Den omständigheten att ett aktiebolag gett ut aktier utan ny betalning (fondemission) har - med hänsyn till tidigare genomförd nyemission - inte ansetts utgöra hinder mot att medge bolaget s.k. Annell-avdrag för utdelning på aktierna. - Tillika fråga om förutsättningarna för eftertaxering. Eftertaxering för 1986.
Beslut som Skolverket meddelat inom ramen för sin tillsynsverksamhet, varigenom fristående skola beretts möjlighet att uppfylla bl.a. vissa krav som verket uppställt för godkännande, har inte ansetts kunna överklagas särskilt.
Fråga om våldsskildringar i två filmsekvenser om vardera ca 50 sekunder i en tre timmar lång film kan verka förråande i den mening som avses i lagen (1990:886) om granskning och kontroll av filmer och videogram.
Föreskrifter i en av regeringen utfärdad förordning om nedsättning av socialavgifter har ansetts uppenbart gå utöver vad som inryms i lagen om nedsättning av socialavgifter. De i förordningen angivna föreskrifterna har därför inte tillämpats (11 kap. 14 § regeringsformen).
Rättsprövning. Under genomförandetiden för en detaljplan har antagits en ny plan för en del av planområdet. Ägarna av några fastigheter, som är belägna inom det ursprungliga planområdet men utanför området för den nya planen, har motsatt sig planändringen under åberopande av 5 kap. 11 § första stycket plan- och bygglagen. Sådana förhållanden har emellertid inte ansetts föreligga att fastighetsägarna varit "berörda" i den mening som avses i lagrummet.
Ett i konkurs försatt aktiebolag har ansetts som part och tillerkänts talerätt i mål om eftertaxering för år före konkursbeslutet. Eftertaxering för år 1990.
Besvär över chefsöverläkarens beslut om intagning enligt 6 § lagen (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård har ansetts böra sakprövas utan hinder av att beslut om fortsatt tvångsvård enligt 8 § lagen redan föreligger.
Kommunfullmäktigeförslag till taxa för båttrafik till och från ön Ven har ansetts strida mot den kommunala likställighetsprincipen, eftersom den innehöll rabatter som gynnade kommunmedlemmar som var folkbokförda på ön.
Extra tillägg till studiebidrag, utbetalat till en studerande som sammanbott med en annan studerande, har inte räknats som inkomst vid bedömning av behov av bistånd enligt 6 § socialtjänstlagen
Ensamstående vuxenstuderande med minderåriga barn har, när fråga inte varit om en nödsituation, inte medgetts bistånd enligt 6 § socialtjänstlagen som tillskott till studiemedel
Den omständigheten att socialnämnden vid tidigare biståndsutbetalningar inte kommit att observera att preliminärskatteavdrag avseende familjens inkomster varit otillräckliga har inte ansetts motivera bistånd till betalning av kvarstående skatt.
En studerande vid universitet hade medfört ett otillåtet hjälpmedel vid skriftlig tentamen. Fråga om beviskravet i ärende om avstängning när den studerande hävdat att hjälpmedlet medförts oavsiktligt.
Ett fåmansaktiebolag leasade en personbil från ett bilföretag. Vid leasingperiodens slut sålde bilföretaget bilen med rabatt till en sambo till företagsledare i bolaget, tillika anställd där. Denne beskattades i inkomstslaget tjänst för ett belopp motsvarande rabatten. Inkomsttaxering 1988.
En byggnad har uppförts med stöd av ett bygglov som inte vunnit laga kraft. Efter överklagande av en granne har bygglovet sedermera upphävts genom lagakraftvunnen dom. Byggnadsnämnden har inte ansetts skyldig att ingripa med föreläggande om rivning då förberedelser inletts för att ändra detaljplanen så att lov till byggnadsåtgärden sannolikt skulle kunna meddelas med tillämpning av nya planbestämmelser.
Med stöd av bestämmelser i arbetsmiljölagen har Yrkesinspektionen vid vite av 500 000 kr förbjudit ägaren av en utarrenderad jordbruksfastighet att efter viss dag upplåta en ladugård på fastigheten för arbete till dess vissa byggnadsarbeten utförts. Fråga om det finns förutsättningar att döma ut vitet och om det i så fall finns särskilda skäl för jämkning av vitet.
Handling som sänts till domstol för prövning i sekretessmål av om handlingen var allmän har - när begäran om utlämnande av handlingen också gjorts hos den domstol som skulle pröva frågan - inte ansetts som inkommen till domstolen i den mening som avses med detta uttryck i 2 kap. 6 § tryckfrihetsförordningen.
Återställande av försutten tid har beviljats i ett fall då skrivelsen med överklagandet, trots att den avsänts på en onsdag i sådan tid att den kunnat postbehandlas samma dag, inte kommit in till beslutsmyndigheten ännu på fredagen, då tiden för överklagande gick ut, utan först påföljande måndag. Plenimål.
Fråga om förutsättningar förelegat för att med stöd av 20 § andra stycket naturvårdslagen (1964:822) förbjuda ett arbetsföretag som kan komma att väsentligt ändra naturmiljön.
En i Sverige bosatt dansk medborgare uppbar en tjänstepension från Köpenhamns kommun. Fråga om denna pension skulle likställas med tilläggspension enligt lagen (1962:381) om allmän försäkring och därmed påverka pensionstagarens rätt till pensionstillskott.
Intresseanmälningar i kommunalt tjänstetillsättningsärende har ansetts som inkomna till kommunen och förvarade där även när de faktiskt funnits hos enskilt företag som haft i uppdrag att medverka vid rekryteringen. Plenimål.
I en av de måltyper, för vilka det i särskild författning är föreskrivet att kammarrätt får pröva ett överklagande endast om kammarrätten har meddelat prövningstillstånd, laglighetsprövning enligt kommunallagen, har kravet på prövningstillstånd ansetts skola gälla även vid överklagande av beslut under handläggningen som avses i 34 § förvaltningsprocesslagen. Plenimål.
Ett beslut av regeringen i ärende om omprövning av ett tidigare beslut i fall där ändring i materiellt hänseende inte kunde ske har inte ansetts utgöra myndighetsutövning i den mening som avses i lagen om rättsprövning.
Ett regeringsbeslut om förhandsbesked enligt plan- och bygglagen har ansetts tillkommet i strid med kommunikationsskyldigheten enligt 7 kap. 2 § regeringsformen och 17 § förvaltningslagen samt strida mot kravet på saklighet i 1 kap. 9 § regeringsformen. Beslutet har därför upphävts. Rättsprövning.
Efternamnet Leijoncrona, som burits av en utdöd släkt, har med hänsyn till att de två mest kända bärarna av namnet funnits upptagna i flera moderna uppslagsverk, bl.a. Nationalencyklopedien, ansetts allmänt känt i den mening som avses i 13 § första stycket 2 namnlagen.
