Djurägare har i burar hållit värphöns till ett större antal än som följde av Lantbruksstyrelsens med stöd av djurskyddslagen (1988:534) meddelade måttföreskrifter. Av lokal tillsynsmyndighet utfärdat föreläggande att "avyttra samtliga övertaliga höns" har ansetts meddelat med stöd av 26 § djurskyddslagen och ej som ett sådant förbud att handha djur som enligt 29 § samma lag får meddelas endast av länsstyrelsen.
Fråga om byggnadsåtgärder på en villa inneburit att huset fick en souterrängvåning och därmed uppfyllt detaljplanens krav beträffande högsta tillåtna höjd på byggnad.
En polisman har under ett spaningsuppdrag med bil, då han haft en misstänkt under bevakning, kört mot rött ljus och därvid kolliderat med en personbil, varvid person- och fordonsskador uppkommit. Förseelsen har inte bedömts som ringa, varför grund för återkallelse av körkortet ansetts föreligga enligt 16 § 4. körkortslagen. Varning har på grund av särskilda skäl dock ansetts vara en tillräcklig åtgärd.
En person hade på grundval av lämnade uppgifter erhållit djurbidrag enligt förordningen (1989:896) om vissa bidrag till jordbruksföretag. Sedan det framkommit att de lämnade uppgifterna var felaktiga och att bidraget därför rätteligen skulle ha varit lägre, har Jordbruksverket med stöd av förordningen beslutat om återbetalningsskyldighet beträffande det oriktigt utbetalade beloppet. Ärendet har inte ansetts gälla förhållande som avses i 8 kap. 3 § regeringsformen. Rättsprövning har därför inte kunnat ske.
Varken det förhållandet att ett skattetillägg skulle komma att uppgå till ett avsevärt belopp eller att vissa osäkra faktorer förelegat i samband med en fastighetsförsäljning som en skattskyldig underlåtit att redovisa i sin självdeklaration har ansetts utgöra sådana omständigheter som krävs för att det skall anses uppenbart oskäligt att ta ut skattetillägg. Skattetillägg vid 1992 års inkomsttaxering.
I ett TV-program som inspelats med dold videokamera visades hur en fastighetsmäklare medverkade vid en s.k. svart lägenhetsaffär. TV- programmet har - trots att vissa redigeringar skett i det inspelade materialet - ansetts kunna användas som bevisning och lagts till grund för återkallelse av fastighetmäklarens registrering.
Fråga om en av kommunfullmäktige fastställd modell för att bestämma priset på tomträttsmark vid försäljning till tomträttshavarna otillbörligt gynnar enskilda eller strider mot likställighetsprincipen.
I mål om tillstånd att använda övervakningskamera i en butik har den omständigheten att kameran ifråga kunde förmedla information från ett smalt område närmast utanför butiksentren ansetts vara av ringa betydelse från integritetssynpunkt. Tillstånd har därför meddelats.
En i enskild regi bedriven sommargårds- och lägerverksamhet har i visst fall - oavsett att verksamheten föranlett tillstånd enligt 69 § socialtjänstlagen att driva hem för vård eller boende - inte ansetts utgöra sådan social omsorg som är undantagen från skatteplikt till mervärdesskatt. Förhandsbesked angående mervärdesskatt.
Tillstånd att anordna spel på spelautomater har ansetts inte kunna återkallas enbart på den grunden att de i lag föreskrivna villkoren för meddelande av sådant tillstånd sedermera har skärpts.
En skattskyldig underlät att vid 1980 års taxering redovisa en utgående varufordran. Sedan betalning influtit nästföljande beskattningsår och även denna lämnats oredovisad har hinder inte funnits föreligga för eftertaxering för det år då betalningen influtit. Eftertaxering för 1981.
Skollagen har inte ansetts grunda rätt för elever med fri skolskjuts att utan avgift få tillsyn inom ramen för den kommunala fritidsverksamheten under tiden mellan skoldagens slut och skolskjutsens avgång.
Av 2 § 4 mom. nionde stycket jämfört med sjunde stycket samma moment lagen om statlig inkomstskatt framgår att avdrag inte medges för realisationsförlust vid överlåtelse av egendom mellan två juridiska personer såvida dessa är moderföretag och dotterföretag eller står under i huvudsak gemensam ledning. Dessa bestämmelser har inte ansetts utgöra hinder för ett av kommunen helägt aktiebolag att få avdrag för realisationsförlust vid avyttring av en fastighet till kommunen. Förhandsbesked.
Kommunfullmäktige (I) respektive landstingsfullmäktige (II) har beslutat att i skolplan infoga uttalanden, utgörande tillägg till de av statsmakterna angivna nationella utbildningsmålen. Besluten har ansetts befogenhetsöverskridande.
Miljö- och bygglovsnämnd har ansetts ha befogenhet att med stöd av 40 § miljöskyddslagen förelägga en fastighetsägare att ansluta fastigheten, som låg inom verksamhetsområde för kommunal va-anläggning men också inom skyddsområde för vattentäkt, till denna va-anläggning. Rättsprövning.
En auktoriserad bilskrotare hade vidaresålt en för skrotning mottagen personbil trots att han utfärdat ett skrotningsintyg för bilen. Auktorisationen som bilskrotare har återkallats.
Trafiknykterhetsbrott begånget nära sex år efter godkännande för anställning hos auktoriserat bevakningsföretag har vid en samlad bedömning av omständigheterna i målet inte ansetts utgöra tillräcklig grund för återkallelse av godkännandet.
Aktier i ett fåmansföretag tillhörande ett dödsbo skulle skiftas mellan barnen till den avlidne. Dödsfallet hade inträffat år 1988 och aktierna hade av den avlidne förvärvats genom arv år 1967. Barnens anskaffningskostnad för aktierna enligt 3 § 12 mom. lagen om statlig inkomstskatt har ansetts kunna bestämmas med tillämpning av den i punkt 7 av övergångsbestämmelserna till lagen (1990:651) om ändring i lagen om statlig inkomstskatt intagna föreskriften beträffande bl.a. aktier som den 1 april 1976 av den skattskyldige innehafts i mer än fem år. Förhandsbesked vid inkomsttaxering.
Beslut av Statens invandrarverks regionkontor skall överklagas till länsrätt i det län där regionkontoret är beläget och inte till länsrätten i det län där huvudkontoret är beläget.
Uppförande på punktprickad mark av ett 56 meter långt plank som på en sträcka av 40 meter var 1,7 meter högt och i båda ändarna 0,9 meter högt har inte ansetts innebära en mindre avvikelse från detaljplanen.
Kommunfullmäktige har beslutat om barnomsorgstaxa, som varit oberoende dels av antalet barn inom omsorgen från varje familj dels av den tid som varje barn utnyttjat (I) eller som varit oberoende av den tid som barnet utnyttjat (II). Fråga om taxebesluten stått i strid med likställighetsprincipen.
Ett beslut av en myndighet har överklagats till kammarrätt. Sedan handlingarna överlämnats till kammarrätten har myndigheten omprövat beslutet. Kammarrätten har ansetts inte kunna bortse från omprövningsbeslutet vid sin prövning av överklagandet.
Sekretessmål. Förundersökning mot en läkare avseende misstanke om brott mot lagen (1992:860) om kontroll av narkotika har - kort efter det att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd återkallat läkarens legitimation som läkare - lagts ned med motivering bl.a. att det kunde antas att brottet inte skulle föranleda annan påföljd än bötesstraff. Läkaren, som överklagat Ansvarsnämndens beslut om legitimationsåterkallelse, har ansetts ha rätt till partsinsyn i förundersökningsärendet trots att detta avslutats.
Tidpunkten för länsrättens dom - före eller efter utgången av mars 1995 - har i ett biståndsmål ansetts avgörande när det gäller frågan om prövningstillstånd krävs vid överklagande till kammarrätten
Fråga om förutsättningarna för skönstaxering i det ordinarie förfarandet, när konkreta fel i räkenskaperna för en rörelse inte påvisats men den på grundval av räkenskaperna beräknade bruttovinsten är lägre än den för branschen normala. Inkomsttaxering 1987.
Enligt upprättade lånehandlingar har ett kommanditbolag erhållit lån från komplementären och omedelbart genom återlån placerat lånemedlen hos långivaren. Vid bedömning av rätten till avdrag för förskottsränta som kommanditbolaget erlagt till komplementären har nämnda transaktioner inte ansetts innebära att kommanditbolaget lyft något lån från komplementären. Inkomsttaxering 1988.
