Lag (2000:1225) om straff för smuggling
- Departement
- Finansdepartementet S3
- Utfärdad
- 2000-11-30
- Ändring införd
- SFS 2000:1225 i lydelse enligt SFS 2024:842
- Ikraft
- 2001-01-01
- Upphäver
- Lag (1960:418) om straff för varusmuggling
- Källa
- Regeringskansliets rättsdatabaser
- Senast hämtad
- 2024-12-01
Allmänna bestämmelser
1 § Denna lag innehåller bestämmelser om ansvar m.m. för gärningar som rör införsel till eller utförsel från landet av varor. Har det i lag eller annan författning föreskrivits straff för den som bryter mot ett förbud mot eller villkor för att föra in eller ut en vara, gäller i stället bestämmelserna i den författningen om inget annat är föreskrivet. Lag (2024:739).
Prop. 2002/03:38: Ändringen, som behandlats i avsnitt 10, innebär att de särskilda föreskrifterna om befogenheter för Tullverket, tjänstemän vid Tullverket och tjänstemän vid Kustbevakningen när det gäller förundersökning och tvångsmedel skall äga tillämpning även när det gäller sådant terroristbrott som avses i 3 § 18 jämförd med 2 § lagen (<a href="https://lagen.nu/2003:000" ...
Prop. 2017/18:174: in eller ut en vara, gäller i stället bestämmelserna i den författningen om inget annat är föreskrivet.
I 19–22, 25 a–27 och 32 §§ finns särskilda bestämmelser om befogenheter för att förhindra, utreda och beivra brott enligt denna lag eller brott, som rör införsel till eller utförsel från landet av varor, enligt någon av de författningar som nämns i tredje stycket. Befogenheterna gäller även vid sådana brott enligt narkotikastrafflagen ...
Prop. 2019/20:200: I 19–22, 25 a–27 och 32 §§ finns särskilda bestämmelser om befogenheter för att förhindra, utreda och beivra brott enligt denna lag eller brott, som rör införsel till eller utförsel från landet av varor, enligt någon av de
författningar som nämns i tredje stycket. Befogenheterna gäller även vid sådana brott enligt narkotikastrafflagen ...
Prop. 2004/05:149: Genom det nya fjärde stycket ges Tullverket befogenheter att inleda och leda förundersökningar och att använda tvångsmedel i utredningar om vissa brott enligt skattebrottslagen (1971:69). Befogenheterna omfattar skattebrott som rör införsel av alkoholvaror, tobaksvaror och mineraloljeprodukter från andra EU-länder för vilka deklaration skall lämnas senast vid den skattepliktiga händelsen och för vilka deklaration inte ...
Prop. 2021/22:256: Paragrafen anger bl.a. lagens tillämpningsområde.
2 § Vid tillämpning av denna lag ska en vara anses ha förts in till eller ut från landet när den har förts över gränsen för svenskt territorium.
- narkotika: sådana varor som anges i 8 § narkotikastrafflagen (1968:64),
- vapen: sådana skjutvapen som avses i vapenlagen (1996:67) samt sådana vapen och andra föremål som anges i 1 kap. 3 § vapenlagen,
- explosiva varor: sådana varor som anges i 4 § lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor, och
- tullbehandling: det som föreskrivs i tullagstiftningen om att en vara ska läggas upp på en anläggning för tillfällig lagring, bli föremål för ett tullförfarande eller återexporteras eller bli föremål för åtgärder enligt 3 kap. 6 § tullbefogenhetslagen (2024:710), då varan förs in till eller ut från landet. Lag (2024:739).
Prop. 2019/20:200: 2. vapen: sådana skjutvapen som avses i vapenlagen (1996:67) samt sådana vapen och andra föremål som anges i 1 kap. 3 § vapenlagen,
3. explosiva varor: sådana varor som anges i <a href="https://lagen.nu/2010:1011#P4" ...
- NJA 2015 s. 24:Narkotika har förts in till Sverige via post. Fullbordat smugglingsbrott har ansetts föreligga när narkotikan anlänt till tullen, eftersom någon anmälan om införseln inte hade gjorts.
Straffbestämmelser m.m.
Smugglingsbrott
3 § Den som, i samband med införsel till landet av en vara som omfattas av ett särskilt föreskrivet förbud mot eller villkor för införsel, uppsåtligen bryter mot förbudet eller villkoret genom att underlåta att anmäla varan till tullbehandling, döms för smuggling till böter eller fängelse i högst två år.
Det som föreskrivs i första stycket gäller också den som, i samband med att en sådan vara förs in till landet, uppsåtligen lämnar oriktig uppgift vid tullbehandling eller underlåter att lämna föreskriven uppgift vid tullbehandling och därigenom ger upphov till fara för att införseln fullföljs i strid med förbudet eller villkoret.
För smuggling döms också den som uppsåtligen
- från landet för ut en vara i strid med ett särskilt föreskrivet förbud mot eller villkor för utförsel eller efter utförseln förfogar över varan i strid med förbudet eller villkoret,
- under pågående tullbehandling förfogar över en vara som omfattas av ett särskilt föreskrivet förbud mot eller villkor för införsel och därigenom föranleder att införseln fullföljs i strid med förbudet eller villkoret,
- till landet för in eller från landet för ut en vara med stöd av ett tillstånd som föranletts av att någon lämnat oriktig uppgift eller underlåtit att lämna föreskriven uppgift till en tillståndsmyndighet eller förfar på ett sådant sätt hos en tillståndsmyndighet och därigenom föranleder att tillstånd meddelas och att varan förs in till eller ut från landet med stöd av tillståndet, eller
- förfogar över en vara i strid med villkor som uppställts för eller i samband med varans införsel eller utförsel.
I det fall bestämmelserna om tullbehandling inte är tillämpliga vid införsel från eller utförsel till ett annat EU-land, gäller det som anges i första och andra styckena om tullbehandling i stället för förfaranden enligt inregränslagen (1996:701). Lag (2024:739).
Prop. 2003/04:41: Den föreslagna ändringen innebär att en ny punkt 5 införs i tredje stycket.
Förslaget tar sikte på fall där en vara fysiskt sätts i fri omsättning i Sverige genom ett förfarande med stöd av ett mellanstatligt enhetstillstånd utfärdat i ett annat land. Detta innebär att varan anmäls för tullförfarandet övergång till fri omsättning till det andra landets tullmyndighet genom en notering i aktörens bokföring. Om operatören är befriad från kravet att lämna underrättelse sätts varan ...
Prop. 1999/2000:124: I första stycket straffbeläggs att någon bryter mot ett särskilt föreskrivet införselförbud eller införselvillkor genom att underlåta att anmäla en vara till tullbehandling. I andra stycket straffbeläggs att någon vid tullbehandling lämnar oriktig uppgift eller underlåter att lämna föreskriven uppgift och därigenom ger upphov till fara för att införseln fullföljs i strid med ett sådant förbud eller villkor. Enligt båda bestämmelserna krävs 1) att det är fråga om en vara, 2) att varan omfattas av ...
- RH 2003:33:Rättsvillfarelse vid smugglingsbrott.
- RH 2020:4:Grov narkotikasmuggling avseende kokain hade mängdmässigt ett straffvärde om två år och fyra månader. Fråga om renhetsgraden var så hög att den borde inverka i skärpande riktning vid straffvärdebedömningen. En aktiv substans om 90 procent ansågs skilja sig så tydligt från vad som är vanligt att den skulle få genomslag vid straffvärdebedömningen, varför straffvärdet bedömdes uppgå till två år och tio månader.
- RH 2020:5:Vid ansvar för grov narkotikasmuggling har inte dömts särskilt till ansvar för grovt narkotikabrott i en situation där den befattning som utgör narkotikabrottet endast avser en kontinuerlig transport direkt efter införseln av narkotikan från utlandet.