Förutsättningarna för jämkning av värde av bilförmån vid beräkning av underlag för arbetsgivaravgifter när den årliga tjänstekörningen uppgår till minst 3 000 mil. Utgiftsåret 1994.
A. genomgick forskarutbildning vid Uppsala universitet. Hon vistades tillsammans med sitt minderåriga barn utomlands för fältstudier under närmare ett år. Därvid uppbar hon utbildningsbidrag för doktorander och forskningsbidrag från Swedish Agency for Research Cooperation with Developing Countries. I fråga om rätten till allmänt barnbidrag har hon inte ansetts ha sänts av en statlig arbetsgivare till ett annat land för arbete för arbetsgivarens räkning.
Bestämmelserna om värdepappersfonder i lagen (1947:576) om statlig inkomstskatt har ansetts tillämpliga på fond som omfattas av tillstånd enligt 3 § lagen (1990:1114) om värdepappersfonder (s.k. nationell fond). Förhandsbesked.
Prövningstillstånd till kammarrätt har ansetts krävas när länsrätt avslagit ett överklagande av socialnämnds avvisningsbeslut enligt 30 § förvaltningslagen (1986:223) i fråga om bistånd enligt 6 § socialtjänstlagen (1980:620)
Fråga om bestämmelser, som av stiftaren intagits i stadgarna för en stiftelse, innehåller sådant förbehåll eller villkor som gör att förmögenhetsdispositionen är overksam såsom giltig stiftelsebildning och därför inte medför skattskyldighet som för en stiftelse. Inkomst- och förmögenhetstaxeringar 1987-1991.
Försäkringskassa har funnit att en person saknade rätt till efterlevandepension enligt lagen om allmän försäkring. Efter överklagande har länsrätt i dom förklarat att sådan rätt förelåg och återförvisat målet till försäkringskassan för erforderlig utredning och nytt beslut. Domen har ansetts innefatta en tillämpning av lagen om allmän försäkring och därför gälla omedelbart enligt 20 kap. 13 § lagen. Inhibition har på grund härav kunnat meddelas.
Bestämmelserna i 10 § förvaltningsprocesslagen (1971:291) om kommunikation av handling har ansetts tillämpliga i mål om återställande av försutten tid. Plenum.
En person, som vid tillämpning av dubbelbeskattningsavtalet med Kenya ansetts ha hemvist i Kenya men enligt intern svensk rätt varit bosatt i Sverige, har ansetts kunna taxeras i Sverige för ränta och utdelning intill den nivå som är tillåten enligt dubbelbeskattningsavtalet. Inkomsttaxering 1984. Plenum.
Kommun som inte hade befogenhet att själv meddela föreläggande enligt 39 § naturvårdslagen har ansetts äga rätt att föra talan mot länsstyrelsens beslut att vägra meddela sådant föreläggande.
Rättsprövning. Regeringens beslut angående utvidgning av ett naturreservat med en mindre fastighet har ansetts strida mot vad som enligt 7 § naturvårdslagen krävs för bildande av naturreservat och därför upphävts.
Som förutsättning för nedsättning av kvarskatteavgift gäller att skillnaden mellan den slutliga och den preliminära skatten beror på förhållande som den skattskyldige inte kunnat råda över. Den omständigheten att ende dödsbodelägaren varit endast 18 år och befunnit sig i ett känslomässigt labilt tillstånd har inte ansetts utgöra skäl för sådan nedsättning för dödsboet.
Ett investmentbolag har vid tillämpning av 2 § 10 mom. lagen (1947:576) om statlig inkomstskatt medgetts avdrag för beslutad utdelning endast med belopp som svarar mot det överskott i förvärvskällan som föreligger efter det att avdrag gjorts enligt 1 § lagen (1993:1539) om avdrag för underskott av näringsverksamhet. Förhandsbesked.
Beslut av tillsynsmyndighet med stöd av 5 § lagen (1985:426) om kemiska produkter, vilka inte uttryckligen getts formen av föreläggande eller förbud, har med hänsyn till beslutens innebörd och faktiska verkningar ansetts kunna överklagas genom förvaltningsbesvär.
Tillämpning av den s.k. proportionalitetsprincipen i rättsprövningsmål angående dispens från bestämmelser om strandskydd i naturvårdslagen (1964:822). Europamål.
Omsorgsnämnd har - i fråga om funktionshindrad som deltar i s.k. daglig verksamhet enligt 9 § första stycket 10 lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade - inte ansetts kunna med stöd av nämnda lag åläggas att svara för kostnader för resor till och från verksamheten.
Fråga i ärende angående bilstöd enligt förordningen (1988:890) om bilstöd till handikappade om sökanden på grund av varaktigt funktionshinder har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand och därför skall anses som handikappad i förordningens mening.
En tomträtt med byggnad har överlåtits mot ett vederlag som avsevärt understigit taxeringsvärdet. Vid tillämpning av lagen (1993:1536) om räntefördelning vid beskattning har som förvärvarens anskaffningsvärde ansetts det anskaffningsvärde som skulle ha gällt för överlåtaren om denne alltjämt ägt egendomen. Förhandsbesked angående inkomstskatt.
Bestämmelsen i 7 kap. 1 § lagen (1992:1528) om offentlig upphandling har ansetts strida mot EG-direktiv 92/13/EEG. Innehållet i direktivet har framstått såsom helt klart varför förhandsavgörande inte begärts.
När omprövning begärts av ett lagakraftvunnet förpliktande beslut har beslutsmyndighetens förnyade prövning ansetts inte böra begränsas till en bedömning av om beslutet varit uppenbart oriktigt och därför skolat ändras med tillämpning av 27 § förvaltningslagen.
Förutsättningar för överflyttning av barn enligt 11 och 12 §§ lagen (1989:14) om erkännande och verkställighet av utländska vårdnadsavgöranden m.m. och om överflyttning av barn. Fråga, vid bedömningen av om kvarhållandet av ett barn varit olovligt, var barnet hade hemvist vid tiden för kvarhållandet.
Avstående från hyresrätt mot ersättning har ansetts vara att betrakta som avyttring vid tillämpning av punkt 5 av anvisningarna till 27 § kommunalskattelagen. Inkomsttaxering 1990.
En byggnadsnämnd hade i samband med beviljat bygglov meddelat föreskrift om att byggherren sedermera skulle komma in med markplaneringsritning som skulle godkännas av nämnden. Föreskriften sattes som villkor för att byggnadsarbeten skulle få påbörjas. Byggnadsnämndens förfarande har - i mål om överklagande av byggnadsnämndens beslut att inte godkänna ingiven markplaneringsritning - inte ansetts förenlig med plan- och bygglagen. - Regeringsrätten har ansett sig behörig att ex officio bevilja resning i bygglovsärendet, trots att beslutet om bygglov inte överprövats.
