Gåva från den förutvarande majoritetsägaren av en koncern till en ledande befattningshavare inom koncernen har med hänsyn till omständigheterna ansetts utgöra skattepliktig intäkt av tjänst för mottagaren. Underlåtenhet att i inkomstdeklarationen lämna uppgift om gåvan har ansetts utgöra grund för påförande av skattetillägg. Tillräckliga skäl för eftergift av skattetillägget har inte ansetts föreligga. Inkomsttaxering 1990.
Fråga om sökandes rätt till bistånd enligt 6 § socialtjänstlagen varit beroende av en skyldighet för honom att planera sin ekonomi (jfr RÅ 1994 ref. 50).
Vid bedömningen av om en småbarnsförälder med heltidsarbete utanför hemmet har haft sin arbetsförmåga nedsatt i sådan grad som krävs för rätt till helt sjukbidrag enligt lagen (1962:381) om allmän försäkring har hänsyn inte ansetts böra tas till att hon kunnat utföra visst hushållsarbete i hemmet.
Som villkor för rätt till delpension enligt lagen (1979:84) om delpensionsförsäkring gäller bl.a. att den försäkrade minskar sin arbetstid med i genomsnitt minst fem timmar per arbetsvecka. Fråga i mål om återkrav av delpension om detta villkor varit uppfyllt. Dessutom fråga om skäl förelegat att efterge den försäkrades återbetalningsskyldighet.
Fråga om beskattningsreglerna avseende näringsverksamhet (rörelse) eller realisationsvinst skall tillämpas i fråga om (I) transaktioner med s.k. ränteterminer och (II) värdeförändring eller löpande avkastning av vissa slag av kapitalplaceringar. Förhandsbesked angående inkomstskatt.
Enligt lagen (1951:691) om viss lindring av skattskyldigheten för den som icke tillhör svenska kyrkan gällde tidigare som förutsättning för skattelindring att personen i fråga var mantalsskriven här i riket för inkomståret. Mantalsskrivningskravet har befunnits strida mot Europakonventionen. Vid sådant förhållande har konventionsbestämmelserna lagts till grund för avgörandet, dvs. kravet på mantalsskrivning har inte upprätthållits.
Vid tillämpning av 7 kap. 26 § begravningslagen (1990:1144) har det i visst fall ansetts strida mot god gravkultur att avlägsna en gravsatt persons namn på en befintlig gravsten.
Ett barn stod efter föräldrarnas skilsmässa under deras gemensamma vårdnad och vistades varannan vecka hos fadern och varannan vecka hos modern (dubbel bosättning). Barnet var folkbokfört hos modern. Fråga om barnet sedermera, efter anmälan från vårdnadshavarna, kunde folkbokföras på faderns adress, trots att någon ändring i förhållandena i övrigt inte var aktuell.
Landstingsstyrelse har beslutat att till kommunerna i länet överföra huvudmannaskapet för habilitering och rehabilitering av fysiskt funktionshindrade barn och ungdomar som bor i sina föräldrahem och som inte erhåller hemsjukvård. Beslutet har ansetts strida mot hälso- och sjukvårdslagen (1982:763)
Sedan Patentbesvärsrätten hållit muntlig förhandling i ett patentmål, har rätten i ny sammansättning avgjort målet utan att ha hållit ny muntlig förhandling och utan att ha låtit parterna yttra sig om behovet av en sådan förhandling. Fråga om Patentbesvärsrätten förfarit felaktigt och, i så fall, om felet bör föranleda att rättens dom undanröjs.
Ett moderbolag hade med förlust sålt aktierna i ett dotterbolag till en utomstående köpare. Under innehavstiden hade dotterbolaget lämnat utdelning och koncernbidrag till moderbolaget. Överföringarna hade i sin helhet tagits från vinstmedel som uppkommit under innehavstiden. Förlusten ansågs verklig och därför avdragsgill. Förhandsbesked angående inkomstskatt.
Fråga om en fastighetsägare, mot vilken riktats vitesföreläggande enligt miljöskyddslagen (1969:387) har utövat miljöfarlig verksamhet. I. (rättsprövning) och II.
Beslut av arbetslöshetskassa med lokal administration har ansetts skola överklagas till länsrätten i det län där kassans styrelse har sitt säte och inte till länsrätten i det län där lokalkontoret är beläget.
I mål om dröjsmålsavgift enligt lagen (1984:151) om punktskatter och prisregleringsavgifter har särskilda skäl ansetts föreligga att delvis befria den betalningsskyldige från dröjsmålsavgiften (I-III).
Vid tillämpning av åttonde stycket av anvisningarna till 17 § mervärdeskattelagen (1968:430) har arbeten på byggnad som utförts före skattskyldighetens inträde ansetts avse ny-, till- eller ombyggnad trots att fastighetsägaren vid inkomstbeskattningen fått omedelbart avdrag för utgifterna för arbetena enligt reglerna om att vissa ändringsarbeten får behandlas lika med reparation och underhåll.
En avdelning inom ett fackförbund bedriver verksamhet som avser mätning för ackordskontroll. Verksamheten har med hänsyn till sin art, omfattning och finansiering genom mätningsavgifter betraktats som yrkesmässig och de i verksamheten utförda tjänsterna har ansetts vara föremål för skattepliktig omsättning. Ett yrkande av avdelningen om att avföras från registrering för mervärdesskatt har därför avslagits.
Föreskriften i 71 § socialtjänstlagen om anmälningsskyldighet till socialnämnden har inte ansetts som sådan föreskrift enligt 4 § lagen (1994:954) om disciplinpåföljd m.m. på hälso- och sjukvårdens område som är av direkt betydelse för säkerheten i vården. Försummelse i fråga om sådan anmälningsskyldighet har därför inte medfört disciplinpåföljd enligt disciplinpåföljdslagen.
Enligt 3 kap. 7 § lagen (1987:12) om hushållning med naturresurser m.m. får inom nationalstadsparken, dvs. området Ulriksdal-Haga-Brunnsviken- Djurgården, nya anläggningar komma till stånd och andra åtgärder vidtas endast om det kan ske utan intrång i parklandskap eller naturmiljö. Anläggandet inom viss del av parken av en betongtunnel för en trafikled i ett från markytan öppet schakt har ansetts innebära sådant intrång. Rättsprövning av regeringsbeslut angående detaljplan.
Fråga om rätt beskattningsår för kapitalintäkt bestående av utdelning från ett utländskt aktiebolag i form av dotterbolagsaktier. Skattskyldigheten har ansetts inträda den dag då de utdelade aktierna enligt bolagsstämmobeslut överfördes till den skattskyldige och därigenom blivit tillgängliga för lyftning för denne. Betydelse har därvid inte tillmätts ett efter den fastställda avstämningsdagen träffat avtal om försäljning av aktier i dotterbolaget.
Fråga om sekretess enligt 8 kap. 7 § sekretesslagen (1980:100) för handlingar med uppgifter angående livsmedelskontroll som under ett antal år företagits av en miljönämnd och avser vissa s.k. storhushåll i privat regi.