- RH 2010:35:Fråga om straffvärde för underlåtenhet att till tullbehandling anmäla 43 liter GBL, som omfattas av förbud mot eller villkor för införsel.
- RH 2015:41:Vid narkotikasmuggling av tramadol har gränsen för grovt brott utifrån sort och mängd ansetts gå vid två kilo verksam substans.
- RH 2019:32:Fråga om straffmätning för grov narkotikasmuggling bestående i befattning med 3 kg kokain.
- RH 2011:59:Införsel av en Kalashnikov med 25 skarpa patroner har bedömts som grov smuggling med ett straffvärde motsvarande fängelse i ett år och sex månader.
- RH 2020:37:Smuggling av en batong har bedömts som brott av normalgraden.
- RH 2008:14:Fängelsestraffet för grov narkotikasmuggling har satts ner avsevärt med hänsyn till att narkotikans renhetsgrad varit påtagligt mycket lägre än normalt.
- RH 2016:24:Straffvärdet av Tramadol har ansetts böra beräknas med utgångspunkt i straffvärdet av cannabis.
- RH 2017:37:Tingsrätten dömde för smuggling till tre månaders fängelse för en myndig person som hade infört cigaretter och tobak från tredje land till Sverige via annat EU-land utan att anmäla det till myndigheterna. Hovrätten, som fann att gärningen varken kunde bedömas som smuggling eller tullbrott, dömde i stället personen för olovlig förflyttning av punktskattepliktiga varor. Den ändrade rubriceringen i hovrätten föranledde ingen ändring av påföljden.
- NJA 2011 s. 357:Straffvärdebedömning i narkotikamål (mefedron).
- NJA 2012 s. 535:Brottsrubricering och straffvärdebedömning avseende en narkotikatransport från Danmark till Sverige (drygt 67 kg cannabis).
- NJA 2011 s. 675:Brottsrubricering och straffvärdebedömning i mål om narkotikabrott och narkotikasmuggling avseende syntetiska katinoner.
- NJA 2001 s. 464:Brott enligt lagen (2000:1225) om straff för smuggling har ansetts fullbordat i och med att gärningsmannen gått in i en fil för resande som inte har något att deklarera. Tillika frågor om konkurrens mellan smugglingsbrott och vapenbrott samt om utvisning.
- NJA 2015 s. 24:Narkotika har förts in till Sverige via post. Fullbordat smugglingsbrott har ansetts föreligga när narkotikan anlänt till tullen, eftersom någon anmälan om införseln inte hade gjorts.
- NJA 2018 s. 150:Synnerligen grov narkotikasmuggling. Rubricering och straffmätning i mål om smuggling av heroin, kokain och cannabisharts. Frihetsberövande som varit förenat med restriktioner under kortare tid än sex månader har inte beaktats vid straffmätningen.
- NJA 2018 s. 677:Grov narkotikasmuggling. Rubricering och straffmätning i mål om smuggling av cirka 20 kg metamfetamin.
- RH 2012:99:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- NJA 2012 s. 650:Narkotikabrott (mefedron). Gränsdragningen mellan brott av normalgraden och brott som är att anse som ringa. Även fråga om påföljdsval.
- NJA 2007 s. 941:I mål om förverkande av alkohol på grund av införsel i strid mot det s.k. privatimportförbudet i 4 kap. 2 § första stycket alkohollagen (1994:1738) har EG-domstolen i förhandsavgörande förklarat att importförbudet skall bedömas enligt artikel 28 i EG-fördraget och utgör en sådan kvantitativ importrestriktion som där är förbjuden samt att importförbudet inte är sådant att det ändå skall tillåtas med hänsyn till intresset att skydda människors hälsa och liv enligt artikel 30 i fördraget. Importförbudet har därför inte tillämpats i målet och förverkande har därmed inte lagligen kunnat ske. (Jfr NJA 2004 s. 137.)
- NJA 2003 s. 268:Fråga om ansvar för varusmuggling alternativt grov oaktsamhet vid införsel av skattepliktigt gods. Tillika fråga, vid omröstning till dom i brottmål, vilken mening som skulle anses lindrigast.
- RH 2012:127:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:107:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- NJA 2005 s. 523:Vissa föremål som införts till landet och saluhållits här har ansetts omfattade av införselförbudet i 1 § förordningen (1990:415) om tillstånd till införsel av vissa farliga föremål och saluhållandeförbudet i 2 § lagen (1988:254) om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål (gatustridsvapen).
- RH 2012:144:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:142:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:146:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:136:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:104:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:143:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:105:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:131:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:89:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:95:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:121:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:87:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:106:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:125:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:123:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:138:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:120:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:115:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:102:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:124:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:110:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:94:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2010:3:Tilltalad, som transporterat narkotika i bil vid färd från Lettland till Sverige och som vid ankomsten till Sverige gripits vid tullstationen i Stockholms Frihamn, har åtalats för narkotikasmuggling och narkotikabrott men endast fällts till ansvar för narkotikasmuggling.
- RH 2012:141:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:137:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:132:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:122:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:145:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:97:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:134:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:119:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:90:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:114:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:111:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:118:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:109:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:88:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:135:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:133:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:96:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:101:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:140:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:92:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:93:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:108:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:117:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:112:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:91:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:113:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:103:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:130:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:100:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:126:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:139:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:98:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:129:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
4 § Om ett brott som avses i 3 § är att anse som ringa, döms till penningböter.
Prop. 1999/2000:124: Paragrafen innehåller en särskild straffskala för ringa fall av smuggling. I lagrådsremissen var straffskalan intagen i smugglingsparagrafen (3 §).
5 § Om ett brott som avses i 3 § är att anse som grovt, döms för grov smuggling till fängelse, lägst sex månader och högst sex år.
Vid bedömningen av om brottet är grovt skall det särskilt beaktas om gärningen ingått som ett led i en brottslighet som utövats systematiskt eller i större omfattning, om gärningen med hänsyn till omständigheterna kring införseln, utförseln eller förfogandet varit av särskilt farlig art eller om gärningen annars inneburit en allvarlig kränkning av ett betydande samhällsintresse.
- NJA 2001 s. 464:Brott enligt lagen (2000:1225) om straff för smuggling har ansetts fullbordat i och med att gärningsmannen gått in i en fil för resande som inte har något att deklarera. Tillika frågor om konkurrens mellan smugglingsbrott och vapenbrott samt om utvisning.
- NJA 2018 s. 456:Tre fall av olovlig införsel av icke rabiesvaccinerade hundar från ett land där det finns en beaktansvärd risk för rabiessmitta har bedömts som tre grova smugglingsbrott. Påföljden har bestämts till fängelse med hänvisning till brottslighetens art.
- RH 2011:59:Införsel av en Kalashnikov med 25 skarpa patroner har bedömts som grov smuggling med ett straffvärde motsvarande fängelse i ett år och sex månader.
6 § Om en gärning som avses i 3 § gäller narkotika, döms för narkotikasmuggling till fängelse i högst tre år.
Om brottet är ringa, döms för ringa narkotikasmuggling till böter eller fängelse i högst sex månader.
Om brottet är att anse som grovt, döms för grov narkotikasmuggling till fängelse i lägst två och högst sju år. Vid bedömningen av om brottet är grovt ska det särskilt beaktas om gärningen avsett en särskilt stor mängd narkotika, om gärningen ingått som ett led i en verksamhet som bedrivits i större omfattning eller yrkesmässigt, eller om verksamheten eller gärningen annars varit av särskilt farlig eller hänsynslös art.
