Förvaltningslag (2017:900)
(FL)
- Departement
- Justitiedepartementet L6
- Utfärdad
- 2017-09-28
- Ändring införd
- SFS 2017:900 i lydelse enligt SFS 2019:981
- Ikraft
- 2018-07-01
- Upphäver
- Förvaltningslag (1986:223)
- Källa
- Regeringskansliets rättsdatabaser
- Senast hämtad
Lagens tillämpningsområde
Lagen gäller i förvaltningsverksamhet
1 § Denna lag gäller för handläggning av ärenden hos förvaltningsmyndigheterna och handläggning av förvaltningsärenden hos domstolarna.
Bestämmelserna i 5–8 §§ om grunderna för god förvaltning gäller även i annan förvaltningsverksamhet hos förvaltningsmyndigheter och domstolar.
Undantag för kommunala ärenden där besluten kan laglighetsprövas
/Upphör att gälla U: 2020-01-01/
2 § Vid handläggning av sådana ärenden hos myndigheter i kommuner och landsting där besluten kan laglighetsprövas genom att överklagas enligt 13 kap.kommunallagen (2017:725) tillämpas inte 9 § andra stycket, 10–12, 16–20 och 23–49 §§.
/Träder i kraft I: 2020-01-01/
2 § Vid handläggning av sådana ärenden hos myndigheter i kommuner och regioner där besluten kan laglighetsprövas genom att överklagas enligt 13 kap.kommunallagen (2017:725) tillämpas inte 9 § andra stycket, 10-12, 16-20 och 23-49 §§. Lag (2019:981).
Undantag för brottsbekämpande verksamhet
3 § I brottsbekämpande verksamhet hos Kustbevakningen, Polismyndigheten, Skatteverket, Säkerhetspolisen, Tullverket eller en åklagarmyndighet tillämpas inte 9 § andra stycket och 10–49 §§.
Avvikande bestämmelser i andra lagar eller i förordningar
4 § Om en annan lag eller en förordning innehåller någon bestämmelse som avviker från denna lag, tillämpas den bestämmelsen.
Grunderna för god förvaltning
Legalitet, objektivitet och proportionalitet
5 § En myndighet får endast vidta åtgärder som har stöd i rättsordningen.
I sin verksamhet ska myndigheten vara saklig och opartisk.
Myndigheten får ingripa i ett enskilt intresse endast om åtgärden kan antas leda till det avsedda resultatet. Åtgärden får aldrig vara mer långtgående än vad som behövs och får vidtas endast om det avsedda resultatet står i rimligt förhållande till de olägenheter som kan antas uppstå för den som åtgärden riktas mot.
Service
6 § En myndighet ska se till att kontakterna med enskilda blir smidiga och enkla.
Myndigheten ska lämna den enskilde sådan hjälp att han eller hon kan ta till vara sina intressen. Hjälpen ska ges i den utsträckning som är lämplig med hänsyn till frågans art, den enskildes behov av hjälp och myndighetens verksamhet. Den ska ges utan onödigt dröjsmål.
Tillgänglighet
7 § En myndighet ska vara tillgänglig för kontakter med enskilda och informera allmänheten om hur och när sådana kan tas.
Myndigheten ska vidta de åtgärder i fråga om tillgänglighet som behövs för att den ska kunna uppfylla sina skyldigheter gentemot allmänheten enligt 2 kap.tryckfrihetsförordningen om rätten att ta del av allmänna handlingar.
- 13 § Förordning (2003:234) om tiden för tillhandahållande av domar och beslut, m.m.
- 20a § 2 st /Rubriken upphör att gälla U:2020-01-01/ Förordning (1998:1218) med instruktion för Svenska institutet i Alexandria /Rubriken träder i kraft I:2020-01-01/ Förordning (1998:1218) med instruktion för Svenska dialoginstitutet för Mellanöstern och Nordafrika
Samverkan
8 § En myndighet ska inom sitt verksamhetsområde samverka med andra myndigheter.
En myndighet ska i rimlig utsträckning hjälpa den enskilde genom att själv inhämta upplysningar eller yttranden från andra myndigheter.
Allmänna krav på handläggningen av ärenden
Utgångspunkter för handläggningen
9 § Ett ärende ska handläggas så enkelt, snabbt och kostnadseffektivt som möjligt utan att rättssäkerheten eftersätts.
Handläggningen ska vara skriftlig. Myndigheten får dock besluta att handläggningen helt eller delvis ska vara muntlig, om det inte är olämpligt.
- MIG 2019:21:En ansökan om uppehållstillstånd grundad på anknytning kan avslås på grund av att försörjningskravet inte är uppfyllt, trots att en identitets- och anknytningsutredning inte har gjorts. Detta förutsätter att det är möjligt att ta ställning till om ett avslagsbeslut skulle strida mot ett svenskt konventionsåtagande.
Partsinsyn
10 § Den som är part i ett ärende har rätt att ta del av allt material som har tillförts ärendet. Rätten att ta del av uppgifter gäller med de begränsningar som följer av 10 kap. 3 § offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).
Åtgärder om handläggningen försenas
11 § Om en myndighet bedömer att avgörandet i ett ärende som har inletts av en enskild part kommer att bli väsentligt försenat, ska myndigheten underrätta parten om detta. I en sådan underrättelse ska myndigheten redovisa anledningen till förseningen.
12 § Om ett ärende som har inletts av en enskild part inte har avgjorts i första instans senast inom sex månader, får parten skriftligen begära att myndigheten ska avgöra ärendet. Myndigheten ska inom fyra veckor från den dag då en sådan begäran kom in antingen avgöra ärendet eller i ett särskilt beslut avslå begäran.
Ett beslut enligt första stycket att avslå en begäran om att ärendet ska avgöras får överklagas till den domstol eller förvaltningsmyndighet som är behörig att pröva ett överklagande av avgörandet i ärendet.
Myndighetens prövning enligt första stycket får begäras av parten vid ett tillfälle under ärendets handläggning.
- RH 2019:36:Hyresnämndsmål. Hyresvärden yrkade att en hyresnämnd skulle föreläggas att handlägga ett ärende gällande godkännande av förbättringsarbeten med förtur och avgöra ärendet inom den tid som hovrätten fann skälig. Hovrätten konstaterade att hyresnämnderna är myndigheter med domstolsliknande funktioner, vilket innebär att förvaltningslagen (2017:900) gäller vid handläggningen av ärenden i nämnderna i tillämpliga delar. Hovrätten konstaterade vidare att nämndernas domstolsliknande funktion innebär att nämnderna i praktiken saknar möjlighet att uppfylla kravet i 12 § förvaltningslagen om att ett ärende ska avgöras inom fyra veckor. Hovrätten fann emellertid att förutsättningarna i ärendet var sådana att handläggningen borde prioriteras och förelade hyresnämnden att snarast möjligt avgöra ärendet.
- MIG 2019:20:Åtgärder som ett offentligt biträde vidtar för att överklaga Migrationsverkets avslagsbeslut i ett ärende om snabb handläggning enligt 12 § förvaltningslagen har ett sådant samband med den rättsliga angelägenheten i vilken biträdet är förordnad att de ingår i uppdraget.
Tolkning och översättning
13 § En myndighet ska använda tolk och se till att översätta handlingar om det behövs för att den enskilde ska kunna ta till vara sin rätt när myndigheten har kontakt med någon som inte behärskar svenska.
