En förutsättning för att köparen skulle få köpa en mobiltelefon till ett förmånligt pris var att köparen samtidigt tecknade ett mobiltelefonabonnemang. Köpet av mobiltelefonen hävdes. Köparen har då ansetts ha rätt till ersättning för outnyttjad samtalspott.
Bottenplattan på en espressoapparat fick en rostskada eftersom den inte tålde vatten. Apparaten har ansetts vara behäftad med ett väsentligt fel som berättigade köparen att häva köpet.
Vid en tandskada på ett barn ersattes tandvårdskostnaderna ur den allmänna tandvårdsförsäkringen. Eftersom någon fordring inte hade uppkommit tidigare, riktades anspråk mot det egna försäkringsbolaget avseende ersättning för slutbehandling först sex år efter skadetillfället. Anspråket ansågs inte vara preskriberat.
Ett avtal som en konsument har träffat när hon var psykiskt sjuk har förklarats ogiltigt (lagen, 1924:323, om verkan av avtal, som slutits under påverkan av en psykisk störning)
Ändrade avtalsvillkor föranledda av tekniska förändringar som innebar inskränkningar av ett mobiltelefonsystems användningsområde har inte ansetts oskäliga.
En stegvis felsökning vid reparation av en bil leder i allmänhet till att kostnaderna för konsumenten bli lägre än om omfattande reparationer utförs omedelbart. Enbart det förhållande att felsökningen har skett stegvis innebär därför inte att en reparation inte har utförts fackmässigt.
En researrangör har ansetts ansvara för att hotellområdet är säkert. En resenär som skadade sig på området fick ersättning för att resan blev förstörd (16 § paketreselagen).
En researrangör ställde in en bokad paketresa. Resenärerna som varken underrättades om detta eller erbjöds någon likvärdig resa, har ansetts berättigade till ersättning.
Vid ett transportuppdrag skadades viss egendom. Transportföretaget som var ersättningsskyldigt för skadan har inte ansetts ha rätt att utan stöd i avtalsvillkor överta äganderätten till den ersatta egendomen.
Den som från en konsument tar emot och genomför order att sälja värdepapper är skyldig att säkerställa att en och samma värdepapperspost inte kan säljas två gånger.
En person som köpte en begagnad bil ansågs inte ha varit vårdslös när han inte hade upptäckt att vissa elkablar som förorsakade en skada på bilen inte var fackmannamässigt monterade. Någon grund för att sätta ned försäkringsersättningen ur motorfordonsförsäkringen ansågs därför inte föreligga.
Vid anmälan om byte av elleverantör har det ansetts åligga den nuvarande leverantören att, om uppgifterna i anmälan ansågs vara ofullständiga, kontrollera dessa med den övertagande elleverantören.
Om en fastighetsägare inte kan visa att han inte kunde förhindra en skadan är han ersättningsskyldig för hyresgästs skada som beror på att fastighetsägaren har brustit i sin underhålls- och kontrollskyldighet.
En mobiltelefonoperatör informerade om en avgiftshöjning genom ett pressmeddelande och information på bolagets hemsida på Internet. Detta ansågs inte tillräckligt för att uppfylla kraven enligt abonnemangsvillkoren att sådan information skall göras allmänt tillgänglig. Grupptalan.
På grund av bilens skick och att den endast hade kunnat användas under en månad gjordes vid hävning av köpet inte något nyttoavdrag (44 § konsumentköplagen).
För personbil skall inte längre uppgift om årsmodell registreras. En ny bil som såldes med missvisande uppgift om årsmodell ansågs inte vara behäftad med fel.
En ny bil hade körts endast några månader varvid stenskott hade förorsakat ca 100 skador på motorhuven vilka hade lett till rostangrepp. Billack skall vara av sådan kvalitet att så omfattande skador inte uppkommer. Eftersom säljaren inte hade visat att skadorna berodde på något annat ålades säljaren att avhjälpa felet.
Vid sakskada skall, när den skadade egendomen repareras, skadevållaren utge full ersättning för reparationskostnaden och något åldersavdrag skall inte göras.
En resenär fick en resekatalog genom en resebyrå och bokade utifrån uppgifterna i katalogen en resa genom resebyrån. Researrangören ansågs bunden av uppgifterna i katalogen trots att en ny katalog med ändrade uppgifter hade kommit ut.
Strikt ansvar gäller inte i förhållandet mellan ägaren till en hund och den som har tagit hand om den. För att skadeståndsansvar skall föreligga för ägaren måste ägaren anses ha varit vårdslös.
Vid köp av en sju år gammal personbil saknades utlovade utrustning i form av AC. Avhjälpande av felet genom att montera AC ansågs leda till en oskälig kostnad för säljaren. Köparen fick i stället ett prisavdrag.
Fråga om tillämpning av preskriptionsbestämmelsen i 29 § försäkringsavtalslagen. Försäkringsbolaget har bevisbördan för att försäkringstagaren måste ha insett att en fordran på försäkringsersättning på grund av invaliditet förelåg.
Enbart den omständigheten att den skadelidande råkar ut för en olyckshändelse medför inte att den treåriga preskriptionsfristen börjar löpa. Rätten till försäkringsersättning ansågs därför inte vara preskriberad (29 § försäkringsavtalslagen).
En konsument har enligt de allmänna leveransbestämmelserna för personbilar vid beställning av en bil rätt att inom fyra vardagar utan kostnad avbeställa bilen.
Efter en ansökan bekräftade försäkringsbolaget i försäkringsbrevet att en försäkring innefattade bl.a. efterlevandeskydd. Av de allmänna försäkringsvillkoren framgick däremot att utbetalningarna från försäkringen upphörde vid den försäkrades död. Oklarhet i fråga om avtalets innehåll bör i denna situation gå ut över försäkringsbolaget som är den avtalspart som har ansvaret för hur avtalet har utformats.