Vid bedömande av rätt till bostadsbidrag enligt lagen (1993:737) om bostadsbidrag har kvinna, som efter det att hon och hennes make ansökt om äktenskapsskillnad bott ensam med sina barn, ansetts ha varit ensamstående med hemmavarande barn även under tid då maken varit folkbokförd på samma adress.
Funktionshindrade barns behov av personlig assistans enligt lagen (1993:389) om assistansersättning under tid då barnet vistas i hemmet (I) respektive deltar i barnomsorg (II).
Bygglov för tillfällig åtgärd beviljades för att anordna uteservering under sommarperioden. Kammarrätten avskrev, när dess prövning av överklagande av bygglovet aktualiserades, målet med åberopande av att tiden för det beviljade bygglovet löpt ut. Med hänsyn till att bygglovsfrågan hade aktualiserats för tredje året i följd och det kunde antas att bygglov för åtgärden skulle komma att begäras även kommande år, har kammarrätten ansetts böra pröva överklagandet i sak.
Nederländsk medborgare, som under tiden januari 1994 - april 1995 varit verkställande direktör för ett holländskt dotterbolag med säte i Helsingborg och därvid tillbringat veckosluten i Nederländerna men under veckan i övrigt övernattat i Sverige men också i Danmark och Norge, har ansetts stadigvarande ha vistats i Sverige i den mening som avses i 68 § kommunalskattelagen (1928:370).
Fråga om en grundskoleelev, som i en skrivelse till skolans rektor anmälts för deltagande i mobbning, varit att anse som part i ett ärende vid skolan och i den egenskapen - på grund av bestämmelserna i 14 kap. 5 § sekretesslagen - haft rätt att ta del av skrivelsen i dess helhet trots att den innehöll vissa sekretessbelagda uppgifter.
Utgifter för borrning för bergvärme har berättigat till skattereduktion enligt lagen (1993:672) om skattereduktion för utgifter för byggnadsarbete på bostadshus.
En person med psykiskt funktionshinder, som bl.a. medför att han har behov av daglig hjälp med motivation och aktiveringsinsatser för att äta, klä sig och sköta sin hygien, har inte ansetts ha rätt till personlig assistent enligt 9 § 2 lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade.
Fråga (I) om förutsättningar förelegat för länsstyrelses medgivande enligt 23 § tryggandelagen till överflyttning av ansvaret för pensionsutfästelse och (II) om beskattningskonsekvenser vid en överflyttning; förhandsbesked angående inkomstskatt och löneskatt.
I ett testamente har gjorts ett förordnande om s.k. fideikommissarisk substitution, innebärande att avkastningen av ett testamenterat kapital skall tillfalla testators systerdotter och efter systerdotterns död hennes barn samt att äganderätten till kapitalet efter barnens död skall tillfalla deras bröstarvingar. Det enligt testamentet avsatta kapitalet har ansetts utgöra en stiftelse enligt stiftelselagen (1994:1220) och stiftelsen har ansetts oinskränkt skattskyldig till statlig inkomstskatt. Belopp som stiftelsen löpande betalar ut till avkastningstagarna har för dem ansetts utgöra inkomst av tjänst (periodiskt understöd). Förhandsbesked angående inkomstskatt.
I en s.k. galleria har en restaurang anordnat servering. Förbudet enligt 2 § första stycket 6 tobakslagen (1993:581) mot rökning i lokaler dit allmänheten har tillträde har, trots undantaget i paragrafens andra stycke för serveringslokaler i restauranger och andra serveringsställen, ansetts gälla även vid serveringen.
Fråga om offentligt biträde i mål om förvar enligt utlänningslagen haft rätt till ersättning enligt rättshjälpslagen för resa och tidsspillan med anledning av att han personligen besökte utlänningen som satt i förvar på annan ort.
Enligt artikel 13 i rådets direktiv 93/16/EEG om underlättande av läkares fria rörlighet och ömsesidigt erkännande av deras utbildnings-, examens- och andra behörighetsbevis skall, om värdlandet kräver intyg om den fysiska eller psykiska hälsan av de egna medborgare som vill påbörja eller utöva verksamhet som läkare, det landet som tillräckligt bevis godta den handling som krävs i ursprungslandet eller det senaste hemvistlandet. Artikeln har inte ansetts gälla fråga om läkarintyg i ärende om återkallelse av läkarlegitimation på grund av sjukdom.
En i Sverige bosatt person som bedriver näringsverksamhet tillsammans med ett tyskt bolag genom en tysk motsvarighet till ett enkelt bolag har vid tillämpning av dubbelbeskattningsavtalet med Tyskland (SFS 1992:1193) ansetts som ett företag i Sverige.
Ett tyskt Kommanditgesellschaft har ansetts som en utländsk juridisk person som avses i 16 § 2 mom. SIL och en andel i bolaget som sådan egendom som avses i 31 § SIL:
Fråga om det föreligger synnerliga skäl enligt 14 § andra stycket namnlagen (1982:670) för byte till efternamn som redan bärs av andra, då medgivande lämnats av samtliga bärare av namnet.
Ett körkort har återkallats tills vidare med anledning av misstanke om trafikbrott men återlämnats innan dom förelåg i brottmålet. Vid slutligt avgörande av återkallelsefrågan har spärrtiden - trots ordalydelsen i 38 § andra stycket körkortsförordningen (1977:722) - ansetts skola räknas från dagen för delgivning av det slutliga avgörandet i återkallelsefrågan. - Kammarrätten har i domslutet upplyst att spärrtiden löpt ut men därefter genom rättelse enligt 32 § förvaltningsprocesslagen (1971:291) angivit att den löpte ut en viss angiven dag som i tiden låg efter dagen för domslutet. Då rättelsen kunnat uppfattas som ett nytt ställningstagande i sak, har förutsättningar för rättelse av dom ej ansetts föreligga.
En länsarbetsnämnd har vid offentlig upphandling av arbetsmarknadsutbildning ställt krav på att anbudsgivarna till anbudet skall foga en specifikation över kostnader för bl.a. lärare, lokaler, undervisningsmateriel och administration. Kravet på en sådan kostnadsspecifikation har ansetts konkurrensbegränsande och därför inte förenligt med bestämmelserna i 1 kap. 4 § lagen (1992:1528) om offentlig upphandling
Ett generellt förbud i en lokal ordningsstadga mot förtäring av spritdrycker, vin eller starköl på offentlig plats annat än i samband med tillåten utskänkning av sådana drycker har ansetts strida mot 3 kap. 12 § ordningslagen (1993:1617)
Undantaget från skatteplikt i 3 kap. 10 § mervärdesskattelagen (1994:200) för omsättning av försäkringstjänster har inte ansetts omfatta ett försäkringsbolags åtagande att sköta ett annat försäkringsbolags verksamhet. Förhandsbesked angående mervärdesskatt.
Beskattningsfrågor vid nedsättning av aktiekapital genom inlösen av aktier enligt två skilda förfaranden (I och II). Förhandsbesked angående inkomstskatt.
