Lag (1981:828).

27 kap. Om beslag, hemlig teleavlyssning m.m.

/Träder i kraft I: 2008-07-01/

[K27]1 §  Föremål som skäligen kan antas ha betydelse för utredning om brott eller vara avhänt någon genom brott eller förverkat på grund av brott får tas i beslag. Detsamma gäller föremål som skäligen kan antas ha betydelse för utredning om förverkande av utbyte av brottslig verksamhet enligt 36 kap. 1 b § brottsbalken.

[S2]Vad som sägs i detta kapitel om föremål gäller också om skriftlig handling, i den mån inte annat är föreskrivet.

[S3]Tvångsmedel enligt detta kapitel får beslutas endast om skälen för åtgärden uppväger det intrång eller men i övrigt som åtgärden innebär för den misstänkte eller för något annat motstående intresse. Lag (2008:376).

[K27]2 §  Beslag må ej läggas å skriftlig handling, om dess innehåll kan antagas vara sådant, att befattningshavare eller annan, som avses i 36 kap. 5 §, ej må höras som vittne därom, och handlingen innehaves av honom eller av den, till förmån för vilken tystnadsplikten gäller. Ej heller må, med mindre fråga är om brott, för vilket ej är stadgat lindrigare straff än fängelse i två år, hos den misstänkte eller honom närstående, som avses i 36 kap. 3 §, beslag läggas å skriftligt meddelande mellan den misstänkte och någon honom närstående eller mellan sådana närstående inbördes. Lag (1964:166).

[K27]3 §  Brev, telegram eller annan försändelse som finns hos ett post- eller telebefordringsföretag, får tas i beslag endast om det för brottet är föreskrivet fängelse i ett år eller däröver och försändelsen hade kunnat tas i beslag hos mottagaren. Lag (1993:602).

[K27]4 §  Den som med laga rätt griper eller anhåller en misstänkt eller verkställer häktning, husrannsakan, kroppsvisitation eller kroppsbesiktning får ta föremål som därvid påträffas i beslag.

[S2]Föremål, som i annat fall påträffas, får tas i beslag efter beslut av undersökningsledaren eller åklagaren. Vid fara i dröjsmål, får även utan sådant beslut åtgärden vidtas av polisman, om det inte är fråga om en försändelse som avses i 3 §.

[S3]Verkställs beslag av någon annan än undersökningsledaren eller åklagaren och har denne inte beslutat beslaget, skall anmälan skyndsamt göras hos honom, som omedelbart skall pröva om beslaget skall bestå. Lag (1993:1408).

[K27]4 a §  Om en målsägande eller någon som trätt i dennes ställe har framställt anspråk på det beslagtagna föremålet och det är uppenbart att han eller hon har bättre rätt till detta än den hos vilken beslaget har gjorts, får undersökningsledaren eller åklagaren innan åtal väckts besluta att föremålet skall lämnas ut till honom eller henne.

[S2]En underrättelse om beslutet skall genast sändas till den hos vilken beslaget har gjorts. Lag (2003:163).

[K27]5 §  Rätten må förordna om beslag å föremål, som företes vid rätten eller eljest är tillgängligt för beslag.

[S2]Fråga om beslag må av rätten upptagas på yrkande av undersökningsledaren eller åklagaren. Efter åtalet äge rätten även på yrkande av målsäganden så ock självmant upptaga fråga därom.

[S3]Väckes vid rätten fråga om beslag, skall, så snart ske kan, förhandling därom äga rum inför rätten. Om sådan förhandling gälle i tillämpliga delar vad i 24 kap. 17 § är stadgat. Är fara i dröjsmål, må rätten omedelbart förordna om beslag att gälla, till dess annorlunda förordnas.

[K27]6 §  Har ett beslag verkställts utan rättens förordnande, får den som drabbats av beslaget begära rättens prövning av beslaget. När en sådan begäran har kommit in, skall rätten så snart som möjligt och, om det inte finns något synnerligt hinder mot det, senast inom fyra dagar därefter hålla en sådan förhandling som avses i 5 §. Om huvudförhandling sätts ut att hållas inom en vecka sedan begäran framställdes och rätten inte anser att det behöver hållas en särskild förhandling, får begäran dock prövas vid huvudförhandlingen.

[S2]Har beslut fattats enligt 4 a § om att ett beslagtaget föremål skall lämnas ut, får den som drabbats av beslaget begära rättens prövning av beslutet. För denna prövning gäller vad som sägs i första stycket. Den som har framställt anspråk på föremålet skall underrättas om förhandlingen. Lag (2003:163).

[K27]7 §  Då rätten förordnar om beslag eller fastställer verkställt beslag, skall, om inte åtal redan har väckts, rätten utsätta den tid, inom vilken åtal skall väckas. Tiden får inte sättas längre, än vad som är nödvändigt.

[S2]Om den tid som avses i första stycket är otillräcklig, får rätten medge förlängning av tiden, om framställning om detta görs före tidens utgång. Lag (1994:1412).

[K27]8 §  Om det inte inom den tid som avses i 7 § har väckts åtal eller kommit in någon begäran till rätten om förlängning av tiden eller om det annars inte längre finns skäl för beslag, skall beslaget omedelbart hävas.

[S2]Har beslut fattats enligt 4 a § om att ett beslagtaget föremål skall lämnas ut, får beslaget hävas först tre veckor efter det att en underrättelse om beslutet enligt 4 a § andra stycket har sänts till den hos vilken beslaget har gjorts. Om denne medger det, får dock beslaget hävas omedelbart. Detsamma gäller, om rätten fastställer ett beslut enligt 4 a § om att föremålet skall lämnas ut.

[S3]Om någon har framställt ett anspråk på ett beslagtaget föremål eller yrkat att en viss åtgärd skall vidtas med detta föremål, utan att det har fattats beslut enligt 4 a § om att föremålet skall lämnas ut, får beslaget hävas först tre veckor efter det att en underrättelse om att beslaget kan komma att hävas har sänts till den som framställt anspråket. Om denne medger det, skall dock beslaget hävas omedelbart. Av underrättelsen skall det framgå hos vem beslaget har gjorts. Den som beslaget har gjorts hos behöver inte underrättas i detta fall.

[S4]Ett beslag hävs av rätten eller, om beslaget inte har meddelats eller fastställts av rätten, av undersökningsledaren eller åklagaren. Har den som drabbats av beslaget begärt rättens prövning av ett beslut enligt 4 a § om att ett beslagtaget föremål skall lämnas ut, hävs beslaget av rätten.

[S5]När målet avgörs, skall rätten pröva om ett beslag fortfarande skall bestå. Om målet avgörs genom dom, skall tredje stycket inte tillämpas. Rätten får i samband med dom besluta om beslag. Lag (2005:282).

[K27]9 §  Rätten får förordna, att försändelse som får tas i beslag och som väntas komma in till ett befordringsföretag skall, när försändelsen kommer in, hållas kvar till dess frågan om beslag har avgjorts. Fråga därom får tas upp endast på yrkande av undersökningsledaren eller åklagaren.

[S2]Ett förordnande skall meddelas att gälla viss tid, högst en månad, från den dag då förordnandet delgavs befordringsföretaget. I förordnandet skall det tas in en underrättelse om att meddelande om åtgärden inte utan tillstånd av undersökningsledaren eller åklagaren får lämnas till avsändaren, mottagaren eller någon annan.

[S3]När en försändelse på grund av ett förordnande hållits kvar, skall befordringsföretaget utan dröjsmål göra anmälan hos den som har begärt förordnandet. Denne skall omedelbart pröva, om beslag skall ske. Lag (1993:602).

[K27]10 §  Beslagtaget föremål skall tas i förvar av den som verkställt beslaget. Om det kan ske utan fara och eljest är lämpligt, får dock föremålet lämnas kvar i innehavarens besittning. Ett föremål som lämnas kvar i innehavarens besittning skall förseglas eller märkas som beslagtaget, såvida det ej framstår som obehövligt.

[S2]Den från vilken beslag har skett får ej överlåta föremålet eller i strid mot ändamålet med beslaget förfoga över föremålet på annat sätt. Ett föremål som ej tas i förvar eller förseglas får nyttjas av innehavaren, om ej annat beslutas.

[S3]Föremål, som tagits i beslag, skall väl vårdas, och noggrann tillsyn skall hållas däröver, att det icke förbytes eller förändras eller annat missbruk sker därmed. Lag (1981:828).

[K27]11 §  Om den från vilken beslag sker, inte är närvarande vid beslaget, skall han utan dröjsmål underrättas om det och om vad som har skett med det beslagtagna. Om en försändelse hos ett befordringsföretag har tagits i beslag, skall, så snart det kan ske utan men för utredningen, mottagaren underrättas och, om avsändaren är känd, även denne. Lag (1993:602).

[K27]11 a §  Den hos vilken ett beslag görs skall underrättas om att det kan komma att fattas ett beslut enligt 4 a §. Någon underrättelse behövs inte, om det är uppenbart att ett sådant beslut inte kommer att fattas. Lag (2003:163).

[K27]12 §  Post- eller telegrafförsändelse, handelsbok eller annan enskild handling, som tages i beslag, må icke närmare undersökas, ej heller brev eller annan sluten handling öppnas av annan än rätten, undersökningsledaren eller åklagaren; dock må sakkunnig eller annan, som anlitas för utredningen angående brottet eller eljest därvid höres, efter anvisning av myndighet, som nu sagts, granska handlingen. Äger den som verkställer beslaget ej närmare undersöka handlingen, skall den av honom förseglas.

[S2]Handling, varom här är fråga, skall snarast möjligt undersökas. Kan innehållet i post- eller telegrafförsändelse i sin helhet eller till någon del utan men för utredningen meddelas mottagaren, skall avskrift eller utdrag av handlingen ofördröjligen tillställas honom.

[K27]13 §  Över beslag skall föras protokoll, vari ändamålet med beslaget och vad därvid förekommit angives samt beslagtaget föremål noga beskrives.

[S2]Den som drabbats av beslag äge på begäran erhålla bevis om beslaget, innehållande även uppgift å det brott misstanken avser.

[K27]14 §  Vad i 25 kap. 8 § är stadgat om reseförbud äge motsvarande tillämpning beträffande beslag.

[K27]14 a §  Kan föremål skäligen antagas vara förverkat enligt 36 kap. 3 § brottsbalken, må det tagas i beslag. Härvid äga bestämmelserna i detta kapitel om beslag motsvarande tillämpning. Lag (1975:403).

[K27]15 §  För säkerställande av utredning om brott må byggnad eller rum tillstängas, tillträde till visst område förbjudas, förbud meddelas mot flyttande av visst föremål eller annan dylik åtgärd vidtagas.

[S2]Om åtgärd, som nu nämnts, gälle i tillämpliga delar vad i detta kapitel är stadgat om beslag.

16 § Har upphävts genom lag (1989:650).

[K27]17 §  Hava i lag eller författning givits avvikande bestämmelser om beslag, vare de gällande.

[K27]18 §  Hemlig teleavlyssning innebär att telemeddelanden, som befordras eller har befordrats till eller från ett telefonnummer, en kod eller annan teleadress, i hemlighet avlyssnas eller tas upp genom ett tekniskt hjälpmedel för återgivning av innehållet i meddelandet.

[S2]Hemlig teleavlyssning får användas vid förundersökning angående

  1. brott för vilket inte är föreskrivet lindrigare straff än fängelse i två år,
  2. försök, förberedelse eller stämpling till sådant brott, om sådan gärning är belagd med straff eller
  3. annat brott om det med hänsyn till omständigheterna kan antas att brottets straffvärde överstiger fängelse i två år. Lag (2003:1146).

[K27]19 §  Hemlig teleövervakning innebär att uppgifter i hemlighet hämtas in om telemeddelanden som befordras eller har befordrats till eller från en viss teleadress eller att sådana meddelanden hindras från att nå fram.

[S2]Hemlig teleövervakning får användas vid förundersökning angående

  1. brott för vilket inte är föreskrivet lindrigare straff än fängelse i sex månader,
  2. brott enligt 4 kap. 9 c § brottsbalken, brott enligt 16 kap. 10 a § brottsbalken som inte är att anse som ringa, brott enligt 1 § narkotikastrafflagen (1968:64), brott enligt 6 § första stycket lagen (2000:1225) om straff för smuggling, eller
  3. försök, förberedelse eller stämpling till brott som avses i 1 eller 2, om sådan gärning är belagd med straff. Lag (2003:1146).

[K27]20 §  Hemlig teleavlyssning och hemlig teleövervakning får ske endast om någon är skäligen misstänkt för brottet och åtgärden är av synnerlig vikt för utredningen. Åtgärden får endast avse

  1. en teleadress som under den tid som tillståndet avser innehas eller har innehafts av den misstänkte eller annars kan antas ha använts eller komma att användas av den misstänkte, eller
  2. en teleadress som det finns synnerlig anledning att anta att den misstänkte under den tid som tillståndet avser har ringt till eller på annat sätt kontaktat eller kommer att ringa till eller på annat sätt kontakta.

[S2]Avlyssning eller övervakning får inte avse telemeddelanden som endast befordras eller har befordrats inom ett telenät som med hänsyn till sin begränsade omfattning och omständigheterna i övrigt får anses vara av mindre betydelse från allmän kommunikationssynpunkt. Lag (2003:1146).

[K27]21 §  Frågor om hemlig teleavlyssning och hemlig teleövervakning prövas av rätten på ansökan av åklagaren.

[S2]I ett beslut att tillåta hemlig teleavlyssning eller hemlig teleövervakning skall det anges vilken teleadress och vilken tid tillståndet avser. Tiden får inte bestämmas längre än nödvändigt och får, såvitt gäller tid som infaller efter beslutet, inte överstiga en månad från dagen för beslutet.

[S3]I tillstånd till avlyssning eller övervakning skall det särskilt anges om åtgärden får verkställas utanför allmänt tillgängliga telenät. Lag (2003:1146).

[K27]22 §  Hemlig teleavlyssning får ej ske av telefonsamtal eller andra telemeddelanden mellan den misstänkte och hans försvarare. Om det framkommer under avlyssningen att det är fråga om ett sådant samtal eller meddelande, skall avlyssningen avbrytas.

[S2]Upptagningar och uppteckningar skall, i den mån de omfattas av förbudet, omedelbart förstöras. Lag (1989:650).

[K27]23 §  Om det inte längre finns skäl för ett beslut om hemlig teleavlyssning eller hemlig teleövervakning, skall åklagaren eller rätten omedelbart häva beslutet. Lag (1989:650).

[K27]23 a §  Om det vid hemlig teleavlyssning eller hemlig teleövervakning har kommit fram uppgifter om ett annat brott än det som har legat till grund för beslutet om avlyssning eller övervakning, får uppgifterna användas för att utreda brottet. Förundersökning eller motsvarande utredning om brottet får dock inledas på grund av dessa uppgifter endast om

  1. det är föreskrivet fängelse i ett år eller däröver för brottet och det kan antas att brottet inte föranleder endast böter, eller
  2. det finns särskilda skäl.

[S2]Om det har kommit fram uppgifter om förestående brott, får uppgifterna användas för att förhindra brott. Lag (2005:504).

[K27]24 §  En upptagning eller uppteckning som har gjorts vid hemlig teleavlyssning eller hemlig teleövervakning ska granskas snarast möjligt. I fråga om sådan granskning tillämpas 12 § första stycket.

[S2]Upptagningar och uppteckningar ska, i de delar de är av betydelse från brottsutredningssynpunkt, bevaras till dess förundersökningen har lagts ned eller avslutats eller, om åtal väckts, målet har avgjorts slutligt. I de delar upptagningarna och uppteckningarna är av betydelse för att förhindra förestående brott ska de bevaras så länge det behövs för att förhindra brott. De ska därefter förstöras.

[S3]Trots vad som sägs i andra stycket får brottsutredande myndigheter behandla uppgifter från upptagningar och uppteckningar i enlighet med vad som är särskilt föreskrivet i lag. Lag (2007:981).

[K27]25 §  Har rätten lämnat tillstånd till hemlig teleavlyssning eller hemlig teleövervakning, får de tekniska hjälpmedel som behövs för avlyssningen eller övervakningen användas.

[S2]I lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation finns bestämmelser om hemlig teleavlyssning och hemlig teleövervakning som gäller för den som driver verksamhet som avses i 6 kap. 19 § den lagen. Lag (2003:391).

Offentligt ombud

[K27]26 §  Offentliga ombud skall bevaka enskildas integritetsintressen i ärenden hos domstol om hemlig teleavlyssning.

[S2]Ett offentligt ombud har rätt att ta del av vad som förekommer i ärendet, att yttra sig i ärendet och att överklaga rättens beslut. Lag (2003:1146).

/Träder i kraft I: 2008-07-01/

[K27]27 §  Regeringen förordnar för tre år i sänder personer som kan tjänstgöra som offentliga ombud. Under treårsperioden får vid behov ytterligare personer förordnas för återstående del av perioden.

[S2]Ett offentligt ombud ska vara svensk medborgare och ska vara eller ha varit advokat eller ha varit ordinarie domare. Ett offentligt ombud får inte vara i konkurstillstånd eller ha förvaltare enligt 11 kap. 7 § föräldrabalken.

[S3]Regeringen ska inhämta förslag på lämpliga kandidater från Sveriges advokatsamfund och Domarnämnden.

[S4]Ett offentligt ombud får trots att regeringens förordnande har upphört slutföra pågående uppdrag. Lag (2008:420).