En myndighet ska under samma förutsättningar använda tolk och göra innehållet i handlingar tillgängligt när den har kontakt med någon som har en funktionsnedsättning som allvarligt begränsar förmågan att se, höra eller tala.
Ombud och biträde
14 § Den som är part i ett ärende får som ombud eller biträde anlita någon som är lämplig för uppdraget. Den som anlitar ombud ska dock medverka personligen om myndigheten begär det.
Om ett ombud eller biträde bedöms vara olämplig för sitt uppdrag får myndigheten besluta att han eller hon inte längre får medverka i ärendet.
15 § En myndighet får begära att ett ombud ska styrka sin behörighet genom en skriftlig eller muntlig fullmakt. En sådan fullmakt ska innehålla uppgift om ombudets namn och uppdragets omfattning. Om ombudet får sätta någon annan i sitt ställe, ska även detta framgå av fullmakten.
Om ett ombud inte följer en begäran om att styrka sin behörighet genom en fullmakt, får myndigheten besluta ett föreläggande om samma sak. Ett sådant föreläggande får riktas till ombudet eller parten.
Om en handling som inleder ett ärende har skrivits under av ett ombud, ska det i föreläggandet anges att följden av att det inte följs kan bli att framställningen inte tas upp till prövning.
Jäv
16 § Den som för en myndighets räkning tar del i handläggningen på ett sätt som kan påverka myndighetens beslut i ärendet är jävig om
- han eller hon eller någon närstående är part i ärendet eller annars kan antas bli påverkad av beslutet i en inte oväsentlig utsträckning,
- han eller hon eller någon närstående är eller har varit ställföreträdare eller ombud för en part i ärendet eller för någon annan som kan antas bli påverkad av beslutet i en inte oväsentlig utsträckning,
- han eller hon har medverkat i den slutliga handläggningen av ett ärende hos en annan myndighet och till följd av detta redan har tagit ställning till frågor som myndigheten ska pröva i egenskap av överordnad instans, eller
- det finns någon annan särskild omständighet som gör att hans eller hennes opartiskhet i ärendet kan ifrågasättas.
Om det är uppenbart att frågan om opartiskhet saknar betydelse, ska myndigheten bortse från jäv.
- 2 §
- 29 kap. 10 § 2 st Skollag (2010:800)
- 13 kap. 16 § Lag (2007:528) om värdepappersmarknaden
- 7 kap. 26 § Konkurslag (1987:672)
- 3 § Lag (2005:225) om rättsintyg i anledning av brott
- 8 § Lag (2002:1022) om revision av statlig verksamhet m.m.
- 4 § Lag (2007:459) om strukturfondspartnerskap
- 5 § 2 st Lag (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård
- 3 § Lag (2010:536) om valfrihet hos Arbetsförmedlingen
17 § Den som är jävig får inte ta del i handläggningen av ärendet och inte heller närvara när ärendet avgörs. Han eller hon får dock utföra sådana uppgifter som inte någon annan kan utföra utan att handläggningen försenas avsevärt.
18 § Den som känner till en omständighet som kan antas göra honom eller henne jävig ska omedelbart anmäla detta till myndigheten.
En myndighet ska pröva en jävsfråga så snart som möjligt.
Den som jävet gäller får ta del i prövningen av jävsfrågan endast om det krävs för att myndigheten ska vara beslutsför och någon ersättare inte kan kallas in utan att prövningen försenas avsevärt.
Hur ärenden inleds och åtgärder när handlingar ges in
Framställningar från enskilda
19 § En enskild kan inleda ett ärende hos en myndighet genom en ansökan, anmälan eller annan framställning. Framställningen ska innehålla uppgifter om den enskildes identitet och den information som behövs för att myndigheten ska kunna komma i kontakt med honom eller henne.
Det ska framgå av framställningen vad ärendet gäller och vad den enskilde vill att myndigheten ska göra. Det ska också framgå vilka omständigheter som ligger till grund för den enskildes begäran, om det inte är uppenbart obehövligt.
Åtgärder för att rätta till brister i en framställning
20 § Om en framställning är ofullständig eller oklar ska en myndighet i första hand hjälpa den enskilde till rätta inom ramen för sin allmänna serviceskyldighet enligt 6 § andra stycket.
En myndighet får besluta att förelägga den enskilde att avhjälpa en brist som finns kvar, om bristen medför att framställningen inte kan läggas till grund för en prövning i sak. I föreläggandet ska det anges att följden av att det inte följs kan bli att framställningen inte tas upp till prövning.
Bekräftelse av handlingar
21 § En handling ska bekräftas av avsändaren om myndigheten anser att det behövs.
Hur ankomstdagen för handlingar bestäms
22 § En handling har kommit in till en myndighet den dag som handlingen når myndigheten eller en behörig befattningshavare.
Om en handling genom en postförsändelse eller en avi om en betald postförsändelse som innehåller handlingen har nått en myndighet eller behörig befattningshavare en viss dag, ska handlingen dock anses ha kommit in närmast föregående arbetsdag, om det inte framstår som osannolikt att handlingen eller avin redan den föregående arbetsdagen skilts av för myndigheten på ett postkontor.
En handling som finns i en myndighets postlåda när myndigheten tömmer den första gången en viss dag ska anses ha kommit in närmast föregående arbetsdag.
Beredning av ärenden
Utredningsansvaret
23 § En myndighet ska se till att ett ärende blir utrett i den omfattning som dess beskaffenhet kräver.
En enskild part som inleder ett ärende ska medverka genom att så långt som möjligt ge in den utredning som parten vill åberopa till stöd för sin framställning.
Om det behövs ska myndigheten genom frågor och påpekanden verka för att parten förtydligar eller kompletterar framställningen.
- HFD 2019:66:En anmälan från en läkare där det endast anges att en patient av medicinska skäl är olämplig att inneha skjutvapen har ansetts utgöra ett tillräckligt underlag för ett beslut att omhänderta patientens skjutvapen.
- MIG 2019:14:Inom ramen för bedömningen av en asylsökandens skyddsbehov kan även frågan om det finns en säker resväg till hemorten eller annan säker plats i hemlandet aktualiseras. Denna prövning måste göras med beaktande av den sökandes individuella omständigheter samt aktuell och relevant landinformation.
När får man lämna uppgifter muntligt?
24 § Om en enskild part vill lämna uppgifter muntligt i ett ärende ska myndigheten ge parten tillfälle till det, om det inte framstår som obehövligt. Myndigheten bestämmer hur detta ska ske.
Kommunikation
25 § Innan en myndighet fattar ett beslut i ett ärende ska den, om det inte är uppenbart obehövligt, underrätta den som är part om allt material av betydelse för beslutet och ge parten tillfälle att inom en bestämd tid yttra sig över materialet. Myndigheten får dock avstå från sådan kommunikation, om
- ärendet gäller anställning av någon och det inte är fråga om prövning i högre instans efter överklagande,
- det kan befaras att det annars skulle bli avsevärt svårare att genomföra beslutet, eller
- ett väsentligt allmänt eller enskilt intresse kräver att beslutet meddelas omedelbart.
Myndigheten bestämmer hur underrättelse ska ske. Underrättelse får ske genom delgivning.
Underrättelseskyldigheten gäller med de begränsningar som följer av 10 kap. 3 § offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).
