S.k. teckningsaktier (interimsaktier), som vid nyemission tecknats på grundval av redan innehavda aktier, har vid tillämpning av 27 § 2 mom. första stycket första meningen lagen om statlig inkomstskatt, intill dess att beslutet om nyemission har registrerats, inte ansetts vara av samma slag och sort som moderaktierna. Förhandsbesked angående inkomstskatt.
Ett energibolag hade i sin bokföring reducerat avskrivningsunderlaget avseende anläggningstillgångar med ett belopp motsvarande under året influtna anslutningsavgifter, vilka inte särskilt intäktsförts. Metoden har inte ansetts förenlig med god redovisningssed. Eftersom anslutningsavgifterna utgjort endast en liten del (0,4 procent) av bolagets totala intäkter av försäljning av elkraft har inte heller en periodisering av anslutningsavgifterna godtagits. Inkomsttaxering 1988.
Bestämmelserna i 3 § 12 mom. lagen om statlig inkomstskatt (beskattning av viss utdelning och reavinst som intäkt av tjänst) har ansetts inte tillämpliga på ett utländskt bolag. Förhandsbesked angående inkomstskatt.
Person som på grund av arbetsskada genomgick rehabilitering enligt lagen om allmän försäkring och därvid uppbar sjukpenning har erhållit avdrag för kostnader för resor mellan hemmet och de platser där rehabiliteringen ägt rum på den grunden att rehabiliteringen ansetts jämställd med fullgörande av tjänst. Inkomsttaxering 1990.
Bestämmelsen i 7 § 1 mom. e) lagen om bensinskatt har ansetts tillämplig endast när den skattskyldige beviljat köparen kredit. Bestämmelsen har därför inte ansetts tillämplig när bilägare efter att ha tankat sin bil vid självbetjäningsanläggning avvikit utan att betala för bensinen. Förhandsbesked angående bensinskatt.
En läkare har i sin privatpraktik missbrukat rätten att förskriva narkotiska läkemedel och även brustit i fråga om bl.a. journalföring och avfattande av sjukintyg. Läkarens legitimation har återkallats oavsett att han må ha fullgjort sina arbetsuppgifter i allmän tjänst på ett förtjänstfullt sätt.
För att tillstånd till förvärv av jordbruksfastighet i glesbygd skall kunna vägras har ansetts böra krävas - utöver att fastigheten behövs för att främja sysselsättningen eller bosättningen på orten - att ett vägrat tillstånd får en direkt och påvisbar effekt i dessa hänseenden.
En stadsplan saknade bestämmelser om byggnads minsta avstånd till granntomt till följd varav 39 § i den numera upphävda byggnadsstadgan (1959:612) skulle tillämpas. Vid fråga huruvida byggnad skulle få läggas närmare än 4,5 m från tomtgräns har undantagsregeln i nämnda paragrafs tredje stycke ansetts skola tillämpas.
Körkortsingripande. Stoppliktsförseelse hade skett vid sväng in på korsande gata där hastighetsbegränsning till 50 km/tim. rådde. Vid tillfället rådde god sikt och goda vägförhållanden och något annat fordon fanns inte i närheten. Föraren hade kört bil prickfritt under lång tid. Varning har inte meddelats i stället för att körkortet återkallats.
En delägare i ett fåmansbolag har i självdeklaration lämnat en oriktig uppgift. Med ledning av bolagets deklaration, som granskades samtidigt med delägarens, har uppgiften rättats. Bolagets deklaration har ansetts utgöra kontrollmaterial enligt 116 a § tredje stycket taxeringslagen (1956:623). Skattetillägg vid inkomsttaxering 1986.
Bestämmande av skatteplikt och skatteunderlag i fråga om fastighetskatt då brutet räkenskapsår tillämpats beträffande fastigheten och denna under året varit föremål för fastighetstaxering, som även innefattat ändring beträffande skattepliktsförhållandena. Taxering till statlig fastighetsskatt år 1989.
Kommunfullmäktige har beslutat att för visst år fastställa hundskatten i kommunen till noll kr. Beslutet har inte ansetts strida mot lagen (1923:116) om hundskatt.
Bygglov för tillfällig åtgärd har ansetts kunna meddelas för ändring av bostadshus till förskola inom område, som enligt genomförd detaljplan är avsett endast för bostadsändamål.
Sjukvårdsnämnds beslut att inrätta befattning som områdeschef med administrativt ledningsansvar över två barnkliniker vid ett sjukhus har inte ansetts strida mot bestämmelsen i 14 § hälso- och sjukvårdslagen om chefsöverläkarens ansvar för den samlade ledningen av verksamheten vid resp. klinik.
Skattetillägg vid eftertaxering för år 1985. Vid redovisning i självdeklaration av försäljningen av en ärvd fastighet har inte beaktats att fastigheten utgjorde ersättningsfastighet och att omkostnadsbeloppet därför bort minskas med det arvlåtaren i samband med förvärvet beviljade uppskovsbeloppet. Okunnighet om uppskovsreglerna har ej i sig ansetts utgöra grund för eftergift men felaktigheten i deklarationen har med hänsyn till omständigheterna ansetts ursäktlig och skattetillägget eftergetts.
Fråga, vid tillämpning av reglerna i 2 § 4 mom. lagen om statlig inkomstskatt i samband med fusion enligt 14 kap. 8 § aktiebolagslagen, om beskattningseffekterna när moderbolagets aktier i dotterbolaget utgör omsättningstillgångar och de tillgångar som förs över från dotterbolaget till moderbolaget byter karaktär från anläggningstillgångar till omsättningstillgångar. Förhandsbesked angående inkomstskatt.
Vid beräkning av inkomst av rörelse har ett aktiebolag medgivits avdrag för kostnader som avsåg ett skiljeförfarande med anledning av en tvist om en klausul i det avtal varigenom aktiebolaget förvärvat aktierna i ett annat aktiebolag. Inkomsttaxering 1990.
Fråga om den skattemässiga behandlingen av orealiserad värdeökning av en s.k. nollkupongsobligation som innehas av ett försäkringsbolag. Förhandsbesked angående inkomstskatt.
Ordningsvakt har dömts för misshandel vid flera olika tillfällen. Detta har i beaktande av omständigheterna vid brottens begående och vad som framkommit om den dömdes person inte ansetts vara tillräcklig grund för att återkalla tillstånd att inneha skjutvapen.
Den omständigheten att en skuld hänför sig till utdömt skadestånd har inte ansetts utgöra hinder mot avdrag för ränta för skuld. Inkomsttaxering 1988 och 1989.