[K27]28 §  När en ansökan om hemlig teleavlyssning har kommit in till rätten, skall rätten så snart som möjligt utse ett offentligt ombud i ärendet och hålla ett sammanträde. Vid sammanträdet skall åklagaren och det offentliga ombudet närvara.

[S2]Om ärendet är så brådskande att ett dröjsmål allvarligt skulle riskera syftet med tvångsmedlet, får sammanträde hållas och beslut fattas utan att ett offentligt ombud har varit närvarande eller annars fått tillfälle att yttra sig.

[S3]Ett uppdrag som offentligt ombud gäller även i högre rätt. Lag (2003:1146).

[K27]29 §  I fråga om ersättning till offentligt ombud tillämpas bestämmelserna i 21 kap.10 § första och andra styckena samt 10 a §. Lag (2003:1146).

[K27]30 §  Den som förordnats som offentligt ombud i ett ärende får inte obehörigen röja vad han eller hon i ärendet fått kännedom om. Lag (2003:1146).

Underrättelse till enskild

[K27]31 §  Den som är eller har varit misstänkt för brott ska, om inte annat följer av 33 §, underrättas om hemlig teleavlyssning eller hemlig teleövervakning som han eller hon har utsatts för. Om avlyssningen eller övervakningen har avsett en teleadress som innehas av någon annan än den misstänkte ska, om inte annat följer av 33 §, även innehavaren underrättas.

[S2]En underrättelse ska lämnas så snart det kan ske utan men för utredningen, dock senast en månad efter det att förundersökningen avslutades.

[S3]En underrättelse behöver inte lämnas till den som redan enligt 23 kap. 18 § eller på annat sätt har fått del av eller tillgång till uppgifterna. En underrättelse behöver inte heller lämnas, om den med hänsyn till omständigheterna uppenbart är utan betydelse. Lag (2007:981).

[K27]32 §  En underrättelse enligt 31 § ska innehålla uppgift om vilket tvångsmedel som har använts, vilken teleadress avlyssningen eller övervakningen har avsett och när den har skett. Den som är eller har varit misstänkt för brott ska få uppgift om vilken brottsmisstanke som har legat till grund för avlyssningen eller övervakningen eller som avlyssningen eller övervakningen har föranlett. Den som inte är eller har varit misstänkt för brott ska få uppgift om detta. Lag (2007:981).

[K27]33 §  Om det gäller sekretess enligt 2 kap.1 eller 2 §, 5 kap. 1 § eller 9 kap. 17 §sekretesslagen (1980:100) för uppgifter som avses i 32 §, ska en underrättelse enligt 31 § skjutas upp till dess att sekretess inte längre gäller.

[S2]Har det på grund av sekretess enligt första stycket inte kunnat lämnas någon underrättelse inom ett år från det att förundersökningen avslutades, får underrättelsen underlåtas.

[S3]En underrättelse enligt 31 § ska inte lämnas, om förundersökningen angår

  1. brott som avses i 13 kap. 1, 2, 3, 5 a eller 5 b § brottsbalken, om brottet innefattar sabotage enligt 4 § samma kapitel,
  2. brott som avses i 13 kap.4 eller 5 §brottsbalken,
  3. brott som avses i 18 kap. 1, 3, 4, 5 eller 6 § eller 19 kap. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 12 eller 13 § brottsbalken,
  4. brott som avses i 3 eller 4 kap.brottsbalken, om brottet är av det slag som anges i 18 kap. 2 § eller 19 kap. 11 § samma balk,
  5. brott som avses i 2 § lagen (2003:148) om straff för terroristbrott eller 3 § lagen (2002:444) om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall, m.m., eller
  6. försök, förberedelse eller stämpling till brott som anges i 1-5 eller underlåtenhet att avslöja sådant brott, om gärningen är belagd med straff. Lag (2007:981).

28 Kap. Om husrannsakan samt kroppsvisitation och kroppsbesiktning

/Träder i kraft I: 2008-07-01/

[K28]1 §  Om det finns anledning att anta att ett brott har begåtts på vilket fängelse kan följa, får husrannsakan företas i hus, rum eller slutet förvaringsställe för att söka efter föremål som kan tas i beslag eller i förvar eller annars för att utröna omständigheter som kan vara av betydelse för utredning om brottet eller om förverkande av utbyte av brottslig verksamhet enligt 36 kap. 1 b § brottsbalken.

[S2]Hos annan än den som skäligen kan misstänkas för brottet får husrannsakan dock företas bara om brottet har begåtts hos honom eller henne eller om den misstänkte har gripits där eller om det annars finns synnerlig anledning att det vid rannsakningen ska anträffas föremål som kan tas i beslag eller i förvar eller att annan utredning om brottet eller om förverkande av utbyte av brottslig verksamhet enligt 36 kap. 1 b § brottsbalken kan vinnas.

[S3]För husrannsakan hos den misstänkte får inte i något fall åberopas hans eller hennes samtycke, om inte den misstänkte själv har begärt att åtgärden ska vidtas. Lag (2008:376).

[K28]2 §  För eftersökande av den som skall gripas, anhållas eller häktas, hämtas till förhör eller till inställelse vid rätten eller underkastas kroppsvisitation eller kroppsbesiktning får husrannsakan företas hos honom, eller hos någon annan om det finns synnerlig anledning att anta att den sökte uppehåller sig där. Detsamma gäller i fråga om en tilltalad som söks för delgivning av stämning eller kallelse till förhandling, om försök till delgivning har misslyckats eller bedöms som utsiktslösa. Lag (1995:637).

[K28]2 a §  För att söka efter någon som skall gripas, anhållas eller häktas som misstänkt för brott, för vilket inte är föreskrivet lindrigare straff än fängelse i fyra år, eller försök till sådant brott, får husrannsakan företas i transportmedel på viss plats, om det finns särskild anledning att anta att den sökte kan komma att passera platsen. Lag (1991:666).

[K28]3 §  I en lokal som är tillgänglig för allmänheten får för ändamål som avses i 1 eller 2 § husrannsakan ske också i annat fall än som avses där.

[S2]I en lokal som brukar användas gemensamt av personer som kan antas ägna sig åt brottslig verksamhet får för ändamål som avses i 1 eller 2 § husrannsakan ske, om det förekommer anledning att brott har förövats för vilket det är föreskrivet fängelse ett år eller däröver och det finns särskild anledning att anta att ändamålet med rannsakningen kommer att uppfyllas. Detta gäller dock inte lokal som huvudsakligen utgör bostad.

[S3]Bestämmelsen i andra stycket gäller också utrymmen och fordon som finns i omedelbar anslutning till lokalen och brukas av dem som använder lokalen. Lag (1999:72).

[K28]3 a §  Husrannsakan får beslutas endast om skälen för åtgärden uppväger det intrång eller men i övrigt som åtgärden innebär för den misstänkte eller för något annat motstående intresse. Lag (1989:650).

[K28]4 §  Förordnande om husrannsakan meddelas, utom i fall som avses i tredje stycket, av undersökningsledaren, åklagaren eller rätten. Förordnande om husrannsakan för delgivning skall alltid meddelas av rätten. Kan i annat fall husrannsakan antas bli av stor omfattning eller medföra synnerlig olägenhet för den hos vilken åtgärden företas, bör, om det inte är fara i dröjsmål, åtgärden inte vidtas utan rättens förordnande.

[S2]Fråga om husrannsakan får rätten ta upp på yrkande av undersökningsledaren eller åklagaren. Efter åtalet får rätten även på yrkande av målsägande eller självmant ta upp en sådan fråga. Fråga om husrannsakan för delgivning tas upp av rätten självmant eller på yrkande av polismyndighet eller åklagaren.

[S3]Förordnande om husrannsakan för eftersökande av den som skall häktas enligt beslut som avses i 24 kap. 17 § tredje stycket eller hämtas

[S4]till inställelse vid rätten meddelas av polismyndighet eller polisman enligt bestämmelser i polislagen (1984:387). Lag (1995:637).

[K28]5 §  En polisman får företa husrannsakan utan förordnande enligt 4 §, om det är fara i dröjsmål. Detta gäller dock inte husrannsakan för delgivning. Lag (1995:637).

[K28]6 §  Vid husrannsakan må olägenhet eller skada ej förorsakas utöver vad som är oundgängligen nödvändigt.

[S2]Rum eller förvaringsställe må, om det erfordras, öppnas med våld. Har så skett, skall det efter förrättningen på lämpligt sätt åter tillslutas.

[S3]Husrannsakan må ej utan särskilt skäl verkställas mellan klockan nio eftermiddagen och klockan sex förmiddagen.

[K28]7 §  Vid husrannsakan skall såvitt möjligt ett av förrättningsmannen anmodat trovärdigt vittne närvara. Förrättningsmannen äge anlita erforderligt biträde av sakkunnig eller annan.

[S2]Den, hos vilken husrannsakan företages, eller, om han ej är tillstädes, hans hemmavarande husfolk skall erhålla tillfälle att övervara förrättningen så ock att tillkalla vittne, dock utan att undersökningen därigenom uppehålles. Har varken han eller någon av hans husfolk eller av dem tillkallat vittne närvarit, skall han, så snart det kan ske utan men för utredningen, underrättas om den vidtagna åtgärden.

[S3]Vid förrättningen må målsägande eller hans ombud tillåtas att närvara för att tillhandagå med nödiga upplysningar; dock skall tillses, att målsäganden eller ombudet icke i vidare mån än för ändamålet erfordras vinner kännedom om förhållande, som därvid yppas.

[K28]8 §  Post- eller telegrafförsändelse, handelsbok eller annan enskild handling, som anträffas vid husrannsakan, må icke närmare undersökas, ej heller brev eller annan sluten handling öppnas i annan ordning än i 27 kap. 12 § första stycket sägs.

[K28]9 §  Över husrannsakan skall föras protokoll, vari angives ändmålet med förrättningen och vad därvid förekommit.

[S2]Den, hos vilken husrannsakan företagits, äge på begäran erhålla bevis därom, innehållande även uppgift å det brott misstanken avser.

[K28]10 §  För ändamål, som sägs i 1 eller 2 §, äge undersökningsledaren eller åklagaren så ock polisman företaga undersökning å annat ställe än i 1 § avses, även om det icke är tillgängligt för allmänheten.

/Träder i kraft I: 2008-07-01/

[K28]11 §  Om det finns anledning att anta att ett brott har begåtts på vilket fängelse kan följa, får kroppsvisitation göras på den som skäligen kan missstänkas för brottet för att söka efter föremål som kan tas i beslag eller i förvar eller annars för att utröna omständigheter som kan vara av betydelse för utredning om brottet eller om förverkande av utbyte av brottslig verksamhet enligt 36 kap. 1 b § brottsbalken.

[S2]Annan än den som skäligen kan misstänkas för brottet får kroppsvisiteras, om det finns synnerlig anledning att anta att det därigenom kommer att anträffas föremål som kan tas i beslag eller i förvar eller att det annars är av betydelse för utredningen om brottet eller om förverkande av utbyte av brottslig verksamhet enligt 36 kap. 1 b § brottsbalken.

[S3]Med kroppsvisitation avses en undersökning av kläder och annat som någon bär på sig samt av väskor, paket och andra föremål som någon har med sig. Lag (2008:376).

[K28]12 §  Den som skäligen kan misstänkas för ett brott på vilket fängelse kan följa, får kroppsbesiktigas för ändamål som anges i 11 § eller enligt bestämmelserna i 12 a §. I den omfattning och för det ändamål som anges i 12 b § får också en annan person kroppsbesiktigas.

[S2]Med kroppsbesiktning avses undersökning av människokroppens yttre och inre samt tagande av prov från människokroppen och undersökning av sådana prov. En kroppsbesiktning får inte utföras så att den undersökte riskerar framtida ohälsa eller skada.

[S3]Den som skall kroppsbesiktigas får hållas kvar för ändamålet upp till sex timmar eller, om det finns synnerliga skäl, ytterligare sex timmar. Lag (2005:878).

[K28]12 a §  Kroppsbesiktning genom tagande av salivprov får ske på den som skäligen kan misstänkas för ett brott på vilket fängelse kan följa, om syftet är att göra en DNA-analys av provet och registrera uppgifter om resultatet av analysen i det DNA-register eller det utredningsregister som förs enligt polisdatalagen (1998:622). Lag (2005:878).

[K28]12 b §  Kroppsbesiktning genom tagande av salivprov får ske på annan än den som skäligen kan misstänkas för ett brott, om

  1. syftet är att genom en DNA-analys av provet underlätta identifiering vid utredning av ett brott på vilket fängelse kan följa, och
  2. det finns synnerlig anledning att anta att det är av betydelse för utredningen av brottet.

[S2]Analysresultatet får inte jämföras med de uppgifter som finns registrerade i register som förs enligt polisdatalagen (1998:622) eller i övrigt användas för annat ändamål än det för vilket provet har tagits.

[S3]Första stycket gäller inte den som är under 15 år. Lag (2005:878).

[K28]13 §  Beträffande kroppsvisitation och kroppsbesiktning skall i tillämpliga delar gälla vad i 3 a, 4, 8 och 9 §§ är föreskrivet om husrannsakan. Är fara i dröjsmål, får kroppsvisitation och kroppsbesiktning beslutas av polisman.

[S2]Förrättning, som är av mera väsentlig omfattning, skall verkställas inomhus och i avskilt rum. Verkställs den av någon annan än en läkare, skall såvitt möjligt ett av förrättningsmannen anmodat trovärdigt vittne närvara. Blodprov får inte tas av någon annan än en läkare eller en legitimerad sjuksköterska. Annan mera ingående undersökning får utföras endast av läkare.

[S3]Kroppsvisitation eller kroppsbesiktning av en kvinna får inte verkställas eller bevittnas av någon annan än en kvinna, läkare eller legitimerad sjuksköterska. Kroppsvisitation som enbart innebär att föremål som en kvinna har med sig undersöks och kroppsbesiktning som enbart innebär att blodprov, alkoholutandningsprov eller salivprov för DNA-analys tas får dock verkställas och bevittnas av en man. Lag (2005:878).

[K28]14 §  Av den som är anhållen eller häktad må fotografi och fingeravtryck tagas; han vare ock underkastad annan dylik åtgärd. Vad nu sagts gälle ock annan, om det erfordras för vinnande av utredning om brott, varå fängelse kan följa.

[S2]Närmare bestämmelser om åtgärd, som här avses, meddelas av regeringen. Lag (1974:573).

[K28]15 §  Hava i lag eller författning givits avvikande bestämmelser om husrannsakan, kroppsvisitation eller kroppsbesiktning, vare de gällande.

29 Kap. Om omröstning

[K29]1 §  Om det vid överläggning till dom eller beslut framförs skiljaktiga meningar, skall omröstning ske.

[S2]Vid omröstningen skall den yngste i rätten först yttra sig. Därefter skall ledamöterna yttra sig allt eftersom de har säte i rätten. Om målet har beretts av en viss ledamot, skall denne först säga sin mening. Om nämndemän ingår i rätten, skall dessa säga sin mening sist.

[S3]Var och en skall ange de skäl han grundar sin mening på. Lag (1983:370).

[K29]2 §  Över fråga, som hör till rättegången, skall röstas särskilt.

[S2]Över frågor som avser ansvar skall röstas i ett sammanhang. Om det kan påverka utgången i målet, skall dock röstas särskilt angående

  1. frågan om den tilltalade begått gärningen och hur denna i sådant fall skall bedömas,
  2. frågor om åtgärder, som inte avser påföljd men som har omedelbar betydelse för bestämmande av påföljd,
  3. frågan om påföljd, utom såvitt gäller storleken av dagsbot, föreskrifter, varning, övervakning, förlängning av prövotid eller verkställighet av påföljd,
  4. återstående frågor som avser ansvar.

[S3]Anser någon ledamot att den tilltalade skall överlämnas till särskild vård av annat slag än som avses i 32 kap. 5 § brottsbalken, skall före omröstning enligt andra stycket 3 röstas särskilt angående denna mening. Lag (2006:890).

[K29]3 §  Vid omröstning skall den mening gälla som omfattas av mer än hälften av ledamöterna. Om någon mening har fått hälften av rösterna och denna är den lindrigaste eller minst ingripande för den tilltalade, skall den meningen gälla. Kan ingen mening anses som lindrigare eller mindre ingripande, gäller den mening som fått hälften av rösterna, bland dem ordförandens.

[S2]Om det framförs flera meningar än två utan att någon av dem skall gälla, skall de röster som är ogynnsammast för den tilltalade läggas samman med de röster som är därnäst minst förmånliga för honom. Om det behövs, skall sammanläggningen fortsätta till dess någon mening skall gälla. Kan inte någon mening anses som ogynnsammare för den tilltalade, skall den mening gälla som har fått flest röster. Har flera meningar fått lika många röster, gäller den som biträtts av den främste bland dem som röstat för någon av dessa meningar.

[S3]Ingen mening skall anses lindrigare eller mindre ingripande än någon annan mening vid omröstning enligt 2 § tredje stycket. Lag (1988:1369).

[K29]4 §  En ledamot som blir överröstad är skyldig att delta i senare omröstningar. Den som röstat för att den tilltalade skall frikännas helt skall dock vid senare omröstning, om någon mening därvid kan anses som lindrigast eller minst ingripande för den tilltalade, anses ha röstat för denna mening. Lag (1988:1369).

[K29]5 §  Är det stridigt, huru omröstning skall ske eller vilken mening skall gälla, skall röstas därom.