- MÖD 2020:7:Kommunicering med sakägare inför återförvisning av mål om bygglov ----- Mark- och miljödomstolen har upphävt en byggnadsnämnds beslut att avslå en ansökan om bygglov och återförvisat ärendet till nämnden för fortsatt handläggning. Domen föregicks inte av kommunicering med berörda sakägare. MÖD har, till skillnad från vad som varit fallet i tidigare avgöranden, bedömt att den underlåtna kommuniceringen inte innefattar ett grovt rättegångsfel enligt 50 kap. 26 § rättegångsbalken.
- 19 kap. 4 § 1 st 4 p Miljöbalk (1998:808)
- 29 kap. 10 § 3 st 1 p, 29 kap. 10 § 3 st 2 p Skollag (2010:800)
- 3 § 2 st Förordning (2013:850) om EU-miljömärket
- 1 kap. 4a § Högskoleförordning (1993:100)
- 11 kap. 8 § 2 st, 11 kap. 9 § Socialtjänstlag (2001:453)
- 13 kap. 9 § Utlänningslag (2005:716)
- 35 § Patentkungörelse (1967:838)
- 20 § Förordning (2003:396) om elektronisk kommunikation
- 1a § 2 st Lag (1974:226) om prisreglering på fiskets område
- 6a § Förordning (2002:760) om uppdragsutbildning vid universitet och högskolor
- 4a § /Rubriken upphör att gälla U:2019-07-01/ Förordning (2007:223) om uppdragsutbildning för fortbildning av lärare och viss annan personal /Rubriken träder i kraft I:2019-07-01/ Förordning (2007:223) om uppdragsutbildning för fortbildning av lärare och förskollärare
- 5 § 2 st Lag (2011:111) om förstörande av vissa hälsofarliga missbrukssubstanser
- 1 kap. 2 § Förordning (1995:238) om totalförsvarsplikt
- 13 kap. 7 § Radio- och tv-lag (2010:696)
- 8 kap. 10 § Lag (1980:424) om åtgärder mot förorening från fartyg
- 7 kap. 5 § 1 st 1 p Barlastvattenlag (2009:1165)
- 22 § 2 st Lag (2009:1289) om prissättningsbesked vid internationella transaktioner
- 1a § Förordning (2015:613) om militär grundutbildning
- 6a § Hemvärnsförordning (1997:146)
- 22 § Officersförordning (2007:1268)
Remiss
26 § En myndighet kan inom ramen för sitt utredningsansvar enligt 23 § begära ett yttrande från en annan myndighet eller från någon enskild (remiss).
Om en myndighet behöver inhämta yttranden från flera ska det göras samtidigt, om inte ett annat tillvägagångssätt framstår som lämpligare.
Det ska framgå av remissen vad yttrandet ska avse och när det senast ska ha kommit in till myndigheten.
Dokumentation av uppgifter
27 § En myndighet som får uppgifter på något annat sätt än genom en handling ska snarast dokumentera dem, om de kan ha betydelse för ett beslut i ärendet. Det ska framgå av dokumentationen när den har gjorts och av vem.
- RH 2018:8:Fråga om bestämmelsen om omprövning i förvaltningslagen gäller i ett skuldsaneringsärende hos Kronofogdemyndigheten.
Myndighetens beslut
Hur beslut fattas
28 § Ett beslut kan fattas av en befattningshavare ensam eller av flera gemensamt eller automatiserat. Vid den slutliga handläggningen kan föredragande och andra befattningshavare medverka utan att delta i avgörandet.
När flera ska fatta beslut gemensamt och de inte kan enas, ska ordföranden presentera de olika förslag till beslut som har förts fram. Varje förslag ska presenteras så att det kan besvaras med antingen ja eller nej.
När de som deltar i avgörandet har fått ta ställning till förslagen, meddelar ordföranden vad som enligt hans eller hennes uppfattning har beslutats. Detta blir beslutet, om inte omröstning begärs.
Omröstning
29 § En omröstning ska genomföras öppet. Om det vid omröstningen finns fler än två förslag, ska man först avgöra vilket förslag som ska ställas mot det som ordföranden anser har beslutats.
Omröstningen avgörs genom enkel majoritet. Om det blir lika röstetal har ordföranden utslagsröst.
Varje ledamot som deltar i den slutliga handläggningen ska delta även i avgörandet. Ordföranden ska alltid rösta om det behövs för att ärendet ska kunna avgöras. Andra ledamöter behöver dock inte rösta för mer än ett förslag.
Reservation och avvikande mening
30 § När ett beslut fattas av flera gemensamt har den som deltar i avgörandet rätt att reservera sig mot beslutet genom att få en avvikande mening antecknad. Den som inte gör det ska anses ha ställt sig bakom beslutet.
Den som medverkar vid den slutliga handläggningen av ett ärende utan att delta i avgörandet har alltid rätt att få en avvikande mening antecknad.
En avvikande mening ska anmälas innan myndigheten expedierar beslutet eller på annat sätt gör det tillgängligt för utomstående. Om beslutet inte ska göras tillgängligt för utomstående, ska anmälan göras senast när beslutet får sin slutliga form.
Dokumentation av beslut
31 § För varje skriftligt beslut ska det finnas en handling som visar
- dagen för beslutet,
- vad beslutet innehåller,
- vem eller vilka som har fattat beslutet,
- vem eller vilka som har varit föredragande, och
- vem eller vilka som har medverkat vid den slutliga handläggningen utan att delta i avgörandet.
Motivering av beslut
32 § Ett beslut som kan antas påverka någons situation på ett inte obetydligt sätt ska innehålla en klargörande motivering, om det inte är uppenbart obehövligt. En sådan motivering ska innehålla uppgifter om vilka föreskrifter som har tillämpats och vilka omständigheter som har varit avgörande för myndighetens ställningstagande.
En motivering får helt eller delvis utelämnas, om
- beslutet gäller anställning av någon,
- ett väsentligt allmänt eller enskilt intresse kräver att beslutet meddelas omedelbart,
- det är nödvändigt med hänsyn till rikets säkerhet, skyddet för enskildas personliga eller ekonomiska förhållanden eller något annat jämförbart förhållande, eller
- beslutet gäller meddelande av föreskrifter som avses i 8 kap.regeringsformen.
Om motiveringen har utelämnats enligt andra stycket 1, 2 eller 3 ska myndigheten om möjligt ge en motivering i efterhand, om någon enskild begär det och det behövs för att han eller hon ska kunna ta till vara sin rätt.
- 29 kap. 10 § 3 st 2 p Skollag (2010:800)
- 1 kap. 4a § Högskoleförordning (1993:100)
- 12 kap. 21 § 2 st Lag (2016:1145) om offentlig upphandling
- 6a § Förordning (2002:760) om uppdragsutbildning vid universitet och högskolor
- 4a § /Rubriken upphör att gälla U:2019-07-01/ Förordning (2007:223) om uppdragsutbildning för fortbildning av lärare och viss annan personal /Rubriken träder i kraft I:2019-07-01/ Förordning (2007:223) om uppdragsutbildning för fortbildning av lärare och förskollärare
- 9 kap. 16 § Patientsäkerhetslag (2010:659)
- 5 § 2 st Lag (2011:111) om förstörande av vissa hälsofarliga missbrukssubstanser
- 12 kap. 20 § 2 st Lag (2016:1146) om upphandling inom försörjningssektorerna
- 1 kap. 2 § Förordning (1995:238) om totalförsvarsplikt
- 7 kap. 14 § Lag (2009:302) om verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård
- 14 § Förordning (2007:989) om avskiljande av studenter från högskoleutbildning
- 1a § Förordning (2015:613) om militär grundutbildning
- 6a § Hemvärnsförordning (1997:146)
- 22 § Officersförordning (2007:1268)
Underrättelse om innehållet i beslut och hur ett överklagande går till
33 § En myndighet som meddelar ett beslut i ett ärende ska så snart som möjligt underrätta den som är part om det fullständiga innehållet i beslutet, om det inte är uppenbart obehövligt.