Ersättning enligt lagen om arbetsskadeförsäkring (LAF) har inte utgetts till försäkrad som drabbats av magbesvär under en rehabiliteringsperiod, då fråga ansetts vara om en s.k. undantagssituation (numera 2 kap. 1 § andra stycket LAF).
Regler i 5 och 24 §§ miljöskyddslagen (1969:387), som innebär skyldighet även för tidigare utövare av miljöfarlig verksamhet att avhjälpa olägenheter av verksamheten och som trätt i kraft den 1 juli 1989, har inte ansetts kunna tillämpas på så sätt att ett bolag som överlåtit sin verksamhet före nämnda ikraftträdande kunnat åläggas skyldighet att medverka vid genomförande av saneringsarbete i vattendrag som tidigare förorenats till följd av bl.a. bolagets verksamhet.
Rätten till livränta enligt lagen (1976:380) om arbetsskadeförsäkring skall bestämmas med hänsyn till bl.a. den försäkrades förmåga att trots arbetsskadan skaffa sig inkomst genom arbete. Förvärvsförmågan har därvid bestämts utan hänsyn till det allmänna läget på arbetsmarknaden. I och II.
Socialstyrelsen har ansetts äga rätt att överklaga beslut av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd med yrkande om mildare disciplinpåföljd än nämnden tilldelat en yrkesutövare.
Ett aktiebolag var ensam ägare till ett utländskt dotterbolag, som i sin tur har ett flertal dotterföretag i olika länder. Prövningen av frågan om aktiebolagets skattskyldighet enligt bestämmelserna i 7 § 8 mom. sjätte stycket lagen (1947:576) om statlig inkomstskatt för utdelning från dotterbolaget har ansetts inte skola begränsas till att avse förhållandena under ett enstaka verksamhetsår. Förhandsbesked.
En vid prövningstillfället i Regeringsrätten 16-årig flicka hade på grund av kronisk trötthet, depression och därmed sammanhängande somatiska besvär sedan flera år försummat sin skolgång och tillbringat en stor del av dygnet i sängen. Fråga vid tillämpning av lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga huruvida det på grund av brister i moderns omsorg eller annat förhållande i hemmet fanns påtaglig risk att flickans hälsa eller utveckling skadas.
Vid beslut om övergång från frivillig psykiatrisk vård till tvångsvård - s.k. konvertering - har ansetts att förutsättningarna för konvertering måste prövas ex officio av länsrätten, alltså oavsett om konverteringsbeslutet överklagas av patienten eller ej. Vidare har ansetts att vid efterföljande prövning endast förutsättningarna för tvångsvård enligt 3 § behöver föreligga vid prövningstillfället för att tvångsvården skall få fortsätta.
Enligt kollektivavtal gällde att landstingsanställda, under ledighet för fullgörande av förtroendemannauppdrag åt landstinget, då full ersättning för mistad lön inte utgick, kunde medges behålla lön eller del därav. Landstings personaldelegations beslut, att rätten att behålla lön eller del därav gällde oavsett om det politiska uppdraget avsåg heltid eller deltid, har inte ansetts stå i strid med bestämmelsen i 4 kap. 12 § kommunallagen (1991:900) att förtroendevaldas rätt till ersättning för förlorad arbetsinkomst m.m. inte omfattar förtroendevalda som fullgör uppdragen på heltid eller en betydande del av heltid.
Enligt 2 § lagen (1994:953) om åligganden för personal inom hälso- och sjukvården skall den vård som ges av sådan personal så långt möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten. Paragrafen har ansetts innefatta skyldighet för en läkare att normalt före ett ingrepp på en minderårig förvissa sig om att vårdnadshavares samtycke föreligger. Disciplinmål.
Kommun har ansetts berättigad att överklaga länsstyrelses beslut i ärende om tillstånd enligt lagen (1992:1368) om tillstånd till vissa förvärv av fast egendom.
Bostadsrättsförening ställde kostnadsfritt säkerhet i form av borgen för föreningens medlemmars lån hos kreditgivare sedan medlemmarna övertagit lånen från föreningen. Föreningens borgensåtagande kan inte anses utgöra beskattningsbar förmån för medlemmarna.
Ett tyskt Kommanditgesellschaft auf Aktien har vid tillämpning av en diskrimineringsregel i ett dubbelbeskattningsavtal ansetts kunna likställas med ett svenskt aktiebolag i vissa hänseenden av betydelse vid koncernbeskattningen. Förhandsbesked angående inkomstskatt.
Fråga om förutsättningarna för att en socialnämnd skall få ställa som villkor för socialbidrag till en invandrare att denne fullgör ett oavlönat praktikarbete, som ingår i ett av kommunen tillhandahållet introduktionsprogram för invandrare.
Ett handelsbolag har till underpris överlåtit en tillgång till ett aktiebolag som ägs av delägarna i handelsbolaget. Enligt ett lagakraftvunnet förhandsbesked har överlåtelsen ansetts inte böra föranleda uttagsbeskattning. Överlåtelsen har inte heller ansetts innebära att delägarna gjort ett sådant uttag som avses i 28 § första stycket lagen (1947:576) om statlig inkomstskatt. Förhandsbesked angående inkomstskatt.
Vid ett byte av aktier i ett fåmansbolag mot nyemitterade aktier i ett annat fåmansbolag lämnade skattemyndigheten medgivande till uppskov med beskattning av realisationsvinsten enligt 27 § 4 mom. första stycket lagen (1947:576) om statlig inkomstskatt. I ett fall där de nyemitterade aktierna avsågs skola avyttras har de ansetts anskaffade vid tidpunkten för aktiebytet och för det från de utbytta aktierna övertagna anskaffningsvärdet. Förhandsbesked angående inkomstskatt.
En sammanläggning av en aktieklass i ett s.k. Sicav-bolag med en annan aktieklass inom samma bolag har ansetts som en sådan avyttring av aktierna i den förstnämnda aktieklassen som kan föranleda realisationsvinstbeskattning. Förhandsbesked angående inkomstskatt.
Ett bolag drev enligt avtal med sjukvårdsdistrikt verksamhet som innebar att läkare gjorde hembesök hos patienter. För transporter av läkarna anlitade bolaget ett taxiföretag. Verksamheten har i sin helhet ansetts utgöra sådan sjukvård som är undantagen från skatteplikt till mervärdesskatt. Förhandsbesked angående mervärdesskatt.
En polisman hade beviljats tjänstledighet med lön för att delta i tävlingar vid ett polismästerskap. Hon skadades vid ett olycksfall under den bankett som avslutade tävlingarna. Fråga om skadan uppkommit genom olycksfall i arbetet enligt 2 kap. 1 § lagen (1976:380) om arbetsskadeförsäkring (LAF).
Fråga om bygglov för inglasning av ett stort antal balkonger på flerbostadshus när bygglovet var avsett att utnyttjas endast i den omfattning hyresgästerna önskade. Dessutom fråga om inglasningen utgjorde tillbyggnad enligt plan- och bygglagen (1987:10). I och II.