Om brottet är att anse som synnerligen grovt, döms för synnerligen grov narkotikasmuggling till fängelse i lägst sex och högst tio år. Vid bedömningen av om brottet är synnerligen grovt ska det särskilt beaktas om gärningen har ingått som ett led i en verksamhet som utövats i organiserad form i syfte att i stor omfattning bedriva handel med narkotika, om gärningen avsett en synnerligen stor mängd narkotika, eller om verksamheten eller gärningen annars varit av synnerligen farlig eller hänsynslös art. Lag (2016:489).
Prop. 2015/16:111: Om brottet är ringa, döms för ringa narkotikasmuggling till böter eller fängelse i högst sex månader.
Om brottet är att anse som grovt, döms för grov narkotikasmuggling till fängelse i lägst två och högst sju år. Vid bedömningen av om brottet är grovt ska det särskilt beaktas om gärningen avsett en särskilt stor mängd narkotika, om gärningen ingått som ett led i en verksamhet som bedrivits i större omfattning eller yrkesmässigt, eller om verksamheten ...
- RH 2009:4:En person har underlåtit att till tullbehandling anmäla 395 ml opiumlösning (vägande 423 gram) som faller under lagstiftningens narkotikaklassifikation. Lösningen motsvarade ca 100 gram fast opium. Fråga om vilken mängd och koncentration som ska tillmätas betydelse för bedömning av brottets svårhetsgrad (enligt 6 § tredje stycket lagen om straff för smuggling).
- RH 2020:4:Grov narkotikasmuggling avseende kokain hade mängdmässigt ett straffvärde om två år och fyra månader. Fråga om renhetsgraden var så hög att den borde inverka i skärpande riktning vid straffvärdebedömningen. En aktiv substans om 90 procent ansågs skilja sig så tydligt från vad som är vanligt att den skulle få genomslag vid straffvärdebedömningen, varför straffvärdet bedömdes uppgå till två år och tio månader.
- RH 2020:5:Vid ansvar för grov narkotikasmuggling har inte dömts särskilt till ansvar för grovt narkotikabrott i en situation där den befattning som utgör narkotikabrottet endast avser en kontinuerlig transport direkt efter införseln av narkotikan från utlandet.
- RH 2015:41:Vid narkotikasmuggling av tramadol har gränsen för grovt brott utifrån sort och mängd ansetts gå vid två kilo verksam substans.
- NJA 2003 s. 339:Fråga om brottsrubricering i mål om narkotikasmuggling (Rohypnol). (Jfr NJA 1998 s. 24).
- RH 2010:54:En kort transport av narkotika i landet efter ett fullbordat smugglingsbrott har bedömts inte vara en så självständig hantering av narkotikan att den bör föranleda ansvar också för narkotikabrott.
- RH 2019:32:Fråga om straffmätning för grov narkotikasmuggling bestående i befattning med 3 kg kokain.
- RH 2012:34:Tilltalad som transporterat narkotika i bil vid färd från Nederländerna via Tyskland och Danmark till Sverige och som vid ankomsten till Sverige gripits vid tullvisitation i Helsingborgs hamn har åtalats för narkotikabrott, bestående i transporten av narkotikan från Nederländerna till Sverige, och för narkotikasmuggling, men endast fällts till ansvar för narkotikasmuggling.
- RH 2008:14:Fängelsestraffet för grov narkotikasmuggling har satts ner avsevärt med hänsyn till att narkotikans renhetsgrad varit påtagligt mycket lägre än normalt.
- RH 2016:24:Straffvärdet av Tramadol har ansetts böra beräknas med utgångspunkt i straffvärdet av cannabis.
- RH 2010:8:Vid flerfaldig brottslighet avseende narkotikasmuggling bör enbart den omständigheten att den dömde har fört in narkotikan vid två olika resor inte medföra att brottslighetens straffvärde bedöms lägre än om narkotikan hade smugglats in vid ett och samma tillfälle.
- NJA 2011 s. 357:Straffvärdebedömning i narkotikamål (mefedron).
- NJA 2012 s. 535:Brottsrubricering och straffvärdebedömning avseende en narkotikatransport från Danmark till Sverige (drygt 67 kg cannabis).
- NJA 2011 s. 675:Brottsrubricering och straffvärdebedömning i mål om narkotikabrott och narkotikasmuggling avseende syntetiska katinoner.
- NJA 2015 s. 24:Narkotika har förts in till Sverige via post. Fullbordat smugglingsbrott har ansetts föreligga när narkotikan anlänt till tullen, eftersom någon anmälan om införseln inte hade gjorts.
- NJA 2018 s. 150:Synnerligen grov narkotikasmuggling. Rubricering och straffmätning i mål om smuggling av heroin, kokain och cannabisharts. Frihetsberövande som varit förenat med restriktioner under kortare tid än sex månader har inte beaktats vid straffmätningen.
- NJA 2018 s. 677:Grov narkotikasmuggling. Rubricering och straffmätning i mål om smuggling av cirka 20 kg metamfetamin.
- RH 2012:99:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- NJA 2012 s. 650:Narkotikabrott (mefedron). Gränsdragningen mellan brott av normalgraden och brott som är att anse som ringa. Även fråga om påföljdsval.
- RH 2012:127:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:107:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:144:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:142:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:146:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2017:43:Vid ansvar för grov narkotikasmuggling har inte dömts särskilt till ansvar för försök till grovt narkotikabrott när försöksbrottet omfattat enbart transport efter att smugglingsbrottet fullbordats. Också fråga om straffmätning vid befattning med drygt 14 kg amfetamin.
- RH 2012:136:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:104:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:143:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:105:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:131:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:89:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:95:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:121:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2006:74:Gränsen till grovt brott för smuggling av det narkotiska preparatet Subutex har - vid ett rent mängdresonemang - ansetts gå vid 3 600 tabletter á 8 mg. För den som planerat, finansierat och utfört smugglingen har straffet satts högre än vad som skulle ha blivit fallet om han handlat endast som kurir.
- RH 2012:87:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:106:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:125:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:123:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:138:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:120:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:115:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:102:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:124:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:110:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:94:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2010:3:Tilltalad, som transporterat narkotika i bil vid färd från Lettland till Sverige och som vid ankomsten till Sverige gripits vid tullstationen i Stockholms Frihamn, har åtalats för narkotikasmuggling och narkotikabrott men endast fällts till ansvar för narkotikasmuggling.
- RH 2012:141:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:137:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:132:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:122:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:145:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:97:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:134:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:119:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:90:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:114:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:111:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:118:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:109:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:88:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:135:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:133:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:116:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2017:42:Narkotikasmuggling avseende diazepam och nitrazepam (s.k. bensodiazepiner). Frågor om rubricering, straffvärde och påföljd.
- RH 2012:128:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:96:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:101:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:140:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:92:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:93:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:108:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:117:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:112:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:91:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:113:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:103:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:130:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:100:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:126:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:139:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:98:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:129:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
6 a § Om en gärning som avses i 3 § gäller vapen, döms för vapensmuggling till fängelse i högst fem år.
Om brottet är ringa, döms för ringa vapensmuggling till böter eller fängelse i högst sex månader.
Om brottet är att anse som grovt, döms för grov vapensmuggling till fängelse i lägst fyra och högst sju år. Vid bedömningen av om brottet är grovt ska det särskilt beaktas om
- gärningen avsett ett vapen av särskilt farlig beskaffenhet,
- gärningen avsett flera vapen,
- gärningen ingått som ett led i en verksamhet som bedrivits i större omfattning eller yrkesmässigt, eller
- verksamheten eller gärningen annars varit av särskilt farlig art.