Ett handelsbolags verksamhet, avseende bl.a. köp och försäljning av premieobligationer, har lett till ett stort skattemässigt underskott. En fysisk person som förvärvat andel i bolaget har - utan hinder av att förvärvet skett i slutet av beskattningsåret och först sedan handelsbolagets verksamhet avvecklats - ansetts berättigad till avdrag för den på andelen belöpande delen av bolagets underskott. Inkomsttaxering 1988.
När bygglov söks i efterhand för olovligt uppförd byggnad har byggnadsnämnden ansetts skyldig att fatta beslut i bygglovsfrågan senast i samband med att nämnden utfärdar föreläggande att riva det olovligen uppförda.
Fråga om förutsättning för vård enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, när samtycke till vård i familjehem har lämnats på ett sent stadium i förfarandet.
Fråga vid tillämpning av lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga huruvida det på grund av brister i föräldrarnas omsorg finns påtaglig risk att barnens hälsa eller utveckling skadas.
Ett företags ansökan om trafiktillstånd skall enligt yrkestrafiklagen prövas av länsstyrelsen i det län där företagets ledning finns. Ett aktiebolags ledning har ansetts finnas där styrelsen har sitt säte.
En byggnad för vilken byggnadslov meddelats som redskapsbod har olovligen använts för fritidsboende under mer än tio år. Det förhållandet att myndighetsingripande till följd av preskription inte längre kunnat ske mot användningssättet har inte bedömts medföra att byggnaden skulle anses som enbostadshus vid prövning av om undantag från bygglovskrav gällt enligt 8 kap. 4 § PBL för utförda byggnadsåtgärder. En altan, som inte medfört att byggnadsvolymen utökats har inte ansetts omfattad av krav på bygglov enligt 8 kap. 1 eller 2 § PBL.
Av 2 § 4 mom. nionde stycket jämfört med sjunde stycket samma moment lagen om statlig inkomstskatt framgår att avdrag inte medges för realisationsförlust vid överlåtelse av egendom mellan bl.a. företag som står under i huvudsak gemensam ledning. Bestämmelserna har inte ansetts utgöra hinder för avdrag när ett svenskt företag sålt aktier med förlust till ett utländskt företag under i huvudsak samma ledning som det svenska och det utländska företaget vid överlåtelsetillfället inte var skattskyldigt i Sverige. Förhandsbesked angående inkomstskatt.
Vid taxering av en industrianläggning har kontorslokaler och restaurang, belägna i fristående byggnader på fabriksområdet, sammanförts till en särskild hyreshusenhet. Allmän fastighetstaxering 1988.
Fråga vid tillämpning av lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga om påtaglig risk för skada av ett barns hälsa eller utveckling förelegat till följd av psykisk störning hos ensamstående förälder.
Enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade ingår i stödinsatsen bostad med särskild service för vuxna också omvårdnad samt fritidsverksamhet och kulturella aktiviteter. En person som fick stöd i denna form har ansetts berättigad också till s.k. ledsagarservice enligt lagen, när hon hade behov av sådan service för erforderliga aktiviteter utanför gruppboendets ram.
En sammanboendes behov av bistånd enligt 6 § socialtjänstlagen (1980:620) har ansetts redan från sammanflyttningen skola bedömas med hänsyn till båda parters sammanlagda tillgångar.
Person som till följd av olycksfall fått båda armarna amputerade, den ena i axelhöjd och den andra i höjd med armbågen, har ansetts berättigad till bilstöd till handikappad.
Fråga om tillräckliga skäl förelegat för åtgärder enligt 5-8 §§ lagen (1994:466) om särskilda tvångsåtgärder i beskattningsförfarandet (s.k. överraskningsrevision); m.m.
Miljö- och hälsoskyddsnämnd har inte ansetts äga rätt att ta ut avgift enligt förordningen om avgift för myndigheters verksamhet enligt miljöskyddslagen avseende arbete med att besvara en remiss i ett ärende hos Koncessionsnämnden för miljöskydd.
Tillstånd till kommunal riksfärdtjänst har meddelats en pojke med Aspergers syndrom för resor mellan föräldrahemmet och internatskola/behandlingshem. Resorna ansågs visserligen ha haft betydelse för pojkens behandling men ansågs främst ha tjänat ett rekreationssyfte.
En golfklubb började ta vatten ur en sjö innan ett klubben meddelat tillstånd därtill vunnit laga kraft. En fastighetsägare begärde då hos länsstyrelsen och sedermera, efter avslag, hos regeringen att åtgärder skulle vidtas med anledning av uttagen. Regeringen biföll inte fastighetsägarens begäran. Denne ansökte om rättsprövning. Regeringsärendet har, med hänsyn till arten av de ingripanden som kunnat komma ifråga, ansetts röra förhållande som avses i 8 kap. 3 § regeringsformen. Att ingripandena gällt golfklubben och inte sökanden har därvid ansetts sakna betydelse. Regeringens beslut har dessutom ansetts innebära myndighetsutövning mot fastighetsägaren. Lagen (1988:205) om rättsprövning har därför ansetts tillämplig.
En sökande med inkomster överstigande socialbidragsnormen har förbrukat de egna medlen huvudsakligen genom att betala skulder. Hon har därigenom kommit i en akut nödsituation. Det förhållandet att sökanden själv försatt sig i en sådan situation har inte ansetts betaga henne rätt till bistånd enligt 6 § socialtjänstlagen (1980:620) i form av "matpengar".
Reglerna i 34 § förvaltningsprocesslagen om talan mot beslut som ej innebär att målet avgörs har ansetts tillämpliga på sådant beslut i rättsprövningsmål.
Vid uttag av fastighetstjänster har sjuklön till anställd fastighetsskötare ansetts skola ingå i beskattningsunderlaget. Förhandsbesked ang. mervärdesskatt.
Körkort har återkallats med stöd av 16 § 6 körkortslagen då körkortshavare dömts till fängelse fyra år för grov misshandel och olaga tvång (I), resp. överlämnats till rättspsykiatrisk vård för dråp (II).
Kommunfullmäktige har beslutat om en minimiavgift för sophämtning om 300 kr per år för alla fastighetsinnehavare i kommunen. Beslutet, varigenom sophämtningsavgift påfördes även fastighetsinnehavare, som enligt kommunens renhållningsordning erhållit hel befrielse från sophämtning, har ansetts strida mot 15 § renhållningslagen och har därför upphävts.
Föräldrar, vilkas underhållsskyldighet mot en dotter upphört, har tecknat borgen för dotterns förpliktelser enligt avtal om hyra av en bostadslägenhet. Borgensförbindelsen har inte ansetts medföra att hennes behov av bistånd till betalning av förfallen hyra kunnat tillgodoses på annat sätt än genom bistånd enligt 6 § socialtjänstlagen (1980:620).
Ensamstående kvinna med två små barn erhöll på grund av att hon led av ett visst handikapp omfattande stöd och hjälp från socialvårdens sida dels i hemmet dels genom en kontaktfamilj. Fråga om förhållandena i hemmet var sådana att det fanns påtaglig risk för att barnens hälsa och utveckling skadas.
Laglighetsprövning enligt kommunallagen. Skolstyrelsen i en kommun har av budgetskäl beslutat om vissa begränsningar av verksamheten vid den kommunala musikskolan, vilka i sin tur kunde komma att leda till personalnedskärningar. Fråga huruvida förhållandet att skolans rektor, vilkens dotter hade anställning vid skolan, utarbetat underlag för beslutet har medfört att jäv skall anses ha förekommit vid handläggningen av ärendet i skolstyrelsen.
Leg. psykolog har efter personligt besök av en moder och hennes knappt 1 1/2-åriga dotter avgivit ett intyg, i vilket hon uttalat sig om faderns umgängesrätt med dottern utan att fadern kontaktats. Psykologen har med tillämpning av 1980 års lag om tillsyn över hälso- och sjukvårdspersonal m.fl. ej ansetts ha åsidosatt vad som ålegat henne i yrkesutövningen.
En 45-årig ensamstående kvinna har med hänsyn till barnets bästa och omständigheterna i övrigt ansetts kunna erhålla medgivande enligt 25 § första och tredje styckena socialtjänstlagen (1980:620) att ta emot ett utländskt barn för adoption.
En person som genomgått musikutbildning (violinklassen på Musikhögskolan) kunde på grund av organisk nervsjukdom (s.k. violinistkramp) inte vara yrkesmässigt verksam som violinist och kunde inte heller på annat sätt få sin försörjning genom musikutbildningen. Avskrivning har medgivits beträffande studiestödsskuld och viss del av studielån som hänförde sig till musikutbildningen.