Fråga om skatteplikt för pension som utbetalas på grund av tidigare tjänst hos Europeiska organisationen för kärnforskning (CERN) i Geneve. Förhandsbesked i taxeringsfråga.
Ärenden om arbetsmarknadspolitiska åtgärder såsom rekryteringsstöd, lönebidrag m.m. har jämställts med åtgärder som avses i lagen (1974:13) om vissa anställningsfrämjande åtgärder och således hänförts under 8 kap. 1 § sekretesslagen (1980:100).
Försäkrad har ansetts berättigad till arbetsskadelivränta under arbetslivsinriktad rehabilitering i form av högskoleutbildning omfattande mer än 40 studieveckor.
Sekretessmål. Registrering i det hos Riksskatteverket förda centrala skatteregistret av organisationsnummer enligt lagen om identitetsbeteckning för juridiska personer m.fl. har inte ansetts hänförlig till sådan verksamhet som avses i 9 kap. 1 § första stycket första meningen sekretesslagen.
Fråga om utrednings- och beviskrav i mål om meddelande av varning enligt lagen (1984:81) om fastighetsmäklare. Tillika fråga om skyldighet för kammarrätt att hålla muntlig förhandling.
Principerna för tolkning av dubbelbeskattningsavtal. Ett svenskt bolag äger aktierna i ett luxemburgskt bolag. Det luxemburgska bolaget är på grund av speciallagstiftning befriat från bolagsskatt i Luxemburg men har trots denna skattefrihet ansetts ha hemvist där enligt dubbelbeskattningsavtalet med Luxemburg. Detta har medfört att det svenska bolaget inte skall delägarbeskattas enligt 6 § 2 mom. lagen om statlig inkomstskatt för det luxemburgska bolagets inkomst. Förhandsbesked angående inkomstskatt.
Enligt 1 kap. 20 § första stycket lagen (1992:1528) om offenlig upphandling skall på begäran av en anbudsgivare en av handelskammare utsedd person närvara vid anbudsöppnandet. Det förhål- landet att sekretess enligt 6 kap. 2 § sekretesslagen (1980:100) gäller för uppgifter som rör anbud har på grund av bestämmelsen i 1 kap. 5 § samma lag ansetts inte hindra att den upphandlande myndigheten till den av handelskammaren utsedda personen lämnar de uppgifter om anbudsgivare m.m. som behövs för en kontroll av öppningsförfarandet.
Fråga om 7 kap. 15 § sekretesslagen utgjort hinder mot att ur regionalt folkbokföringsregister få ut en sammanställning grundad på uppgifter om medborgarskap.
Tillämpning av det s.k. destinatärsrekvisitet i 7 § 6 mom. lagen om statlig inkomstskatt. En stiftelse, som har till ändamål att främja bl.a. vetenskaplig forskning, hade under en period koncentrerat sin anslagsgivning på ett fåtal forskningsprojekt som letts av en och samma person. Fråga om stiftelsen härigenom begränsat sin verksamhet på ett sätt som hindrar att stiftelsen behandlas som inskränkt skattskyldig. Eftertaxering för 1984-1987 och taxering 1988.
Det beslut om detaljplan som kommunfullmäktige enligt sammanträdesprotokollet antagit har redovisats felaktigt i plankarta och planbeskrivning. Beslutet har ansetts strida mot 5 kap. 9 och 10 §§ plan- och bygglagen (1987:10) och därför upphävts. Rättsprövning.
Förhållandet mellan de bestämmelser i 13-18 §§ socialtjänstlagen (1980:620) som reglerar kommunernas skyldigheter att tillhandahålla barnomsorg och biståndsreglerna i 6 § samma lag.
Vid tillämpning av 7 kap. 7 § alkohollagen (1994:1738) har ansökan om serveringstillstånd för ett restaurangaktiebolag avslagits med hänsyn till att en person med bestämmande inflytande i bolaget bl.a. vid upprepade tillfällen restförts på grund av underlåtenhet att betala skatter och avgifter och även varit försatt i konkurs. Tillika fråga om rätt för länsstyrelse att överklaga kammarrättens dom.
Frågor om inkomst- och förmögenhetsbeskattning - bl.a. tidpunkten för förmånsbeskattning - när arbetsgivare överför medel till en fristående förvaltare som för den anställdes räkning förvärvar aktier inom ramen för en s.k. aktieägarplan (stock ownership plan). Förhandsbesked.
Enligt reglerna för beskattning av byggnadsrörelse kan en fysisk person som utför arbete på en egen fastighet som inte utgör omsättningstillgång i rörelsen bli beskattad för värdet av arbetet. En förutsättning för att beskattning skall ske är att varor av mer än ringa värde tagits ut ur byggnadsrörelsen i samband med arbetet. Den omständigheten att i rörelsen inte bokförda inköp till bygget gjorts med rabatt har i visst fall inte ansetts innebära att varuuttag skett. Inkomsttaxering 1987.
Ett vitesföreläggande att lämna självdeklaration hade föregåtts av ett föreläggande som inte delgetts den deklarationsskyldige enligt delgivningslagen (1970:428). Hinder mot att döma ut vitet har inte ansetts föreligga.
Beslut av kommunfullmäktige att - under förutsättning att landstinget anställde en viss läkare vid ett sjukhus för vilket landstinget var huvudman - tillskjuta medel motsvarande kostnaden för en läkartjänst har ansetts kompetensöverskridande.
Ett beslut varigenom regeringen i samband med överprövning av ett bygglovsärende förklarat att byggnadsnämnden skall på nytt pröva bygglovsärendet med utgångspunkt i efter överklagandet tillkomna områdesbestämmelser har ansetts kunna bli föremål för rättsprövning. Dessutom fråga om regeringsbeslutet varit förenligt med den s.k. anståndsregeln i 8 kap. 23 § plan- och bygglagen.
Frågor om tillämpning av artiklarna 6 och 8 i Europakonventionen i mål om eftersökande och omhändertagande enligt lagen (1994:466) om särskilda tvångsåtgärder i beskattningsförfarandet. Även fråga om tillämpning av lagen (1989:479) om kostnader i ärenden och mål om skatt, m.m. i mål om eftersökande och omhändertagande enligt förstnämnda lag.
Sedan en polismyndighet anmält att en förundersökning inletts mot en körkortshavare som var misstänkt för att genom att lämna muta ha erhållit obehörig hjälp med att få sitt körkortsprov godkänt förelades körkortshavaren med stöd av 33 § körkortsförordningen att inkomma med godkänt teoriprov. Föreläggandet följdes inte. Den omständigheten att åtal mot körkortshavaren för bestickning därefter ogillats har inte ansetts utgöra tillräckliga skäl för att inte återkalla körkortet.