Om parten får överklaga beslutet ska han eller hon även underrättas om hur det går till. Myndigheten ska samtidigt upplysa parten om avvikande meningar som har antecknats enligt 30 § eller enligt särskilda bestämmelser i någon annan författning. En underrättelse om hur man överklagar ska innehålla information om vilka krav som ställs på överklagandets form och innehåll och vad som gäller i fråga om ingivande och överklagandetid.
Myndigheten bestämmer hur underrättelsen ska ske. En underrättelse ska dock alltid vara skriftlig om en part begär det. Underrättelse får ske genom delgivning.
- MÖD 2020:13:Utdömande av vite ----- Mark- och miljööverdomstolen har – med avvikelse från tidigare praxis – bedömt att kravet på delgivning i 2 § fjärde stycket lagen (1985:206) om viten inte ska tillämpas för överinstansens avgörande rörande ett av adressaten överklagat vitesföreläggande som inte är mer ingripande för denne än det ursprungliga föreläggandet. (Se även M 751-19, M 2947-19 och P 11198-18.)
34 § Bestämmelserna i 33 § om underrättelse om innehållet i beslut och hur ett överklagande går till tillämpas också om någon som inte är part begär att få ta del av ett beslut som han eller hon får överklaga.
- 12 kap. 21 § 2 st Lag (2016:1145) om offentlig upphandling
- 9 kap. 16 § Patientsäkerhetslag (2010:659)
- 5 § 2 st Lag (2011:111) om förstörande av vissa hälsofarliga missbrukssubstanser
- 12 kap. 20 § 2 st Lag (2016:1146) om upphandling inom försörjningssektorerna
- 8 kap. 10 § Lag (1980:424) om åtgärder mot förorening från fartyg
- 7 kap. 14 § Lag (2009:302) om verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård
- 14 § Förordning (2007:989) om avskiljande av studenter från högskoleutbildning
När beslut får verkställas
35 § Ett beslut som får överklagas inom en viss tid får verkställas när överklagandetiden har gått ut, om beslutet inte har överklagats.
Ett beslut får alltid verkställas omedelbart, om
- beslutet gäller anställning av någon,
- beslutet gäller endast tillfälligt, eller
- kretsen av dem som har rätt att överklaga är så vid eller obestämd att det inte går att avgöra när överklagandetiden går ut.
En myndighet får även verkställa ett beslut omedelbart om ett väsentligt allmänt eller enskilt intresse kräver det. Myndigheten ska dock först noga överväga om det finns skäl att avvakta med att verkställa beslutet på grund av
- att beslutet medför mycket ingripande verkningar för någon enskild,
- att verkställigheten inte kan återgå om ett överklagande av beslutet leder till att det upphävs, eller
- någon annan omständighet.
Rättelse och ändring av beslut
Rättelse av skrivfel och liknande
36 § Ett beslut som innehåller en uppenbar felaktighet till följd av myndighetens eller någon annans skrivfel, räknefel eller något annat liknande förbiseende får rättas av den myndighet som har meddelat beslutet.
- MÖD 2020:18:Rättelse av detaljplan ----- Mark- och miljööverdomstolen har instämt i mark- och miljödomstolens bedömning att kommunfullmäktige kan tillämpa 36 § förvaltningslagen analogt för att rätta ett beslut att anta en detaljplan. Eftersom det inte rörde sig om en uppenbar felaktighet kunde beslutet inte rättas i detta fall.
- 19 kap. 22 § 3 st Jordabalk (1970:994)
- 113 kap. 22 §, 113 kap. 41 § Socialförsäkringsbalk (2010:110)
- 6 kap. 23 § Högskoleförordning (1993:100)
- 15 kap. 10 § Fastighetsbildningslag (1970:988)
- 26 § 2 st Lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter
- 15 § Förordning (2005:1095) om ärenden i arrendenämnd och hyresnämnd
- 4 kap. 1 § 3 st Vägtrafikskattelag (2006:227)
- 3a § Lag (2004:629) om trängselskatt
- 26 § Lag (2006:806) om provtagning på djur, m.m.
När en myndighet får ändra ett beslut
37 § En myndighet får ändra ett beslut som den har meddelat som första instans om den anser att beslutet är felaktigt på grund av att det har tillkommit nya omständigheter eller av någon annan anledning.
Ett beslut som till sin karaktär är gynnande för någon enskild part får dock ändras till den enskildes nackdel bara om
- det framgår av beslutet eller de föreskrifter som det har grundats på att beslutet under vissa förutsättningar får återkallas,
- tvingande säkerhetsskäl kräver att beslutet ändras omedelbart, eller
- felaktigheten beror på att parten har lämnat oriktiga eller vilseledande uppgifter.
- HFD 2019:63:Fråga om socialnämnden får avbryta en insats i form av vård i familjehem på den grunden att nämnden anser att det inte längre finns något behov av sådan vård.
- 19 kap. 26d § Jordabalk (1970:994)
- 2 kap. 15a § Sjölag (1994:1009)
- 12 § 3 st 2 p Lag (1995:1571) om insättningsgaranti
- 7 kap. 3 § Vägtrafikdataförordning (2019:382)
- 15 kap. 16 § Vallag (2005:837)
- 10 § Lag (1979:377) om registrering av båtar
- 6 § Lag (1996:981) om besöksinskränkningar vid viss tvångsvård
- 4 kap. 3 § Lag (2008:990) om företagshypotek
- 5 § 2 st Lag (2011:111) om förstörande av vissa hälsofarliga missbrukssubstanser
- 22 § 2 st Lag (1973:188) om arrendenämnder och hyresnämnder
- 13 kap. 3 § Förordning (2019:383) om fordons registrering och användning
- 38 § 4 st Lag (1955:227) om inskrivning av rätt till luftfartyg
När en myndighet ska ändra ett beslut
38 § En myndighet ska ändra ett beslut som den har meddelat som första instans om
- den anser att beslutet är uppenbart felaktigt i något väsentligt hänseende på grund av att det har tillkommit nya omständigheter eller av någon annan anledning, och
- beslutet kan ändras snabbt och enkelt och utan att det blir till nackdel för någon enskild part.
När en myndighet får ändra ett beslut som har överklagats
39 § Ett beslut som har överklagats får ändras av den myndighet som har meddelat det som första instans enbart i sådana fall som avses i 38 § och bara om överklagandet och övriga handlingar i ärendet ännu inte har överlämnats till den högre instans som ska pröva överklagandet.
- RK 2019:1:PTS skyldighetsbeslut har förenats med en förpliktelse beträffande vilka högsta priser för kostnaderna för samtrafiken i det fasta allmänna kommunikationsnätet som den förpliktade operatören får ta ut. De beslutade priserna uppfyller kravet på att vara kostnadsorienterade och de invändningar som en annan, icke-förpliktigad operatör, har haft på priserna har inte ansetts tillräckliga för att visa att PTS har använt felaktiga antaganden.