Värdeförändringar av s.k. nollkupongobligationer har ansetts utgöra ränta i fråga om obligationer som inlösts men däremot inte i fråga om obligationer som sålts under löptiden. På grund härav har bank ansetts skyldig att göra preliminärskatteavdrag vid inlösen men inte annars.
Enligt lagakraftvunnen barnomsorgstaxa kan olika avgifter uttas för den omsorg som kommunen tillhandahåller vid sidan av den avgiftsfria förskoleverksamheten beroende på om föräldrarna har ett faktiskt omsorgsbehov eller ej under den tid den avgiftsfria verksamheten pågår. Ett debiteringsbeslut enligt taxan har ansetts strida mot likställighetsprincipen i 2 kap. 2 § kommunallagen.
I mål om laglighetsprövning enligt kommunallagen som fullföljts till kammarrätt har det ansetts att denna domstol inte skall ex officio pröva om det kommunala beslutet i rätt tid överklagats till länsrätt.
Ett beslut av kommunfullmäktige att teckna borgen för en kommunal bostadsstiftelse har ansetts falla inom ramen för kommunens allmänna kompetens enligt kommunallagen. Beslutet har således ansetts kompetensenligt oavsett att lagen om kommunala åtgärder till bostadsförsörjningens främjande är upphävd. Beslutet har också befunnits förenligt med den kommunala likställighetsprincipen.
Ett fåmansföretag, som har ett moderbolag vars aktier kan vara kvalificerade enligt 3 § 12 a mom. lagen (1947:576) om statlig inkomstskatt, avser att till ett annat fåmansföretag överlåta näringsbetingade aktier (I) resp. en rörelsefastighet (II) till ett pris under marknadsvärdet. Vid bedömningen av om särskilda skäl att underlåta uttagsbeskattning föreligger har fråga uppkommit om även aktierna i det förvärvande bolaget efter överlåtelsen blir kvalificerade enligt nämnda lagrum, vilket i det aktuella fallet är beroende av om överlåtande och mottagande bolag kommer att bedriva "samma eller likartad verksamhet" i lagrummets mening. Förhandsbesked angående inkomstskatt.
Rätten till rådgivning och annat personligt stöd enligt 9 § 1 lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade har inte ansetts omfatta teckenspråksundervisning åt den funktionshindrades föräldrar (I) eller logopedbehandling åt den funktionshindrade (II).
Statens naturvårdsverk har av regeringen bemyndigats att meddela föreskrifter om verkställigheten av förordningen (1976:430) om ersättning vid vissa skador av rovdjur. Enligt verkets föreskrifter utgår ersättning normalt endast om anmälan om skada och ansökan om ersättning görs inom vissa tider. Föreskrifterna har ansetts i dessa delar sakna stöd i bemyndigandet och därför inte tillämpats.
Bestämmelserna i lagen (1947:529) om allmänna barnbidrag har inte ansetts innefatta något krav på att den som enligt 4 § lagen är behörig bidragsmottagare skall, för att få uppbära bidraget, vara bosatt i Sverige.
Fråga om den omständigheten att beskattningen av vederlag vid upplåtelse av avverkningsrätt fördelas med stöd av specialregeln i punkt 1 sjätte stycket av anvisningarna till 41 § kommunalskattelagen (1928:370) påverkar rätten till avdrag för utgifter för framtida skogsvård som föranleds av avverkningarna. Inkomsttaxering 1989.
Det hjälpbehov som föranlett att ett barn familjehemsplacerats på grund av brister i föräldrarnas omsorg har ansetts upphöra när vården enligt 2 § lagen (1990:52) om vård av unga upphörde. Den kommun som var ansvarig för familjehemsplaceringen har därför inte ansetts skyldig att lämna bistånd enligt 6 § socialtjänstlagen (1980:620) för hjälpbehov som uppstått senare och var hänförligt till den placerades egen person.
Uppskovsregeln i 27 § 4 mom. första stycket lagen (1947:576) om statlig inkomstskatt har inte ansetts tillämplig när ett aktiebolag uppgår i ett annat genom fusion (absorption) och aktieägarna i det överlåtande bolaget får nyemitterade aktier i det övertagande bolaget som fusionsvederlag. Förhandsbesked angående inkomstskatt.
Enligt 8 § första stycket i den lag (SFS 1975:1348) som reglerar ikraftträdandet av de år 1975 införda reglerna om arbetsgivares avdrag för pensionskostnader får en arbetsgivare även i fortsättningen tillämpa äldre bestämmelser beträffande utfästelser som lämnats senast den 31 december 1975. Undantagsreglerna i andra stycket av samma paragraf i fråga om pensionsutfästelser till arbetstagare med bestämmande inflytande i företaget har inte ansetts tillämpliga när det bestämmande inflytandet förvärvats först efter utgången av år 1975. Inkomsttaxering 1984.
Lagen (1930:173) om beräkning av lagstadgad tid har ansetts tillämplig när Riksskatteverket överklagat skattemyndighetens grundläggande taxeringsbeslut.
Åtgärd enligt 21 kap. 7 § föräldrabalken i form av föreläggande vid vite att överlämna barn till vårdnadshavare har ansetts kunna beslutas utan hinder av att den mot vilken föreläggandet riktas bor utomlands. Plenimål.
Förutsättningarna för dispens enligt 19 a § naturvårdsförordningen (1976:484) från förbud mot arbetsföretag som kan skada naturmiljön inom en biotop som utgörs av stenmurar i jordbruksmark.
Enligt ett avtal mellan en arbetsgivare och en anställd överlämnas på närmare angivna villkor en viss datorutrustning till den anställde. I avtalet föreskrivs bl.a. att den anställde skall betala hyra under tre år och att utrustningen därefter - om anställningen alltjämt består - utan ytterligare ersättning med full äganderätt skall övergå till den anställde. Fråga om den anställde under avtalsåret skall inkomstbeskattas för att till underpris ha förvärvat utrustningen.
Kyrkofullmäktiges borgensåtagande till förmån för stiftelse med syfte att ombesörja tryggat äldreboende med kristen social inriktning har ansetts innebära kompetensöverskridande. Ombesörjandet av boendet har ansetts varken utgöra diakoniverksamhet i kyrkolagens mening eller på annan grund utgöra kyrklig verksamhet.
En enskild som avser att ta upp ett lån för inköp av en privatbostadsfastighet har tecknat en s.k. räntegaranti som ger honom rätt att binda räntesatsen för ett visst lån till en i förväg bestämd procentsats. Avgiften för räntegarantin har inte ansetts avdragsgill vare sig som en ränteutgift, som en omkostnad för intäkternas förvärvande eller inom realisationsvinstsystemet. Förhandsbesked angående inkomstskatt.
En stiftelse, som på grund av sin hittills bedrivna skolverksamhet varit att betrakta som allmänt undervisningsverk enligt 7 § 4 mom. lagen (1947:576) om statlig inkomstskatt och i följd härav varit endast begränsat skattskyldig, avser att vid sidan av skolverksamheten påbörja en rörelse. Fråga om den nya verksamheten medför att karaktären av allmänt undervisningsverk går förlorad. Förhandsbesked angående inkomstskatt.