Fråga huruvida socialbidrag för bostadskostnad skall utges efter en av socialnämnden beräknad genomsnittlig hyresnivå inom kommunen eller efter den bidragssökandes faktiska hyreskostnad (I och II)
Trafikhuvudman har vid offentlig upphandling av färdtjänsttransporter ansetts kunna kräva att anbudsgivarna också skall kunna upprätthålla allmän taxiservice. Även fråga om hur preciserat ett sådant krav skall vara.
Ett moderbolag (AB Volvo) har till sina aktieägare delat ut aktierna i ett dotter- bolag (Swedish Match AB). Härvid har - med hänsyn till omfattningen av bolagens verksamhet och omständigheterna i övrigt - det s.k. verksamhetsvillkoret i 3 § 7 mom. fjärde stycket lagen om statlig inkomstskatt ansetts uppfyllt trots att relationstalet avseende marknadsvärdena på aktierna i bolagen (ca 14 procent) klart understigit vad som i lagmotiven angivits som lägsta nivå (minst ca 20 procent). Förhandsbesked rörande inkomstskatt.
Skattemyndighet som fattat taxeringsbeslut i visst ärende har ansetts kunna före utgången av året efter taxeringsåret på oförändrat utredningsmaterial fatta omprövningsbeslut till den skattskyldiges nackdel. Inkomsttaxering 1992.
Koncessionsnämndens handläggning av ansökan om bergtäkt m.m. (avslag) / Koncessionsnämndens handläggning av ansökan om bergtäkt m.m. (rättsprövningsärende)
Frist enligt 20 § varumärkeslagen (1960:644) ej återställbar (avvisat) / Avvisat (frist enligt 20 § varumärkeslagen /1960:644/ ej återställbar) / Frist enligt 20 § varumärkeslagen (1960:644) ej återställbar (ärende ang. återställande av försutten tid)
Besvär i särskild ordning av Bruno P. ang. inkomsttaxering 1983. -Länsrätten i Värmlands län (1986-02-20) bestämde Bruno P:s taxeringar 1983 till vissa belopp
Fullföljt mål avskrevs eftersom årsavgift inte erlagts inom föreskriven tid / Fullföljd mål avskrevs eftersom årsavgift inte erlagts inom föreskriven tid (patentmål)
Ansökningen överlämnad till kammarrätten med stöd av övergångsbestämmelserna till lagen (1995:21) om ändring i lagen (1971:289) om allmänna förvaltningsdomstolar
Avvisat (ansökan om resning gjordes samtidigt som rättidiga besvär anfördes) / Ansökan om resning gjordes samtidigt som rättidiga besvär anfördes (avvisat)
Fråga om utdelning av aktier i ett dotterbolag är skattefri enligt 3 § 7 mom. fjärde stycket lagen (1947:576) om statlig inkomstskatt / Inkomstskatt (fråga om utdelning av aktier i ett dotterbolag är skattefri enligt 3 § 7 mom. fjärde stycket lagen (1947:576) om statlig inkomstskatt)
Ansökan av Muradif O. om resning i ärende ang. naturalisation. - Statens invandrarverk beslutade den 11 maj 1994 att avslå en ansökan av Muradif O. om svenskt medborgarskap. Sedan denne överklagat beslutet avslog Utlänningsnämnden den 12 december 1994 överklagandet. - Muradif O. ansökte om resning och yrkade att ärendet skulle omprövas. -Regeringsrätten (1996-01-29, Wahlgren, Wadell, Rundqvist): Skälen för Regeringsrättens avgörande. Utlänningsnämndens beslut i fråga om naturalisation enligt 6 § lagen (1950:382) om svenskt medborgarskap får inte överklagas. Det ankommer därför på nämnden att utforma rättstillämpningen på detta område, i den mån det inte efter överlämnande enligt 9 a § samma lag är regeringen som har att pröva ärende enligt lagen (prop. 1991/92:30 s. 29). Bestämmelserna om naturalisation ger de beslutande myndigheterna en viss frihet vid beslutsfattandet. Av Utlänningsnämndens rättsbildande funktion och resningsinstitutets karaktär av extraordinärt rättsmedel följer att...
Avvisat (sökanden ej saklegitimerad i regeringsärende ang. kommunal vuxenutbildning) / Sökanden ej saklegitimerad i regeringsärende ang. kommunal vuxenutbildning (avvisat)
Avslag (vitesföreläggande enligt lagen om kemiska produkter) / Vitesföreläggande enligt lagen om kemiska produkter (avslag) / Vitesföreläggande enligt lagen om kemiska produkter (resningsärende)
Ansökan av Bertil C. m.fl. om rättsprövning av ett beslut att anta detaljplan. -Stockholms kommunfullmäktige (1995-03-06) beslutade att anta förslag till detaljplan för kvarteret Björns Trädgård 6-8 inom Stadsdelen Södermalm i Stockholms kommun
Överklagande av Anders H. ang. återbetalningsskyldighet av dagersättning. -Försvarets civilförvaltning (1990-12-13) ålade Anders H. att återbetala 4 890 kr avseende till denne utbetalad dagersättning för tiden den 9 januari - den 20 juni 1989. Som motivering angavs att Anders H. inte fullgjort någon tjänstgöring under nämnda period
Besvär i särskild ordning av Dagmar W. ang. allmän fastighetstaxering 1990. -Länsrätten i Stockholms län (1991-10-16) bestämde taxeringsvärdet för Dagmar W:s fastighet Vaxbönan 9 i Enskede församling, Stockholms kommun, till 574 000 kr, varav markvärde 384 000 kr och byggnadsvärde 190 000 kr. Domen vann laga kraft
Feladresserad skrivelse med överklagande som först efter besvärstidens utgång överlämnats till rätt myndighet (avslag) / Avslag (feladresserad skrivelse med överklagande som först efter besvärstidens utgång överlämnats till rätt myndighet)
Inkomsttaxering, köp och försäljning av andelar i utdelningsbolag, m.m. (bifall) / Bifall (inkomsttaxering, köp och försäljning av andelar i utdelningsbolag, m.m.)
