Ett erbjudande om öppet köp under vissa förutsättningar inskränker inte köparens rätt att åberopa fel i varan enligt konsumentköplagens regler. En köpare har följaktligen ansetts ha rätt att häva ett köp och få tillbaka hela köpeskillingen, trots att varans originalförpackning inte fanns i behåll.
Bestämmelserna i skuldebrevslagen har tillämpats analogt på ett presentkort som angav att innehavaren hade rätt att ta ut varor till ett angivet belopp i affärer som ingick i en köpmannaförening.
Vid köp av en kurs har det ansetts böra föreligga en principiell rätt för konsumenten att avbeställa eller avbryta kursen oavsett omfattningen av denna. I sådant fall bör dock husgivaren ha rätt till skälig ersättning för administrationskostnader och de kursbrev som mottagits och utnyttjats. Avgörande 1993-01-11; 92- 1548
På s.k. Miljonkonto i bank har p.g.a. fel på bankens sida tagits ut ett belopp. Till följd härav har kontohavarna inte med detta belopp deltagit i utlottningen av vinster på Miljonkontolotteriet; fråga om omfattningen av bankens skyldighet att ersätta den skada som härigenom uppstått för kontohavarna.
Fråga om ersättning för personskada som uppkommit när en dam halkat på en osandad trottoar. Försäkringsbolaget har ansetts ha bevisbördan för att tillräckliga åtgärder vidtagits för att förhindra olyckan.
Ett kabel-TV-bolag har ansetts ansvarigt för att mottagningen av erbjudet programutbud är tillfredsställande även om grundorsaken till felet funnits hos fastighetens centralantennsystem. En abonnent bör därför har rätt att häva abonnemangsavtalet om bildkvaliteten har varit dålig.
Då abonnemangsavtal avseende kabel-TV inte har innehållit något förbehåll för oförutsedda kostnadsökningar, t.ex. skatter, har Kabel-TV-bolag inte ansetts ha rätt att kräva ersättning för mervärdesskatt på avtalad anslutningsavgift som inte innefattat sådan skatt.
En lambdasond i en bilmotor gick sönder. Fråga om tillverkarens ansvar enligt bilavgaslagen med hänsyn dels till att bristen inte hade upptäckts vid en myndighetskontroll, dels till att bilen inte genomgått föreskriven underhållsservice.
I två ärenden (I och II) har det slagits fast att det åligger en bank som vill höja en s k rörlig ränta att visa att förutsättningarna för detta enligt villkoren i kreditavtalet är uppfyllda. Då en bank inte ansetts ha gjort detta, har banken följaktligen inte ansetts ha rätt att ändra räntan. och 92-4204
I två ärenden (I och II) har det slagits fast att det åligger en bank som vill höja en s k rörlig ränta att visa att förutsättningarna för detta enligt villkoren i kreditavtalet är uppfyllda. Då en bank inte ansetts ha gjort detta, har banken följaktligen inte ansetts ha rätt att ändra räntan. och 92-4204
I avsaknad av varudeklaration har uppgifter från en köpare av en begagnad bil, om att ett fel förelegat redan vid köpet, förutsatts vara riktiga och säljaren har därför ansetts betalningsskyldig för uppkommen reparationskostnad.
K innehade vid den aktuella tiden ett betalkort hos kontokortföretaget E. För kontot gällde kontobestämmelser av innebörd bl a att den för kortet gällande personliga koden inte fick avslöjas för någon och att koden skulle förvaras och hanteras på visst sätt.
Reparation av båtmotor. Fråga dels om vad som konsumenten hade beställt, dels om näringsidkarens skyldighet att i vissa fall avråda konsumenten från att låta utföra tjänsten.
I villkoren för ett lån angavs att räntan skulle "beräknas efter den räntesats och enligt de grunder som långivaren vid varje tid tillämpar för kredit av detta slag". Villkoret har ansetts oskäligt i ett konsumentförhållande och lämnas utan avseende (36 § AvtL). Frågan om den uttagna räntan kunde godtas har därefter prövats med stöd av allmänna rättsprinciper.
Tyget på en barnvagn har blekts på grund av otillfredsställande färghärdighet. Felet har ej ansetts böra föranleda hävning av köpet eller omleverans utan enbart ett prisavdrag.
I villkoren för ett s k falskt annuitetslån angavs att banken fick höja månadsbeloppet om räntan höjdes för att lånet skulle bli löst i föreskriven tid. Då banken försummat att göra detta har banken inte ansetts ha rätt att kompensera sig genom att förlänga kredittiden eller höja enbart det sista månadsbeloppet.
En konsument har ansetts ha rätt att avbryta en påbörjad kurs, om kursgivaren får full ersättning för den del av kursen som konsumenten tagit del av och skälig ersättning för administrationskostnader avseende den inte utnyttjade delen av kursen (jfr 37 och 41 §§ konsumentköplagen samt 42-44 §§ konsumenttjänstlagen) Avgörande: 1993-03-26; 92-4694
En far som hjälpt sin dotter att flytta hemifrån och som därvid skadat en bokhylla har inte ansetts vara att likställa med en arbetstagare. Ersättning för bokhyllan borde därför kunna utgå ur hemförsäkringens ansvarsmoment (jfr ref 17 och 22 i ARN:s årsbok 1986/87). Avgörande: 1993-05-25; 92-4991
Fel på tvättmaskin. EHL-garantier kan inte åberopas av säljaren för att undvika ansvar för s. k. ursprungliga fel som reklameras inom två år från leveransen. - Fråga också om beviskravet vid tekniska fel. Avgörande 1993-05-19 92-5239
År 1991 upptäcktes att en värmepanna, som hade köpts och installerats av samma bolag 1988, läckte och pannan fick bytas ut. Konsumenttjänstlagen har ansetts tillämplig på rättsför- hållandet mellan fastighetsägaren och bolaget. Vidare har den 10- åriga reklamationsfristen ansetts gälla för en dylik installation av värmepanna. Fråga även om bevisbördan för att felet uppkommit vid installationen (jfr NJA 1991 s. 481).