Fråga huruvida förlust vid likvidation av utländskt dotterbolag, som före likvidationen med förlust sålt aktier till marknadsvärdet till annat utländskt dotterbolag inom koncernen, var avdragsgill för det svenska moderbolaget. Förhandsbesked angående inkomstskatt.
Skorstensfejarmästare har inte ansetts ha rätt att överklaga räddningsnämnds beslut att medge annan att utföra sotning och kontroll i fråga om viss anläggning.
En skolpliktig placerades av socialnämnden i viss kommun i familjehem i en annan kommun där han blivit folkbokförd och gick i skola. Eftersom ansvaret för att hans behov av speciallärare tillgodoses vilar på folkbokföringskommunen, har socialnämnden inte ansetts kunna åläggas att utge bistånd enligt 6 § socialtjänstlagen för att tillgodose behovet.
Fråga om den skattemässiga behandlingen av s.k. aktieindexobligation som förvärvas och avyttras av fysisk person (I) och av aktiebolag (II). Förhandsbesked ang. inkomstskatt m.m.
Ett aktiebolag som drev detaljhandel med livsmedel har inte ansetts berättigat till avdrag för förlust av kontanta medel på grund av inbrott i butikslokal. Inkomsttaxering 1988.
Frågor om utformning av vitesföreläggande enligt radiolagstiftningen. Radionämndens beslut att vid vite förelägga ett programföretag att följa bestämmelserna i 15 § radiolagen har inte ansetts tillräckligt preciserat (I). Närradionämndens beslut att vid vite förelägga ett programföretag att följa bestämmelserna i 11 § närradiolagen har inte ansetts tillräckligt preciserat (II).
Styrelsen för lokalradiotillstånd har genom beslut förklarat ett antal sökande behöriga att deltaga i auktion om sändningstillstånd. I mål om resning har medsökande som också förklarats behöriga ansetts ha rätt föra talan mot beslutet.
Ett departementschefsuttalande i propositionen till lagen (1983:1086) om vinstdelningsskatt angående innebörden av uttrycket "annan liknande reserv" har vid tolkningen av 3 § första stycket 6. i lagen inte ansetts vinna stöd av vad som framkommit vid en objektiv granskning, gjord utifrån syftet med bestämmelserna om återläggning av vissa slag av obeskattade reserver vid beräkning av vinstdelningsskatt, och har därför inte ansetts tillmätas betydelse. Inkomsttaxering 1987 och 1988.
Enligt det nordiska dubbelbeskattningsavtalet är utdelning från utländska dotterbolag till svenskt moderbolag skattefri om den bolagsvinst, från vilken utdelningen härrör, har underkastats normal bolagsbeskattning. Fråga i vilken mån moderbolaget har valrätt när det gäller att bestämma vilken del av dotterbolagets för utdelning tillgängliga vinst som skall tas hem. Förhandsbesked angående inkomstskatt.
Metallföremål har påträffats i bröd som inhandlats i olika varuhus. Fråga om synnerliga skäl förelegat för undantag från upplysningsplikt om att övervakning med övervakningskameror äger rum. Tillämpning av 3 § lagen (1990:484) om övervakningskameror m.m.
Rättsprövning. Fråga om en av Datainspektionen meddelad föreskrift har legat inom ramen för myndighetens befogenheter enligt 15 § inkassolagen (1974:182).
I samband med nyemission av aktier i Föreningsbanken AB har företräde till tilldelning av aktier erbjudits personer som öppnar aktiesparkonto i banken. Fråga om denna företrädesrätt skall föranleda beskattning av kontoinnehavaren för inkomst av kapital för det fall att aktiernas marknadsvärde visar sig överstiga teckningskursen. Förhandsbesked angående inkomstskatt.
Ett beslut som en länsstyrelse fattar om att av biologiska skäl omregistrera ett licensområde för älgjakt skall enligt Statens naturvårdsverks föreskrifter meddelas senast tre månader före älgjaktens början. Beslut som meddelats senare har upphävts.
Ett aktiebolag avsåg att överföra medel till en vinstandelsstiftelse för att av stiftelsen placeras i livförsäkringar enligt lagen (1989:1079) om livförsäkringar med anknytning till värdepappersfonder. Andelsberättigad skulle få möjlighet att ge stiftelsen anvisningar om i vilken typ av försäkringspremiefond som på honom belöpande premier skulle placeras och även senare om byte av sådan fond. Skattskyldighet för andelsberättigad har det oaktat ansetts inträda först när medel skall betalas ut till honom enligt reglerna för vinstandelssystemet. Förhandsbesked angående inkomstskatt.
Rättsprövning. En enskild, som överklagat ett beslut enligt plan- och bygglagen (1987:10) om antagande av detaljplan, har till stöd för sin talan anfört bl.a. att vissa allmänna intressen står emot planen. Fråga om och i vilken utsträckning denna grund bort beaktas vid besvärsprövningen.
Läkare har, i syfte att det skulle företes i rättegång om rattfylleri, utfärdat ett intyg angående utförd behandling av och prognos för en person som aldrig varit hans patient. Med hänsyn till att förfarandet varit i hög grad ägnat att undergräva den tillit allmänheten har rätt att hysa till en legitimerad yrkesutövare har läkaren ansetts visa sig uppenbart olämplig att utöva läkaryrket. Hans legitimation har därför återkallats.
Sedan kammarrätten efter besvär fastställt en av Elsäkerhetsverket beslutad sanktionsavgift enligt 18 § lagen (1902:71 s. 1) innefattande vissa bestämmelser om elektriska anläggningar har bestämmelsen i fråga upphävts innan Regeringsrätten prövat där förd talan i målet. I avsaknad av övergångsbestämmelse till lagändringen har Regeringsrätten funnit att någon laglig grund för uttagande av sanktionsavgift inte längre förelåg och därför undanröjt beslutet om avgiftens påförande.
Fråga om tillämpningen av jämkningsregeln i punkt 6 femte stycket sista meningen av anvisningarna till 23 § kommunalskattelagen (1928:370) när Svenska Missionsförbundet avsåg att överlåta näringsfastigheter till ett av förbundet till 100 procent indirekt ägt fastighetsaktiebolag. Förhandsbesked angående inkomstskatt.
En allemansfond har ansetts äga rätt till avdrag för utdelning som beslutats för beskattningsåret utan hinder av att utdelningsbeloppet enligt fondens stadgar använts för förvärv av nya andelar för de utdelningsberättigades räkning. Förhandsbesked angående inkomstskatt.