Fråga, vid tillämpning av dubbelbeskattningsavtalet med Kenya, om skatterättsliga verkningar av att den skattskyldige enligt avtalet skall anses ha sitt hemvist där. Eftertaxering för 1987 för inkomst.
Utlänning med tillfälligt uppehållstillstånd har efter sin ankomst till Sverige under långa tidsperioder vistats i sitt hemland, där han haft fast anställning och bostad. Han har vägrats ekonomiskt bistånd enligt 6 § socialtjänstlagen eftersom han inte ansetts ha haft sitt egentliga bo och hemvist i vistelsekommunen här i riket.
Behandlingen i inkomstskattehänseende av s.k. reala nollkupongsobligationer när obligationer utgör omsättningstillgång (I), anläggningstillgång (II) samt tillgång hos enskild person (III). Förhandsbesked.
En förvaltningsdomstol, som prövar ett överklagande av beslut om förvar i ett ärende angående verkställighet enligt utlänningslagen, har ansetts inte vara behörig att bevilja rättshjälp genom offentligt biträde i verkställighetsärendet.
Samfällighetsförening vars verksamhet uteslutande varit inriktad på att förse föreningens delägare med vatten har inte ansetts vara näringsidkare inom livsmedelshanteringen. Miljö- och hälsoskyddsnämnds förordnande enligt livsmedelsförordningen (1971:807) om att föreningen skall utföra s.k. egentillsyn har därför ansetts sakna författningsmässigt stöd.
När föräldrar haft gemensam vårdnad om ett barn har den ene av föräldrarna inte utan den andres samtycke ansetts ha rätt att överklaga skattemyndighetens beslut om barnets folkbokföring.
En person som tillhört den svenska FN-kontingenten i Libanon har under tjänstgöring där begått självmord. Vid tillämpning av 8 § första stycket lagen (1977:265) om statligt personskadeskydd har det inte ansetts föreligga skälig anledning att anta annat än att verksamheten i fråga har väsentligt bidragit till dödsfallet. Dödsboet har vid sådant förhållande ansetts berättigat till begravningshjälp.
En ljusreklamskylt har stått uppställd invid en bensinstation enligt avtal mellan skyltägaren och fastighetsägaren. Ett mot fastighetsägaren riktat föreläggande enligt 10 kap. 3 § plan- och bygglagen (1987:10) att omedelbart upphöra med åtgärden och att avlägsna skylten har ansetts inte kunna överklagas av skyltägaren.
Rättsprövning. Under genomförandetiden för en detaljplan har antagits ny plan för del av planområdet. Ägaren av en fastighet som är belägen inom det ursprungliga planområdet och som gränsar till området för den nya planen har ansetts vara "berörd fastighetsägare" i den mening som avses i 5 kap. 11 § första stycket plan- och bygglagen.
Den ene av två makar med minderåriga barn ansökte om bistånd enligt 6 § socialtjänstlagen för sig och barnen. Biståndet har vägrats med hänvisning till att andre maken inte hade stått till arbetsmarknadens förfogande och därigenom hade underlåtit att försöka fullgöra sin underhållsskyldighet mot familjen.
Vid fastställande av storleken av ekonomiskt bistånd för anskaffning av hemutrustning har, när fråga varit om en ung bidragssökandes första egna boende, en betydligt enklare standard godtagits än vad som eljest skulle ha varit fallet. Hänsyn har också tagits till möjligheten att anskaffa hemutrustning som är begagnad eller som av annan anledning betingar ett lågt pris.
En körkortshavare har med stöd av 34 § körkortsförordningen som villkor för fortsatt körkortsinnehav ålagts att inkomma med ett läkarintyg, grundat på månatliga undersökningar under en sammanhängande period av sex månader. Då läkarintyget inte inkom, förelades körkortshavaren enligt 33 § samma förordning att inom två månader inkomma med det i villkorsbeslutet angivna läkarintyget. Hinder har inte ansetts möta mot att återkalla körkortet enligt 16 § 8. körkortslagen, när körkortsinnehavaren inte följt föreläggandet.
Sedan Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd ålagt en legitimerad yrkesutövare disciplinpåföljd, har yrkesutövaren överklagat Ansvarsnämndens beslut. Innan kammarrätten avgjort målet har fem år förflutit från tidpunkten för den i anmälningen påstådda förseelsen. Kammarrätten har vid sådant förhållande ansetts ha bort på grund av inträdd preskription förklara att anmälningen inte föranleder disciplinpåföljd eller annan åtgärd.
Ett aktiebolag har inte ansetts berättigat till avdrag för den del av förlusten vid avyttring av aktierna i ett dotterbolag som svarade mot ett från dotterbolaget uppburet koncernbidrag. Förhandsbesked angående inkomstskatt.
Skattskyldig har deltagit i ett s.k. skatteupplägg, som gått ut på att aktier, förvärvade före en planerad emission av konvertibla skuldebrev, kort tid efter det att företrädesrätten till teckning utnyttjats avyttrats med en betydande deklarerad realisationsförlust. Fråga om anskaffningskostnaden skall anses i sin helhet hänförlig till aktierna eller om - efter genomsyn eller med tillämpning av lagen mot skatteflykt - kostnaden skall fördelas mellan aktierna och konvertiblerna. Inkomsttaxering 1989. I - II.
Fråga, vid prövning av ansökan om ekonomiskt bistånd enligt socialtjänstlagen (1980:620), om hänsynstagande till biståndssökandens skyldighet att inbetala debiterad preliminär F-skatt som förfaller under biståndsperioden (I) samt till överskjutande skatt som kronofogdemyndighet omhändertagit för betalning av den biståndssökandes skuld (II).
Fråga om lagligheten av kommunfullmäktigebeslut om avgiftsberäkning för helinackordering vid s.k. särskilda boendeformer, när avgiften bestämts skola beräknas på grundval av makars sammanlagda inkomster.
Fråga om samordningen mellan allmänna pensionsförmåner och änkelivränta enligt lagen (1976:380) om arbetsskadeförsäkring från den tidpunkt då änkan uppnått 65 års ålder.
För rätt till bistånd enligt 6 § socialtjänstlagen (1980:620) har ansetts kunna krävas att biståndstagaren inte utan giltigt skäl avbryter pågående studier i svenska för invandrare.
Vid laglighetsprövning av kommunalt beslut har omständigheter, som åberopats av en klagande i kammarrätten före klagotidens utgång och som prövats där, inte ansetts kunna åberopas av annan klagande först i Regeringsrätten.
Beslut genom vilket en kommun avslagit en fastighetsägares krav på återbetalning av viss del av erlagt s.k. exploateringsbidrag har med hänsyn till exploateringsavtalets innebörd ansetts gälla fastighetsägarnas skyldighet att ersätta gatukostnader och har därför inte ansetts överklagbart enligt 13 kap. 1 § andra stycket plan- och bygglagen (1987:10).
En person med hemvist i Finland har sålt sin bostadsrättslägenhet i Sverige. Vid tillämpning av dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige, Danmark, Finland, Island och Norge (SFS 1983:913) har bostadsrätten ansetts vara sådan nyttjanderätt till fast egendom som avses i artikel 6 punkt 2 b) och vinsten vid försäljningen hänförlig till sådan vinst som avses i artikel 13 punkt 1 och därmed beskattningsbar i Sverige. (Inkomsttaxering 1988)
Vid bedömande av en hjälpsökandes behov av bistånd enligt 6 § socialtjänstlagen har ett erbjudande om sysselsättning, för vilken utgått ersättning med socialbidrag och ett mindre stimulansbidrag, inte ansetts innebära att den hjälpsökandes behov kunnat tillgodoses på annat sätt.
I en kammarrättsdom beträffande ett handelsbolags mervärdeskatt har ställning tagits till bolagets skattskyldighet och redovisningsskyldighet under viss period men inte till storleken av ingående och utgående mervärdeskatt. Eftersom någon beräkning av skattens storlek inte varit möjlig att göra på grundval av uppgifterna i domen har målet återförvisats till kammarrätten.
Makar, som i aktiebolagsform drivit ett hem för vård eller boende för barn och ungdomar, har i sin tjänst hos bolaget haft förmån av fri kost. Synnerliga skäl att jämka värdet av kostförmånen nedåt har ansetts föreligga. Inkomsttaxering 1990.
Datorer med tillhörande datorutrustning har - med hänsyn till förhållandena i det aktuella fallet - ansetts utgöra s.k. korttidsinventarier som berättigar till direktavdrag vid taxeringen. Inkomsttaxering 1990.
Ekonomiskt bistånd enligt 6 § socialtjänstlagen har inte medgetts när den biståndssökande underlåtit att delta i av socialnämnden arrangerad arbetssökarverksamhet.