Ett i regeringsförordning föreskrivet förbud mot överklagande av vissa av Jordbruksverket meddelade beslut har ansetts oförenligt med EG- rättens allmänna rättsprinciper. Föreskriften om fullföljdsförbud har därför inte tillämpats. Tillika fråga om vilken domstol som skall anses vara behörig att pröva överklagandet.
Kommuns beslut att ta ut planavgift enligt taxa utan att beakta att byggherren haft egna kostnader för detaljplanläggning har ansetts strida mot likställighetsprincipen.
När en fysisk person avser att köpa ett aktiebolag, låta bolaget dela ut befintliga medel till sig delvis skattefritt och därefter avyttra bolaget med realisationsförlust motsvarande utdelningen, har den skattefria utdelningen inte ansetts skola reducera avdraget för realisationsförlust, men lagen (1995:575) mot skatteflykt har ansetts tillämplig på förfarandet. Förhandsbesked angående inkomstskatt.
Besvär över chefsöverläkarens beslut om intagning enligt 6 § lagen (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård har ansetts böra sakprövas utan hinder av att vården har upphört på grund av att ansökan om medgivande till fortsatt tvångsvård har avslagits.
Prövningstillstånd har krävts vid överklagande hos kammarrätten dels när länsrätten i ett mål om laglighetsprövning enligt kommunallagen avvisat ett för sent inkommet överklagande av ett kommunalt beslut (I), dels när länsrätten i ett mål om bistånd enligt socialtjänstlagen avvisat ett för sent inkommet överklagande av länsrättens egen dom (II).
Enligt 6 § lagen (1993:1538) om periodiseringsfonder får under vissa förutsättningar en sådan fond överföras från en fysisk person till ett aktiebolag. För att en överföring skall få ske har inte krävts att bolaget i sina räkenskaper tar upp ett belopp motsvarande fondavsättningen som obeskattad reserv. Förhandsbesked angående inkomstskatt.
Ett fåmansföretag utfärdar till verkställande direktören i ett helägt dotterbolag mot betalning motsvarande marknadspriset en option som innefattar en ovillkorlig rätt att i framtiden erhålla ett belopp som grundar sig på ett på visst sätt beräknat värde på aktierna i dotterbolaget. Vad innehavaren erhåller på grund av optionen har ansetts skola beskattas som inkomst av kapital. Bestämmelserna i 3 § 12 mom. lagen (1947:576) om statlig inkomstskatt har inte ansetts tillämpliga på optionen. Förhandsbesked angående inkomstskatt.
Vid beräkning av arbetsskadelivränta för en vanligtvis deltidsarbetande och arbetssökande försäkrad har livränteunderlaget ansetts inte kunna bestämmas på annat sätt än med ledning av den sjukpenninggrundande inkomsten när denna enligt gällande regler varit fastställd efter inkomst av heltidsarbete.
En läkare har utfärdat ett intyg till en person som uppträtt som patient men som i själva verket infunnit sig hos läkaren enbart för att få material till ett TV-program. Vid tillämpning av 3 § lagen (1994:954) om disciplinpåföljd m.m. på hälso- och sjukvårdens område har intyget ansetts utfärdat i yrkesutövning som har samband med undersökning, vård och behandling av patienter (I). Däremot har vid tillämpning av samma föreskrift en läkare som förskrivit läkemedel till sig själv inte ansetts som patient varför disciplinpåföljd inte kommit i fråga (II).
Enligt 21 kap. 3 § första stycket vattenlagen får länsstyrelse vid vite förelägga den som begått vissa gärningar att vidta rättelse. Även ett osanktionerat föreläggande har ansetts som ett föreläggande enligt lagrummet och därför, vid tillämpning av fullföljdsbestämmelserna i 22 kap. 6 § vattenlagen, ansetts skola överklagas hos allmän förvaltningsdomstol och inte hos regeringen. Rättsprövning av regeringsbeslut angående tillsyn enligt vattenlagen.
Fråga om de nybildade efternamnen Beachman (I) resp. Mortaigne (II) till bildning, uttal eller stavning har en sådan språklig form att namnet är lämpligt som efternamn i Sverige.
En dagbarnvårdare har haft två barn placerade hemma hos sig kl. 09.00-17.00. Tjänstgöringen har enligt de på kollektivavtal grundade anställningsreglerna räknats som halvtidstjänstgöring. Dagbarnvårdaren har vid tillämpning av 4 kap. 7 § första stycket lagen (1962:381) om allmän försäkring ansetts inte arbeta mer än hälften av normal arbetstid och har därmed ansetts berättigad till halv föräldrapenning för vård av eget barn.
En byggnad som ingår i ett sådant bebyggelseområde som avses i 3 kap. 12 § plan- och bygglagen (1987:10) har ansetts bli förvanskad när byggnadens taktäckning av tegel ersatts med tegelliknande plåt.
Bestämmelserna i 8 kap. 1 § lagen (1984:151) om punktskatter och prisregleringsavgifter om överklagande hos domstol av beskattningsmyndighetens beskattningsbeslut har ansetts tillämpliga på beslut att inte återbetala reklamskatt enligt 24 § första stycket lagen (1972:266) om skatt på annonser och reklam.
Hemmaboende ungdomar har ansetts berättigade till bistånd enligt 6 § socialtjänstlagen (1980:620) till eget boende först om bostadsbytet varit nödvändigt för att tillförsäkra dem en skälig levnadsnivå. (I-III.)
I mål om folkbokföring har vård i familjehem enligt socialtjänstlagen (1980:620) inte ansetts som vård vid en sådan institution som avses i 10 § folkbokföringslagen (1991:481)
En omvandling av aktier i ett fåmansföretag till ett annat aktieslag har, med hänsyn till att de skilda aktieslagen avsetts vara förenade med olika rätt till utdelning, betraktats som avyttring. Även fråga om förfarandet kan föranleda beskattning i inkomstslaget tjänst utöver vad som följer av det till 3 § 12 mom. lagen (1947:576) om statlig inkomstskatt knutna regelsystemet. Förhandsbesked om inkomstskatt.
I ärende om undantag från de svenska bilavgasbestämmelserna för begagnade bilar som skulle föras in till landet har dessa bestämmelser inte ansetts förenliga med artiklarna 30 och 36 i EG-fördraget (I och II).