Om brottet är att anse som synnerligen grovt, döms för synnerligen grov vapensmuggling till fängelse i lägst sex och högst tio år. Vid bedömningen av om brottet är synnerligen grovt ska det särskilt beaktas om gärningen avsett ett stort antal vapen eller flera vapen av särskilt farlig beskaffenhet.
Vid bedömningen enligt tredje och fjärde styckena ska ett enhandsvapen anses vara av särskilt farlig beskaffenhet, om det är kraftfullt eller har en särskilt farlig konstruktion eller utformning. Lag (2023:873).
Prop. 2019/20:200: Om brottet är ringa, döms för ringa vapensmuggling till böter eller fängelse i högst sex månader.
Om brottet är att anse som grovt, döms för grov vapensmuggling till fängelse i lägst två och högst fem år. Vid bedömningen av om brottet är grovt ska det särskilt beaktas om
Prop. 2023/24:33: Om brottet är ringa, döms för ringa vapensmuggling till böter eller fängelse i högst sex månader.
Om brottet är att anse som grovt, döms för grov vapensmuggling till fängelse i lägst fyra och högst sju år. Vid bedömningen av om brottet är grovt ska det särskilt beaktas om
- NJA 2021 s. 759:Införsel av flera tårgasvapen har ansetts kunna utgöra en gärning av särskilt farlig art. Gärningen har, när det har funnits en uppenbar risk att vapnen skulle överlåtas till eller användas av kriminella grupperingar, bedömts som grov vapensmuggling.
6 b § Om en gärning som avses i 3 § gäller explosiva varor, döms för smuggling av explosiv vara till böter eller fängelse i högst fem år.
Om brottet är ringa, döms för ringa smuggling av explosiv vara till penningböter.
Om brottet är att anse som grovt, döms för grov smuggling av explosiv vara till fängelse i lägst fyra och högst sju år. Vid bedömningen av om brottet är grovt ska det särskilt beaktas om
- gärningen avsett en vara som med hänsyn till dess effekt, konstruktion eller utformning har varit av särskilt farlig beskaffenhet,
- gärningen avsett flera varor eller en stor mängd av en vara,
- gärningen ingått som ett led i en verksamhet som bedrivits i större omfattning eller yrkesmässigt, eller
- verksamheten eller gärningen annars varit av särskilt farlig art.
Om brottet är att anse som synnerligen grovt, döms för synnerligen grov smuggling av explosiv vara till fängelse i lägst sex och högst tio år. Vid bedömningen av om brottet är synnerligen grovt ska det särskilt beaktas om gärningen avsett ett stort antal varor eller en särskilt stor mängd av en vara eller flera varor av särskilt farlig beskaffenhet eller en stor mängd av en vara av särskilt farlig beskaffenhet. Lag (2023:873).
Prop. 2019/20:200: Om brottet är ringa, döms för ringa smuggling av explosiv vara till penningböter.
Om brottet är att anse som grovt, döms för grov smuggling av explosiv vara till fängelse i lägst två och högst fem år. Vid bedömningen av om brottet är grovt ska det särskilt beaktas om
...
Prop. 2023/24:33: Om brottet är ringa, döms för ringa smuggling av explosiv vara till penningböter. Om brottet är att anse som grovt, döms för grov smuggling av explosiv vara till fängelse i lägst fyra och högst sju år. Vid bedömningen av om brottet är grovt ska det särskilt beaktas om
1. gärningen avsett en vara som med hänsyn till dess effekt, konstruktion eller utformning har varit av särskilt farlig beskaffenhet,
7 § Den som av grov oaktsamhet begår en gärning som avses i 3, 6, 6 a eller 6 b §, döms för olovlig införsel eller olovlig utförsel till böter eller fängelse i högst två år.
För olovlig införsel eller olovlig utförsel döms också den som av grov oaktsamhet
- i samband med utförsel från landet av en vara underlåter att anmäla varan till tullbehandling, lämnar oriktig uppgift vid tullbehandling eller underlåter att lämna föreskriven uppgift vid tullbehandling och därigenom ger upphov till fara för att sådant förbud eller villkor som avses i 3 § tredje stycket 1 eller den bestämmelsen tillsammans med 6, 6 a eller 6 b § överträds, eller
- lämnar oriktig uppgift eller underlåter att lämna föreskriven uppgift i samband med ansökan om sådant tillstånd som avses i 3 § tredje stycket 3 eller den bestämmelsen tillsammans med 6, 6 a eller 6 b § och därigenom ger upphov till fara för att varan förs in eller ut med stöd av detta tillstånd.
I de fall bestämmelserna om tullbehandling inte är tillämpliga vid utförsel till ett annat EU-land, gäller vad som anges i andra stycket 1 om tullbehandling i stället för förfaranden enligt inregränslagen (1996:701).
Om gärningen är ringa, ska den inte medföra ansvar. Lag (2024:739).
Prop. 2019/20:200: 1. i samband med utförsel från landet av en vara underlåter att anmäla varan till tullbehandling, lämnar oriktig uppgift vid tullbehandling eller underlåter att lämna föreskriven uppgift vid tullbehandling och därigenom ger upphov till fara för att sådant förbud eller villkor som avses i 3 § tredje stycket 1 eller den bestämmelsen tillsammans med 6, 6 a eller 6 b § överträds, eller
2. lämnar oriktig uppgift eller underlåter att lämna föreskriven uppgift i samband med ...
Tullbrott m.m.
8 § Den som, i samband med att en vara förs in till landet, uppsåtligen underlåter att anmäla varan till tullbehandling, lämnar oriktig uppgift vid tullbehandling eller underlåter att lämna föreskriven uppgift vid tullbehandling och därigenom ger upphov till fara för att tull, annan skatt eller avgift undandras det allmänna, döms för tullbrott till böter eller fängelse i högst två år.
För tullbrott döms också den som uppsåtligen ger upphov till fara för att tull, annan skatt eller avgift undandras det allmänna eller felaktigt tillgodoräknas eller återbetalas till honom själv eller annan genom att
- i samband med att en vara förs ut från landet, förfara så som anges i första stycket eller, efter utförseln, förfoga över varan i strid med vad som förutsatts vid den tullbehandling som skett med anledning av utförseln,
- under pågående tullbehandling förfoga över en införd vara i strid med vad som gäller för denna tullbehandling, eller
- bryta mot villkor som vid tullbehandling för övergång till fri omsättning har uppställts för befrielse från eller nedsättning av skatten eller avgiften.
Om en tulldeklaration ges in i ett annat EU-land med stöd av ett tillstånd för centraliserad klarering enligt artikel 179 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 952/2013 av den 9 oktober 2013 om fastställande av en tullkodex för unionen, gäller första stycket sådana uppgifter som avses i 2 kap. 2 a § andra stycket tullagen (2016:253).
Denna bestämmelse är tillämplig endast i fråga om sådana tullar, andra skatter och avgifter som Tullverket ska besluta. Lag (2021:1152).
Prop. 2021/22:23: I paragrafen finns bestämmelser om tullbrott.
Tredje stycket är nytt och reglerar tullbrott i fråga om skatt i fall då en vara förs in till Sverige för att frigöras här i landet och där en tulldeklaration lämnas i ett annat EU-land med stöd av ett i det landet beviljat tillstånd för centraliserad klarering. Av bestämmelsen följer att tullbrott även ska anses uppkomma avseende de uppgifter som ska lämnas i tulldeklarationen i det andra EU-landet och som Tullverket behöver ...
Prop. 2003/04:41: Förslaget innebär att det införs två nya stycken, som placeras som stycke tre och fyra. Båda styckena avser fall av undandragande i samband med användning av ett mellanstatligt enhetstillstånd. I det ena fallet avser undandragandet tull (gäller de fall där Sverige är det tillståndsgivande
landet) och i det andra fallet avses annan importskatt (gäller ...