Beslut av kommunfullmäktige om stöd till hotell- och restaurangrörelse har i visst fall ansetts kompetensenligt. - Principen att lagstiftning som trätt i kraft efter det att kommunalt beslut har fattats inte påverkar laglighetsprövningen har ansetts gälla även lagstiftning angående EES-avtalet och Sveriges medlemskap i EU.
Förutsättningar för överflyttning av barn enligt 11 och 12 §§ lagen (1989:14) om erkännande och verkställighet av utländska vårdnadsavgöranden m.m. och om överflyttning av barn. Fråga, vid bedömningen av om bortförandet av ett barn varit olovligt, var barnet hade hemvist vid tiden för bortförandet.
Vinst i spelet Bonuschansen, som sändes i TV 4:s program Stora Famnen, har inte ansetts utgöra ersättning för deltagande i TV-programmet och inte heller ersättning för en förhållandevis ringa minnesprestation. Undantaget i 19 § kommunalskattelagen från skatteplikt för vinst i svenskt lotteri har ansetts tillämpligt. Förhandsbesked angående inkomstskatt.
Överklagande av Olof G. ang. avvisande av talan och återställande av försutten tid. -Kammarrätten i Göteborg (1993-12-08) avvisade Olof G:s överklagande såvitt gällde laglighetsprövning av Hemvårdsnämndens i Halmstad kommun beslut den 9 juni 1993 såsom för sent inkommet och återlämnade handlingarna i målet till Länsrätten i Hallands län för prövning av frågan om bistånd i form av jämkning av avgift vid helinackordering
Bifall (realisationsvinstbeskattning, kvittning mot realisationsförlust från tidigare års taxering som på grund av ändring av makes taxering ej längre kunde utnyttjas) / Realisationsvinstbeskattning, kvittning mot realisationsförlust från tidigare års taxering som på grund av ändring av makes taxering ej längre kunde utnyttjas (bifall)
Avvisat (sökanden ej part i ärende ang. tillstånd enligt 4 kap. lagen om hushållning med naturresurser m.m.) / Sökanden ej part i ärende ang. tillstånd enligt 4 kap. lagen om hushållning med naturresurser m.m. (avvisat)
Avvisat (beslut att avslå en ansökan om investeringsbidrag) / Beslut att avslå en ansökan om investeringsbidrag (avvisat) / Avslag (investeringsbidrag, uppenbart lagstridig rättstillämpning?) / Investeringsbidrag, uppenbart lagstridig rättstillämpning? (avslag)
Avvisat (beslut att avslå en ansökan om ersättning enligt viltskadeförordningen) / Beslut att avslå en ansökan om ersättning enligt viltskadeförordningen (avvisat)
Överklagande av Ronald G. ang. föreläggande enligt plan- och bygglagen. -Stockholms byggnadsnämnd (1989-04-06) förelade med stöd av 10 kap. 14 och 18 § plan- och bygglagen (1987:10) Ronald G. i egenskap av ägare av fastigheten Musikdirektören 20 vid vite av 20 000 kr, att senast den 1 augusti 1989 ha upphört med uppställning av lastbilar på fastigheten samt att senast samma dag ha bortforslat avfallssamlingar och i övrigt ha ordnat upp förhållandena så att tomten var i vårdat skick
Avvisat (beslut ang. upplåtelse av rätt till småviltsjakt på statens mark ovanför odlingsgränsen) / Beslut ang. upplåtelse av rätt till småviltsjakt på statens mark ovanför odlingsgränsen (avvisat)
Ansökan av Cyrus AB om rättsprövning av ett beslut ang. detaljplan. -Regeringen (1993-06-24, Miljö- och naturresursdepartementet) avslog överklaganden av Länsstyrelsens i Kopparbergs län beslut den 16 april 1993 ang. antagande av detaljplan för lift mellan Högfjällshotellet och Lindvallen m.m. i Malungs kommun. Som skäl för sitt beslut anförde regeringen bl.a. Kommunen har ensam rätt att anta planer. Själva arbetet med att upprätta planförslag kan däremot uppdras att en konsult. Av handlingarna i ärendet framgår att planförslaget har upprättats av Hans-Göran S., VBB arkitekter i Falun, men att samrådsredogörelsen och utställningsutlåtandet upprättats av stadsarkitekten i kommunen. Vad klagandena anfört om Hans Göran S:s medverkan vid utarbetandet av planförslaget innebär enligt regeringens uppfattning inte att kommunen har handlagt ärendet i strid mot bestämmelserna i plan och bygglagen (1987:10) om handläggning av planärenden. Regeringen finner inte heller att vad klagandena anfört om...
Överklagande av Lisbeth B. ang bistånd enligt 6 § socialtjänstlagen och ansökan om återställande av försutten tid. -Kammarrätten i Göteborg (1994-05-31, Kärrström, Stenstad, Ståhlgren) avslog Lisbeth B:s överklagande av Länsrättens i Malmöhus län beslut den 25 mars 1994 att avslå Lisbeth B:s besvär över Östra socialnämndens i Malmö stad beslut den 31 januari 1994 att avvisa hennes besvär över socialnämndens beslut såsom för sent inkomna
Ansökan av Georg L. m.fl. om rättsprövning av beslut om ändring av detaljplan. -Regeringen (Miljö- och Naturresursdepartementet, 1994-05-26) beslutade avslå överklagande i fråga om ändring av detaljplan för Ekbacken-Ekhagen m.m. i Västerås kommun
Ansökan av Ardian S. om resning i ärende om uppehållstillstånd. - Statens invandrarverk avslog i beslut den 16 december 1992 en ansökan av Ardian S. om uppehållstillstånd m.m. samt beslutade att han skulle avvisas enligt 4 kap. 1 § första st 2 utlänningslagen (1989:529). Sedan Ardian S. överklagat Invandrarverkets beslut upphävde Utlänningsnämnden genom beslut den 15 december 1994 avvisningen och angav att det ankom på Invandrarverket att besluta i tillståndsfrågan. Nämnden angav i skälen till sitt beslut att Ardian S. inte var berättigad till asyl enligt 3 kap. 1 § utlänningslagen men att han borde beviljas ett tidsbegränsat uppehållstillstånd eftersom förutsättningar för att utfärda främlingspass förelåg
Bifall (länsrätten hade överskridit beloppsramen i mål om inkomsttaxering samt felaktigt avslagit ansökan om uppskov med betalning av realisationsvinst) / Länsrätten hade överskridit beloppsramen i mål om inkomsttaxering samt felaktigt avslagit ansökan om uppskov med betalning av realisationsvinst (bifall)
Överklagande av Kjell D., Kristina J. och Karin S. ang. avvisande av talan och ansökan om återställande av försutten tid. - Kommunstyrelsen i Mora kommun beslutade den 7 juni 1994, § 209, att fastställa gatukostnadsersättningar för Svärdsgatan inom Ingeråkern i Färnäs till vissa belopp. Den 10 juni 1994 tillkännagavs det på kommunens anslagstavla att protokollet över beslutet justerats. Kjell D., Kristina J. och Karin S. överklagade beslutet i en skrivelse som kom in till Kammarrätten i Sundsvall den 4 juli 1994. Genom beslut den 7 december 1994 avvisade kammarrätten överklagandet eftersom det hade kommit in för sent.- Klagandena överklagade avvisningsbeslutet och yrkade att deras talan skulle prövas. De anförde bl.a. följande
Avtalet med Grekland (ersättning för arbete i Grekland) / Tillämpning av dubbelbeskattningsavtalet med Grekland (ersättning för arbete i Grekland) / RSV:s besvärsrätt när kammarrätten på tillstyrkan av skattemyndigheten bifallit extraordinära besvär / Skattskyldighet för ersättning för arbete i Grekland (tillämpning av dubbelbeskattningsavtalet med Grekland)
Överklagande av Kent L. ang. villkorlig frigivning. -Kriminalvårdsnämnden (1994-07-18) fann att Kent L. inte kunde friges v id halva strafftiden och förordnade att villkorlig frigivning skulle ske först den 12 juli 1995
Ansökan av Marianne H. om resning avseende inkomsttaxeringar 1985 och 1986. Marianne H. var tillsammans med sin moder och broder delägare i handelsbolaget HB Öcken Finans med säte i Säffle. Bolaget bedrev utlåningsverksamhet under räkenskapsåret den 9 februari 1982 - den 30 april 1983. Verksamheten finansierades med det kapital som delägarna hade satt in i verksamheten
Överklagande av Ralph H. och Mona H. ang. inkomsttaxering 1987. - Makarna Ralph och Mona H. avyttrade den 3 april 1986 samtliga aktier i Ösby Invest AB (Ösby) för en köpeskilling om 6 800 000 kr. Hos länsrätten yrkade länsskattemyndigheten att makarna med tillämpning av vinstbolagsreglerna i 35 § 3 mom. sjunde stycket kommunalskattelagen (1928:370), KL, skulle beskattas vid 1987 års taxering för hälften var av köpeskillingen för aktierna i stället för deklarerade realisationsvinster