Under en utlandsresa lyckades en konsument inte få ut pengar från bankomater med hjälp av sitt kreditkort trots att detta enligt uppgift skulle vara möjligt. Fråga om den kortutfärdande bankens ansvar för det inträffade.
Annuitetslån. Då en bank har underlåtit att utnyttja möjligheten enligt villkoren att höja annuitetsbeloppet vid räntehöjningar har banken inte ansetts ha rätt att i efterhand kompensera sig härför.
Beslutet att låta kronan flyta fritt har inte ansetts utgöra en officiellt beslutad devalvering. Det har därför inte förelegat förutsättningar enligt Allmänna resevillkoren för att höja priset bara några dagar före avresan.
En väska såldes som skinnväska trots att dess utsida var av plast och endast det inre skiktet av skinn. Tillräckliga skäl för hävning av köpet har ansetts föreligga.
När en konsument köpt en fastighet av det bolag som uppfört huset på entreprenad, har nämnden ansetts sig behörig att pröva en tvist mellan parterna om ett fel i fastigheten (jfr 2 § 1.i insruktionen för nämnden).
En marknadsföringskampanj om s.k. snögaranti har haft vissa brister! På grund härav och då bevisbördan för att kunderna har fått del av förutsättningarna för erbjudandet har ansetts åvila säljaren, har en kund, trots att han inte uppfyllde kampanjförutsättningarna, ansetts ha rätt till förannonserbjudandet.
På bokningsbekräftelse fanns reservation för eventuella oförutsedda prisändringar. Då reservationen inte närmare preciserade förutsättningarna för prishöjningar, har researrangören inte ansetts kunna ta ut tillägg för valutakursändringar.
Vid hävning av ett köp av en personbil har nämnden ex officio beaktat såväl konsumentens rätt till ränta på köpeskillingen som den nytta som konsumenten haft av bilen (44 § konsumentköplagen, prop. 1989/90:89 s. 159 f).
Ersättning för ideell skada har medgivits när en person felaktigt varit registrerad för betalningsanmärkning (21 § kreditupp- lysningslagen 1973:1173).
Sedan en person brutit upp dörren till ett källarförråd, har egendom i förrådet stulits av en annan person. Fråga om skadan kunde ersättas ur en hemförsäkrings stöldmoment.
Ett klädesplagg har på grund av ett fel sålts till nedsatt pris. En konsument har ansetts ha rätt att häva köpet, eftersom informationen om skälet till prisnedsättningen varit otillräcklig och felet inte kunde upptäckas vid köpet.
En bank har inte ansetts ha rätt att ta ut en undersökningsavgift när en bankkund gjort gällande att ett uttag påförts hans konto trots att bankomaten inte fungerade vid tillfället.
Vid hävning av ett bilköp har det bl.a. på grund av de besvär som drabbat köparen ansetts att avdrag för nytta inte skall göras vid återbetalning av köpeskillingen.
Då skötselråd saknats i ett par kostymbyxor (skötselrådet - kemtvätt - satt i kavajen) och byxorna krympt vid vattentvätt, har varan ansetts felaktig. Avgörande 1993-09-10, 93-2343
Bevisbörda och beviskrav. En konsument anmärkte på kalluftsdrag i en bil med nybilsgaranti och åberopade bl.a. ett protokoll från Svensk Bilprovning. Då säljaren inte hade förebringat någon motbevisning ansågs draget som ett fel i köprättslig bemärkelse.
Fråga om reklamation av bristfällig service på en bil hade skett inom skälig tid. Fråga också om betydelsen av att verkstaden inte hade beretts tillfälle att själv åtgärda felet (17 § och 20 § andra stycket konsumenttjänstlagen).
Ett kontokort som förvarades i en väska i en låst bil stals medan konsumenten lämnade sitt barn på dagis. Konsumenten har i detta fall inte ansetts ha förlorat kortet genom grov oaktsamhet (jfr 34 § konsumentkreditlagen 1992:830).
Sedan en resenär fyra dagar före avresan fått besked om att hon måste betala enkelrumstillägg, har fråga uppkommit om researrangören kunnat höja priset för resan vid detta tillfälle (11 § lagen om paketresor).
I en annons utbjöds en resa till ett rabatterat pris. Då erbjudandet inte var begränsat och det fanns platser kvar, borde en resenär, som bokade plats två dagar senare, ha fått köpa resan för det rabatterade priset.
Nämnden avvisade ett ärende med hänvisning till den s.k. värdegränsen. Varken den omständigheten att konsumenten inte kände till denna beloppsgräns eller att han senare ändrade sitt yrkande så att det som begärdes översteg gränsen har utgjort skäl för omprövning av avvisningsbeslutet. Avgörande 1993-08-16, 93-4135