- RH 2017:37:Tingsrätten dömde för smuggling till tre månaders fängelse för en myndig person som hade infört cigaretter och tobak från tredje land till Sverige via annat EU-land utan att anmäla det till myndigheterna. Hovrätten, som fann att gärningen varken kunde bedömas som smuggling eller tullbrott, dömde i stället personen för olovlig förflyttning av punktskattepliktiga varor. Den ändrade rubriceringen i hovrätten föranledde ingen ändring av påföljden.
- NJA 2007 s. 227:Bestämmelsen i 8 § smugglingslagen om "tull, skatt eller annan avgift" har befunnits tillämplig i fråga om en i EG-förordningen nr (EEG) 1470/2001 föreskriven antidumpningstull. Det har ansetts förenligt med regeringsformens bestämmelser om normgivning och med legalitetsprincipen att straffbestämmelsen såvitt gäller tullplikten fått sitt innehåll utfyllt av föreskrifter i en EG-förordning. Undandragande av pålagor som avses i den nämnda förordningen har bedömts rikta sig mot "det allmänna". Även fråga om EG-förordningen utgör en in casu-lagstiftning.
9 § Om ett brott som avses i 8 § är att anse som ringa, döms till penningböter.
Prop. 1999/2000:124: Paragrafen innehåller en särskild straffskala för ringa fall av tullbrott. I lagrådsremissen var straffskalan intagen i tullbrottsparagrafen. För att underlätta register- och statistikhanteringen och för att uppnå likformighet med ringa fall av brottet smuggling (4 § SL) har de ringa fallen brutits ut till en särskild paragraf.
10 § Om ett brott som avses i 8 § är att anse som grovt, döms för grovt tullbrott till fängelse, lägst sex månader och högst sex år.
Vid bedömningen av om brottet är grovt skall det särskilt beaktas om gärningen rört mycket betydande belopp, om gärningsmannen använt falska handlingar eller vilseledande bokföring, om gärningen ingått som ett led i en brottslighet som utövats systematiskt eller i större omfattning eller om gärningen annars varit av särskilt farlig art.
11 § Den som av grov oaktsamhet begår gärning som avses i 8 §, döms för vårdslös tullredovisning till böter eller fängelse i högst två år.
Olovlig befattning med smuggelgods
12 § Den som uppsåtligen emballerar, transporterar, förvarar, döljer, bearbetar, förvärvar, överlåter eller ingår avtal om upplåtelse av panträtt i en vara som varit föremål för brott enligt 3-11 §§, döms för olovlig befattning med smuggelgods till böter eller fängelse i högst två år. Gärningen ska inte medföra ansvar, om den är ringa med hänsyn till befattningen, omständigheterna kring denna, egendomens beskaffenhet och värde samt övriga omständigheter.
Om gärningsmannen inte inser men har skälig anledning att anta att varan varit föremål för brott, döms till böter. Om gärningen är ringa, ska den inte medföra ansvar.
Ansvar enligt första eller andra stycket ska inte dömas ut, om gärningen är belagd med straff i
- 1 § första stycket 1, 3 eller 4 narkotikastrafflagen (1968:64) eller i 2 eller 3 a § narkotikastrafflagen jämförd med dessa bestämmelser,
- 9 kap. 1 eller 1 a § vapenlagen (1996:67), eller
- 29 § andra stycket 2 eller 29 a § lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor. Lag (2020:901).
Prop. 2019/20:200: ningen, omständigheterna kring denna, egendomens beskaffenhet och värde samt övriga omständigheter.
Om gärningsmannen inte inser men har skälig anledning att anta att varan varit föremål för brott, döms till böter. Om gärningen är ringa, ska den inte medföra ansvar.
Ansvar enligt första eller andra stycket ska inte dömas ut, om gärningen är belagd med straff i
– 1 § första stycket 1, 3 eller 4 <a href="https://lagen.nu/1968:64" ...
Prop. 2019/20:169: I paragrafen finns bestämmelser om brottet olovlig befattning med smuggelgods. I tredje stycket finns en konkurrensregel som innebär att när det gäller sådana gärningar som utgör olovlig befattning med smuggelgods men som även kan utgöra brott enligt vissa bestämmelser i narkotikastrafflagen så ska den lagen tillämpas i stället för smugglingslagen.
Ändringarna i första och andra styckena är språkliga ...
13 § Om brott som avses i 12 § första stycket är att anse som grovt, döms för grov olovlig befattning med smuggelgods till fängelse, lägst sex månader och högst sex år.
Vid bedömningen av om brottet är grovt skall det särskilt beaktas om gärningen ingått som ett led i en brottslighet som utövats systematiskt eller i större omfattning, om gärningen avsett befattning med varor som varit föremål för brott varigenom tull, annan skatt eller avgift till mycket betydande belopp har undandragits det allmänna eller felaktigt återbetalats eller tillgodoräknats någon eller om gärningen annars varit av särskilt farlig art.
- RH 2002:33:Fråga dels om ett parti cigaretter, som förts in till Sverige, omfattades av bestämmelserna om transitgods, dels om vissa åtgärder kan anses utgöra befattning med smuggelgods. Tillika fråga om straffmätning.
Försök, förberedelse och stämpling
14 § För försök till smuggling, grov smuggling, narkotikasmuggling, ringa narkotikasmuggling, grov narkotikasmuggling, synnerligen grov narkotikasmuggling, vapensmuggling, ringa vapensmuggling, grov vapensmuggling, synnerligen grov vapensmuggling, smuggling av explosiv vara, ringa smuggling av explosiv vara, grov smuggling av explosiv vara, synnerligen grov smuggling av explosiv vara, tullbrott, grovt tullbrott eller grov olovlig befattning med smuggelgods samt för förberedelse eller stämpling till grov smuggling, narkotikasmuggling, grov narkotikasmuggling, synnerligen grov narkotikasmuggling, vapensmuggling, grov vapensmuggling, synnerligen grov vapensmuggling, smuggling av explosiv vara, grov smuggling av explosiv vara, synnerligen grov smuggling av explosiv vara, grovt tullbrott eller grov olovlig befattning med smuggelgods döms det till ansvar enligt 23 kap.brottsbalken. Detsamma gäller för förberedelse till ringa narkotikasmuggling eller ringa vapensmuggling. Lag (2020:901).
Prop. 2019/20:200: Paragrafen innehåller bestämmelser om straff för olika former av ofullbordade uppsåtliga brott. Övervägandena finns i avsnitt 5.2.2.
Ändringarna innebär att försök till alla svårhetsgrader av vapensmuggling och smuggling av explosiv vara straffbeläggs. Genom ändringarna föreskrivs för vapensmuggling och smuggling av explosiv vara också ansvar för förberedelse och stämpling till brott av normalgraden, ...
Prop. 2015/16:111: ling, tullbrott, grovt tullbrott eller grov olovlig befattning med smuggelgods samt för förberedelse eller stämpling till grov smuggling, narkotikasmuggling, grov narkotikasmuggling, synnerligen grov narkotikasmuggling, grovt tullbrott eller grov olovlig befattning med smuggelgods döms det till ansvar enligt 23 kap. brottsbalken. Detsamma gäller för förberedelse till ringa narkotikasmuggling. ...
- NJA 2012 s. 535:Brottsrubricering och straffvärdebedömning avseende en narkotikatransport från Danmark till Sverige (drygt 67 kg cannabis).
- RH 2012:99:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:127:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:107:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2003:33:Rättsvillfarelse vid smugglingsbrott.
- RH 2012:144:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:142:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:146:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:136:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:104:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:143:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:105:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2002:33:Fråga dels om ett parti cigaretter, som förts in till Sverige, omfattades av bestämmelserna om transitgods, dels om vissa åtgärder kan anses utgöra befattning med smuggelgods. Tillika fråga om straffmätning.