Avvisat (länsstyrelses landsbygdsdelegations beslut att ej fullfölja försäljning av jordfondsfastigheter) / Länsstyrelses landsbygdsdelegations beslut att ej fullfölja försäljning av jordfondsfastigheter (avvisat)
Ansökan avseende ärende om lönegaranti och pågående ärenden om sjukpenning (avvisat) / Avvisat (ansökan avseende ärende om lönegaranti och pågående ärenden om sjukpenning)
Beslut om sysslomans arvode enligt lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter / Mot beslut om sysslomans arvode enligt lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter / Fråga om talerätt mot beslut om sysslomans arvode enligt lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter
Beräkning av utländskt skadeförsäkringsföretags inkomst i Sverige (undanröjt förhandsbesked) / Meddelat förhandsbesked ang. inkomstskatt undanröjt enär detta inte ansågs vara av synnerlig vikt för sökanden eller av vikt för enhetlig lagtolkning eller rättstillämpning
Fråga om överklagande av beslut om förvar förfallit p.g.a. senare fattat förvarsbeslut / Fråga om talan mot beslut om förvar enligt utlänningslagen förfallit p.g.a. senare fattat förvarsbeslut
Ansökan av Sven Erik L. om rättsprövning av ett beslut av justitieombudsmannen (JO). -JO Stina Wahlström (1984-11-15) avskrev en anmälan från Sven Erik L. ang. renskötselområden
Avslag (vilseledande uppgift från tjänsteman vid asylbyrå ang. överklagandetid) / Vilseledande uppgift från tjänsteman vid asylbyrå ang. överklagandetid (avslag)
Fråga om bolaget A:s aktier i ASEA vid tillämpning av uppskovsregeln i 2 § 4 mom. tionde stycket lagen om statlig inkomstskatt kunde anses innehavda som ett led i A-koncernens verksamhet / Inkomst av näringsverksamhet (fråga om bolaget A:s aktier i ASEA vid tillämpning av uppskovsregeln i 2 § 4 mom. tionde stycket lagen om statlig inkomstskatt kunde anses innehavda som ett led i A-koncernens verksamhet)
Ansökan av Maja-Kajsa S. om rättsprövning av beslut ang. detaljplan. -Länsstyrelsen i Västerbottens län fattade den 28 juni 1993 beslut angående detaljplan för del av Umasjö 1:44 samt delar av Umasjö 1:140 inom Storumans kommun, Dödsboet efter Gunnar S. överklagade länsstyrelsens beslut. Dödsboet framhöll att fördelarna för grannfastigheten inte övervägde de negativa följderna för dödsboet av planbeslutet. Vidare framhölls bl.a. att handläggningen i kommunen varit felaktig främst genom att dödsboets synpunkter på planen inte hade noterats i samrådsredogörelsen
Bifall (besvärstid ej försutten men avvisningsbeslut hade vunnit laga kraft) / Besvärstid ej försutten men avvisningsbeslut hade vunnit laga kraft (bifall)
Ansökan av Christer P. om återställande av försutten tid för att överklaga ett beslut om återkallelse av godkännande som skyddsvakt. - Länsstyrelsen i Stockholms län återkallade genom beslut den 30 juni 1994 ett Christer P. tidigare lämnat godkännande som skyddsvakt. Christer P. fick, enligt mottagningsbevis som inkomststämplades vid länsstyrelsen den 18 juli 1994, del av beslutet den 12 samma månad. Beslutet överklagades inte
Naturalisation, tolkning av vandelsvillkor (resningsärende) / Avslag (oriktig rättstillämpning i ärende ang. naturalisation) / Oriktig rättstillämpning i ärende ang. naturalisation (avslag)
Handläggningen (samma konsultföretag som av en enskild intressent anlitats för upprättande av detaljplan har svarat för samrådsredogörelse och utställningsutlåtande, rättsprövning)
Rivningslov på ansökan av nyttjanderättshavare (rättsprövning) / Andrahandsyrkande om resning i ärende om rättsprövning) avvisat) / Beslut om rivningslov på ansökan av nyttjanderättshavare (avslag) / Avvisat (andrahandsyrkande om resning när ansökan om rättsprövning i samma fråga avslagits)
Ansökan av John H. m.fl. om rättsprövning av beslut ang. antagande av detaljplan, alternativt resning i planärendet. - Kommunfullmäktige i Haninge kommun antog den 13 december 1993 detaljplan för Norrby 1, Haninge Port, Haninge Gård. Beslutet överklagades av John, Britt, Martin och Monica H., ägare av Upp-Norrby 2:535. De yrkade att planområdet skulle utvidgas till att omfatta deras fastighet. -Länsstyrelsen i Stockholms län (1994-03-02) avslog överklagandet med följande motivering: Enligt 12 kap 6 § plan- och bygglagen (1987:10), PBL, får Regeringen förelägga kommunen att inom en viss tid anta eller ändra detaljplan (planföreläggande). En utvidgning av planområdet kan bara ske på detta sätt och kan inte beslutas av Länsstyrelsen. Klagandenas talan kan alltså inte bifallas av Länsstyrelsen. Av utlåtande i anledning av utställandet framgår dock att den östra delen av Norrby gärde enligt översiktsplan skall nyttjas för bostäder och arbetsplatser och att den närmare konkretiseringen av ma...
Bifall (avskrivningsbeslut i varumärkesärende hade ej nått sökandens ombud?) / Avskrivningsbeslut i varumärkesärende hade ej nått sökandens ombud? (bifall)
Inom område som omfattades av särskilda hushållningsbestämmelser enligt naturresurslagen (rättsprövning) / Vägrat medgivande till fastighetsbildning inom område som omfattades av särskilda hushållningsbestämmelser enligt naturresurslagen (avslag)
Ej behörig pröva framställning om ogiltigförklaring av folkomröstning om medlemskap i EU / Om medlemskap i EU, yrkande om ogiltigförklaring av folkomröstning kunde ej prövas av Regeringsrätten (avvisat)
Förhandsbesked om bygglov (fråga om överklagbarhet) / Kammarrätts beslut att överlämna mål ang. förhandsbesked om bygglov till regeringen ej överklagbart
Avslag (inkomsttaxering, avdrag för kostnader nedlagda före rörelses påbörjande) / Inkomsttaxering, avdrag för kostnader nedlagda före rörelses påbörjande (avslag)
Ansökan av Anette E.-B. om resning i mål om körkort. - Länsrätten i Kopparbergs län meddelade i dom den 23 augusti 1994 med stöd av 16 § 4. körkortslagen (1977:477) Anette E.-B. varning. Till grund för meddelandet om varning fanns ett godkänt ordningsföreläggande enligt vilket hon ej iakttagit stopplikt enligt lokal trafikföreskrift den 5 november 1993. Länsrättens dom vann laga kraft
Ansökan av Pathmanathan S., hans hustru Sivaneswary P. och deras barn Felicia om resning i ärende om uppehållstillstånd m.m. - Statens invandrarverk beslutade den 14 september 1993 att avslå ansökningar från makarna Pathmanathan S. och Sivaneswary P. om uppehållstillstånd m.m. samt att avvisa dem enligt 4 kap. 1 § första stycket 2 utlänningslagen (1989:529) med förbud att före viss tidpunkt återvända till Sverige utan tillstånd av verket. Enligt beslut den 1 december 1994 avslog Utlänningsnämnden makarnas överklagande samt en ansökan av Felicia S. om uppehållstillstånd. Utlänningsnämnden avslog därefter den 16 februari 1995 en ny ansökan från makarna och deras barn om uppehållstillstånd enligt 2 kap. 5 § tredje stycket utlänningslagen. - Pathmanathan S., Sivaneswary P. och Felicia S. ansökte om resning i det av Utlänningsnämnden den 16 februari 1995 avgjorda ärendet. De ansågs också yrka att allmän rättshjälp skulle beviljas dem i resningsmålet
Ansökan av Sven-Åke L. om resning i mål om körkort. - Länsrätten i Gotlands län meddelade den 13 december 1993 dom angående körkortsingripande mot Sven-Åke L. på grund av att han gjort sig skyldig till hastighetsöverträdelse den 30 januari 1991. Sedan Sven-Åke L. överklagat domen beslöt Kammarrätten i Stockholm i dom den 7 november 1994 att lämna överklagandet utan bifall. Regeringsrätten beslöt den 26 januari 1995 att inte meddela prövningstillstånd
Avslag (bristfällig handläggning i ärende om återkallelse av permanent uppehållstillstånd) / Bristfällig handläggning i ärende om återkallelse av permanent uppehållstillstånd (avslag)
Vandelsprövning för förarlegitimation (otillåten retroaktivitet?) / Vandelsprövning för förarlegitimation (innefattade tillämpningen av nya regler ett brott mot retroaktivitetsförbudet i RF?)