Fråga om delgivning kunnat ske genom kungörelse (avslag) / Avslag (fråga om delgivning kunnat ske genom kungörelse) / Fråga om delgivning kunnat ske genom kungörelse (ärende ang. återställande av försutten tid )
Ansökan av Ferenc K. om resning i ärende ang. disciplinansvar. - I beslut den 1 juni 1993 lämnade Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd Ferenc K:s anmälan mot två läkare vid Sahlgrenska sjukhuset utan åtgärd. Grunden för hans anmälan hade varit att han led av kvarstående besvär som han ansåg vara orsakade av den behandling med elkonvertering och narkos som de anmälda läkarna utfört. Ferenc K. överklagade beslutet men Kammarrätten i Stockholm lämnade i dom den 22 oktober 1993 hans överklagande utan bifall. Ferenc K. fullföljde sin talan hos Regeringsrätten som den 15 februari 1994 beslutade att inte meddela prövningstillstånd
Överklagande av Kerstin S. G. ang. ersättning enligt lagen om arbetsskadeförsäkring. -Kopparbergs läns allmänna försäkringskassa (1990-05-14) fann att en av Kerstin S. G. uppgiven skada med visandedag i oktober 1983 - yrsel, huvudvärk, eksem, trötthet m.m
Överklagande av Danuta L. ang. återbetalning av sjukpenning m.m. -Stockholms län allmänna försäkringskassa (1992-01-24) fann att Danuta L. genom att lämna oriktiga uppgifter angående anställnings- och inkomstförhållanden förorsakat att sjukpenning och föräldrapenning betalats ut till henne obehörigen under åren 1988-1990 och att hon på grund därav var skyldig att återbetala ett belopp om 239 170 kr. Skäl att delvis efterge återbetalningsskyldigheten ansågs inte föreligga
Rättidsprövning som gjorts av beslutsmyndighet bindande för besvärsmyndighet / Anmälan om ny ägare och utgivare av periodisk skrift för vilken utgivningsbeviset återkallats / Beslutsmyndighets anteckning på överklagandeskrivelsen och efterföljande åtgärder ansågs innefatta rättidsprövning
Fråga om en landstingsanställd erhållit skattepliktig förmån genom en sons förvärv av en bostadsrätt från landstinget / Fråga om den skattskyldiges underlåtenhet att upplysa om en sons förvärv av en bostadsrätt från den skattskyldiges arbetsgivare utgjort oriktigt meddelande
Fråga om en landstingsanställd erhållit skattepliktig förmån genom en sons förvärv av en bostadsrätt från landstinget / Fråga om den skattskyldiges underlåtenhet att upplysa om en sons förvärv av en bostadsrätt från den skattskyldiges arbetsgivare utgjort oriktigt meddelande
Bifall (uppehållstillstånd m.m., Invandrarverkets beslut var inte förenligt med praxis hos regeringen och Utlänningsnämnden) / Uppehållstillstånd m.m., Invandrarverkets beslut var inte förenligt med praxis hos regeringen och Utlänningsnämnden (bifall)
Överklagande av intagningsbeslut skulle prövas trots mellankommande beslut om fortsatt tvångsvård / Överklagande av beslut om intagning för psykiatrisk tvångsvård skulle prövas trots mellankommande beslut om fortsatt tvångsvård
Ansökan av Bengt N. om resning i ett mål ang. inkomsttaxering. - Taxeringsnämnden taxerade Bengt N. år 1990 i Göteborgs kommun till statlig och kommunal inkomstskatt för 78 400 kr, taxerad inkomst, med beskattningsbar inkomst av 61 600 kr. Taxeringsnämnden frångick därvid Bengt N:s självdeklaration genom att minska ett av honom deklarerat underskott av rörelse med 77 000 kr. Bengt N. överklagade taxeringsnämndens beslut till Länsrätten i Göteborgs och Bohus län. Han yrkade avdrag i inkomstslaget rörelse med 62 000 kr. Länsrätten beslutade den 26 augusti 1992 att lämna överklagandet utan bifall och Kammarrätten i Göteborg beslutade den 11 oktober 1994 att inte ändra länsrättens dom. Regeringsrätten beslutade den 15 februari 1996 att inte meddela prövningstillstånd
Ansökan av Marsil A. om resning i mål ang. skadeförsäkring. - Stockholms läns allmänna försäkringskassa prövade genom beslut den 16 januari 1989 en av Marsil A. gjord ansökan om omprövning av beslut om ersättning enligt lagen (1976:380) om arbetsskadeförsäkring. Kassan fann vid prövning enligt 8 kap. 12 § nämnda lag jämförd med 20 kap. 10 a § lagen (1962:381) om allmän försäkring inte anledning att ändra det tidigare avslagsbeslutet. Marsil A. överklagade beslutet. I dom den 3 januari 1991 ändrade Försäkringsrätten för Mellansverige inte beslutet. Sedan Marsil A. överklagat försäkringsrättens dom avvisade Försäkringsrätten för Mellansverige i beslut den 25 mars 1992 överklagandet såsom för sent anfört. Marsil A. överklagade beslutet. I beslut den 12 oktober 1992 ändrade inte Försäkringsöverdomstolen beslutet
Ansökan av Bostadsrättsföreningen Gyllenallen i Lund om rättsprövning av ett beslut om detaljplan. -Regeringen (Miljödepartementet, 1995-11-30) avslog Bostadsrättsföreningens Gyllenallen i Lund överklagande av ett av Länsstyrelsen i Malmöhus län meddelat beslut ang. detaljplan för Katedralskolan 8 m.m i Lunds kommun
Försutten tid för att ange de omständigheter på vilka talan om laglighetsprövning enligt kommunallagen grundats ej återställbar (avvisning) / Avvisning (försutten tid för att ange de omständigheter på vilka talan om laglighetsprövning enligt kommunallagen grundats ej återställbar (avvisning)
Skatteplikt (undantaget för bank- och finansieringstjänster och för värdepappershandel ej tillämpligt på informationsverksamhet avseende pågående förfaranden om tvångsinlösen av aktier) / Mervärdesskatt (skatteplikt, undantaget för bank- och finansieringstjänster och för värdepappershandel ej tillämpligt på informationsverksamhet avseende pågående förfaranden om tvångsinlösen av aktier)
Antagande av detaljplan för kvarter inom Stockholms innerstad, fråga om skadan för ägare av intilliggande kontorshus var större än som fick tålas (avslag)
Ansökan av Hans Henrik K. om rättsprövning av beslut ang. utbetalning av pensionsmedel. -Regeringen (Finansdepartementet, 1995-04-27) avslog en ansökan av Hans Henrik K. om utbetalning av pensionsmedel och yttrade därvid: Ni har ansökt om utbetalning av de pensionsbelopp, som Er statliga tjänstepension har minskats med på grund av de statliga pensionsbestämmelsernas regler om samordning mellan tjänstepension och pensionsförmåner enligt lagen (1962:381) om allmän försäkring
När utländskt dotterbolag avyttrar andelar inom koncernen / Dubbelbeskattningsavtalet med Nederländerna (1992:17) (fråga / Om reavinsten varit skattebefriad i Sverige om vinsten förvärvats direkt av det svenska moderbolaget)