Ansökan av Lena P. m.fl. om rättsprövning av ett beslut ang. bygglov. -Byggnadsnämnden i Varbergs kommun (1994-05-02) beslutade att bevilja Varberg Energi AB bygglov för uppförande av fem vindkraftverk inom Utteros 3:1 i kommunen. Av beslutet framgick att bolagets ansökan redovisat två alternativ vid gällde kraftverkens utformning
Överklagande av Urban A. av beslut om avvisande av talan och ansökan om återställande av försutten tid. -Kammarrätten i Göteborg (1995-09-04, Öhvall, Nordberg, Lindblad) avvisade Urban A:s överklagande av kammarrättens dom i mål om arbetsskadeersättning, enär överklagandet inkommit för sent
Också fråga om rätt adressat för ett föreläggande enligt naturvårdslagen / Uttag av grus med stöd av nyttjanderättsavtal ansågs inte som uttag för att tillgodose ett husbehov knutet till den fastighet där grustäkten var belägen
Ansökan av Björn Ö. om resning i mål om inkomsttaxering. - Kammarrätten i Stockholm meddelade den 22 mars 1990 domar i mål angående inkomsttaxeringar 1984 och 1985 för Björn Ö. Sedan Björn Ö. fullföljt talan mot kammarrättens domar beslutade Regeringsrätten den 11 oktober 1991 att inte meddela prövningstillstånd
Överklagande av Lisbeth M. och Greger M. ang. avvisande av talan. -Kammarrätten i Stockholm (1996-03-08) avvisade Lisbeth M:s och Greger M:s talan mot kammarrättens i Stockholm dom den 11 januari 1996 i mål nr 9632-1995. Kammarrätten hänvisade därvid till att överklagande kommit in för sent
Uppgift hos Rikspolisstyrelsen om registreringsnumret på rikspolischefens förmånsbil ansågs inte omfattad av sekretess enligt 7 kap. 11 § fjärde stycket första meningen sekretesslagen
Kammarrätt skulle ta ställning till ansökan om resning i ett kommunalt ärende / Kammarrätt skulle ta ställning till ansökan om rättsprövning av ett kommunalt beslut
Arbetsskadeförsäkring (muntlig förhandling vägrad i länsrätten, avslag) / Muntlig förhandling vägrad i länsrätt i mål ang. arbetsskadeförsäkring (resningsärende, avslag)
Ansökan som kommit in till Regeringsrätten före den 1 april överlämnad till kammarrätt / Ansökan om resning som kommit in till Regeringsrätten före den 1 april överlämnat till kammarrätt
Besvär i särskild ordning av Ann-Gret D. avseende inkomsttaxering. Sedan taxeringsnämnden vägrat Ann-Gret D. avdrag för nedsatt skatteförmåga på grund av sjukdomskostnader och Ann-Gret D. överklagat taxeringsnämndens beslut ändradeLänsrätten i Göteborgs och Bohus län (1990-09-07) inte taxeringarna
Ansökan om resning gjordes samtidigt som rättidiga besvär anfördes (avvisning) / Ansökan om resning som gjordes samtidigt som rättidiga besvär anfördes avvisades
Fråga dels om Taxi Bladet var att bedöma som fackpress dels om publikationen var att anse som annonsblad / Reklamskatt (fråga dels om Taxi Bladet var att bedöma som fackpress dels om publikationen var att anse som annonsblad
Kammarrättens sammansättning i mål ang. laglighetsprövning enligt kommunallagen / Kammarrättens sammansättning (mål som avgjorts utan medverkan av särskilda ledamöter återförvisades)
Återkallelse av registrering (fråga om prövningstillstånd bort meddelas i kammarrätt) / Fråga om prövningstillstånd bort meddelas i kammarrätt i mål om återkallelse av registrering som fastighetsmäklare
Saklegitimation och övriga frågor om partsbehörighet / Besvärsrätt för länsstyrelse i mål ang. återkallelse av serveringstillstånd? / Länsstyrelsen ansågs inte ha rätt att överklaga länsrätts dom, meddelad efter utgången av år 1995, länsstyrelse ansågs inte har rätt att överklaga länsrätts beslut i mål ang. återkallelse av serveringstillstånd enligt alkohollagen
Om avvikelsen kunnat godtas som s.k. mindre avvikelse / Också fråga om äldre eller nya föreskrifter i PBL skulle tillämpas / Fråga om tillämpning av äldre eller nya föreskrifter i bygglovsärende
Saklegitimation och övriga frågor om partsbehörighet / Socialnämnd, som avslagit begäran om utlämnande av vissa handlingar, hade inte rätt att överklaga kammarrätts beslut att lämna ut dessa (2 kap. 15 § tryckfrihetsförordningen, 15 kap. 7 § sekretesslagen)
Saklegitimation och övriga frågor om partsbehörighet / Länsarbetsnämnd, som med hänvisning till ny praxis avslagit begäran om utlämnande av vissa handlingar, hade inte rätt att överklaga kammarrätts beslut att lämna ut dessa (2 kap. 15 § tryckfrihetsförordningen och 15 kap. 7 § sekretesslagen)
Undantaget från skatteplikt för sjukvårdstjänster inte tillämpligt på sådana tjänster avseende medicinsk utrustning, som tillhandahölls sjukhuset och inte vårdtagaren (förhandsbesked) / Mervärdesskatt (undantaget från skatteplikt för sjukvårdstjänster inte tillämpligt på sådana tjänster avseende medicinsk utrustning, som tillhandahölls sjukhuset och inte vårdtagaren)
Klaganden ansågs inte ha rätt att föra talan mot kammarrätts beslut i LVU-mål eftersom hon inte fört talan i kammarrätt och beslutet inte gått henne emot
Anordnande av avloppsanläggning av typ tvåkammarbrunn med markinfiltration och med anslutna två Aquatron hybridtoaletter ansågs innebära risk för sanitär olägenhet
Överklagande av Per M. ang. avgift för livsmedelstillsyn. - Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Simrishamns kommun beslöt med stöd av 7 § förordningen (SFS 1989:1110) om avgift för livsmedelstillsyn m.m. att genom debitering den 26 maj 1994 påföra Per M. en avgift om 750 kr för tillsyn av livsmedelshanteringen i Mälarhusens lanthandel avseende 1994
Ett företag som i samband med av företaget anordnade kurser i utlandet förmedlade tjänster avseende transport, logi och servering skulle beskattas enligt de allmänna reglerna i mervärdesskattelagen och inte enligt bestämmelserna om resebyråer / Resebyråverksamhet? (ett företag som i samband med av företaget anordnade kurser i utlandet förmedlade tjänster avseende transport, logi och servering skulle beskattas enligt de allmänna reglerna i mervärdesskattelagen och inte enligt bestämmelserna om resebyråer, förhandsbesked)
Saklegitimation och övriga frågor om partsbehörighet / Naturskyddskommitté hade inte rätt att överklaga ett beslut om fastställelse av arbetsplan för väg
Fråga om en av Apoteksbolaget gjord "förfrågan om läkemedelspriser" utgjort upphandling och bolaget i så fall företagit upphandlingen för egen eller för sjukvårdshuvudmännens räkning
Ansökan av Per S. m.fl. om rättsprövning av ett beslut ang. detaljplan, m.m. -Kommunfullmäktige Stockholms kommun (1996-05-06) beslutade att anta detaljplan för del av kv. Förrådsbacken inom stadsdelen Östermalm i kommunen
Överklagande av Björn F. ang. arbetsskadeförsäkring. -Örebro läns allmänna försäkringskassa (1990-12-10) fann att Björn F. inte var berättigad till ersättning enligt lagen (1976:380) om arbetsskadeförsäkring, LAF
Lokalisering av ridanläggning (förhandsbesked, avslag) / Förhandsbesked enligt plan- och bygglagen (rättsprövning) / Förhandsbesked (lokalisering av ridanläggning (rättsprövning, avslag)