Fråga om muntlig förhandling i mål ang. körkortsingripande / Fråga om rätt till muntlig förhandling i mål ang. körkortsingripande / Fråga om muntlig förhandling i kammarrätt i mål ang. körkortsingripande
Fråga om bygglov sedan strandskyddsdispens meddelats (avslag) / Strandskyddsdispens ej hinder mot att byggnadsnämnd prövade byggföretags förenlighet med naturresurslagen (rättsprövning)
Fråga om muntlig förhandling i mål ang. medgivande att fullgöra skolplikt i hemmet / Fråga om rätt till muntlig förhandling i mål ang. medgivande att fullgöra skolplikt i hemmet / Fråga om muntlig förhandling i kammarrätt i mål ang. medgivande att fullgöra skolplikt i hemmet
Avslag (oriktig rättstillämpning i ärende ang. rivningsföreläggande enligt plan- och bygglagen) / Oriktig rättstillämpning i ärende ang. rivningsföreläggande enligt plan- och bygglagen (avslag) / Allmän rättshjälp i resningsmål avseende rivningsföreläggande enligt plan- och bygglagen (avslag)
Bifall (inkomsttaxering, kostnader för bilresor mellan bostad och arbetsplats) / Inkomsttaxering, kostnader för bilresor mellan bostad och arbetsplats (bifall)
Avslag (länsrätt hade ännu ej tagit ställning till anförda extraordinära besvär) / Länsrätt hade ännu ej tagit ställning till anförda extraordinära besvär (avslag)
Beslut i ärende ang. typgodkännande av lott till lottförsäljningsautomat (rättsprövning) / Beslut i ärende ang. typgodkännande av lott till lottförsäljningsautomat (bifall): Lotterilagen
Ansökan av Per Magne M. om resning i mål ang. inkomsttaxering. - Taxeringsnämnden åsatte Per Magne M. i avsaknad av självdeklarationer taxering efter skönsmässiga grunder för taxeringsåren 1986-1988. Lokala skattemyndigheten påförde honom skattetillägg och förseningsavgift. Taxeringsnämnden bestämde Per Magne M:s inkomsttaxeringar år 1986 till statlig inkomstskatt till 75 300 kr taxerad och beskattningsbar inkomst samt till kommunal inkomstskatt till 75 300 kr taxerad inkomst och 67 800 kr beskattningsbar inkomst. Taxeringsnämnden bestämde Per Magne M:s inkomsttaxeringar år 1987 till statlig inkomstskatt till 111 900 kr taxerad och beskattningsbar inkomst samt till kommunal inkomstskatt till 111 900 kr taxerad inkomst och 104 400 kr beskattningsbar inkomst. Taxeringsnämnden bestämde Per Magne M:s inkomst av rörelse för taxeringsåret 1986 till 75 000 kr och för taxeringsåret 1987 till 111 984 kr
Ansökan av Staffan D. om återställande av försutten tid för att överklaga ett beslut ang. återbetalning av uppburet förskott, m.m. - Genom ett beslut den 28 juni 1991 meddelade Utrikesdepartementet Staffan D. att departementets beslut att han inte fick lyfta förskott ur generalkonsulatets i New York kassa för barnens icke akuta tandvård och i förekommande fall icke akuta sjukvård i USA stod fast. Vidare anmodades Staffan D. att till departementet återbetala tidigare lyfta förskott. Staffan D. överklagade beslutet i en den 12 december 1991 till Utrikesdepartementet ingiven skrivelse. Departementet avvisade i beslut den 2 juni 1992 överklagandet såsom för sent inkommet. Staffan D. överklagade avvisningsbeslutet. Regeringen (Finansdepartementet) beslutade den 11 mars 1993 att avslå överklagandet
Ansökan av Mattias L. och Hanna L. om återställande av försutten tid för att anföra besvär över ett beslut ang. fastighetstaxering. -Kammarrätten i Stockholm (1994-11-23) fann att Mattias L. och Hanna L. inte hade rätt till besvär i särskild ordning i ett mål ang. allmän fastighetstaxering 1990
Underlåtenhet att tillgodoföra schablonavdrag för egenavgifter vid inkomsttaxeringen ej uppenbart stridande mot lag (avslag) / Avslag (underlåtenhet att tillgodoföra schablonavdrag för egenavgifter vid inkomsttaxeringen ej uppenbart stridande mot lag) / Underlåtenhet att tillgodoföra schablonavdrag för egenavgifter vid inkomsttaxeringen ej uppenbart stridande mot lag, 37 b § förvaltningsprocesslagen (resningsärende)
Ej medgivet avdrag för påförda egenavgifter (bifall) / Bifall (ej medgivet avdrag för påförda egenavgifter) / Ej medgivet avdrag för påförda egenavgifter, 37 b § förvaltningsprocesslagen (resningsärende)
Överklagande av Mikael W. ang. förstörande av patientjournal. - Mikael W. ansökte hos Socialstyrelsen om förstöring av sina patientjournaler vid barn- och ungdomspsykiatriska kliniken, Akademiska sjukhuset i Uppsala, hos militärläkaren vid Övre Norrlands inskrivningscentral samt vid psykiatriska kliniken, Centrallasarettet Boden. -Socialstyrelsen (1992-08-20): Socialstyrelsen förordnar med stöd av 13 § patientjournallagen att den vid barn- och ungdomspsykiatriska kliniken, Akademiska sjukhuset i Uppsala förda patientjournalen skall förstöras i sin helhet, såväl i original som i kopia. Finns journaluppgifterna i centralt dataregister eller i något lokalt placerat minidatorsystem eller är överförda exempelvis till mikrofilm skall de förstöras även där
Ansökan av Harry P. om resning i ärenden ang. inkomsttaxering. - I avsaknad av självdeklarationer åsatte taxeringsnämnden Harry P. vid 1987 och 1988 års taxeringar en skönsmässigt bestämd taxerad inkomst om 212 700 resp. 178 100 kr. I underlaget beräknades ingå inkomst av jordbruksfastighet med 180 000 resp. 105 000 kr. Lokala skattemyndigheten påförde honom dels skattetillägg med 40 procent av statlig och kommunal inkomstskatt enligt åsatta taxeringar, dels förseningsavgifter
Avsaknad av muntlig förhandling i mål om serveringstillstånd (avslag) / Avslag (avsaknad av muntlig förhandling i mål om serveringstillstånd) / Avsaknad av muntlig förhandling i mål om serveringstillstånd (resningsärende)
Avskrivet (skrivelse med yrkanden om skriftlig motivering till tidigare meddelade beslut, m.m., ansågs inte förtjäna avseende) / Skrivelse med yrkanden om skriftlig motivering till tidigare meddelade beslut, m.m., ansågs inte förtjäna avseende (avskrivet)
Rätt beskattningsår vid återbetalning av sjukpenning / Extraordinära besvär, återbetalning av sjukpenning (bifall) / Bifall (extraordinära besvär, återbetalning av sjukpenning)
Fråga om underlåten kommunicering av besvärsskrivelse, återförvisning / Kammarrätts underlåtenhet att kommunicera besvärsskrivelse rörande laglighetsprövning enligt kommunallagen ansågs utgöra skäl för återförvisning
Allmän handling? (handlingar hos kommunalt bolag, övergångsbestämmelserna till SFS 1993:1298) / Kommunalt bolag hade ej rätt att föra talan mot kammarrätts beslut ang. utlämnande av bolagets handlingar
Bevisvärdering i ärende ang. skiljande från prästämbete (bifall) / Bifall (bevisvärdering i ärende ang. skiljande från prästämbete) / Bevisvärdering i ärende ang. skiljande från prästämbete (resningsärende)
Viss del av ansökningen överlämnad till kammarrätt) / Avslag (viss del av ansökningen överlämnad till kammarrätt) / Allmän rättshjälp i resningsärende ang. uppehållstillstånd m.m. (avslag) / Viss del av resningsansökan avseende uppehållstillstånd m.m. överlämnad till kammarrätt (37 b § förvaltningsprocesslagen och 2 och 8 §§ lagen om allmänna förvaltningsdomstolar)
Ansökan av Astrid E. om rättsprövning av ett beslut om antagande av detaljplan. -Länsstyrelsen i Blekinge län (1994-12-12) avslog Astrid E:s överklagande av Kommunfullmäktiges i Ronneby kommuns beslut att anta detaljplan för Droppemål 1:18 m.fl. i Ronneby kommun
Omfördelning av andelskapital i ett handelsbolag (förhandsbesked) / Inkomst av kapital (omfördelning av andelskapital i ett handelsbolag) / Skattekonsekvenser av omfördelning av kapitalbehållning i ett handelsbolag
Ansökan av Henry L. om rättsprövning av beslut av länsstyrelse. -Länsstyrelsen i Västerbottens län (1994-11-03) beslutade ang. upplåtelsen av rätt till fiske på kronomark under år 1995