[K29]6 §  Beträffande omröstning i frågor som hör till rättegången och inte avser ansvar eller som rör enskilt anspråk samt i frågor enligt 5 § eller om rättegångskostnad gäller vad som föreskrivs i 16 kap. Beträffande häktning eller åtgärd som avses i 25--.28 kap. tillämpas dock bestämmelserna i detta kapitel om omröstning i fråga om ansvar. Om det i brottmål förs talan om enskilt anspråk, skall rättens avgörande i ansvarsfrågan vara bindande vid prövningen av det enskilda anspråket. Lag (1983:370).

[K29]7 §  har upphört att gälla genom lag (1983:370).

30 Kap. Om dom och beslut

[K30]1 §  Rättens avgörande av saken sker genom dom. Annat rättens avgörande träffas genom beslut. Beslut, varigenom rätten annorledes än genom dom skiljer saken från sig, så ock högre rätts beslut i fråga, som dit fullföljts särskilt, är slutligt beslut.

[K30]2 §  Om huvudförhandling har hållits, skall domen grundas på vad som förekommit vid förhandlingen. I domen får delta endast domare som varit med om hela huvudförhandlingen. Om ny huvudförhandling har hållits, skall domen grundas på vad som förekommit vid den. I fall som avses i 46 kap. 17 § andra meningen får domen grundas även på vad som har inhämtats efter huvudförhandlingen.

[S2]När ett mål avgörs utan huvudförhandling, skall domen grundas på vad handlingarna innehåller och vad som i övrigt förekommit i målet. Lag (1987:747).

[K30]3 §  Dom må ej avse annan gärning än den, för vilken talan om ansvar i behörig ordning förts eller fråga om ansvar eljest enligt lag må av rätten upptagas. Ej vare rätten bunden av yrkande beträffande brottets rättsliga beteckning eller tillämpligt lagrum.

[K30]4 §  Handläggas i en rättegång flera åtal, må dom givas beträffande något av dem, ehuru handläggningen angående de övriga icke avslutats. Avse åtalen samme tilltalade, må sådan dom dock ej givas med mindre synnerliga skäl äro därtill. Lag (1956:587).

[K30]5 §  En dom skall avfattas skriftligen och i skilda avdelningar ange

  1. domstolen samt tid och ställe för domens meddelande,
  2. parterna samt deras ombud eller biträden och den tilltalades försvarare,
  3. domslutet,
  4. parternas yrkanden och de omständigheter som dessa grundats på och
  5. domskälen med uppgift om vad som är bevisat i målet.

[S2]En högre rätts dom skall i den utsträckning det behövs innehålla en redogörelse för lägre rätts dom.

[S3]Om en part har rätt att överklaga, skall det i domen anges vad han i så fall skall iaktta. Lag (1994:1034).

[K30]6 §  Har den tilltalade erkänt gärningen och bestäms brottspåföljden till annat än fängelse eller sluten ungdomvård eller till fängelse i högst sex månader, får domen utfärdas i förenklad form. Dom, varigenom högre rätt fastställer lägre rätts dom, får också utfärdas i förenklad form.

[S2]Förs i målet talan om enskilt anspråk i anledning av brott, gäller vad som sägs i första stycket första meningen endast om den tilltalade medger anspråket eller om rätten finner saken vara uppenbar. Lag (1998:605).

[K30]7 §  Innan dom beslutas, skall överläggning hållas. Ingå nämndemän i rätten, framställe ordföranden eller, om målet beretts av annan lagfaren domare, denne saken och vad lag stadgar därom.

[S2]Då huvudförhandling ägt rum, skall samma eller sist nästa helgfria dag överläggning hållas och, om det kan ske, dom beslutas och avkunnas. Finnes rådrum för domens beslutande eller avfattande oundgängligen erforderligt, må rätten besluta anstånd därmed; domen skall dock, om ej synnerligt hinder möter, skriftligen avfattas och meddelas, då den tilltalade är häktad, inom en vecka och i annat fall inom två veckor efter förhandlingens avslutande. Avkunnas ej domen vid huvudförhandlingen, skall den avkunnas vid annat rättens sammanträde eller ock meddelas genom att den hålles tillgänglig å rättens kansli; vid huvudförhandlingen skall underrättelse givas om tiden och sättet för domens meddelande.

[S3]Avgörs ett mål utan huvudförhandling, skall så snart som möjligt överläggning hållas samt domen beslutas, skriftligen avfattas och meddelas. Meddelandet skall ske genom att domen hålls tillgänglig på rättens kansli.

[S4]Avkunnande av dom må ske genom återgivande av domslutet och skälen jämte meddelande av fullföljdshänvisning.

[S5]Har skiljaktig mening förekommit, skall denna meddelas parterna på samma tid och sätt som domen.

[S6]När ett mål avgjorts, skall parterna snarast underrättas skriftligen om utgången i målet. Lag (1987:1097).

[K30]8 §  Dom skall uppsättas särskilt och underskrivas av de lagfarna domare, som deltagit i avgörandet. Lag (1996:247).

[K30]9 §  Sedan tid för talan mot dom utgått, må ej fråga om ansvar å den tilltalade för gärning, som genom domen prövats, ånyo upptagas.

[S2]Om förändring och förening av brottspåföljd, om särskilda rättsmedel samt om överförande av lagföring till främmande stat i visst fall gälle vad därom är stadgat. Lag (1976:21).

[K30]10 §  Det som sägs i 2 och 7 §§ om dom skall tillämpas i fråga om slutligt beslut. När inte annat är föreskrivet skall även 5 och 8 §§ tillämpas beträffande ett sådant beslut, om det behövs med hänsyn till frågans beskaffenhet. Meddelas slutligt beslut i samband med dom, skall det tas in i domen.

[S2]Om en part har rätt att överklaga eller att ansöka om återupptagande av målet, skall det i beslutet anges vad han i så fall skall iaktta. Lag (1994:1034).

[K30]11 §  Ett beslut som inte är slutligt skall i den utsträckning det behövs ange de skäl som det grundas på.

[S2]Om den som vill överklaga ett beslut under rättegången måste anmäla missnöje, skall det anges i beslutet. Får ett sådant beslut överklagas särskilt, skall också det anges. Rätten skall på begäran lämna den som vill överklaga upplysning om vad denne i övrigt skall iaktta.

[S3]Om ett beslut, som inte är slutligt meddelas i samband med dom eller slutligt beslut, skall det tas in i domen eller det slutliga beslutet. Får beslutet överklagas särskilt, skall rätten ange vad den som vill överklaga skall iaktta. Lag (1994:1034).

[K30]12 §  Beslut under rättegången som inte får överklagas särskilt skall genast gå i verkställighet. Detsamma gäller beslut enligt vilket rätten

  1. avvisat ombud, biträde eller försvarare,
  2. utlåtit sig angående ersättning eller förskott av allmänna medel till målsägande eller angående ersättning eller förskott till biträde, försvarare, vittne, sakkunnig eller annan, som inte är part,
  3. utlåtit sig angående häktning eller åtgärd, som avses i 25-28 kap.,
  4. till försvarare utsett annan än part föreslagit, eller
  5. utlåtit sig i annat fall än som avses i 2 eller 4, i fråga som gäller rättshjälp enligt rättshjälpslagen (1996:1619), dock inte beslut om skyldighet att till staten återbetala kostnader för rättshjälpen.

[S2]Rätten får, när det finns skäl till det, i beslut, enligt vilket föreläggande har meddelats part eller annan att lägga fram skriftligt bevis eller att tillhandahålla föremål för syn eller besiktning, bestämma att beslutet får verkställas utan hinder av att det inte har laga kraft.

[S3]När det finns anledning, skall rätten därvid föreskriva att säkerhet skall ställas för skadestånd som parten kan bli skyldig att utge om beslutet ändras.

[S4]Är särskild föreskrift meddelad om, att dom eller beslut, som inte har laga kraft, får verkställas, är den gällande. Lag (1996:1624).

[K30]13 §  Om rätten finner att en dom eller ett beslut innehåller någon uppenbar oriktighet till följd av rättens eller någon annans skrivfel, räknefel eller liknande förbiseende, får rätten besluta om rättelse.

[S2]Har rätten av förbiseende underlåtit att fatta ett beslut som skulle ha meddelats i samband med en dom eller ett slutligt beslut, får rätten komplettera sitt avgörande inom sex månader från det att avgörandet vann laga kraft. En komplettering senare än två veckor efter det att avgörandet meddelades får dock ske endast om en part begär det och motparten inte motsätter sig kompletteringen.

[S3]Har den dömde lämnat oriktiga uppgifter om sitt namn eller personnummer utan att detta avslöjats under rättegången, får rätten på åklagarens begäran besluta om rättelse av sitt avgörande.

[S4]Innan beslut om rättelse eller komplettering fattas, skall parterna även i annat fall än som avses i andra stycket andra meningen ha fått tillfälle att yttra sig, om det inte är uppenbart obehövligt. Beslutet skall om möjligt antecknas på varje exemplar av det avgörande som rättats. Lag (1999:84).

[S5]14 § har upphört att gälla genom lag (1976:567).

31 Kap. Om rättegångskostnad

[K31]1 §  Döms den tilltalade för brottet i ett mål där åklagaren för talan, skall den tilltalade ersätta staten vad som enligt rättens beslut betalats av allmänna medel i ersättning till försvarare. Han skall också ersätta staten för kostnaden att hämta honom till rätten och för sådan kostnad för blodprovstagning och blodundersökning som avser den tilltalade och som har gjorts för utredning om brottet.

[S2]Ersättningsskyldigheten omfattar dock inte kostnader, som inte skäligen varit motiverade för utredningen, eller kostnader, som vållats genom vårdslöshet eller försummelse av någon annan än den tilltalade, hans ombud eller försvarare som utsetts av honom.

[S3]Den tilltalade är inte i annat fall än som sägs i 4 § första stycket skyldig att betala mera av kostnaden för försvararen än vad han skulle ha fått betala i rättshjälpsavgift vid rättshjälp enligt rättshjälpslagen (1996:1619). Vad som sägs i den lagen om kostnad för rättshjälpsbiträde gäller i stället kostnad för offentlig försvarare.

[S4]Vad den tilltalade skall betala får jämkas eller efterges, om det finns skäl till det med hänsyn till den tilltalades brottslighet eller hans personliga och ekonomiska förhållanden.

[S5]Om det belopp som den tilltalade skulle vara skyldig att ersätta understiger en viss av regeringen fastställd gräns, skall ersättningsskyldighet inte åläggas. Lag (1996:1624).

[K31]2 §  Frikänns den tilltalade i mål, där åklagaren för talan, eller avvisas eller avskrivs åtal som väckts av åklagaren, kan rätten besluta att den tilltalade skall få ersättning av allmänna medel för sina kostnader för försvarare, för rådgivning enligt rättshjälpslagen (1996:1619) och för bevisning under förundersökningen eller i rättegången, om kostnaderna skäligen varit motiverade för att den tilltalade skulle kunna ta tillvara sin rätt.

[S2]Den tilltalade kan också få ersättning för inställelse inför rätten. Sådan ersättning betalas enligt föreskrifter som meddelas av regeringen.

[S3]Döms den tilltalade för brottet, kan han få ersättning av allmänna medel för sådana kostnader som avses i första eller andra stycket och som vållats honom genom fel eller försummelse av åklagaren. Lag (1996:1624).

[K31]3 §  Har målsäganden utan skäl gjort angivelse eller på annat sätt föranlett allmänt åtal, får han i den omfattning som är skälig förpliktas att ersätta staten kostnad, som avses i 1 §, och vad som enligt 2 § tillerkänts den tilltalade. Lag (1990:443).

[K31]4 §  Om den tilltalade i ett mål, där åklagaren för talan, genom att utebli från rätten eller inte följa ett föreläggande, som rätten meddelat, eller genom påståenden eller invändningar, som han insett eller bort inse sakna fog, eller på annat sätt genom vårdslöshet eller försummelse vållat kostnader för staten, är han skyldig att ersätta sådana kostnader oavsett hur ansvaret för rättegångskostnaderna i övrigt skall fördelas.

[S2]Om målsäganden eller en offentlig försvarare genom vårdslöshet eller försummelse vållat kostnader för staten eller den tilltalade, är han skyldig att ersätta dessa kostnader.

[S3]I 9 kap. 7 § finns bestämmelser om kostnader när något vite inte har satts ut. Lag (2000:564).

[K31]5 §  Skall enskild part enligt detta kapitel helt eller delvis ersätta rättegångskostnad och finnes ställföreträdare för parten eller partens ombud eller biträde eller av honom utsedd försvarare hava genom åtgärd, som avses i 3 §, eller genom vårdslöshet eller försummelse, som sägs i 4 § , vållat sådan kostnad, äge rätten, även om yrkande därom ej framställts, förplikta honom att jämte parten ersätta kostnaden. Lag (1990:443).

[K31]6 §  Dömas flera för medverkan till samma brott eller för brott, som äga samband med varandra, eller skola flera målsägande ersätta rättegångskostnad, svare de för kostnaden en för alla och alla för en. I den mån kostnad hänför sig till del av målet, som angår allenast någon av dem, eller ock någon orsakat kostnad genom vårdslöshet eller försummelse, som avses i 4 §, skall dock denna kostnad gäldas av honom ensam.

[S2]Är någon enligt 5 § skyldig att jämte part ersätta kostnad, svare de en för båda och båda för en. Lag (1990:443).

[K31]7 §  Skola två eller flera, en för alla och alla för en, svara för rättegångskostnad, äge rätten på yrkande av någon av dem med hänsyn till omständigheterna pröva, huru kostnaden mellan dem skall fördelas eller om någon av dem skall vidkännas hela kostnaden.

[K31]8 §  Vad i 2-7 §§ är stadgat skall, då förundersökning nedlagts eller åtal eljest ej följt å förundersökningen, äga motsvarande tillämpning i fråga om kostnad under förundersökningen; skyldighet att ersätta sådan kostnad må ej åläggas statsverket, med mindre förundersökningen inletts utan skäl eller eljest synnerlig anledning förekommer därtill.

[S2]Har målsäganden enligt 20 kap. 9 § övertagit av åklagaren nedlagt åtal, gälle beträffande kostnad före övertagandet vad i 1-7 §§ är stadgat.

[K31]9 §  Vill åklagaren, att den tilltalade skall förpliktas att ersätta rättegångskostnad, eller vill den tilltalade erhålla ersättning för sådan kostnad, skall han, innan handläggningen avslutas, framställa yrkande därom och uppgiva, vari kostnaden består. Gör han det ej, äge han ej därefter tala å den kostnad, som uppkommit vid samma rätt. Rätten pröve självmant, huruvida kostnad, som enligt rättens beslut skall utgå av allmänna medel, skall återgäldas av den tilltalade eller annan eller den skall stanna å statsverket. Fråga, som avses i 3 §, pröve rätten ock självmant.

[S2]Då rätten avgör målet, meddele rätten samtidigt beslut angående rättegångskostnaden.

[S3]Har förundersökning inletts men åtal ej följt och vill den misstänkte kräva ersättning för kostnad under förundersökningen eller väckes å det allmännas vägnar fråga om återgäldande av sådan kostnad, skall ansökan därom göras hos rätten. Lag (1972:430).

[K31]10 §  Fullföljes mål från lägre rätt, skall skyldigheten att ersätta rättegångskostnad i högre rätt bestämmas med hänsyn till rättegången därstädes. Högre rätts dom skall anses som fällande, allenast då den tilltalade dömes till påföljd, som är att anse såsom svårare än den, vartill lägre rätt dömt, eller, om han frikänts av lägre rätt, finnes hava begått brottet eller av honom fullföljd talan ej föranleder ändring i lägre rätts dom. Stadgandet i 3 § skall avse det fall, att målsäganden utan skäl föranlett att talan fullföljts av åklagaren.

[S2]Om kostnad i högre rätt i mål angående fråga, som dit fullföljts särskilt, äge vad i detta kapitel stadgas om mål, som väckts vid lägre rätt, motsvarande tillämpning.

[S3]Återförvisas mål, skall frågan om kostnaden i den högre rätten prövas i samband med målet efter dess återupptagande. Lag (1990:443).

[K31]11 §  Om rättegångskostnad i mål där endast målsägande för talan gäller 18 kap. i tillämpliga delar.

[S2]I fråga om den tilltalades skyldighet att ersätta staten kostnad för offentlig försvarare tillämpas dock 1 § andra och tredje styckena detta kapitel.

[S3]I mål där endast målsägande för talan skall han eller hon vid frikännande dom ersätta staten vad som enligt rättens beslut betalas av allmänna medel i ersättning till försvarare, om det finns särskilda skäl för det.

[S4]I fråga om skyldighet för målsägande att i mål, där han eller hon biträder allmänt åtal eller annars för talan jämte åklagaren eller denne för talan för målsäganden, ersätta rättegångskostnad och om hans eller hennes rätt till ersättning för sådan kostnad gäller, utöver bestämmelserna i 3 och 4 §§, vad som sägs i 18 kap. 12 §. Lag (2005:72).

[K31]12 §  Hava i lag eller författning givits avvikande bestämmelser om kostnad i rättegång, vare de gällande.

III Gemensamma bestämmelser

32 Kap. Om frister och laga förfall

[K32]1 §  Skall part eller annan enligt rättens beslut infinna sig vid rätten eller eljest fullgöra något i rättegången, skall han erhålla skäligt rådrum därtill.

[K32]2 §  Skall en stämning eller ett överklagande delges genom en parts försorg och har det, när rätten skall handlägga målet, inte kommit in något bevis till rätten om att delgivning skett på föreskrivet sätt och har inte heller motparten inställt sig eller yttrat sig över saken, är partens talan förfallen. En upplysning om detta skall tas in i rättens medgivande till parten att ombesörja delgivningen. Lag (1994:1034).