Bilförares upprepade förseelser mot bl.a. bestämmelserna om arbetstid vid vägtransport m.m. har ansetts utgöra grund för ingripande enligt 16 § 3. körkortslagen.
Två makar bedrev skogsbruk på en fastighet och i anslutning därtill - i aktiebolagsform - sågningsverksamhet. Hyvlerilokal som uppförts för verksamheten har ansetts som en ekonomibyggnad för skogsbruk, enär sågningen inte bedrivits i större omfattning och endast avsett virke från egen fastighet. Bygglov för uppförande av hyvlerilokalen har därför inte erfordrats.
Fråga om sökandes rätt till bistånd enligt 6 § socialtjänstlagen varit beroende av dennes skyldighet att planera sin ekonomi, när före ansökningstillfället erhållen ersättning från arbetslöshetskassa överstigit tillämplig norm.
Fråga vid tillämpning av vinstbolagsreglerna i 35 § 3 mom. sjunde stycket första meningen kommunalskattelagen om inkråmet i ett aktiebolag överlåtits till bokfört värde. Inkomsttaxering 1989.
Fråga om genomsyn, tillämpning av lagen mot skatteflykt och beräkning av underskottsavdrag vid taxering av delägare i kommanditbolag vilken yrkat avdrag avseende bl.a. en av bolaget såsom förskottsränta angiven betalning (I). Även fråga om beräkning av realisationsförlust vid försäljning av andel i kommanditbolag och den skattemässiga behandlingen av förskottsränta för vilken avdrag vägrats tidigare år (II). Inkomsttaxering 1988 och 1989.
Dödsbo har inte ansetts berättigat till bistånd enligt 6 § socialtjänstlagen till begravningskostnader när den avlidna förhållandevis kort tid före dödsfallet tecknat en kapitalförsäkring med dödsbodelägaren som försäkrad och dessutom gett bort betydande belopp till denne och dennes hustru och barn.
Ett förslag till detaljplan avsåg ett sommarstugeområde med ett 60-tal registerfastigheter, varav flera enligt planen miste mark till allmänna platser (gata). Fråga uppkom om för vissa av dessa fastigheter skolat meddelas förordnande enligt 6 kap. 19 § plan- och bygglagen om avstående av mark till kommunen utan ersättning. Med hänsyn till den orättvisa som härigenom skulle uppkomma fastighetsägarna emellan har förutsättningar för ett sådant förordnande inte ansetts föreligga.
Bestämmelserna i 32 § 3 f mom. kommunalskattelagen (lydelse enl. SFS 1993:1515) om skattefria personalrabatter (korsvisa rabatter) har ansetts tillämpliga då anställd vid bolag inom Volvokoncernen förvärvar Volvo- eller Renaultbil från en fristående Volvohandlare. Förhandsbesked angående inkomstskatt.
Kommunfullmäktiges beslut enligt 5 kap. 18 § plan- och bygglagen (1987:10), PBL, om program, som anger utgångspunkter och mål för en detaljplan, har inte ansetts utgöra ett sådant beslut som enligt 13 kap. 1 § PBL får överklagas i den ordning som föreskrivs för laglighetsprövning enligt 10 kap. kommunallagen (1991:900).
Faran för att bostäder i ett område kan - på längre sikt - komma att lida brist på vatten av godtagbar beskaffenhet i tillräcklig omfattning vid en ökad exploatering för permanentboende och därmed ökad standard har ansetts utgöra skäl att vägra tillstånd till vattentoalett.
Kostnaden för uppförande av skyddsrum med fredsanvändning som garage har ansetts skola beaktas vid bestämmande av värdeår vid om- och tillbyggnad av småhus. Särskild fastighetstaxering 1987.
Adertonårig arbetslös son har, trots att föräldrarnas underhållsskyldighet mot honom upphört, inte ansetts berättigad till bistånd enligt 6 § socialtjänstlagen till del av familjens boendekostnad under tid han efter avslutad skolgång bodde kvar i föräldrahemmet.
En miljö- och byggnadsnämnds beslut att godkänna ett förslag till detaljplan och att överlämna förslaget till kommunfullmäktige för antagande har ansetts som ett beslut enligt plan- och bygglagen (1987:10), PBL. Beslutet har inte ansetts utgöra ett sådant beslut som enligt 13 kap. 1 § PBL får överklagas i den ordning som föreskrivs för laglighetsprövning enligt 10 kap. kommunallagen (1991:900).
En kommun beslutade att den tillsammans med andra kommuner och landsting skulle ingå som medlem i en ekonomisk förening som ägde ett kreditaktiebolag. En huvuduppgift för detta bolag var att förmedla krediter till föreningens medlemmar och - mot kommunal borgen - även vissa andra kommunägda rättssubjekt. Som förutsättning skulle vidare gälla att medlemmarna tecknade borgen för bolagets förpliktelser. Borgensåtagandet skulle emellertid vara på visst sätt begränsat. Beslutet har ansetts kompetensenligt.
Genom ett kommunalt beslut antogs ett förslag till detaljplan som upprättats enligt bestämmelserna om enkelt planförfarande i 5 kap. 28 § plan- och bygglagen (PBL). Av planförslaget berörda hyresgäster har, trots att de inte innefattas i den krets av intressenter som enligt nämnda bestämmelser skall beredas tillfälle till samråd, ansetts behöriga att överklaga det kommunala beslutet - och därmed också att ansöka om återställande av försutten tid för sådant överklagande - när deras talan mot beslutet grundats på att bestämmelserna om enkelt planförfarande inte borde ha tillämpats (jfr 13 kap. 5 § andra stycket PBL).
Socialchef har med stöd av socialnämndens delegationsordning funnits vara behörig att på nämndens vägnar överklaga länsrättens dom i ett mål om bistånd enligt 6 § socialtjänstlagen (1980:620), då frågan i målet inte kunnat anses vara av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt. (6 kap. 34 § 3. kommunallagen (1991:900).
Domstols förordnande om vård enligt lagen (1988:870) om vård av missbrukare i vissa fall och om omedelbar verkställighet av förordnandet har inte ansetts innefatta sådant föreläggande att fullgöra något personligen som avses i 11 § andra stycket delgivningslagen (1970:428). Rättidsprövning har till följd härav ansetts kunna ske med utgångspunkt i delgivning med ombudet.
Vid körkortsingripande på grund av upprepade hastighetsöverträdelser har beaktats även sådan tidigare överträdelse som föranlett återkallelse av körkort.
Fråga om författningsstöd förelegat för förklaring att utländskt körkort till följd av misstänkt trafikförseelse tills vidare inte skall godkännas i Sverige.