- 19 kap. 26d § Jordabalk (1970:994)
- 2 kap. 15a § Sjölag (1994:1009)
- 12 § 3 st 2 p Lag (1995:1571) om insättningsgaranti
- 7 kap. 3 § Vägtrafikdataförordning (2019:382)
- 26 § 2 st Lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter
- 15 kap. 16 § Vallag (2005:837)
- 10 § Lag (1979:377) om registrering av båtar
- 4 kap. 3 § Lag (2008:990) om företagshypotek
- 22 § 2 st Lag (1973:188) om arrendenämnder och hyresnämnder
- 4 kap. 1 § 3 st Vägtrafikskattelag (2006:227)
- 13 kap. 3 § Förordning (2019:383) om fordons registrering och användning
- 38 § 4 st Lag (1955:227) om inskrivning av rätt till luftfartyg
- 3a § Lag (2004:629) om trängselskatt
- 26 § Lag (2006:806) om provtagning på djur, m.m.
Överklagande
Till vilken myndighet överklagas beslut?
40 § Beslut överklagas till allmän förvaltningsdomstol.
Prövningstillstånd krävs vid överklagande till kammarrätten.
- 21 § Förordning (2018:199) om stöd för innovativt och hållbart byggande av bostäder
- 33 § Förordning (2018:1500) om stöd för åtgärder inom ramen för livsmedelsstrategin
- 11 § Förordning (2007:108) om lägenhetsregister
- 6 kap. 6 § Förordning (1994:1716) om fisket, vattenbruket och fiskerinäringen
- 18 § Förordning (2018:675) om miljökompensation för godstransporter på järnväg
- 21 § Förordning (2020:266) om statligt stöd för utbyggnad av bredbandsinfrastruktur
- 20 § Förordning (2020:265) om statsbidrag till vissa ideella organisationer med anledning av utbrottet av covid-19
- 1 kap. 50 § 2 st Förordning (2015:406) om stöd för landsbygdsutvecklingsåtgärder
- 40 § Förordning (2018:43) om stöd för nystartsjobb
- 55 § Förordning (2015:211) om statligt stöd till regionala investeringar
- 12 § Förordning (2001:770) om sjöfartsstöd
- 19 § Förordning (2016:398) om stöd till utemiljöer i vissa bostadsområden
- 7 kap. 4 § Taxitrafikförordning (2012:238)
- 7 kap. 9 § Förordning (2011:1108) om vuxenutbildning
- 12 kap. 1 § 2 st Förordning (1995:239) om förmåner till totalförsvarspliktiga
- 31 § Förordning (2013:1157) om stöd för yrkesintroduktionsanställningar
- 5 kap. 18 §, 6 kap. 12 § Förordning (2017:504) om internationellt polisiärt samarbete
- 41 § Förordning (2018:42) om särskilt anställningsstöd
- 17 § Förordning (2020:246) om statligt stöd för kulturevenemang som har ställts in eller skjutits upp med anledning av spridningen av sjukdomen covid-19
- 40 § 2 st Förordning (1994:1162) om skeppsmätning
- 12 § Förordning (1996:1357) om statlig ersättning för hälso- och sjukvård till asylsökande
- 8 kap. 1 § Förordning (2009:130) om yrkeshögskolan
- 12 kap. 3 § Högskoleförordning (1993:100)
- 8 § Förordning (1998:1355) om trafik med höghastighetsfartyg
- 20 § Förordning (2011:1480) om elcertifikat
- 36 § Förordning (2014:1374) om förvaltning av fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt
- 8 § Förordning (2018:154) om godkännande av Euresmedlemmar och Euressamarbetspartner
- 6 § Kungörelse (1969:123) om äktenskapscertifikat
- 28 § Förordning (2008:761) om statligt stöd till forskning och utveckling samt innovation inom energiområdet
- 11 kap. 5 § Förordning (2017:819) om ersättning till deltagare i arbetsmarknadspolitiska insatser
- 6 § Förordning (2012:509) om betygsrätt för viss utbildning vid internationella skolor
- 30 § Förordning (2016:989) om statsbidrag till film
- 15 § Förordning (2004:1169) om vägtransportledare
- 11 § Förordning (2003:564) om bidrag till åtgärder för en effektiv och miljöanpassad energiförsörjning
- 21 § Förordning (2020:237) om statligt stöd när vissa lokalhyresgäster fått rabatt på hyran
- 15 § Förordning (2010:853) om ursprungsgarantier för el
- 16 § Förordning (2009:938) om statligt stöd till åtgärder för produktion, distribution och användning av biogas och andra förnybara gaser
- 26 § Förordning (2019:201) om statligt stöd till lantbrukare som drabbats av torkan 2018
- 7 kap. 5 § Vägtrafikdataförordning (2019:382)
- 18 § Förordning (2011:1053) om statsbidrag för digitalisering av biografer
- 12 § Förordning (1997:1121) om farledsavgift
- 5 § Förordning (1991:93) om införande av OECD:s principer om god laboratoriesed
- 9 § Förordning (1970:340) om skolskjutsning
- 24 § Förordning (2015:552) om statsbidrag för upprustning av skollokaler och av utemiljöer vid skolor, förskolor och fritidshem
- 26 § Förordning (2018:1501) om statligt stöd till produktion av biogas som ska användas som biodrivmedel
- 23 § Förordning (2010:1121) om bidrag till förvaltning av värdefulla kulturmiljöer
- 23 § Förordning (2008:1080) om inteckningsbrevsregister
- 17 § Förordning (2009:1251) om betygsrätt för viss utbildning inom fordonsindustrin
- 39 § 2 st Förordning (2016:837) om stöd för renovering och energieffektivisering i vissa bostadsområden
- 33 § Förordning (2011:65) om statsbidrag till barn- och ungdomsorganisationer
- 41 § Förordning (2000:284) om stöd till kommersiell service
- 21 § Förordning (2008:463) om vissa avgifter till Strålsäkerhetsmyndigheten
- 6 § Förordning (1982:789) om ersättning för polisbevakning och för anslutning av larmanläggningar till Polismyndigheten
- 6 § 2 st Kungörelse (1954:556) angående mätbrev för fart genom Panamakanalen
- 20 § Förordning (2018:1720) om stöd för utveckling och användning av etanol i tung trafik
- 25 § Förordning (2015:208) om statligt stöd till forskning och utveckling samt innovation
- 33 § Förordning (1993:185) om arbetsförhållanden vid vissa internationella vägtransporter
- 30 § Förordning (2012:873) om beredskapslagring av olja
- 20 § Förordning (1999:1155) om Polisens utlandsstyrka
- 11 § Förordning (2016:1264) om ersättning för kostnader i samband med vissa identitetskontroller vid transporter som utförs med buss, tåg eller passagerarfartyg till Sverige från en annan stat
- 10 § Förordning (1999:215) om lotsavgifter
- 21 § Förordning (2013:9) om taltidningar och mottagarutrustning
- 5 § Förordning (1983:1099) om anslutning av larmanläggningar till Polismyndigheten
- 12 § Förordning (2005:422) om övervakning av zoonoser och zoonotiska smittämnen hos djur och i livsmedel
- 112 § Förordning (2014:1578) med instruktion för Skolforskningsinstitutet
- 23 § Förordning (2009:1024) med instruktion för Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande
- 6 § Förordning (1985:728) om krigsplaceringspremie för flygförare i flygvapnet
- 25 § Förordning (2017:193) om statlig ersättning för asylsökande m.fl.