Fråga om återbetalning av kapitaltillskott från utländskt dotterbolag var undantagen från beskattning i Sverige enligt dubbelbeskattningsavtalet med Nederländerna
Ansökan av West Point AB om resning i mål om inkomsttaxering. - Bolaget åsattes år 1989 taxering efter skön med 50 000 kr. I överklagande till Länsrätten i Stockholms län den 15 juli 1991 yrkade bolaget att bli taxerat i enlighet med en till överklagandet fogad deklaration. Länsrätten avvisade i dom den 21 oktober 1992 bolagets besvär över taxeringen. Som skäl anfördes att besvären inkommit efter den ordinarie besvärstidens utgång och att vad bolaget anfört inte utgjorde sådana omständigheter att besvären kunde prövas i särskild ordning. Bolaget överklagade domen till Kammarrätten i Stockholm som i beslut den 20 oktober 1993 inte ändrade länsrättens dom. Bolaget överklagade kammarrättens beslut till Regeringsrätten som den 27 februari 1995 beslutade att inte meddela prövningstillstånd
Ansökan av Annika G. om resning i mål om dicsiplinansvar. - Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd lämnade i beslut den 11 juni 1993 en anmälan från Annika G. avseende bl.a. överläkaren Carsten Feldborg Nielsen utan åtgärd. I beslut den 16 december 1993 avvisade ansvarsnämnden en annan anmälan från henne med motiveringen att anmälan avsåg behandling som omfattades av ansvarsnämndens beslut den 11 juni 1993. Sedan hon överklagat avvisningsbeslutet beslutade Kammarrätten i Stockholm den 23 februari 1994 att inte ändra det överklagade beslutet. - I ansökan begärde Annika G. resning
Tid för ansökning om kompensation för allmän energiskatt m.m. ej återställbar (hemställan om överlämnande av ansökning därom till kammarrätt lämnad utan åtgärd)
För sjukvårdsinrättnings inkomster från sjukvårdsverksamheten (inkomstskatt) / Skattskyldighet för sjukvårdsinrättnings inkomster från sjukvårdsverksamheten / Inkomstskatt, skattskyldighet för sjukvårdsinrättnings inkomster av sjukvårdsverksamheten
Extraordinära besvär, försutten tid återställd, bifall (inkomst- och förmögenhetstaxering / Extraordinära besvär, dröjsmål med översändande av besvärsinlaga till Regeringsrätten (bifall)
Reklamskatt, utländsk företagare som upplåter reklamutrymmen på svenska idrottsarenor / Fråga om skattskyldighet för utländsk företagare som upplåter reklamutrymmen på svenska idrottsarenor / Fråga om skattskyldighet för reklamskatt för utländsk företagare som upplåter reklamutrymmen på svenska idrottsarenor
Handlingar hos kammarrätt i mål om disciplinansvar har ansetts kunna lämnats ut med förbehåll enligt 14 kap. 9 § sekretesslagen för att användas i examensarbete
Kontraritet (länsrätts beslut, som uppfattades som ett bifall till en enskilds begäran om undantag enligt 3 kap. 3 § lagen om självdeklaration och kontrolluppgifter, ansågs ha gått skattemyndigheten emot)
Fråga om stiftelses verksamhet att med hjälp av premier från bostadsrättsföreningar täcka hyresbortfall i sådana föreningar utgjorde rörelse (förhandsbesked)
Ansökan av Gustaf G. om resning i mål ang. disciplinansvar. - Regeringsrätten meddelade den 12 december 1995 dom i ett mål angående disciplinansvar som anhängiggjorts av Gustaf G. (Anm.:se RÅ 1995 not. 381). I en skrivelse till Regeringsrätten hävdade Gustaf G. att domen måste anses vila på olaglig och rättsstridig grund. I avgörandet hade nämligen deltagit en ledamot som var jävig eftersom han i ett annat ärende omotiverat hade vägrat att meddela prövningstillstånd
Ansökan om resning som gjordes samtidigt med rättidiga besvär avvisades / Ansökan om resning gjordes samtidigt som rättidiga besvär anfördes (avvisning)
Ansökan av Birgitta S. om återställande av försutten tid. - Kammarrätten i Göteborg avvisade i beslut den 30 juni 1995 Birgitta S:s talan mot kammarrättens dom den 31 mars 1995 i mål nr 3292-1994. Kammarrätten hänvisade därvid till att Birgitta S:s överklagande kommit in för sent
Omsorgsnämnd som avslagit en begäran om utlämnande av namn på uppgiftslämnare, hade inte rätt att överklaga kammarrätts beslut att utlämna namnen (2 kap. 15 § tryckfrihetsförordningen)
Prövning av regeringens beslut om tillåtet gränsvärde för fosforutsläpp ansågs sakna betydelse (avskrivning) / Mål ang. tillåtet gränsvärde för fosforutsläpp avskrevs eftersom prövningen ansågs sakna betydelse (rättsprövning)
Fråga om regeringen bort sakpröva villkor för utsläpp av ammoniak m.m. trots att villkoren avsåg tid som förflutit (avslag) / Fråga om regeringen bort sakpröva villkor för utsläpp av ammoniak m.m. trots att villkoren avsåg tid som förflutit (rättsprövning)
Talan fick ej föras mot länsstyrelses beslut att avskriva fastighetsägares begäran om åtgärder med anledning av grannes dämningsåtgärder m.m. (länsstyrelsens ärende ansågs innefatta ett tillsynsärende)
Partshabilitet för aktiebolag i konkurs som avslutats / Avdrag för ingående skatt medgivet för skatt hänförlig till av bolag från annat mervärdeskatteregistrerat företag inköpt guld
Överklagande av Johan F. ang. avvisande av talan, m.m. -Kammarrätten i Stockholm (1995-03-26, Anclow, Noltorp, Lindblom) avvisade i två skilda beslut (mål nr 2365-1996 resp. 2366-1965) överklaganden av Johan F. såsom anförda för sent
Ersättning för kostnader i ärenden och mål om skatt, m.m. / Oriktig rättstillämpning? (ersättning för kostnader i ärenden och mål om skatt, m.m., avslag)
Socialnämnd, som avslagit begäran om utlämnande av vissa handlingar, hade inte rätt att överklaga kammarrätts beslut att lämna ut dessa (2:15 TF, 15:7 sekrL)
Beslut om bildande av naturreservat fattat av landshövdingen ensam (bifall) / Beslut om bildande av naturreservat fattat av landshövdingen ensam, rättsprövning (bifall)
Ofullständig prövning av lämnade uppgifter (resning, avslag) / Ofullständiga uppgifter i mål om arbetsskadeförsäkring (avslag) / Arbetsskadeförsäkring, ofullständig prövning av lämnade uppgifter (avslag)
Den omständigheten att en bidragssökandes släkting hade gått i borgen för hennes hyra har inte medfört att hennes behov av bidrag till boendekostnader ansetts kunna tillgodoses på annat sätt en genom bistånd enligt socialtjänstlagen
Ansökan överlämnad till kammarrätt med stöd av övergångsbestämmelserna till lagen (1995:21) om ändring i lagen (1971:289) om allmänna förvaltningsdomstolar