Kommunfullmäktige har fattat beslut som innehållit riktlinjer för kollektivtrafiktaxa. Trafiknämnd har ansetts behörig att med stöd av reglemente av kommunfullmäktige fatta beslut angående taxan inom ramen för de givna riktlinjerna.
Taknockshöjden på en komplementbyggnad (s.k. friggebod) har med tillämpning av 9 § plan- och byggförordningen (1987:383) ansetts skola beräknas från markens medelnivå invid byggnaden.
Enligt 5 § lagen (1986:1225) om tillfällig förmögenhetsskatt för livförsäkringsbolag, understödsföreningar och pensionsstiftelser skall vid fastställande av beskattningsunderlaget bortses från sådan förmögenhet som inte är hänförlig till livförsäkring. Bestämmelsen har inte ansetts avse sådan pensionsstiftelse som enligt 3 § är skattskyldig enligt lagen men som definitionsmässigt inte kan bedriva livförsäkringsrörelse och således inte kan ha någon till livförsäkring hänförlig förmögenhet.
Fråga om visst projekt är att hänföra till sådan vetenskaplig eller därmed jämförlig undersökning som avses i 9 § andra stycket lagen (1965:94) om polisregister m.m.
Biståndssökande har, efter byte till en större och dyrare lägenhet, begärt att få ekonomiskt bistånd enligt 6 § socialtjänstlagen (1980:620) och av kammarrätten erhållit sådant, beräknat efter Socialstyrelsens riktlinjer för högsta godtagbara bostadskostnad i mål om underhållsbidrag. Då lägenhetsbytet inte visats ha varit nödvändigt för att tillförsäkra sökanden en skälig levnadsnivå har ansökningen avslagits.
I mål om tillsyn över personalstiftelse överklagades kammarrättens dom till Regeringsrätten. Klaganden återkallade sin besvärstalan men återtog, sedan tiden för överklagande av kammarrättsdomen gått ut, sin återkallelse. Eftersom återtagandet av återkallelsen skett innan beslut om avskrivning meddelats har hinder inte befunnits föreligga för Regeringsrätten att handlägga målet som om överklagandet inte återkallats. Plenum.
Part i mål hos kronofogdemyndighet har ansetts berättigad att med stöd av 14 kap. 5 § sekretesslagen (1980:100) få ut uppgifter om ekonomiska förhållanden i motparts självdeklaration som förvaras hos myndigheten.
Vid bedömning av vad som är skälig levnadsnivå enligt 6 § socialtjänstlagen har socialnämnd ansetts inte äga rätt att för familj med fler än två barn tillämpa en reducerad socialbidragsnorm med hänvisning enbart till barnantalet.
Fråga huruvida bistånd enligt 6 § socialtjänstlagen, som en moder - vårdnadshavare - sökt för att möjliggöra för sina barn att besöka fadern i Finland, varit behövligt för att tillförsäkra barnen en skälig levnadsnivå.
Närboende (bostadsrättshavare) har ansetts äga rätt att överklaga länsstyrelses beslut om ingripande enligt 64 § lagen (1977:293) om handel med drycker.
Ett beviljat lån enligt förordningen (1990:1361) om lån till hemutrustning för flyktingar och vissa andra utlänningar har inte ansetts utgöra en sådan särskild omständighet som motiverar att avsteg görs från den av Socialstyrelsen rekommenderade bruttonormen för socialbidrag.
Laglighetsprövning enligt kommunallagen (1991:900) har omfattat frågan huruvida en kommun med hänsyn till trafikförhållandena på en viss väg varit skyldig enligt 4 kap. 7 § skollagen (1985:1100) att anordna kostnadsfri skolskjuts för de barn som till och från skolan har att färdas utmed vägen. Kommunens beslut, varigenom en förälders framställning om anordnande av skolskjuts avslagits, har ansetts strida mot nämnda bestämmelse i skollagen och har därför upphävts.
Fråga om stöd i olika former som av ett svenskt aktiebolag utgetts till dotterbolag i utlandet utgjort omkostnader i moderbolagets rörelse. Också fråga om tillämpning av den s.k. felprisregeln i 43 § 1 mom. kommunalskattelagen. Eftertaxering för 1984 samt skattetillägg.
Bygglov har ansetts inte kunna ges för uppförande av uthus som av yrkesfiskare avsetts för bl.a. fiskberedning. Detaljplanen medgav, förutom bebyggelse med bostadshus, byggnad för fabriksändamål om den var att hänföra till hantverkeri. Fiskeriverksamheten har inte ansetts som s.k. bostadskomplement och inte heller hänförlig till hantverkeri.
Särskilda skäl har ansetts föreligga att låta tillstånd att använda övervakningskamera omfatta rätt att spela in bilder i butiken där det förekommit stölder och hot mot personal.
En s.k. odlingspremie som en jordbrukare erhållit efter ansökan hos ett privaträttsligt subjekt (Davidsonska fonden) med ändamål att understödja jordbruksförbättringar har inte ansetts utgöra skattepliktig intäkt. Inkomsttaxering 1983 och 1985.
Kommunalförbund har ansetts utgöra sådant från skattskyldighet frikallat rättssubjekt som avses i 7 § 3 mom. lagen (1947:576) om statlig inkomstskatt. Taxering till statlig inkomstskatt 1986 och 1987.
En person som är föremål för rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning har på grund av återfall i brottslighet ådömts ett långvarigt fängelsestraff. Förutsättningar för upphörande av tvångsvården har trots detta inte ansetts föreligga.
Fråga om behörighet att ansöka om rättsprövning av beslut som regeringen meddelat i ärende om tillstånd enligt 4 kap. lagen (1987:12) om hushållning med naturresurser m.m. (I) respektive ärende där regeringen enligt 11 kap. 3 § vattenlagen (1983:291) förbehållit sig prövningen av tillåtligheten av vattenföretag (II) (Öresundsbron).
Fråga om handlingar, som utarbetats på kommunstyrelses kontor och avsetts som underlag för beslut av kommunstyrelsens arbetsutskott, har varit att anse som allmänna när de begärdes utlämnade. Handlingarna, som hade utsänts förutom till olika kommunala förtroendemän och förvaltningar till åtskilliga utomstående, har ansetts expedierade och upprättade i och med utsändningen.
Patentbesvär. Ändrade patentkrav har ansetts ha tillräckligt stöd i grundhandlingarna. Nyhetskravet men ej kravet på uppfinningshöjd har ansetts vara uppfyllt.