- RH 2012:131:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:89:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:95:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:121:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:87:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:106:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:125:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:123:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:138:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:120:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:115:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:102:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:124:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:110:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:94:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:141:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:137:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:132:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:122:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:145:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:97:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:134:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:119:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:90:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:114:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:111:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:118:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:109:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:88:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:135:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:133:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:116:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:128:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:96:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:101:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:140:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:92:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:93:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:108:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:117:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:112:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:91:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:113:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:103:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:130:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:100:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:126:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:139:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:98:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
- RH 2012:129:Straffvärdebedömning i mål om grov narkotikabrottslighet - summariska referat.
Frivillig rättelse
15 § Den som frivilligt undanröjer sådan fara som avses i 3 § andra stycket eller 6, 6 a eller 6 b § tillsammans med den bestämmelsen eller i 7 §, döms inte till ansvar enligt den bestämmelsen. Den som frivilligt vidtar en åtgärd som leder till att tull, annan skatt eller avgift som avses i 8-11 §§ kan påföras, tillgodoräknas eller återbetalas med rätt belopp, döms inte till ansvar enligt 8-13 §§. Lag (2020:901).
Prop. 2019/20:200: Paragrafen innehåller en bestämmelse om frivillig rättelse. Övervägandena finns i avsnitt 5.2.3.
Ändringen innebär att bestämmelsen, utöver 3 och 6 §§, också hänvisar till de nya paragraferna om vapensmuggling (6 a §) och smuggling av explosiv vara (6 b §). Bestämmelsen om frivillig rättelse kommer därmed också att omfatta det fallet att någon frivilligt undanröjer fara för att en införsel av vapen ...
Prop. 1999/2000:124: Paragrafen innehåller en bestämmelse om frivillig rättelse. En liknande bestämmelse finns i 8 a § VSL.
Särskilda bestämmelser om förverkande
16 § Förverkande av en vara som har varit föremål för brott enligt denna lag får, trots vad som sägs i 36 kap. 11 § första meningen brottsbalken, ske från den som egendomen tillhör eller som enligt 36 kap.14 eller 15 § samma balk ska anses vara ägare till egendomen. Lag (2024:842).
Prop. 2023/24:144: Paragrafen innehåller bestämmelser om förutsättningarna för förverkande av egendom i samband med brott enligt lagen. Paragrafen utformas i huvudsak enligt Lagrådets förslag. Övervägandena finns i avsnitt 6.2.1.
- NJA 2007 s. 941:I mål om förverkande av alkohol på grund av införsel i strid mot det s.k. privatimportförbudet i 4 kap. 2 § första stycket alkohollagen (1994:1738) har EG-domstolen i förhandsavgörande förklarat att importförbudet skall bedömas enligt artikel 28 i EG-fördraget och utgör en sådan kvantitativ importrestriktion som där är förbjuden samt att importförbudet inte är sådant att det ändå skall tillåtas med hänsyn till intresset att skydda människors hälsa och liv enligt artikel 30 i fördraget. Importförbudet har därför inte tillämpats i målet och förverkande har därmed inte lagligen kunnat ske. (Jfr NJA 2004 s. 137.)
- NJA 2020 s. 767:Fråga om förverkande enligt 16 § första stycket 1 smugglingslagen, avseende uppsåtlig smuggling av varor som inte omfattas av särskild införselreglering, ska anses ”uppenbart oskäligt”. Även fråga om förbudet mot reformatio in pejus.
- NJA 2005 s. 595:I mål om förverkande av vin enligt lagen (2000:1225) om straff för smuggling jämförd med alkohollagen (1994:1738) har HD hemställt hos EG- domstolen om förhandsavgörande beträffande tolkningen av artiklarna 28, 30 och 31 i EG-fördraget. Fråga, innan förhandsavgörande har meddelats, huruvida vinet skall vara underkastat beslag.
- NJA 2004 s. 137:I mål om förverkande av alkohol på grund av införsel i strid mot det s.k. privatimportförbudet i 4 kap. 2 § alkohollagen (1994:1738) har beslutats att inhämta förhandsavgörande från EG-domstolen.
17 § I stället för förverkande av egendom som använts som hjälpmedel vid brott enligt denna lag, eller dess värde, får rätten besluta om åtgärd som kan förhindra att egendomen missbrukas. I sådana fall får dock även en del av egendomens värde förklaras förverkat. Lag (2024:842).
Prop. 2004/05:135: Ändringen i första stycket innebär att möjligheterna till förverkande utvidgas till att även omfatta sådan egendom som, utan att den använts, varit avsedd att användas vid brottet. Det förutsätts emellertid att brottet har fullbordats eller att förfarandet har utgjort ett straffbart försök eller en straffbar förberedelse eller stämpling samt att förverkande behövs för att förebygga brott eller att det annars finns särskilda skäl. Ändringen motiveras i <a href="https://lagen.nu/prop/2004/05:135#S10-2" ...
- NJA 2005 s. 133:En bil har använts som hjälpmedel vid grov narkotikasmuggling. Det har ansetts finnas särskilda skäl enligt 17 § första stycket lagen (2000:1225) om straff för smuggling till att förklara bilens värde förverkat.
18 § När ett beslut om förverkande av egendom har vunnit laga kraft, skall egendomen säljas genom Tullverkets försorg eller i den ordning som i allmänhet gäller för försäljning av förverkad lös egendom. Egendomen får i stället förstöras om
- den inte kan säljas,
- den kan befaras komma till brottslig användning, eller
- den annars är olämplig för försäljning.
Vad som anges i första stycket gäller endast om inget annat är föreskrivet i lag eller annan författning.
Om i stället för egendomen dess värde har förklarats förverkat och det fastställda beloppet har betalats inom två månader från det att beslutet om förverkande vann laga kraft, skall egendomen utlämnas till ägaren. Om beloppet inte har betalats inom denna tid, får egendomen säljas enligt vad som föreskrivs i första och andra styckena och det fastställda beloppet tas ut ur de influtna medlen. Om det uppkommer ett överskott, sedan kostnaderna för försäljningen dragits av, skall detta betalas ut till ägaren eller någon annan rättsinnehavare.
Prop. 1999/2000:124: Paragrafen innehåller regler om försäljning eller förstöring av egendom som har förverkats med stöd av 16 § eller 17 §. De åtgärder som anges får vidtas först efter det att förverkandebeslutet har vunnit laga kraft.
19 § En annan myndighet än Tullverket, som har om hand egendom som har tagits i beslag för att den skäligen kan antas bli förverkad på grund av brott enligt denna lag får, om inte annat är föreskrivet, omedelbart låta sälja den om
- den inte kan vårdas utan fara för att den förstörs,
- vården av den är förenad med alltför stora kostnader, eller
- det annars finns särskilda skäl.
Sådan egendom får i stället förstöras, om
- den inte kan säljas,
- den kan befaras komma till brottslig användning, eller
- den annars är olämplig för försäljning.
Om egendom, som sålts eller förstörts, inte förverkas, har ägaren eller annan rättsinnehavare rätt till ersättning. För egendom som sålts lämnas dock inte ersättning med högre belopp än vad som influtit vid försäljningen. Om egendomen har förstörts, lämnas ersättning med skäligt belopp.
Bestämmelser om Tullverkets rätt att försälja eller förstöra egendom som har tagits i beslag finns i 8 kap. 12 § tullbefogenhetslagen (2024:710). Lag (2024:842).
Prop. 2018/19:16: Tullverket. Tullverket ska förordna särskilda befattningshavare i verket att fullgöra verkets uppgifter.