[K32]3 §  Finnes part eller annan, som enligt rättens beslut skall infinna sig vid rätten eller eljest fullgöra något i rätte gången, ej hava erhållit skäligt rådrum därtill eller förekomma eljest skäl till förlängning av tid, som rätten föreskrivit, utsätte rätten ny tid.

[K32]4 §  Finner rätten, sedan förhandling utsatts, före sammanträdet omständighet föreligga, som kan antagas utgöra hinder för förhandlingens hållande eller för dess genomförande i erforderlig omfattning, äge rätten bestämma ny tid för förhandlingen.

[S2]Har part erhållit kännedom om omständighet, som nu sagts, eller finner någon, som kallats att infinna sig vid sammanträde för förhandling, att han är hindrad att hörsamma kallelsen, skall han omedelbart göra anmälan därom hos rätten.

[K32]5 §  Är för prövning av mål av synnerlig vikt, att fråga, som är föremål för annan rättegång eller behandling i annan ordning, först avgöres, eller möter mot handläggningen annat hinder av längre varaktighet, äge rätten förordna, att målet skall vila i avbidan på hindrets undanröjande.

[K32]6 §  Om det är sannolikt att den som underlåtit att enligt rättens beslut infinna sig vid rätten eller i övrigt fullgöra något i rättegången har laga förfall för sin underlåtenhet, skall denna inte leda till någon påföljd för honom eller på annat sätt läggas honom till last i rättegången.

[S2]Har någon gjort sig skyldig till underlåtenhet som avses i första stycket men kan det på grund av någon särskild omständighet antas att han har laga förfall, skall han beredas tillfälle att komma in med utredning om detta. Rätten skall därvid uppskjuta frågan om utdömande av påföljd eller om annan åtgärd på grund av underlåtenheten. Lag (1987:747).

[K32]7 §  Om ett sammanträde ställs in i förväg därför att någon som kallats till sammanträdet har anmält förhinder, kan rätten ändå besluta i fråga om påföljd som upptagits i föreläggandet om inställelse, om den som har anmält förhinder inte i efterhand kommer in med utredning som gör det sannolikt att han hade laga förfall. För att tredskodom skall meddelas krävs ett yrkande om det. Lag (1999:84).

[K32]8 §  Laga förfall är, då någon genom avbrott i allmänna sam färdseln, sjukdom eller annan omständighet, som han ej bort förutse eller rätten eljest finner utgöra giltig ursäkt, hindrats att fullgöra vad honom ålegat.

[S2]Såsom laga förfall för part skall ock anses, då för ombud, som av parten vidtalats, förelegat hinder, som nu sagts, och annat ombud ej kunnat i tid ställas.

33 Kap. Om inlaga i rättegång och om delgivning

[K33]1 §  Ansökan, anmälan eller annan inlaga i rättegång skall innehålla uppgift å domstolen samt parternas namn och hemvist.

[S2]En enskild parts första inlaga i rättegången skall innehålla uppgift om partens

  1. yrke samt personnummer eller organisationsnummer,
  2. postadress och adress till arbetsplats samt i förekommande fall annan adress där parten kan anträffas för delgivning genom stämningsman,
  3. telefonnummer till bostaden och arbetsplatsen, dock att nummer avseende hemligt telefonabonnemang behöver uppges endast om rätten begär det, samt
  4. förhållanden i övrigt av betydelse för delgivning med honom.

[S3]Förs partens talan av ställföreträdare, skall motsvarande uppgifter lämnas även om denne. Har parten vidtalat ett ombud att företräda honom, skall ombudets namn, postadress och telefonnummer anges.

[S4]En stämningsansökan skall dessutom innehålla uppgift om enskild svarande i de hänseenden som anges i andra och tredje styckena. Uppgift om svarandens eller dennes ställföreträdares yrke, arbetsplats, telefonnummer och ombud behöver lämnas endast om uppgiften utan särskild utredning är tillgänglig för sökanden. Saknar svaranden känd adress, skall uppgift lämnas om den utredning som gjorts för att fastställa detta.

[S5]Begär en part att ett vittne eller annan skall höras, är parten i den utsträckning som anges i fjärde stycket skyldig att lämna uppgifter beträffande denne.

[S6]Uppgifter som avses i första--femte styckena skall gälla förhållandena när uppgifterna lämnas till rätten. Ändras något av dessa förhållanden eller är en uppgift ofullständig eller felaktig, skall det utan dröjsmål anmälas till rätten. Lag (1985:267).

[K33]2 §  Skall rätten underrätta någon om innehållet i en handling eller om något annat, får det ske genom delgivning. Delgivning skall användas, om det är särskilt föreskrivet eller om det med hänsyn till syftet med bestämmelsen om underrättelse framgår att delgivning bör ske, men bör i övrigt tillgripas bara om det är påkallat med hänsyn till omständigheterna.

[S2]Då från part inkommen inlaga eller annan handling skall delgivas, åligge parten att vid handlingen foga styrkt avskrift därav. Skall delgivning ske genom rättens försorg och erfordras för delgivningen flera avskrifter, vare parten skyldig att tillhandahålla dem. Tillhandahåller ej part avskrift, som nu sagts, ombesörje rätten på partens bekostnad handlingens avskrivande. Lag (1990:1411).

[K33]3 §  En handling anses ha kommit in till rätten den dag då handlingen eller en avi om betald postförsändelse som innehåller handlingen anlänt till rätten eller kommit en behörig tjänsteman till handa. Underrättas rätten särskilt om att ett meddelande till rätten anlänt till ett telebefordringsföretag, anses meddelandet ha kommit in redan när underrättelsen nått en behörig tjänsteman.

[S2]Kan det antas att handlingen eller en avi om denna en viss dag har lämnats i rättens kansli eller avskilts för rätten på postanstalt, anses den ha kommit in den dagen, om den kommit en behörig tjänsteman till handa närmast följande arbetsdag.

[S3]Om det behövs får rätten begära att ett telefax eller annat meddelande som saknar avsändarens underskrift i original bekräftas av avsändaren genom en i original undertecknad handling. Har rätten begärt en sådan bekräftelse men inte fått någon, får rätten bortse från meddelandet. Lag (1994:1034).

[K33]4 §  Om delgivning i allmänhet är särskilt stadgat. Lag (1970:429).

5 § har upphävts genom lag (2000:172).

[K33]6 §  Bestämmelserna i 5, 12 och 15 §§delgivningslagen (1970:428) gäller inte delgivning av stämning i brottmål.

[S2]Stämning i tvistemål får delges enligt 12 § delgivningslagen endast om det finns anledning att anta att den sökte har avvikit eller på annat sätt håller sig undan.

[S3]Om stämning i tvistemål där förlikning om saken är tillåten inte har kunnat delges, skall rätten pröva om försöken till delgivning skall fortsätta eller om käranden skall erbjudas att själv ombesörja delgivningen. Hänsyn skall därvid tas till det arbete och den kostnad som dittills har lagts ned på delgivningen, förutsättningarna för att fortsatta försök skall lyckas samt omständigheterna i övrigt. Om käranden inte antar erbjudandet skall stämningsansökan avvisas. Lag (1995:637).

[S4]7 § har upphävts genom lagen (1992:1511).

[K33]8 §  Har part, som saknar hemvist inom riket, inte hos rätten uppgivit ombud, som har hemvist i riket, i en annan stat inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet eller i Schweiz och som äger att för parten ta emot delgivning i målet, får rätten förelägga honom, då han första gången för talan, att för sig ställa sådant ombud och göra anmälan därom hos rätten. Underlåter han det, får delgivning med honom ske genom att handlingen med posten sänds till honom under hans senaste kända adress. Lag (2001:57).

/Upphör att gälla U: den dag regeringen bestämmer/

[K33]9 §  Rätten får vid behov låta översätta handlingar som kommer in till eller skickas ut från rätten.

[S2]Rätten är skyldig att översätta en handling i brottmål eller de viktigaste delarna av den, om handlingen skall sändas till någon som vistas i en annan stat inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet och det finns anledning att anta att personen inte förstår språket i handlingen. Handlingen skall översättas till språket i den andra staten eller om myndigheten känner till att personen inte förstår detta språk, till ett annat språk som personen förstår.

[S3]Den som biträtt med översättning har rätt till skälig ersättning, som betalas av staten.

[S4]Första och tredje styckena skall tillämpas även i fråga om överföring från punktskrift till vanlig skrift eller omvänt. Lag (2000:564).

[K33]10 §  Uppfyller en stämningsansökan inte föreskrifterna i 1 § första-- fjärde styckena, skall sökanden föreläggas att komplettera ansökningen, om inte bristen är av ringa betydelse för frågan om delgivning. Följs inte föreläggandet och är saken sådan att förlikning därom är tillåten, får rätten avvisa ansökningen, om det inte är oskäligt. Lag (1985:267).

[K33]11 §  Den som utan att vara part skall höras i en rättegång är skyldig att på begäran av rätten lämna uppgift om egna förhållanden i den utsträckning som i fråga om part anges i 1 § andra och sjätte styckena. Lag (1985:267).

[K33]12 §  Den som enligt 1 eller 11 § skall lämna uppgifter om egna förhållanden får vid vite föreläggas att fullgöra sin uppgiftsskyldighet. Lag (1985:267).

[S2]13-27 §§ Har upphävts genom lag (1970:429).

34 Kap. Om rättegångshinder

[K34]1 §  Fråga om hinder för målets upptagande skall av rätten företagas, så snart anledning förekommer därtill.

[S2]Rättegångshinder skall av rätten självmant beaktas, om ej annat är stadgat.

[K34]2 §  Vill part göra invändning därom, att rätten icke är behörig att upptaga målet, skall han framställa invändningen, då han första gången skall vid rätten föra talan i målet. Var han av laga förfall hindrad att då göra invändningen, skall han framställa den, så snart ske kan, sedan förfallet upphörde. Underlåter part att inom tid, som nu sagts, framställa invändningen, vare hans rätt därtill förfallen.

[K34]3 §  Har part i rätt tid gjort invändning, som avses i 2 §, give rätten, så snart ske kan, särskilt beslut däröver. Göres invändning om annat rättegångshinder, give rätten särskilt beslut däröver, om dess beskaffenhet fordrar det.

Ändringar

Rättegångsbalk (1942:740)

Ändring, SFS 1947:616

    Omfattning
    ändr. 2 kap 3 §, 4 kap 2, 6, 13 §§, 7 kap 1-8 §§, 10 kap 1 §, 11 kap 2 §, 12 kap 11 §, 33 kap 3, 9, 18, 26 §§, 49 kap 4 §, 51 kap 5 §, 54 kap 9, 17 §§, 55 kap 5 §

Ändring, SFS 1948:71

    Omfattning
    ändr. 4 kap 1 §

Ändring, SFS 1948:401

    Omfattning
    ändr. 7 kap 7 §

Ändring, SFS 1948:453

    Omfattning
    ändr. 19 kap 1, 3, 4 §§, 20 kap 8 §, 24 kap 22 §, 31 kap 6 §, 47 kap 1 §

Ändring, SFS 1949:247

    Omfattning
    ändr. 33 kap 4 §

Ändring, SFS 1952:137

    Omfattning
    ändr. 6 kap 9 §

Ändring, SFS 1952:775

    Omfattning
    ändr. 2 kap 3 §, 4 kap 3 §

Ändring, SFS 1953:352

    Omfattning
    ändr. 43 kap 11 §, 46 kap 11 §

Ändring, SFS 1954:234

    Omfattning
    ändr. 4 kap 5, 6 §§

Ändring, SFS 1954:432

    Omfattning
    upph. 48 kap 5 §; ändr. 17 kap 5, 9 §§, 19 kap 1, 7 §§, 20 kap 15 §, 30 kap 7, 12 §§, 36 kap 5 §, 48 kap 1, 4 §§, 49 kap 4 §, 50 kap 21, 22 §§, 51 kap 22 §, 59 kap 5 §

Ändring, SFS 1955:56

    Omfattning
    ändr. 6 kap 1 §, 30 kap 6 §

Ändring, SFS 1956:230

    Omfattning
    ändr. 12 kap 2, 3 §§

Ändring, SFS 1956:587

    Omfattning
    ändr. 1 kap 15 §, 30 kap 4, 7 §§, 43 kap 11 §, 45 kap 3 §, 46 kap 11 §, 50 kap 15 §, 51 kap 15 §

Ändring, SFS 1957:38

    Omfattning
    ändr. 23 kap 3, 20 §§

Ändring, SFS 1957:299

    Omfattning
    ändr. 19 kap 1, 2 §§

Ändring, SFS 1958:8

    Omfattning
    ändr. 1 kap 11, 12 §§, 6 kap 1, 9 §§, 29 kap 1, 3, 4, 6 §§

Ändring, SFS 1958:465

    Omfattning
    ändr. 1 kap 4, 5 §§

Ändring, SFS 1958:641

    Omfattning
    ändr. 4 kap 12, 13 §§, 20 kap 13 §, 21 kap 1 §, 36 kap 3 §

Ändring, SFS 1959:257

    Omfattning
    ändr. 4 kap 11 §, 23 kap 7 §, 59 kap 5 §

Ändring, SFS 1960:161

    Omfattning
    ändr. 6 kap 2 §, 33 kap 12 §, 36 kap 5 §

Ändring, SFS 1960:685

    Omfattning
    ändr. 20 kap 6 §

Ändring, SFS 1963:149

    Omfattning
    ändr. 1 kap 15 §, 3 kap 2 §, 4 kap 6, 8 §§, 8 kap 4, 6-8 §§, 33 kap 24 §, 50 kap 4, 9 §§, 51 kap 4, 9 §§, 52 kap 3, 8 §§, 55 kap 4, 9 §§, 56 kap 4, 9, 14 §§

Ändring, SFS 1963:257

    Omfattning
    ändr. 10 kap 17 § 6 p

Ändring, SFS 1964:166

    Omfattning
    ändr. 1 kap 4, 5, 11, 12 §§, 5 kap 1 §, 6 kap 1 §, 9 kap 8, 9 §§, 20 kap 6-8 §§, 21 kap 2 §, 23 kap 7, 22 §§, 24 kap 1, 3, 7 §§, 25 kap 1 §, 27 kap 2, 3, 16 §§, 28 kap 1, 11, 12, 14 §§, 29 kap 2, 3, §§, 30 kap 6, 9 §§, 31 kap 1, 10 §§, 36 kap 5 §, 46 kap 15 §, 48 kap 1-3 §§, 51 kap 21, 25 §§, 53 kap 2 §, 54 kap 12 §, 58 kap 3 §

Ändring, SFS 1964:330

    Omfattning
    ändr. 7 kap 7, 9 §§, 33 kap 24, 25 §§

Ändring, SFS 1964:646

    Omfattning
    upph. 4 kap 3 §; ändr. 1 kap 10, 13, 17 §§, 4 kap 2 §

Ändring, SFS 1965:585

    Omfattning
    ändr. 2 kap 2 §, 3 kap 3 §, 7 kap 4 §, 19 kap 9 §, 20 kap 10 §, 22 kap 8 §, 23 kap 22 §

Ändring, SFS 1966:61

    Omfattning
    ändr. 36 kap 24 §

Ändring, SFS 1966:249

    Omfattning
    ändr. 1 kap 4, 11 §§, 48 kap 1 §, 59 kap 6 §; nya 59 kap 7, 8 §§

Ändring, SFS 1966:296

    Omfattning
    ändr. 20 kap 7 §

Ändring, SFS 1966:302

    Omfattning
    ändr. 24 kap 22, 24 §§

Ändring, SFS 1967:943

    Omfattning
    ändr. 20 kap 7 §

Ändring, SFS 1968:79

    Omfattning
    ändr. 7 kap 8 §, 54 kap 9 §

Ändring, SFS 1968:193

    Omfattning
    ändr. 5 kap 6, 8 §§, 7 kap 9 §, 36 kap 12 §, 48 kap; ny 59 kap 9 §

Ändring, SFS 1968:348

    Omfattning
    ändr. 10 kap 10, 17 §§

Ändring, SFS 1968:495

    Omfattning
    upph. 2 p övergångsbest. till 1965:585

Ändring, SFS 1969:101

    Omfattning
    ändr. 30 kap 5-7, 10 §§; nya 30 kap 14 §, 45 kap 18 §

Ändring, SFS 1969:102

    Omfattning
    ikrafttr. av 1969:101 såvitt avser 30 kap 5-7 §§

Ändring, SFS 1969:168

    Omfattning
    ändr. 5 kap 2 §

Ändring, SFS 1969:244

    Omfattning
    upph. 16 kap 7 §; ändr. 1 kap, 2 kap 2, 3 §§, 4 kap 2, 5, 6 §§, 6 kap 3 §, 10 kap 9, 17 §§, 16 kap 1, 3, 4 §§, 17 kap 9 §, 29 kap 3, 6 §§, 39 kap 4 §, 42 kap 20 §, 43 kap 11 §, 46 kap 11 §, 50 kap 15 §, 51 kap 15 §

Ändring, SFS 1969:414

    Omfattning
    ikrafttr. av 1969:244 såvitt avser 39 kap 4 §

Ändring, SFS 1969:505

    Omfattning
    ikrafttr. av 1968:193 såvitt avser 48 kap 11 §

Ändring, SFS 1969:511

    Omfattning
    ikrafttr. av 1969:244 såvitt avser 1 kap 4 § 2 st, 6 kap 3 §, 29 kap 3 §