I mål om disciplinpåföljd enligt lagen (1980:11) om tillsyn över hälso- och sjukvårdspersonalen har klaganden, som ådömts disciplinpåföljd, avlidit innan överklagandet prövats. Klagandens efterlämnade hustru har ansetts ha rätt att överta den avlidnes talan. Den disciplinpåföljd som tilldelats den avlidne har - med beaktande av hur hustrun fört talan - undanröjts i samband med att målet avskrivits.
Beslut om allmän rättshjälp i mål om återbetalningsskyldighet enligt lagen (1962:392) om hustrutillägg och kommunalt bostadstillägg till folkpension skall överklagas hos Försäkringsöverdomstolen.
Byggnader har i två fall med hänsyn till vad som utretts om deras användning ansetts skola indelas som hyreshus och inte som kulturbyggnad. Det ena fallet har gällt en byggnad tillhörande en folketshusförening (I) och det andra fallet ett kommunalt bolags byggnad som upplåtits för främst konferenser, föreningsmöten och kulturella arrangemang (II). Besvär i särskild ordning i fråga om 1981 års allmänna fastighetstaxering resp. särskild fastighetstaxering 1989.
Fråga om kommunalt partistöd utformats så att det är förenligt med 2 kap. 10 § kommunallagen (1991:900) (I-III). Tillsättande av oppositionsråd har bedömts som inrättande av fullmäktigberedning enligt 3 kap. 7 § kommunallagen men inte som partistöd (II-III).
Ansökan av Räkimporten Peter Arvidsson AB om återställande av försutten tid, alternativt resning, i mål ang. skattetillägg. - Länsrätten i Stockholms län beslöt i dom den 27 april 1989 att avslå bolagets yrkande att ett påfört skattetillägg skulle undanröjas. Bolaget delgavs länsrättens dom den 12 juni 1989. Länsrätten beslöt den 25 oktober 1991 att avvisa bolagets besvär över domen såsom för sent inkomna. Länsrätten beslöt också att överlämna målet till kammarrätten med anledning av bolagets yrkande om prövning i särskild ordning. Kammarrätten i Stockholm beslöt den 11 mars 1992 att inte ta upp bolagets talan till prövning
Trivselförening kunde inte uppträda som part i rättsprövningsärende / Avvisat (trivselförening ej part i ärende ang. antagande av detaljplan) / Trivselförening ej part i ärende ang. antagande av detaljplan (avvisat)
Fråga om tidpunkten för uppkomsten av skattepliktig förmån vid erbjudande att delta i optionsplan / Inkomst av tjänst (fråga om tidpunkten för uppkomsten av skattepliktig förmån vid erbjudande att delta i optionsplan) / Fråga om tidpunkten för uppkomsten av skattepliktig förmån vid erbjudande att delta i optionsplan (inkomst av tjänst)
Länssjukhus hade ej rätt att överklaga beslut att utlämna sjukhusjournaler / Besvärsrätt (länssjukhus hade ej rätt att överklaga beslut att utlämna sjukhusjournaler)
Byggnadsnämnd ej behörig att överklaga beslut om upphävande av bygglov / Besvärsrätt (byggnadsnämnd ej behörig att överklaga beslut om upphävande av bygglov)
Avvisat (frist för anmälan hos inskrivningsmyndighet om bestridande av förköpsrätt) / Frist för anmälan hos inskrivningsmyndighet om bestridande av förköpsrätt (avvisat)
Överflyttning av barn (bristande partsbehörighet för sökande som inte visat att han var vårdnadshavare) / Upphörande av allmän rättshjälp när den som ansökt om överflyttning av barn enligt föräldrabalken inte styrkt sin partsbehörighet
Överklagande av Fariba T. ang. utbyte av utländskt körkort. - Länsstyrelsen i Malmöhus län (1992-05-05) avslog en ansökan av Fariba T. om utbyte av ett iranskt körkort mot ett svenskt
Mervärdeskatt (arvoden för uppdrag som god man föranledde skattskyldighet till mervärdeskatt) / Arvoden för uppdrag som god man föranledde skattskyldighet till mervärdeskatt (förhandsbesked)
Pensionsgrundande inkomst, kravet på mantalsskrivning ej uppfyllt (avslag) / Avslag (pensionsgrundande inkomst, kravet på mantalsskrivning ej uppfyllt)
Återkallelse (föraren hade såväl amerikanskt som svenskt körkort, resningsärende) / Återkallelse av körkort, föraren hade såväl amerikanskt som svenskt körkort (avslag) / Avslag (återkallelse av körkort, föraren hade såväl amerikanskt som svenskt körkort)
Överklagande av Alf L. ang. rätt att ta del av allmän handling. - Åstorps kommun (1993-10-11) biföll endast till en del framställningar av Alf L. om att få ta del av vissa handlingar
Avslag (felaktig handläggning av ärende om försäljning av fast egendom tillhörig jordfonden) / Felaktig handläggning av ärende om försäljning av fast egendom tillhörig jordfonden (avslag)
Patentbesvärsrättens beslut att efter återkallelse avskriva ett mål om registrering av varumärke ansågs ej gå emot klaganden (avvisat) / Kontraritet (Patentbesvärsrättens beslut att efter återkallelse avskriva ett mål om registrering av varumärke ansågs ej gå emot klaganden)
Ansökan av Jacob L. om återställande av försutten tid för att överklaga beslut av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. - Ansvarsnämnden meddelade beslut den 6 maj 1993 i mål om ifrågasatt brott mot tystnadsplikt. Beslutet vann laga kraft
Avslag (förkommet meddelande från ombud i ärende ang. uppehållstillstånd m.m.) / Förkommet meddelande från ombud i ärende ang. uppehållstillstånd m.m. (avslag) / Rättshjälp genom offentligt biträde omfattade också ansökan om återställande av försutten tid
Skattskyldighet enligt lagen om allmän energiskatt vid köp av kraft avsedd att täcka överföringsförluster m.m. (förhandsbesked) / Allmän energiskatt (skattskyldighet enligt lagen om allmän energiskatt vid köp av kraft avsedd att täcka överföringsförluster m.m.)