Besvärsrätt ansågs inte föreligga när klaganden godtagit den av domstolen beloppsmässigt bestämda taxeringen / Beslut om fastighetstaxering ansågs inte ha gott klaganden emot när klagandena godtagit den av domstolen beloppsmässigt bestämda taxeringen
Saklegitimation och övriga frågor om partsbehörighet / Beslut om tillstånd att uppföra vilthägn ansågs inte angå annan än den som sökt och beviljats tillståndet / Beslut i naturvårdsärende om tillstånd att uppföra vilthägn ansågs inte angå annan än den som sökt och beviljats tillståndet
Prövningstillstånd borde ha meddelats av kammarrätt i mål om återkallelse av körkort på grund av förande av personbil på spärrområde / Fråga om prövningstillstånd bort meddelas av kammarrätt i mål om återkallelse av körkort på grund av förande av personbil på spärrområde
Ansökan om resning i mål om arbetsskadeersättning som avgjorts av försäkringskassa överlämnad till kammarrätten / Ansökan om återställande av försutten tid i mål om arbetsskadeförsäkring som avgjorts av försäkringskassa överlämnad till kammarrätten
Extraordinära besvär, inkomsttaxering (avslag men resning) / Ansökan om resning avseende inkomsttaxering som avgjorts av taxeringsnämnd överlämnad till kammarrätten
Länsstyrelses sakprövning i samband med återförvisning till byggnadsnämnd ansågs, med hänsyn till att handläggningsfel förekommit hos länsstyrelsen, inte bindande för nämnden
Beslut att bevilja arbetsskadelivränta ansågs ha gått den försäkrade emot, när beslutet på grund av samordning med allmän pension inte lett till utbetalning men medfört att den försäkrade gått miste om privat försäkringsersättning
Försäkringskassas beslut att inte tillämpa 20 kap. 10 a § lagen om allmän försäkring ansågs vara överklagbart / Försäkringskassas beslut att inte tillämpa 20 kap. 10 a § lagen om allmän försäkring ansågs ha gått den försäkrade emot
Ansökan av Maud H. om återställande av försutten tid. - Riksförsäkringsverket avslog i beslut den 15 maj 1992 Maud H:s ansökan om omprövning av beslut om ersättning enligt lagen (1954:243) om yrkesskadeförsäkring. Maud H. överklagade beslutet. I dom den 27 augusti 1993 lämnade Länsrätten i Stockholms län överklagandet utan bifall. Maud H. blev delgiven länsrättens dom den 8 september 1993
Överklagande av Ingvar H. ang. inkomsttaxering 1990. - Ingvar H. överklagade taxeringsnämndens beslut och yrkade ytterligare avdrag för skuldränta. -Länsrätten i Stockholms län (1992-02-27, ordf. Borglund): Ingvar H. yrkar avdrag för räntebetalningar. Ingvar H. har dock trots att han lämnats tillfälle därtill inte styrkt kostnaderna med kvitton eller på annat tillförlitligt sätt. Yrkat avdrag kan därför inte medges
Fråga, vid antagande av detaljplan, om kravet på miljökonsekvensbeskrivning varit uppfyllt (avslag) / Fråga, vid antagande av detaljplan, om kravet på miljökonsekvensbeskrivning varit uppfyllt (rättsprövning, avslag)
Extraordinära besvär, inkomst- och förmögenhetstaxering / Kammarrätts beslut att vid prövning av länsrätts beslut om avvisning av ordinarie taxeringsbesvär överlämna handlingarna i målet till länsrätt för prövning av om det förelåg rätt till besvär i särskild ordning ansågs inte överklagbart (avvisning)
Ansökan av Carmen M. om återställande av försutten tid, m.m. - I beslut den 3 oktober 1994 fann Försäkringskassan i Stockholms län att en av Carmen M. anmäld arbetsskada inte kunde anses som en skada enligt 2 kap. 1 § lagen (1976:380) om arbetsskadeförsäkring. Genom dom den 31 mars 1995 lämnade Länsrätten i Stockholms län hennes överklagande utan bifall. Sedan Carmen M. överklagat länsrättens avgörande avslog Kammarrätten i Stockholm överklagandet genom dom den 3 juni 1996. Domen vann laga kraft
Övriga frågor (ansökan om återställande av försutten tid för att till länsstyrelse överklaga byggnadsnämnds beslut att inte planlägga ett område avvisad, eftersom beslutet skulle överklagas till kammarrätt
Ansökan av Amir H. om prövning av statsråds beslut om förvar. - Uppsala tingsrätt dömde den 7 januari 1997 Amir H., medborgare i Iran, för medhjälp till grov urkundsförfalskning till fängelse i ett år samt utvisade honom ur riket med förbud att återvända hit. Amir H. skulle friges villkorligt från fängelsestraffet tidigast den 8 juli 1997. - Regeringen avslog Amir H:s ansökan om upphävande av utvisningsbeslut den 3 juli 1997
Inkomsttaxering och eftertaxering, nya omständigheter (bifall) / Ansökan om resning i taxeringsmål där kammarrätten inte prövat taxeringen i sak skulle prövas av kammarrätten (avvisning)
Framställning av Bahman T. om prövning av beslut om förvar. - Hovrätten för Västra Sverige dömde den 3 april 1996 Bahman T., medborgare i Iran, för grovt narkotikabrott m.m. till fängelse i två år och sex månader samt utvisade honom ur riket med förbud att återvända hit före den 7 februari 2006
Tillstånd till uppförande och drift av anläggning för förbränning av avfall (avslag) / Tillstånd enligt miljöskyddslagen till uppförande och drift av anläggning för förbränning av avfall (rättsprövning, avslag)
Saklegitimation och övriga frågor om partsbehörighet / Länsstyrelse, som avslagit begäran om utlämnande av allmänna handlingar, hade inte rätt att överklaga kammarrätts beslut i saken (2 kap. 15 § TF, 15 kap. 7 § sekretesslagen
Ansökan om återställande av försutten tid för att ansöka om rättsprövning av beslut i ärende om visst bidrag avvisat, eftersom rättsprövning inte kunde komma i fråga / Övriga frågor- ansökan om återställande av försutten tid för att ansöka om rättsprövning av beslut i ärende om visst bidrag avvisat, eftersom rättsprövning inte kunde komma i fråga
Beslut i anledning av ansökan i efterhand om bygglov för utbyte av takbeläggningsmaterial hade inte fattats då föreläggande att byta ut taktäckning meddelades, föreläggandet undanröjdes, eftersom beslut rörande lovansökningen hade bort meddelas senast i samband med föreläggandet
Leverans av drivmedel direkt från återförsäljare till kontokortskund hos återförsäljarens leverantör ansågs utgöra omsättning mellan leverantören och kontokortskunden / Mervärdesskatt (leverans av drivmedel direkt från återförsäljare till kontokortskund hos återförsäljarens leverantör ansågs utgöra omsättning mellan leverantören och kontokortskunden
Ansökan av Janez P. om resning i mål om arbetsskadeförsäkring. - Stockholms läns allmänna försäkringskassa fann i beslut den 28 mars 1990 att Janez P. inte var berättigad till ersättning enligt lagen (1976:380) om arbetsskadeförsäkring. Janez P. överklagade beslutet. I dom den 28 juni 1991 avslog Försäkringsrätten för Mellansverige Janez P:s yrkande om ersättning enligt lagen om arbetsskadeförsäkring. Janez P. fullföljde sin talan till Försäkringsöverdomstolen. Målet överlämnades enligt lagen (1993:574) om upphävande av lagen (1978:28) om Försäkringsöverdomstolen den 1 juli 1995 till Regeringsrätten. I dom den 25 juni 1996 fastställde Regeringsrätten det slut försäkringsrättens dom innehåller