Ändring, SFS 1969:588

    Omfattning
    ändr. 22 kap 2, 7 §§, 23 kap 3, 7, 18, 24 §§, 45 kap 4-6 §§

Ändring, SFS 1969:671

    Omfattning
    ändr. 21 kap 10 §, 31 kap 1 §

Ändring, SFS 1969:680

    Omfattning
    ändr. 36 kap 5 §

Ändring, SFS 1970:82

    Omfattning
    ikrafttr. av 1969:101

Ändring, SFS 1970:391

    Förarbeten
    Prop. 1970:106
    Omfattning
    upph. övergångsbest. 3 p till 1969:244; ändr. övergångsbest. 7 p till 1969:244

Ändring, SFS 1970:429

    Förarbeten
    Prop. 1970:13
    Omfattning
    upph. 33 kap 9-27 §§; ändr. 32 kap 2 §, 33 kap 4-8 §§

Ändring, SFS 1970:1002

    Förarbeten
    Prop. 1970:145
    Omfattning
    ändr. 10 kap 10, 17 §§, 14 kap 5 §

Ändring, SFS 1971:218

    Förarbeten
    Prop. 1971:45
    Omfattning
    upph. 3 kap 7 §, 54 kap 12, 17-19 §§, 55 kap 2 §, 56 kap 2 §; ändr. 3 kap 6 §, 16 kap 3 §, 17 kap 5 §, 29 kap 3 §, 42 kap 8 §, 50 kap 21, 25 §§, 54 kap 10, 11, 13-15 §§, 55 kap 4, 12 §§, 56 kap 4, 14 §§, 59 kap 3 §

Ändring, SFS 1971:240

    Förarbeten
    Prop. 1971:100
    Omfattning
    ändr. 20 kap 7 §; ny 21 kap 11 §

Ändring, SFS 1971:317

Ändring, SFS 1971:480

Ändring, SFS 1971:497

Ändring, SFS 1971:875

    Förarbeten
    Prop. 1971:143
    Omfattning
    ändr. 4 kap 12, 13 §§, 20 kap 13 §, 21 kap 1 §, 36 kap 3 §

Ändring, SFS 1971:1060

Ändring, SFS 1972:147

    Förarbeten
    Prop. 1972:21
    Omfattning
    ändr. 3 kap 4-6, 8 §§, 33 kap 7 §; ny 3 kap 7 §

Ändring, SFS 1972:218

Ändring, SFS 1972:430

    Förarbeten
    Prop. 1972:4
    Omfattning
    upph. 8 kap 5 §; ändr. 8 kap 2 §, 17 kap 14 §, 18 kap 13 §, 21 kap 5, 10 §§, 23 kap 13, 15, 19 §§, 30 kap 12 §, 31 kap 1, 2, 9, 11 §§, 33 kap 5 §, 49 kap 4, 7 §§

Ändring, SFS 1973:45

Ändring, SFS 1973:240

    Förarbeten
    Prop. 1973:30
    Omfattning
    ändr. 4 kap 1, 12, 13 §§, 5 kap 7, 8 §§, 9 kap 5 §, 17 kap 9 §, 18 kap 8, 14 §§, 30 kap 7 §, 33 kap 1, 3 §§, 36 kap 3, 5 §§, 50 kap 3 §, 51 kap 3 §, 52 kap 2 §, 55 kap 3 §, 56 kap 3 §; ny 33 kap 9 §

Ändring, SFS 1973:649

Ändring, SFS 1974:239

    Förarbeten
    Prop. 1974:44
    Omfattning
    ändr. 5 kap 2 §, 20 kap 14 §

Ändring, SFS 1974:573

    Förarbeten
    Prop. 1974:35
    Omfattning
    ändr. 1 kap 1, 5, 10 §§, 2 kap 2, 4-7 §§, 3 kap 1-4, 6 §§, 4 kap 1, 2, 4 §§, 5 kap 6 §, 6 kap 1, 9, 10, 13 §§, 7 kap 1-4 §§, 8 kap 1 §, 12 kap 3, 10 §§, 17 kap 8 §, 18 kap 8 §, 19 kap 2 §, 20 kap 7, 10 §§, 21 kap 10 §, 22 kap 8 §, 23 kap 22, 24 §§, 28 kap 14 §, 30 kap 7, 14 §§, 31 kap 1 §, 36 kap 24, 25 §§, 40 kap 18 §, 45 kap 18 §, 48 kap 1, 4, 8, 9, 11, 14, 20 §§

Ändring, SFS 1974:574

    Förarbeten
    Prop. 1974:35
    Omfattning
    ändr. övergångsbest. till 1972:147

Ändring, SFS 1974:831

Ändring, SFS 1974:1067

Ändring, SFS 1975:240

Ändring, SFS 1975:403

Ändring, SFS 1975:502

    Förarbeten
    Prop. 1974:149
    Omfattning
    upph. 1 kap 7, 10 §§, 2 kap 7 §; ändr. 1 kap 6 §

Ändring, SFS 1975:589

Ändring, SFS 1975:670

    Förarbeten
    Prop. 1975:78
    Omfattning
    ändr. 7 kap 4 §, 23 kap 22 §, 24 kap 1 §, 36 kap 5 §, 48 kap 5, 15 §§, 58 kap 1, 2 §§

Ändring, SFS 1975:1288

    Förarbeten
    Prop. 1975/76:64
    Omfattning
    upph. 4 kap 7 §, 36 kap 12 §; ändr. 1 kap 3, 4 §§, 4 kap 5, 6, 8, 11 §§, 5 kap 7 §, 6 kap 2 §, 12 kap 3 §, 29 kap 1, 3, 6 §§, 36 kap 11, 13-15, 21 §§, 40 kap 9, 14 §§

Lag (1976:21) om ändring i rättegångsbalken

Lag (1976:560) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1975/76:153
    Omfattning
    ändr. 2 kap 4 §, 4 kap 5, 6, 8 §§, 29 kap 1, 3, 4, 7 §§, 30 kap 7 §; nya 2 kap 4 a §, 4 kap 7 §

Lag (1976:567) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1975/76:191
    Omfattning
    upph. 30 kap 14 §, 45 kap 18 §; ändr. 17 kap 7, 8, 9 §§

Lag (1976:602) om ändring i rättegångsbalken

Lag (1976:1137) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1975/76:148
    Omfattning
    ändr. 45 kap 10, 15, 16 §§, 48 kap 4, 9, 10 §§

Lag (1977:943) om ändring i rättegångsbalken

Lag (1977:1020) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1977/78:62
    Omfattning
    ändr. 36 kap 5, 8 §§, 37 kap 5 §, 49 kap 4 §

Lag (1977:1145) om ändring i rättegångsbalken

Förordning (1978:102) om ikraftträdande av lagen (1976:21) om ändring i rättegångsbalken

    Omfattning
    ikrafttr. av 1976:21

Lag (1979:166) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1978/79:86
    Omfattning
    upph. 4 p övergångsbest. till 1969:244; ändr. 1 kap 2 §

Lag (1979:242) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1978/79:90
    Omfattning
    ändr. 17 kap 14 §, 30 kap 12 §, 31 kap 1 §, 33 kap 5 §, 49 kap 4, 7 §§, 52 kap 1 §, 54 kap 8 §, 56 kap 1 §

Lag (1979:289) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1978/79:132
    Omfattning
    ändr. 5 kap 8 §, 6 kap 9 §, 21 kap 10 §

Lag (1979:681) om ändring i rättegångsbalken

Lag (1979:927) om ändring i rättegångsbalken

Lag (1980:101) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1979/80:2
    Omfattning
    ändr. 5 kap 1, 4, 5 §§, 8 kap 4, 7 §§, 23 kap 14 §, 36 kap 5 §, 38 kap 8 §, 39 kap 5 §; ny 38 kap 9 §

Lag (1980:262) om ändring i rättegångsbalken

Lag (1980:378) om ändring i rättegångsbalken

Lag (1981:22) om ändring i rättegångsbalken

Lag (1981:214) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1980/81:76
    Omfattning
    ändr. 21 kap 2 §, 27 kap 16 §, 29 kap 2, 3 §§, 51 kap 25 §

Lag (1981:228) om ändring i lagen (1981:22) om ändring i rättegångsbalken

Lag (1981:510) om ändring i rättegångsbalken

Lag (1981:741) om ändring i rättegångsbalken

Lag (1981:828) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1980/81:84
    Omfattning
    ändr. 8 kap 2 §, 9 kap 8 §, 10 kap 17 §, 12 kap 3 §, 15 kap, 16 kap 6 §, 17 kap 14 §, 25 kap 1, 3 §§, 26 kap, 27 kap 10 §, 30 kap 12 §, 33 kap 5 §, 38 kap 5 §, 50 kap 5, 8 §§, 52 kap 7 §, 55 kap 5, 8 §§

Lag (1981:1065) om ändring i rättegångsbalken

Lag (1981:1088) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1980/81:154
    Omfattning
    ändr. 3 kap 6 §, 54 kap 13 §, 55 kap 4, 7, 11 §§, 56 kap 4, 7 §§; ny 54 kap 12 §

Lag (1981:1093) om ändring i rättegångsbalken

Lag (1981:1285) om ändring i rättegångsbalken

Lag (1981:1289) om ändring i rättegångsbalken

Lag (1981:1294) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1980/81:201
    Omfattning
    ändr. 23 kap 18, 21 §§, 24 kap 3, 5-9, 12, 14, 17, 22 §§, 25 kap 2, 5, 7 §§, 28 kap 13 §, 45 kap 14 §, 47 kap 9, 22 §§, 52 kap 1 §, 56 kap 1 §, rubr. till 25 kap

Lag (1981:1295) om ändring i lagen (1981:828) om ändring i rättegångsbalken

Lag (1981:1312) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1981/82:34
    Omfattning
    ändr. 7 kap 4 §, 20 kap 10 §, 22 kap 8 §

Lag (1982:184) om ändring i rättegångsbalken

Lag (1982:201) om ändring i rättegångsbalken

Lag (1982:283) om ändring i rättegångsbalken

Lag (1982:522) om ändring i rättegångsbalken

Lag (1982:1114) om ändring i rättegångsbalken

Lag (1982:1123) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1982/83:41
    Omfattning
    ändr. 1 kap 3 §, 2 kap 4 §, 6 kap 1 §, 9 kap 9 §, 18 kap 14 §, 30 kap 10 §, 48 kap 4, 17 §§; ny 48 kap 12 a §

Lag (1983:91) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1982/83:42
    Omfattning
    ändr. 8 kap 6 §
    Ikraftträder
    1983-04-01

Lag (1983:154) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1982/83:61
    Omfattning
    ändr. 31 kap 1 §
    Ikraftträder
    1983-05-01

Lag (1983:370) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1982/83:126
    Omfattning
    upph. 29 kap 7 §; ändr. 1 kap 3, 4 §§, 2 kap 4 a §, 4 kap 5, 14 §§, 29 kap 1, 3, 4, 6 §§, 49 kap 7 §
    Ikraftträder
    1983-07-01

Lag (1983:497) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1982/83:137
    Omfattning
    ändr. 36 kap 5, 8 §§, 49 kap 4 §
    Ikraftträder
    1983-07-01

Lag (1983:920) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1983/84:23
    Omfattning
    ändr. 21 kap 3, 6, 10 §§, 23 kap 5 §, 31 kap 1, 2, 11 §§; ny 21 kap 3 a §
    Ikraftträder
    1984-01-01

Lag (1983:999) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1982/83:158
    Omfattning
    upph. 7 kap 7 §; ändr. 7 kap 5 §
    Ikraftträder
    1985-07-01

Lag (1984:131) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1983/84:78
    Omfattning
    ändr. 1 kap 3 §, 2 kap 4 §, 5 kap 8 §, 9 kap 7 §, 36 kap 1 §, 42 kap 4, 5 §§, 47 kap 4, 5 §§, 50 kap 7, 8, 20, 21 §§, 51 kap 7, 8, 14, 19-21 §§, 52 kap 1, 6 §§, 55 kap 7, 12 §§, 56 kap 7 §, rubr. till 9 kap; nya 9 kap 10 §, 42 kap 8 a §
    Ikraftträder
    1984-07-01

Lag (1984:388) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1983/84:111
    Omfattning
    ändr. 7 kap 9 §, 28 kap 2 §
    Ikraftträder
    1984-10-01

Lag (1984:400) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1983/84:105
    Omfattning
    ny 20 kap 15 a §
    Ikraftträder
    1984-07-01

Förordning (1984:722) om ikraftträdande av lagen (1984:388) om ändring i rättegångsbalken

    Omfattning
    ikrafttr. av 1984:388
    Ikraftträder
    1984-10-01

Lag (1984:955) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1983/84:187
    Omfattning
    ändr. 23 kap 9 §
    Ikraftträder
    1985-01-01

Lag (1985:13) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1984/85:3
    Omfattning
    ändr. 20 kap 7 §, 23 kap 4 a §; ny 20 kap 7 b §
    Ikraftträder
    1985-04-01

Lag (1985:267) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1984/85:109
    Omfattning
    ändr. 28 kap 2, 4, 5 §§, 33 kap 1 §; nya 33 kap 10-12 §§
    Ikraftträder
    1985-07-01

Lag (1985:355) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1985/85:90
    Omfattning
    ändr. 8 kap 2 §
    Ikraftträder
    1985-07-01

Lag (1985:374) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1984/85:167
    Omfattning
    ändr. 36 kap 5 §
    Ikraftträder
    1985-07-01

Lag (1985:415) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1984/85:178
    Omfattning
    nuvarande 2 kap 4 a § betecknas 2 kap 4 b §; ändr. 1 kap 8 §, 49 kap 4 §; nya 1 kap 7 §, 2 kap 4 a §, 4 kap 10 a §
    Ikraftträder
    1985-07-01

Lag (1985:657) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1984/85:133
    Omfattning
    ändr. 36 kap 5 §
    Ikraftträder
    1985-08-01

Lag (1985:934) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1984/85:215
    Omfattning
    ändr. 3 kap 8 §, 4 kap 2 §
    Ikraftträder
    1986-01-01

Lag (1985:1058) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1984/85:208
    Omfattning
    ändr. 36 kap 5 §
    Ikraftträder
    1986-01-01

Lag (1986:120) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1985/86:23
    Omfattning
    ändr. 1 kap 3 §, 2 kap 4 §, 26 kap 1 §, 48 kap 5 §
    Ikraftträder
    1986-07-01

Lag (1986:649) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1985/86:9
    Omfattning
    ändr. 2 kap 2 §, 24 kap 22 §, 48 kap 5, 15 §§
    Ikraftträder
    1987-06-01

Lag (1986:1010) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1986/87:6
    Omfattning
    ändr. 27 kap 7 §
    Ikraftträder
    1987-01-01

Lag (1987:328) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1986/87:72
    Omfattning
    ändr. 18 kap 8 §
    Ikraftträder
    1987-07-01

Lag (1987:448) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1986/87:26
    Omfattning
    ändr. 42 kap 3, 4 §§, 47 kap 3, 4 §§
    Ikraftträder
    1987-07-01

Lag (1987:681) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1986/87:90
    Omfattning
    ändr. 2 kap 2 §
    Ikraftträder
    1988-01-01

Lag (1987:747) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1986/87:89
    Omfattning
    upph. 20 kap 15 a §, 37 kap 4, 5 §§, 39 kap 3 §, 40 kap 13, 15 §§, 42 kap 8 a §; ändr. 1 kap 9 §, 2 kap 4 §, 6 kap 6, 9 §§, 9 kap 5, 8, 9 §§, 10 kap 20 §, 11 kap 5 §, 12 kap 6, 14 §§, 13 kap 3 §, 14 kap 3-5, 7 §§, 16 kap 3 §, 17 kap 2 §, 18 kap 14 §, 19 kap 7 §, 20 kap 15 §, 21 kap 2 §, 23 kap 18, 24 §§, 30 kap 2 §, 32 kap 6, 7 §§, 33 kap 9 §, 35 kap 13, 14 §§, 36 kap 1, 7, 16-20, 22, 23 §§, 37 kap 1-3 §§, 38 kap 6 §, 39 kap 2 §, 40 kap 11, 16 §§, 42 kap 1, 2, 6-18, 20, 21 §§, 43 kap 3-5, 8, 10, 11, 13 §§, 44 kap 10 §, 45 kap 7, 10, 13 §§, 46 kap 3-8, 11, 13, 15 §§, 47 kap 2, 6-12, 19, 20, 22, 23 §§, 49 kap 3 §, 50 kap 1, 2, 4, 15 §§, 51 kap 15 §, 52 kap 10 § 54 kap 8 §, rubr.till 37, 42, 44 kap; nya 1 kap 3 a §, 10 kap 8 a §, 14 kap 7 a §, 18 kap 8 a §, 43 kap 14 §, 44 kap 7 a §, 46 kap 17 §, 49 kap 12-15 §§, 50 kap 10 a §, 52 kap 9 a §
    Ikraftträder
    1988-01-01

Lag (1987:792) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1986/87:86
    Omfattning
    ändr. 10 kap 9 §
    Ikraftträder
    1988-01-01

Lag (1987:1097) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1987/88:7
    Omfattning
    ändr. 17 kap 9 §, 30 kap 7 §
    Ikraftträder
    1988-01-01

Lag (1987:1211) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1986/87:112
    Omfattning
    ändr. 19 kap 12 §, 24 kap, 25 kap 1 §, 51 kap 8, 13 §§, 52 kap 10 §, 54 kap 5 §, 55 kap 15 §
    Ikraftträder
    1988-04-12