Handläggningen av körkortsmål (yrkanden om dels återkallelse på grund av underlåtenhet att inkomma med läkarintyg, dels återkallelse tills vidare på grund av misstanke om rattonykterhet) / Processuella frågor i samband med yrkanden om dels återkallelse på grund av underlåtenhet att inkomma med läkarintyg, dels återkallelse tills vidare på grund av misstanke om rattonykterhet
Delgivningstidpunkt i ärende ang. uppehållstillstånd, språksvårigheter (avslag) / Avslag (delgivningstidpunkt i ärende ang. uppehållstillstånd, språksvårigheter)
Jägarorganisation saknade talerätt mot beslut ang. registrering av älgskötselområde / Jägarorganisation saknade besvärsrätt mot beslut ang. registrering av älgskötselområde (bifall)
Avslag (felaktig rättstillämpning i och brist i handläggningen av ärende ang. prisreglering av eltariffer) / Felaktig rättstillämpning i och brist i handläggningen av ärende ang. prisreglering av eltariffer (avslag)
Avslag (meddelande enligt 5 kap. 30 § plan- och bygglagen i ärende om antagande av områdesbestämmelser hade sänts för sent) / Meddelande enligt 5 kap. 30 § plan- och bygglagen i ärende om antagande av områdesbestämmelser hade sänts för sent (avslag) / Meddelande enligt 5 kap. 30 § plan- och bygglagen i ärende om antagande av områdesbestämmelser hade sänts för sent (ärende ang. återställande av försutten tid)
Bifall (vilseledande uppgifter av landstingskommun ang. justering av beslutsprotokoll) / Vilseledande uppgifter av landstingskommun ang. justering av beslutsprotokoll (bifall)
Ansökan av Curt H. om resning i mål ang. disciplinansvar. - Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd lämnade i beslut den 16 september 1991 en av Birgitta H. gjord anmälan mot två överläkare utan åtgärd. Curt H. överklagade ansvarsnämndens beslut men Kammarrätten i Stockholm ändrade enligt dom den 13 maj 1992 inte beslutet. Regeringsrätten meddelade enligt beslut den 17 maj 1993 inte prövningstillstånd
Bifall (ombud i ärende enligt utlänningslagen ej underrättat om avslagsbeslut) / Ombud i ärende enligt utlänningslagen ej underrättat om avslagsbeslut (bifall)
Avslag (uppehållstillstånd m.m., underlåten kommunicering i ärende ang. återkallelse av sådant tillstånd) / Uppehållstillstånd m.m., underlåten kommunicering i ärende ang. återkallelse av sådant tillstånd (avslag)
Överklagande av Bengt O. ang. laglighetsprövning enligt kommunallagen samt ansökan om återställande av försutten tid. - Kammarrätten i Sundsvall avvisade den 29 januari 1992 Bengt O:s överklagande av ett beslut den 16 december 1991 av Kommunstyrelsen i Haparanda kommun
Besvärstid försutten av kommunal nämnd på grund av rådande arbetssituation (avslag) / Avslag (besvärstid försutten av kommunal nämnd på grund av rådande arbetssituation)
Överklagande av Åke P. ang. rätt att ta del av allmän handling. - Åklagarmyndigheten i Haparanda (1993-10-25) avslog Åke P:s begäran att få ut förundersökningsprotokoll i ett angivet brottmålsärende
Överklagande av Per N. ang. rätt att ta del av allmän handling. - Per N., Göteborgs-Posten, anhöll om att få uppgift om vem som har tecknat avtal med Posten om abonnemang av postbox nr 2 på postkontoret i Arlöv, få kopia av kontraktet avseende postboxen samt, om Postens avtal hade tecknats med en förening eller annan juridisk person, få ta del av allt underlag som rörde tecknandet av avtalen om postboxen såsom fullmakt, årsmötesprotokoll eller annat som föreningen kunde ha skickat in för att styrka vem som är firmatecknare i föreningen
Avdrag för förskottsränta (betalning hade skett innan lånet lyftes) / Fråga om genomsyn och tillämpning av skatteflyktsklausulen i fråga om underskott p.g.a. innehav av andel i kommanditbolag
Fördelning av inkomst av delägare i kommanditbolag / Avdrag för förskottsränta för vilken avdrag vägrats tidigare år / Beräkning av realisationsförlust vid försäljning av andel i kommanditbolag
Fråga om muntlig förhandling i rättsprövningsärende / Fråga om avskrivning av överklagande p.g.a. att talan förfallit (rättsprövningsärende) / Rennäringslagen, tillstånd att bedriva koncessionsrenskötsel, även fråga om muntlig förhandling i rättsprövningsärende (avslag)
Fråga om avskrivning av överklagande p.g.a. att talan förfallit (rättsprövningsärende) / Regeringsbeslut om avskrivning av ärende ang. tillämpning av allmänna ordningsstadgan (avslag)
Avvisat (skrivelse från länsstyrelse rörande tolkning av lag innefattade inte något överklagbart beslut) / Skrivelse från länsstyrelse rörande tolkning av lag innefattade inte något överklagbart beslut (rättsprövningsärende)
Överklagande av Jakob L. ang. rätt att ta del av allmän handling. Jakob L. begärde hos polismyndigheten i Stockholm att få ta del av handlingarna i förundersökning med diarienr K 109911-92. Förundersökningen var nedlagd den 7 december 1992 efter beslut av Karin Josefsson
Uppgift i länsstyrelsens lantbruksregister om djurantal m.m. / Miljönämnds intresse av uppgifter i länsstyrelsens lantbruksregister ansågs inte ha företräde framför intresset av sekretesskydd
Besvär avvisade trots att besvärshandlingen inkommit före besvärstidens utgång (bifall) / Bifall (besvär avvisade trots att besvärshandlingen inkommit före besvärstidens utgång)
Avslag (felaktig handläggning i mål om ersättning enligt lagen om arbetsskadeförsäkring) / Felaktig handläggning i mål om ersättning enligt lagen om arbetsskadeförsäkring (avslag)
Beslut i mål ang. aktiebolags skyldighet att betala värdepappersskatt angick ej klaganden (förutvarande verkställande direktör som åtalats för skattebedrägeri)
Beslut om registrering av område för älgjakt kunde överklagas hos kammarrätten (avvisat) / Avvisat (beslut om registrering av område för älgjakt kunde överklagas hos kammarrätten)