Om saken inte är av enkel beskaffenhet, ska ledningen av förundersökningen övertas av åklagaren så snart någon skäligen kan misstänkas för brottet. Åklagaren ska även annars överta ledningen när detta är påkallat av särskilda skäl.
När en förundersökning leds av en åklagare får åklagaren anlita biträde av Tullverket eller ...
Prop. 1999/2000:124: Paragrafen innebär inte någon begränsning av polisens befogenhet att utreda sådan brottslighet som det här är fråga om. Att polisen och Tullverket har ett delvis gemensamt arbetsområde gäller inte enbart förundersökningsverksamheten utan även utrednings- eller spaningsstadier dessförinnan.
Åtal och talan om förverkande
20 § Kan brott som avses i
- 3 eller 4 § eller försök till sådant brott eller 7 § föranleda att en sådan avgift som avses i 3 § lagen (1975:85) med bemyndigande att meddela föreskrifter om in- eller utförsel av varor påförs, eller
- 8 eller 9 § eller försök till sådant brott eller 11 § föranleda att tulltillägg enligt 5 kap.5-10 §§tullagen (2016:253) påförs
får åtal för brottet väckas endast om det är påkallat av särskilda skäl.
Vad som sägs i första stycket gäller även talan om förverkande på grund av brott enligt denna lag. Lag (2024:842).
Prop. 2023/24:144: Paragrafen innehåller bestämmelser om när åtal för vissa närmare angivna brott får väckas samt om att vad som sägs om väckande av åtal också gäller talan om förverkande. Övervägandena finns i avsnitt 6.2.1.
21 § Om ägaren till en vara, som kan förverkas på grund av brott enligt denna lag, inte kan delges stämning på det sätt som är föreskrivet för stämning i brottmål, får talan om förverkande av annan egendom än transportmedel föras mot den hos vilken varan påträffades. Med transportmedel förstås motordrivet fordon och tillhörande släpfordon samt fartyg och luftfartyg. Lag (2024:842).
Prop. 2023/24:144: Paragrafen innehåller bestämmelser om vem talan får riktas mot i de fall ägaren till en vara inte kan delges stämning. Övervägandena finns i avsnitt 6.2.1.
22 § Utan hinder av det som föreskrivs i 1 kap.4 och 5 §§kustbevakningslagen (2019:32) har en kustbevakningstjänsteman i samma utsträckning som en polisman rätt att ingripa mot brott enligt denna lag. Lag (2024:739).
24 § Har betecknats 19 § genom lag (2024:739).
Åtal samt talan eller beslut om förverkande
31 § Har betecknats 20 § genom lag (2024:739).
33 § Har betecknats 21 § genom lag (2024:739).
Ändringar och övergångsbestämmelser
Lag (2000:1225) om straff för smuggling
Övergångsbestämmelse
- Denna lag träder i kraft den 1 januari 2001, då lagen (1960:418) om straff för varusmuggling skall upphöra att gälla.
- Den som efter lagens ikraftträdande tar sådan befattning som anges i 12 eller 13 § med en vara som varit föremål för varusmuggling enligt lagen (1960:418) om straff för varusmuggling skall fällas till ansvar enligt 12 eller 13 § .
- Beträffande varor som varit föremål för varusmuggling eller försök till varusmuggling enligt lagen (1960:418) om straff för varusmuggling skall tillämpas vad som i den lagen är föreskrivet om förverkande. Vad som är föreskrivet i denna lag om förverkande skall dock tillämpas om det leder till en lindrigare bedömning.
- Vad som föreskrivs i 19-22 och 24-27 §§ om åtgärder vid brott enligt denna lag skall tillämpas även beträffande brott enligt lagen (1960:418) om straff för varusmuggling.
- I fråga om åtal för brott mot lagen (1960:418) om straff för varusmuggling och i fråga om förverkande till följd av sådant brott skall 20, 23 a och 24 §§ den lagen fortfarande tillämpas.
- Förarbeten
- Rskr. 2000/01:28, Prop. 1999/2000:124, Bet. 2000/01:JuU2
- Ikraftträder
- 2001-01-01
Lag (2000:1324) om ändring i lagen (2000:1225) om straff för smuggling
- Förarbeten
- Rskr. 2000/01:49, Prop. 2000/01:9, Bet. 2000/01:UU3
- Omfattning
- ändr. 1 §
Lag (2002:886) om ändring i lagen (2000:1225) om straff för smuggling
- Förarbeten
- Rskr. 2002/03:20, Prop. 2002/03:10, Bet. 2002/03:SkU3
- Omfattning
- ändr. 25 §
- Ikraftträder
- 2003-01-01
Lag (2003:152) om ändring i lagen (2000:1225) om straff för smuggling
- Förarbeten
- Rskr. 2002/03:148, Prop. 2002/03:38, Bet. 2002/03:JuU12
- Omfattning
- ändr. 1 §
- Ikraftträder
- 2003-07-01
Lag (2003:813) om ändring i lagen (2000:1225) om straff för smuggling
Övergångsbestämmelse
- Förarbeten
- Rskr. 2003/04:42, Prop. 2003/04:1, Bet. 2003/04:FiU1
- Omfattning
- ändr. 1 §
- Ikraftträder
- 2004-01-01
Lag (2004:123) om ändring i lagen (2000:1225) om straff för smuggling
- Förarbeten
- Rskr. 2003/04:140, Prop. 2003/04:41, Bet. 2003/04:SkU19
- Omfattning
- ändr. 3, 8 §§
- Ikraftträder
- 2004-04-01
Lag (2004:210) om ändring i lagen (2000:1225) om straff för smuggling
- Förarbeten
- Rskr. 2003/04:187, Prop. 2003/04:97, Bet. 2003/04:SkU27
- Omfattning
- ändr. 28 §
- Ikraftträder
- 2004-07-01
Lag (2004:235) om straff för smuggling
- Förarbeten
- Rskr. 2003/04:201, Prop. 2003/04:117, Bet. 2003/04:SkU30
- Omfattning
- ändr 1 §
- Ikraftträder
- 2004-06-01
Lag (2005:318) om ändring i lagen (2000:1225) om straff för smuggling
- Förarbeten
- Rskr. 2004/05:237, Prop. 2004/05:135, Bet. 2004/05:JuU31
- Omfattning
- ändr. 17 §
- Ikraftträder
- 2005-07-01
Lag (2005:461) om ändring i lagen (2000:1225) om straff för smuggling
- Förarbeten
- Rskr. 2004/05:258, Prop. 2004/05:149, Bet. 2004/05:SkU32
- Omfattning
- ändr. 1 §
- Ikraftträder
- 2005-07-01
Lag (2006:1328) om ändring i lagen (2000:1225) om straff för smuggling
- Förarbeten
- Rskr. 2006/07:24, Prop. 2006/07:4, Bet. 2006/06:UU4
- Omfattning
- ändr. 1 §
- Ikraftträder
- 2007-01-01
Lag (2007:465) om ändring i lagen (2000:1225) om straff för smuggling
- Förarbeten
- Rskr. 2006/07:198, Prop. 2006/07:96, Bet. 2006/07:SkU22
- Omfattning
- ändr. 1, 25 §§
- Ikraftträder
- 2007-07-01
Lag (2007:1277) om ändring i lagen (2000:1225) om straff för smuggling
- Förarbeten
- Rskr. 2007/08:41, Prop. 2007/08:21, Bet. 2007/08:SkU5
- Omfattning
- ändr. 1 §
- Ikraftträder
- 2008-06-01
Lag (2008:520) om ändring i lagen (2000:1225) om straff för smuggling
- Förarbeten
- Rskr. 2007/08:203, Prop. 2007/08:68
- Omfattning
- ändr. 1, 17 §§; ny 25 a §, rubr. närmast före 25 a §
- Ikraftträder
- 2008-07-01
Lag (2010:109) om ändring i lagen (2000:1225) om straff för smuggling
- Förarbeten
- Rskr. 2009/10:189, Prop. 2009/10:63, Bet. 2009/10:SkU31
- Omfattning
- ändr. 8 §
- Ikraftträder
- 2010-04-01
Lag (2011:1405) om ändring i lagen (2000:1225) om straff för smuggling
Övergångsbestämmelse
- Denna lag träder i kraft den 1 januari 2012.