- 17 § Förordning (2011:317) om statsbidrag till nyskapande kultur
- 11 § Förordning (1994:1543) om personregister över främmande staters beskickningspersonal m.m.
- 24 § Förordning (2012:872) om statlig finansiering genom regionala utvecklingsbolag
- 6 § Förordning (1985:781) om ersättning till gode män vid fastighetsbildningsförrättning m.m.
- 16 § Förordning (2007:830) med instruktion för Skiljenämnden i vissa trygghetsfrågor
- 19 § Förordning (2018:1300) om statligt stöd för driftsäkra och robusta elektroniska kommunikationer
- 20 § Förordning (2020:439) om statsbidrag med anledning av covid-19 till vissa organisationer som bedriver verksamhet som riktar sig till människor i socialt särskilt utsatta situationer
- 5 § Förordning (2016:187) om ekodesign
- 18 § Förordning (2012:516) om statsbidrag till det fria kulturlivet inom teater-, dans- och musikområdet
- 16 § Förordning (2010:1879) om stöd till vissa åtgärder inom skogsbruket
- 10 kap. 14 § 2 st Förordning (2004:865) om kör- och vilotider samt färdskrivare, m.m.
- 3 § 2 st Kungörelse (1974:661) om uppgifter för galt- och betäckningsstatistiken
- 14 § Förordning (2007:1347) om statsbidrag vid vissa studier i samiska
- 20 § 2 st Förordning (2016:848) om statligt stöd för att anordna och tillhandahålla bostäder för äldre personer
- 16 § Förordning (2015:500) om resebidrag
- 19 § Förordning (2012:517) om statsbidrag till kulturella ändamål
- 12 § 3 st Förordning (2016:1283) om statligt stöd genom nationellt utvecklingsbolag
- 20 § Förordning (2017:811) om statsbidrag till telefon- och webbaserade stödinsatser inom områdena alkohol, tobak och spel om pengar
- 13 § Förordning (2006:275) om behandling av personuppgifter i utrikesförvaltningens konsulära verksamhet
- 4 § Förordning (2014:1487) om att fartyg tillhör Rhensjöfarten
- 18 § 2 st Förordning (2009:689) om statligt stöd till solceller
- 14 § Förordning (2016:1044) om arbetstid vid inlandssjöfart
- 15 § Förordning (2015:736) om statsbidrag till kostnader för utbildning i Sverige för utlandssvenska elever
- 16 § Förordning (2008:63) om statsbidrag till organisationer bildade på etnisk grund
- 11 § Förordning (2014:347) om energikartläggning i stora företag
- 10 § Förordning (2007:1081) med instruktion för Överklagandenämnden för nämndemannauppdrag
- 19 § 2 st Förordning (1994:1830) om införsel av levande djur m.m.
- 11 § /Rubriken upphör att gälla U:2020-12-01/ Förordning (2002:366) om tillfälligt sysselsättningsstöd till kommuner och landsting /Rubriken träder i kraft I:2020-12-01/ Förordning (2002:366) om tillfälligt sysselsättningsstöd till kommuner och regioner
- 11 § Kungörelse (1964:811) om ersättning för intrång i fiske till följd av militär verksamhet
- 3 § Kungörelse (1960:516) med tillämpningsföreskrifter till lagen (1940:176) med vissa bestämmelser om fraktfart med svenska fartyg
- 18 § Förordning (2016:836) om elbusspremie
- 12 § /Rubriken upphör att gälla U:2021-01-01/ Förordning (2017:309) om försöksverksamhet med självkörande fordon /Rubriken träder i kraft I:2021-01-01/ Förordning (2017:309) om försöksverksamhet med automatiserade fordon
- 24 § Förordning (2018:496) om statligt stöd för att minska utsläpp av mikroplaster till vattenmiljön
- 21 § Förordning (2017:117) om bidrag till företagshälsovården för köp av medicinsk service
- 5 § Förordning (2014:864) om frivillig miljöledning och miljörevision
- 44 § Elsäkerhetsförordning (2017:218)
- 10 § Förordning (2015:141) om stöd till enskilda vägar med anledning av branden i Västmanlands län sommaren 2014
- 24 § Förordning (2019:525) om statligt stöd för installation av laddningspunkter för elfordon
- 6 § Förordning (2012:970) om certifiering av vissa tjänster på energiområdet
- 17 § 2 st Förordning (2016:899) om bidrag till lagring av egenproducerad elenergi
- 9 § Förordning (1982:814) om ersättning till nämndemän och vissa andra uppdragstagare inom domstolsväsendet m.m.
- 7 § Förordning (1998:1379) om ersättning för sakskada till polismän och anställda inom Kriminalvården m.fl.
- 25 § Förordning (2018:1867) om miljökompensation för överflyttning av godstransporter från väg till sjöfart
- 16 § 2 st Förordning (2007:159) om investeringsstöd till äldrebostäder m.m.
- 19 § Förordning (2016:448) om stöd för strategisk användning av spetsteknik för hållbar stadsutveckling
- 58 § Jaktförordning (1987:905)
- 18 § Förordning (2010:651) om Försvarsmaktens personal vid internationella militära insatser
- 64 § Förordning (2004:1205) om handel med utsläppsrätter
- 16 § Förordning (2007:831) med instruktion för Statens ansvarsnämnd
- 16 § Förordning (2019:621) om stöd med anledning av förbudet att fiska torsk i Östersjön
- 18 § Förordning (2020:429) om statsbidrag till ideella organisationer inom området för psykisk hälsa och suicidprevention
- 11 § Förordning (2015:212) om statligt stöd inom Europeiska regionala utvecklingsfonden
- 12 § Förordning (1998:928) om bygde- och fiskeavgifter
- 20 § Förordning (2018:1545) om stöd för utveckling och användning av flytande biogas
- 10 § 2 st Förordning (1976:504) om inkomstgarantier för konstnärer
- 19 § Förordning (2009:1577) om statligt stöd till energikartläggning
- 11 kap. 2 § Förordning (2016:157) om erkännande av yrkeskvalifikationer
- 16 § Förordning (2016:98) om fritidsbåtar och vattenskotrar
- 9 kap. 2 § 2 st Strålskyddsförordning (2018:506)
- 7a § Förordning (1998:1343) om stöd till fiskevården
- 7 § 2 st Kungörelse (1954:555) angående mätbrev för fart genom Suezkanalen
- 8 § Förordning (2009:264) om hindersprövning för vigsel inför svensk vigselförrättare utomlands
- 17 § Resegarantiförordning (2018:1340)
- 15 kap. 1 § Vapenförordning (1996:70)
- 22 § Förordning (2020:577) om statligt stöd för utbyggnad av publika laddstationer för snabbladdning av elfordon
- 20 § Förordning (2012:31) om stöd till insatser på skogsområdet
- 20 § Förordning (2000:281) om regionalt transportbidrag
- 13 § Förordning (2008:1330) om vissa avgifter på naturgasområdet