Ansökan av David J. om resning i ärende ang. kriminalvård. - David J. dömdes den 3 juni 1993 av Svea hovrätt till fängelse i två månader. Domen blev verkställbar den 15 oktober 1993. Kriminalvårdens regionmyndighet i Stockholm beslutade att avslå en framställning av David J. om uppskov med verkställigheten av fängelsestraffet och att David J. skulle placeras på anstalten Viskan. Vid omprövning den 25 februari 1994 fann regionmyndigheten inte skäl att ändra beslutet. David J. överklagade till Kriminalvårdsstyrelsen, som i beslut den 8 mars 1994 inte gjorde ändring i det överklagade ärendet. Sedan David J. fullföljt talan hos Kammarrätten i Jönköping under yrkande att bli placerad i en kriminalvårdsanstalt i Stockholmsområdet, fastställde kammarrätten i dom den 12 april 1994 Kriminalvårdsstyrelsens beslut
Ansökan av Stockholms Bilsportförbund om återställande av försutten tid för att överklaga ett beslut ang. ansökningsavgift. - Stockholms Bilsportförbund inkom den 18 november 1993 till Länsstyrelsen i Stockholms län med en ansökan om tillstånd att få anordna tävling i form av bilorientering uppdelad i fem olika etapper under tiden den 21 januari - den 26 mars 1994. Den 17 november 1993 hade förbundet inbetalat en ansökningsavgift till länsstyrelsen om 2 100 kr. Den 24 november samma år inbetalade förbundet ytterligare 1 650 kr såsom ansökningsavgift. I fem skilda beslut - ettvart avseende en av de fem etapperna - meddelade därefter länsstyrelsen begärt tillstånd den 10 januari 1994, den 14 januari 1994, den 14 februari 1994, den 18 februari 1994 och den 8 mars 1994
Lagen därom ej tillämplig vid aktuellt förfarande med köp och försäljning av aktier (resningsärende) / Bifall (inkomsttaxering, skatteflyktslagen borde ej ha tillämpats vid aktuellt förfarande med köp och försäljning av aktier) / Inkomsttaxering, skatteflyktslagen borde ej ha tillämpats vid aktuellt förfarande med köp och försäljning av aktier (bifall)
Avvisat (försummelse att inom överklagandetiden ange omständigheter till grund för kommunalbesvär) / Försummelse att inom överklagandetiden ange omständigheter till grund för kommunalbesvär (avvisat) / Bifall (klagande hade till följd av felaktig fullföljdshänvisning fått otillräcklig tid för att ange omständigheter till grund för kommunalbesvär) / Klagande hade till följd av felaktig fullföljdshänvisning fått otillräcklig tid för att ange omständigheter till grund för kommunalbesvär (bifall)
Ansökan av Hans Olov E. om resning i mål om körkort. - Länsrätten i Stockholms län återkallade genom dom den 21 juni 1994 Hans Olov E:s körkort på grund av att han enligt godkänt strafföreläggande gjort sig skyldig till vårdslöshet i trafik den 11 september 1993. Spärrtiden bestämdes till fyra månader. Sedan Hans Olov E. överklagat länsrättens dom avslog Kammarrätten i Stockholm genom dom den 14 juli 1994 överklagandet. Regeringsrätten beslutade den 13 september 1994 att inte meddela prövningstillstånd
Ansökan av Torbjörn B. om resning i mål om körkort. - Länsrätten i Stockholms län återkallade genom beslut den 31 januari 1994 Torbjörn B:s körkort tills vidare eftersom han var misstänkt för grovt rattfylleri den 7 januari 1994. Den 10 maj 1994 dömdes han av Handens tingsrätt till skyddstillsyn för rattfylleriet. Sedan Torbjörn B. överklagat länsrättens beslut avslog Kammarrätten i Stockholm genom beslut den 29 september 1994 överklagandet. Regeringsrätten beslutade den 22 december 1994 att inte meddela prövningstillstånd. Länsrätten återkallade genom dom den 19 maj 1995 Torbjörn B:s körkort och bestämde spärrtiden till 18 månader. Spärrtiden löpte ut den 7 juli 1995. Länsrättens dom vann laga kraft
Ansökan av Kenneth N. om resning i ärende hos fiskenämnd. - Fiskenämnden i Skaraborgs län beslutade den 3 oktober 1989 om tillstånd för Vristulvens Fiskevårdsområdesförening att plantera ut signalkräftor i sjön Vristulven. Gösta C. överklagade beslutet till Fiskeriverket, som i beslut den 24 april 1992 avslog överklagandet. Gösta C. fullföljde sin talan hos Kammarrätten i Göteborg som i dom den 2 oktober 1992 inte ändrade Fiskeriverkets beslut. Regeringsrätten beslutade den 14 mars 1994 att inte meddela Gösta C. prövningstillstånd
Närboende hade ej talerätt i fråga om tillstånd till ingrepp i fornlämningar (rättsprövning) / Lagen om kulturminnen (talerätt för närboende såvitt avser tillstånd till ingrepp i fornlämningar (avslag)
Avslag (felaktig handläggning hos länsstyrelsen av ärende om val till kyrkofullmäktige) / Felaktig handläggning hos länsstyrelsen av ärende om val till kyrkofullmäktige (avslag)
Ansökan om resning i ärende avgjort av Stockholms universitet avvisat) / Avvisat (ansökan om resning i ärende som avgjorts av Stockholms universitet skulle prövas av kammarrätt) / Ansökan om resning i ärende som avgjorts av Stockholms universitet skulle prövas av kammarrätt (avvisat)
Ansökan av Arne C. om resning i fråga om inkomsttaxering. - Arne C. drev under 1986 åkerirörelse i Töreboda. Han avyttrade per den 1 januari 1986 vissa rörelseinventarier för en köpeskilling av 561 397 kr. Sedan Skattemyndigheten i Skaraborgs län överklagat Arne C:s inkomsttaxeringar 1987 fann Länsrätten i Skaraborgs län i dom den 8 mars 1989 hela detta belopp hänförligt till intäkt av rörelsen. Länsrätten åsatte härefter Arne C. taxering till statlig inkomstskatt med 137 200 kr, taxerad och beskattningsbar inkomst, och till kommunal inkomstskatt i Töreboda kommun med 137 600 kr, taxerad inkomst, med beskattningsbar inkomst av 130 100 kr. Länsrätten bestämde underlaget för tilläggsbelopp till 146 900 kr. Kammarrätten i Göteborg avslog i dom den 21 maj 1990 Arne C:s överklagande av länsrättens dom
Avvisat (ansökan om resning gjordes samtidigt med ett rättidigt överklagande) / Ansökan om resning gjordes samtidigt med ett rättidigt överklagande (avvisat)
Avslag (felaktig besvärshänvisning mottagen först efter besvärstidens utgång, kommunalbesvär) / Felaktig besvärshänvisning mottagen först efter besvärstidens utgång (avslag, kommunalbesvär)
Bifall (körkort, föreläggande om ordningsbot för hastighetsöverträdelse undanröjt) / Körkort, föreläggande om ordningsbot för hastighetsöverträdelse undanröjt (bifall)
Inkomsttaxering, återbetalning av tidigare beskattade underhållsbidrag (avslag) / Avslag (inkomsttaxering, återbetalning av tidigare beskattade underhållsbidrag)
Skattskyldig vars taxering undanröjts ansågs inte ha rätt att få storleken av förlustavdrag prövad) / När taxeringen undanröjts med tillämpning av lagen mot skatteflykt ansågs den skattskyldige inte ha rätt att få förlustavdrags storlek prövad
Inkomsttaxering, beräkning av realisationsvinst vid fastighetsförsäljning (bifall) / Bifall (inkomsttaxering, beräkning av realisationsvinst vid fastighetsförsäljning)
Inkomsttaxering, beräkning av realisationsvinst vid fastighetsförsäljning (bifall) / Bifall (inkomsttaxering, beräkning av realisationsvinst vid fastighetsförsäljning)
Avslag (fråga om verkan av muntligt meddelande av överdirektören vid Invandrarverket) / Fråga om verkan av muntligt meddelande av överdirektören vid Invandrarverket (avslag) / Fråga om verkan av muntligt meddelande av överdirektören vid Invandrarverket (resningsärende)
Avslag (omprövning av beslut att vägra prövningstillstånd i mål om ekonomiskt bistånd) / Omprövning av beslut att inte meddela prövningstillstånd i mål om ekonomiskt bistånd (avslag)
Överklagande av Janusz P. ang. ersättning enligt lagen (1976:380) om arbetsskadeförsäkring. -Stockholms läns allmänna försäkringskassa (1990-10-03) avslog en ansökan av Janusz P. om ersättning enligt lagen om arbetsskadeförsäkring med följande motivering: Du har under din tid i Sverige arbetat ca 12 år, 1975-1987, som restaurangbiträde, kock och chaufför. I dina arbeten har förekommit en hel del lyft, också åtskilliga rätt tunga sådana, men dina arbetsuppgifter kan ändå inte anses ha varit osedvanligt tunga och ryggpåfrestande. Du har haft ryggbesvär åtminstone sedan början av 1970-talet. Du har uttalade degenerativa förändringar i ländrygg och sacrum, vilka ökar med åldern oavsett sysselsättning och har således inget samband med arbetet. De symptom du haft och har kan mycket väl hänföras till dessa åldersförändringar. Dina besvär har också fortsatt att öka även sedan du slutat arbeta och beviljats sjukbidrag. Ryggbesvären har inte orsakats av sådan skadlig inverkan i arbetet som avses...