- Äldre bestämmelser gäller fortfarande i fråga om gärningar som har begåtts före ikraftträdandet.
- Förarbeten
- Rskr. 2011/12:29, Prop. 2010/11:166, Bet. 2011/12:SkU4
- Omfattning
- ändr. 1 §
- Ikraftträder
- 2012-01-01
Lag (2014:677) om ändring i lagen (2000:1225) om straff för smuggling
- Förarbeten
- Rskr. 2013/14:262, Prop. 2013/14:110, Bet. 2013/14:JuU23
- Omfattning
- ändr. 21 §
- Ikraftträder
- 2015-01-01
Lag (2014:1500) om ändring i lagen (2000:1225) om straff för smuggling
- Förarbeten
- Rskr. 2014/15:29, Prop. 2014/15:1, Bet. 2014/15:FiU1
- Omfattning
- ändr. 1 §
- Ikraftträder
- 2015-01-01
Lag (2016:275) om ändring i lagen (2000:1225) om straff för smuggling
- Förarbeten
- Rskr. 2015/16:161, Prop. 2015/16:79, Bet. 2015/16:SkU21
- Omfattning
- ändr. 1, 2, 3, 8, 31 §§
- Ikraftträder
- 2016-05-01
Lag (2016:489) om ändring i lagen (2000:1225) om straff för smuggling
- Förarbeten
- Rskr. 2015/16:233, Prop. 2015/16:111, Bet. 2015/16:JuU15
- Omfattning
- ändr. 6, 14 §§
- Ikraftträder
- 2016-07-01
Lag (2016:545) om ändring i lagen (2000:1225) om straff för smuggling
- Förarbeten
- Rskr. 2015/16:232, Prop. 2015/16:68, Bet. 2015/16:JuU11
- Omfattning
- ändr. 20, 27 §§; ny 20 a §
- Ikraftträder
- 2016-07-01
Lag (2018:1315) om ändring i lagen (2000:1225) om straff för smuggling
- Förarbeten
- Rskr. 2017/18:390, Prop. 2017/18:174, Bet. 2017/18:JuU35
- Omfattning
- ändr. 1 §
- Ikraftträder
- 2018-09-01
Lag (2019:42) om ändring i lagen (2000:1225) om straff för smuggling
- Förarbeten
- Rskr. 2018/19:130, Prop. 2018/19:16, Bet. 2018/19:FöU4
- Omfattning
- ändr. 19 §
- Ikraftträder
- 2019-04-01
Lag (2020:835) om ändring i lagen (2000:1225) om straff för smuggling
- Förarbeten
- Rskr. 2021/21:12, Prop. 2019/20:169, Bet. 2020/21:JuU2
- Omfattning
- ändr. 12 §; nya 34, 35, 36 §§, rubr. närmast före 34 §
- Ikraftträder
- 2020-11-01
Lag (2020:901) om ändring i lagen (2000:1225) om straff för smuggling
- Förarbeten
- Rskr. 2020/21:31, Prop. 2019/20:200, Bet. 2020/21:JuU5
- Omfattning
- ändr. 1, 2, 7, 12, 14, 15, 27, 28 §§; nya 6 a, 6 b §§
- Ikraftträder
- 2020-12-01
Lag (2021:761) om ändring i lagen (2000:1225) om straff för smuggling
- Förarbeten
- Rskr. 2020/21:414, Prop. 2020/21:192, Bet. 2020/21:JuU37
- Omfattning
- ändr. 23, 27 §§, rubr. närmast före 21 §; nya 1 a, 21 a, 21 b, 21 c, 37, 38, 39, 40 §§
- Ikraftträder
- 2021-08-01
Lag (2021:1152) om ändring i lagen (2000:1225) om straff för smuggling
Övergångsbestämmelse
- Denna lag träder i kraft den 1 januari 2022.
- Äldre bestämmelser gäller fortfarande för uppgifter i deklarationer som lämnas före ikraftträdandet.
- Förarbeten
- Rskr. 2021/22:74, Prop. 2021/22:23, Bet. 2021/22:SkU6
- Omfattning
- ändr. 8 §
- Ikraftträder
- 2022-01-01
Lag (2022:322) om ändring i lagen (2000:1225) om straff för smuggling
- Förarbeten
- Rskr. 2021/22:243, Prop. 2021/22:119, Bet. 2021/22:JuU15
- Omfattning
- ändr. 1, 26 §§, rubr. närmast före 26 §; nya 26 a, 29 a §§, rubr. närmast före 29 a §
- Ikraftträder
- 2022-06-01
Lag (2022:672) om ändring i lagen (2000:1225) om straff för smuggling
- Förarbeten
- Rskr. 2021/22:324, Prop. 2021/22:133, Bet. 2021/22:JuU31
- Omfattning
- ändr. 1 §
- Ikraftträder
- 2022-07-01
Lag (2022:1484) om ändring i lagen (2000:1225) om straff för smuggling
- Förarbeten
- Rskr. 2022/23:5, Prop. 2021/22:256, Bet. 2022/23:SkU5
- Omfattning
- ändr. 1 §
- Ikraftträder
- 2023-02-13
Lag (2022:1777) om ändring i lagen (2022:1484) om ändring i lagen (2000:1225) om straff för smuggling
- Förarbeten
- Rskr. 2022/23:51, Prop. 2022/23:17, Bet. 2022/23:FiU1
- Omfattning
- ändr. 1 § i 2022:1484
Lag (2023:259) om ändring i lagen (2000:1225) om straff för smuggling
- Förarbeten
- Rskr. 2022/23:179, Prop. 2022/23:53, Bet. 2022/23:JuU8
- Omfattning
- ändr. 35 §
- Ikraftträder
- 2023-07-01
Lag (2023:873) om ändring i lagen (2000:1225) om straff för smuggling
- Förarbeten
- Rskr. 2023/24:84, Prop. 2023/24:33, Bet. 2023/24:JuU4
- Omfattning
- ändr. 6 a, 6 b §§
- Ikraftträder
- 2024-01-01
Lag (2024:739) om ändring i lagen (2000:1225) om straff för smuggling
- Förarbeten
- Rskr. 2024/25:8, Prop. 2023/24:132, Bet. 2024/25:SkU2
- Omfattning
- upph. 1 a, 19, 20, 20 a, 21, 21 a, 21 b, 21 c, 22, 23, 25, 25 a, 26, 26 a, 27, 28, 29, 29 a, 30, 32, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 §§, rubr. närmast efter 18 §, rubr. närmast före 19, 21, 22, 25 a, 26, 27, 29 a, 30, 34 §§; nuvarande 24, 31, 33 §§ betecknas 19, 20, 21 §§; ändr. 1, 2, 3, 7, den nya 19 §§, rubr. närmast före 20 §; ny 22 §
- Ikraftträder
- 2024-11-07
Lag (2024:842) om ändring i lagen (2000:1225) om straff för smuggling
- Förarbeten
- Rskr. 2024/25:9, Prop. 2023/24:144, Bet. 2024/25:JuU3
- Omfattning
- ändr. 16, 17, 19, 20, 21 §§, rubr. närmast före 16 §
- Ikraftträder
- 2024-11-08