Lag (1987:1345) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1987/88:23
    Omfattning
    ändr. 58 kap 2, 3 §§
    Ikraftträder
    1988-02-01

Lag (1988:6) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1987/88:1
    Omfattning
    ändr. 22 kap 2, 5 §§, 35 kap 5 §
    Ikraftträder
    1988-02-01

Förordning (1988:27) om ikraftträdande av lagen (1987:1211) om ändring i rättegångsbalken

    Omfattning
    ikrafttr. av 1987:1211
    Ikraftträder
    1988-04-12

Lag (1988:167) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1987/88:26
    Omfattning
    ändr. 8 kap 2, 7 §§
    Ikraftträder
    1988-07-01

Lag (1988:214) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1987/88:73
    Omfattning
    ny 21 kap 10 a §
    Ikraftträder
    1988-07-01

Lag (1988:257) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1987/88:89
    Omfattning
    ändr. 36 kap 5 §
    Ikraftträder
    1988-07-01

Lag (1988:610) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1987/88:107
    Omfattning
    ändr. 20 kap 15 §, 23 kap 5, 10, 11 §§, 49 kap 7 §
    Ikraftträder
    1988-07-01

Lag (1988:616) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1987/88:138
    Omfattning
    ändr. 4 kap 5-8 §§
    Ikraftträder
    1989-01-01

Lag (1988:820) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1987/88:135
    Omfattning
    ändr. 48 kap 4 §
    Ikraftträder
    1988-07-01

Lag (1988:943) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1987/88:120
    Omfattning
    ändr. 20 kap 7 §, 51 kap 25 §
    Ikraftträder
    1989-01-01

Lag (1988:1260) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1987/88:124
    Omfattning
    ändr. 4 kap 1, 10 a, 13 §§, 8 kap 2 §, 10 kap 7 §, 12 kap 2 §, 20 kap 14 §
    Ikraftträder
    1989-01-01

Lag (1988:1328) om ändring i lagen (1988:616) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1987/88:124
    Omfattning
    ändr. 4 kap 6 § i 1988:616
    Ikraftträder
    1989-01-01

Lag (1988:1369) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1988/89:2
    Omfattning
    ändr. 29 kap 2-4 §§
    Ikraftträder
    1989-01-01

Lag (1988:1370) om ändring i lagen (1988:943) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1988/89:2
    Omfattning
    ändr. 51 kap 25 § i 1988:943
    Ikraftträder
    1989-01-01

Lag (1988:1451) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1987/88:58
    Omfattning
    ändr. 58 kap 4, 6-8, 12 §§, 59 kap 2 §; nya 58 kap 10 a, 13, 14 §§, 59 kap 4 a §
    Ikraftträder
    1989-01-01

Lag (1989:113) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1988/89:66
    Omfattning
    ändr. 56 kap 14 §
    Ikraftträder
    1989-07-01

Lag (1989:352) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1988/89:78
    Omfattning
    ändr. 3 kap 5, 6 §§, 49 kap 1 §, 54 kap 1, 9, 11, 13 §§, 55 kap 12 §, 56 kap 12 §, rubr. till 56 kap; nya 42 kap 17 a §, 54 kap 2 a, 11 a §§, 55 kap 12 a §, 56 kap 15-17 §§
    Ikraftträder
    1989-07-01

Lag (1989:650) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1988/89:124
    Omfattning
    upph. 27 kap 16 §; ändr. 24 kap 1, 3 §§, 25 kap 1 §, 26 kap 1 §, 27 kap 1, 7 §§, 28 kap 13 §, 51 kap 13 §, rubr. till 27 kap; nya 27 kap 18-24 §§, 28 kap 3 a §
    Ikraftträder
    1989-09-01

Lag (1989:656) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1988/89:95
    Omfattning
    ändr. 1 kap 3, 3 a, 8 §§, 2 kap 4 §, 10 kap 8 a §, 12 kap 9 §, 18 kap 8 a §, 35 kap 13 §, 47 kap 3, 4 §§, 49 kap 1, 9, 12, 14 §§, 50 kap 10, 12, 25, 26, 28 §§, 51 kap 10, 12, 26, 28 §§, 54 kap 1 §, 55 kap 15 §, 59 kap 1, 2 §§; nya 1 kap 3 b, 3 c, 3 d §§, 51 kap 23 a §
    Ikraftträder
    1989-09-01

Lag (1990:319) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1989/90:14
    Omfattning
    ändr. 5 kap 1 §
    Ikraftträder
    1990-07-01

Lag (1990:443) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1989/90:71
    Omfattning
    upph. 1 kap 7 §; ändr. 1 kap 8 §, 17 kap 5, 15 §§, 23 kap 14 §, 28 kap 4, 5 §§, 30 kap 13 §, 31 kap 1-6, 10, 11 §§, 48 kap 12 a §, 49 kap 12 §, 50 kap 3 §, 51 kap 3 §, 52 kap 1, 2 §, 55 kap 3, 12 a §, 56 kap 3 §; nya 18 kap 16 §, 49 kap 1 a §, 54 kap 1 a §
    Ikraftträder
    1990-07-01

Lag (1990:747) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1989/90:85
    Omfattning
    ändr. 44 kap 10 §; nya 18 kap 3 a §, 44 kap 7 b §
    Ikraftträder
    1992-01-01

Lag (1990:1128) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1990/91:32
    Omfattning
    ändr. 10 kap 10 §
    Ikraftträder
    1991-01-01

Lag (1990:1411) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1990/91:11
    Omfattning
    ändr. 33 kap 2 §
    Ikraftträder
    1991-02-01

Lag (1991:241) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1990/91:68
    Omfattning
    ändr. 9 kap 1, 2, 3, 5, 6 §§, 48 kap 4 §
    Ikraftträder
    1992-01-01

Förordning (1991:362) om ikraftträdande av lagen (1990:746) om betalningsföreläggande och handräckning, lagen (1990:747) om ändring i rättegångsbalken och lagen (1990:748) om ändring i utsökningsbalken

    Omfattning
    ikrafttr. av 1990:747

Lag (1991:364) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1990/91:116
    Omfattning
    ändr. 8 kap 2, 7 §§, 12 kap 2 §, 31 kap 1 §
    Ikraftträder
    1991-07-01

Lag(1991:485) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1990/91:153
    Omfattning
    ändr. 4 kap 6 §, 10 kap 1 §
    Ikraftträder
    1991-07-01

Lag (1991:666) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1990/91:129
    Omfattning
    ändr. 23 kap 8 §; ny 28 kap 2 a §
    Ikraftträder
    1991-07-01

Lag (1991:847) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1990/91:126
    Omfattning
    ändr. 1 kap 3 d §, 18 kap 8 a §, 42 kap 11, 18 §§
    Ikraftträder
    1992-01-01

Förordning (1991:878) om ikraftträdande av viss följdlagstiftning med anledning av den nya summariska processen

    Omfattning
    ikrafttr. av 1991:847

Lag (1991:1139) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1990/91:58
    Omfattning
    ändr. 20 kap 7 §
    Ikraftträder
    1992-01-01

Lag (1991:1549) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1990/91:194
    Omfattning
    ändr. 5 kap 1 §, 21 kap 3 §, 36 kap 4, 13 §§, 46 kap 15 §
    Ikraftträder
    1992-01-01

Lag (1991:1561) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1990/91:179
    Omfattning
    ändr. 36 kap 5, 8 §§, 49 kap 4 §
    Ikraftträder
    1992-01-01

Lag (1991:1819) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1990/91:66
    Omfattning
    ändr. 3 kap 4 §, 4 kap 2 §
    Ikraftträder
    1992-01-01

Lag (1992:340) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1991/92:85
    Omfattning
    ändr. 36 kap 5 §
    Ikraftträder
    1993-01-01

Lag (1992:374) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1991/92:109
    Omfattning
    ändr. 49 kap 4 §, 51 kap 8 §
    Ikraftträder
    1992-07-01

Lag (1992:1511) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1992/93:64, Bet. 1992/93:JuU13
    Omfattning
    upph. 33 kap 7 §; ändr. 8 kap 2, 7 §§, 12 kap 2, 3 §§, 21 kap 3 §, 33 kap 8 §, ny 8 kap 9 §
    CELEX-nr
    389L0048
    Ikraftträder
    1994-01-01

Lag (1993:10) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Rskr. 1992/93:104, Prop. 1992/93:109, Bet. 1992/93:JuU12
    Omfattning
    ändr. 31 kap. 1 §
    Ikraftträder
    1993-03-01

Lag (1993:200) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Rskr. 1992/93:223, Prop. 1992/93:4, Bet. 1992/93:JuU19
    Omfattning
    ändr. 48 kap 2, 4 §§
    Ikraftträder
    1993-07-01

Lag (1993:348) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Prop. 1992/93:25, Bet. 1992/93:JuU29
    Omfattning
    ändr. 4 kap 13 §, 46 kap 11 §
    Ikraftträder
    1993-07-01

Lag (1993:393) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Rskr. 1992/93:321, Prop. 1992/93:159, Bet. 1992/93:SoU19
    Omfattning
    ändr. 20 kap 7 §
    Ikraftträder
    1994-01-01

Lag (1993:512) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Rskr. 1992/93:371, Prop. 1992/93:213, Bet. 1992/93:JuU32
    Omfattning
    ändr. 2 kap 4 §; ny 1 kap 3 e §
    Ikraftträder
    1993-07-01

Lag (1993:514) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Rskr. 1992/93:373, Prop. 1992/93:216, Bet. 1992/93:JuU34
    Omfattning
    ändr. 2 kap 5 §, 16 kap 3 §, 49 kap 12 §, 51 kap 4 §; nya 49 kap 12 a §, 51 kap 10 a §
    Ikraftträder
    1993-07-01

Lag (1993:515) om ändring i lagen (1993:512) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Rskr. 1992/93:373, Prop. 1992/93:216, Bet. 1992/93:JuU34
    Omfattning
    ändr. 2 kap 4 § i 1993:512

Lag (1993:602) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Rskr. 1992/93:443, Prop. 1992/93:200, Bet. 1992/93:TU30
    Omfattning
    ändr. 27 kap 3, 4, 9, 11, 18, 19 §§; ny 27 kap 25 §
    Ikraftträder
    1993-07-01

Lag (1993:1408) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Rskr. 1993/94:67, Prop. 1993/94:24, Bet. 1993/94:JuU7
    Omfattning
    ändr. 24 kap 21 §, 27 kap 4 §, 28 kap 11, 12, 13 §§, 49 kap 4 §, 52 kap 1, 7 §§, 54 kap 5 §, 56 kap 1 §; ny 24 kap 5 a §
    Ikraftträder
    1994-01-01

Ändring, SFS 1993:1646

    Omfattning
    ikrafttr. av 1992:1511

Lag (1994:420) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Rskr. 1993/94:320, Prop. 1993/94:143, Bet. 1993/94:JuU25
    Omfattning
    ändr. 20 kap 15 §, 23 kap 10 §, 36 kap 10 §, 45 kap 9, 16, 48 kap 2, 11 §§, 51 kap 8, 10 §§, 55 kap 8, 10 §§
    Ikraftträder
    1994-07-01

Lag (1994:452) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Rskr. 1993/94:338, Prop. 1993/94:159, Bet. 1993/94:SfU17
    Omfattning
    ändr. 24 kap 21 §
    Ikraftträder
    1994-07-01

Lag (1994:1034) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Rskr. 1993/94:377, Prop. 1993/94:190, Bet. 1993/94:JuU30
    Omfattning
    upph. 32 kap 7 §, 50 kap 30 §, 51 kap 31 §; ändr. 3 kap 4, 6, 7 §§, 8 kap 4, 8 §§, 17 kap 7, 12, 13 §§, 30 kap 5, 10, 11 §§, 32 kap 2 §, 33 kap 3 §, 42 kap 17 a §, 49 kap, 50 kap 1-25, 27, 29 §§, 51 kap 1-23, 24, 25, 27, 29, 30 §§, 52, 53, 54, 55, 56, 57 kap, 58 kap 11 §, 59 kap, rubr. före 50, 51 kap
    Ikraftträder
    1994-10-01

Lag (1994:1412) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Rskr. 1994/95:40, Prop. 1994/95:23, Bet. 1994/95:JuU2
    Omfattning
    ändr. 23 kap 1, 3, 8, 22 §§, 27 kap 7 §, 48 kap 2, 4, 5, 6, 9, 10 §§; ny 48 kap 5 a §
    Ikraftträder
    1995-04-01

Lag (1994:1435) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Rskr. 1994/95:29, Prop. 1993/94:251, Bet. 1994/95:LU3
    Omfattning
    ändr. 10 kap 7 §
    Ikraftträder
    1995-07-01

Lag (1994:1620) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Rskr. 1994/95:69, Prop. 1994/95:87, Bet. 1994/95:KU21
    Omfattning
    ändr. 4 kap 6, 8 §§
    Ikraftträder
    1995-01-01

Lag (1995:315) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Rskr. 1994/95:196, Prop. 1994/95:133, Bet. 1994/95:JuU9
    Omfattning
    ändr. 3 kap 3 §, 20 kap 10 §
    Ikraftträder
    1995-05-01

Lag (1995:491) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Rskr. 1994/95:331, Prop. 1994/95:124, Bet. 1994/95:JuU20
    Omfattning
    ändr. 28 kap 13 §
    Ikraftträder
    1995-07-01

Lag (1995:495) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Rskr. 1994/95:255, Prop. 1994/95:100, Bet. 1994/95:JuU15
    Omfattning
    ändr. 1 kap 5 §
    Ikraftträder
    1995-07-01

Lag (1995:637) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Rskr. 1994/95:379, Prop. 1994/95:188, Bet. 1994/95:JuU22
    Omfattning
    ändr. 28 kap 2, 4, 5 §§, 33 kap 6 §
    Ikraftträder
    1995-07-01

Lag (1995:975) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Rskr. 1994/95:456, Prop. 1994/95:150, Bet. 1994/95:JuU26
    Omfattning
    ändr. 21 kap 10 §
    Ikraftträder
    1995-08-01

Förordning (1995:1162) om ikraftträdande av lagen (1994:1412) om ändring i rättegångsbalken

    Omfattning
    ikrafttr. av 48 kap 2, 4, 5, 5 a, 6, 9, 10 §§ i 1994:1412
    Ikraftträder
    1995-12-01

Lag (1995:1230) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Rskr. 1995/96:17, Prop. 1994/95:227, Bet. 1995/96:JuU1
    Omfattning
    ändr. 27 kap 18, 19, 20, 21, 25 §§
    Ikraftträder
    1996-01-01

Lag (1995:1310) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Rskr. 1995/96:58, Prop. 1995/96:21, Bet. 1995/96:JuU9
    Omfattning
    ändr. 24 kap 12, 13, 17, 19 §§
    Ikraftträder
    1996-02-01

Lag (1996:142) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Rskr. 1995/96:170, Prop. 1995/96:117, Bet. 1995/96:SoU12
    Omfattning
    ändr. 36 kap 5 §
    Ikraftträder
    1996-04-01

Lag (1996:157) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Rskr. 1995/96:173, Prop. 1995/96:116, Bet. 1995/96:JuU16
    Omfattning
    ändr. 3 kap 4, 5, 6 §§, 55 kap 11 §, 58 kap 6 §
    Ikraftträder
    1996-07-01

Lag (1996:247) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Rskr. 1995/96:193, Prop. 1995/96:115, Bet. 1995/96:JuU17
    Omfattning
    ändr. 6 kap 11, 12, 13 §§, 17 kap 10 §, 30 kap 8 §; nya 10 kap 20 a §, 19 kap 11 a §
    Ikraftträder
    1996-07-01

Lag (1996:415) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Rskr. 1995/96:233, Prop. 1995/96:180, Bet. 1995/96:JuU20
    Omfattning
    ändr. 27 kap 25 §
    Ikraftträder
    1996-07-01

Lag (1996:1024) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Rskr. 1996/97:18, Prop. 1995/96:211, Bet. 1996/97:JuU2
    Omfattning
    ändr. 44 kap 7 b, 10 §§
    Ikraftträder
    1997-01-01

Lag (1996:1462) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Rskr. 1996/97:39, Prop. 1996/97:8, Bet. 1996/97:JuU4
    Omfattning
    ändr. 48 kap 2, 4, 10 §§, 59 kap 7 §
    Ikraftträder
    1997-07-01

Lag (1996:1624) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Rskr. 1996/97:55, Prop. 1996/97:9, Bet. 1996/97:JuU3
    Omfattning
    ändr. 17 kap 14 §, 18 kap 8 a, 13 §§, 21 kap 10 §, 23 kap 13, 15, 19 §§, 30 kap 12 §, 31 kap 1, 2, 11 §§, 33 kap 5 §, 36 kap 24 §, 48 kap 2 §, 49 kap 5, 8 §§; nya 11 kap 6 §, 21 kap 12 §
    Ikraftträder
    1997-12-01

Lag (1997:228) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Rskr. 1996/97:228, Prop. 1996/97:108, Bet. 1996/97:BoU13
    Omfattning
    ändr. 4 kap 7 §
    Ikraftträder
    1999-01-01

Lag (1997:273) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Rskr. 1996/97:217, Prop. 1996/97:134, Bet. 1996/97:JuU18
    Omfattning
    ändr. 8 kap 6, 7, 8 §§
    Ikraftträder
    1997-07-01

Lag (1997:298) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Rskr. 1996/97:207, Prop. 1996/97:97, Bet. 1996/97:KU18
    Omfattning
    ändr. 36 kap 5 §
    Ikraftträder
    1997-07-01