Nya omständigheter i mål enligt LVU (resningsärende, avslag) / Nya omständigheter i mål enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (avslag)
Överklagande av Johan J. av beslut om avvisande av talan och ansökan om återställande av försutten tid. -Kammarrätten i Jönköping avvisade enligt beslut den 26 februari 1996 Johan J:s överklagande av kammarrättens beslut den 30 januari 1996, enligt vilket Johan J. vägrats prövningstillstånd i mål om körkort
Överklagande av Rolf A. ang. inkomsttaxering 1988. -Länsrätten i Stockholms län (1991-05-03, ordf. Christiernsson) fastställde Rolf A:s inkomsttaxering 1988 till vissa belopp. Därvid beräknade länsrätten Rolf A:s inkomst av tillfällig förvärvsverksamhet (vinst vid försäljning av fastigheten Forsen 1:6) till 949 826 kr
Ansökan av Gunnar R. om resning i mål ang. inkomsttaxering. - Kammarrätten i Stockholm bestämde i dom den 28 april 1993 Gunnar R:s taxeringar år 1986 till statlig inkomstskatt till 448 800 kr, taxerad och beskattningsbar inkomst med ett underlag för tilläggsbelopp om 524 200 kr och till kommunal inkomstskatt till 453 300 kr taxerad inkomst och 445 800 kr beskattningsbar inkomst. Kammarrätten fann i nämnda dom att Gunnar R. personligen och inte det av honom ägda aktiebolaget Canutus AB skulle beskattas för de ersättningar som Canutus AB uppburit och som avsett tjänster som utförts av Gunnar R. Regeringsrätten beslutade den 15 juni 1994 att inte meddela prövningstillstånd i målet
Också fråga om tillämpning av lagen mot skatteflykt / Fråga om genomsyn och rätt till underskottsavdrag för delägare i kommanditbolag som innehaft andelar i bolaget under endast kort tid
Skatteplikt (undantaget för finansieringstjänster ansågs inte tillämpligt på förvaltning av säljarreverser) / Mervärdesskatt (undantaget för finansieringstjänster ansågs inte tillämpligt på förvaltning av säljarreverser)
Kammarrätt behörig att pröva ansökan om resning i ärende om omedelbart omhändertagande av barn när beslut härom efter underställning avgjorts av länsrätt genom lagakraftvunnet beslut
Förutvarande hustru ej taleberättigad då hon ej varit part i målet i underinstanserna / Frågan om rätt till bistånd enligt 6 § socialtjänstlagen förfallen, enär sökanden avlidit under målets handläggning i Regeringsrätten
Ansökan om resning i ett taxeringsmål, i vilket kammarrätten beslutat att inte ta upp besvär i särskild ordning till prövning, skulle prövas av kammarrätten (avvisning)
Vitesföreläggande enligt 13 a § närradiolagen (överträdelse av det s.k. riksförbudet i 11 § första stycket lagen?) / Överträdelse av det s.k. riksförbudet i 11 § första stycket närradiolagen? (har centralt framställt material utsänts i mer än begränsad omfattning?)
Ansökan av Rolf N. om rättsprövning, alternativt resning. - Byggnadsnämnden i Gävle kommun beslutade den 14 september 1994 att anta detaljplan för fastigheten Trödje 1:37 i Hille i kommunen
Uppgifter i ärende hos skattemyndighet avseende tilldelning och registrering av organisationsnummer ansågs inte omfattade av sekretess enligt 9 kap. 1 § första stycket första meningen sekretesslagen
Ansökan av Peter J. om återställande av försutten tid, m.m. - Kammarrätten avslog genom beslut den 24 oktober 1995 en ansökan om resning avseende Peter J:s inkomsttaxeringar 1985-1987. Sedan Peter J. överklagat avvisade kammarrätten överklagandet genom beslut den 5 december 1995 med hänvisning till att överklagandet inkommit för sent. - Peter J. överklagade kammarrättens avvisningsbeslut den 5 december 1995 och ansökte alternativt om återställande av försutten tid. För det fall avvisningsbeslutet skulle stå fast ansökte han ånyo om resning i fråga om inkomsttaxeringarna. Han yrkade även muntlig förhandling. - Till stöd för sin talan anförde han bl.a. följande. Överklagandet var daterat den 16 november 1995 och postat samma dag före brevlådans tömning. Det var därför avlämnat för postbefordran i rätt tid. Det hade inte visats att han kunnat förutse det snökaos som drabbade bl.a. Göteborg. Att vare sig postutdelning eller andra myndighetsfunktioner fungerade den 17 november 1995 medförde...
Ansökan av Mats K. om resning i ett mål ang. inkomsttaxering. - Länsrätten i Älvsborgs län beslutade i dom den 14 november 1991 att vid 1988 års taxering såsom inkomst av tjänst beskatta Mats K. för värde av bilförmån. Sedan Mats K. överklagat domen avslog Kammarrätten i Göteborg i dom den 11 juni 1993 överklagandet. Regeringsrätten beslutade den 31 maj 1995 att inte meddela prövningstillstånd i målet
Fråga om rätt instans för talan mot försäkringskassas beslut (yrkesskadeförsäkring) / Fråga om rätt instans för talan mot försäkringskassas beslut rörande yrkesskadeförsäkring
Fråga om tillämpning av koncernregeln i 2 § 4 mom. lagen om statlig inkomstskatt och strukturregeln i 27 § 4 mom. tionde stycket samma lag vid ett dotterbolags förvärv från moderbolaget av organisationsaktier i utbyte mot nyemitterade aktier i dotterbolaget
Återkallelse (sedan länsstyrelse återkallat körkort och länsrätten meddelat varning beslöt kammarrätten att körkortet skulle återkallas. Kammarrätten underlät emellertid felaktigt att från den bestämda spärrtiden avräkna den tid under vilken körkortshavaren varit fråntagen körkortet)
Miljö- och hälsoskyddsnämnd, som avslagit en begäran om utlämnande av vissa protokoll med provresultat, hade inte rätt att överklaga kammarrätts beslut att lämna ut handlingarna
Fråga om muntlig förhandling borde ha hållits i länsrätt före avgörandet av körkortsmål eller i kammarrätt före avgörandet av frågan om prövningstillstånd
Ansökan av Jan L. om återställande av försutten tid. - Kammarrätten i Jönköping avvisade den 13 juli 1996 Jan L:s överklagande av ett beslut av kammarrätten i protokoll den 29 april 1996. Därvid hänvisade kammarrätten till att överklagandet hade kommit in för sent. - Jan L. ansökte om återställande av försutten tid. Han anförde till stöd för sin ansökan att han vid tiden för överklagandet befann sig i en mycket stressad och utsatt situation på ett sjukhem. -Regeringsrätten (1996-12-30, Björne, Holstad, Nordborg): Skälen för Regeringsrättens avgörande. Jan L. har inte visat att någon omständighet förekommit som utgör giltig ursäkt för att hans överklagande kommit in för sent. Hans ansökan kan därför inte bifallas