- 26 § Förordning (2007:1135) om årliga avgifter för finansiering av Finansinspektionens verksamhet
- 9 kap. 1 § Körkortsförordning (1998:980)
- 14 § Förordning (2006:1226) om Post- och Inrikes Tidningar
- 19 § Förordning (2013:1007) om statsbidrag till försvarshistoriska museiverksamheter
- 33 § Förordning (2016:10) om förvaltning av fonden för inre säkerhet
- 16 § Förordning (2020:580) om statsbidrag för att säkerställa tillgång till ambulansflygtransporter under utbrott av sjukdomen covid-19
- 16 § 2 st Svävarfartsförordning (1986:305)
- 14 § Förordning (1999:272) om handel med begagnade varor
- 21 § Förordning (1999:974) om statsbidrag till trossamfund
- 6 § Förordning (2013:707) om kontroll av vissa skjutvapen, delar till skjutvapen och ammunition
- 15 § Förordning (2011:1565) om statsbidrag till kostnader för vård av kulturhistoriskt värdefulla fartyg
- 31 § Förordning (2015:210) om statligt stöd för att regionalt främja små och medelstora företag
- 31 § Förordning (2020:720) om stöd vid tillfälligt upphörande av fiskeverksamhet som en följd av spridningen av sjukdomen covid-19
- 15 § Förordning (2017:721) om stöd till forsknings- och utvecklingsprojekt inom förorenade områden
- 16 § Förordning (2014:108) om statsbidrag till ideella organisationer inom kulturmiljöområdet
- 10 § Förordning (2010:425) om ersättning för kostnader för sjuklön
- 12 § 2 st Förordning (1977:945) om trädgårdsväxters sundhet, sortäkthet och kvalitet
- 20 § Förordning (2017:195) om stöd till forskning och utveckling samt innovation inom miljö, areella näringar och samhällsbyggande
- 27 § 2 st Förordning (2016:881) om statligt investeringsstöd för hyresbostäder och bostäder för studerande
- 14 kap. 1 § Förordning (2019:383) om fordons registrering och användning
- 20 § Förordning (2019:556) om statligt stöd för bättre vattenhushållning
- 12 § Förordning (2015:307) om ersättning för skyddsutrustning och installation av skyddsutrustning i järnvägens kommunikationssystem
- 17 § Förordning (2010:1058) om statsbidrag till litteratur, kulturtidskrifter och läsfrämjande insatser
- 21 § Förordning (2011:926) om EU:s förordningar om pris- och marknadsreglering av jordbruksprodukter
- 16 § Förordning (1994:598) om pantbrevsregister
- 11 § Förordning (2017:623) om försöksverksamhet med branschskolor och statsbidrag till vissa huvudmän
- 24 § 2 st Förordning (1996:93) om nationellt stöd till jordbruket i norra Sverige
- 26 § 2 st Utsädesförordning (2000:1330)
- 8 kap. 3 § Patientsäkerhetsförordning (2010:1369)
- 27a § 3 st Förordning (2009:975) med instruktion för Vetenskapsrådet
- 11 § Förordning (2015:61) om statligt stöd inom det nationella socialfondsprogrammet
- 19 § Förordning (2011:1162) med instruktion för Myndigheten för yrkeshögskolan
- 22 § Förordning (1994:1605) om tullfrihet m.m.
- 2 kap. 8 § 2 st Sjötrafikförordning (1986:300)
- 39a § Förordning (2000:634) om arbetsmarknadspolitiska program
- 8 § Förordning (1998:786) om internationella vägtransporter inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES)
- 20 § Förordning (2002:687) om läkemedelsförmåner m.m.
- 34 § Förordning (2006:421) om säkerhet i vägtunnlar
- 24 § Förordning (2020:337) om statsbidrag till aktörer inom bildkonst, form och konsthantverk
- 31 § Förordning (2018:20) om stöd för åtgärder som ger tillgång till telefoni och funktionell tillgång till internet
- 33 § Förordning (2014:1538) om förvaltning av asyl-, migrations- och integrationsfonden
- 29 § Förordning (2017:820) om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare
- 42 § Förordning (2010:1122) om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar
- 26 § Förordning (2016:1367) om statsbidrag till allmänna samlingslokaler
- 7 § 2 st Förordning (1994:542) om utförsel av levande djur m.m.
- 16 § Förordning (2014:139) om statligt stöd till tillhandahållare av grundläggande betaltjänster
- 24 § Förordning (2018:596) om statsbidrag till regionala och lokala ideella organisationer vars verksamhet är inriktad mot hiv/aids och vissa andra smittsamma sjukdomar
- 7 § Förordning (2009:28) om synemän vid jordbruksarrende
- 20 § Förordning (2016:385) om bidrag till kommunal energi- och klimatrådgivning
- 4 § 2 st Förordning (1977:994) om försäljning och förvaring av vissa flyktiga lösningsmedel m.m.
- 27 § Förordning (2017:1334) om klimatbonusbilar
- 21 § Förordning (2015:454) om statsbidrag till kvinno- och tjejjourer
- 10 § Förordning (1993:1634) om besiktning av tivolianordningar
- 14 § Förordning (1990:573) om stöd till vissa icke-statliga kulturlokaler
- 22a § Förordning (2007:414) om jobb- och utvecklingsgarantin
- 44 § Förordning (2018:1118) om körkortslån
- 16 § 2 st Förordning (2006:812) om offentlig kontroll av livsmedel som importeras från ett tredjeland
- 38 § Förordning (2015:407) om lokalt ledd utveckling
- 13 § Förordning (2012:39) om offentlig medfinansiering av projekt för utbyggnad av it-infrastruktur
- 43 § 2 st Förordning (2014:1101) om EU:s direktstöd för jordbrukare
- 5 § 2 st Förordning (1998:8) om röjningsbidrag till äppel- och päronodlare
- 14 § Förordning (2007:1431) med instruktion för Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd
- 14 § Vägtrafikskatteförordning (2006:242)
- 20 § Förordning (2011:703) om leksakers säkerhet
- 26 § Förordning (2014:1564) om infrastrukturavgifter på väg
- 14 § Förordning (2007:954) om statsbidrag till organisationer på konsumentområdet
- 41 § Förordning (2013:871) om stöd för konst- och kulturutbildningar och vissa andra utbildningar
- 2 kap. 45 §, 3 kap. 10 § Förordning (2014:1383) om förvaltning av EU:s strukturfonder
- 28 § Förordning (2015:517) om stöd till lokala klimatinvesteringar
- 13 § Förordning (2007:1345) om statsbidrag vid vissa studier för personer med funktionsnedsättning
- 17 § Förordning (1985:613) om auktorisation av tolkar och översättare
- 6 § Förordning (1993:1053) om användning av vattenskoter
- 43 § Förordning (1990:927) om statlig ersättning för flyktingmottagande m.m.