Undantag från skyddsföreskrifter för grundvattentillgångar (besprutning av banvall med bekämpningsmedel) / Kammarrätts dom och länsstyrelses beslut om undantag från skyddsföreskrifter för grundvattentillgångar undanröjdes då Naturvårdsverket under handläggningen i Regeringsrätten meddelat föreskrifter i frågan
Ansökan av Bardia H. om resning i mål ang. förtidspension. - Stockholms läns allmänna försäkringskassa beviljade i beslut den 6 oktober 1993 Bardia H. halv förtidspension fr.o.m oktober 1993. Riksförsäkringsverket överklagade kassans beslut till Länsrätten i Stockholms län som i dom den 12 december 1994 upphävde kassans beslut. Kammarrätten i Stockholm avslog i dom den 15 februari 1996 Bardia H:s överklagande av länsrättens dom. Sedan Bardia H. överklagat kammarrättens dom beslutade Regeringsrätten den 18 mars 1997 att inte meddela prövningstillstånd
Fråga om en person som flyttat till Norge skulle, vid tillämpning av reglerna om skattskyldighet i kommunalskattelagen, anses fortfarande bosatt i Sverige på grund av väsentlig anknytning (förhandsbesked, inkomstskatt)
Fastighet (Folkets hus) ansågs inte vara undantagen från skatteplikt (avslag) / Fastighetsskatt (fastighet, Folkets hus, ansågs inte vara undantagen från skatteplikt)
Överklagande av Claes I. ang. inkomsttaxering 1990. -Länsrätten i Stockholms län (1992-12-22, ordf. Sjöström) vägrade vid 1990 års taxering Claes I. avdrag för realisationsförlust till följd av försäljning av fastigheten Kejsarnäs 2:83. Länsrätten fann därvid, med tillämpning av lagen (1980:865) mot skatteflykt att beräkningen av förlusten skulle ske som om fastigheten sålts direkt till Claes I:s barn och ej - såsom skett - till ett av barnen ägt handelsbolag (jfr RÅ 1990 ref. 22)
Allmän energiskatt och särskild skatt på bränslen, skattepliktig produktion av eldningsolja hade ej förekommit (bifall) / Allmän energiskatt och särskild skatt på bränslen, skattepliktig produktion av eldningsolja hade ej förekommit (resningsärende, bifall) / Allmän energiskatt och särskild skatt på bränslen (skattepliktig produktion av eldningsolja hade ej förekommit, resningsärende, bifall)
Ansökan om återställande av försutten tid för att ansöka om rättsprövning av beslut i ärende ang. nätkoncession avvisad, eftersom sökandena inte varit parter i ärendet
Ansökan av Erling E. om resning i mål om arbetsskadeförsäkring. - Kristianstads läns allmänna försäkringskassa fann i beslut den 12 juni 1992 med anledning av en anmälan av Erling E. om arbetsskada avseende rygg- och benbesvär att Erling E. inte hade rätt till ersättning enligt lagen (1976:380) om arbetsskadeförsäkring. Erling E. överklagade försäkringskassans beslut. I dom den 28 september 1993 avslog Länsrätten i Kristianstads län överklagandet. Erling E. överklagade domen. I dom den 16 februari 1994 ändrade Kammarrätten i Göteborg inte den överklagade domen
Positivt förhandsbesked om bygglov ansågs inte kunna meddelas på grund av tillgängligt material om s.k. friytor m.m. / Plan- och bygglagen (positivt förhandsbesked om bygglov ansågs inte kunna meddelas på grund av tillgängligt material om s.k. friytor m.m.
Ansökan av Britta S. om rättsprövning av beslut ang. väghållning. -Länsstyrelsen i Stockholms län (1996-05-07) avvisade Britta S:s begäran om föreläggande för Tullinge vägförening att överta väghållningsansvaret för en infartsväg från Nibblebacken till fastigheterna Tussilagon 20 och 21 och att verkställa väghållningsåtgärder på infartsväg till Tussilagon 21 i Botkyrka kommun
Extraordinära besvär, inkomst- och förmögenhetstaxering / Ansökan om resning i taxeringsmål där kammarrätten inte prövat taxeringen i sak skulle prövas av kammarrätten
Alkoholhaltiga produkter som beretts för matlagningsändamål ansågs inte skattepliktiga / Alkoholskatt (alkoholhaltiga produkter som beretts för matlagningsändamål ansågs inte skattepliktiga, förhandsbesked) / Andra skatter (alkoholskatt för alkoholhaltiga produkter som beretts för matlagningsändamål ansågs inte skattepliktiga)
Ansökan av Annika A. om återställande av försutten tid. - Kammarrätten i Jönköping avgjorde genom dom den 28 maj 1996 ett mål angående Annika A:s rätt till ersättning enligt lagen (1976:380) om arbetsskadeförsäkring. Hon överklagade domen men kammarrätten avvisade i beslut den 26 augusti 1996 överklagandet som för sent inkommet
Ansökan av Inger B. om återställande av försutten tid. - Länsrätten i Göteborgs och Bohus län avgjorde genom dom den 26 juni 1995 två mål som gällde Inger B:s rätt till ersättning enligt lagen (1976:380) om arbetsskadeförsäkring. Hon överklagade domen till Kammarrätten i Göteborg, som enligt beslut i protokoll den 4 oktober 1996 inte meddelade prövningstillstånd. Inger B. överklagade beslutet men kammarrätten avvisade i beslut den 20 februari 1997 överklagandet såsom för sent inkommet. Kammarrätten fann att Inger B:s skrivelse med överklagande av avvisningsbeslutet också innefattade en ansökan om återställande av försutten tid och överlämnade handlingarna till Regeringsrätten för prövning
Beslut att avvisa en fastighetsmäklares inhibitionsyrkande ansågs inte ha gått Fastighetsmäklarnämnden emot / Fastighetsmäklarnämndens beslut att återkalla registreringen av en fastighetsmäklare ansågs ha ersatts av länsrättens ej lagakraftvunna beslut att upphäva återkallelsen och var därför inte längre verkställbart
Fråga om skatten var hänförlig till stadigvarande bostad) / Mervärdesskatt (kommuns rätt till avdrag för ingående skatt / Kommuns rätt till avdrag för ingående skatt (fråga om skatten var hänförlig till stadigvarande bostad, förhandsbesked)
Ansökan av Jan B. om återställande av försutten tid, m.m. - Skattemyndigheten i Gävleborgs län avslog enligt beslut den 26 april 1996 en ansökan av Jan B. om anstånd med betalning av kvarstående skatt avseende 1995 års taxering. Jan B. överklagade beslutet. Enligt dom den 25 juli 1996 biföll Länsrätten i Gävleborgs län endast på det sätt överklagandet att Jan B. medgavs anstånd med att betala 11 268 kr av den tidigare bestämda kvarstående skatten om 32 140 kr. Jan B. överklagade domen hos Kammarrätten i Sundsvall, som enligt beslut i protokoll den 13 januari 1997 inte meddelade prövningstillstånd. Beslutet delgavs Jan B. den 10 februari 1997. I en skrivelse som kom in till kammarrätten den 22 april 1997 överklagade Jan B. beslutet och ansökte om återställande av försutten tid, om överklagandet hade kommit in för sent. Kammarrätten beslöt enligt protokoll den 29 april 1997 att avvisa överklagandet, eftersom det hade skett för sent, och att överlämna målet till Regeringsrätten för prövni...