Ansökan av Lars-Erik J. om återställande av försutten tid för att överklaga ett beslut ang. registrering som fastighetsmäklare. - Länsstyrelsen i Älvsborgs län beslutade den 23 mars 1994 att återkalla Lars-Erik J:s registrering som fastighetsmäklare. Han delgavs beslutet den 2 maj 1994. I skrift, som kom in till länsstyrelsen den 25 maj 1994, överklagade han beslutet. Länsstyrelsen beslutade den 26 maj 1994 att avvisa överklagandet såsom för sent inkommet
Överklagande av Eero A. ang. uppskov med straffverkställighet. - Kammarrätten i Jönköping meddelade den 6 maj 1994 dom ang. uppskov med straffverkställighet
Avvisat (ärende om antagande av renhållningsordning angick ej sökanden) / Ärende om antagande av renhållningsordning angick ej sökanden (avvisat) / Ärende om antagande av renhållningsordning angick ej sökanden (resningsansökan avvisades)
Nya omständigheter i mål om verkställighet enligt 21 kap. föräldrabalken ej grund för resning såvitt avser ersättningsskyldighet för rättegångskostnader / Avslag (nya omständigheter i mål om verkställighet enligt 21 kap. föräldrabalken ej grund för resning såvitt avser ersättningsskyldighet för rättegångskostnader) / Nya omständigheter i mål om verkställighet enligt 21 kap. föräldrabalken ej grund för resning såvitt avser ersättningsskyldighet för rättegångskostnader (avslag)
Vitesföreläggande att bortmontera vattentoalett förfallet då den förelagde avlidit / Vitesföreläggande att bortmontera vattentoalett förfallet, då den mot vilken föreläggandet riktats avlidit
Besvärsrätt (kammarrättens dom i mål om installation av avloppsanläggning gick ej klaganden emot) / Kontraritet (kammarrättens dom i mål om installation av avloppsanläggning gick ej klaganden emot)
Onyttiga besvär om förbehåll enligt 14 kap. 10 § sekretesslagen / Onyttiga besvär i fråga om förbehåll enligt 14 kap. 10 § sekretesslagen / Ersättning till offentligt biträde i mål om förbehåll enligt 14 kap. 10 § sekretesslagen
Ansökan av Kristina A. om resning i mål om disciplinansvar. - Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd lämnade genom beslut den 29 mars 1993 Kristina A:s anmälan mot företagsläkaren Kristian K. utan åtgärd. Sedan Kristina A. överklagat beslutet ändrade Kammarrätten i Stockholm enligt dom den 15 september 1993 inte beslutet. Regeringsrätten meddelade enligt beslut den 29 juni 1994 inte prövningstillstånd. - Kristina A. ansökte om resning och anförde bl.a. följande. Dr. K. K. ställde felaktig diagnos och han ville inte göra vidare undersökningar. Specialist i allmänmedicin Dr. A. gjorde vidare undersökningar som framgår av läkarutlåtande den 11 november 1993
Ansökan av Staffan H. om resning i ärende hos hyresnämnd. - Hyresnämnden i Stockholm biföll genom beslut den 20 januari 1994 en ansökan från Aktiebolaget Stadsholmen om att Staffan H:s hyresavtal med bolaget skulle upphöra att gälla per den 30 november 1993
Besvär i särskild ordning av Hans S. över inkomsttaxering 1988. - Hans S. yrkade i sin deklaration vid 1988 års taxering avdrag för kostnader för resor i tjänsten med 14 203 kr och för kostnader för resor till och från arbetet med 19 714 kr avseende resor mellan Kolsva och Västerås i 220 dagar. Taxeringsnämnden medgav inte Hans S. avdrag med 14 203 kr för resor i tjänsten med motivering att erhållen resekostnadsersättning avsåg resor till och från arbetet. Sedan Hans S. överklagat hos Länsrätten i Västmanlands län uppgav hans arbetsgivare att ersättningen på kontrolluppgiften avsåg resor från bostaden i Kolsva till olika arbetsplatser i Västerås. Länsrätten fann i dom den 5 april 1991 (mål nr S 540-89) att Västerås var Hans S:s vanliga verksamhetsort och att Hans S. inte visat att han företagit tjänsteresor utom den vanliga verksamhetsorten. Länsrätten fann därför att yrkat avdrag med 14 203 kr för resor i tjänsten inte kunde medges. Hans S. fullföljde sin talan till Kammarrätten i Sto...
Ansökan av Ebbe K. om återställande av försutten tid. - Kammarrätten i Jönköping avvisade den 11 juli 1994 Ebbe K:s överklagande av en av kammarrätten den 6 juni 1994 meddelad dom
Avslag (offentligt biträde i ärende ang. uppehållstillstånd m.m. ej underrättat om önskan att överklaga) / Offentligt biträde i ärende ang. uppehållstillstånd m.m. ej underrättat om önskan att överklaga (avslag)
Bifall (inkomsttaxering, handläggning av anståndsärende gav skattskyldig anledning anta att besvärsskrivelse kommit in till kammarrätten) / Inkomsttaxering, handläggning av anståndsärende gav skattskyldig anledning anta att besvärsskrivelse kommit in till kammarrätten (bifall)
Körkort, ordningsföreläggande för stoppliktsförseelse undanröjt (bifall) / Bifall (körkort, ordningsföreläggande för stoppliktsförseelse undanröjt) Resning / Ordningsföreläggande som legat till grund för körkortsåterkallelse undanröjt (resningsärende)
Avslag (bristande kontakt med ombud i ärende ang. uppehållstillstånd m.m.) / Bristande kontakt med ombud i ärende ang. uppehållstillstånd m.m. (avslag)
Avvisat (inkomsttaxering, länsrätten hade ännu ej prövat där anförda besvär) / Inkomsttaxering, länsrätten hade ännu ej prövat där anförda besvär (avvisat)
Ansökan av Dag T. om resning i mål ang. eftertaxering. - Kammarrätten i Stockholm meddelade den 20 april 1988 dom i mål angående eftertaxering av Dag T. för inkomst för 1980 samt skattetillägg. Sedan Dag T. fullföljt talan mot kammarrättens dom beslöt Regeringsrätten den 25 oktober 1990 att inte meddela prövningstillstånd. I beslut den 17 februari 1993 avslog Regeringsrätten en ansökan om resning
Ansökan om resning gjordes samtidigt med ansökan om prövningstillstånd vilken avslogs (avvisat) / Ansökan om resning, vilken gjordes samtidigt med ansökan om prövningstillstånd vilken avslogs, avvisades
Allmän rättshjälp i resningsärende ang. uppehållstillstånd m.m. (avslag) / Uppehållstillstånd m.m., tidigare resningsansökan avvisad av Regeringsrätten (avslag) / Avslag (uppehållstillstånd m.m., tidigare resningsansökan avvisad av Regeringsrätten)