- 21 § 2 st Förordning (1978:164) om vissa rörledningar
- 6 kap. 1 § Yrkestrafikförordning (2012:237)
- 20 § Arkivförordning (1991:446)
- 20 § Förordning (2007:989) om avskiljande av studenter från högskoleutbildning
- 19 § Förordning (2015:613) om militär grundutbildning
- 58 § Förordning (2017:462) om särskilda insatser för personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga
- 12 § Ordningsvaktsförordning (1980:589)
- 14 § Viltskadeförordning (2001:724)
- 9 § Förordning (2006:1024) om omstruktureringsstöd till sockerproducenter
- 8 § 2 st Förordning (1970:300) om skydd mot flyghavre
- 13 § Förordning (1998:978) om trafikskolor
- 6 § Förordning (2016:36) om bidrag för glasögon till vissa barn och unga
- 22 § Förordning (2014:1528) om statligt stöd till produktion av biogas
- 22 § Förordning (2005:661) om nationellt identitetskort
- 22 § Förordning (2014:67) om bidrag till arbetsgivare för köp av arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd för återgång i arbete
- 8 § Förordning (1987:1179) om statsbidrag till företag som utför funktionstest av lantbrukssprutor
- 12 § Förordning (2004:100) om avhjälpande av föroreningsskador och statligt stöd för sådant avhjälpande
- 22 § Terrängkörningsförordning (1978:594)
- 27 § Förordning (2007:1141) med instruktion för Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden
- 5 kap. 5 § Förordning (2017:667) om registrering av verkliga huvudmän
- 17 § Förordning (2019:676) om stöd till byggemenskaper
- 22 § Förordning (2020:750) om statligt stöd till vissa miljöfordon
- 10 § Förordning (2020:1003) om statsbidrag för kostnader som avser personlig skyddsutrustning för personliga assistenter till följd av sjukdomen covid-19
- 29 § Förordning (2020:893) om omsättningsstöd till enskilda näringsidkare
- 26 § Förordning (2020:1202) om stöd för gröna och trygga samhällen
Vilka beslut får överklagas?
41 § Ett beslut får överklagas om beslutet kan antas påverka någons situation på ett inte obetydligt sätt.
- HFD 2018:71:Ett beslut av Konkurrensverket i dess egenskap av tillsynsmyndighet för den offentliga upphandlingen har ansetts överklagbart. Beslutet har undanröjts eftersom verket agerat utanför sin kompetetens.
- MÖD 2020:14:Avvisat överklagande av bevarandeplan ----- Fråga om bevarandeplan för Natura 2000-område kan överklagas. Mark- och miljööverdomstolen har avslagit ett bolags överklagande av mark- och miljödomstolens beslut att avvisa bolagets överklagande av länsstyrelsens beslut att fastställa s.k. bevarandeplaner för Natura 2000-område.
Vem får överklaga ett beslut?
42 § Ett beslut får överklagas av den som beslutet angår, om det har gått honom eller henne emot.
- MÖD 2019:19:Klagorätt i mål om detaljplan ----- Bolag som har nyttjanderättsavtal avseende kajplats inom detaljplaneområde har ansetts ha rätt att överklaga.
- NJA 2020 s. 190:Reglerna om klagorätt har med hänvisning till Århuskonventionen tolkats så att en miljöorganisation har haft rätt att överklaga ett bygglovsbeslut. Även fråga om en kommunal nämnds rätt att överklaga ett beslut att tillerkänna miljöorganisationen klagorätt.
Hur överklagar man ett beslut?
43 § Ett överklagande av ett beslut ska göras skriftligen till den högre instans som ska pröva överklagandet (överinstansen). Överklagandet ska dock ges in till den myndighet som har meddelat beslutet (beslutsmyndigheten).
I överklagandet ska den som överklagar ange vilket beslut som överklagas och på vilket sätt han eller hon vill att beslutet ska ändras.
I 3 och 4 §§förvaltningsprocesslagen (1971:291) finns ytterligare bestämmelser om vad ett överklagande som ska prövas av allmän förvaltningsdomstol ska innehålla.
- 6 kap. 11 § Offentlighets- och sekretesslag (2009:400)
- 29 kap. 11 § Skollag (2010:800)
- 13 kap. 16 §, 13 kap. 16 § 2 st Plan- och bygglag (2010:900)
- 5 § 2 st Förordning (2015:198) med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om skyddsåtgärder i civilrättsliga frågor
- 5 § 3 st Lag (1995:1255) om mästarbrev för hantverkare
- 1 § 3 st Lag (1976:447) om rätt för erkänd arbetslöshetskassa att pröva fråga om statsbidrag till fiskeföretag
- 17 § Lag (1992:318) om överlämnande av förvaltningsuppgifter inom Kulturdepartementets verksamhetsområde
Överklagandetiden
44 § Ett överklagande av ett beslut ska ha kommit in till beslutsmyndigheten inom tre veckor från den dag då den som överklagar fick del av beslutet genom den myndigheten. Om den som överklagar är en part som företräder det allmänna, ska överklagandet dock ha kommit in inom tre veckor från den dag då beslutet meddelades.
Beslutsmyndighetens åtgärder
45 § Beslutsmyndigheten prövar om överklagandet har kommit in i rätt tid. Om det har kommit in för sent ska myndigheten besluta att överklagandet inte får tas upp till prövning (avvisning).
Ett överklagande ska dock inte avvisas om
- förseningen beror på att myndigheten inte har lämnat en korrekt underrättelse om hur man överklagar, eller
- överklagandet har kommit in till överinstansen inom överklagandetiden.
46 § Om överklagandet inte avvisas ska beslutsmyndigheten skyndsamt överlämna överklagandet och övriga handlingar i ärendet till överinstansen.
Om en myndighet ändrar ett beslut som har överklagats, ska den överlämna även det nya beslutet till överinstansen. Överklagandet ska anses omfatta det nya beslutet.
Överinstansens åtgärder
47 § Överinstansen prövar frågor om att avvisa ett överklagande på någon annan grund än att det har kommit in för sent.
Om ett överklagande felaktigt har getts in till överinstansen, ska den myndigheten vidarebefordra överklagandet till beslutsmyndigheten och samtidigt ange vilken dag som överklagandet kom in till överinstansen.
- 6 kap. 11 § Offentlighets- och sekretesslag (2009:400)
- 29 kap. 11 § Skollag (2010:800)
- 13 kap. 16 §, 13 kap. 16 § 2 st Plan- och bygglag (2010:900)
- 26 § 2 st Lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter
- 5 § 2 st Förordning (2015:198) med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om skyddsåtgärder i civilrättsliga frågor
- 5 § 3 st Lag (1995:1255) om mästarbrev för hantverkare
- 6 § Lag (1996:981) om besöksinskränkningar vid viss tvångsvård
- 1 § 3 st Lag (1976:447) om rätt för erkänd arbetslöshetskassa att pröva fråga om statsbidrag till fiskeföretag
- 17 § Lag (1992:318) om överlämnande av förvaltningsuppgifter inom Kulturdepartementets verksamhetsområde
- 26 § Lag (2006:806) om provtagning på djur, m.m.
48 § Överinstansen får bestämma att det överklagade beslutet tills vidare inte ska gälla.
Föreläggande när handläggningen har försenats
49 § Om en domstol eller en förvaltningsmyndighet bifaller ett överklagande av ett sådant avslagsbeslut som avses i 12 § andra stycket, ska den besluta att förelägga den myndighet som har meddelat avslagsbeslutet att snarast eller inom den tid som överinstansen bestämmer avgöra det ärende som överklagandet avser.
Ändringar och övergångsbestämmelser
Förvaltningslag (2017:900)
Övergångsbestämmelse
- Denna lag träder i kraft den 1 juli 2018.
- Genom lagen upphävs förvaltningslagen (1986:223).
- Den upphävda lagen gäller dock fortfarande i den utsträckning som det i en annan lag eller förordning finns bestämmelser som innehåller hänvisningar till den lagen.
- Förarbeten
- Rskr. 2017/18:2, Prop. 2016/17:180, Bet. 2017/18:KU2
- Ikraftträder
- 2018-07-01
Lag (2019:981) om ändring i förvaltningslagen (2017:900)
- Förarbeten
- Rskr. 2019/20:48, Prop. 2018/19:162, Bet. 2019/20:KU3
- Omfattning
- ändr. 2 §
- Ikraftträder
- 2020-01-01