När kammarrätt av förbiseende underlåtit att pröva yrkande om ersättning till offentligt biträde tillerkändes biträde begärd ersättning av Regeringsrätten
Ansökan om resning gjordes samtidigt som rättidiga besvär anfördes (avvisning) / Ansökan om resning som gjordes samtidigt som rättidiga besvär anfördes avvisades
Bygglov beviljat inom område som inte omfattas av detaljplan (avslag) / Bygglov beviljat inom område som inte omfattas av detaljplan (rättsprövning, avslag)
Förhandsbesked om bygglov på s.k. lucktomt (avslag) / Förhandsbesked om bygglov på s.k. lucktomt (rättsprövning, avslag) / Plan- och bygglagen, bygglov på s.k. lucktomt (rättsprövning, avslag)
Överklagande av Florence F. ang. arbetsskadeförsäkring. - Försäkringskassan avslog i beslut den 18 mars 1993 Florence F:s begäran om ersättning enligt lagen (1976:380) om arbetsskadeförsäkring (LAF) för en av Florence F. anmäld arbetsskada i form av psykiska besvär till följd av mobbing på arbetsplatsen
Ersättning enligt tandvårdsförsäkringen, byte av amalgamfyllningar (avslag) / Ersättning enligt tandvårdsförsäkringen, byte av amalgamfyllningar (resningsärende, avslag)
Saklegitimation och övriga frågor om partsbehörighet / Ägare till grannfastigheter ansågs inte ha talerätt mot beslut ang. strandskydd (bifall) / Ägare till grannfastigheter ansågs inte ha talerätt mot beslut ang. strandskydd (rättsprövning, bifall)
Ansökan av Bertil S. om resning i mål ang. inkomsttaxering. - Vid 1984 års taxering åsatte taxeringsnämnden Bertil S. inkomsttaxering efter skönsmässiga grunder avseende rörelse med 100 000 kr samt vägrade avdrag för obestyrkta räntekostnader och kostnader för dubbel bosättning. Bertil S. överklagade nämndens beslut hos länsrätten, som genom dom den 30 juni 1988 biföll överklagandet såvitt avsåg påförd inkomst av rörelse. Skattemyndigheten överklagade länsrättens dom och yrkade att Bertil S. skulle påföras taxering för inkomst av rörelse med 31 449 kr. Kammarrätten beslutade i dom den 1 oktober 1991 att bifalla skattemyndighetens yrkande. Domen vann laga kraft
Ansökan av Ruby S. om resning i mål ang. inkomsttaxering 1990. - Med stöd av en kontantberäkning som visade underskott höjde taxeringsnämnden vid 1990 års taxering skönsmässigt den av Ruby S. deklarerade inkomsten av rörelse, varefter skattemyndigheten påförde henne skattetillägg. Ruby S. överklagade till Länsrätten i Stockholms län som i dom den 19 februari 1993 reducerade den skönsmässiga höjningen liksom underlaget för skattetillägg. Ruby S. överklagade till Kammarrätten i Stockholm som i dom den 12 december 1995 ytterligare reducerade den skönsmässiga höjningen och underlaget för skattetillägg. - I en ansökan om resning vidhöll Ruby S. att skönstaxeringen skulle undanröjas. Som skäl anförde hon att hon i sin deklaration till ledning för 1989 års taxering av misstag hade redovisat en och samma skuld två gånger, vilket medförde att den vid 1990 års taxering gjorda kontantberäkningen kom att grundas på det felaktiga antagandet att hon hade amorterat ett lån om 143 000 kr. Regeringsrät...
Överklagande av Staffan M. (tidigare N.) ang. avvisande av talan. Kammarrätten i Stockholm beslutade den 9 september 1997 att avvisa Staffan M:s överklagande av kammarrättens domar den 22 maj 1997 i mål nr 7525--7528-1993. Kammarrätten har i beslutet angett bl.a. följande. Delgivning av kammarrättens domar har skett med Staffan M:s befullmäktigade ombud, jur. kand. Bengt A. Eriksson. Delgivningskvitto från honom inkom till kammarrätten den 29 maj 1997. Överklagandet kom in först den 5 augusti 1997 och således för sent.-Staffan M. yrkade att kammarrättens avvisningsbeslut skulle upphävas. Han anförde bl.a. att han inte haft någon kontakt med Bengt A. Eriksson sedan 1994 och att fullmakten skulle anses återkallad eftersom den utfärdats före Staffan M:s namnbyte
Ansökan av Roland S. om resning i mål om inkomsttaxering. Taxeringsnämnden bestämde Roland S:s inkomsttaxeringar vid 1989 års taxering enligt avgiven självdeklaration. Skattemyndigheten överklagade beslutet och yrkade att Roland S:s underskott av jordbruksfastighet skulle reduceras med 14 869 kr, utgörande inkomst av vissa leveranser. Roland S. invände att beloppet inte avsåg leveranser från honom utan från hans 15-årige son, som själv arrenderade en jordbruksfastighet. - Länsrätten i Örebro län biföll i dom den 12 april 1994 skattemyndighetens talan. I dom den 2 november 1995 avslog Kammarrätten i Jönköping Roland S:s överklagande av länsrättens dom. Sedan Roland S. överklagat kammarrättens dom beslutade Regeringsrätten den 15 juli 1997 att inte meddela prövningstillstånd
Saklegitimation och övriga frågor om partsbehörighet / Byggnadsnämnd ansågs inte ha rätt att överklaga länsstyrelses beslut att upphäva bygglov / Länsstyrelsens beslut att återförvisa ärende om återbetalning av bygglovsavgifter till byggnadsnämnden ansågs överklagbart