Lag (1997:314) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Rskr. 1996/97:264, Prop. 1996/97:124, Bet. 1996/97:SoU18
    Omfattning
    ändr. 36 kap 5 §
    Ikraftträder
    1998-01-01

Lag (1997:391) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Rskr. 1996/97:216, Prop. 1996/97:133, Bet. 1996/97:JuU17
    Omfattning
    ändr. 1 kap 3 b, 8 §§, 2 kap 4 §
    Ikraftträder
    1997-09-01

Lag (1997:726) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Rskr. 1997/98:6, Prop. 1996/97:156, Bet. 1997/98:SoU5
    Omfattning
    ändr. 20 kap 7 §
    Ikraftträder
    1997-11-01

Lag (1998:24) om ändring i rättegångsbalken

    Förarbeten
    Rskr. 1997/98:138, Prop. 1996/97:175, Bet. 1997/98:JuU7
    Omfattning
    ändr. 9 kap 10 §, 23 kap 9 §, 24 kap 8, 9, 22 §§
    Ikraftträder
    1998-04-01

Lag (1998:601) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 1997/98:227, Prop. 1997/98:104, Bet. 1997/98:JuU22
Omfattning
ändr. 24 kap 5 a, 14, 21, 24 §§, 49 kap 5 §
Ikraftträder
1999-01-01

Lag (1998:605) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 1997/98:275, Prop. 1997/98:96, Bet. 1997/98:JuU21
Omfattning
ändr. 29 kap 2 §, 30 kap 6 §, 48 kap 4 §, 51 kap 13, 25 §§
Ikraftträder
1999-01-01

Lag (1998:1573) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 1998/99:21, Prop. 1997/98:168, Bet. 1998/99:LU2
Omfattning
ändr. 27 kap 8 §
Ikraftträder
1999-01-01

Lag (1998:1800) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 1998/99:80, Prop. 1998/99:1, Bet. 1998/99:JuU1
Omfattning
ändr. 2 kap 3 §
Ikraftträder
1999-01-01

Lag (1999:72) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 1998/99:133, Prop. 1997/98:181, Bet. 1998/99:JuU7
Omfattning
ändr. 23 kap 21 §, 28 kap 3 §
Ikraftträder
1999-04-01

Lag (1999:84) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 1998/99:143, Prop. 1998/99:37, Bet. 1998/99:JuU13
Omfattning
upph. 9 kap 9 §; ändr. 2 kap 4 §, 3 kap 6 §, 6 kap 6 §, 17 kap 15 §, 30 kap 13 §, 49 kap 8 §, 50 kap 10, 13, 16, 21, 22 §§, 51 kap 8, 10, 13 §§, 52 kap 7 §, 55 kap 8 §, 56 kap 7, 13 §§, 58 kap 6 §; nya 32 kap 7 §, 50 kap 12 a §
Ikraftträder
1999-04-01

Lag (1999:117) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 1998/99:142, Prop. 1998/99:35, Bet. 1998/99:JuU12
Omfattning
ändr. 10 kap 18 §; ny 10 kap 17 a §
Ikraftträder
1999-04-01

Lag (1999:293) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 1998/99:176, Prop. 1998/99:38, Bet. 1998/99:KU18
Omfattning
ändr. 36 kap 5 §
Ikraftträder
2000-01-01

Lag (1999:791) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 1999/2000:4, Prop. 1998/99:108, Bet. 1998/99:JuU24
Omfattning
ändr. 8 kap 2, 3, 7, 8, 9 §§; nya 8 kap 2 a, 10, 11 §§
CELEX-nr
398L0005
Ikraftträder
2000-01-01

Lag (2000:172) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 1999/2000:151, Prop. 1999/2000:26, Bet. 1999/2000:JuU10
Omfattning
upph. 1 kap 9 §, nuvarande 6 kap, 33 kap 5 §; ändr. 8 kap 2, 4, 7 §§, 12 kap 9 §, 14 kap 7 §, 15 kap 3 §, 18 kap 8 a §, 19 kap 12 §, 25 kap 7 §, 35 kap 13 §, 42 kap 6, 11, 18, 20 §§, 43 kap 3, 11, 13 §§, 44 kap 9 §, 46 kap 3, 11, 13 §§, 47 kap 6, 22, 24 §§, 50 kap 17 §, 51 kap 17 §; nya 6 kap, 42 kap 15 a §, 44 kap 7 c §
Ikraftträder
2000-07-01

Lag (2000:299) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 1999/2000:201, Prop. 1999/2000:67, Bet. 1999/2000:JuU18
Omfattning
ändr. 48 kap 3, 6, 7, 8, 9, 11, 12, 17 §§
Ikraftträder
2000-07-01

Lag (2000:564) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 1999/2000:216, Prop. 1999/2000:61, Bet. 1999/2000:JuU19
Omfattning
ändr. 5 kap 1 §, 9 kap 7 §, 31 kap 4 §, 33 kap 9 §, 36 kap 23 §, 40 kap 16 §
Ikraftträder
2000-10-01

Lag (2000:1234) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2000/01:28, Prop. 1999/2000:124, Bet. 2000/01:JuU2
Omfattning
ändr. 27 kap 19 §
Ikraftträder
2001-01-01

Lag (2000:1455) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2000/01:78, Prop. 2000/01:1, Bet. 2000/01:JuU1
Omfattning
ändr. 1 kap 5 §
Ikraftträder
2001-03-01

Lag (2001:57) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2000/01:137, Prop. 2000/01:55, Bet. 2000/01:UU6
Omfattning
ändr. 8 kap 2, 9, 10, 11 §§, 12 kap 2 §, 33 kap 8 §
Ikraftträder
2002-06-01

Lag (2001:177) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2000/01:185, Prop. 2000/01:32, Bet. 2000/01:JuU16
Omfattning
ändr. 5 kap 9 §
Ikraftträder
2001-07-01

Lag (2001:235) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2000/01:225, Prop. 2000/01:108, Bet. 2000/01:JuU28
Omfattning
ändr. 36 kap 1 §, 45 kap 14, 15 §§, 46 kap 15 §; ny 46 kap 15 a §
Ikraftträder
2001-07-01

Lag (2001:280) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2000/01:207, Prop. 2000/01:92, Bet. 2000/01:JuU23
Omfattning
ändr. 7 kap 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9 §§, rubr. till 7 kap; ny 7 kap 7 §
Ikraftträder
2002-01-01

Lag (2001:355) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2000/01:235, Prop. 2000/01:109, Bet. 2000/01:KU17
Omfattning
ändr. 27 kap 8 §
Ikraftträder
2001-07-01

Lag (2001:364) om ändring i lagen (2001:57) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2000/01:246
Omfattning
ändr. 8 kap 2 §

Lag (2001:366) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2000/01:246, Prop. 2000/01:105, Bet. 2000/01:LU21
Omfattning
ändr. 8 kap 2 §
Ikraftträder
2001-07-01

Lag (2001:455) om ändring i rätttegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2000/01:259, Prop. 2000/01:80, Bet. 2000/01:SoU18
Omfattning
ändr. 36 kap 5 §
Ikraftträder
2002-01-01

Ändring, SFS 2002:144

Omfattning
ikrafttr. av 2001:57

Lag (2002:334) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2001/02:247, Prop. 2001/02:92, Bet. 2001/02:JuU20
Omfattning
ändr. 8 kap 2, 7 §§
Ikraftträder
2002-07-01

Lag (2002:381) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2001/02:225, Prop. 2001/02:111, Bet. 2001/02:JuU23
Omfattning
ny 9 kap 9 §
Ikraftträder
2002-07-01

Lag (2002:440) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2001/02:249, Prop. 2001/02:147, Bet. 2001/02:JuU24
Omfattning
ändr. 23 kap 7 §, 45 kap 1, 6 §§; nya 23 kap 6 a, 6 b §§
Ikraftträder
2002-07-01

Lag (2002:996) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2002/03:21, Prop. 2002/03:4, Bet. 2002/03:JuU2
Omfattning
ändr. 1 kap 2, 3 e §§
Ikraftträder
2003-01-01

Lag (2003:163) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2002/03:122, Prop. 2002/03:17, Bet. 2002/03:LU11
Omfattning
ändr. 27 kap 6, 8 §§; nya 27 kap 4 a, 11 a §§
Ikraftträder
2003-07-01

Lag (2003:338) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2002/03:210, Prop. 2002/03:113, Bet. 2002/03:JuU19
Omfattning
ändr. 7 kap 2 §
Ikraftträder
2003-07-01

Lag (2003:391) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2002/03:228, Prop. 2002/03:110
Omfattning
ändr. 27 kap 25 §
Ikraftträder
2003-07-25

Lag (2003:1146) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2003/04:14, Prop. 2002/03:74, Bet. 2003/04:JuU2
Omfattning
ändr. 27 kap 18, 19, 20 21 §§; nya 27 kap 26, 27, 28, 29, 30 §§, rubr. närmast före 27 kap 26 §
Ikraftträder
2004-04-01

Lag (2003:1149) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2003/04:111, Prop. 2003/04:23, Bet. 2003/04:JuU11
Omfattning
ändr. 3 kap 4 §
Ikraftträder
2004-01-01

Lag (2004:402) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2003/04:204, Prop. 2003/04:78, Bet. 2003/04:JuU23
Omfattning
ändr. 7 kap 4, 7 §§, 49 kap 13 §, 54 kap 9 §
Ikraftträder
2004-07-01

Lag (2004:504) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Prop. 2003/04:89, Bet. 2003/04:JuU26
Omfattning
ändr. 23 kap 22 §
Ikraftträder
2004-07-01

Lag (2004:1264) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2004/05:107, Prop. 2004/05:26, Bet. 2004/05:JuU11
Omfattning
ändr. 7 kap 2, 5, 6, 7 §§
Ikraftträder
2005-01-01

Lag (2005:72) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2004/05:159, Prop. 2004/05:41, Bet. 2004/05:JuU10
Omfattning
ändr. 31 kap 11 §
Ikraftträder
2005-04-01

Lag (2005:195) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2004/05:185, Prop. 2004/05:63, Bet. 2004/05:JuU26
Omfattning
ändr. 3 kap 6 §
Ikraftträder
2005-06-01

Lag (2005:282) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2004/05:237, Prop. 2004/05:135, Bet. 2004/05:JuU31
Omfattning
ändr. 27 kap 8 §
Ikraftträder
2005-07-01

Lag (2005:438) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2004/05:284, Prop. 2004/05:137, Bet. 2004/05:LU25
Omfattning
ändr. 20 kap 13 §
Ikraftträder
2005-07-01

Lag (2005:504) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2004/05:274, Prop. 2004/05:143, Bet. 2004/05:Ju28
Omfattning
ändr. 27 kap 24 §; ny 27 kap 23 a §
Ikraftträder
2005-07-01

Lag (2005:683) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2004/05:307, Prop. 2004/05:131, Bet. 2004/05:JuU29
Omfattning
upph. 42 kap 10 §, 46 kap 7 §, 47 kap 10 §, 50 kap 11 §, 51 kap 11 §, 52 kap 10 §; ändr. 2 kap 4 §, 5 kap 9 §, 6 kap 4, 6 §§, 9 kap 5 §, 35 kap 6, 7, 9, 13, 14 §§, 36 kap 16, 18, 19 §§, 38 kap 6 §, 39 kap 2 §, 42 kap 6, 12, 16, 20 §§, 43 kap 5, 7, 8, 9, 13 §§, 44 kap 1, 2, 3, 4, 7 §§, 45 kap 4, 13 §§, 46 kap 6, 9, 10 §§, 47 kap 6, 12, 13, 14, 17, 20, 24 §§, 49 kap 2, 12, 113, 14 §§, 50 kap 4, 7, 8, 9, 10, 12 a, 17, 18, 19, 23 §§, 51 kap 4, 7, 8, 9, 10, 17, 18, 19, 23 §§, 52 kap 6, 7, 11 §§, 54 kap 2 §, 55 kap 7, 8, 14, 15 §§, rubr. till 5, 45, 49, 54 kap; nya 5 kap 10, 11, 12 §§, 6 kap 6 a §, 45 kap 10 a §, 49 kap 14 a §, 50 kap 7 a §, 51 kap 7 a §, 52 kap 6 a §
Ikraftträder
2008-11-01

Lag (2005:878) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2005/06:58, Prop. 2005/06:29
Omfattning
ändr. 28 kap 12, 13 §§; nya 28 kap 12 a, 12 b §§
Ikraftträder
2006-01-01

Lag (2005:1059) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2005/06:55, Prop. 2005/06:10, Bet. 2005/06:JuU4
Omfattning
ändr. 1 kap 3 e §
Ikraftträder
2006-01-01

Lag (2006:47) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2005/06:145, Prop. 2005/06:35, Bet. 2005/06:JuU8
Omfattning
ändr. 5 kap 1 §
Ikraftträder
2006-11-01

Lag (2006:83) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2005/06:146, Prop. 2005/06:33, Bet. 2005/06:JuU9
Omfattning
ändr. 7 kap 9 §, 48 kap 20 §, rubr. till 7 kap
Ikraftträder
2006-04-01

Lag (2006:284) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2005/06:169, Prop. 2005/06:59, Bet. 2005/06:JuU13
Omfattning
ändr. 48 kap 2, 4, 5 §§
Ikraftträder
2006-07-01

Lag (2006:459) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2005/06:309, Prop. 2005/06:99, Bet. 2005/06:LU27
Omfattning
ändr. 42 kap 6, 17 §§
Ikraftträder
2006-07-01

Lag (2006:465) om ändring i lagen (2005:683) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2005/06:309, Prop. 2005/06:99, Bet. 2005/06:LU27
Omfattning
ändr. 42 kap 6 § i 2005:683

Lag (2006:501) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2005/06:263, Prop. 2005/06:187, Bet. 2005/06:JuU41
Omfattning
ändr. 48 kap 16, 17 §§
Ikraftträder
2006-07-01

Lag (2006:513) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2005/06:297, Prop. 2005/06:138, Bet. 2005/06:JuU36
Omfattning
ändr. 36 kap 5, 6 §§
Ikraftträder
2006-07-01

Lag (2006:850) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2005/06:272, Prop. 2005/06:180, Bet. 2005/06:JuU32
Omfattning
ändr. 4 kap 6, 7, 8, 9 §§; nya 4 kap 7 a, 8 a, 8 b §§
Ikraftträder
2006-07-01

Lag (2006:859) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2005/06:298, Prop. 2005/06:149, Bet. 2005/06:JuU31
Omfattning
ändr. 36 kap 5 §
Ikraftträder
2006-10-01

Lag (2006:890) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2005/06:294, Prop. 2005/06:165, Bet. 2005/06:JuU34
Omfattning
ändr. 29 kap 2 §, 51 kap 25 §
Ikraftträder
2007-01-01

Lag (2006:902) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2005/06:300, Prop. 2005/06:194, Bet. 2005/06:JuU38
Omfattning
ändr. 33 kap 9 §
Ikraftträder
2008-12-12

Lag (2006:940) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2005/06:298, Prop. 2005/06:149, Bet. 2005/06:JuU31
Omfattning
ändr. 36 kap 10 §, 37 kap 3 §
Ikraftträder
2006-10-01

Lag (2007:74) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2006/07:109, Prop. 2006/07:35, Bet. 2006/07:JuU11
Omfattning
ändr. 4 kap 5, 6 §§
Ikraftträder
2007-04-01

Förordning (2007:636) om ikraftträdande av lagen (2005:683) om ändring i rättegångsbalken

Omfattning
ikrafttr. av 2005:683

Lag (2007:981) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2007/08:11, Prop. 2005/06:178, Bet. 2007/08:JuU3
Omfattning
ändr. 27 kap 24 §§; nya 27 kap 31, 32, 33, rubr. närmast före 27 kap 31 §
Ikraftträder
2008-01-01

Lag (2008:67) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2007/08:131, Prop. 2007/08:47, Bet. 2007/08:JuU11
Omfattning
ändr. 23 kap 10 §, 24 kap 9 §; ny 24 kap 21 a §
Ikraftträder
2008-04-01

Lag (2008:156) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2007/08:148, Prop. 2007/08:54, Bet. 2007/08:CU16
Omfattning
ändr. 2 kap 2 §
Ikraftträder
2008-06-01

Lag (2008:376) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2007/08:203, Prop. 2007/08:68, Bet. 2007/08:JuU18
Omfattning
ändr. 26 kap 3, 4 §§, 27 kap 1 §, 28 kap 1, 11 §§; nya 26 kap 3 a, 3 b §§
Ikraftträder
2008-07-01

Lag (2008:420) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2007/08:217, Prop. 2007/08:113, Bet. 2007/08:JuU21
Omfattning
ändr. 8 kap 2, 7 §§, 27 kap 27 §
Ikraftträder
2008-07-01

Lag (2008:649) om ändring i lagen (2005:683) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2007/08:251, Prop. 2007/08:139, Bet. 2007/08:JuU31
Omfattning
ändr. 50 kap 4, 7 a, 8 §§ i 2005:683

Lag (2008:795) om ändring i lagen (2005:683) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2008/09:1
Omfattning
ändr. 49 kap 13 § i 2005:683

Lag (2008:855) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2008/09:6, Prop. 2007/08:163, Bet. 2008/09:JuU3
Omfattning
ändr. 27 kap 21, 23, 23 a, 24, 26, 28, 31, 32 §§; nya 27 kap 20 a, 20 b, 20 c §§
Ikraftträder
2009-01-01