Överklagande av Stora Hög AB ang. avvisande av talan samt ansökan om återställande av försutten tid för att överklaga beslut i ärende ang. trafiktillstånd
Avvisat (beslut med bemyndigande att sälja staten tillhörig mark innefattade ej myndighetsutövning) / Beslut med bemyndigande att sälja staten tillhörig mark innefattade ej myndighetsutövning (avvisat)
Beslut att invändning rörande ombuds behörighet skulle tas upp vid kommande förhandling innefattade ej ställningstagande till fråga om avvisande av ombudet (avvisat)
Bifall (meddelande enligt 5 kap. 30 § plan- och bygglagen hade ej sänts till fastighetsägare) / Meddelande enligt 5 kap. 30 § plan- och bygglagen hade ej sänts till fastighetsägare (bifall)
Beslut av rent förberedande art? (ärende om återställande av försutten tid) / Beslut av kommunala nämnder av rent förberedande art ej överklagbart (avvisat) / Avvisat (beslut av kommunala nämnder av rent förberedande art ej överklagbart)
Fråga om handling delgivits behörig företrädare för juridisk person / Löpande vite som ej försuttits när ansökningen om utdömande gjordes kunde inte dömas ut
Allmän handling? (biskops korrespondens i egenskap av pastor pastorum) / Ej rätt för biskop att överklaga beslut varigenom korrespondens i dennes egenskap av pastor pastorum förklarats utgöra allmän handling
Besvär av Lars H. i särskild ordning ang. inkomsttaxering 1988. - Taxeringsnämnden åsatte Lars H. taxering 1988 till vissa belopp. Kenneth A. anförde, såsom uppgivet ombud för Lars H., besvär över taxeringen. I egna besvär yrkade länsskattemyndigheten att Lars H:s taxering skulle höjas i angivna hänseenden. -Länsrätten i Skaraborgs län (1990-03-12): Kenneth A. har inte med fullmakt styrkt sin behörighet att företräda Lars H. Han har i föreläggande, som har delgivits honom den 12 december 1989, förelagts att inom sju dagar från det att han fått del av föreläggandet styrka sin behörighet vid äventyr att besvären kan komma att avvisas. Kenneth A. har ännu inte styrkt sin behörighet varför besvären inte kan tas upp till prövning
Fråga om skattepliktig gåva (vitesföreläggande att avge gåvodeklaration) / Utdömande av vite, fråga om tilldelning av aktier vid fondemission innefattade gåva och därmed skyldighet att avge gåvodeklaration
Ansökan av Alf L. m.fl. om rättsprövning av ett beslut ang. detaljplan. -Länsstyrelsen i Älvsborgs län (1993-10-28) avslog överklaganden av Alf L. m.fl. av ett beslut rörande detaljplan för Upperud, Skållerud i Melleruds kommun
Kommunalt servicebolag har ej rätt att överklaga beslut i fråga om huruvida handling hos servicebolaget har karaktär av allmän handling / Besvärsrätt (kommunalt servicebolag har ej rätt att överklaga beslut i fråga om huruvida handling hos servicebolaget har karaktär av allmän handling)
Livränta har utgått då en försäkrads sjukdom (silikos) efter det att han pensionerats från sitt arbete försämrats i sådan grad att det vid tidpunkten för hans död förelåg en medicinsk invaliditetsgrad av tio procent
Disciplinpåföljd kunde inte åläggas på grund av preskription / Kammarrätts dom ang. disciplinansvar hade ej gått klaganden emot / Kontraritet (kammarrättsdom ang. disciplinansvar hade ej gått klaganden emot)
Ansökan av Mirzadjan A. om resning i mål om inkomsttaxering. - Mirzadjan A. överklagade genom ombud taxeringsnämndens beslut avseende taxeringen år 1990 hos Länsrätten i Uppsala län. Länsrätten tog i beslut den 5 december 1991 (mål nr S 1093-91) inte upp överklagandet till prövning enär ombudet, som av länsrätten först anmodats och därefter förelagts att komma in med bl.a. fullmakt, inte efterkommit föreläggandet
Överklagande av Bengt K. ang. ersättning enligt lagen om arbetsskadeförsäkring. -Hallands läns allmänna försäkringskassa (1990-11-13) avslog en framställning från Bengt K. om ersättning enligt lagen (1976:380) om arbetsskadeförsäkring, LAF, varvid kassan som skäl anförde att Bengt K. inte ansågs ha varit utsatt för sådan skadlig inverkan som avsågs i 2 kap. 1 § LAF
Överklagande av Christoph A. ang. avvisande av talan. - Kammarrätten i Stockholm meddelade den 14 juni 1995 dom i mål angående rätt att ta del av allmän handling
Fråga om utformningen av ett tillståndsbeslut (krav på tydlighet och precisering) / Kommunal nämnd hade rätt att överklaga kammarrätts dom i mål om tillstånd till automatspel
Fråga huruvida visst företag kunde betraktas som investmentföretag i skattehänseende / Innebörden av begreppet investmentföretag (företag som ägde och förvaltade såväl börsnoterade värdepapper som aktier i rörelsedrivande dotterbolag)
Fråga om omprövning av arbetsskadelivränta fick ske enligt övergångsbestämmelser i SFS 1993:331 när samma fråga var föremål för pågående process (litis pendens?)
Ansökan av Stig B. om resning i mål ang. körkortstillstånd. - Länsrätten i Malmöhus län återkallade genom dom den 2 februari 1995 med stöd av 16 § 1 körkortslagen (1977:477) Stig B:s körkort på grund av att han gjort sig skyldig till grovt rattfylleri. Stig B. överklagade länsrättens dom hos Kammarrätten i Göteborg som i dom den 11 april 1995 avslog överklagandet. Sedan Stig Blom fullföljt sin talan beslutade Regeringsrätten den 12 juni 1995 att inte meddela prövningstillstånd. - Stig B. ansökte om resning i det av Regeringsrätten avgjorda målet. Till stöd för ansökningen anförde han bl.a. att han hade blivit tvungen att söka socialbidrag på grund av att han inte kunde försörja sin familj utan körkortet. Hans inställning till alkohol och trafik var numera helt förändrad. -Regeringsrätten (1995-12-22, Brink, Berglöf, Baekkevold): Skälen för Regeringsrättens avgörande. Stig B. har inte visat att det på grund av något särskilt förhållande finns synnerliga skäl att pröva körkortsfrågan på ...
Avslag (underlåten kommunicering med ombud i ärende ang. strandskyddsdispens) / Underlåten kommunicering med ombud i ärende ang. strandskyddsdispens (avslag)