Överklagande av Karl Einar O. ang. konstnärsbidrag m.m. samt ansökan om resning och återställande av försutten tid. - Konstnärsnämnden, styrelsen för Sveriges bildkonstnärsfond, avslog genom beslut den 2 april 1992 Karl Einar O:s ansökningar om långtidsstipendium, konstnärsbidrag och projektbidrag
Ansökan av Åke W. om resning i mål om inkomsttaxering. - Kammarrätten i Göteborg meddelade den 9 juni 1993 dom i mål om Åke W:s inkomsttaxering 1989. Sedan Åke W. överklagat domen beslutade Regeringsrätten den 21 januari 1994 att inte meddela prövningstillstånd. - Åke W. anför till stöd för sin ansökan bl.a. att kammarrättens avgörande strider mot Regeringsrättens praxis
Avslag (överklagande i kommunalbesvärsmål, vilket felaktigt sänts till länssstyrelse borde av denna ha sänts till kammarrätten) / Överklagande i kommunalbesvärsmål, vilket felaktigt sänts till länssstyrelse borde av denna ha sänts till kammarrätten (avslag)
Ansökan av Nadia K. om rättsprövning av beslut ang. detaljplan. - I ett brev den 25 mars 1992 till Byggnadsnämnden i Lidingö kommun begärde Bo K. såsom ägare till fastigheten Fjällklockan 6 att gällande detaljplan, fastställd den 21 augusti 1979, skulle ändras så att han kunde bygga på en andra våning på en del av huset på fastigheten. Byggnadsnämnden beslutade den 7 april 1992 att planarbete skulle påbörjas avseende utökad byggnadsrätt på fastigheterna Fjällklockan 6 och 7 och att samråd skulle genomföras. Berörda grannars synpunkter inhämtades, varvid bl.a. Nadia K
Avvisat (meddelande från försäkringskassan innefattade ej avgörande som kan bli föremål för rättsprövning) / Meddelande från försäkringskassan innefattade ej avgörande som kan bli föremål för rättsprövning (avvisat)
Överklagande av Claes L. ang. inkomsttaxering 1989. - Taxeringsnämnden avvek från Claes L:s deklaration genom att inte fullt ut medge avdrag i förvärvskällan tillfällig förvärvsverksamhet för ett underskott som uppkommit vid 1988 års taxering inom samma förvärvskälla. Vid 1988 års taxering hade Claes L. redovisat en nettoförlust vid försäljning av 1 360 PMF-aktier på 461 720 kr och ett sammanlagt underskott, undantaget realisationsförlust som uppkommit vid avyttring av svenska premieobligationer utfärdade 1981 eller senare, att kvittningsvis utnyttja vid framtida realisationsvinster om 461 616 kr. Taxeringsnämndens åtgärd innebar att Claes L:s taxeringar under det nu aktuella taxeringsåret höjts med 407 309 kr avseende realisationsvinster uppkommna vid aktieförsäljning. Taxeringsnämnden grundade avvikelsen på att anskaffningskostnaden per PMF-aktie borde beräknas till 100 kr mot av Claes L. upptagna 400 kr, varför nettoförlusten som uppkommit vid 1988 års taxering skulle bestämmas till...
Avdrag för koncernbidrag medgavs ej när dotterbolag under beskattningsåret bytt moderföretag och koncerntillhörighet / Inkomst av näringsverksamhet, avdrag för koncernbidrag medgavs ej när dotterbolag under beskattningsåret bytt moderföretag och koncerntillhörighet
Bifall (försummelse att i körkortsmål underrätta ombud om delgivning som skett med huvudmannen) / Försummelse att i körkortsmål underrätta ombud om delgivning som skett med huvudmannen (bifall)
Ansökan av Brith W. om resning i ett mål ang. körkort. - Länsrätten i Älvsborgs län beslöt den 2 juni 1994 att tills vidare återkalla Brith W:s körkort eftersom det på sannolika skäl kunde antas att körkortet slutligt skulle komma att återkallas enligt 16 § 1. körkortslagen. Giltighetstiden för beslutet bestämdes till tolv månader och löpte ut den 10 maj 1995. Brith W. överklagade beslutet hos Kammarrätten i Göteborg som i beslut den 13 juli 1994 inte ändrade länsrättens avgörande. Sedan Brith W. fullföljt sin talan hos Regeringsrätten beslöt Regeringsrätten den 29 augusti 1994 att inte meddela prövningstillstånd
Ansökan av Dagmar N. om rättsprövning av ett beslut ang. antagande av detaljplan. -Länsstyrelsen i Västernorrlands län (1993-03-01) avslog överklaganden av ett beslut ang. detaljplan för Sundsvägen-Brogatan i Örnsköldsviks kommun. Dagmar N. m.fl. överklagade länsstyrelsens beslut
Allvarlig sjukdom hos ombud i ärende ang. uppehållstillstånd m.m. (bifall) / Bifall (allvarlig sjukdom hos ombud i ärende ang. uppehållstillstånd m.m.)
Partsbegreppet i ärende ang. antagande av detaljplan / Regeringsbeslut om upphävande av beslut om antagande av detaljplan / Fråga om begreppet "enskild part" vid överklagande av beslut om upphävande av beslut att antaga detaljplan / Fråga om begreppet "enskild part" i rättsprövningsärende ang. regeringsbeslut att upphäva beslut om antagande av detaljplan
Körkort, föreläggande om ordningsbot för hastighetsöverträdelse undanröjt (bifall) / Bifall (körkort, föreläggande om ordningsbot för hastighetsöverträdelse undanröjt)
Ansökan av Danny J. om resning i ett mål ang. inkomsttaxering. - I avsaknad av allmän självdeklaration beräknade taxeringsnämnden vid 1989 års taxering Danny J:s inkomst av rörelse efter skönsmässiga grunder. Sedan Danny J. anfört besvär och därvid ingivit deklaration, prövade Länsrätten i Stockholms län enligt dom den 4 mars 1992 inte besvären, eftersom besvären inte anförts inom ordinarie besvärstid och rätt till besvär i särskild ordning inte visats föreligga. Danny J. överklagade. Kammarrätten i Stockholm ändrade inte länsrättens dom enligt beslut den 13 november 1992. Regeringsrätten meddelade inte prövningstillstånd enligt beslut den 15 november 1993
Tidpunkt för inträde av skattskyldighet p.g.a. rätt att förvärva aktier (förhandsbesked) / Tidpunkt för inträde av skattskyldighet p.g.a. rätt att förvärva aktier (inkomst av tjänst)
För föreningar ang. skötselplan för naturreservat (resningsärende) / Talerätt för föreningar i fråga om skötselplan för naturreservat (avslag) / Avslag (talerätt för föreningar i fråga om skötselplan för naturreservat) / Talerätt för föreningar ang. skötselplan för naturreservat (resningsärende)