Ändring, SFS 2008:1093

Omfattning
ikrafttr. av 2006:902

Lag (2009:63) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2008/09:163, Prop. 2008/09:70, Bet. 2008/09:JuU13
Omfattning
ändr. 27 kap. 33 §
Ikraftträder
2009-03-15

Lag (2009:344) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2008/09:213, Prop. 2008/09:117, Bet. 2008/09:JuU16
Omfattning
nuvarande 3 kap 5, 6 §§ betecknas 3 kap 6, 5 §§; ändr. 3 kap 2, 4, den nya 5, den nya 6, 7, 8 §§, 10 kap. 20 §, 11 kap. 5 §, 14 kap. 7 a §, 19 kap. 11 §, 21 kap. 2 §, 58 kap. 12 §, rubr. till 3 kap., rubr. närmast före 54 kap.; nya 3 kap. 5 a, 5 b, 6 a §§
Ikraftträder
2009-07-01

Lag (2009:401) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2008/09:237, Prop. 2008/09:150, Bet. 2008/09:KU24
Omfattning
ändr. 5 kap. 1, 4, 5 §§, 27 kap. 33 §, 36 kap. 5, 6 §§, 38 kap. 8 §
Ikraftträder
2009-06-30

Lag (2009:774) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2008/09:290, Prop. 2008/09:165, Bet. 2008/09:JuU23
Omfattning
ändr. 1 kap. 2, 3 e §§
Ikraftträder
2010-02-15

Lag (2009:1171) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2009/10:34, Prop. 2008/09:227, Bet. 2009/10:JuU5
Omfattning
nya 27 kap. 8 a, 8 b §§
Ikraftträder
2010-01-01

Lag (2009:1252) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2009/10:65, Prop. 2008/09:232, Bet. 2009/10:JuU6
Omfattning
ändr. 21 kap. 5, 10 §§
Ikraftträder
2010-01-01

Lag (2010:300) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2009/10:234, Prop. 2009/10:78, Bet. 2009/10:JuU22
Omfattning
ändr. 27 kap. 33 §
Ikraftträder
2010-12-01

Lag (2010:363) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2009/10:255, Prop. 2009/10:85, Bet. 2009/10:JuU19
Omfattning
ändr. 28 kap. 12 a, 12 b §§
Ikraftträder
2012-03-01

Lag (2010:575) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2009/10:293, Prop. 2009/10:182, Bet. 2009/10:JuU23
Omfattning
ändr. 3 kap. 3 §, 20 kap. 10 §, 31 kap. 1 §, 36 kap. 5 §, 45 kap. 14 §, 47 kap. 22 §, 48 kap. 2 §, 53 kap. 2 §; ny 31 kap. 9 a §
Ikraftträder
2010-07-01

Lag (2010:980) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2009/10:364, Prop. 2009/10:215, Bet. 2009/10:JuU27
Omfattning
ändr. 10 kap. 10 §
Ikraftträder
2011-05-02

Lag (2010:1056) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2009/10:383, Prop. 2009/10:202, Bet. 2009/10:NU20
Omfattning
ändr. 36 kap. 5 §
Ikraftträder
2010-09-01

Lag (2010:1202) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2010/11:7, Prop. 2009/10:222, Bet. 2010/11:SfU4
Omfattning
ändr. 1 kap. 3 d §
Ikraftträder
2011-01-01

Lag (2010:1391) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Prop. 2009/10:181, Bet. 2010/11:JuU3
Omfattning
ändr. 3 kap. 3, 4 §§, 4 kap. 2 §, 20 kap. 10 §
Ikraftträder
2011-01-01

Lag (2010:1936) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2010/11:30, Prop. 2009/10:237, Bet. 2010/11:JuU2
Omfattning
ändr. 33 kap. 1, 6 §§; nya 33 kap. 5, 7 §§
Ikraftträder
2011-04-01

Lag (2011:861) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2010/11:300, Prop. 2010/11:128, Bet. 2010/11:JuU23
Omfattning
ändr. 36 kap. 5 §, 42 kap. 17 §; ny 50 kap. 11 §
CELEX-nr
32008L0052
Ikraftträder
2011-08-01

Lag (2012:45) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2011/12:120, Prop. 2011/12:10, Bet. 2011/12:JuU9
Omfattning
ändr. 23 kap. 4 a §
Ikraftträder
2012-03-01

Lag (2012:46) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2011/12:120, Prop. 2011/12:10, Bet. 2011/12:JuU9
Omfattning
ändr. 23 kap. 4 a §
Ikraftträder
2013-01-01

Lag (2012:126) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2011/12:165, Prop. 2010/11:46, Bet. 2011/12:JuU28
Omfattning
ändr. 27 kap. 25 §
Ikraftträder
2012-05-01

Lag (2012:281) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2011/12:212, Prop. 2011/12:55, Bet. 2011/12:JuU8
Omfattning
ändr. 27 kap. 18, 19, 20, 21, 22, 23, 23 a, 24, 25, 26, 28, 31, 32 §§, rubr. till 27 kap; ny 27 kap. 21 a §
Ikraftträder
2012-07-01

Lag (2012:326) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2011/12:223, Prop. 2011/12:126, Bet. 2011/12:JuU25
Omfattning
ändr. 45 kap. 4, 7 §§
Ikraftträder
2012-07-01

Lag (2012:659) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2012/13:29, Prop. 2011/12:156, Bet. 2012/13:JuU3
Omfattning
ändr. 23 kap. 5 §; nya 21 kap. 3 b, 4 a §§, 58 kap. 6 a, 6 b, 8 a §§
Ikraftträder
2013-01-01

Lag (2013:81) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2012/13:154, Prop. 2012/13:45, Bet. 2012/13:JuU15
Omfattning
ändr. 1 kap. 2 §, 4 kap. 10 a §
Ikraftträder
2013-07-01

Lag (2013:663) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2012/13:286, Prop. 2012/13:132, Bet. 2012/13:JuU23
Omfattning
ändr. 5 kap. 6 §, 23 kap. 16 §, 31 kap. 1, 2 §§, 33 kap. 9 §
CELEX-nr
32010L0064
Ikraftträder
2013-10-01

Lag (2013:834) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2013/14:30, Prop. 2012/13:170, Bet. 2013/14:JuU4
Omfattning
ändr. 33 kap. 9 §
Ikraftträder
2014-01-01

Lag (2013:876) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2013/14:37, Prop. 2012/13:182, Bet. 2013/14:JuU5
Omfattning
ändr. 33 kap. 6 §
Ikraftträder
2014-01-01

Lag (2014:249) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2013/14:210, Prop. 2013/14:77, Bet. 2013/14:JuU20
Omfattning
ändr. 18 kap. 8 a §
Ikraftträder
2014-07-01

Lag (2014:257) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2013/14:222, Prop. 2013/14:157, Bet. 2013/14:JuU26
Omfattning
ändr. 23 kap. 18 §; ny 24 kap. 9 a §
CELEX-nr
32012L0013
Ikraftträder
2014-06-01

Lag (2014:320) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2013/14:254, Prop. 2013/14:170, Bet. 2013/14:JuU29
Omfattning
ändr. 30 kap. 4 §, 33 kap. 6 §, 36 kap. 20 §, 45 kap. 3, 10, 13, 14 §§, 46 kap. 14, 15, 15 a §§
Ikraftträder
2014-07-01

Lag (2014:384) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2013/14:259, Prop. 2013/14:51, Bet. 2013/14:KU29
Omfattning
ändr. 27 kap 33 §
Ikraftträder
2014-07-01

Lag (2014:649) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2013/14:262, Prop. 2013/14:110, Bet. 2013/14:JuU23
Omfattning
upph. 23 kap. 17 §; ändr. 7 kap. 9 §, 9 kap. 10 §, 20 kap. 5 §, 23 kap. 3, 4 a §§, 24 kap. 8 §, 25 kap. 1 §, 28 kap. 4 §, 35 kap. 14 §, 36 kap. 16 §, 48 kap. 14 §, rubr. till 7 kap.
Ikraftträder
2015-01-01

Lag (2014:904) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2013/14:391, Prop. 2013/14:169, Bet. 2013/14:JuU32
Omfattning
ändr. 4 kap. 6, 8 §§
Ikraftträder
2014-09-01

Lag (2014:1410) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Prop. 2013/14:232, Bet. 2014/15:JuU3
Omfattning
ändr. 24 kap. 8 §, 33 kap. 6 §
Ikraftträder
2015-01-02

Lag (2014:1419) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2014/15:22, Prop. 2013/14:237, Bet. 2014/15:JuU2
Omfattning
ändr. 27 kap. 2, 18, 19, 20 a, 21, 21 a, 22, 23, 23 a, 24, 26, 28, 31, 32, 33 §§, rubr. till 27 kap.; nya 27 kap. 9 a, 20 d, 20 e, 25 a, 34 §§, rubr. närmast före 27 kap. 1, 18 §
Ikraftträder
2015-01-01

Lag (2015:79) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2014/15:102, Prop. 2014/15:25, Bet. 2014/15:JuU9
Omfattning
ändr. 36 kap. 1 §
Ikraftträder
2015-07-01

Lag (2015:429) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2014/15:258, Prop. 2014/15:77, Bet. 2014/15:JuU21
Omfattning
ändr. 5 kap. 6 §, 33 kap. 9 §; ny 20 kap. 15 a §
Ikraftträder
2015-11-01

Lag (2015:445) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2014/15:260, Prop. 2014/15:94, Bet. 2014/15:JuU25
Omfattning
ändr. 7 kap. 9 §
Ikraftträder
2015-08-01

Lag (2015:684) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2015/16:37, Prop. 2015/16:11, Bet. 2015/16:CU8
Omfattning
ändr. 33 kap. 7 §
Ikraftträder
2016-01-01

Lag (2016:37) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2015/16:141, Prop. 2015/16:39, Bet. 2015/16:JuU2
Omfattning
ändr. 6 kap. 6 a §, 33 kap. 6 §, 35 kap. 13 §, 36 kap. 16, 19 §§, 42 kap. 16 §, 43 kap. 3, 8, 13 §§, 46 kap. 3, 6, 13 §§, 47 kap. 20 §, 50 kap. 19, 21, 23 §§, 51 kap. 13, 19, 1, 23 §§, 55 kap. 8, 11, 14 §§, 56 kap. 13 §; nya 50 kap. 12 b §, 54 kap. 12 a §
Ikraftträder
2016-04-01

Lag (2016:93) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2015/16:143, Prop. 2015/16:78, Bet. 2015/16:JuU17
Omfattning
ändr. 27 kap. 2, 33 §§
Ikraftträder
2016-04-01

Lag (2016:244) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2015/16:153, Prop. 2015/16:56, Bet. 2015/16:JuU3
Omfattning
ändr. 1 kap. 3 a §
Ikraftträder
2016-07-01

Lag (2016:492) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2015/16:241, Prop. 2015/16:151, Bet. 2015/16:JuU30
Omfattning
ändr. 46 kap. 15 a §, 48 kap. 4 §, 51 kap. 13 §
Ikraftträder
2016-07-01

Lag (2016:502) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2015/16:237, Prop. 2015/16:144, Bet. 2015/16:KU22
Omfattning
ändr. 5 kap. 5 §
Ikraftträder
2016-10-01

Lag (2016:510) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2015/16:234, Prop. 2015/16:113, Bet. 2015/16:JuU16
Omfattning
ändr. 27 kap. 20 d §
Ikraftträder
2016-07-01

Lag (2016:546) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2015/16:232, Prop. 2015/16:68, Bet. 2015/16:JuU11
Omfattning
ändr. 23 kap. 4 §, 27 kap. 8, 13 §§, 28 kap. 12 §; nya 23 kap. 9 a, 9 b §§, 28 kap. 13 a §, 45 kap. 3 a §
Ikraftträder
2016-07-01

Lag (2016:562) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2015/16:253, Prop. 2015/16:72, Bet. 2015/16:TU18
Omfattning
ändr. 45 kap. 4 §
Ikraftträder
2016-07-01

Lag (2016:929) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2016/17:23, Prop. 2015/16:187, Bet. 2016/17:JuU2
Omfattning
ändr. 21 kap. 9 §, 23 kap. 10 §, 24 kap. 21 a §
Ikraftträder
2016-11-27

Lag (2017:176) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2016/17:151, Prop. 2016/17:68, Bet. 2016/17:JuU10
Omfattning
ändr. 6 kap. 1 §, 23 kap. 10, 18, 19, 21, 24 §§, 27 kap. 31 §, 36 kap. 14 §; nya 23 kap. 18 a, 18 b §§, 21 a, 21 b, 21 c, 21 d §§, 36 kap. 5 a
Ikraftträder
2017-04-01

Lag (2017:435) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2016/17:274, Prop. 2016/17:165, Bet. 2016/17:JuU29
Omfattning
ändr. 28 kap. 12 §
Ikraftträder
2017-07-01

Lag (2017:542) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2016/17:287, Prop. 2016/17:174, Bet. 2016/17:JuU26
Omfattning
ändr. 1 kap. 3 e §, 2 kap. 4 §, 3 kap. 4 §
Ikraftträder
2017-07-01

Lag (2017:1024) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2017/18:27, Prop. 2016/17:209, Bet. 2017/18:JuU3
Omfattning
ändr. 8 kap. 6, 8 §§; ny 8 kap. 7 a §
Ikraftträder
2018-01-01

Lag (2018:120) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2017/18:162, Prop. 2017/18:58, Bet. 2017/18:JuU12
Omfattning
ändr. 46 kap. 15 a §
Ikraftträder
2018-04-01

Lag (2018:411) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2017/18:256, Prop. 2017/18:88, Bet. 2017/18:JuU27
Omfattning
nuvarande 2 kap. 4 b § betecknas 2 kap. 4 c §; ändr. 1 kap. 1, 4 §§, 2 kap. 1 §, 3 kap. 1 §, 4 kap. 5, 8 §§, 16 kap. 1, 4 §§ och 29 kap. 1, 3 §§; nya 1 kap. 3 f §, 2 kap. 4 b §, 3 kap. 5 c §, 4 kap. 11 a §
Ikraftträder
2018-07-01

Lag (2018:499) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2017/18:264, Prop. 2017/18:126, Bet. 2017/18:JuU31
Omfattning
ändr. 17 kap. 10 §, 30 kap. 8 § och 48 kap. 9, 17, 18 §§
Ikraftträder
2018-07-01

Lag (2018:533) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2017/18:288, Prop. 2017/18:86, Bet. 2017/18:JuU24
Omfattning
ändr. 21 kap. 6 §, 31 kap. 1 §, 48 kap. 2 §, 49 kap. 5 §
Ikraftträder
2018-07-01

Lag (2018:559) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2017/18:315, Prop. 2017/18:200, Bet. 2017/18:CU24
Omfattning
ändr. 27 kap. 2, 33 §§
Ikraftträder
2018-07-01

Lag (2018:602) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2017/18:303, Prop. 2017/18:177, Prop. 2017/18:123, Bet. 2017/18:JuU32, Bet. 2017/18:JuU29
Omfattning
ändr. 27 kap. 20 d §
Ikraftträder
2018-07-01

Lag (2018:619) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2017/18:302, Prop. 2017/18:177, Bet. 2017/18:JuU29
Omfattning
ändr. 23 kap. 5 §
Ikraftträder
2018-07-01

Lag (2018:1252) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2017/18:378, Prop. 2017/18:250, Bet. 2017/18:JuU30
Omfattning
ändr. 49 kap. 5 §
Ikraftträder
2019-04-01

Lag (2018:1624) om ändring i lagen (2018:1252) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2018/19:2
Omfattning
ändr. 49 kap. 5 § i 2018:1252

Lag (2018:1700) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2018/19:10, Prop. 2017/18:269, Bet. 2018/19:JuU3
Omfattning
ändr. 28 kap. 12 a, 12 b §§
Ikraftträder
2019-01-01

Lag (2018:1908) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2018/19:17, Prop. 2017/18:260, Bet. 2018/19:KU3
Omfattning
ändr. 36 kap. 5, 8 §§, 49 kap. 5 §
Ikraftträder
2019-01-01

Lag (2018:1909) om ändring i lagen (2018:1624) om ändring i lagen (2018:1252) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2018/19:17
Omfattning
ändr. 49 kap. 5 § i 2018:1624

Lag (2018:1951) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2018/19:42, Prop. 2017/18:302, Bet. 2018/19:JuU7
Omfattning
ändr. 48 kap. 2 §
Ikraftträder
2019-01-01

Lag (2019:33) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2018/19:130, Prop. 2018/19:16, Bet. 2018/19:FöU4
Omfattning
ändr. 7 kap. 9 §
Ikraftträder
2019-04-01

Lag (2019:243) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2018/19:196, Prop. 2018/19:60, Bet. 2018/19:JuU17
Omfattning
ändr. 3 kap. 5, 5 a §§
Ikraftträder
2019-07-01

Lag (2019:263) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2018/19:206, Prop. 2018/19:71, Bet. 2018/19:JuU21
Omfattning
ändr. 21 kap. 3 a §; nya 21 kap. 9 a §, 33 kap. 6 a §
Ikraftträder
2019-06-11

Lag (2019:298) om ändring i rättegångsbalken

Förarbeten
Rskr. 2018/19:227, Prop. 2018/19:81, Bet. 2018/19:JuU23
Omfattning
ändr. 5 kap. 3, 9, 10, 12 §§, 9 kap. 5 §, 36 kap. 18 §; nya 5 kap. 9 a, 9 b, 9 c, 9 d §§, 13, 14, 15 §§, 9 kap. 5 a §
Ikraftträder
2019-07-01